Bang dat je parkieten het (buiten) te koud zullen hebben in de winter (in de volière)? Lees hier hoe jij je grasparkieten lekker warm en gezond overwintert.
De dagen worden stilaan wel erg kort. Ook de temperaturen beginnen stilaan zeer laag te gaan. ’s Nachts komen de temperatuur vaak al onder de nul graden… dat voelen alle vogels die buiten zitten ook. En dus ook je parkieten!
Je wil zo goed mogelijk voor je parkieten zorgen, dus zorg dat de winter draaglijk is. Maar wat moet je precies doen?
Moeten parkieten in de winter binnen?
Allereerst vraag je je misschien af of je je parkietjes wel naar binnen moet brengen… dat hangt er wat vanaf. Je wil je parkieten niet de hele nacht in de kou laten staan de als het vriest. Daar worden ze ziek van en dat overleven ze misschien niet eens.
Er is echter wel een groot verschil. Zoals je zelf vast al wel merkte, voelt 10 graden Celsius koud in de zomer, maar tamelijk warm in de winter. Parkieten die de hele zomer al buiten hebben gestaan en dus geleidelijk aan de temperatuur kunnen wennen, moeten niet echt naar binnen, maar hebben wel beschutting nodig. Als je parkieten niet vaak buiten staan, ga je ze uiteraard niet buitenzetten in de winter, dan vraag je om problemen. Toch kan wat kou weinig kwaad. Het enige waar parkieten onmiddellijk ziek van worden, is tocht.
Kort samengevat: parkieten die het hele jaar door buiten staan, moeten niet echt naar binnen als ze een warm plekje hebben om te slapen, andere vogels laat je beter niet buitenkomen.
Wat hebben parkieten die buiten blijven nodig?
Parkietjes die je het hele jaar buiten houdt, hebben een winterhok nodig. Een slaaphok kan ook dienst doen. Het belangrijkste is dat er een plekje te vinden is waar het niet vriest. Hoe zou je zelf zijn na uren in de kou te zitten? Wat warmer doet dan deugd!
Verder is het heel belangrijk om er voor te zorgen dat er steeds vers drinkwater voorhanden is. Logisch zal je denken… dat willen ze binnen toch ook? Klopt, maar binnen bevriest water normaal niet… behalve in de diepvriezer!
De parkietjes moeten dus ook water kunnen drinken dat niet helemaal ijs geworden is. Je zou het water bijvoorbeeld in het slaaphok kunnen zetten, daar moet het boven nul graden blijven en bevriest het water dus niet.
Zorg er tot slot ook voor dat er niets kapot vriest. Drinkschalen in het buitendeel gaan kapot als het water bevriest. Ook sommige materialen barsten dan, dus zorg dat de parkieten niet kunnen ontsnappen!
Tips voor de winter
Wanneer je je parkieten naar binnen haalt of je ze misschien even opsluit in hun slaaphok tijdens de dagen dat de temperatuur onder nul blijft, kan je enkele dingen doen. Profiteer zeker van deze momenten!
Je kan de volière nu eens grondig onder handen nemen. Je kan overal aan en als je even een stuk wil verbouwen, heb je nu de kans. Zolang het hok waar de parkieten nu in verblijven goed dicht is, kan je dus veilig werken aan de andere plekjes van de volière. Zo kan je het gaas aan de buitenzijde eens grondig nakijken op kleine gaatjes en eventueel alles vernieuwen.
Misschien moeten er stukken hout van de kooi opnieuw behandeld of vervangen worden? Daar is het nu het ideale moment voor! Ook schrobben en dingen ontmossen met een speciaal product zijn nu aan te raden. Als je alles goed afspoelt, is het product een tijdje later weer weg, nog voor je je parkieten weer in de opgeruimde volière laat!
Kortom, gebruik de winter om enkele reparaties uit te voeren en de parkieten huisvesting te verbeteren zodat deze er weer een heel jaar tegen kan!
Zo zouden je volièrevogels er tegen moeten kunnen voor de winter. Maar denk je ook even aan de tuinvogels? Ook het voederen van de tuinvogels in de winter wordt zeer sterk geapprecieerd!
En hoe doe je dat als je e kleine volière hebt? Ik heb e 6 hoek, waar geen binnen hok in zit. Ze overnachten nu in de nok, onder het dak dus , maar geen speciaal verwarmd slaaphok.
Je zou ze ofwel binnen kunnen halen in een kleinere kooi, ofwel proberen zeker ergens beschutting te geven tegen de wind, zodat het niet te erg wordt… Denk je dat het vriest in de nok? Zolang dat niet het geval is, zou het geen problemen mogen geven!
zeer goede tips een vraag hoe groot moet zo,n nachthok zijn want ik wil ze zelf maken alvas bedankt
Dat hoeft niet erg groot te zijn als ze er elke dag uitkomen, veel vliegruimte hoef je niet te voorzien daarin!
Ik heb reeds 10 jaar parkieten in een buitenhok tg het tuinhuis met aan 1 kant ook 2 houten wanden, de rest draad. In de winter bevestig ik gewoon stevig doorzichtig bouwplastiek tg het grootste gedeelte van de draad zodat ze uit de wind zitten. De waterpot plaats ik op zo een warmteschotel tegen bevriezing. Eigenlijk een kleine serre maken. Nog nooit zieke vogels gehad.
Dat klinkt wel als een goede oplossing! Begrijp ik het juist dat je dus ook in de winter als het vriest geen binnenhok hebt?
Ik wil in de toekomst ook een voliere maken in mn tuin maar ik weet mijn god niet waar ik moet beginnen. Ik heb dan wel een groot tuinhuis in de tuin staan waar ik het buitenhok aan wil maken en dan het tuinhuis als slaaphok/winterhok/sluis gebruiken. Maar moet ik dan een deur maken in dat huis zodat ik het buitengedeelte kan betreden? En moet ik dat huis nog isoleren?
Je moet zeker ook in het buitengedeelte kunnen zijn, want dat ge je ook geregeld moeten schoonmaken. Isolatie hangt er wat vanaf, als je het binnen een beetje warm (hoeft uiteraard geen 20-25 graden te zijn, maar wel ruim boven 0) krijgt en kan houden, is het goed.
Ik heb op mijn werk een volière gezet en had er 4 parkietjes voor.. Ze zitten er al in van in september. Nu kreeg ik vandaag bericht dat er 3 dood zijn en eentje op de bodem zit… Nochtans heb ik de volière aan de zijkanten voorzien van plexiglas, alsook de helft van de voorkant,de achterkant stond tegen de muur… Ik was van plan om met de koudere temperaturen de kooi een deel in te pakken met bolletjesplastiek… Voorzie ik dan toch beter een nachthok erin?
Oei dat is minder om te horen. Wat het precies is, is lastig te zeggen natuurlijk. Een nachthok zodat ze aan de koude kunnen ontsnappen is zeker nodig, maar je weet nooit of ze hieraan gestorven zijn of misschien aan een of andere ziekte? Probeer naar de toekomst toe zeker een nachthok te voorzien waar ze warm kunnen zitten, dit heeft elke vogel nodig voor de koude nachten of dagen.
Kan de bodem vd voliere ook zonder beton maar met een diepe fundering waar de wanden op staan?
Ja dat kan ook wel, al kan je dan sneller last krijgen van muizen of ratten. Een betonnen bodem zorgt ervoor dat je minder snel ongedierte krijgt, en maakt het schoonmaken ook wat eenvoudiger. Daarom zou ik beton aanraden, maar je kan ook een andere oplossing vinden!
Ik heb een buiten voilere met 15 grasparkieten.
Er zit een hokje in die iets warmer is maar ze kunnen er niet allemaal tegelijk in ben ik bang.
Nu wordt t aankomend weekend heel koud (ze hebben t zelfs over -20)! Hoe kan ik er voor zorgen dat t wel aangenaam blijft in de voilere?? En helpt zaagsel misschien voor op de grond kwa warmte?
Alvast bedankt!
Kan je een verwarmingselement in de ruimte brengen? Want bij -20°C is het inderdaad niet aan te raden om je vogels buiten te laten, ik vrees dat ze dat niet overleven…
Dag Ruben,
Hier een vergelijkbare vraag… we hebben twee parkieten die sinds begin oktober buiten zijn in een bescheiden volière met daarin een afsluitbaar nachthok. De voliere staat in een hoek met de rug tegen de schuur aan en de zijkant naast de schutting. Alleen de voorkant heeft gaas de andere wanden zijn mdf. Voor het gaas heb ik plexiglas geplaatst. Tot nu toe gaat alles goed maar aankomende dagen wordt het ineens extreem koud. Deze nacht al -5. Hoe krijg ik het nachthok geïsoleerd (waarmee?) en waarmee kan het nachthok op een veilige manier wat verwarmd worden (zodat de temperatuur rond de 0 graden blijft?? Het heeft eerder al eens gevroren en toen was het waterflesje in het nachthok bevroren…. Alvast bedankt voor de tips!
Heb je misschien een elektrisch verwarmingsapparaat? Dat zou je kunnen gebruiken om de temperatuur wat op te drijven zodat het niet echt gaat vriezen daarbinnen. Als je maar twee parkieten hebt, zou je ze eventueel ook in een andere kooi kunnen zetten en ze tijdelijk binnen in huis nemen. Misschien niet de woonkamer, is wat te warm vermoed ik, maar ergens op een koude plaats in je woning zelf kan wel.
Hallo mijn parkietjes staan in de veranda het water bevriest niet dus onder de nul is het zeker niet. Maar ik heb een pop op eitjes zitten en vandaag is er al een eitje uitgekomen. Kunnen ze dan toch in de veranda blijven staan ???
Dit zou normaal gezien geen probleem mogen vormen. Als het popje goed op de eitjes blijft zitten en de jongen warm houdt, dan zou het goed moeten zijn. Let er wel op dat er voldoende eten en zeker vloeibaar water te vinden blijft, maar het klinkt alsof dat probleem zich gelukkig nog niet voordoet!
Goedemiddag,
Ik heb een buitenvoliere van 2,50x 1,00 x2,50 meter (excl. sluis en nachthok) op dit moment met kanaries en zebravinken. In de wintermaanden tochtvrij met plexiglasplaten en een campingkacheltje in de sluis als het vriest. Ik overweeg om over te stappen op grasparkieten. Hoeveel grasparkieten kunnen gehouden worden in een voliere van deze afmetingen?
Maken grasparkieten veel lawaai? ik wil geen geluidsoverlast aan de buren geven.
Met vriendelijke groet,
Oh dat is al een mooie volière, daar kunnen toch al verschillende koppeltjes in hoor! Grasparkieten maken soms wel flink wat lawaai, daar kan je niet onderuit. Ze zingen ook niet zo mooi als kanaries bijvoorbeeld, het is wat meer roepen of vrolijk kwetteren. Ik heb er zelf beneden in de woonkamer staan, maar boven in bed kan je ze horen als je wakker bent. Ik weet niet of dat een indicatie kan geven van hoeveel lawaai ze maken?
Hallo iedereen, we sinds 1 maand een grasparkiet die dagelijks op ons terras komt zitten, en roepen om eten. We denken dat hij ontsnapt is of iemand met vakantie vertrokken en de volière heeft open gezet. We geven hem dagelijks zaad, fruit en vers water. Nu heb ik gelezen dat ze tijdens de winter toch een bescherming moeten hebben tegen de koude, wind en vocht. Hoe kan ik hem helpen?
Het lijkt me het best om de vogel proberen te vangen en dan in een kooi te plaatsen… De hele winter buiten is zeker niet aan te raden! En zelfs in de zomer kunnen grasparkieten niet alleen overleven in het wild in ons land, tenzij iemand zoals jij zo lief is om ze eten te geven!
heeft iemand een foto of tekening van een nachthok voor mijn parkieten
ik heb een voliere 150cm lang 150cm hoog en 80cm breed aan 2 zijden hout
en dubbel doorzichtig plastik plaat als dak
ben zelf onhandig i.v.m. mijn handicap
Hoi Ruben,
Krijgen parkieten die buiten leven ook een dikkere veren dek dan parkieten die binnen gehouden worden?
Groetjes Evelyn
Voor zover ik weet niet, nee. Maar ze zijn wel beter gewoon aan de koude, dus ze kunnen er dan wel tegen!
Ik heb 2 parkieten bij is het binnen 20 graden voelt koude aan .15 /10 graden kunnen ze daar tegen ? In de nacht ..zeker slaapkamer
Woonkamer iets warmer
Maar ze gaan in de avond mee naar de slaapkamer
Tot welke binnen temperatuur kunnen parkieten kou verdragen .
Groet
Op zich kunnen parkieten tegen heel lage temperaturen als je ze er geleidelijk aan kan laten wennen. Ik zou ze niet in één keer van 25 graden naar 10 graden brengen als ze dit niet gewoon zijn, maar als ze er zich aan kunnen aanpassen kan dit zeker. Ook buiten kunnen parkieten in de zomer bij 30 graden zitten om in de winter bij een paar graden zonder problemen rond te vliegen.