☃ Volière : Wat doe je met je Vogels in de Winter ☃

Bang dat je parkieten het (buiten) te koud zullen hebben in de winter (in de volière)? Lees hier hoe jij je grasparkieten lekker warm en gezond overwintert.

De dagen worden stilaan wel erg kort. Ook de temperaturen beginnen stilaan zeer laag te gaan. ’s Nachts komen de temperatuur vaak al onder de nul graden… dat voelen alle vogels die buiten zitten ook. En dus ook je parkieten!

Je wil zo goed mogelijk voor je parkieten zorgen, dus zorg dat de winter draaglijk is. Maar wat moet je precies doen?

Moeten parkieten in de winter binnen?

Grasparkiet in volière

Allereerst vraag je je misschien af of je je parkietjes wel naar binnen moet brengen… dat hangt er wat vanaf. Je wil je parkieten niet de hele nacht in de kou laten staan de als het vriest. Daar worden ze ziek van en dat overleven ze misschien niet eens.

Er is echter wel een groot verschil. Zoals je zelf vast al wel merkte, voelt 10 graden Celsius koud in de zomer, maar tamelijk warm in de winter. Parkieten die de hele zomer al buiten hebben gestaan en dus geleidelijk aan de temperatuur kunnen wennen, moeten niet echt naar binnen, maar hebben wel beschutting nodig. Als je parkieten niet vaak buiten staan, ga je ze uiteraard niet buitenzetten in de winter, dan vraag je om problemen. Toch kan wat kou weinig kwaad. Het enige waar parkieten onmiddellijk ziek van worden, is tocht.

Kort samengevat: parkieten die het hele jaar door buiten staan, moeten niet echt naar binnen als ze een warm plekje hebben om te slapen, andere vogels laat je beter niet buitenkomen.

Wat hebben parkieten die buiten blijven nodig?

Parkietjes die je het hele jaar buiten houdt, hebben een winterhok nodig. Een slaaphok kan ook dienst doen. Het belangrijkste is dat er een plekje te vinden is waar het niet vriest. Hoe zou je zelf zijn na uren in de kou te zitten? Wat warmer doet dan deugd!

Verder is het heel belangrijk om er voor te zorgen dat er steeds vers drinkwater voorhanden is. Logisch zal je denken… dat willen ze binnen toch ook? Klopt, maar binnen bevriest water normaal niet… behalve in de diepvriezer!

De parkietjes moeten dus ook water kunnen drinken dat niet helemaal ijs geworden is. Je zou het water bijvoorbeeld in het slaaphok kunnen zetten, daar moet het boven nul graden blijven en bevriest het water dus niet.

Zorg er tot slot ook voor dat er niets kapot vriest. Drinkschalen in het buitendeel gaan kapot als het water bevriest. Ook sommige materialen barsten dan, dus zorg dat de parkieten niet kunnen ontsnappen!

Tips voor de winter

Wanneer je je parkieten naar binnen haalt of je ze misschien even opsluit in hun slaaphok tijdens de dagen dat de temperatuur onder nul blijft, kan je enkele dingen doen. Profiteer zeker van deze momenten!

Je kan de volière nu eens grondig onder handen nemen. Je kan overal aan en als je even een stuk wil verbouwen, heb je nu de kans. Zolang het hok waar de parkieten nu in verblijven goed dicht is, kan je dus veilig werken aan de andere plekjes van de volière. Zo kan je het gaas aan de buitenzijde eens grondig nakijken op kleine gaatjes en eventueel alles vernieuwen.

Misschien moeten er stukken hout van de kooi opnieuw behandeld of vervangen worden? Daar is het nu het ideale moment voor! Ook schrobben en dingen ontmossen met een speciaal product zijn nu aan te raden. Als je alles goed afspoelt, is het product een tijdje later weer weg, nog voor je je parkieten weer in de opgeruimde volière laat!

Kortom, gebruik de winter om enkele reparaties uit te voeren en de parkieten huisvesting te verbeteren zodat deze er weer een heel jaar tegen kan!

Zo zouden je volièrevogels er tegen moeten kunnen voor de winter. Maar denk je ook even aan de tuinvogels? Ook tuinvogels voederen in de winter wordt zeer sterk geapprecieerd!

Pocket

Comments

  1. Wendy Bouter says

    En hoe doe je dat als je e kleine volière hebt? Ik heb e 6 hoek, waar geen binnen hok in zit. Ze overnachten nu in de nok, onder het dak dus , maar geen speciaal verwarmd slaaphok.

    • Je zou ze ofwel binnen kunnen halen in een kleinere kooi, ofwel proberen zeker ergens beschutting te geven tegen de wind, zodat het niet te erg wordt… Denk je dat het vriest in de nok? Zolang dat niet het geval is, zou het geen problemen mogen geven!

  2. zeer goede tips een vraag hoe groot moet zo,n nachthok zijn want ik wil ze zelf maken alvas bedankt

  3. Ik heb reeds 10 jaar parkieten in een buitenhok tg het tuinhuis met aan 1 kant ook 2 houten wanden, de rest draad. In de winter bevestig ik gewoon stevig doorzichtig bouwplastiek tg het grootste gedeelte van de draad zodat ze uit de wind zitten. De waterpot plaats ik op zo een warmteschotel tegen bevriezing. Eigenlijk een kleine serre maken. Nog nooit zieke vogels gehad.

Laat een Reactie achter

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.