Ziektes

Je wenst het niemand toe, maar het kan gebeuren… je grasparkiet wordt ziek… Wat te doen? Lees hieronder wat je zelf kan doen en wanneer je onmiddellijk de veearts in moet schakelen.

Leer eerst het normale gedrag van je gezonde grasparkiet kennen, zodat je weet wanneer jij of een veearts moet ingrijpen. Dit zijn enkel richtlijnen. Elke grasparkiet gedraagt zich anders en je hebt er dus veel aan om te leren wat normaal gedrag voor jouw parkietje is en wat abnormaal is.

Wat doen gezonde grasparkieten?

Net zoals alle mensen, zijn ook alle grasparkieten anders. Elke parkiet heeft een ander gedrag maar er zijn enkele gelijkenissen die hieronder aan bod komen.

Elke grasparkiet is actief vanaf zonsopgang tot zonsondergang. In de zomer is dit dus zeer vroeg ’s ochtends als de grasparkieten beginnen aan hun dag.

Eens ze wakker zijn, gaan ze meestal wat zaad eten.

Vervolgens gaan ze vaak veertjes schoonmaken. Als ze er weer goed uitzien gaan ze rondkruipen, vliegen, nog meer veren poetsen en stokken of allerhande andere dingen die kapot kunnen, kapot maken. Vooral uit dit laatste halen ze veel voldoening en kunnen ze uren mee bezig zijn. Hou hier dus ook rekening mee en gun je parkieten dit leuke tijdverdrijf. Net zoals ik graag een goed boek lees of een goede film bekijk, vinden mijn grasparkieten een goede stok de moeite waard om uren mee bezig te zijn.

In de namiddag gaan grasparkieten vaak wat rusten. Ze houden zich dan een tijdje stil en doen hun ogen toe. Sommige grasparkieten leggen dan hun snavel tussen hun rugveertjes, net zoals eenden vaak op of langs het water slapen.

Verschillende keren per de dag gaan grasparkieten opnieuw eten. Na dit eten blijven ze vaak even op hun stokjes zitten en beginnen ze wat op hun zaadjes te ‘knabbelen’, al hebben ze geen tanden. Dit maakt een knarsend geluidje en grasparkieten die zich op hun gemak voelen doen dit geregeld. De eerste keer toen ik dit zelf hoorde, was ik nieuwsgierig wat dit betekende. Na wat opzoekwerk was ik blij om te lezen dat dit dus een positief geluidje is.

’s Avonds, vanaf dat het donker begint te worden, zullen de grasparkieten zich op hun favoriete slaapplekjes installeren en daar rustig blijven zitten om echt te slapen vanaf dat het donker is. Onze grasparkieten trekken zoals de meeste andere grasparkieten een pootje omhoog in hun veertjes terwijl ze slapen. Niet elke grasparkiet doet dit, sommige parkieten blijven ook op twee pootjes zitten, en een enkeling vind het leuker om aan de spijlen van de kooi te blijven hangen en zo in slaap te vallen. De veertjes worden vaak minder plat gehouden tijdens het rusten, wat men wel eens ‘bolzitten’ noemt. Dit is warmer omdat de veertjes zo een grotere luchtlaag vasthouden. Ook vogels in de tuin doen dit wel eens, zeker in de wintermaanden.

Sommige grasparkieten pakken wel eens een stok vast en beginnen dan te slaan met hun vleugels. Dit kan een manier zijn om wat energie kwijt te spelen, net zoals grasparkieten die hevig heen en weer vliegen van de ene naar de andere kant van de kooi. Een parkiet die echter zo met zijn vleugels slaat zonder echt te vliegen, kan ook proberen om aandacht te krijgen van mensen. Zeker parkietjes die alleen gehouden worden, hebben graag aandacht. Schenk ze dit dus ook zeker, want vogels kunnen ziek worden van te weinig aandacht.

Indien je grasparkiet normaal op 1 pootje slaapt maar plots met beide pootjes op de stok zit, kan dit een teken zijn dat je vogel zich wat ziek voelt. Het is dus belangrijk je parkiet overdag goed in het oog te houden om zijn persoonlijk normale gedrag te leren kennen, zodat je weet wanneer er iets fout loopt.

Is mijn grasparkiet ziek?

Het is belangrijk om snel vast te stellen wat er met een zieke grasparkiet aan de hand is. Een vogel is een kwetsbaar dier en moet dus zo snel mogelijk geholpen worden.

Om te beginnen is het noodzakelijk om het normale gedrag, zoals hierboven beschreven, van je grasparkieten te kennen. De parkiet zal er alles aan doen om jou niet te laten merken dat er wat mis is. Dit is een overblijfsel van zijn wilde afkomst: hij is een prooidier en zieke vogels zijn letterlijk een vogel voor de kat.

Grasparkieten zijn vogels en hebben dus net zoals alle vogelsoorten een krop en geen tanden. In de krop komen geregeld steentjes terecht, net zoals in de maag, om zo de zaden die ze op eten, te vermalen. Ze halen geregeld voedsel uit hun krop terug omhoog om er wat op te knarsen en verder te verteren. Ze kauwen er als het ware op, ook al hebben ze dus geen tanden. Je ziet twee grasparkieten dus soms ook elkaar voederen door zaadjes uit de krop omhoog te halen en deze aan hun vriendje te geven. Vooral koppeltjes doen dit vaak, maar ook parkieten die alleen zitten voor een spiegeltje doen het. Ze proberen als het ware de spiegel te voederen omdat ze denken dat er een vriendje zit. Als dit te veel gebeurt, moet je het spiegeltje weghalen omdat het tot een kropontsteking kan leiden.

Kenmerken van een zieke grasparkiet:

 • De grasparkiet rust op twee pootjes en slaapt anders op één pootje
 • De grasparkiet is stil en zit niet mee te kwetteren met de andere parkieten of met andere geluiden
 • De grasparkiet komt nauwelijks van zijn stokje af en zit de hele dag stil
 • Gedurende een hele dag gaat de parkiet niet eten (zeer ernstig!)
 • De parkiet kan niet meer op zijn stok zitten en ligt op de grond (zeer ernstig!)

In sommige van deze gevallen is het noodzakelijk zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken! Wachten kan fataal aflopen voor de grasparkiet!

Veel voorkomende kwaaltjes bij een grasparkiet:

De snavel en nageltjes van de grasparkiet zijn te lang

Dit is vrij eenvoudig op te lossen. Je kan dit in principe zelf doen maar de eerste keer kan je het best laten voordoen door een specialist.

De vogel zal gevangen moeten worden en vervolgens zullen de nageltjes en snavel geknipt kunnen worden. Dit kan met een tang, maar ook een nagelknipper voor mensen werkt uitstekend voor de nageltjes en de snavel.

Bij het knippen van de nageltjes let je erop dat ‘het leven’ ver doorloopt. Door de nagel voor het licht te houden zie je tot waar er bloedvaten lopen. Hier blijf je best een stukje af.

Ook bij het knippen van de snavel is het belangrijk om niet te ver te knippen! Veel mensen zeggen dat hier geen bloedvaten lopen, maar dat is wel het geval! Het is dus belangrijk om op te letten hoe ver je knipt en je kan echt al snel te ver knippen! Zo ging het knippen van de snavel ging goed bij onze dierenarts. De volgende keren thuis ook maar een keer nadien begon de snavel te bloeden. Dit was uiteraard zeer stresserend voor de grasparkiet maar ook voor ons.

Indien het begint te bloeden moet je zo snel mogelijk het bloeden stelpen. Het makkelijkste is om de teentjes of snavel in bloem te steken. Bloem stelpt het bloeden snel en het is niet schadelijk voor je grasparkiet.

Een vogel heeft niet veel bloed dus eventuele bloedingen moeten snel gestelpt worden! Niet aarzelen is dus de boodschap. Wanneer wij nageltjes of een snavel moeten knippen, staat de bloem al klaar voor we de vogel vangen om later geen tijd te verliezen in het geval dat er weer iets zou mislopen, wat gelukkig na die ene keer nooit meer gebeurt is.

Veren van grasparkiet vallen uit

Uitvallende veren zijn meestal geen probleem. Grasparkieten ruien net zoals alle vogels één tot twee keer per jaar. Binnen in huis kan dit zelfs vaker voorvallen. Zorg ervoor dat er geen tocht aan de vogelkooi komt want dit is vaak de oorzaak van een extra rui. Zelfs zonder dat ze in de tocht zitten, liggen er steeds kleine donsveertjes rond onze vogelkooi. Af en toe zie je de parkietjes ook eens met hun veren schudden en valt er een pluimpje naar de bodem. Dit is niet hetzelfde als ruien en het verschil met de rui is duidelijk te zien. Tijdens de rui liggen er echte veertjes, geen donsveertjes, naast het hok.

Zolang de grasparkieten goed kunnen vliegen is er weinig aan de hand. Ze zien er soms wat minder verzorgd uit maar dat is geen probleem. Indien de grasparkiet teveel slagpennen of staartpennen verliest op hetzelfde moment, kan het gebeuren dat hij niet meer kan vliegen. Zorg dan dat er voedsel en vers water op de bodem aanwezig is zodat hij hier steeds aan kan. Ook touwen en takken om vanaf de bodem op te kunnen klimmen worden geapprecieerd.

Wat je altijd kan doen wanneer de grasparkieten aan het ruien zijn, is wat extra eivoer geven. Dit geeft wat extra energie die altijd welkom is tijdens de rui.

Grasparkiet plukt zijn veren

Verenplukken is een probleem dat voornamelijk voorkomt als een grasparkiet zich verveelt. Het kan dan aangeraden zijn om een soortgenootje te zoeken. Ook extra speeltjes aanbieden kan helpen. Denk hierbij voornamelijk aan natuurlijke stokken om op te knagen. Zelfs wc-rolletjes vinden veel parkieten leuk om mee te spelen en kapot te scheuren.

Indien de grasparkiet al een maatje heeft en toch veren plukt bij zichzelf en zelfs bij de andere parkiet, kan je best de parkiet in een andere kooi zetten. De parkiet zal dan waarschijnlijk nooit van deze aandoening verlost geraken.

Samengevat: de dagroutine van onze gezonde grasparkieten ziet er zo uit:

 • eten,
 • veren reinigen,
 • actief bezig zijn,
 • rusten,
 • slapen.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comments

 1. Hallo, ik heb een grasparkiet Blue die sinds kort last heeft van zijn pootje. Ik heb hem uit de grote volière gehaald en in een kleinere kooi gezet. In het begin was die erg levendig maar de laatste dagen beginnen zijn teentjes zwart te kleuren en dun te worden. Op 1 pootje staat Blue momenteel helemaal niet meer. Wat kan ik hier aan doen?

  • Ik zou zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. Zwarte tenen en tenen die dunner worden klinkt als iets dat zo snel mogelijk behandeld moet worden!

 2. Dag Ruben
  Wij hebben ongeveer 2 maanden geleden 2 grasparkieten gekocht. 1 daarvan is helaas eergisteren gestorven. De andere zit nu heel erg stil en uren bol. Hij eet en drinkt wel nog. Is hij ziek? Of is hij verdrietig omdat hij zijn vriend is verloren.

  • Het zou zeker kunnen dat die parkiet ook ziek is dan, bol zitten en stil zijn, kan daar zeker op wijzen. Ook als de gestorven parkiet nog vrij jong was, is de kans groot dat het door een of andere ziekte komt, dus dan zou het besmettelijk kunnen zijn. Al weet je het natuurlijk nooit, soms zijn ze inderdaad een tijdje stiller nadat ze een vriendje verloren zijn!

 3. danny van paryD says

  hey Ruben wij hadden 2 grasparkieten die niet hand tam zijn nu is er 1 na 3 jaar gestorven
  en is de andere redelijk veel schel aan het roepen het parkietje is nu een week gestorven
  is er iets wat wij kunnen doen ?

  • Rustig afwachten is helaas het enige wat je kan doen. Het kan wel dat als je er terug een nieuw parkietje bij zou zetten, dat hij stopt met hard schreeuwen, maar dat weet je nooit helemaal zeker op voorhand. Als je terug twee parkietjes wil, is het wel een optie natuurlijk. Anders is voornamelijk geduld het enige wat je kan doen, en best geen aandacht schenken aan het harde schreeuwen, dan gaat hij dit misschien blijven doen omdat hij er jullie aandacht mee wil trekken om gezelschap te krijgen.

 4. Hallo Ruben, Hartelijk dank voor de antwoorden (voeding). Graag wil ik mog een vraag stellen over de rui.
  Onze “kereltje” is 18 augustus 2020 uitgevlogen en wij hebben hem sinds 3 oktober. Hij is hand tam, lief maar zeer voorzichtig, rustig en stil. Hij zing eigenlijk niet. In de ochtend ff “tjilpen”, ff vliegen en dan liefs rustig zitten. Hij maakt niets kapot, is niet nieuwsgierig of ondernemend. Gewoon lief en rustig tja (vorige schrijven ging o.a. over event. nog een parkiet).
  Maar nu: sinds een week verliest hij veel dons. Geen veren maar dons, veel dons. Komt dat door de temperatuur? In onze woonkamer is wel warm (geen centrale verwarming wel speksteenkachel). Of begint hij aan zijn eerste rui?

  • Oh dat kan zeker de rui zijn hoor! Hier hebben we soms enkele weken enorm veel donsveertjes rond de kooi liggen, en dan is het weer tijdelijk wat minder. Om de paar maanden gaan ze eens in de rui, en dan wordt er nogal wat dons (en soms ook grotere pennen) in het rond gegooid! 🙂

 5. Hoi

  Ik heb 4 grasparkieten waarbij bij 1 grasparkiet de snavel heel snel groeit, en deze regelmatig moet knippen.
  Nu begint er bij een tweede parkiet dit probleem ook te spelen,

  Weet jij toevallig hoe dit kan komen

  Bedankt
  Rob

  • Oei dat is inderdaad een vervelend probleem. Vaak wordt het veroorzaakt door een leverprobleem, dus je kan er heel weinig aan doen behalve af en toe bijknippen. Ik heb zelf ook zo’n vogeltje gehad en dat is inderdaad niet zo fijn om vaak te doen… Maar veel meer kan je helaas niet doen, voor zover ik weet.

 6. Vraagje, onze grasparkiet is 2 jaar oud. Nu staan zijn staartveren heel wijd uit, het lijkt wel een pauw. Lijkt of de staartveren niet kunnen uitvallen. Er zit bij zijn kont ook een bult met poep en ook bloed zagen we zojuist. Wat zou dit kunnen zijn?

  • De staartveren die wat wijder staan is niet zo’n ramp, dat gebeurt wel eens als ze heftig gespeeld hebben. Uiteindelijk vallen die wel uit tijdens de rui en komen ze fris terug. Zit je parkietje alleen in z’n kooi? Of kan hij gebeten zijn door een andere vogel?

 7. Hallo Ruben,

  Fijn om alles even te kunnen lezen op je site want het is soms lastig te zien wat er nu echt en of er echt iets aan de hand in met parkietjes. Wij hebben nu twee Catharina parkietjes 2 broertjes. Ze zijn lekker aan de kwebbel en druk met eten en spelen. Ik vond nu wel meer donsveertjes onder de kooi en bij de oudste is het om het snaveltje heen niet mooi meer. Kalig en naast de snavel staat het soms raar open de kleine veertjes. Kan dit zijn door de 1e rui? Hij heeft soms ook wat vocht uit zijn neusdopje en veegt veel met zijn snavel langs de kooi. Verder niks aan de hand vrolijk samen spelen en eten en natuurlijk veel poetsen…maar ik hoop niet dat het mijten id iets anders zijn? Heeft u tips?

  Mvg Mirjam

  • Dag Mirjam, dat kan zeker door de rui zijn hoor! Vocht uit de neusdop moet je wel goed op blijven letten, dat zou niet echt mogen. Het veertjes verliezen is wellicht wel door de rui, ook zo schuren tegen de kooi kan door de rui komen omdat ze dan wat jeuk voelen.

 8. Hoi Ruben,
  vorige week heb ik een poepje laten onderzoeken bij de DA van mijn engelse parkiet Teuntje. Hij had behoorlijk wat plakpoep aan zijn veren zitten. Ze zagen er coccidiose in. Daar heeft hij medicijnen voor gekeregen. Hij is in een paar weken 5 gram afgevallen en dat is toch veel voor zo een parkiet. Nu zag ik vanavond dat hij onder zijn buikje een bobbel aan het krijgen is. Teunie zit af en toe dik te zitten maar eet en drinkt wel nog. Soms speelt hij met zijn speelgoedje in de kooi. Zo als ik lees zou het kanker kunnen zijn. Teuntje is bijna 9 jaar.
  Wat zou het kunnen zijn en wat zou ik eraan kunnen doen.
  Alvast bedankt.
  Gerty

  • Zoals je zegt zou het kanker kunnen zijn, maar je weet het natuurlijk nooit zeker. Zou het nog wat te maken kunnen hebben met de diagnose die de dierenarts eerder gesteld heeft?

   • Dank voor je antwoord Ruben.
    De ontlasting is nu weer beter geworden. De bult onder zijn buik is gebleven. Hij eet goed, drinkt goed maar komt aan gewicht niet meer bij. Ik hou hem goed in de gaten maar mocht het kanker zijn dan laat ik hier niets aan doen en laat ik de natuur op zijn beloop gaan hoe erg het ook is. Of heeft iemand ervaring hiermee?

 9. Hallo Ruben,

  Ons parkietje heeft soms een tijd last van ‘hoestaanvallen’ het klinkt een beetje alsof hij zich verslikt, begint dan spontaan te hoesten (zo lijkt het). Ook heb ik eens iets uit zijn snaveltje zien vliegen, een zaadje. Soms lijkt hij een beetje naar adem te happen daarna, dit duurt denk ik nog geen 5 minuten. Ik heb het geprobeerd te filmen maar dat kan ik hier helaas niet op plaatsen.
  Heeft u een idee wat dit kan zijn? We vinden het erg rot om ons vogeltje zo te zien.. en hopen hier iets aan te kunnen doen.

  Met vriendelijke groet,

  Laura

  • Hoi Laura, tenzij ik iets helemaal anders voor heb, is dit helemaal niets erg! Als je parkietje zich verslikt dan begint hij inderdaad zo te hoesten of niezen. Dit is niet erg, ze zijn soms gewoon een beetje te gulzig (gebeurt vaak tijdens het eten hier). Ze schrikken vaak even hierna, maar ze hervatten snel hun maaltijd, dus niets om je zorgen over te maken!
   Wij vinden het net eerder een beetje grappig omdat we dan denken: ai ai toch, weer eentje die te gulzig was 🙂

 10. Beste Ruben,

  Ik heb een grasparkiet van 10 jaar oud. Al edn aardig oud baasje. Sinds een paar dagen ademt hij wat zwaar en sinds gisteren zit hij op de grond in een hoekje en volgens mij krijgt hij alleen eten via zijn kooimaatje. Als ik bij de kooi kom staan komt hij wel gelijk tevoorschijn en hij zit nog graag bij me. In eerste instantie had ik een afspraak bij de dierenarts grmaakt, maar heb die vanwege de kou en omdat ik bang ben dat de stress hem te veel wordt, afgezegd. Weet je misschien iets anders wat ik nog zou kunnen doen voor dit oude baasje?

  • Oei dat klinkt niet al te best… Voornamelijk zorgen dat je parkietje het warm genoeg heeft, dus moest je een warmtelamp hebben, zou je die eventueel kunnen gebruiken. Verder de gebruikelijke dingen zoals zorgen dat er eten en drinken gemakkelijk te vinden is. Hopelijk wordt hij weer beter!

 11. hallo ik heb 2 parkietjes van ongeveer een half jaartje, de ene was een tijdje alleen maar dat vond ik zielig dus heb ik een nieuwe erbij gekocht en dat ging goed samen maar deze week zag ik dat mijn ene vogeltje in de wang van de andere vogel ging bijten .. en de ene vogel wil ook graag contact met de andere vogel hebben maar dat wil die niet is dit erg en wat kan ik er tegen doen

  • Heel veel kan je niet doen, behalve geduld hebben zodat ze elkaar leren kennen. Als dit vaak voorkomt, kan je ze toch best uit elkaar halen en apart zetten, om te zorgen dat je vogels niet ernstig verwond geraken door elkaar.

 12. Hallo. Mijn grasparkiet(man 1jaar 7 mnd) bibbert met zijn vleugels. Hij doet dit niet altijd. Wat kan het zijn. Hij is soms opstandig met een geluid dat doordringt tot mijn oor. Hij eet goed slaapt en poept ook goed. Hij speelt soms met zijn speelgoed.

 13. Melissa Visser says

  Hallo,

  Ik heb 2 agepornisjes, en 1 daarvan wijkt de vleugel een beetje af de andere vleugel zit wel gewoon normaal..
  Hij eet en drinkt en maakt wel geluid en speelt ook gewoon en soms gebruikt hij het wel gewoon.
  Maar de ene vleugel lijkt een beetje hangend of opengespreid..

 14. Marcel van Koppenhagen says

  Wie kan me om een Grasparkiet voor snavel gaan knippen doen ? Want dat ben ik echt bang voor verkeerde gaan doen.

 15. Mijn parkiet (mannetje) is nu bijna een jaar oud. Zijn neusdop is in dit jaar al meerdere keren tijdelijk bruin geworden, uiteindelijk wel weer blauw. Nu is zijn neusdop echter al 1,5mnd bruin. Hij lijkt wat vaker slaperig te zijn, maar daarentegen eet hij normaal en kan hij erg actief zijn. Duidt de continue bruine neusdop op een probleem? Of komt vaker voor bij (jonge) parkieten?

  • Dat zou een probleem kunnen zijn, normaal verandert een neusdop niet meerdere keren van kleur. Is het echt vies bruin en dikker dan normaal? Of echt enkel de kleur?

 16. De gehele neusdop is bruin. Ik weet niet precies wat je bedoelt met vies bruin. Qua kleur is het dan eerder licht bruin. De neusdop zelf is ansich niet vies, en lijkt ook niet dikker. Ik zou wel een foto kunnen sturen als dat handig is.

  • Hmmm als het echt alleen de kleur is, maakt het niet veel uit. Maar als het bijvoorbeeld dikker zou zijn, zou het wel een probleem kunnen zijn, dan kan het een soort schurft/mijt zijn en dan moet je het behandelen.

 17. Normaal slaapt en parkiet toch met kop in nek. Onze is vrij jong een mannetje en slaapt gewoon met kopje naar voren, oogjes gaan wel dicht. En zit ook wel op 1 pootje in ruststand.
  Is dat gewoon dat mijn parkiet zo slaapt? Komt dat dat hij zo jong is ?

 18. Parkiet van vriendin, rijdt vaak op zijn stokje met belletje aan zijn poot. Is dat normaal gedrag? Ik zeg al steeds neem een vrouwtje erbij voor hem maar ben ook bang dat zij dan geen leven bij hem heeft. Wat kan er gedaan worden aan dit gedrag ?

Laat een Reactie achter

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.