Heb je altijd al een tamme valkparkiet willen hebben? Een vogel die geen schrik van je heeft, in je buurt komt, op je handen komt als je dat wil… Daar zal ik je mee helpen! Ik leg je hier in detail uit hoe je een valkparkiet tam kan maken.
Valkparkiet aan mensen doen wennen
Wanneer je nog maar net een parkiet in huis hebt, zal hij waarschijnlijk van alles schrik hebben. Als je een deur dicht doet, moet niezen, de televisie opzet… alles is eng. Geef de valkparkiet dus enkele dagen de tijd om rustig te wennen aan zijn nieuwe thuis. Alle geluiden moet hij gewoon worden. Na enkele dagen zijn de meeste van deze geluiden bekend en weet hij dat hij er geen schrik van moet hebben.

Hier is wel verschil in, sommige parkieten hebben van veel schrik, anderen van weinig. Mijn eerste parkieten hadden schrik van het sluiten van een ritssluiting en van papier dat scheurde. De parkiet die ik daarna kocht, deed alsof er niets te horen was. Hij had veel minder schrik van geluidjes.
Als de vogel aan mensen gewoon is, kan je een stapje verder gaan… aan handen laten wennen. Ga met de hand eens in de vogelkooi en beweeg wat op de grond, kom eens aan een etensbakje… gewoon wat doen in de kooi. Je parkiet gaat waarschijnlijk heftig reageren. Als een hand in de buurt komt, zal hij weglopen of bijten. Hij zal ook beginnen fladderen in de hoop dat jij je hand wegtrekt. Maar niet doen, trek nooit je hand weg! Als hij bijt, roep je ook geen ‘auw’ of andere geluidjes. Je moet dit gewoon negeren. Als je reageert denkt de parkiet dat je hem aandacht schenkt bij dat gedrag, terwijl dit net slecht gedrag is dat je wil afleren. Beloon de vogel daarom voor goed gedrag.
Als de valkparkiet niet meer erg schrikt van handen in de kooi, kan je een stapje verder gaan. Nu kunnen we beginnen met het echt tam maken!
Tip: om te zien of een valkparkiet schrik heeft van je handen, moet je naar zijn lichaamstaal kijken. Wanneer hij zijn staartveren wat uit elkaar haalt, houdt hij zich klaar om zo snel mogelijk weg te kunnen vliegen. Hij heeft dus schrik als hij dit gedrag vertoont. Als hij zijn staartveren dicht bij elkaar houdt, zoals hij in zijn normale houding zit, is hij klaar voor de volgende stap.
Valkparkiet handtam maken
Om de parkiet tam te maken, ga je iets lekkers nodig hebben om hem te lokken en om hem te belonen. Je kan de parkiet op twee manieren tam maken, of je gaat zelf het heft in eigen handen nemen, of je laat hem alles doen. De manier waarbij de valkparkiet alles zelf moet doen, komt overeen met het tam maken van grasparkieten. De andere manier is eigen aan valkparkieten en werkt niet goed bij grasparkieten. Deze laatste manier leg ik hieronder uit.
Je gaat de valkparkiet dwingen om op commando op je vinger te stappen. Klinkt lastig, maar dat valt aardig mee. Door met je vinger zacht tegen zijn onderbuikje te duwen, gaat de parkiet vanzelf opstappen. Je kan hier best nog bij zeggen: ‘stap op’, zodat je parkiet goed weet wat hij moet doen als je later dit commando gebruikt. Een ander commando kan ook natuurlijk, zolang je maar consequent bent. Als hij opstapt, pak je de vinger van je andere hand en laat je hem daarop stappen, weer terwijl je ‘stap op’ zegt.
Herhaal dit enkele keren. Als hij niet bijt, heb je al erg veel vordering gemaakt. Beloon hem voor goed gedrag. Belangrijk is dat je nooit stop met een slecht resultaat. Stel dat hij eerst opstapte en dan niet meer, plaats hem dan niet in zijn hok. Dit zou weer een beloning van slecht gedrag zijn, iets dat je echt wil vermijden. Doe dan nog wat langer door tot hij weer wat beter luistert, zodat je met een positief einde kan stoppen.
Valkparkiet bijt
Wat moet je doen als je valkparkiet bijt? Een veelgestelde vraag. Ik heb een vrij simpele oplossing: straffen. Uiteraard niet zwaar straffen of hem pijn doen, daar zijn ze veel te leuke huisdieren voor! Je kan de valkparkiet dit wel afleren, en wel zo:
Als de parkiet bijt, reageer jij met iets dat hij niet leuk vindt. Als je hem op de hand hebt, schud je een keer met je hand een beetje naar onder en dan weer naar boven naar de beginpositie. Het is niet de bedoeling dat de valkparkiet van je hand valt, wel dat hij werk heeft om zijn evenwicht te kunnen houden. Hij vindt dit niet prettig en zal dus leren dat bijten dit als gevolg heeft. Als hij nog niet op de hand komt, kan je dit natuurlijk niet doen. Maar ook dan is er nog een oplossing, die trouwens ook goed werkt als hij op je hand zit!
Nadat je valkparkiet bijt, blaas je op zijn kopje en zijn kuif. Je hoeft niet zo hard te blazen als je kan, gewoon zorgen dat hij het goed kan voelen is goed. Vogels houden er niet van als hun veren door elkaar geblazen worden, en dus is dit een goede manier om bijten af te leren.