Engelse grasparkieten

Heb je je ooit afgevraagd wat die grote vogels in de dierenwinkel zijn? Die vogels die sterk gelijken op grasparkieten en eigenlijk alleen wat groter zijn? Lees dan snel verder, dit raadsel lossen we hier even op!

Wat zijn Engelse grasparkieten en hoe herken je ze?

Engelse grasparkieten kan je het best vergelijken met de basketbalspelers onder de grasparkieten. Ze zijn groter dan de gemiddelde gewone vogel en een stuk breder gebouwd. De vogeltjes zijn haast dubbel zo breed als hun meer voorkomende soortgenoten.

Je merkt ook al snel dat ze veel meer veren hebben. Ik denk zelfs vaak dat deze vogeltjes amper kunnen zien doordat er soms veertjes voor de ogen lijken te komen. De Engelse grasparkieten kunnen ook nog eens slecht vliegen doordat ze zo zwaar worden. Hieronder zie je een foto van twee grasparkieten. Het is zeer lastig om te weten of het echte Engelse grasparkieten zijn. Ze zijn in elk geval wat groter dan de meeste gewone grasparkieten, zeker omdat ze gewoon stil zitten. Ze geven hoe dan ook een duidelijk beeld van hoe Engelse grasparkieten eruit zien, hoewel er ook zijn die nog veel meer veren op hun kopje hebben waardoor ze echt een dik hoofd lijken te hebben.

Engelse grasparkieten
Een stelletje grote grasparkieten. Ze zijn wat groter dan de gemiddelde grasparkiet.

Waarom Engelse grasparkieten houden?

Sommige mensen zien liever Engelse grasparkieten dan de gewone variant. Waarom snap ik zelf niet goed. Ik ben van mening dat een vogel moet kunnen vliegen en zich goed in zijn vel moet voelen… een vogel die niet kan vliegen kan zich niet gedragen zoals hij zou willen. Ze zien nog eens slecht ook… persoonlijk vind ik het vreemd dat mensen hier voor vallen. Maar… er is een grote reden waarom mensen toch Engelse grasparkieten houden!

Er worden ook wedstrijden gehouden met grasparkieten. Velen onder jullie weten waarschijnlijk dat er wedstrijden gehouden worden met vinken die een liedje moeten zingen. Grasparkieten behoren echter tot de klasse van de papegaaiachtigen en zijn dus, in tegenstelling tot vinken, geen zangvogels. Laat ze dus geen liedje zingen… dat klinkt zoals wanneer ik dat doe en dat is geen goed plan 🙂

Wat er dan wel gedaan wordt? Een modeshow! Nee, ze geven de vogels geen kleren… hoewel, ze kweken ze net zo tot ze er perfect uitzien in hun verenkleed. De vogels worden beoordeeld op hun uiterlijk. Er is een jury die punten uitdeelt waarbij ze kijken naar enkele uiterlijke kenmerken. Er is een heel lijstje waaraan Engelse grasparkieten moeten voldoen om goede punten te krijgen. Zo moeten de veren er goed uitzien, de vleugels mogen niet overlappen op de rug, de keelstippen (de vlekjes rond hun krop) moeten in een exact aantal voorkomen… en daar wordt dus ontzettend hard voor gewerkt om dit te verkrijgen.

Kweken met Engelse grasparkieten

De Engelse grasparkiet wordt speciaal gekweekt om groter en sterker te zijn dan zijn normale tegenhanger. Er kruipt veel werk in het kweken en veel kwekers doen aan inteelt om zo goede vogels te krijgen… en dit is niet goed! Zoals ik vroeger bij biologie leerde, is het zeer slecht om aan inteelt te doen. Dit wil zeggen dat je dus geen vogels van dezelfde familie met elkaar mag kruisen… Eigenlijk is dit net zoiets als bij mensen, het is bij wet verboden om met je directe familie een relatie te hebben en kinderen te krijgen.

Engelse grasparkieten hebben te maken met enkele problemen. Door te kruisen met je directe familie, heb je veel gemeenschappelijke genen waardoor je vele kwaaltjes krijgt. Bij Engelse grasparkieten uit zich dit in een levensduur die gemiddeld slechts vijf jaar bedraagt, waar dit bij gewone grasparkieten tot negen jaar is… een enorm verschil! Ook zijn de vogels vatbaarder voor ziekten doordat ze een slechter afweersysteem hebben. Tot slot krijgen ze ook nog eens vaak tumoren… en vallen hun veren sneller uit.

Kortom, als je wil kweken met Engelse grasparkieten moet je proberen om niet aan inteelt te doen en op een gezonde wijze de vogels te kruisen om zo het beste voor je vogels te krijgen.

Extra informatie over Engelse grasparkieten

Deze pagina behandelt de verschillen tussen grasparkieten en hun grote broertjes. Als je Engelse grasparkiet bijvoorbeeld ziek is, is dit hetzelfde als bij gewone parkieten. Ik wijs je dan ook graag door naar de pagina over ziektes bij grasparkieten.

De vogels eten ook hetzelfde als gewone parkieten en meer informatie daarover vind je op de pagina over voeding voor grasparkieten.