Tam maken

Heb je er altijd al van gedroomd om een grasparkiet tam te maken? Een vogel te hebben die door de woonkamer vliegt en zo naar je toe komt? Als je wil weten hoe je dit kan bereiken, kan je onderstaand stappenplan best eens doornemen.

Grasparkieten tam maken is een tijdrovende bezigheid. Indien je hier geen tijd voor hebt, is het zinloos om eraan
te beginnen. Bovendien moet er even op gewezen worden dat niet elke grasparkiet tam zal worden! Net zoals iedere mens verschillend is, verschillen ook grasparkieten van elkaar. Je kan wel de kans op succes verhogen door te starten met het temmen als de grasparkiet nog jong is. Een grasparkiet tam maken als deze al een jaar oud is, is stukken lastiger.

Ben je er al in geslaagd om je vogel te temmen, en wil je jouw tamme grasparkiet ook leren spreken, lees dan hier verder.

Er is een zeer belangrijk hulpmiddel voor het temmen van grasparkieten: trosgierst. Ongeveer elke grasparkiet is er dol op en dit is dus de ideale beloning om goed gedrag te stimuleren. Jouw grasparkiet tam maken zonder trosgierst is haast onmogelijk.

Grasparkiet tam maken – 5 Stappenplan

  1. Om te beginnen moet je geregeld met je hand in de vogelkooi gaan. Als je de eerste keer met je hand in hun territorium binnendringt, is de kans vrij groot dat ze even beginnen rondvliegen. Haal je hand niet uit hun hok voor ze weer naar hun zitstokken gekropen zijn. Als je je hand wegtrekt, zullen ze doorkrijgen dat rondfladderen ervoor zorgt dat de hand verdwijnt en dus zullen ze iedere keer gaan rondvliegen om zo je hand kwijt te spelen.
    Herhaal deze stap tot je vogels rustig blijven zitten op hun stokjes. Dat ze wat rondkijken is uiteraard logisch, maar ze mogen niet hevig bewegen. Deze stap neemt meestal minder dan een week in beslag en bij veel parkieten is het zelfs nooit een probleem.
  2. Neem nu een stukje trosgierst en ga hiermee in de richting van je grasparkiet. Beweeg niet te bruusk, anders gaan ze al snel wegvluchten. Probeer zo met het stukje trosgierst tot tegen hun snavel te geraken. Vanaf dat ze een eerste hap nemen, heb je het ergste al gehad. Na de eerste hap volgt immers al snel een tweede, een derde…
  3. Nu is je grasparkiet tam maken al voor een groot deel gelukt. Ze hebben nu al niet meer zoveel schrik van je hand, maar daar stopt het nog wel. Volgende stap: we willen onze grasparkiet op onze hand!
    Ga weer met het stukje trosgierst naar de grasparkiet toe, maar leg het deze keer op je handpalm. Zorg ervoor dat de grasparkiet er nog wel bij kan van op zijn stokje. Als hij zo enkele hapjes genomen heeft, verplaats je jouw hand wat verder van de stok. Het zou kunnen dat de grasparkiet al meteen op je hand stapt maar die kans is niet zo groot.
    Als hij niet meteen komt, kan je je vinger tegen zijn onderbuikje houden en zachtjes duwen. Hoogst waarschijnlijk heeft hij nu de reflex om op je hand te stappen. Indien dit niet gebeurt zal je helaas gewoon meer geduld moeten hebben. Ga dus niet harder en harder duwen tot hij erop stapt. Je grasparkiet zal dan nog eerder via achter van de stok gaan dan op je hand stappen. Toch kan het gebeuren dat de grasparkiet wegvliegt ondanks dat je maar zacht duwde. Mijn parkieten moesten er eerst niets van weten maar na enkele keren was dit kleine duwtje het ‘duwtje in de rug’, of eerder buik, dat ze nodig hadden.
  4. Blijf de vorige stap herhalen tot het lukt. Vanaf dat het gelukt is kan je jouw grasparkiet door de kamer laten vliegen. Normaal gezien kan je de grasparkiet nu altijd terug naar je toe lokken als hij weer in de kooi moet.
  5. Vanaf het moment dat je grasparkiet naar jou toe gevlogen komt door de kamer en een keer op je hoofd, schouder of hand landt, kan je zeggen dat je grasparkiet tam maken geslaagd is. Je zult nu een goede band opgebouwd hebben met elkaar en je tamme grasparkiet vertrouwt je nu zeer goed.

Hoe tam wordt mijn grasparkiet?

Het is lastig te zeggen hoe tam een grasparkiet wordt. Elke vogel heeft een eigen karakter en reageert anders. Vaak vragen mensen of je grasparkieten kan aaien. Het antwoord is niet zo eenvoudig, want is voor iedere vogels anders. Bij jonge grasparkieten kan het buikje vaak gestreeld worden als de hand in een trage beweging naar het buikje gaat. Een bruuske beweging is zeker af te raden aangezien je dan vaak gebeten wordt. Over de rug aaien, is ook geen goed idee omdat alle vijanden van de parkiet steeds in de rug toeslaan. Dit zorgt dus voor paniek en uiteraard ten zeerste af te raden. Naarmate de jeugdjaren voorbij zijn, zal de grasparkiet stilaan wat meer angst krijgen voor handen. Aaien wordt dan steeds lastiger en ze zullen het als vervelend ervaren.

Wij konden onze grasparkieten eerst gemakkelijk aaien. Wanneer ze aan de voorkant van de kooi tegen de tralies op kropen, mochten we met onze vinger hun buikje strelen. Zelfs in de kooi mocht het buikje aangeraakt worden terwijl ze op hun stokje zaten. Na enkele maanden veranderde dit en nu kruipen ze weg wanneer we proberen op het buikje te aaien. Vermits ze duidelijk laten merken dat ze het niet meer aangenaam vinden, aaien we dus onze – ondertussen alweer 5 jaar oude – parkieten niet meer.

Toch is het niet zeker dat jouw parkiet geen aanraking meer wil. Vogels die vrij door de woonkamer mogen vliegen, komen al sneller naar mensen toe en zoeken net contact op met het menselijk lichaam. Dan kan aaien geen kwaad uiteraard.

Worden twee parkieten even tam als een parkiet alleen?

Meestal wordt een grasparkiet veel tammer als hij alleen gehouden wordt dan wanneer hij een soortgenootje heeft. Toch heb ik hier 2 parkieten in de kooi, omdat het sterk aan te bevelen is om wel voor een vriendje voor de parkiet te zorgen. Een grasparkiet zonder een soortgenoot is immers geen echte grasparkiet meer… en alhoewel hij contact probeert te zoeken met mensen, zal hij zich toch anders gaan gedragen. Twee of meer grasparkieten zullen zich van nature samen vermaken: dit is niet alleen een plezier voor hen, maar ook om naar te kijken. Als je een parkiet alleen houdt, moet je heel veel uren per dag in zijn buurt zijn, of de parkiet zal zich gaan vervelen met veren plukken tot gevolg.

Wanneer twee parkieten samen leven, kunnen ze toch tam gemaakt worden volgens het stappenplan dat hier boven beschreven werd. Ook als ze vrij door het huis mogen fladderen, zullen ze naar je toe komen na verloop van tijd. Het is dus zeker niet zo dat twee parkieten geen band zullen vormen met mensen. Het wordt wel allemaal ingewikkelder met twee parkietjes.

Wij hebben bijvoorbeeld een grasparkiet die altijd zijn vriendje wegjaagt bij eten. Als de ene op de hand komt, vliegt de andere aan en wil hij de trosgierst. We hebben al allerlei dingen geprobeerd maar uit ervaring weten we dat het haast onmogelijk is om overdag beide vogeltjes trosgierst te geven. Daarom doen we het nu voornamelijk als het donker is, uiteraard wel licht aan doen boven de kooi op dat moment. Wat ook goed werkt bij ons, is met twee personen samenwerken. Ik ging bijvoorbeeld de ene vogel op mijn hand zetten en mijn zus zorgt ervoor dat zij de andere vogel op de hand neemt. Zo kunnen er twee grasparkieten tegelijk eten en jagen ze elkaar minder weg. Het nadeel is uiteraard dat je dit niet kan doen als je alleen bent.

Heb jij zelf een andere methode gevonden waardoor beide grasparkieten rustig kunnen eten zonder elkaar weg te jagen? Laat het gerust weten in de reacties!

Grasparkieten leren praten

Veel mensen weten dit niet, maar grasparkieten kunnen leren spreken, net zoals papegaaien. Hoewel papegaaien hier veel sneller mee zullen zijn en een grotere kans hebben om te leren spreken, zijn er grasparkieten die dit ook kunnen. Hou wel in het achterhoofd dat dit een minderheid is en dat het veel tijd kost om grasparkieten woorden te leren.

Echt spreken doen ze natuurlijk niet. Ze kunnen wel geluiden nabootsen, maar begrijpen daarom niet wat ze zeggen. Af en toe is het wel mogelijk dat de vogel geconditioneerd is. Dit wil zeggen dat ze bijvoorbeeld het verband gaan leggen tussen het woordje "trosgierst" en "het heerlijke zaad op zo’n stengel die op je hand ligt".

Eerst temmen, dan spreken

Om je parkiet te leren spreken heb je vooral veel tijd nodig. Geduld is ontzettend belangrijk. Een grasparkiet leert namelijk niet erg snel spreken, als de vogel dit al ooit zal doen. Belangrijk om te weten, is dat vogels die spreken voortdurend dezelfde woordjes herhalen. Als je hier niet goed tegen kan, is het natuurlijk overbodig hier tijd in te steken en zelfs af te raden. Afleren is haast onmogelijk.

Als je vastberaden bent om je parkiet te leren spreken, vind je hieronder de uitleg. Om te beginnen moet de grasparkiet tam gemaakt worden, zie het 5 stappenplan hierboven. Zonder een tamme vogel is het haast onmogelijk om hem te leren spreken.

Vervolgens moet je er dus erg veel tijd aan besteden: dagelijks er mee bezig zijn en misschien pas na enkele weken of zelfs maanden, zal je parkietje zijn eerste woordje leren:

  1. Neem het parkietje uit de kooi op je vinger of hand en breng hem redelijk dicht bij je mond.
  2. Kies een woord dat je hem wil leren, en gebruik steeds ditzelfde woord! Begin nu dit woord te zeggen terwijl je goed articuleert. Blijf dit woord een tijdje herhalen en als de parkiet zijn aandacht verliest, kan je hem best terug in de kooi zetten. Hij luistert nu toch niet meer en zal er weinig van opsteken.
  3. Herhaal de vorige stap dagelijks, eventueel zelfs enkele keren per dag.
  4. Als je grasparkiet begaafd is om te spreken, zal er na enkele weken tot maanden misschien een woordje uit zijn snaveltje komen. Maar het is belangrijk te onthouden dat niet elke grasparkiet zal leren spreken! Wees dus niet ontgoocheld als het niet is gelukt. Ondertussen heb je allicht een sterke band opgebouwd met je vogel en dat is nog belangrijker dan het spreken zelf! Verwaarloos de grasparkiet alsjeblieft niet wanneer hij niet in staat blijkt om te spreken, het blijft nog steeds een leuk huisdiertje dat je aandacht verdient!

Opmerking: sommige mensen raden aan om in plaats van één woord te blijven herhalen, een zinnetje te leren. Dit heeft als voordeel dat de parkiet dit minder snel saai zal vinden en afgeleid wordt door iets interessanter in de omgeving. Het nadeel van een zin is dat het vaak nog langer duurt voor de parkiet kan spreken.

Welk woord moet ik aan mijn parkiet leren?

Als je er zeker van bent dat je een grasparkiet wil leren spreken, dan is het verstandig even na te denken over welk woord je hem wil aanleren. Over het algemeen wordt aangeraden een redelijk kort woord te gebruiken, liefst met i- of u-klanken en een sisklank. Dit wordt het gemakkelijkst overgenomen door een parkiet. Eens dit eerste woord aangeleerd is, kan vrij eenvoudig een volgend woord geleerd worden of zelfs hele zinnen.

Ook woorden die nooit uitvoerig aan de parkiet zijn ‘uitgelegd’, zullen in zijn woordenschat terecht komen, net zoals omgevingsgeluiden die geregeld terug komen. Zo hoor je soms mensen die een grasparkiet hebben die een piepende deur of een lach nabootsen.

Let op: een woord dat is aangeleerd, is nauwelijks terug af te leren. Wees hier van bewust! De grasparkiet zal dit woord vaak herhalen, ook als er bezoek is. Zorg er dus voor dat het geen gênante woorden zijn die de parkiet krijgt aangeleerd. Eens de parkiet een woordje heeft geleerd, is het dus verstandig om niet te veel te vloeken… een vloekende grasparkiet is volgens mij niet wat je verwacht.

Kan elke grasparkiet leren spreken?

Helaas niet. Zoals hier boven reeds vermeld werd, leert slechts een klein deel van de grasparkieten praten. De kans dat het lukt, kan natuurlijk aanzienlijk vergroot worden door er veel tijd aan te spenderen. Maar zelfs dan zal de kans niet erg groot zijn.

Beschouw het leren spreken eerder als een leuk extraatje van je vogel, en een extra tijdverdrijf tussen jullie 2, maar ga spreken niet als iets vanzelfsprekend of noodzakelijk beschouwen. Als je vooral een vogel wilt die kan spreken, dan is het beter om voor een papegaai te kiezen aangezien deze veel sneller, beter en meer woorden kunnen leren.

Grasparkieten die altijd meer fluiten en geluid maken, hebben een grotere kans om ooit te leren spreken. Vaak zijn dit mannetjes die graag lawaai maken, maar ook vrouwtjes kunnen uitstekend leren praten. Het spreken gebeurt ook sneller en met meer succes bij vogels die alleen leven. Wanneer ze met twee of meer samen zitten, "praten" ze liever tegen elkaar dan met de mensen in de buurt.

Hoeveel woorden kan een parkiet leren?

Na het eerste woord zal een parkiet makkelijk nieuwe woorden oppikken. Een exact getal is moeilijk te vermelden. De ene parkiet zal geen enkel woord leren, de andere eentje tot hooguit een tot enkele zinnen. Af en toe zijn er parkieten die tot honderd of zelfs enkele honderden woorden kunnen nabootsen, maar die heb ik hier alvast nog niet in levende lijve tegengekomen.

Samengevat heb je veel geduld, veel dagelijkse interactie en trosgierst – hun lievelingseten – nodig om grasparkieten tam te maken, op je hand te laten zitten of naar je toe te laten vliegen in je huis. Wil je je vogel leren praten, dan heb je nog meer tijd en oefening nodig, maar weet dat dit eerder een bonus is en niet zo evident als bij een papegaai.

117 gedachten over “Tam maken”

  1. Hallo, wij hebben sinds 3wk 2 grasparkietjes Guus en Lotje. Hand in de kooi met trosgierst gaat top. Uit de kooi en zelf bij de kooi staan met trosgierst gaat ook goed. Op mijn pet, hand, arm, schouder. Buiten de kooi dus. Zo schattig. Moet ik nu overgaan om het te proberen zonder trosgierst? Ben benieuwd. Wat een mooi gezicht die 2 zo op je arm, al etende.

    Beantwoorden
  2. Hallo allemaal, Mijn grasparkietje is al wat jaartjes oud, ik denk 9. Hij vliegt vrij rond en is heel slim en sociaal. Ik heb hem niet vanaf het begin. Ben de 3e eigenaar. De 2e eigenaar kreeg hem al als verenplukker en dat doet hij nog, terwijl ik overdag meestal thuis ben en hem gezelschap houd en zelfs vermaak. Het zal niet meer overgaan, lijkt me. Het lijkt een gewoonte te zijn geworden, want volgens mij is hij happy. Nu zie ik bij de dierenwinkel steeds die grasparkietjes met z’n allen op een tak zitten keuvelen. Nu vraag ik me af of het wijsheid is om een maatje in huis te halen voor mijn parkietje. Zou dat nog goed gaan op zijn leeftijd? Ben benieuwd naar jullie reacties.

    Beantwoorden
    • Het kan wel, maar het kan soms voor problemen zorgen. Als je ze rustig aan elkaar kan laten wennen door ze in een aparte kooi naast elkaar te zetten, dan zou het kunnen lukken. Gewoon goed in het oog houden dat alles goed loopt de eerste uren en dagen.

      Beantwoorden
  3. Ik ben op zoek naar een betrouwbaar adres-kweker die Catharina parkieten verkoopt zodra ze zelfstandig uit nest kunnen.

    Op de site best moeilijk te vinden

    Beantwoorden
  4. beste ruben,

    vandaag heb ik een jong grasparkietje (7 weken oud) uit de voilere gehaald en naar binen in een kooi gebracht omdat ik hem/haar wil gaan temmen. als deze tam is en ik haal er een partner bij van ongeveer 18 weken (dan weet ik wat ik zelf heb en wat er dus bij moet komen) om ook die te temmen is het dan ook een optie om ze allebei appart in een kooi te houden tijdens het temmen van de tweede om ze daarna samen te zetten?

    Beantwoorden
    • Ja hoor! Dat kan je doen als je dat gemakkelijker vindt. Als een van de twee tam is, dan zal de tweede meestal ook wel sneller op je handen durven te kruipen, dus misschien is het zelfs niet eens nodig. Maar indien je het leuker vindt op die manier, kan je het zonder twijfel zo aanpakken!

      Beantwoorden
  5. bedankt. toen ik heel jong was had ik ook al een tamme grasparkiet die ging zelfs mijn oorbellen proberen te stelen als ik die in had en mijn haren “goed” te leggen maar toen die een maatje kreeg werd die gelijk in de kooi erbij gezet en ondanks dat de “nieuwe” niet bang was voor mijn hand heb ik die nooit tam kunnen krijgen veel meer interesse in haar “partner” daarom vroeg ik dat van 2 aparte kooien

    Beantwoorden
  6. Beste Ruben,

    Allereerst bedankt voor deze fantastische site. Ik en mijn vriendin hebben ontzettend veel hulp gehad hieraan! Dan nu ons probleem:

    2 maanden geleden hebben wij 2 jonge grasparkietjes gekocht. We hebben er 2 omdat we beiden werken en ze wat gezelschap willen geven gedurende de dag. Het blijken twee vrouwtjes te zijn, de ene wat dominanter dan de ander.

    Het tam maken ging de eerste twee weken razendsnel, de dominante stapte gemakkelijk op de vinger, de anders als je haar op haar buikje duwt. Zonder trosgierst stappen ze er niet op.

    De afgelopen 6 weken lijkt de vooruitgang echter stil te staan. Ze willen niet graag uit de kooi, buiten de kooi stappen ze niet op de vinger. Daarnaast wordt de ‘rustige’ ook steeds feller en zitten ze nu ook op elkaar te pikken wanneer we met trosgierst in de kooi gaan. (Zonder trosgierst zijn ze wel lief voor elkaar)

    Om de stilstand in het tam maken te doorbreken werd ons door de dierenwinkel aangeboden om de vleugels te laten kortwieken, om ze zo wat meer aanhankelijk te maken. Echter zijn ze daardoor alleen maar voorzichtiger geworden en komen ze nu ook minder makkelijk op de vinger. Buiten de kooi zijn ze beide dan alleen maar op zoek naar manieren om weer terug te komen in de kooi.

    Wat zou je ons kunnen adviseren?

    Beantwoorden
    • Bedankt! Wel, in mijn ogen is het verkeerd om te kortwieken. Je verplicht je parkieten zo om in je buurt te blijven en het lijkt alsof ze minder vertrouwen hebben in jou en nu snel weg willen van mensen. Het lijkt me best om gewoon veel geduld te hebben en heel rustig verder te gaan, vaak met de hand in de kooi te gaan en te blijven werken met trosgierst om ze tam te maken.
      Tam maken is een proces van lange adem en je zal dus veel geduld nodig hebben. Maar uiteindelijk kan het mooie resultaten opleveren als je volhoudt! Buiten de kooi gaan is moeilijk voor veel vogels omdat ze het daar niet kennen en ze het zo gewoon zijn in de kooi. Ook hier kan je enkel geduld hebben, uiteindelijk wint de nieuwsgierigheid het meestal wel en gaan ze alles verkennen!

      Beantwoorden
  7. Ik heb zelf ook een super lief parkietje en hij praat heel erg veel. Vooral het woord poef en kiekeboe vind ik zo super schattig klinken als hij het zegt. Dus dat ik echt een aanrader. En het is een gigantische kniffel. Geeft vaak kusjes.

    Beantwoorden
  8. Dag Ruben,

    Wij hebben momenteel enkele jonge en oudere grasparkieten die we tam aan het maken zijn. Met behulp van jouw waardevolle tips lukt het al aardig. De jonge grasparkietjes komen al vlot op onze vinger zitten. Ook proberen we ze te voederen en te lokken met de trosgierst. Ik heb al vaak gelezen dat ze daar echt dol op zijn, maar onze parkieten, zowel de jonge als de oudere reageren maar matig hierop. Ze kijken er naar, maar ze lijken er niet zo heel dol op te zijn als ik het aanbied. Misschien komt dit omdat ze het nog niet goed kennen en moet ik meer proberen? Zijn er nog andere alternatieven naast trosgierst?

    Alvast bedankt!
    Met vriendelijke groeten
    Willem

    Beantwoorden
    • Dag Willem, dat kan inderdaad. Heb nu zelf ook twee parkietjes die helemaal niet dol op trosgierst zijn. Je zou andere dingen kunnen proberen, bijvoorbeeld sommige stukken fruit/groenten of een stukje brood. Op brood lijken namelijk alle parkietjes die ik heb gehad wel af te komen eens ze het kennen! Uiteraard kan het ook dat trosgierst wel zal werken in de toekomst als ze het wat beter leren kennen, maar dat weet je nooit op voorhand. Wat experimenteren met allerlei soorten eten lijkt me dus zeker een goed idee! Succes!

      Beantwoorden
  9. dag Ruben, ik heb sinds 3 weken 2 mannetjes parkieten. In de kooi zijn ze redelijk tam, ze eten trosgierst uit mijn hand en ook zonder trosgierst stappen ze op mijn hand. Ik probeer ze nu uit de kooi te halen door mijn hand langzaam de kooi uit te halen. Dat lukt goed en ze vliegen dan door de kamer. Ik heb echter de indruk dat ze toch nog een beetje in paniek rondvliegen en terug willen naar de kooi. Daar zitten ze dan op maar ze kunnen de ingang niet vinden. Bij de ene parkiet lukt het me wel op deze op mijn hand te lokken en zo de kooi weer in te krijgen, de andere parkiet is wilder en heb ik tot nu toe alleen de kooi ingekregen door hem vast te pakken (dat ging niet makkelijk…veel gefladder). Ik heb ze nu 3x uit de kooi gehad. Hoe kan ik dat aanpakken met die wilde parkiet? Ik ben bang dat ik hem niet tam krijg als ik hem zo ongelukkig vastpak en in de kooi terug doe. Andere vraag: maakt het nog uit welke kooi je hebt? Ik heb nu een kooi met ronde vormen aan de bovenkant en 1 ingang aan de voorkant.

    Beantwoorden
    • De vorm van de kooi maakt niet uit om ze tam te krijgen hoor, geen zorgen! Voor de rest kan je misschien best nog even in de kooi blijven oefenen om zo die wildere parkiet ook wat tam te krijgen? Weet wel dat niet elke parkiet even tam zal worden, zelfs niet na lang oefenen, dus het kan altijd dat die parkiet nooit zo tam wordt als je andere vogel. Ze vastgrijpen is wel nooit een goed idee (snap dat je dat hebt gedaan om hem in de kooi te krijgen) maar probeer dit niet te vaak te doen, want dit helpt natuurlijk niet om vertrouwen op te bouwen. Veel succes alvast… Geduld ga je vrees ik nog wel wat nodig hebben!

      Beantwoorden
      • Wij ging bij en vogel winkel langs en daar zeiden ze dat ik mijn grasparkiet in en emmer moest doen end dan mijn hand er in doen en wachten. Ik heb het een keer gedaan en mijn grasparkieten waren super bang en gestresseerd. Wat moet ik nu doen naar jou luisteren of naar de dierenwinkel???

        Beantwoorden
        • Ik zou toch de tips op deze website volgen dan. Het is normaal dat parkieten in het begin wat schrik hebben van handen, maar hen in een emmer zetten en daarin gaan met je hand… Dat is om problemen vragen. Ze zouden ook zo uit de emmer kunnen ontsnappen vermoed ik. Probeer dan liever de tips die je op deze pagina kan vinden, en doe het allemaal rustig en let op de signalen die je vogels geven! Succes!

          Beantwoorden
  10. Goedemorgen. Ik wil al heel lang een huisdier en heb vroeger als jong meisje ook een parkietje gehad. Helaas is deze weggehaald. Omdat ik inmiddels ouder ben, gezin heb én een camper is het houden van een hondje in onze ogen lastig. Die willen we niet meenemen in de camper. Nu is mijn vraag: is het mogelijk om een parkietje wel mee te nemen en net zo tam te krijgen als thuis? Bijvoorbeeld door van jongs af aan zijn kooi zowel in huis als in de camper te plaatsen, hem of haar op beide plaatsen aan je hand te laten wennen en tam te maken? Of zijn ze juist heel eenkennig? Want als hij niet meekan, moet hij Bijvoorbeeld naar moeders gebracht worden in vakantie tijd. Lees daarover hier ook minder goede ervaringen. En als laatste maakt het uit of je we dame of een heertje koop als parkietje? Ontzettend bedankt alvast voor uw reactie en ik bewonder uw ambitie en tijd die u in deze site stopt. Zoveel vragen en zoveel antwoorden. Top hoor !

    Beantwoorden
    • Popje of haantje maakt zeker niet uit, kan beide! Voordeel van haantjes is dat ze zeker nooit eitjes gaan leggen, wat vrouwtjes soms wel doen ook als er geen mannetjes in de buurt zijn. Maar verder is er zeker geen voorkeur voor een van beide vind ik.
      Ik laat ze zelf liever op een vaste plaats omdat ze hier dan op hun gemak zijn en minder snel stress ervaren. Je kan ze wel af en toe verplaatsen, maar ik zou dit wel tot een minimum proberen te beperken…

      Beantwoorden
    • Ja hoor, dat kan zeker. Het is misschien wel wat moeilijker, maar zeker niet onmogelijk! Je kan proberen met andere dingen die ze lekker vinden, misschien bepaalde soorten fruit of kleine stukjes brood?

      Beantwoorden
    • Dat kan, maar ik raad het altijd af. Parkieten zijn wat feller en kunnen de kanaries al eens lastigvallen omdat deze wat kalmer zijn. Daarom verkies ik dit niet te doen om de kanaries te beschermen.

      Beantwoorden
  11. Hallo ruben
    ik heb bij de pets palace een catharina parkiet gekocht. Bij ons moet je een chattina parkiet of per koppel kopen of single speciaal bestellen. Iemand had er een speciaal besteld maar niet op komen halen. Nou heeft zij daar n paar maanden gezeten nu heb ik dr gekocht ze is van het fok jaar 2019. Ik probeer dr tam te krijgen nu gaat dat natuurlijk wat lastiger als normaal maar proberen kan altijd. Heb je nog tips om dr tammer te krijgen met trosgiert wil het nog niet echt vlotten.
    Ook heb ik nog n vraag over voeding ze wilt tot nu toe nog niet echt eten naar mijn gevoel. Ook heb ik maagkiezel in de kooi hangen maar dat eet ze ook niet ook de ei krachtvoer gaat er niet in net als fruit en groenten die ik er in heb gelegd, heb je nog tips een betere eter te maken want f

    Beantwoorden
    • Je kan ander eten dan trosgierst gebruiken als je weet wat je parkiet graag heeft, daar zal het voornamelijk vanaf hangen. Is voor elke vogel anders, dus is moeilijk te zeggen voor mij. Je kan ze niet dwingen om van die zaken te eten, als ze het niet zo graag hebben, zal je dat niet echt kunnen veranderen. Gewoon blijven volhouden, soms duurt het namelijk lang voor ze wennen aan die nieuwe soorten voeding, maar uiteindelijk komt het soms toch nog goed 🙂

      Beantwoorden
  12. Goede avond. Wij hadden een grasparkiet jumbo was zijn naam was ook een jumbo en praatte en lachte samen met ons . helaas hebben we afscheid moeten nemen door een tragisch hij miste zijn landing en vloog tegen het raam en het was over.
    Nu niet dat we onze beste vriend vergeten hebben we twee dagen nadien een andere mooie jongen gehaald .
    Mijn vraag dan om het af te ronden van wanneer mag je beginnen met uw hand in de kooi te steken. reden van die vraag bij onze jumbo was dat liefde op het eerste gezicht en zat hij reeds de zelfde dag op mijn hand en kreeg ik reeds kusjes. nu is het wat anders onze nieuwe vriend is schuw dus wil het niet erger maken en dat hij zijn vertrouwen in mij verliest.
    Graag zou ik dit wel willen weten. alvast dank.
    lucien.

    Beantwoorden
    • Dag Lucien, wat jammer dat je parkietje zo overleden is, droevig nieuws 🙁
      Je kan eigenlijk bijna onmiddellijk beginnen met het tam maken, misschien zelfs hoe sneller hoe beter, om ze meteen eraan te laten wennen. Het is zeker niet vreemd dat je parkietje nu nog schrik heeft, zo gaat het met bijna elk vogeltje als ze nog maar pas in hun nieuwe omgeving zitten, dus geen zorgen maken. Als je volhoudt kan je zeker het vertrouwen winnen van je parkiet en komt hij hopelijk al snel op je hand. Het kan zeker weken of soms zelfs langer duren, maar uiteindelijk lukt het vaak wel om ze tam te maken als je er veel tijd en liefde in steekt. En je hebt de nodige ervaring met parkietjes van vroeger, dus dat kan je zeker al helpen om te weten hoe je moet reageren! Heel veel succes!

      Beantwoorden
  13. Dag Ruben.

    Dank voor de info. En nu hopen dat onze band goedkomt en we samen weer van de liefde en geluk kunnen genieten . Al zal onze jumbo steeds een zeer grote plaats behouden in ons hart we vergeten hem zeker niet.

    Lucien.

    Beantwoorden
  14. We zijn reeds een stap verder hij zit reeds op mijn vinger. Maar toch telkens ik mijn hand in de kooi breng vlucht hij even naar de bodem van de kooi om enkele ogenblikken later naar zijn stokje te komen en op vinger te stappen. Doe ik iets verkeerd Ruben?

    Beantwoorden
    • Wauw gaat snel, fijn om te horen! Nee hoor, je doet zeker niets verkeerd, maar het heeft gewoon tijd nodig. Stilaan zal je parkiet dit hopelijk afleren en meteen op de hand komen!

      Beantwoorden
  15. Dag Ruben,

    Wat een geweldige uitleg. Dank je wel!
    Wij hebben nu ongeveer 2 jaar onze 2 grasparkieten. Hun kooi staat steeds open, dus ze vliegen dagelijks rond in onze woonkamer, maar tam zijn ze niet echt.
    Als we eten op onze hand houden en ze honger hebben, dan komen ze wel op onze hand zitten. Maar als ze geen honger hebben interesseert het hen niet.

    Graag zouden we nu willen proberen ze echt tam te maken en ze dus ook op onze hand/vinger te nemen als ze geen honger hebben en ze te kunnen lokken.

    We hebben het al met allerlei lekkers geprobeerd, maar met niet zo een groot succes. Het lijkt hen echt niet te interesseren als ze geen honger hebben.

    Hoe kunnen we dit het beste aanpakken?

    Dank je!

    Beantwoorden
    • Bedankt voor je reactie Jozefien!
      Wat je hier aanhaalt is inderdaad ontzettend lastig. Vaak komt het op een gegeven moment gewoon spontaan… Dan durven ze plots op de hand te kruipen zonder nadenken. Wat je ook altijd kan proberen, is heel zacht tegen het onderbuikje duwen. Dan vertonen veel parkietjes de reflex om op de vinger/hand te stappen. Je kan hiermee beginnen door hen eerst op de hand te laten stappen, en dan pas wat eten te geven (op momenten dat ze dus wel honger hebben). Zo leren ze stilaan om eerst op de hand te stappen en dan een beloning te krijgen. Na een tijdje kan je dan af en toe de beloning eens weglaten, en stappen ze misschien van zelf op de hand. Probeer wel telkens hetzelfde te zeggen als ze erop moeten stappen, of op dezelfde manier met je vinger tegen het buikje te duwen, zo geraken ze gewoon aan die specifieke handeling!
      Veel succes!

      Beantwoorden
  16. Hoi Ruben,
    Ik ben van plan een grasparkiet te kopen en ik heb 2 vraagjes. Ten eerste heeft een grasparkiet eerst tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe omgeving voordat je hem tam gaat maken? Zo ja, hoe lang? Ten tweede moet je wanneer je een parkiet door de kamer laat vliegen de gordijnen dicht doen zodat hij niet tegen het raam vliegt? Ook moet je uiteraard de deuren dichthouden toch?
    Alvast bedankt.

    Beantwoorden
    • Hoi Steven, leuk! Moet je ze laten wennen aan de omgeving? Ja en nee! Ik zou nog niet meteen met trosgierst beginnen de eerste paar dagen, maar wel al met de hand in de kooi, zodat ze hieraan gewoon geraken. Dan als ze na enkele dagen wat op hun gemak beginnen te zijn en ze je een beetje kennen, dan kan je zeker beginnen met trosgierst en tam maken. Hoe sneller je begint, hoe meer kans op succes!
      De gordijnen dicht doen is zeker nodig inderdaad, en deuren lijkt me ook best, anders kunnen ze plots overal naar toe. De gordijnen kan je dan later stilaan meer en meer opendoen, zodat je parkiet geleidelijk aan leert waar de grenzen van de kamer zijn. Let ook wel even op als je planten in huis hebt, dat die zeker niet giftig zijn. En uiteraard met eventuele potten, vazen, gootsteen met water, een vuur… Al die dingen kunnen gevaarlijk zijn! Veel succes!

      Beantwoorden
  17. Hoi Ruben!

    Ik heb sinds januari een parkietje (pop). Ze is 3,5 maand oud ongeveer. Ik ben bezig met tam maken en nu komt ze wel naar mijn hand met voer toe vliegen en eet ze van mijn hand. Het kost wel wat tijd voor ze komt. Maar als ze klaar is vliegt ze direct weg. Ik zie vaak parkietjes die naar je toe komen vliegen en bij je komen zitten, knuffelen, mee eten etc..

    Wat zou de volgende stap kunnen zijn om dit/meer te leren? Om haar nog tammer te krijgen dan het voeren uit de hand?

    Ze heeft veel speeltjes, en als ik thuis kom speelt ze altijd wel of zit zij rustig op een stokje. Ik heb dus niet echt het idee dat ze een vriendje nodig heeft. Ik twijfel daar vaak over. Wel geven we haar zoveel aandacht als mogelijk.

    Groetjes,
    Karin

    Beantwoorden
    • Eigenlijk is er niet echt iets dat dit meteen kan oplossen. Ik denk dat het vooral belangrijk zal zijn om er heel veel mee bezig te zijn. Stilaan ga je dan meer en meer vertrouwen winnen van je parkietje, zodat ze dan hopelijk ook naar je toe komt als je geen eten bij hebt.
      Een vriendje voor je parkiet is wel leuk omdat je ze dan ziet spelen, en omdat je er ook niet de hele tijd mee bezig kan zijn natuurlijk. Ik kijk hier graag gewoon van een afstandje naar mijn parkietjes, hoe ze achter elkaar aanzitten, samen kwetteren… Maar uiteraard, als je veel thuis bent, kan één vogeltje ook natuurlijk!

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.