Wat eet een grasparkiet? Het antwoord op deze vraag kan je hier vinden! Een grasparkiet eet zeer veel verschillende dingen, lees op deze pagina welke dingen je zeker niet mag vergeten!
Basisvoeding voor grasparkieten
Grasparkieten eten gespecialiseerde voeding. Deze voeding bevat ongeveer alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. Deze voeding kan je in twee vormen vinden:
- Losse zaden: Je koopt het zaad in een dierenwinkel of op het internet als gewoon vogelzaad. Dit zaad is een mengeling van verschillende zaden waaronder een kleine hoeveelheid zonnebloempitten. Het zaad in een dierenwinkel kan in een bak zitten zodat je zelf kan scheppen zoveel je wil. Zoniet zit het reeds voorverpakt om zo mee te nemen. Een verpakking kan soms beter zijn als je in een weinig bezochte dierenwinkel zaadjes gaat kopen. De losse zaden zijn hier soms te lang aanwezig waardoor veel voedingskracht verloren gaat.
- Pellets: dit zijn een soort van blokjes met alle zaden in de juiste hoeveelheden verpakt. Het zijn niet echt zaden maar brokjes met dezelfde voedingsstoffen. Hoewel er enkele voordelen aan verbonden zijn, moet je in het achterhoofd te houden dat parkieten dit niet spontaan eten. De meeste verhalen gaan eerder zo: mijn grasparkiet moet niets weten van pellets, ze raken ze niet aan… wat moet ik nu doen? Het zijn vogels en ze eten het liefst losse zaden. Ook zijn pellets vele malen duurder. Persoonlijk zou ik dus voor losse zaden kiezen aangezien dit veel natuurlijker is voor jouw gevleugelde vriendjes en je hen zo geen vieze dingen doet eten. Vergelijk het wat met het opvoeden van kinderen, als ze iets echt niet lusten, ga je ze ook niet uithongeren tot ze het beginnen eten…
Het gemengde zaad is een basis voor je grasparkiet. De meeste voedingsstoffen zijn er wel in te vinden en parkieten kunnen er op overleven maar wat extra is altijd goed! Zeker op lange termijn is deze andere voeding belangrijk om de vogeltjes gezond te houden.
Trosgierst
Grasparkieten zijn net zoals de meeste volièrevogels dol op trosgierst. Trosgierst is een soort zaad dat in dikke halmen groeit. Het is veel vetter dan gewone zaden en vogels worden er dus al snel dik van. Geef dit dus met mate! Deze trosgierst is ideaal om je parkieten tam te maken. Het is de perfecte beloning om goed gedrag te stimuleren.
Zelf geef ik trosgierst enkel tijdens het tammaken van de grasparkieten. Ze krijgen op dit moment nog niet erg veel, enkele kleine stukjes van de hele halm. Zo blijven ze fit en blijft het een snoepje… waar ze een hand voor moeten trotseren!
Fruit en groenten
Grasparkieten zijn van nature vooral zaadeters. Geef als hoofdvoedsel dus zaden met als extra niet teveel groenten en fruit: teveel leidt immers tot diarree. Ze zijn ook helemaal verzot op trosgierst: geef het echter met mate, want sommige vogels worden er al snel dik van. Wat ook niet mag ontbreken is verse groenten en fruit.
Let er wel op dat er geen sproeistoffen op de groenten of het fruit zitten. Indien je ze in de winkel koopt, schrob je ze best grondig af. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf te tuinieren en daar vers voedsel voor je parkieten te voorzien! Dit is meestal gezonder maar je zal er meer werk voor moeten verrichten.
Als je dan toch in de tuin aan het werken bent, kan je best even uitkijken voor het hieronder vermelde vogelmuur. Dit onkruid groeit voornamelijk in de schaduw op vochtige plekjes, in mijn tuin langs hagen en achter grote planten. Grasparkieten zijn er dol op dus als je toch onkruid gaat wieden, is het een kleine moeite om dit niet op de composthoop te gooien maar mee naar binnen te nemen. Let wel op: was alles wat uit je eigen tuin komt eerst goed. Net zoals wij niet van de grond eten, willen parkietjes ook graag propere voeding… en zeker geen sproeistoffen gebruiken in de tuin, die zijn schadelijk voor mens en dier.
Hieronder een opsomming van de meeste dingen die niet schadelijk zijn. Let op: niet elke parkiet vindt hetzelfde lekker! Je zal dus wat moeten experimenteren om er achter te komen waar jouw vogel dol op is. Mijn grasparkieten hebben schrik van alles met felle kleuren… ook van fruit dat hieraan voldoet. Appel is hun lievelingsfruit. Ze vinden het lekker fris om in te bijten maar… zeg nu zelf, wat is er leuker dan stukjes appel afbijten en deze vervolgens in het rond te slingeren? En zo komt het dat wij na het geven van appel de vloer weer kunnen schoonmaken! Na enkele uren haal je best de overschot weg, de vogels willen dit waarschijnlijk niet meer en zo voorkom je dat het fruit bederft.
Groenten:
Enkele groenten die je grasparkiet misschien graag zal hebben vind je in de lijst hieronder. De vetgedrukte worden door de meeste parkieten gegeten. De groenten in deze lijst moeten rauw gegeven worden:
- aubergine
- augurk (met mate!)
- basilicum
- courgette
- erwten (Enkel vers, niet uit de diepvries)
- erwtenpeulen
- kervel
- maïskorrels (melkrijp zodat ze nog zacht zijn)
- melisse
- munt
- paardenbloem (Jonge blaadjes van deze plant)
- paprika
- peterselie
- sla
- snijbiet
- spinazie
- tomaat
- venkel (met mate!)
- vogelmuur(Door mijn grootouders steeds kiekenmoer genoemd. Alle vogels zijn hier dol op! Groeit meestal als onkruid in de tuin.)
- witlof
- wortel
- zuring
Welke groenten zijn slecht voor grasparkieten?
- aardappels (rauwe en groene, eventueel wel gekookte met mate)
- groene bonen
- koolsoorten (allemaal)
- rabarber
Fruit:
Grasparkieten eten allerlei soorten fruit. Weet wel dat elke grasparkiet een persoonlijke voorkeur heeft. De ene parkiet is dol op appel, de andere moet hier dan weer helemaal niets van weten. De enige manier om te weten welk fruit je vogel graag heeft, is uittesten. Verwijder wel steeds de zaadjes van appels en de pitten van ander fruit. Fruit dat te lang niet wordt aangeraakt kan je best weer weghalen aangezien het toch zal blijven liggen.
Let er steeds op dat het hoofdvoedsel zaden blijft: teveel fruit (net zoals teveel groenten) zullen je vogel diarree geven omdat fruit en groenten veel meer vocht bevatten dan zaden.
Hieronder vind je een lijst met allerlei soorten fruit voor grasparkieten, zodat je je vogel extra zal verwennen. De vetgedrukte fruitsoorten worden door de meeste vogeltjes gegeten.
- aardbeien
- abrikoos
- ananas
- appel
- banaan(In schijfjes gesneden met schil. Grasparkieten eten vaak de schil van de banaan liever dan de vrucht zelf.)
- bessen van berberis, meidoorn, rozebottel, vlier
- bramen
- druiven (Door midden gesneden)
- frambozen
- kersen
- kiwi
- mandarijn (Partjes doorsnijden)
- mango
- meloen
- peer
- perzik
- sinaasappel
- vijg
- watermeloen
Welk fruit is slecht voor grasparkieten?
- avocado
- citroen
- grapefruit (pompelmoes)
- pruimen
OPGELET: Het is de moeite waard om er nogmaals op te wijzen dat avocado zeer giftig is voor grasparkieten! Wees dus alert zodat je grasparkiet hier nooit iets van binnenkrijgt!
Welk voedsel hebben grasparkieten nog meer nodig?
Eivoer: hierin zitten enorm veel eiwitten verwerkt. Het is zeker niet de bedoeling om dit dagelijks aan je grasparkieten te geven. Een keer of twee per week volstaat zeker. Een periode waarin je grasparkieten dit zeker wel kunnen gebruiken is tijdens de rui of terwijl ze aan het broeden zijn. In deze periode kunnen ze alle energie goed gebruiken en is dit een goede aanvulling in de voeding voor je grasparkieten.
Sepia schelp: dit is de schelp van een inktvis. Hierin zitten zeer veel mineralen die als aanvulling kunnen dienen op het normale voer. Zeker indien je geen schelpenzand als bodem hebt, is deze sepia schelp aangeraden aangezien in schelpenzand soortgelijke voedingsstoffen te vinden zijn en je vogels deze anders missen. Een sepia schelp helpt ook bij het in vorm houden van de snavel. Een nadeel is wel dat een sepia schelp eigenlijk te zout is voor de grasparkieten en ze dus vaak zullen moeten drinken.
Grit: dit zijn kleine stukjes schelp. De vermaalde oesters zorgen voor een bron van mineralen die grasparkieten, net zoals de mens, nodig hebben voor een sterk en gezond beenderenstelsel. Bij vogels zijn deze mineralen ook nodig voor de ontwikkeling van eierschalen, uiteraard enkel van toepassing als je wil kweken.
Maagkiezel: dit zijn kleine steentjes. Grasparkieten gebruiken ze om in hun maag de zaden fijn te malen. Vogels hebben geen tanden waardoor ze zaden niet kapot kunnen bijten en dus maagkiezel een belangrijk onderdeel van de voeding uitmaakt.
Zoetigheden
Tot slot zijn er nog allerlei zoetigheden te verkrijgen voor je parkiet. Dit is ten zeerste af te raden. Hoewel grasparkieten er zeker van zullen smullen, is het niet gezond voor hen door de overmaat aan calorieën. Zeker voor vogels die niet vaak uit hun kooi mogen om door te huiskamer te vliegen, zorgt dit nog al eens voor problemen.
Brood
Net zoals de meeste vogels, zijn grasparkieten gek op brood. Als we hier brood geven, komen de parkieten snel aangevlogen om er zoveel mogelijk van te kunnen smullen. Het leukste is echter om het brood in stukjes te scheuren en in het rond te gooien, ahja! Hoe zou je zelf zijn? Kinderen vinden het ook leuk om het brood in stukjes te trekken met hun handen alvorens het in hun mond te steken, en zo zijn parkieten duidelijk ook.
Maar mogen parkieten nu eigenlijk wel brood eten? Een veelgestelde vraag! Je moet opletten met brood… zoveel te witter het brood, zoveel te liever de vogels het hebben. Toch is dat niet goed, geef liever een grijs stukje brood. Waar wij mensen liefst vers brood hebben, is dit bij vogels niet het geval. Vers brood blijft al eens in de krop vastkleven wat voor problemen kan zorgen. Geef daarom liever brood dat enkele dagen oud is, dan wordt het ook meer opgegeten en niet enkel in stukken gescheurd. Een gouden regel is om niet meer dan één keer per week brood te geven voor de gezondheid van je grasparkieten. Geef liever een stukje trosgierst of fruit als beloning dan brood.
Let op: een lezer liet weten dat brood slecht zou zijn voor de krop van vogels volgens haar dierenarts. Het gaat niet zo zeer om het brood zelf, maar wel om de gist die hierin verwerkt zit. Ik heb dit nooit eerder vernomen, maar mogelijk geef je dus toch best zo weinig mogelijk brood (of helemaal geen).
Drinken
Zorg ervoor dat je grasparkiet altijd vers water tot zijn beschikking heeft. Dit water mag gewoon van de kraan komen. Let erop dat er steeds water voor handen is.
Dit is echt iets om dagelijks naar te kijken. Ten eerste is het dagelijks verversen van het water een goed idee. Dit is niet de enige reden. Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat het goed kan zijn dat de ene dag het waterbakje nog vrij vol is en een dag later is er nauwelijks water over. Hoewel men vaak zegt dat grasparkieten weinig gaan drinken, spreek ik dit graag tegen. Mijn vogels gaan haast elke keer na het eten een slokje drinken, voorbeeldig toch? 🙂
Samenvatting
Het is belangrijk om op de voeding te letten. Dit is een van de makkelijkste manieren om je vogeltjes gezond te houden. Af en toe een keertje verwennen met wat trosgierst kan zeker geen kwaad maar geef geen volledige stengel, eerder enkele kleine stukjes. Maak er een gewoonte van om elke week enkele keren een stukje fruit aan de grasparkieten te geven. Wanneer je een appel voor jezelf zorgt, is het een kleine moeite om een klein stukje aan de diertjes te geven. Dagelijks zaadjes en water en verder aanvullen met wat van de bovenvermelde voedingswaren, meer is er naast de reiniging van de kooi niet nodig om de vogeltjes tevreden te houden!
Heb je zelf parkieten die groenten en fruit eten? Zo ja, wat hebben zij het liefst? Laat het gerust weten zodat anderen je goede raad kunnen gebruiken!
Iemand een idee vanaf welke leeftijd ze een stukje fruit mogen meepikken?
Ik heb zojuist 2 grasparkietjes met de hand grootgebracht en zijn nog maar even zelfstandig 🙂
Hoi Marre,
je zegt dat je grasparkietjes al zelfstandig zijn en dus niet meer door de ouders gevoed worden. Dit wil zeggen dat ze in de natuur klaar zouden zijn om binnenkort uit te vliegen en alleen op stap te gaan. Je kan er dus vanuit gaan dat ze alles mogen eten nu. Oude grasparkieten willen soms zelfs geen fruit meer…
Het is dus een goed idee om zo snel mogelijk allerlei soorten fruit en groenten die parkietjes mogen eten te proberen zodat ze later veel dingen lusten! Je zal snel ontdekken wat de vogeltjes wel of niet willen eten… Ze hebben allemaal hun lievelingsfruit.
Succes ermee en bedankt voor je reactie! Als je nog met vragen zit, laat het gerust weten! 🙂
Me parkiet heeft gedronken van me Citroën limoen munt water
Is dit heel erg het was een stiekemen slok
Dag Mariska,
op zich is het niet goed dat je parkiet citroen binnenkrijgt. Munt is dan wel weer toegestaan!
Gelukkig is de concentratie citroen in je water tamelijk laag (tenzij je zo van zuur houdt 🙂 ) en zal de grasparkiet niet al te veel binnengekregen hebben. Je kan er nu weinig aan doen, het zit ergens in zijn lijfje dus… Hopen dat de grasparkiet er de komende uren en dagen geen last van heeft!
Je grasparkiet houdt dus duidelijk van het proeven van dingen die je zelf eet en drinkt. Je weet nu dus dat je in de toekomst wat moet uitkijken met je nieuwsgierige huisgenoot! 😉
Citroen slecht voor grasparkieten ?
Citroen is inderdaad niet aan te raden. Maar gelukkig kan je veel andere vruchten geven! 🙂
Ik heb net twee parkieten ze zijn wel al 2 maar ze bewegen niet en eten en drinken niet en zijn heel bang ik heb 2 vragen kunnen ze op deze leeftijd nog fruit eten aangeleerd worden en wat moet ik doen terwijl ze niet bewegen en eten en drinken gaan ze DOOD??
Dag Linda,
als ik je goed begrijp heb je de parkietjes nog maar net in huis. Het is heel normaal dat de parkieten wat overweldigd zijn door de reis die ze moesten maken, een nieuwe omgeving… dat komt normaal wel goed. Misschien hebben ze nu, enkele uren later, wel al gegeten en gedronken? Meestal duurt het enkele uren, eventueel een dag als ze erg schrik hebben.
Je kan nu niet veel doen, geef ze wat rust en ga ze zeker niet vangen of met de hand in de kooi. Je zou eventueel wat zaadjes op de bodem kunnen strooien zodat ze die zeker vinden.
Ze kunnen zeker nog fruit leren eten, al zal het makkelijker zijn als ze het nu ook al kennen. Maar meestal is appel of druif gemakkelijk om hen te leren eten doordat het niet zo’n felle kleur heeft als bijvoorbeeld aardbeien. Moest je nog vragen hebben, laat gerust weten! 🙂
Goedemiddag,
Wij geven onze 4 grasparkietjes losse zaden te eten, daarnaast hebben ze een bakje grit. Is een bakje maagkiezel dan nog noodzakelijk of helpt het grit ook de zaden te vermalen?
Groetjes Melissa
Hoi Melissa,
nee als ze een van de twee hebben is het wel goed. Schelpenzand op de bodem bevat ook voldoende scherpe kantjes om je vogels te helpen de zaadjes te vermalen. Als ze dus een van die dingen kunnen eten, dan kunnen ze verder! 🙂
Mogen grasparkieten vanille eten? Heb antibiotica gekregen met vanillesmaak erin van vogelarts. Is dit iets goeds of juist niet ivm vanillesmaak? Als het giftig dan stop ik er direct mee.
Om eerlijk te zijn heb ik geen idee of ze vanille mogen. Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar als de antibiotica vanille smaak heeft, zal het allicht geen kwaad kunnen. De vogelarts weet meestal wat mag en niet mag, veel beter dan ik 🙂
Zouden parkieten ook pindakaas mogen?
Groetjes Emma en m’n parkietje Pim
Dag Emma, voor zover ik weet niet. Grasparkieten mogen enkel natuurlijke voeding krijgen, en verwerkte voeding zoals melk hoort hier niet toe. Deze soort voeding zou ik niet aan een parkietje geven.
Mogen parkieten noten eten?
Of ze alle soorten noten mogen, is misschien een sterke uitspraak, maar parkieten eten al eens graag walnoten! 🙂
Ons parkiet zit veel op planten. ..
Help wat kan ik er aan doen?
Ik denk dat je bedoelt dat de parkiet tijdens het vrij vliegen door de kamer veel op planten zit? Hier kan je weinig aan doen, als parkietjes eenmaal door de kamer mogen vliegen, zullen ze alles gaan verkennen en als ze een plant leuk vinden… dan gaan ze er op zitten. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat de planten die je in de woonkamer hebt staan niet giftig zijn, dat is de gemakkelijkste oplossing!
Deze vraag is al even geleden gesteld, maar toch, misschien voor de volgende die hier een antwoord op zoekt…: mijn parkietjes zijn ook dol op zitten in en slopen van waar ik het liever niet heb. Mijn oplossing: regels trainen en daarbij een zogenaamde spinnenplant (onder die naam verkrijgbaar in plantencentrum) en/of kattengras neerzetten in de buurt van hun kooi (ik heb t óp hun kooi, zodat ze daar bovenop ook lekker kunnen rommelen). Ze snappen het ondertussen prima. Wie weet helpt het jou ook.
Leuke tip, dankje! 🙂
wat geef je jonge parkietjes die ongeveer 2 weken oud zijn???
Normaal gezien horen die gevoed te worden door de ouders… Anders zou ik geweekte zaden voorstellen (niet tot ze kiemen, dus binnen paar uur gebruiken), dat is ongeveer wat de ouders aan de jongen geven! Maar als het kan, liefst voeding door de ouders natuurlijk!
ik kan wel wat hulp gebruiken… ik zou proberen het verhaal zo kort mogelijk te houden. ik heb nu 2 grasparkietjes (mannetje en vrouwtje) overgenomen van een vriendin. zij kocht ze vorig jaar zomer rond 8 weken samen met 2 katten (ja echt) en dit was geen succes. de katten hingen met regelmaat in de kooi, en ze hebben ook de kooi een keer op de grond gegooid en met de parkietjes ‘gespeeld’. ze heeft nooit de tijd en moeite genomen om ze tam te maken en de parkietjes mochten ook nooit vliegen bij haar en dit alles was ronduit zielig. dit alles resulteerde ook in 2 getraumatiseerde vogeltjes waarvan er 1 compleet kaal begon te worden. toen mijn vriendin op vakantie ging stond ik erop om ze in huis te nemen en voor ze te zorgen. uiteindelijk zijn ze nooit meer weggegaan omdat ik ze een beter leven kan geven, met veel liefde, tijd en aandacht.
ik heb ze nu ongeveer 2 maanden en ik vind ze hartstikke leuk ondanks dat dat ik 2 ‘kneusjes’ heb. met het vrouwtje ben ik naar de vogelspecialist gegaan en zij blijkt het besmettelijke polyomavirus (kruipersziekte) te hebben. ze is bijna compleet kaal, maar heeft zelf nooit veren getrokken (hij ook niet) de veren, staart en slagpennen zijn uitgevallen. het arme beestje heeft nooit kunnen vliegen. het mannetje is ok, blijkbaar is zijn imuumsysteem goed waardoor hij het virus gelukkig niet oppakt. uren ben ik met ze bezig geweest, (en nog steeds) omdat zij niet kan vliegen, zat zij al snel bij mij op de vinger, waardoor het mannetje ook steeds vaker kwam kijken. ik kan ze niet aanraken! hij komt dan ook alleen bij me zitten wanneer ik haar heb, anders komt hij niet. wanneer ik thuis ben staat de kooi open, en hij vliegt wat af. haar neem ik dan bij me.. soms hou ik haar hoog en ren ik door de woonkamer hahaha.. maar ze is niet makkelijk… ze wil alleen maar terug naar haar kooi. ik kan het haar nergens naar haar zin maken, niet zachtjes praten tegen haar.. niet op de bank zetten.. niks. het enige wat ze wil is in haar kooi. dat is haar veilige basis denk ik. omdat ze beiden niks gewent zijn (de eerste weken zijn bepalend toch?) kennen ze niks en moeten ze ook niks. ik bied elke ochtend een badje aan, maar ze moeten er niks van weten.. als ik wat nevel met een sproeier is er blinde paniek 🙁 ook groente, fruit en vogelmuur moeten ze niks van weten. ik bied alles constant aan, maar ze zijn er bang voor en eten het niet.
ik vind het zo rot! ze mogen zoveel eten, en ze onthouden zich van alles behalve pellets. zaden en heel soms wat trosgierst. wanneer zij hem ziet vliegen lijkt het wel of ze jaloers is, ze wil er meteen achteraan, maar vervolgens werpt ze zichzelf keihard naar de grond, ik moet er echt opletten om haar op te vangen. in de kooi zijn ze gek op elkaar. hij mag haar steeds voeren, en ze kletsen wat af. ze zijn ontzettend lief tegen elkaar. om hem maak ik mij niet druk, ik denk dat hij een gelukkig vogeltje is. hij doet zo blij, kletst, voert haar, doet ‘headbangen’ als hij haar weer mag voeren, hij slooft zich uit voor haar, zijn vliegrondes worden steeds groter en ontdekt steeds meer, wordt bijdehanter.. echt superleuk! maar hoe houdt ik haar net zo tevreden? want zij is er nog niet…
hoe kan ik ervoor zorgen dat zij zich meer op haar gemak gaat voelen bij mij? dat ik haar niks doe. dat ze eens een badje nemen? dat ze misschien eens gaan eten van het groente en fruit? dat ze van mij houden net zoveel als dat ik van hun houdt? 😉 ze zijn nog net geen jaar … kan het ooit nog goed komen..?
alle tips zijn welkom, dank je wel!
Groetjes
Wat een mooi verhaal! Super lief van je om die grasparkietjes in huis te nemen, super! Zo krijgen ze de liefde die ze verdienen!
Je kan een vogel niet dwingen om iets te doen, ze doen toch altijd hun eigen zin… je bent duidelijk heel goed bezig en je hebt er al heel wat tijd en vooral geduld voor gehad! Gezien de leeftijd kan het nog om ze echt tam te maken, maar je weet het nooit zeker. Dat een parkietje liever in zijn kooi zit is door schrik voor de omgeving, alles is onbekend. Het kan zijn dat dit over gaat, maar dat valt af te wachten.
Gewoon doordoen zoals je bezig bent, lijkt mij de beste oplossing. Je kan ze altijd wat trosgierst geven zo nu en dan, daar zijn ze namelijk dol op! Fruit leren eten… dat is niet zo eenvoudig, zien eten doet eten maar als geen van beide nieuwsgierig genoeg is… misschien eerst met trosgierst proberen op de hand (de niet vliegende parkiet kan niet echt weg en probeert het misschien een keer?) en als dat lukt, kan je ook fruit wel eens proberen. Ik hoop dat het in orde komt, je verdient het zeker na zoveel werk er in te steken! Een bakje water op de bodem van de kooi is het enige dat ik weet dat ze water kan leren kennen… maar ook hier, je kan parkietjes niet gemakkelijk iets nieuw leren als ze niet nieuwsgierig zijn, dan is angst overwinnen lastig.
Heel veel succes en bedankt voor je leuke reactie! 🙂
Dank je voor dit antwoord want ook ik heb dit probleem ze willen niks behalve hun zaden met aanvulling , trosgierst , en snoepstokjes.
Ik wil voor mijn 2 grasparkieten vooe de eerste keer Appel proberen ,deze 2 zijn nog Jong en hebben weleens andere Groente en fruit producten gehad. Nu kijk ik wel naar diverse appels maar weet niet of er zijn die te Zuur of te Zoet zijn ,Ik wil rekening houden met de 2 met de Kleine Maagjes. Deze 2 moeten er wel van kunnen genieten natuurlijk .Ik zag het niet tussen de rij met Fruit , mogen Grasparkieten en andere vogels ook evt. Meloen of diverse meloenen hebben ? Ik heb dit nog nooit geprobeerd met Parkieten en nu zou de eerste keer anders zijn .Teminste als dit Niet Giftig of Niet Goed is , anders met warm weer ook lekker natuurlijk .En Mais wat Vers van het land komt ( natuurlijk iets gedroogd of eerder zo laten ) mogen mijn 2 Grasparkietjes dit ook evt. hebben ? Alvast Dank voor de Antwoorden ,en Leuke Mooie Website Groetjes ook namens mijn 2 Grasjes .
Bedankt voor je reactie! Ja hoor, parkieten mogen zeker meloen en mais eten. Zoals je aanhaalt, best met mate maar het kan zeker geen kwaad om ze zo nu en dan wat te geven. Om de smaak van je appel moet je niet te bezorgd zijn, hier is het meestal tamelijk zoet omdat het gewone eetappels zijn. Als ze te zuur zijn, zal je dat ondervinden, dan blijven ze er snel vanaf!
Hallo, ik heb 2 grasparkieten( vrouwtjes) . Een is al zeker 8 jaar oud, ze begint echt al een oud kopje te krijgen. Het is zo’n lieverd, ze komt echt naar me toe als ik met haar praat en ze fluit hetzelfde melodietje die ik altijd fluit. Klopt het dat ze maar 8 jaar worden? Kan ik haar extra voeden om haar sterker te maken? Gr Wendy
Ze kunnen gemiddeld 15 jaar worden !
Mijn parkietje werd 13 jaar. Heeft haar hele leven pellets gegeten. Daarnaast ook wel appel en sla, spinazie en soms een stukje trosgierst.
Het was ontzettend wennen toe ze overleden was. Zo stil in huis.
Inderdaad, het voelt verkeerd als het opeens zo stil is en je niet meer naar de kooi kan, niet meer van op een afstand kan kijken hoe je vogeltjes plezier maken… Pellets zijn inderdaad niet per se slecht. Het is eerder dat ik het minder natuurlijk vind, maar jij gaf duidelijk nog fruit en groenten ernaast, dat maakt het al minder erg in mijn ogen, zo blijven ze natuurlijker dan puur op industrieel voedsel!
Neem je nog een nieuw vogeltje in huis?
Mijn grasparkieten lusten het liefst komkommer,rode paprika ,appel verschillende mineraalblokjes ,grit af en toe schelpen zand en parkieten zaad een hard gekookt eitje geef ik ook regelmatig soms trosgierst heb van deze zaadjes gepland zouden ze nog lekkerder vinden ?heb bamboe in de tuin om hen van natuurlijke knabbeltakjes te voorzien .Ik zie ze regelmatig drinken ze sloppen graag karton van eierschalen die waarvan er 30 eieren in kunnen!
Hopelijk komen die zaadjes uit en vinden ze ze lekker! 🙂 Er zijn mensen die hun eigen trosgierst aanplanten, dus je kan het zeker eens proberen. Verse zaden zijn altijd nog beter, al zou het kunnen dat ze die niet meteen willen eten omdat ze het nog niet kennen.
Beste Ruben,
Ik vind uw forum zeer interessant en ben blij dat ik nu eindelijk iets meer weet over ons nieuwe huisdiertje.
Voor mijn zoon z’n 18de verjaardag kreeg hij van zijn opa een grasparkietje kado. Hij heeft er al zolang om gevraagd , maar door zijn allergie voor honden en katten hebben we dit altijd een beetje tegengehouden. In eerste instantie waren we er niet zo blij mee, want de meeste zorgen zouden natuurlijk op mij terecht komen….Maar het is geweldig om te zien hoe die jongen met dat vogeltje bezig is, hij is er zot van. Dus we hebben besloten om hem te houden. Nu is mijn zoon sinds kort aan de unief gaan studeren en enkel nog in de weekends thuis. Omdat zijn parkietje nog jong is en hij er zo weinig mee kan bezig zijn is hij bezorgd dat hij geen band met dat beestje kan opbouwen. Ik werk van thuis uit en ik ben er dus elke dag bij. Hij is nog maar een weekje hier en nog vrij stil. Is het zo dat ze zich meer aan mij gaan hechten omdat ze mij meer horen en zien ?
Dag Anja, dat klopt ergens wel. Als jij veel thuis bent, zullen de vogels zeker een goede band opbouwen met jou als je er geregeld mee bezig bent. Dit wil echter niet zeggen dat je zoon hier niet in kan slagen. Tijdens de examenperiode en vakanties zal hij vast wel wat vaker thuis zijn vermoed ik, en zeker de komende maanden is dat belangrijk. Maar vogels kunnen zich heus wel aan twee personen hechten, al heb je vaak dat ze de voorkeur hebben voor iemand zoals ook katten en honden dit vaak doen. Als je bezorgd bent over de allergie: je kan dit specifiek voor vogels laten testen bij de huisarts. Ik heb ook familie die allergisch is aan honden of katten, maar ze blijken geen allergie voor vogels te hebben gelukkig. De allergieën staan dus los van elkaar 🙂
Ik heb een parkietje van 5 weken, niet zelf grootgebracht maar hij kan wel al zelf eten en drinken. Ik ga hem nu tam maken maar hij was al redelijk tam ik kan hem aaien en op mijn vinger laten zitten is dat normaal? Ik heb vogel zaden water trosgierst 2 speeltjes en als ondergrond schelpenzand heeft u nog iets wat ik ook nog het best kan geven? Mogen parkieten komkommer? Want wij hebben altijd komkommer in huis.
Groetjes Heidi
Dag Heidi, dat is normaal. Je parkietje is nog zo jong dat hij geen schrik heeft. Je kan er wel van uit gaan dat je parkietje binnen enkele maanden niet meer graag geaaid wordt en zal weglopen, zo liep het hier ook in het verleden. Doordat ze zo jong zijn zijn ze gewoon tammer. Binnen enkele maanden kan dat overgaan, en daarom is het belangrijk hier nu vaak mee bezig te zijn. Op jonge leeftijd is het tam maken namelijk redelijk eenvoudig!
Trosgierst mag je geven maar niet te veel. Ik gebruik het enkel als hulpmiddel tijdens het tammaken en soms enkele heel kleine stukjes. Verder kan je alle dingen die op deze pagina staan ook geven. Probeer er wel aan te denken om af te wisselen met groenten en fruit. Komkommer is zeker goed, maar af en toe eens iets anders kan zeker geen kwaad. Wat je vogeltje graag heeft, zal je moeten ontdekken. Elke parkiet heeft een voorkeur voor bepaalde groenten of fruit en wil anderen helemaal niet hebben. Wat experimenteren is soms dus nodig! Succes! 🙂
Ik heb veel geprobeerd zoals banaan, aardbei, appel. Mijn parkietje at er niet van. Op een dag was mijn moeder aan het koken en gaf ze mijn parkietje wat peterselie, en ja hoor. Dit vond hij wel lekker. Ik ben heel blij dat mijn parkietje nu iets lekkers heeft wat ik hem soms kan geven. Het leukste is, ik geef hem 1 keer in de week een douche met een plantenspuit en er zijn dan ook 3 a 4 takjes peterselie in de kooi. Die peterselie spuit ik dan ook nat en dan gaat hij helemaal in de peterselie wroeten/wassen. Dat is echt leuk om te zien
Dat klinkt echt heel erg lief allemaal! Super dat je parkietje zich zo amuseert en dat je er zo goed voor zorgt! Bedankt voor je reactie 🙂
Hi Ruben,…
Heb al twee jaar een Engels parkietje, was eigenlijk al van in het begin een bang vogeltje, heb hem nooit kunnen tam maken of zelfs op mijn hand kunnen zetten, je kon ook niet al te dicht bij de kooi komen of hij ging helemaal achter in zijn kooi zitten en nog steeds. In zijn badje gaan doet hij niet zoals mijn vorige, hij gebruikt het als drinkbakje. Een maal per week hoefde ik maar zijn etensbakje bij te vullen, maar de laatste paar weken gooit hij alles uit zijn etensbakje, de bodem ligt helemaal vol met eten evenal heel de kast en de vloer. Hij zit nog zelden op zijn stokjes of op zijn schommeltje, meestal zit hij onderin in zijn kooi en slaapt veel. Vroeger reageerde hij steeds op het geluid van de vogeltjes die mijn klok ieder uur laat horen. Ben bij dierenwinkel geweest om raad, ze hebben vanalles meegegeven, krachtvoer, vitaminen, gezondheidszaken, heb drie verschillende zakken vogelzaad voor parkietjes geprobeerd maar helaas, ze wilden van die snoepstokjes meegeven maar dat heeft hij van in het begin nooit gewild, bij mijn vorige waren die stokjes in een mum van tijd op. Ik vind het zo zielig dat hij altijd beneden in zijn kooitje zit en ben eigenlijk ten einde raad. Zou U mij misschien kunnen helpen?
Hoe lang is dit al aan de gang? Als het enkele dagen is, dan kan het gewoon dat hij een keer een beetje ziek is. Ik had een parkietje die zo deed nadat zijn vriendje gestorven was. Toen er een nieuw vogeltje bij kwam, leefde hij weer op voor enkele maanden, tot hij zelf stierf helaas. Het is een beetje lastig als ze plots van gedrag veranderen, je weet dat er wat is meestal, maar niet precies wat. Zou het de ouderdom ook kunnen zijn?
Mogen grasparkieten ook komkommer?
Jazeker, en er zijn er die het geel graag eten ook! 🙂
Ik heb mijn grasparkieten heb er 2 sinds een tweetal weken en heb hem al appelen, tomaten, sla en bananen voorgeschoteld maar geen van hebben raken ze aan. Hoe zou dit komen?
Omdat ze het niet kennen. Het duurt meestal erg lang, en sommige dingen zullen ze nooit aanraken. Als je een parkietje hebt dat het wel lust, zullen de andere vogels dit sneller gaan eten omdat ze elkaar gewoon nadoen! Dit is meestal de gemakkelijkste weg, samen met het van jongs af aan voorschotelen van groenten en fruit.
Ha Ruben,
Wat fijn dat mensen hier met vragen over hun grasparkietje terecht kunnen!
Afgelopen zondag heb ik een jong grasparkietje gehaald (6,5e week) bij een kweker. Hij heeft zijn kooi al aardig ontdekt en laat af en toe wat van zich horen. Zondag heeft hij ook al vrij snel wat zaadjes gegeten. Nu probeer ik hem te laten wennen aan mijn hand. Hij lijkt echter niks te geven om de trosgierst. Ik doe het in mijn hand als ik de kooi in ga maar kijkt er niet naar. Als ik het dan weg doe en mijn vinger tegen zijn buikje aan houd komt hij wel op mijn vinger zitten en stapt hij ook al over op een andere vinger. Ik had een klein stukje trosgierst los in zijn kooi gehangen zodat hij dat vast kon proeven maar ook dat laat hij links liggen. Net heb ik het gebeurd met een stukje appel maar dat wekte zijn interesse ook niet.
Ik zie hem regelmatig zijn veren uitspreiden over zijn lijfje (vleugels en staart doen dan niet echt mee) en doet dan zijn snaveltje snel op en en dicht. Ik heb geprobeerd te zoeken wat hij hiermee bedoeld maar ik kom er niet helemaal uit, heeft u een idee? Ik vind zijn staart ook een beetje trillerig, is dit normaal?
En wat is ongeveer het slaapritme van een parkiet? Hij staat bij mij in een woonkamer waar het vrij vroeg licht is, is het voor hem beter een deken over de kooi te doen? (hij is nachts overigens stil geweest dus voor mij hoeft het niet maar ik ben gewoon nieuwsgierig wat voor zo’n beestje het prettigste is). Ik hoop dat u mijn vragen kunt beantwoorden! Alvast dank! Groet, Marieke
Dag Marieke, wat fijn dat je ook grasparkietjes in huis hebt genomen! Als je parkiet geen interesse heeft in bepaalde zaken, kan je daar weinig aan doen. Enkel wat geduld hebben en hopen dat de vogel er uiteindelijk toch wat interesse in krijgt, wat vaak wel gebeurt! Veertjes schudden bedoel je? Dat doen ze na het schoonmaken van de veren of soms gewoon voor ze terug in actie komen na een tijdje stilzitten. Dat de staart wat trilt kan komen door de ademhaling, dan gaat het staartje vaak op en neer, of als ze een beetje buiten adem zijn is dit nog sneller.
Slaapritme is ongeveer vanaf dat het donker wordt tot het weer licht wordt buiten. Een doek is niet echt nodig, als het maar wat donker wordt ’s nachts. Dat er nog wat licht aan is terwijl je zelf wakker bent is ook geen probleem, gewoon liefst niet net boven de kooi. Als ze wat meer slaap nodig hebben, merk je dat wel, dan gaan ze ’s ochtends wat langer slapen of ’s avonds vroeger beginnen aan hun nachtrust. Overdag gaan ze ook soms een beetje rusten als ze moe worden, dus hier moet je zeker geen schrik voor hebben! Veel succes, en als je nog vragen hebt, hoor ik het wel! 🙂
Bedankt voor de reactie! Inmiddels lust hij de trosgierst wel en hij is ook al uit de kooi geweest en vind het erg fijn volgens mij, hij moest gewoon nog even wennen, wat natuurlijk logisch is! Omdat de eerste keer is extra spannend maar wel erg leuk!
Super om te horen! Heel veel plezier met je parkietje! 🙂