Je wenst het niemand toe, maar het kan gebeuren… je grasparkiet wordt ziek… Wat te doen? Lees hieronder wat je zelf kan doen en wanneer je onmiddellijk de dierenarts moet inschakelen.
Leer eerst het normale gedrag van je gezonde grasparkiet kennen, zodat je weet wanneer jij of een dierenarts moet ingrijpen. Dit zijn enkel richtlijnen natuurlijk. Net zoals mensen is elke grasparkiet anders, en wat voor de ene parkiet perfect normaal gedrag is, kan heel vreemd zijn bij een ander vogeltje. Je kent je eigen parkietje ongetwijfeld het beste, dus vertrouw zeker op wat je zelf kan waarnemen! Omdat elke grasparkiet zich anders gedraagt, heb je er dus veel aan om te leren wat normaal gedrag is voor jouw parkietje en wat abnormaal is.
Wat doen gezonde grasparkieten?
Elke parkiet heeft een ander gedrag maar er zijn enkele gelijkenissen die hieronder aan bod komen. Maar opnieuw, vergeet zeker niet te kijken naar hoe jij je parkietje kent en wat je opvalt als afwijkend gedrag!
Elke grasparkiet is actief vanaf zonsopgang tot zonsondergang. In de zomer is dit dus zeer vroeg ’s ochtends als de grasparkieten beginnen aan hun dag.
Eens ze wakker zijn, gaan ze meestal eerst wat veren schoonmaken of wat zaad eten.
Na een maaltijd gaan ze vaak opnieuw veertjes schoonmaken. Als ze er weer goed uitzien gaan ze rondkruipen, vliegen, nog meer veren poetsen en stokken of allerhande andere dingen die kapot kunnen, kapot maken. Vooral uit dit laatste halen ze veel voldoening en kunnen ze uren mee bezig zijn. Hou hier dus ook rekening mee en gun je parkieten dit leuke tijdverdrijf. Net zoals ik graag een goed boek lees of een goede film bekijk, vinden mijn grasparkieten een goede stok de moeite waard om uren mee bezig te zijn. Of nog leuker: gezelschap voor je parkietje, zodat deze niet alleen in de kooi zit maar achter een maatje kan aanvliegen, er tegen praten… Dan zie je heel snel of ze zich goed voelen!
In de namiddag gaan grasparkieten vaak wat rusten. Ze houden zich dan een tijdje stil en doen hun ogen toe. Sommige grasparkieten leggen dan hun snavel tussen hun rugveertjes, net zoals eenden vaak op of langs het water slapen.
Verschillende keren per de dag gaan grasparkieten opnieuw eten. Na dit eten blijven ze vaak even op hun stokjes zitten en beginnen ze wat op hun zaadjes te ‘knabbelen’, al hebben ze geen tanden. Dit maakt een knarsend geluidje en grasparkieten die zich op hun gemak voelen doen dit geregeld. De eerste keer toen ik dit zelf hoorde, was ik nieuwsgierig wat dit betekende. Na wat opzoekwerk was ik blij om te lezen dat dit dus een positief geluidje is.
’s Avonds, vanaf dat het donker begint te worden, zullen de grasparkieten zich op hun favoriete slaapplekjes installeren en daar rustig blijven zitten om echt te slapen vanaf dat het donker is. Onze grasparkieten trekken zoals de meeste andere grasparkieten een pootje omhoog in hun veertjes terwijl ze slapen. Niet elke grasparkiet doet dit, sommige parkieten blijven ook op twee pootjes zitten, en een enkeling vind het leuker om aan de spijlen van de kooi te blijven hangen en zo in slaap te vallen. De veertjes worden vaak minder plat gehouden tijdens het rusten, wat men wel eens ‘bolzitten’ noemt. Dit is warmer omdat de veertjes zo een grotere luchtlaag vasthouden. Ook vogels in de tuin doen dit wel eens, zeker in de wintermaanden.
Sommige grasparkieten pakken wel eens een stok vast en beginnen dan te slaan met hun vleugels. Dit kan een manier zijn om wat energie kwijt te spelen, net zoals grasparkieten die hevig heen en weer vliegen van de ene naar de andere kant van de kooi. Een parkiet die echter zo met zijn vleugels slaat zonder echt te vliegen, kan ook proberen om aandacht te krijgen van mensen. Zeker parkietjes die alleen gehouden worden, hebben graag aandacht. Schenk ze dit dus ook zeker, want vogels kunnen ziek worden van te weinig aandacht.
Indien je grasparkiet normaal op 1 pootje slaapt maar plots met beide pootjes op de stok zit, kan dit een teken zijn dat je vogel zich wat ziek voelt. Het is dus belangrijk je parkiet overdag goed in het oog te houden om zijn persoonlijk normale gedrag te leren kennen, zodat je weet wanneer er iets fout loopt.
Is mijn grasparkiet ziek?
Het is belangrijk om snel vast te stellen wat er met een zieke grasparkiet aan de hand is. Een vogel is een kwetsbaar dier en moet dus zo snel mogelijk geholpen worden.
Om te beginnen is het noodzakelijk om het normale gedrag, zoals hierboven beschreven, van je grasparkieten te kennen. De parkiet zal er alles aan doen om jou niet te laten merken dat er wat mis is. Dit is een overblijfsel van zijn wilde afkomst: hij is een prooidier en zieke vogels zijn letterlijk een vogel voor de kat.
Grasparkieten zijn vogels en hebben dus net zoals alle vogelsoorten een krop en geen tanden. In de krop komen geregeld steentjes terecht, net zoals in de maag, om zo de zaden die ze op eten, te vermalen. Ze halen geregeld voedsel uit hun krop terug omhoog om er wat op te knarsen en verder te verteren. Ze kauwen er als het ware op, ook al hebben ze dus geen tanden. Je ziet twee grasparkieten dus soms ook elkaar voederen door zaadjes uit de krop omhoog te halen en deze aan hun vriendje te geven. Vooral koppeltjes doen dit vaak, maar ook parkieten die alleen zitten voor een spiegeltje doen het. Ze proberen als het ware de spiegel te voederen omdat ze denken dat er een vriendje zit. Als dit te veel gebeurt, moet je het spiegeltje weghalen omdat het tot een kropontsteking kan leiden.
Kenmerken van een zieke grasparkiet:
- De grasparkiet rust op twee pootjes en slaapt anders op één pootje
- De grasparkiet is stil en zit niet mee te kwetteren met de andere parkieten of met andere geluiden
- De grasparkiet komt nauwelijks van zijn stokje af en zit de hele dag stil
- Gedurende een hele dag gaat de parkiet niet eten (zeer ernstig!)
- De parkiet kan niet meer op zijn stok zitten en ligt op de grond (zeer ernstig!)
In sommige van deze gevallen is het noodzakelijk zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken! Wachten kan fataal aflopen voor de grasparkiet!
Veel voorkomende kwaaltjes bij een grasparkiet:
De snavel en nageltjes van de grasparkiet zijn te lang
Dit is vrij eenvoudig op te lossen. Je kan dit in principe zelf doen maar de eerste keer kan je het best laten voordoen door een specialist.
De vogel zal gevangen moeten worden en vervolgens zullen de nageltjes en snavel geknipt kunnen worden. Dit kan met een tang, maar ook een nagelknipper voor mensen werkt uitstekend voor de nageltjes en de snavel.
Bij het knippen van de nageltjes let je erop dat ‘het leven’ ver doorloopt. Door de nagel voor het licht te houden zie je tot waar er bloedvaten lopen. Hier blijf je best een stukje af.
Ook bij het knippen van de snavel is het belangrijk om niet te ver te knippen! Veel mensen zeggen dat hier geen bloedvaten lopen, maar dat is wel het geval! Het is dus belangrijk om op te letten hoe ver je knipt en je kan echt al snel te ver knippen! Zo ging het knippen van de snavel goed bij onze dierenarts. De volgende keren thuis ook maar een keer nadien begon de snavel te bloeden. Dit was uiteraard zeer stresserend voor de grasparkiet maar ook voor ons.
Indien de snavel of teentjes beginnen te bloeden moet je zo snel mogelijk het bloeden stelpen. Het makkelijkste is om de teentjes of snavel in bloem te steken. Bloem stelpt het bloeden snel en het is niet schadelijk voor je grasparkiet.
Een vogel heeft niet veel bloed dus eventuele bloedingen moeten snel gestelpt worden! Niet aarzelen is dus de boodschap. Wanneer wij nageltjes of een snavel moeten knippen, staat de bloem al klaar voor we de vogel vangen om later geen tijd te verliezen in het geval dat er weer iets zou mislopen, wat gelukkig na die ene keer nooit meer gebeurt is.
Veren van grasparkiet vallen uit
Uitvallende veren zijn meestal geen probleem. Grasparkieten ruien net zoals alle vogels één tot twee keer per jaar. Binnen in huis kan dit zelfs vaker voorvallen. Zorg ervoor dat er geen tocht aan de vogelkooi komt want dit is vaak de oorzaak van een extra rui. Zelfs zonder dat ze in de tocht zitten, liggen er steeds kleine donsveertjes rond onze vogelkooi. Af en toe zie je de parkietjes ook eens met hun veren schudden en valt er een pluimpje naar de bodem. Dit is niet hetzelfde als ruien en het verschil met de rui is duidelijk te zien. Tijdens de rui liggen er echte veertjes, geen donsveertjes, naast het hok.
Zolang de grasparkieten goed kunnen vliegen is er weinig aan de hand. Ze zien er soms wat minder verzorgd uit maar dat is geen probleem. Indien de grasparkiet teveel slagpennen of staartpennen verliest op hetzelfde moment, kan het gebeuren dat hij niet meer kan vliegen. Zorg dan dat er voedsel en vers water op de bodem aanwezig is zodat hij hier steeds aan kan. Ook touwen en takken om vanaf de bodem op te kunnen klimmen worden geapprecieerd.
Wat je altijd kan doen wanneer de grasparkieten aan het ruien zijn, is wat extra eivoer geven. Dit geeft wat extra energie die altijd welkom is tijdens de rui.
Grasparkiet plukt zijn veren
Verenplukken is een probleem dat voornamelijk voorkomt als een grasparkiet zich verveelt. Het kan dan aangeraden zijn om een soortgenootje te zoeken. Ook extra speeltjes aanbieden kan helpen. Denk hierbij voornamelijk aan natuurlijke stokken om op te knagen. Zelfs wc-rolletjes vinden veel parkieten leuk om mee te spelen en kapot te scheuren.
Indien de grasparkiet al een maatje heeft en toch veren plukt bij zichzelf en zelfs bij de andere parkiet, kan je best de parkiet in een andere kooi zetten. De parkiet zal dan waarschijnlijk nooit van deze aandoening verlost geraken.
Samengevat: de dagroutine van onze gezonde grasparkieten ziet er zo uit:
- eten,
- veren reinigen,
- actief bezig zijn,
- rusten,
- slapen.
Hoi ,
Ik gooi het maar in de groep.
Mijn grasparkiet Joepi, zit op zijn stok de hele tijd met zijn snaveltje
te snabbelen . Maakt er veder geen geluid bij .
Veder ziet hij er niet ziek uit en kletst ook wel met de andere parkiet.
Hij eet ook wel goed en slaapt ook wel.
Ze hebben de hele dag het huis tot hun beschikking, s’avonds gaat de kooi dicht.
Zijn snavel lijkt ook niet te lang.
Toch vind ik het vreemd.
Heeft iemand dit eerder mee gemaakt of weet wat het is.
Misschien is het wel niks .
Vriendelijke groet:
Janette
Dag Janette, daar zou ik me zeker geen zorgen om maken hoor. Misschien dat er ergens iets jeukt, dat kan natuurlijk, maar eigenlijk is het perfect normaal gedrag dat een parkietje aan stokken zit te knabbelen! Daar dienen de stokken ook voor. Het is een leuk tijdverdrijf voor je vogels, en het zorgt ervoor dat de snavel net in goede gezondheid blijft!
Hallo ruben,
Ik heb een vraagje, sinds een paar weken krijst en fluit mijn parkiet niet meer. Maar zit de hele tijd met zijn kopje te schuren, en hij knarst de hele tijd, ook maakt hij zich bol. Maar hij eet en drinkt wel de hele tijd. Ik heb alleen een ander soort voer gekocht kan het daar aan liggen? Ik kan hem ook zo pakken, maar als hij loopt dan waggelt hij.
Weet u misschien wat het kan zijn?
Ik weet zo niet meteen wat dit zou zijn, maar het klinkt in elk geval niet al te best. Eventueel de oude voeding terug proberen, of een bezoekje aan de dierenarts?
Hoi Ruben,
Ik heb in juli 2021 mijn 1e grasparkiet gekocht, Gino hij was toen 6 weken oud en in september van hetzelfde ouderpaar een popje Luca ook 6 weken oud. Gino heeft dus eerst ongeveer 2 maanden alleen gezeten voordsat zn zusje erbij kwam en heeft dus in het begin alle aandacht van mij voor zich alleen gehad.
Toen Luca zelfstandig at mocht ik haar ophalen en heb ik haar en Gino laten losvliegen en zijn ze eigenlijk direct bij elkaar gaan zitten en ze zijn vanaf dat moment onafscheidelijk geworden. Beide vogels waren absoluut niet handtam, ik heb ze zelf laten beslissen of ze wel of niet bij me wilden komen en uiteindelijk heeft Gino besloten dat ik toch wel lief ben en ook wel goed kan knuffelen en ook Luca heeft nu zo langzaamaan door dat ik haar niet op eet als ze bij me komt.
Alleen nu is er 1 dingetje wat ik en vooral Luca dus NIET zo leuk vind dat Gino doet en dat is dat hij dagelijks, meerdere keren per dag voornamelijk in haar staartje/vleugeltjes bijt en dan ook vast blijft houden zelfs als ze wegvliegt/probeert weg te komen. En ik heb al vanalles geprobeerd, hem te vermanen, een anti verenpikspray op Luca der staartje , ze uit elkaar halen(maar dan breekt zowel hij al.zij de tent af want ze willen naar elkaar toe, dus dat was niet zo’n succes). En hij laat der ook niet rustig eten hij zit haar CONSTANT!! achterna, en Gino is een vrij aanwezig, druk mannetje die haar de hele dag aan het roepen is en kusjes wil geven (hij praat namelijk, echt heel schattig, alleen is iedereen die binnenkomt tegenwoordig een stomme sukkel, oeps).
En luca is een nouja ik zeg altijd een decoratie vogeltje, ze is aanwezig in de kooi maar doet niet veel, behalve slapen en kwetteren als haar broer weer achter der aan zit. Maar het gekke is dat ze het wel toestaat als hij wil paren met haar en op sommige momenten haalt ze wel terug uit naar hem.
Ze mag van hem ook niet aan het speelgoed komen, ook niet als ik weer eens de hele kooi anders heb ingericht, en ik heb de voerbakken door de hele kooi verspreid tevens heb ik al gezorgd voor grote bakken met exact dezelfde inhoud die op diverse afstanden staan maar hij blijft alles claimen..
Er is maar 1 ding waar Gino een hekel aan heeft en dat is als ik hem natspuit met de plantenspuit of het ding alleen al pak, maar ik wil ook niet dat hij z’n vertrouwen in mij kwijt raakt, want sinds kort bijt hij mij ook blauwe plekken als ik met mijn hand in de kooi kom, en ze hebben een kooi van 97x58x173,5 dus dat is toch niet te klein lijkt mij .. en heb vollop speelgoed en sloopgoed erin hangen.. tevens krijgen ze voeding van Harrisons(pellets) gemengd met Beaphar Xytravital(zaadjes) en heb parelgrit en schelpjes. Heb een slijpsteen voor de snavel 2 badjes, 2 drinkflesjes (1 met gewoon water en in 1 doe ik van Beaphar Multi-Vit en zo’n inktvisschelp. En als extra hebben ze van Lafeber’s Avi-cakes zowel de Classic als de Fruit Delight en van datzelfde merk Nutriberries en eens in de 2 weken krijgen ze een streng trosgierst, ( dan is Luca dusdanig fel dat Gino niet in de buurt durft te komen).
Ik zie dat ik inmiddels een boekverslag heb getypt, maar ik ben nog best onzeker over of ik het nou wel goed doe of niet en of het gedrag van mijn mannetje misschien aan mij ligt. En of ik nou moet ingrijpen op zo’n moment dattie weer aan het donderen is tegen Luca of dat ik ze het zelf moet laten uitzoeken, alleen vind ik het zo zielig voor der want hij blijft maar aan de gang. En er zijn dagen bij dat ze niks terug doet en soms is ze het wel zat en vliegt ze hem terug aan, maar ik ben ook bang dat ze mogelijk niet genoeg kan eten omdat meneer ZO aanwezig is..
Mogelijk heeft u hier ideeën over wat ik mogelijk fout doe of wat ik hierin anders kan doen of misschien dat ik het gewoon goed doe en minder aan mezelf moet twijfelen.
Met vriendelijke groet,
Irene
Dag Irene, wat een verhaal, leuk om te lezen hoor! 🙂 Ik denk dat je je een beetje te veel zorgen maakt. Als ik het zo lees, lijkt bijna alles wat je doet wel goed te zijn. Je hebt veel dingen geprobeerd, zoals de kooi herinrichten, maar soms heb je het gewoon niet zelf in de hand. Als een van je parkietjes te dominant is ten opzichte van de andere, dan krijg je helaas altijd zo’n situatie waar eentje weggejaagd wordt bij het eten of andere plekjes.
Het enige advies dat ik kan geven: probeer als je parkiet iets mis doet er zo weinig mogelijk op te reageren. Ik heb zelf ook de neiging om dan wat boos te worden op de agressieve vogel, maar hierdoor geef je het slechte gedrag natuurlijk net extra aandacht, wat je wil vermijden. Ik probeer dus om te zwijgen, en mogelijk dat dit bij jou ook kan helpen?
Verder kan ik enkel zeggen dat ik het leuk vind om te lezen hoe je zoveel zaken geprobeerd hebt, en zo’n tijd en aandacht aan je parkietjes geeft!
Goedendag Ruben,
Ik heb alles gelezen maar helaas kom ik niet het probleem tegen wat mijn vogel heeft.
Hij heeft rechtsboven een bult zitten die ik nog nooit heb gezien. Het zit zeg maar ter hoogte van een krop maar dan helemaal rechts. De linkerkant is normaal. Hij eet en drinkt goed alleen is hij heel erg stil. Hij is ongeveer 12 jaar oud.
Heb je een idee wat het kan zijn of wat ik eventueel kan doen?
Is dit al langer het geval of maar heel even nu? Ik zou als het blijft wel eens langs een dierenarts/vogelarts gaan, want dit is niet echt normaal… Nu is de parkiet wel al tamelijk oud, dus het kan zeker ook met de ouderdom te maken hebben (een soort gezwel misschien?).
Hallo ruben
Wij maken ons zorgen om ons parkiet en weten niet meer wat te doen . Wij hebben suplementen zoals multi vitamienen, vitaliteit en noem maar op . Nu onze parkieten man schud met zijn hoofdje hetzelfde als hij de pop voert maar blijft dit constant doen . Er komen geen zaadjrs ,slijm of andere dingen uit . Hij zit wat dik zijn hoodje laad hij wat naar onder hangen niet constant maar toch maken wij ons zorgen . Wat kunnen wij nog dooen en wat denk jij wat et zou kunnen zijn .
Mvg
Ingrid
Als je je zorgen maakt zou ik toch eens langs de vogelarts passeren. Het is heel lastig om zo te zeggen wat dit kan zijn. Is het plots gekomen of al langere tijd aan de gang? Kan het de ouderdom zijn of is de parkiet nog erg jong?
Ik gooi het ook even in de groep. Ons Flipke, onze valkparkiet is bijna 2. Ze is een echte prinses en super tam. we hebben haar met het spuitje groot gebracht. Ze is zo ontzettend lief en ze is een deel van ons gezin. om de situatie even te schetsen. Ze is ( was) wat in de rui, maar ze maakt altijd een een (pijn) geluidje als ze aan haar veren bezig is . Mooi maken noemen wij het. Is dit normaal? Voor de rest is ze heel levendig en vrolijk, eet goed en slaapt nog steeds zoals altijd op 1 pootje 🙂
Heeft hier iemand enige ervaring mee?
Dat kan al eens gebeuren als ze een nieuw veertje raken dat nog in het zakje zit. In deze fase zijn de veren super gevoelig, en zeker als ze elkaar verzorgen gebeurt het al eens dat ze elkaar pijn doen. Klinkt voor mij als een perfect gezonde parkiet, waar je veel van kan genieten 🙂
Goedemorgen Ruben ik heb een grasparkiet van 2 jaar out en heeft een gezwollen buikje maar voor de rest eet hij goed en drinkt hij vliegt hij goed wat kan het problem zijn Mvg pascal
Oei dat kan aan heel veel zaken liggen. Het is niet dat ze eitjes aan het leggen is? Blijft je parkiet wel goed bewegen, of zit ze veel stil op de stok met bolle veertjes?
Hi Ruben.
Gister een grasparkiet gekocht. Heeft tot nu toe nog geen geluid gemaakt en beweegt vaak met zijn snaveltje op en neer. Wat kan dit betekenen? Is dit iets waar ik mij zorgen over moet maken?
Dat ze nog geen geluid maken is volledig normaal in het begin, geen zorgen! Ze moeten zich rustig aanpassen aan de nieuwe omgeving. Wat bedoel je precies met op en neer bewegen met de snavel? Het klinkt in elk geval niet als iets dat een probleem is hoor!
Goedemiddag,
Ik pas sinds een week op de parkiet van mijn buurvrouw. Maar hij heeft sinds gisteren zwarte puntjes op zijn veerharen op het hoofdje. Wat betekent dit?
Groet,
Mine
Ben je zeker dat dit eerder niet was? Erg is dit normaal niet hoor, je hebt vaak vogeltjes met wat zwarte uiteindes aan de veertjes. Na een keer ruien gaan ze vaak weg.
Mijn parkiet zit op de grond in het hok en maakt al uren een piepend geluid en beweegt raar met haar vleugel. Da wilt voor dit soort dingen niet snachts te werk gaan. Wij hebben geen idee wat er aan de hand is en wat wij kunnen doen.
Dit klinkt niet goed. Dit kan duiden op een soort hartaanval/beroerte. Als dat hier gebeurt is het meestal niet meer lang voor de parkiet sterft, en een arts kan er weinig aan doen… Helaas heb ik weinig beter nieuws. Tenzij je andere ervaringen hebt?
Hallo,
Mijn grasparkiet is 11 jaar oud. Ik zie dat ze een kale plek heeft aan de zijkant van haar buikje alsook aan de onderkant (de poep eigenlijk).
Moet ik me zorgen maken of is dit van ouderdom? Ze eet en drinkt nog goed, ze is wel niet meer zo actief als vroeger maar het is al een oud beestje dus dat is normaal denk ik.
Dat de activiteit wat afneemt met de leeftijd is zeker normaal, daar moet je je geen zorgen om maken (als het niet te plots gebeurt!). Een kale plek is wel vreemd, zeker op meerdere plaatsen. Eventueel even langs de dierenarts gaan om te kijken of er wat aan de hand is? Al is het misschien wel stresserend voor zo’n oud vogeltje om nog zo’n reis te ondernemen…
Hey Ruben
Heb een Engelse grasparkie die 3 jaar is. Onlangs zijn 2 vriendjes verloren van 7 en 5 jaar oud. Zag da hij treurde kwetteren niet meer en heb na ze elkaar wat hebben leren kennen een nieuwe parkiet van 6 maand erbij gezet. Soms doet de oudere wat dominant. Zitten nu reeds 2 weken bij elkaar maar mis het gekwetter van vroeger. Mogen elke dag los vliegen maar geen geluid. Kan jij me soms raad geven. Het is zooooo…stil
Het kan dat dit geluid nog terugkomt hoor! Als de vogels elkaar goed leren kennen, dan zullen ze normaal wel kabaal gaan maken met elkaar, daar zou ik me niet te veel zorgen om maken!
Ik kan er online niet zoveel over vinden en heb geen dierenartsen in de buurt die vogels behandelen. Ik heb sinds een week twee catharina parkieten en één daarvan niest sinds twee dagen regelmatig. Vaak meerdere keren achter elkaar. Ook steekt hij af en toe zijn tong een paar keer uit. Verder ziet hij er gezond uit. Hij eet en drinkt goed, klimt nog steeds de kooi door en ik zie geen vochtige ogen of neus.
Hmmm ik heb zelf niet veel ervaring met catharina parkieten, dus vind het lastig hier een goed antwoord op te geven. Parkieten niezen wel eens tussendoor, sommige dagen meer dan op andere, maar zolang ze zich voor de rest normaal en gezond gedragen, zou ik me er niet te veel zorgen om maken. Moest je parkiet stil beginnen te worden, dan is het uiteraard wel aangeraden om naar een echte oorzaak te zoeken!
Hoi Ruben,
Ik heb een grasparkiet genaamd joepie. Hij heeft sinds kort een soort van zwarte vlek aan de onder kant van zijn buik, onder zijn vleugel. Ook bijna alle veertjes zijn hier weg. Verder lijkt zijn gedrag normaal te zijn. Enig idee?
Oei dat zegt me zo niets… Maar als het heel anders is dan gewoonlijk, kan een bezoekje langs de dierenarts nooit kwaad!
Hallo, mijn mannetjes parkiet is 3 jaar. En heeft moeite met poepen. Wat kan ik hem geven. Groet
Dingen met veel vocht kunnen mogelijk helpen. Wat meer fruit of groenen eventueel?
Volgende week word onze eerste parkiet 3 jaar. Een heel lief beestje dat ontzettend veel speelt buiten zijn kooi. Heeft verschillende speeltjes op tafel waaronder balletjes met bel erin. Prachtig vind hij het om ze op grond te gooien en er heel de kamer mee rond te lopen.
Maar omdat hij regelmatig toch een dag alleen zat, hebben we 6 wkn geleden er een jonge parkiet van 6wkn oud bij gezet. Dat was geen succes, een enorm dominant mannetje, terwijl de onze ook een man is.
Hij kwam zelfs zijn kooi niet meer uit en zat soms te trillen.
Ik heb hem vandaag terug gebracht naar de kweker, en een andere man van 7wkn meegenomen, een hele rustige.
Maar ik vraag me nu toch af, of hij niet te rustig is. Is 7 wkn oud, maar slaapt constant. Zelfs nog niet gegeten. Vliegen gaat ook nog niet al te best. Is wel heel tam.
Is dit wel goed? Heb het nog niet eerder meegemaakt bij parkieten.
Hmmm meestal is dit niet zo goed inderdaad… Maar je hebt het hier wel over de eerste dag, dus misschien ook een vermoeiende trip tot je thuis gehad, vanwege de stress? Is het nu wat later beter geworden?
Hallo allen,
Een vraagje van een (zo goed als) leek.
Mn vriend heeft twee grasparkieten. Ze wonen sinds een half jaar bij mij (ons dus) ivm samenwonen. De parkieten heeft mn vriend gered van mensen die er niet goed voor waren. Dus leeftijd? Geen idee. Dat de ene ouder is dan de andere schatten we wel in. De ene kwam bij een pools vrouwtje weg (birdy, man) en de andere komt bij een “fokker” weg.(pierewietsky, pop)
De vraag gaat over Birdy, mannetje.
Hij heeft sinds kort donkere pootjes (paars?) en het lijkt alsof er wondjes/bultjes op zijn poten zitten. We hebben nu twee keer de pootjes al ingevet (met 1 dag ertussen). We maken ons toch een beetje zorgen. Hij is zichzelf niet. Hij bijt heel erg, zelfs door. Hij lijkt gefrustreerd en valt regelmatig van zn stok. (Meestal doordat de pop hem plaagt) het lijkt alsof hij zijn pootjes niet goed om de stokken klemt.
Iemand een idee wat er met Birdy aan de hand kan zijn?
Alvast heel erg bedankt!
Heb je natuurlijke stokken van verschillende dikte?
Ja die bestaan zeker!
We hebben een gele lieve parkiet,Rickey,nu 3 jaar.Heeft een hele dikke buik gekregen,die beneden al door zijn veertjes komt.Het advies was Niet opereren want hij kan niet tegen narcose en gaat dan dood.Wat nu?Hij eet en drinkt maar praat niet meer.Is er een oplossing voor?Bedankt voor het antwoord. Marian.
Als de dierenarts dat als advies gaf, vrees ik dat er weinig meer te doen valt… 🙁 Zou graag leuker nieuws brengen, maar de dierenarts kent er wellicht meer van dan ik je kan vertellen… 🙁 Hopelijk lost het zichzelf toch nog op!
hallo.
wij hebben een grasparkietje van twee jaar.
hij is super tam.
en hij praate ook heel goed.
we hebben een grote spiegel boven de kooi hangen.
en als hij uit de kooi is zit hij er de hele tijd op zijn kooi.
en kwijlt de hele spiegel onder.
hij komt nog wel bij ons,maar reageerd toch wat afstandelijk.
wat kan dat zijn?
groet anton.
Waarschijnlijk is je parkietje gewoon nog een beetje bang van mensen? Of gewoon liever op zichzelf, het blijven natuurlijk vogels en geen katten of honden die komen knuffelen. Een parkiet die dat doet is eerder de uitzondering dan de regel!
Beste Ruben,
Wij hebben een albino grasparkiet van ongeveer 5 jaar oud. Op beide vleugels heeft zij helemaal bovenaan een kale plek waar de veertjes al een tijdje niet meer terug groeien. Heeft u enig idee wat dit kan zijn?
Groet, Lisa
Zit je parkietje hier zelf aan te plukken misschien?
Hoi ruben
Ik heb pas een maand twee parkieten en af en toe niezen ze maar zie geen natte neus en ben toen naar de winkel gegegaan en doe zei lucht mijt maar ik twijfel heb er wel mee behandeld de twee
Eind vorig jaar, een grasparkiet gekocht, thuis in de kooi bij nog drie anderen. Ging allemaal goed, ik had twee koppels. Afgelopen vrijdag ik zag het vrouwtje wat ik het laatst had gekocht, eind vorig jaar, begon die dag met inelkaar zitten zag verder niks van met de kop heen en weer, heeft nog enkele keren van stokje gewisseld, heeft die dag ook nog een poosje in de zon gezeten. Moest die dag later weg, kwam na twee uur terug en lag op de grond, overleden. Later wat ik heel uniek vind, is dat een keer toen zij nog op de grond lag, het mannetje na haar toe ging het snaveltje aanraakte, misschien in de hoop, dat er nog leven uit kwam, maar hij zag ook dat ze dood was, heb hem later verwijderd bij het schoonmaken. Dit zal ik wel bijblijven de aanraking van het mannetje. Maar een oorzaak?
Het is altijd heel lastig om de oorzaak te vinden, jammer genoeg. Ik heb wel eens gelezen en van een dierenarts gehoord dat de meeste parkietjes sterven aan hartfalen. Of dat echt zo is, zou ik niet weten, maar mogelijk? Het gaat vaak vrij plots, dus het lijkt me zeker een mogelijke oorzaak?
Dat het mannetje er naar toe ging is inderdaad iets dat je niet vergeet. Hier heb ik wel eens hetzelfde voorgehad waarbij het maatje telkens naar de plek ging waar het andere vogeltje lag toen ik het er dood heb moeten uithalen, alsof hij verwachtte dat dat de beste locatie was om zijn vriendje terug te vinden. Heel triest!