Je wil graag je parkiet beter leren begrijpen? Daar wil ik je graag mee helpen! Grasparkieten spreken met je op de volgende twee manieren:
- De klank van hun geluiden
- De bewegingen die ze wel of net niet maken
Als mens is het niet altijd eenvoudig om te begrijpen wat een dier je nu net wil zeggen. Parkieten verhullen sommige dingen uit angst en dus moet je erg oplettend zijn. Zoals vermeld is er informatie te verkrijgen via het geluid dat de parkiet maakt en via zijn gedrag.
Parkieten geluiden
Grasparkieten maken heel veel soorten geluidjes die allemaal op iets anders wijzen… niet gemakkelijk!
Om te beginnen heb je het rustige gefluit van de parkieten. Dit is het mooiste geluid van ze allemaal en is heel leuk om naar te luisteren. Je hoort het eigenlijk meteen, parkieten die zachtjes fluiten zijn vrolijk en kwetteren er op los. Af en toe zit er een hardere tsjilp tussen, dan weer veel zachter. Het is als het ware hun manier om een liedje te zingen.
Vervolgens heb je het luid gekras. Dit is een niet zo aangenaam geluid dat soms wat te luid kan zijn, je bent blij als de vogels weer stil worden nadien. Parkieten die een luid krassend geluidje produceren zijn boos. Waarom? Dat hangt er wat vanaf. Mijn parkietje doet het soms wanneer hij door zijn vriendje weggejaagd wordt aan een etensbakje. Hij vliegt dan naar een stokje en begint daar luidkeels duidelijk te maken dat hij dit niet tof vindt.
Ook parkieten die bang zijn maken wel eens luidkeels kabaal. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Soms vliegen parkieten in stilte gewoon zo snel mogelijk weg zonder nog een geluid te produceren als ze schrik hebben.
Wanneer twee grasparkieten dicht bij elkaar zitten en elkaar verzorgen, maken ze ook geluid. Dit is echter zeer zachtjes, het lijkt haast alsof ze tegen elkaar aan het fluisteren zijn.
Als een parkietje aandacht wil vragen van mensen of soortgenootjes roept, hoor je een zeer scherpe en erg luide roep. Het is echt een schreeuw, dan een adempauze, om vervolgens weer te schreeuwen. Soms is het slechts één keer zo’n schreeuw, soms een hele tijd lang. Parkieten die dit geluid maken als je naast de kooi staan, jagen je snel weg. Het geluid kan namelijk echt pijn doen aan je oren.
Daarnaast is er nog een vreselijk gekrijs dat er voor zorgt dat je meteen naar de vogelkooi toeloopt. Toen twee parkieten hier eens aan het vechten waren, hoorden we opeens een gekrijs. We liepen er heen en een van de twee hing onderaan een tak omdat de andere hem zo ver weg had gejaagd. De parkiet die pijn heeft maakt dit soort geluiden en je hoort dit dus best zo weinig mogelijk.
Tot slot heb je nog twee zachte geluidjes. Parkietjes die wat op zaadjes aan het ‘knarsen’ zijn produceren een knarsend geluidje. Het is een positief geluid, grasparkieten die zich goed voelen maken dit geluid. Je hebt ook nog een heel typisch geluid dat ze maken als ze niezen… een beschrijving voor dit geluid is moeilijk te geven, maar je zal het meteen herkennen. Dit niezen kan door een lichte verkoudheid zijn, maar ook als ze te gulzig waren tijdens het eten hoor je dit geluid. Een geluid dat wij heel vaak te horen kregen omdat we zo’n gulzige parkiet hadden!
Parkieten gedrag
Parkieten zijn vogels die normaal prooidieren zijn en willen dus niet laten zien als er wat mis is. Is je grasparkiet misschien ziek? Dat is meestal lastig te zien doordat ze dit willen verbergen.
Wat al hun gedrag dan wel precies wil zeggen? Dat kan je op de pagina in verband met gedrag en ziekten lezen!
Heb je zelf nog andere dingen opgemerkt die hier misschien nog niet op staan of heb je een vraag? Laat dan zeker een berichtje achter in de reacties!