Ben je op zoek naar een huisdier:
- dat niet te veel plaats inneemt
- dat je niet elke dag moet uitlaten zoals een hond
- dat wel luistert als je hem roept (dus geen kat)
- dat je niet teveel geld gaat kosten?
Dan zijn grasparkieten een te overwegen keuze omdat ze:
- Goedkoop zijn: de meeste huisdieren zijn veel duurder in onderhoud dan grasparkieten. Vraag je je af wat grasparkieten kosten? Komen we gelijk op terug.
- Zeer sociaal zijn: als je iets zegt tegen je parkietje dan zegt deze gegarandeerd iets terug. Best uniek toch? De meeste huisdieren doen dit helemaal niet!
- Niet veel plaats nodig hebben: een kooi volstaat (geen hondenhok, geen kattenbak…).
- De nummer 5 zijn van de meest populaire huisdiertjes zijn (na honden, katten en kleine knaagdiertjes). Dit is zeker terecht. Ik heb zelf grasparkieten en ik zou geen enkel ander huisdier meer willen.
Waarom zou jij grasparkieten in huis nemen?
Meer redenen nodig dan hierboven, waarom je een grasparkiet zou kiezen en waarom ze zo een leuk gezelschap zijn?
Deze kleurrijke vogeltjes zijn ideaal voor mensen uit verschillende leeftijdscategorieën. Voor kinderen zijn het zeer fascinerende vogeltjes door hun gedrag. Voor oudere mensen zijn het leuke gezelschapsdieren die de stilte in huis kunnen doorbreken en niet veel werk met zich meebrengen. Iets dat met bijvoorbeeld een hond wel anders is door de dagelijkse wandelingen.
Zoals net vermeld brengt een grasparkiet houden als huisdier ook niet veel werk met zich mee. Ook wordt het hele huis niet vuil gemaakt. Dit zal enkel in kleine mate gebeuren rond de vogelkooi en dan is een stofzuiger vaak het enige dat je nodig hebt om alles weer netjes te krijgen.
Ook zorgen ze voor veel leuke momenten. Het zijn zeer grappige vogeltjes die heel wat uren per dag actief zijn. Tijdens deze uren kunnen ze, indien ze met twee of meer zijn, achter elkaar aanzitten en tegen elkaar fluiten. Ook aan hun verenkleed besteden ze dagelijks heel wat tijd. Grasparkieten klauteren ook graag door hun verblijf en indien je ze tam gaat maken en ze dan ook uit hun hokje mogen, vliegen ze graag doorheen de woonkamer.
En ook zeker belangrijk in deze economische barre tijden: het zijn goedkope huisdiertjes!
Veel goedkoper, even mooi, leuk en slim als papegaaien
Wie als kind evenveel stripverhalen als ik verslond, kent wellicht papegaai Flip uit de Jommeke’s serie: een groene papegaai die er op los praat en zo nu en dan touwen doorbijt. Dat leek mij wel een ideaal diertje om in huis te halen, want geef toe, we wensen toch allemaal te praten tegen de dieren? Het staat misschien wat vreemd als je gewoon tegen je huisdieren spreekt… tenzij ze terugspreken natuurlijk! En daar zijn grasparkieten toe instaat! Ze reageren op bijna alles wat je zegt, zeker als je meer dan enkele woorden zegt. Na enkele zinnen praten, heb je ze gegarandeerd mee!
Jammer maar helaas was mijn budget in mijn Jommeke’s jaren niet echt de moeite waard om te vermelden: een papegaai kost al gauw een duizendtal euro. Maar na wat bezoekjes aan de bibliotheek en het lezen van echte boeken over vogels, bleek dat ik met mijn spaarcentjes wel een andere, kleinere maar even slimme vogel uit de papegaaienfamilie kon kopen: inderdaad, een grasparkiet. Nu, ik vond de blauwe parkieten wel eens zo leuk… dus ik ging toch voor de blauwe en niet voor de groene. Wil je zelf misschien nog een ander kleurtje? Dat kan! Parkietjes zijn er tegenwoordig in allerlei kleuren waaronder groen, blauw, geel en wit.
Nu duurde het toch nog wel een aantal jaren vooraleer mijn ouders me toelieten een eigen vogel te kopen, en terecht. Zoals voor elk huisdier moet je weten dat je het diertje een leven lang goed moet verzorgen. Nu wordt een grasparkiet lang niet zo oud als een papegaai (dus niet tot honderd jaar), maar reken toch dat je 10 jaar lang een speels, levenslustig en zeer sociaal vriendje zal hebben wanneer je een grasparkiet aanschaft. Bovendien zijn ze zoals papegaaien, makkelijk tam te maken, zodat je ze uit je handen kan laten eten en in je huis kan laten rondvliegen, en met een beetje geduld, kan je ze misschien wel enkele woordjes leren praten.
Van wilde grasparkieten tot huisdieren
Wil je je grasparkieten zo gezond en levenslustig mogelijk houden thuis in je kooi, dan is het belangrijk dat je hun leven in het wild begrijpt en zo goed mogelijk thuis nabootst.
Grasparkieten komen oorspronkelijk uit Australië. Enkele eeuwen geleden werden ze naar Europa vervoerd en tegenwoordig zijn ze populaire huisdieren. Toch zie je nog goed het verband tussen de wilde grasparkiet en deze bij je thuis:
- Om te beginnen zijn grasparkieten van nature graszadeneters. In het wild zijn ze hier uren mee bezig aangezien het heel wat werk kost om voldoende eten te verzamelen. In de kooi voorzie je zelf zaad en ze kunnen er gemakkelijk aan. Dit zorgt ervoor dat grasparkieten bij je thuis veel meer vrije tijd hebben en zich dus zouden kunnen vervelen. Probeer daarom zeker voor "speeltjes" voor de parkieten te zorgen.
Deze zaden zijn van nature op de grond te vinden en grasparkieten lopen dus graag eens over de bodem van de kooi om daar, een beetje zoals kippen, te scharrelen op de grond. Zo merk ik dat mijn grasparkieten het tof vinden om de schelpjes uit het schelpenzand op te eten maar ook andere zaadjes die ze zelf de grond op gezwierd hebben. De bodem proper houden is dus belangrijk zodat de parkieten verse schelpjes krijgen en niet de hele tijd in hun eigen uitwerpselen moeten rondlopen.
Alhoewel zaden het basisvoedsel vormen van de grasparkieten, vul je dit best aan met wat extra groenvoer (verse groenten en fruit) om je vogeltjes een zo lang mogelijk leven te geven. Gedetailleerde informatie hierover vind je op deze pagina over geschikte en giftige voeding.
- Grasparkieten zijn sociale vogels. In het wild leven ze in grote groepen van vele duizenden vogels. Ze hebben dus voortdurend sociaal contact met elkaar. Dit is goed te merken in de kooi. Als je slechts één grasparkiet hebt, zal deze graag met jou gaan babbelen omdat hij zich anders eenzaam voelt.
Als mens is het echter zo goed als onmogelijk om de hele tijd bij je vogels te zijn en dus is het aan te raden om minstens twee parkietjes te houden. Zo houden ze elkaar bezig en dit gaat de verveling tegen.
- In Australië broeden de grasparkieten in holtes in boomstammen. In het wild is het vinden van de bomen niet zo zeer een probleem, maar wel voldoende voedsel vinden door de droogte.
De parkieten bij je thuis krijgen voldoende eten (dat is toch zeker de bedoeling) en hebben niet steeds een nestelplaats voorhanden. Vanaf dat je een geschikte nestelplaats voorziet, kan het kweken en broeden beginnen.
- De parkieten slapen ook altijd in bomen in de natuur. Zo veel te hoger, zoveel te beter. Dit zal je snel merken als je parkieten hebt: ze willen zo hoog mogelijk slapen. In mijn kooi is het rond het slapengaan soms even ruzie om het beste plekje te bemachtigen op de hoogste tak.
Ze amuseren zich ook met deze takken en houden de snavel in vorm door te schuren op de takken. Ook dit zie je goed: na het eten gaan grasparkieten even schuren met hun snaveltjes op de zitstokken. Ze maken de snavel proper en zorgen er meteen voor dat deze in de goede vorm blijft.
- Grasparkieten zijn prooidieren en zijn dus zeer snel om zo roofdieren te ontvluchten. Dat komt omdat ze een zeer snel zicht hebben. Als onze ogen denken dat we snel even onze vinger in en uit de kooi steken, is de kans groot dat je grasparkiet je toch nog even gebeten heeft, ant in zijn ogen zijn onze bewegingen veel trager.
Verder zijn ze steeds alert om te kijken of er geen roofvogels op de loer liggen: dus je zal hun kopje heel ver rond in alle richtingen zien draaien om zo echt alles te kunnen zien wat rondom hen gebeurt.
- De kleur van de grasparkiet was oorspronkelijk groen om zich goed te kunnen verbergen in de bomen en ook om niet op te vallen op de grond.
Tegenwoordig kan je de vogeltjes echter in allerlei kleuren kopen. Groen, geel, blauw, wit en dan nog een hele hoop tussenkleuren of mengvormen.
Wat wel nog hetzelfde is als in het wild is het patroon op de vleugels. Dit patroon maakt het lastig voor roofdieren om één parkiet uit een zwerm te kunnen halen. Grasparkieten zijn hierdoor in staat om prooidieren van zich af te houden doordat bijvoorbeeld roofvogels de individuele vogels amper zien en dus niet kunnen pakken.
- Parkieten luisteren ook of er gevaar dreigt. Ze zijn dan ook op hun hoede voor geluid. Felle geluiden maken ze bang, zeker wanneer de geluiden nog onbekend zijn.
Zo hadden mijn grasparkieten in het begin schrik van een papier dat wat verder omgedraaid werd, een papier dat van een cursusblok werd getrokken, een ritssluiting die open of dicht ging… kortom, van zo goed als alles behalve het geluid van hun zaadjes die in het bakje gingen.
Doordat ze zo goed horen, is het belangrijk om zachtjes te praten wanneer je de kooi benadert. Je zorgt er zo voor dat ze niet schrikken wanneer er opeens een mens naast hen staat.
- Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat grasparkieten extreem goed voelen. Grasparkieten kunnen in het wild, terwijl ze in een boom zitten te rusten, een slang over de takken voelen naderen. Ze kunnen hierdoor toch van de slangen wegvluchten, iets dat weinig andere dieren gegeven is.
Omdat ze zo goed voelen is het ten zeerste af te raden om de vogelkooi op de koelkast, wasmachine of droogkast te plaatsen! Dit zorgt voor voortdurende angst en ook de slaap van je geliefde huisdier wordt dan gestoord door de trillingen onder zich.
Ben je niet op de hoogte van bovenstaand natuurlijk gedrag van de grasparkiet, of heb je voor de eerste keer vogeltjes en heeft niemand je uitgelegd wat de minimale basisverzorging is, dan loopt het soms wel eens mis… Zo was het niet zo leuk om vast te stellen dat de nagels van een van mijn parkietjes te lang werden. Dat was de eerste keer in mijn leven dat ik naar de dierenarts ging. Maar ik kon het delen met mijn parkietjes, want ook zij moesten voor het eerst naar dat enge gebouw waar ze door de dierenarts werden vastgepakt! Voor hen toch een stuk erger dan voor mij als ik het achteraf bekijk. En met een simpele knip was het probleem weer opgelost: bleek dat ik dat thuis even goed had gekunnen: ervaring maakt de meester!
Het is belangrijk om veel tijd met je parkieten door te brengen zodat je ze de sociale interactie geeft die ze nodig hebben en zodat je weet wanneer je levenslustige vogeltjes ineens minder actief lijken. Lijken ze ziek, dan kan je voor extra hulp en advies terecht op deze pagina over ziektes. Ik ben echter geen dierenarts: dus als je twijfelt, is het verstandig naar de dierenarts te gaan!
Hopelijk ben je even gek op vogels als ik en kan je niet wachten om grasparkieten aan te schaffen. In dat geval kan je best eerst rusting alles verder lezen op deze site, zodat je weet waar je aan begint, hoe je het moet aanpakken en hoe je het meest plezier van je vogeltjes zal hebben.
Ik wens je veel plezier met je grasparkietjes en ik hoop dat je er net zoals ik onvergetelijke herinneringen aan kan overhouden. Ik kan me een huis zonder grasparkieten in elk geval niet meer inbeelden… en hoor graag in jouw reacties jouw avonturen met jouw vogeltjes! Heb je een vraag: stellen maar!
Misschien een rare vraag maar hoeveel appel mag een grasparkiet? Na 2 maanden eet hij eindelijk wat appel, sinds vandaag. Milo zit bij zijn fruitbakje te wachten tot hij meer krijgt. Ik heb nu 3x een klein stukje gegeven.
Ik zou inderdaad maar kleine stukjes geven. Te veel is ook niet goed omdat ze nog zaadjes moeten eten ook, maar het kan zeker geen kwaad om dagelijks enkele kleine stukjes te geven!
Hoi Ruben
Wij hebben een parkiet van 4 maanden. Super tam en we hebben hem leren praten. Vliegt de e hele dag rond als wij thuis zijn. Wij zijn erg erg blij mee. Nu hebben wij een probleem en hopen of jij ons kan helpen. Hij zit op ons hoofd te rijden. Wordt agressief en bijt ons. Ook bijt hij mijn zoon zijn vriendjes. Zo jammer daarom heb je niet meer zo’n zin om hem los te laten. Weet jij soms een oplossing. Groetjes Lies
Het belangrijkste is om hem geen aandacht te geven als hij dit gedrag vertoont, eventueel zelfs te ‘straffen’ door bijvoorbeeld trosgierst of ander lekkers weg te halen op zo’n moment. Je wil vooral vermijden dat dit gedrag beloont wordt, zo kan je het soms stilaan afleren. Maar eenvoudig is dit helaas niet… Wordt hij echt vaak agressief, bijna elke keer als hij door de woonkamer vliegt of op je hoofd zit, of slechts af en toe?
Hallo Reuben. Ik krijg volgende week mijn eerste halsband parkiet. Hij is 8 maanden en al groot deel tam. Wat vind hij leuk speelgoed voor de eerste 10 dagen wennen door te komen? Is dat vergelijkbaar met slaapspeellgoed dat ik ook voor me agaporinde maak en pyrhurras? Mijn vogels vliegen aantal uren per dag vrij in de woonkamer, ben een speelplaats aan het bouwen 2 x1 meter en 2meter hoog , maar de nieuwe vogel moet natuurlijk eerst een poosje (10 dagen? ) aan de nieuwe kooi en mensen en dieren wennen. Dus regelmatig lekkers en plek naast me stoel., ben zeer zelden langer als een uur weg 1per 2 weken naar de stad boodschappen die hier in het dorp duurder zijn en 2 x per dag lange ronde met me honden en 2 x 15 min ronde, en dan is me dochter van 9 soms nog wel thuis als in kort weg ga. Ben 100% afgekeurd dus mijn dieren zijn mijn dagelijks gezelschap en me vrienden,. Dus advies is heel welkom want wil het zo goed mogelijk doen..
Ja hoor, halsbandparkieten zijn tevreden met dezelfde soorten speeltjes als andere vogels. Wat takken of touwen om aan te knabbelen zijn eigenlijk het enige wat ze nodig hebben, daar kunnen ze al uren mee bezig zijn!
erg leuke en handige site !
ik wist niks van parkieten behalve dat hier in de buurtbaak halsband parkieten rondvliegen, te horen aan hun niet al te charmante geluiden
ik vond zondagmiddagen ik mn deur uit wilde gaan, in de sneeuw, weggekropen tussen een grote sierpot en de deurpost, een klein geel grasparkietje.( volgens de buren dan, want ik wist van niks en twijfelde tussen kanarie en parkiet). hij kwam binnen in mn halletje en heeft daar ongeveer 4 uur gezeten. eerst heel stil. later kon hij poepen, hippen en nog later geluid maken en vliegen.overigens nadat ik zaadjes van mn buren voor hem/haar gekregen had en waarvan het veel at. toen het aan t eind van de middag zo opgeknapt was trok het wel steeds als het stil zat het rechter pootje op. af en toe ging zn kopje er naar toe. verder was het staartje nogal rafelig vond ik, leek me niet normaal. ik heb geen idee waar het vandaan kwam en hoe lang het daar in mn voortuintje zat.maar het leek me geen “wilde”. mn buren hebben het in n schoenendoos naar iemand met n volière gebracht. ik hoop dat het daar n goed leven met soortgenootjes heeft. zou het diertje hebben kunnen overleven in deze koude dagen? dat is eigenlijk mn vraag en ik hoop dat u daar n antwoord op heeft. vriendelijke groet.
Het diertje zou in de natuur nooit hebben kunnen overleven. Halsbandparkieten kunnen in onze streken wel in het wild voldoende voedsel vinden, maar grasparkieten niet. Als je de parkiet in de tuin had laten zitten, zou die ongetwijfeld sterven van honger. Het is dus zeker het juiste wat je gedaan hebt, zo kan het parkietje hopelijk nog een leuke toekomst tegemoet! Als vogelliefhebber kan ik niet meer zeggen dan: super gedaan, heel erg bedankt om dit diertje te redden! 🙂
Hoi Ruben,
Een week geleden zat ik rustig op mijn stoel toen we opeens iets vlakbij het raam hoorde. Je hoorde wat geluid en vleugels tegen het raam en daar zat opeens een gele grasparkiet. Hij vloog wat rond door het huis en je kon hem al best snel pakken. We hebben hem toen even gevangen met water en eten maar begon al snel te klimmen. Toen hebben we hem gewoon vrij gelaten door de kamer en vloog veel rond en kwam hele tijd naar ons toe gevlogen in de keuken. We hebben de opvang gebeld en die zaten vol en toen hebben we zelf gelijk een kooi gekocht en eten. Zodra hij de kooi inging heeft hij 20 minuten non stop gegeten en heel de tijd op 1 stokgezeten en geslapen. De volgende dagen hebben we de kooi gwn open gelaten en nu zit die heel de tijd stil boven op een kast.
Ik heb zelf niet zoveel verstand van parkieten en heb nu veel opgezocht hoe een parkiet zich gedraagd. Moet die nog wennen aan ons? Moet die wennen aan de omgeving? Toen hij aan t piepen was, heb ik hem gefilmd en wilde het terugkijken en het geluid stond aan en toen begon hij zelf ook helemaal te piepen en vloog in t rond. Betekend dit dat die een maatje mist of is die dan juist bang? Hoe kan ik dit parkietje het beste helpen? Je kan hem wel op je hand pakken als die op de kast zit. Maar voor de rest doet die niet veel.
Alvast bedankt!
Fijn dat je een weesje hebt opgevangen! Wellicht moet deze parkiet nog wel even wennen aan jullie, hij komt mogelijk uit een grotere volière waar ze niet zo snel aan mensen wennen, of misschien zat hij bij andere mensen thuis binnen. In elk geval kent hij jullie en jullie huis nog niet, dus dan duurt het even om ze te laten wennen aan de nieuwe omgeving.
Die reactie op geluid is heel normaal, maar wil niet meteen zeggen dat hij nu eenzaam of bang is hoor. Als ik dat hier thuis zou doen, beginnen de parkietjes in mijn kooi ook te kwetteren, gewoon omdat ze soortgenootjes horen en dan willen ze kennismaken met die nieuwkomers! Je merkt het ook heel erg als je een nieuwe parkiet in huis haalt. Vaak worden ze dan in kartonnen doosjes vervoerd. Als ik ze dan in de kooi wil zetten, en de parkiet in het doosje roept een keer, dan beginnen de parkieten in de kooi ook telkens terug te roepen.
Eigenlijk heb je het belangrijkste al gedaan om hem te helpen: eten en drinken voorzien en zelfs een volledig nieuwe thuis. Als je er blijvend op wil gaan passen, kan je hem gewoon behandelen zoals mensen die er zelf in huis nemen: eten en drinken geven, de kooi geregeld schoonmaken… En tijd vrij maken om geregeld met je grasparkiet te spelen of te praten, dat vinden ze altijd tof!
Goede avond wij hebben sinds begin januari een grasparkiet een mannetje coco genaamd
We zijn al weken aan het zoeken en proberen en het internet aan het afzoeken hoe we 1 probleem kunnen oplossen
Heb wat dingen vergeleken
En alles klopt hij is vrolijk hij heeft het erg naar zijn zin bij ons alles wat een blije parkiet hoort te doen doet hij fluiten/ja knikken/spelen/op 1 poot zitten/kletsen/zich bij je in de buurt wassen
Alleen is er een probleem we krijgen het hem het bijten niet afgeleerd ik ben er bijna dagelijks mee bezig zoals tegen hem praten en zo en hem spelen uit de kooi halen
Als we bij zijn kooi staan bijt hij bijna altijd wel en als hij uit de kooi is ook wel zo af en toe een keer soms wel een tot bloedens toe terwijl hiij gewoon op je schouder en ik weetecht iet wat ik er nog meer aan kan doen iemand tips ?
Dat klinkt als een vrolijke en gezonde parkiet, super! Dat bijten is echter wel vervelend inderdaad. En afleren zal niet eenvoudig worden. Je kan proberen om het volledig te negeren, maar dat is uiteraard lastig als het tot bloedens toe gebeurt… Wat je zou kunnen proberen, is hem bij bijten altijd straffen, door hem meteen weg te zetten en geen aandacht meer te geven. Of dit al dan niet gaat helpen is moeilijk te zeggen, omdat elke parkiet zo verschillend is.
Moest iemand anders tips hebben, laat dan gerust van je horen 🙂
Hallo Ruben,
Ik hoop dat het goed met je gaat. Ik heb eind 2020 ook al naar je geschreven en antwoord van je gekregen. Toen was mijn probleem niet groot, gewoon de tweede parkiet aangeschaft en alles is goed gekomen. Nu gaat het over de ziekte. Een van de vogeltjes heeft schilfertjes en wondjes aan zijn potjes. Hij pikt daar voorzichtig met zijn snaveltje aan. Soort korstjes.
Wat kan dat zijn? De andere vogel is top gezond. Ik heb ook foto’s maar kan ik ze ook naar je mailen?
Dag Katarina, het is altijd lastig om met zekerheid te zeggen wat dit zou zijn. Zo’n korstjes worden soms veroorzaakt door schurftmijt, zou het dat kunnen zijn?
Hoi Ruben! Ik ben aan het overwegen om een grasparkiet in huis te nemen, maar twijfel of het wel een goed idee is om de volgende reden: ik heb een piano in de huiskamer staan. Denk je dat dit een probleem kan zijn? Het ding maakt namelijk veel lawaai en ik lees hier dat harde trillingen niet goed zijn voor zo’n beestje. Ik snap dan ook dat ik hem niet naast de piano zou moeten zetten, maar is het überhaupt wel een slim idee?
Goede vraag, om eerlijk te zijn: ik zou het niet weten! Televisies en radio’s maken ook wel behoorlijk wat kabaal, en dat kan helemaal geen kwaad. Nu weet ik zelf niet precies hoeveel lawaai een piano maakt, maar als dit niet echt veel meer is dan een televisie, kan het zeker geen kwaad. Als je de parkietjes in de huiskamer gaat zetten, gaan ze natuurlijk wel altijd in de buurt van die piano staan, dus dan weet ik niet zeker of dit problemen zou geven? Moest iemand anders ervaring hebben met parkieten en piano’s, laat het dan zeker horen in een reactie! 🙂
ik heb een vraag. Mijn grasparkiet is van 2016. De laatste 1½ maand poept ontzettend veel,
de hele kooi ligt vol, zelfs op zijn voerbakje. Nu heeft hij de poep aan zijn “kontje” plakken en laat dit niet van zich afvegen. Hij is niet tam. De poep is groen/wit zoals het hoort. Maar veel.
Ook valt hij soms van zijn stokje, maar dat heeft hij altijd al gedaan. Sla of andere groente hoef ik hem niet te geven, dat eet hij niet. Hij krijgt zaad (los) vanuit een dierenwinkel.
Is dit een verschijnsel van ouderdom? Moet ik rekening houden dat ik hem binnenkort vind. Hij heeft wel 2 vrouwtjes overleeft en heb geen nieuw meer erbij gezet, omdat de laatste niet echt dikke mik was.
Is dit echt zo opvallend meer dan vroeger? Eet je parkietje dan ook meer dan voordien? Heel soms blijft het eens plakken, maar dit zou niet voortdurend het geval mogen zijn!
Dat er eens poep ligt op de stokjes of zaadbakjes is zeker geen ramp, dat gebeurt nu eenmaal en dat moeten we dan weer opruimen.
Hey Ruben!
Ik ga binnenkort mijn eerste grasparkiet halen. Ik heb er als kind altijd gehad en het was mijn droom om er eentje te hebben. Ik heb momenteel een dwergpapegaai en een valkparkiet, ze zitten beiden in een aparte kooi en zijn er altijd uit als ik thuis ben. Ze doen elk hun ding, durven elkaar soms wel plagen maar niks onrustwekend.
Ik ben wel nerveus om mijn grasparkiet er bij te zetten, natuurlijk in een aparte kooi maar ik zou ze ook graag samen kunnen vrij laten.
Valt dit te combineren denk je? Heb je tips om ze aan elkaar te laten wennen?
Hmmm, meestal is het samenzetten van valkparkieten en grasparkieten niet aan te raden… Valkparkietjes zijn vrij zachtaardig, terwijl grasparkietjes net wat brutaler zijn. Je kan het zeker proberen, maar er kunnen problemen opduiken als de grasparkiet te hevig is.
Ik heb twee parkieten ze gingen altijd heel goed met elkaar om de laatste twee weken hebben ze vreselijk veel ruzie wat kan er aan de hand zijn
Er is geen nieuwe parkiet bijgekomen of iets groots veranderd in de kooi?
Hoi Ruben
ik heb sinds gister twee grasparkieten. ik had een vraag want hoe krijg je ze nou het snelste tam. ik heb mijn hand al een paar keer in de kooi gedaan bij 1 kan ik al op z’n buikje aaien maar als ik de andere aanraak word hij helemaal wild.
Alvast Bedankt
Zo te zien heb je dus één parkietje dat goed tegen aanraking en mensen kan, die dus al vrij tam is, terwijl de andere hier nog niet zo ver in staat. Het belangrijkst is om heel veel geduld te hebben. Hoe je ze kan tam maken, heb ik besproken op deze pagina. Je zal rustig moeten beginnen, liefst met trosgierst of iets anders waar je parkietjes dol op zijn. Dan stilaan vertrouwen winnen door de parkiet zelf te laten bepalen wanneer hij aangeraakt wil worden, hem zelf op je hand te laten komen… Eens een van je parkietjes tam is, gaat het vaak sneller voor de andere vogels, omdat ze zien dat hun vriendjes het wel durven. Dus je bent zeker goed op weg!
Hallo Ruben,
Sinds een paar maanden had ik een koppel -groen Verde & blauw Azul- grasparkieten. Heb er eentje geadopteerd -azuurblauw Blu- een paar weken geleden die iemand bij een wandeling gevonden had, normaal is dit geen probleem. In het begin was Blu een beetje de eenzame maar nu goede vriendjes met Azul. Nu is het probleem dat Verde de hele tijd plaats moet maken voor Azul, als ZE ergens neer zit gaat Azul haar wegjagen, als ze eten wil gaat Azul haar wegjagen etc. Nu is Verde zo een beetje de eenzame die altijd alleen zit terwijl Azul en Blu -ook een ze- alles samen doe. Heb compassie met Verde, als ik haar naam zeg knippert ze met haar ogen, als ik erbij ga begint ze te reutelen en doet ze verder, ze slaapt alleen ook. Iedere avond vliegen ze normaal alle 3 wel eens uit maar nu blijft Verde nu en dan in de kooi zitten. Nu mijn vraag: Zou het helpen met er nog een 4e -heb een heel grote kooi- bij te steken of zou ik Azul eventjes apart in een doosje stoppen?
Vriendelijke groeten, Udo Dickmanns …
Hoi Udo,
Vaak helpt het om vier parkieten te hebben en geen drie, maar het is zeker geen garantie dat dit alle problemen oplost. Het is het proberen waard als je graag veel parkietjes hebt. Je kan proberen om vier parkieten te hebben, maar dan twee koppeltjes te krijgen, dat lost vaak veel op. Ik weet niet of je iets kan met dit antwoord? Het vervelende is dat je nooit zeker weet of dit de problemen wel oplost…
Groetjes, Ruben
Hallo Ruben, mijn 2 grasparkietjes Louis en Ludwig (3jarige geadopteerde mannetjes) worden momenteel veel lastig gevallen door poezen die proberen langs de voliēre omhoog te geraken. Ik let erop wanneer ze buiten zijn en heb de voliēre onderaan al afgeplakt zodat de poezen er niet meer op geraken maar het blijft overdag een risico en de vogels worden duidelijk onrustig. Ik denk eraan ze een andere thuis te bezorgen, ken niet direct een vogelliefhebber. Mocht er iemand zijn die deze twee schatjes een rustige omgeving kan bezorgen, zou dat een hele opluchting zijn. De mooie volière is dan ook gratis te bekomen (groot 3mx2,90mx0,90m) en ook nog een kleinere vogelkooi). De grasparkietjes wonen in Kruibeke (bij Antwerpen). Graag een seintje indien iemand geïnteresseerd is.
Beste , ik heb sinds 1 aar grasparkieten . een mooi koppel alles wel , De eerste ronde waren er 3 jongen . het eerste jong dat uitvloog werd door de pop de kop open gebeten en stierf .
ik heb de pop weg genomen en de man heeft de jongen verder groot gebracht . een maand later de pop terug bij de man en dadelijk grote liefde . nu een nest met 6 jongen . nu deze morgen kom ik in het hok en zie dat de pop bij de man een oog heeft uitgebeten . ik heb de man apart gezet . het hok is 150 br x 50 x 50 cm . weet iemand hier raad mee ?? dank bij voorbaat .
Ik zou die parkiet niet meer samen zetten met andere vogels eerlijk gezegd, lijkt alsof die serieus problematisch gedrag vertoont… Jammer om te horen 🙁
Mijn popje is momenteel ook aggressief.Valt het het mannetje aan als hij jonkies zit te voeren.het eerste jong staat op het punt om uit te vliegen .hou mijn hart vast hoe ze reageert..Er werd al gezegd dat ik haar apart moet zetten.maar weeg niet of mannetje alleen voot kleintjes kan zorgen .2 van ca 4wk.en dan nog 1 die 10 dgn jonger is
Goedemorgen, ik heb een vraag. Mijn grasparkietje van 9 jaar zit de laatste tijd veel op de grond in z’n kooi. Bovendien hangt hij erg naar voren op z’n stok en is wat onrustig. Ook erg stil de laatste tijd. Heeft hij z’n langste tijd gehad of is dit een aanleiding om ‘m even na te laten kijken?
Het kan op een leeftijd van 9 jaar zeker zijn dat het door de ouderdom veroorzaakt wordt, en dus mogelijk dat het einde van zijn leven helaas nadert… Maar het zou ook een oorzaak kunnen hebben, dan kan het nuttig zijn om het na te laten kijken door een expert. Moeilijk om zo te zeggen waar het precies aan ligt, maar het doet me wat denken aan mijn overleden parkietjes… Jammer genoeg 🙁 Veel succes in elk geval!
Hoi ik wil grasparkietjes 2.Is het beter om mannetje en vrouwtje te nemen of 2 mannen?
Als ze jong zijn zie je vaak geen geslacht zegt men,en is het dan niet erg om gewoon er 2 te nemen zonder dat ik het geslacht weet?
Ik wil geen nestjes nl.Is een man of vrouw verschillend qua karakter?
Ik wil ze graag tam maken en heb veel tijd voor ze.Gr corina
Hoi Corina, ik zou persoonlijk twee mannetjes aanraden als je de keuze hebt. Moesten het mannetje en vrouwtje worden is dat uiteraard geen ramp, normaal komen er geen eitjes als je geen nestplaats geeft. Om zeker te zijn kan je wel proberen twee mannetjes te zoeken. Een goede kweker weet normaal wel twee mannetjes te herkennen!
Kan een gralsparkiet die zit te broeden gewoon met kooi in huiskamer blijven staanCoby Spronk
Ja hoor dat kan zeker. Probeer wel te zorgen dat er dan niet te veel lawaai is, al kunnen de vogeltjes dat meestal wel verdragen omdat ze het gewoon zijn.
Dank je wel
Goedemorgen Ruben, had je gemaild, maar kreeg een foutmelding. Dus even zo.
Onze Grasparkiet Olaf is sinds gisteren niet zich zelf.
Hij vliegt rond, speelt minder met zijn spiegeltjes, eet wel maar hij zit scheef en met 1 pootje wat omhoog.
Hij lijkt wat re trillen, maar kan ook omdat hij naar 1 kant zit.
Klimt wel, springt van stokje naar stokje, maar zit er maar zielig bij.
We zien niets geks aan zijn pootje, verdikking of iets roods. ( denken we dan)
Olaf is 7 jaar oud.
Wat kan er met onze Olaf zijn?
Wil wel naar de dierenarts, maar denkt dat jouw expertise beter zal zijn. Kan ik alsnog naar de dierenarts
Bedankt!!!
Ik zou toch sowieso langs de dierenarts gaan, want het kan heel erg veel zijn. Als hij er in het algemeen zielig bij zit kan dit enorm veel oorzaken hebben, maar het is heel lastig om te zeggen welke. Heb je toevallig een gespecialiseerde vogelarts in de buurt? Veel dierenartsen zonder specialisatie in vogels kennen namelijk weinig van parkietjes…
7 jaar oud is voor veel parkietjes wel al een mooie leeftijd (al zijn er die zeker dubbel zo oud worden), dus ook de leeftijd kan er wel voor iets tussen zitten. Veel stilzitten en met een pootje opgetrokken kan zeker op ziekte wijzen als dit geen gebruikelijk gedag is, dus lijkt me geen verkeerd idee om er even achteraan te gaan via een kenner! Veel succes in elk geval!
Bedankt voor je reactie! Ging wat beter met Olaf, dus dacht we kijken het af.
Vandaag wat minder. Hij eet, drinkt en speelt wel, maar pootje blijft hij optillen. Hij strekt zijn pootje wel, maar belasten doet zeer zo te zien.
We hebben geen vogelarts in de buurt, dus ik ga eens kijken of het per mail kan met een vogelarts. Filmpje doorsturen. Het is hier ook warm, dus vervoeren is ook niet echt een goede optie op dit moment.
In ieder geval bedankt en fijn weekend!
Dag Ruben, ik vraag mij af of ruwe takken in de kooi mogen, dus met de bast er nog aan en korstmossen er nog op… we hebben onze ginkgo gesnoeid en de takken blijken op de lijst van niet schadelijke bomen te staan voor grasparkieten… zonder vast zijn ze echter heel glad… maar ik durf voorlopig de ruwe takken er niet in aan te brengen… ze gaan ze zeker villen en wat met de korstmossen? Hoelang lieten verse takken drogen voor ze in de kooi mogen? Bedankt om dit te lezen, Mady
De bast mag er zeker op blijven, die knagen de vogels er met plezier af! Mossen zou ik er persoonlijk wel afhalen. Laten drogen lijkt me niet echt nodig, heb ik nooit eerder gehoord, maar verbeter me zeker als dit vreemd klinkt!
Goedemiddag, wat een fijne informatie hier allemaal. Ik heb Paco, een mannetje grasparkiet. Paco is 3 jaar, redelijk tam, luisterde als je hem roept, zegt woordjes en zit graag bij mij. Alleen handen en vingers vind hij niet leuk, wel om op te zitten maar wil niet worden aangeraakt. Paco is altijd alleen geweest. Nu heb ik binnenkort minder tijd om thuis te zijn dus wil ik een maatje aanschaffen voor hem. Ik heb al een tweede kooi om in te wennen. Mijn vraag is, is een jong mannetje geschikter dan een vrouwtje? Ik wil geen nestje, en ga dus ook geen nestmogelijkheden creëren. Ik hoop dat ik hier een tip kan krijgen.
Als je geen nestjes wil, kan je inderdaad best voor een mannetje kiezen, zo pak ik het zelf ook liefst aan. Lijkt me de perfecte keuze gezien je beschrijving! Leuk ook om te lezen dat je een vrij tamme parkiet hebt, altijd knap als mensen tot dat punt geraken, want dat kost vaak wel wat werk! Succes!