Ziektes

Je wenst het niemand toe, maar het kan gebeuren… je grasparkiet wordt ziek… Wat te doen? Lees hieronder wat je zelf kan doen en wanneer je onmiddellijk de veearts in moet schakelen.

Leer eerst het normale gedrag van je gezonde grasparkiet kennen, zodat je weet wanneer jij of een veearts moet ingrijpen. Dit zijn enkel richtlijnen. Elke grasparkiet gedraagt zich anders en je hebt er dus veel aan om te leren wat normaal gedrag voor jouw parkietje is en wat abnormaal is.

Wat doen gezonde grasparkieten?

Net zoals alle mensen, zijn ook alle grasparkieten anders. Elke parkiet heeft een ander gedrag maar er zijn enkele gelijkenissen die hieronder aan bod komen.

Elke grasparkiet is actief vanaf zonsopgang tot zonsondergang. In de zomer is dit dus zeer vroeg ’s ochtends als de grasparkieten beginnen aan hun dag.

Eens ze wakker zijn, gaan ze meestal wat zaad eten.

Vervolgens gaan ze vaak veertjes schoonmaken. Als ze er weer goed uitzien gaan ze rondkruipen, vliegen, nog meer veren poetsen en stokken of allerhande andere dingen die kapot kunnen, kapot maken. Vooral uit dit laatste halen ze veel voldoening en kunnen ze uren mee bezig zijn. Hou hier dus ook rekening mee en gun je parkieten dit leuke tijdverdrijf. Net zoals ik graag een goed boek lees of een goede film bekijk, vinden mijn grasparkieten een goede stok de moeite waard om uren mee bezig te zijn.

In de namiddag gaan grasparkieten vaak wat rusten. Ze houden zich dan een tijdje stil en doen hun ogen toe. Sommige grasparkieten leggen dan hun snavel tussen hun rugveertjes, net zoals eenden vaak op of langs het water slapen.

Verschillende keren per de dag gaan grasparkieten opnieuw eten. Na dit eten blijven ze vaak even op hun stokjes zitten en beginnen ze wat op hun zaadjes te ‘knabbelen’, al hebben ze geen tanden. Dit maakt een knarsend geluidje en grasparkieten die zich op hun gemak voelen doen dit geregeld. De eerste keer toen ik dit zelf hoorde, was ik nieuwsgierig wat dit betekende. Na wat opzoekwerk was ik blij om te lezen dat dit dus een positief geluidje is.

’s Avonds, vanaf dat het donker begint te worden, zullen de grasparkieten zich op hun favoriete slaapplekjes installeren en daar rustig blijven zitten om echt te slapen vanaf dat het donker is. Onze grasparkieten trekken zoals de meeste andere grasparkieten een pootje omhoog in hun veertjes terwijl ze slapen. Niet elke grasparkiet doet dit, sommige parkieten blijven ook op twee pootjes zitten, en een enkeling vind het leuker om aan de spijlen van de kooi te blijven hangen en zo in slaap te vallen. De veertjes worden vaak minder plat gehouden tijdens het rusten, wat men wel eens ‘bolzitten’ noemt. Dit is warmer omdat de veertjes zo een grotere luchtlaag vasthouden. Ook vogels in de tuin doen dit wel eens, zeker in de wintermaanden.

Sommige grasparkieten pakken wel eens een stok vast en beginnen dan te slaan met hun vleugels. Dit kan een manier zijn om wat energie kwijt te spelen, net zoals grasparkieten die hevig heen en weer vliegen van de ene naar de andere kant van de kooi. Een parkiet die echter zo met zijn vleugels slaat zonder echt te vliegen, kan ook proberen om aandacht te krijgen van mensen. Zeker parkietjes die alleen gehouden worden, hebben graag aandacht. Schenk ze dit dus ook zeker, want vogels kunnen ziek worden van te weinig aandacht.

Indien je grasparkiet normaal op 1 pootje slaapt maar plots met beide pootjes op de stok zit, kan dit een teken zijn dat je vogel zich wat ziek voelt. Het is dus belangrijk je parkiet overdag goed in het oog te houden om zijn persoonlijk normale gedrag te leren kennen, zodat je weet wanneer er iets fout loopt.

Is mijn grasparkiet ziek?

Het is belangrijk om snel vast te stellen wat er met een zieke grasparkiet aan de hand is. Een vogel is een kwetsbaar dier en moet dus zo snel mogelijk geholpen worden.

Om te beginnen is het noodzakelijk om het normale gedrag, zoals hierboven beschreven, van je grasparkieten te kennen. De parkiet zal er alles aan doen om jou niet te laten merken dat er wat mis is. Dit is een overblijfsel van zijn wilde afkomst: hij is een prooidier en zieke vogels zijn letterlijk een vogel voor de kat.

Grasparkieten zijn vogels en hebben dus net zoals alle vogelsoorten een krop en geen tanden. In de krop komen geregeld steentjes terecht, net zoals in de maag, om zo de zaden die ze op eten, te vermalen. Ze halen geregeld voedsel uit hun krop terug omhoog om er wat op te knarsen en verder te verteren. Ze kauwen er als het ware op, ook al hebben ze dus geen tanden. Je ziet twee grasparkieten dus soms ook elkaar voederen door zaadjes uit de krop omhoog te halen en deze aan hun vriendje te geven. Vooral koppeltjes doen dit vaak, maar ook parkieten die alleen zitten voor een spiegeltje doen het. Ze proberen als het ware de spiegel te voederen omdat ze denken dat er een vriendje zit. Als dit te veel gebeurt, moet je het spiegeltje weghalen omdat het tot een kropontsteking kan leiden.

Kenmerken van een zieke grasparkiet:

 • De grasparkiet rust op twee pootjes en slaapt anders op één pootje
 • De grasparkiet is stil en zit niet mee te kwetteren met de andere parkieten of met andere geluiden
 • De grasparkiet komt nauwelijks van zijn stokje af en zit de hele dag stil
 • Gedurende een hele dag gaat de parkiet niet eten (zeer ernstig!)
 • De parkiet kan niet meer op zijn stok zitten en ligt op de grond (zeer ernstig!)

In sommige van deze gevallen is het noodzakelijk zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken! Wachten kan fataal aflopen voor de grasparkiet!

Veel voorkomende kwaaltjes bij een grasparkiet:

De snavel en nageltjes van de grasparkiet zijn te lang

Dit is vrij eenvoudig op te lossen. Je kan dit in principe zelf doen maar de eerste keer kan je het best laten voordoen door een specialist.

De vogel zal gevangen moeten worden en vervolgens zullen de nageltjes en snavel geknipt kunnen worden. Dit kan met een tang, maar ook een nagelknipper voor mensen werkt uitstekend voor de nageltjes en de snavel.

Bij het knippen van de nageltjes let je erop dat ‘het leven’ ver doorloopt. Door de nagel voor het licht te houden zie je tot waar er bloedvaten lopen. Hier blijf je best een stukje af.

Ook bij het knippen van de snavel is het belangrijk om niet te ver te knippen! Veel mensen zeggen dat hier geen bloedvaten lopen, maar dat is wel het geval! Het is dus belangrijk om op te letten hoe ver je knipt en je kan echt al snel te ver knippen! Zo ging het knippen van de snavel ging goed bij onze dierenarts. De volgende keren thuis ook maar een keer nadien begon de snavel te bloeden. Dit was uiteraard zeer stresserend voor de grasparkiet maar ook voor ons.

Indien het begint te bloeden moet je zo snel mogelijk het bloeden stelpen. Het makkelijkste is om de teentjes of snavel in bloem te steken. Bloem stelpt het bloeden snel en het is niet schadelijk voor je grasparkiet.

Een vogel heeft niet veel bloed dus eventuele bloedingen moeten snel gestelpt worden! Niet aarzelen is dus de boodschap. Wanneer wij nageltjes of een snavel moeten knippen, staat de bloem al klaar voor we de vogel vangen om later geen tijd te verliezen in het geval dat er weer iets zou mislopen, wat gelukkig na die ene keer nooit meer gebeurt is.

Veren van grasparkiet vallen uit

Uitvallende veren zijn meestal geen probleem. Grasparkieten ruien net zoals alle vogels één tot twee keer per jaar. Binnen in huis kan dit zelfs vaker voorvallen. Zorg ervoor dat er geen tocht aan de vogelkooi komt want dit is vaak de oorzaak van een extra rui. Zelfs zonder dat ze in de tocht zitten, liggen er steeds kleine donsveertjes rond onze vogelkooi. Af en toe zie je de parkietjes ook eens met hun veren schudden en valt er een pluimpje naar de bodem. Dit is niet hetzelfde als ruien en het verschil met de rui is duidelijk te zien. Tijdens de rui liggen er echte veertjes, geen donsveertjes, naast het hok.

Zolang de grasparkieten goed kunnen vliegen is er weinig aan de hand. Ze zien er soms wat minder verzorgd uit maar dat is geen probleem. Indien de grasparkiet teveel slagpennen of staartpennen verliest op hetzelfde moment, kan het gebeuren dat hij niet meer kan vliegen. Zorg dan dat er voedsel en vers water op de bodem aanwezig is zodat hij hier steeds aan kan. Ook touwen en takken om vanaf de bodem op te kunnen klimmen worden geapprecieerd.

Wat je altijd kan doen wanneer de grasparkieten aan het ruien zijn, is wat extra eivoer geven. Dit geeft wat extra energie die altijd welkom is tijdens de rui.

Grasparkiet plukt zijn veren

Verenplukken is een probleem dat voornamelijk voorkomt als een grasparkiet zich verveelt. Het kan dan aangeraden zijn om een soortgenootje te zoeken. Ook extra speeltjes aanbieden kan helpen. Denk hierbij voornamelijk aan natuurlijke stokken om op te knagen. Zelfs wc-rolletjes vinden veel parkieten leuk om mee te spelen en kapot te scheuren.

Indien de grasparkiet al een maatje heeft en toch veren plukt bij zichzelf en zelfs bij de andere parkiet, kan je best de parkiet in een andere kooi zetten. De parkiet zal dan waarschijnlijk nooit van deze aandoening verlost geraken.

Samengevat: de dagroutine van onze gezonde grasparkieten ziet er zo uit:

 • eten,
 • veren reinigen,
 • actief bezig zijn,
 • rusten,
 • slapen.

282 gedachten over “Ziektes”

 1. hallo!
  ik heb vier parkieten. een van hen is nogal jong en zijn veren groeien ook traag. de andere vliegen meestal gewoon rond en hij zit of speelt rond. maar de laatste tijd beweegt hij nauwelijks. hij bijt ook niet en zegt ook nauwelijks iets. eten en drinken doet hij wel. we proberen hem te laten bewegen maar uiteindelijk gaat hij op een plek zitten en slaapt hij.
  Zou er wat kunnen zijn?

  Beantwoorden
 2. Hoi, mijn parkiet ‘valt om’ naar rechts, sinds vandaag. Twee weken geleden is hij wel ergens hard tegen aan gevlogen. Hij eet en drinkt wel goed. Wij dachten aan een soort hersenschudding of beroerte. Iemand een idee wat we kunnen doen?

  Beantwoorden
  • Veel kan je niet doen als je parkiet zo’n kwaaltje heeft helaas… Eventueel langs een dierenarts gaan, maar ik weet niet of die in deze veel meer kan zeggen of doen. Mogelijk kan die wel een onderzoek doen om te zien of er niets aan de hand is qua ziekte, maar als het een hersenschudding of soort epilepsie is, dan gaat die mogelijk weinig kunnen vinden.

   Beantwoorden
 3. Mijn parkiet is 9 jaar is nog speels en zeer actief ,maar af en toe zien we wat bloed in zijn kooi .en het is aan zijn staart dat er wat bloed is .hij ziet er niet ziek uit maat ik maak lij toch wat zorgen .weet je soms wat het kan zijn .dank bij voorbaat

  Beantwoorden
 4. hallo mijn parkiet zit buiten in een voliere afgeschermd en met kou een kacheltje , een parkiet oogt gezond maar de ander zit veel in elkaar , ik kan hem ook pakken en aaien blijft stil op mijn hand zitten dit is wel ongewoon bij hem , hij voelt zich niet lekker maar eet wel en vaak scharrelt hij op de bodem. ik heb hem nu naar binnen gehaald kijken of hij opknapt , het lijkt of hij steeds zijn eten op wil halen , wat zou het kunnen zijn

  Beantwoorden
  • Hoe lang is dit al gaande en hoe oud je parkiet? Soms kan dit puur ouderdom zijn, maar vaak is het een ziekte. Wat die ziekte precies is, is wel lastig te achterhalen. Het best is om even langs een dierenarts te gaan, die kan onderzoeken doen om in detail te kijken wat het kan zijn met allerhande tests.

   Beantwoorden
 5. Beste,

  Ik heb 9 parkieten had er 10 . die zitten in voilieres apart van elkaar per koppeltje , de pratende die met de hand is groot gebracht (jong van fleur)die zit gezellig in de huiskamer en babbelt honderd uit, gilt soms veel als hij vind dat er teveel herrie is. Hij is echt supercute en heet budgy zijn naam spreekt hij ook veel uit. Die heb ik met de hand moeten groot brengen gezien mamma fleur er niet meer voor wou zorgen toen remi gestorven was haar vaste partner. Daarna heeft ze een tijdje alleen gezeten gezien ik geen verse mannetjes had voor haar en toen vond ik fonzie in de dierenwinkel en leek kern gezond was ook heel lief voor fleur dus een match made in heaven.
  Ik heb fleur al twee jaar is een vrouwtje en haar vorig ventje is letterlijk dood gevallen nadat hij zijn 3e nestje had verwekt (.remi een veel oudere parkiet leeftijd onbekend)
  Zijn gat was rood en nat van het veel paren met fleur, dus omdat fleur er zo zielig uitzag heb ik een nieuw jong mannetje gekocht maar die is na 1 nestje dus dood neergevallen in het broedhokje dat dus gloed nieuw was en onmogelijk besmet met iets.. Ik vraag me nu af of de witte kots die naast de voiliere ligt door een ziekte komt want de andere voliere daar zie ik ook kots plekjes op de grond.
  Gezien er dus per compartiment van de 2 voilieres(staan los van elkaar) maar 2 parkieten zitten man en vrouw omdat als men kuikentjes heeft de anderen teveel onrust maken bij mamma parkieten en dan sterven de jongen weer erg snel. Dus zodoende alles netjes verdeeld met wie ze graag zaten. Dat ging goed tot er nu de ene na de andere zomaar gezond ogend dood neervalt. Ik zie dat de oudste parkiet(net 6) die geeuwt heel veel maar lijkt meer op kokhalzen. Zijn vrouwtje is misvormt en kan dus nooit eieren leggen(albino parkiet met rooie oogjes en spreidvoet ) Ik vermoed dat het een overdraagbare aandoening is gezien de vorige exemplaren die dood zijn gegaan allemaal op elkaar lijkende aandoeningen hadden. Nat rood gat van het voortdurend nestjes maken dat probeer ik tegen te houden door het nestkastje weg te halen, maar dan legde dat vrouwtje ze gewoon op de grond. De kotsplekken zie ik al wat langer op de vloer en kan hierdoor de jongste parkiet die ik nieuw aangeschaft heb gestorven zijn of had hij zelf iets? Hij zag er zo viriel uit mooie blauwe snaveldop en was heel erg blij als je tegen hem praatte, had veel interesse in fleur en heeft direct na plaatsing van het nestkastje besloten babies te maken met fleur. Dus gevolg 6 jongen en nu is hij ineens dood en fleur die niet meer in haar nestkastje wil zitten.
  Fons was nog een jong mannetje zijn kop ringen zaten nog vrij hoog en fleur is al een parkiet van 2 a 3 jaar. Maar fleur heeft al regelmatig nestjes gehad met Remi een parkiet waarvan ik niet weet hoe oud hij was toen hij plots stierf.(in 2 jaar tijd 3 nestjes is toch niet teveel?) Na de sterf gevallen reinig ik de voiliere geheel met dettol maar desondanks gaan sommige parkieten ineens dood en zijn en volgens mij echt niet aan ouderdom.

  Ik snap niet wat dit is, ik reinig de voilieres met dettol , ververs hun eten en drinken regelmatig. Switch vieze bakjes om met schone . Geef eivoer aan de mamma’s maar dat spul is al redelijk lang open kan dat het zijn dat dat eivoer gewoon slecht geworden is? Het kan zijn dat het zaadvoer het probleem was omdat er motten hadden genesteld in de zak waardoor die zak dus denk ik besmet geraakt is. Wat zou dit kunnen zijn en wat kan ik er aan doen om te zorgen dat mijn parkieten niet zo snel dood neervallen?
  Ik maak me met recht zorgen en vogel artsen zijn er niet veel in België ik ken er maar 1 en die zou eigenlijk aan huis moeten komen maar dat doen ze hier dus niet. Gezien ik niet weet wie de aanstichter is van de ziekte fons leek gezond en is nu dood de rest is nu super onrustig.

  Beantwoorden
  • Ik weet helaas niet wat dit zou zijn. Ik zou eens langs een dierenarts proberen te gaan, ook als het geen vogelarts is, kan die mogelijk wel een onderzoek doen?
   Andere lezers mogen ook altijd even reageren als zij dit herkennen natuurlijk.
   Het enige wat ik je zou aanraden, is om het eivoer te vervangen als het al lang open is, en ook om het zaadvoer toch te vernieuwen, omdat dit mogelijk slecht zou kunnen zijn… Dat is namelijk de basis om gezonde vogels te houden: eten en drinken goed verversen zodat dit nooit te oud is.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.