Ziektes

Je wenst het niemand toe, maar het kan gebeuren… je grasparkiet wordt ziek… Wat te doen? Lees hieronder wat je zelf kan doen en wanneer je onmiddellijk de veearts in moet schakelen.

Leer eerst het normale gedrag van je gezonde grasparkiet kennen, zodat je weet wanneer jij of een veearts moet ingrijpen. Dit zijn enkel richtlijnen. Elke grasparkiet gedraagt zich anders en je hebt er dus veel aan om te leren wat normaal gedrag voor jouw parkietje is en wat abnormaal is.

Wat doen gezonde grasparkieten?

Net zoals alle mensen, zijn ook alle grasparkieten anders. Elke parkiet heeft een ander gedrag maar er zijn enkele gelijkenissen die hieronder aan bod komen.

Elke grasparkiet is actief vanaf zonsopgang tot zonsondergang. In de zomer is dit dus zeer vroeg ’s ochtends als de grasparkieten beginnen aan hun dag.

Eens ze wakker zijn, gaan ze meestal wat zaad eten.

Vervolgens gaan ze vaak veertjes schoonmaken. Als ze er weer goed uitzien gaan ze rondkruipen, vliegen, nog meer veren poetsen en stokken of allerhande andere dingen die kapot kunnen, kapot maken. Vooral uit dit laatste halen ze veel voldoening en kunnen ze uren mee bezig zijn. Hou hier dus ook rekening mee en gun je parkieten dit leuke tijdverdrijf. Net zoals ik graag een goed boek lees of een goede film bekijk, vinden mijn grasparkieten een goede stok de moeite waard om uren mee bezig te zijn.

In de namiddag gaan grasparkieten vaak wat rusten. Ze houden zich dan een tijdje stil en doen hun ogen toe. Sommige grasparkieten leggen dan hun snavel tussen hun rugveertjes, net zoals eenden vaak op of langs het water slapen.

Verschillende keren per de dag gaan grasparkieten opnieuw eten. Na dit eten blijven ze vaak even op hun stokjes zitten en beginnen ze wat op hun zaadjes te ‘knabbelen’, al hebben ze geen tanden. Dit maakt een knarsend geluidje en grasparkieten die zich op hun gemak voelen doen dit geregeld. De eerste keer toen ik dit zelf hoorde, was ik nieuwsgierig wat dit betekende. Na wat opzoekwerk was ik blij om te lezen dat dit dus een positief geluidje is.

’s Avonds, vanaf dat het donker begint te worden, zullen de grasparkieten zich op hun favoriete slaapplekjes installeren en daar rustig blijven zitten om echt te slapen vanaf dat het donker is. Onze grasparkieten trekken zoals de meeste andere grasparkieten een pootje omhoog in hun veertjes terwijl ze slapen. Niet elke grasparkiet doet dit, sommige parkieten blijven ook op twee pootjes zitten, en een enkeling vind het leuker om aan de spijlen van de kooi te blijven hangen en zo in slaap te vallen. De veertjes worden vaak minder plat gehouden tijdens het rusten, wat men wel eens ‘bolzitten’ noemt. Dit is warmer omdat de veertjes zo een grotere luchtlaag vasthouden. Ook vogels in de tuin doen dit wel eens, zeker in de wintermaanden.

Sommige grasparkieten pakken wel eens een stok vast en beginnen dan te slaan met hun vleugels. Dit kan een manier zijn om wat energie kwijt te spelen, net zoals grasparkieten die hevig heen en weer vliegen van de ene naar de andere kant van de kooi. Een parkiet die echter zo met zijn vleugels slaat zonder echt te vliegen, kan ook proberen om aandacht te krijgen van mensen. Zeker parkietjes die alleen gehouden worden, hebben graag aandacht. Schenk ze dit dus ook zeker, want vogels kunnen ziek worden van te weinig aandacht.

Indien je grasparkiet normaal op 1 pootje slaapt maar plots met beide pootjes op de stok zit, kan dit een teken zijn dat je vogel zich wat ziek voelt. Het is dus belangrijk je parkiet overdag goed in het oog te houden om zijn persoonlijk normale gedrag te leren kennen, zodat je weet wanneer er iets fout loopt.

Is mijn grasparkiet ziek?

Het is belangrijk om snel vast te stellen wat er met een zieke grasparkiet aan de hand is. Een vogel is een kwetsbaar dier en moet dus zo snel mogelijk geholpen worden.

Om te beginnen is het noodzakelijk om het normale gedrag, zoals hierboven beschreven, van je grasparkieten te kennen. De parkiet zal er alles aan doen om jou niet te laten merken dat er wat mis is. Dit is een overblijfsel van zijn wilde afkomst: hij is een prooidier en zieke vogels zijn letterlijk een vogel voor de kat.

Grasparkieten zijn vogels en hebben dus net zoals alle vogelsoorten een krop en geen tanden. In de krop komen geregeld steentjes terecht, net zoals in de maag, om zo de zaden die ze op eten, te vermalen. Ze halen geregeld voedsel uit hun krop terug omhoog om er wat op te knarsen en verder te verteren. Ze kauwen er als het ware op, ook al hebben ze dus geen tanden. Je ziet twee grasparkieten dus soms ook elkaar voederen door zaadjes uit de krop omhoog te halen en deze aan hun vriendje te geven. Vooral koppeltjes doen dit vaak, maar ook parkieten die alleen zitten voor een spiegeltje doen het. Ze proberen als het ware de spiegel te voederen omdat ze denken dat er een vriendje zit. Als dit te veel gebeurt, moet je het spiegeltje weghalen omdat het tot een kropontsteking kan leiden.

Kenmerken van een zieke grasparkiet:

 • De grasparkiet rust op twee pootjes en slaapt anders op één pootje
 • De grasparkiet is stil en zit niet mee te kwetteren met de andere parkieten of met andere geluiden
 • De grasparkiet komt nauwelijks van zijn stokje af en zit de hele dag stil
 • Gedurende een hele dag gaat de parkiet niet eten (zeer ernstig!)
 • De parkiet kan niet meer op zijn stok zitten en ligt op de grond (zeer ernstig!)

In sommige van deze gevallen is het noodzakelijk zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken! Wachten kan fataal aflopen voor de grasparkiet!

Veel voorkomende kwaaltjes bij een grasparkiet:

De snavel en nageltjes van de grasparkiet zijn te lang

Dit is vrij eenvoudig op te lossen. Je kan dit in principe zelf doen maar de eerste keer kan je het best laten voordoen door een specialist.

De vogel zal gevangen moeten worden en vervolgens zullen de nageltjes en snavel geknipt kunnen worden. Dit kan met een tang, maar ook een nagelknipper voor mensen werkt uitstekend voor de nageltjes en de snavel.

Bij het knippen van de nageltjes let je erop dat ‘het leven’ ver doorloopt. Door de nagel voor het licht te houden zie je tot waar er bloedvaten lopen. Hier blijf je best een stukje af.

Ook bij het knippen van de snavel is het belangrijk om niet te ver te knippen! Veel mensen zeggen dat hier geen bloedvaten lopen, maar dat is wel het geval! Het is dus belangrijk om op te letten hoe ver je knipt en je kan echt al snel te ver knippen! Zo ging het knippen van de snavel ging goed bij onze dierenarts. De volgende keren thuis ook maar een keer nadien begon de snavel te bloeden. Dit was uiteraard zeer stresserend voor de grasparkiet maar ook voor ons.

Indien het begint te bloeden moet je zo snel mogelijk het bloeden stelpen. Het makkelijkste is om de teentjes of snavel in bloem te steken. Bloem stelpt het bloeden snel en het is niet schadelijk voor je grasparkiet.

Een vogel heeft niet veel bloed dus eventuele bloedingen moeten snel gestelpt worden! Niet aarzelen is dus de boodschap. Wanneer wij nageltjes of een snavel moeten knippen, staat de bloem al klaar voor we de vogel vangen om later geen tijd te verliezen in het geval dat er weer iets zou mislopen, wat gelukkig na die ene keer nooit meer gebeurt is.

Veren van grasparkiet vallen uit

Uitvallende veren zijn meestal geen probleem. Grasparkieten ruien net zoals alle vogels één tot twee keer per jaar. Binnen in huis kan dit zelfs vaker voorvallen. Zorg ervoor dat er geen tocht aan de vogelkooi komt want dit is vaak de oorzaak van een extra rui. Zelfs zonder dat ze in de tocht zitten, liggen er steeds kleine donsveertjes rond onze vogelkooi. Af en toe zie je de parkietjes ook eens met hun veren schudden en valt er een pluimpje naar de bodem. Dit is niet hetzelfde als ruien en het verschil met de rui is duidelijk te zien. Tijdens de rui liggen er echte veertjes, geen donsveertjes, naast het hok.

Zolang de grasparkieten goed kunnen vliegen is er weinig aan de hand. Ze zien er soms wat minder verzorgd uit maar dat is geen probleem. Indien de grasparkiet teveel slagpennen of staartpennen verliest op hetzelfde moment, kan het gebeuren dat hij niet meer kan vliegen. Zorg dan dat er voedsel en vers water op de bodem aanwezig is zodat hij hier steeds aan kan. Ook touwen en takken om vanaf de bodem op te kunnen klimmen worden geapprecieerd.

Wat je altijd kan doen wanneer de grasparkieten aan het ruien zijn, is wat extra eivoer geven. Dit geeft wat extra energie die altijd welkom is tijdens de rui.

Grasparkiet plukt zijn veren

Verenplukken is een probleem dat voornamelijk voorkomt als een grasparkiet zich verveelt. Het kan dan aangeraden zijn om een soortgenootje te zoeken. Ook extra speeltjes aanbieden kan helpen. Denk hierbij voornamelijk aan natuurlijke stokken om op te knagen. Zelfs wc-rolletjes vinden veel parkieten leuk om mee te spelen en kapot te scheuren.

Indien de grasparkiet al een maatje heeft en toch veren plukt bij zichzelf en zelfs bij de andere parkiet, kan je best de parkiet in een andere kooi zetten. De parkiet zal dan waarschijnlijk nooit van deze aandoening verlost geraken.

Samengevat: de dagroutine van onze gezonde grasparkieten ziet er zo uit:

 • eten,
 • veren reinigen,
 • actief bezig zijn,
 • rusten,
 • slapen.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comments

 1. Beste heer,

  Ik heb sinds kort een jong popje van ongeveer 5 maanden oud. Ze hadden het hier al gekortwiekt. Mijn mannetje van bijna 4 is heel actief en speelt heel veel. Het vrouwtje is heel rustig. Ze zoekt wel het mannetje steeds op. Maar als ze bij hem is wil ze slapen. Ze komt wel de kooi zelf uit maar zit best veel stil. Piept haast niet. Hoelang duurt het voordat veren weer aangegroeid zijn? En is het gezond dat het vrouwtje zo rustig is, niet echt speelt of kwebbelt. Geen beweging in, is niet bang. Ze rent wel over de grond maar ik mis iets bij haar, Het fitte. Maar het kan ook zijn dat ik mijn energieke mannetje in alle parkietjes plaats. Je hebt natuurlijk verschillende karakters. Of heb ik met een ziek parkietje te maken.

  • Hallo,

   normaal duurt het tot de rui voor die veren terugkomen. De geknipte veren vallen dan uit en er komen dan nieuwe in de plaats. Ruien doen ze meestal twee keer per jaar, in het voorjaar en in het najaar. Het zou kunnen dat je parkiet dus nog gaat ruien de komende weken, maar je weet het nooit zeker.

   Zoals je zelf al aanhaalt is elke parkiet inderdaad wat anders. De meeste jonge vogeltjes moeten wel speels en energiek zijn. Zet je vogeltje zijn veertjes vaak bol als hij ergens zit? Zoja, dan zou het kunnen dat ze inderdaad ziek is. Ik heb ook wel eens stille parkietjes gehad, maar die werden dat nadat we ze al wat jaren hadden. Het is natuurlijk moeilijk te zeggen of een parkietje ziek is of niet omdat ze het proberen te verbergen. Als je twijfelt, kan je altijd langs de dierenarts gaan, die kan je meestal zekerheid geven. Veel succes! 🙂

   • Beste ,
    Ik heb 2 jongen gras parkieten en ik zag laast dat 1 van mijn gras parkieten ( geslacht nog onbekend ) zijn veertjes bij zijn neus verlies is dit erg ?

    • Als dit echt op grote schaal gebeurt, is dit een probleem. Dat ze zo nu en dan wat veren verliezen is natuurlijk normaal!

     • Rassschaert Jeffrey says

      Hallo,ik zie dat mijn grasparkiet kaal is rond beide ogen,wat kan de oorzaak zijn?en hoe kan ik dit behandelen?mvg Jeffrey

     • Mogelijk heeft hij jeuk aan zijn ogen (een of andere ontsteking?) en schuurt hij daardoor heel vaak tegen een tak. Dat zorgt dat de veertjes hier weggaan. Zou dit de oorzaak kunnen zijn?

  • Beste Ruben, wij hebben een parkiet thuis een jonge vogel van dit jaar, de laatste tijd heeft hij nogal natte poep, soms een plasje er om heen. Wat kan dit zijn, is dit verontrustend? Hij is erg opgewekt en levens lustig, mag graag los uit de kooi( een paar keer per dag vliegt hij rond in de kamer en is graag om ons heen. Groeten Wim Brronsvoort

   • Hoi Wim, vaak is er niets aan de hand. Als een parkietje veel water gedronken heeft of veel groenten en fruit, wordt hun poep vaak nat. Als ze tijdelijk (te) weinig zaadjes eten, is de natte poep een gevolg. Heeft hij dit altijd, of liggen er ook vastere keuteltjes op de bodem? Als deze er ook zijn, is er normaal niets aan de hand. Zeker als je vogeltje zo levendig is, zou het wel heel vreemd zijn moest hij ziek zijn. Meestal zijn ze ziek en zie je dan pas iets aan de uitwerpselen. Moest je je echt zorgen maken, kan je een staaltje naar de dierenarts brengen zodat deze het kan nakijken. Veel plezier met je parkietje!

 2. Beste,
  We hebben sinds enkele weken 2 jonge grasparkieten. In het begin waren ze allebei ok. Nu is er eentje dat niet meer op zijn stokje kan zitten. Het houdt zich vast met zijn bek aan de tralies. Het lijkt erop dat het niet voldoende kracht heeft in zijn pootjes. Een week geleden viel het van de stok. Nu houdt het zich voortdurend vast, met zijn bek en/of met een pootje aan de tralies. Weet u wat dat kan zijn?

  • Beste Margit,
   Kan hij echt niet meer op zijn pootjes staan? Er zijn af en toe gekke grasparkietjes die slapen terwijl ze aan de tralies hangen. Dit is normaal geen probleem. Af en toe vallen hier wel eens vogeltjes van hun tak als ze opeens schrikken als iemand iets laat vallen of wanneer een andere parkiet ze laat schrikken door plots weg te vliegen. Uit hevigheid zijn er ook al wel naast stokken gevallen in plaats van er op te landen… Herken je hier iets van? Indien niet, dan zou het een ernstig probleem kunnen zijn. Een bezoekje langs de dierenarts is dan het beste advies dat ik je kan geven vrees ik… Succes! Je mag altijd iets laten weten als je meer weet!

 3. Beste Ruben, ik heb al sinds 1 juli een parkiet, hij wil alleen nooit bijna de kooi uit, als hij er eens uitkomt wil hij weer zo snel mogelijk terug. Kan dit nog veranderen? Bang is hij niet

  • Hoi Anja, hij is niet bang maar wil toch niet uit de kooi komen? Vreemd, meestal doen ze het niet omdat ze bang zijn. Hoe lang laat je de kooi meestal openstaan? Als je de kooi lang genoeg open laat, zou hij normaal nieuwsgierig moeten zijn en een kijkje gaan nemen. Nu weet ik natuurlijk niet hoe oud je parkietje is? Als hij al erg oud is, kan het zijn dat hij nooit meer echt alles wil gaan verkennen. Maar als hij nog tamelijk jong is, is de kans groot dat hij dat wel gaat doen de komende weken of maanden. Zeker volhouden! 🙂

   • Goedendag, Ik heb 2 grasparkieten. Maar de één vertoond de laatste dagen vreemd gedrag, Gedrag die de volgende dingen betreft: Met 2 potjes op de stok rusten, Eet vrij weinig (drinkt ook niet veel), Ziet er een beetje opgezet uit, Veertjes die er rommelig uitzien (die er hier voor mooi en gezond uitzagen), Fluit niet, Komt voortdurend de dag niet van haar stok, Heeft een trage reactie, Ik kan haar nu ook makelijk van haar stok af pakken terwijl ze voor deze problemen moeilijk te vangen was, Ze trilt en wankelt een beetje op haar stok.
    Mijn vraag is: Wat kan dit zijn en wat moet ik doen?

    • Dit is inderdaad wellicht een zieke grasparkiet! Op een redelijk warme plaats zetten is sowieso een goed begin. Verder een bezoekje aan de dierenarts zodat die eventueel kan vinden wat er mis is en hem er weer bovenop helpen! Als ze opeens zo gemakkelijk te pakken zijn, is dat nooit goed!

     • Pfoe, dat doet me denken aan een kanarie die mijn broertje ergens rond 2000-2002 had. Het menneke was altijd erg schichtig en zat meteen achterin de kooi als je er nog maar naar keek, maar de laatste week van zijn leven bleef ‘ie gewoon zitten, at amper, dronk amper, en je kon hem gewoon oppakken, pas toen kwam er een paniekreactie van het beestje. We zijn met hem naar een dierenarts geweest die zag dat het buikje helemaal zwart en opgezet was, de conclusie: kanker.

      Ik hoop dat Mikaela d’r beestje nog leeft en inmiddels een stuk vrolijker is!

 4. Hallo,

  Mijn vriendinnetje heeft twee grasparkieten waarvan er eentje wel eens vaker een beetje bloed verliest. Nooit zorgwekkend veel, maar vandaag toen ze thuis kwam vond ze vele grote druppels bloed door de hele kamer heen. Er is een veer gevonden met wat bloed eraan maar verder is er aan chester zelf niets te zien. Hij is de laatste tijd ook wat ‘chagrijniger’ dan normaal. Heeft u enig idee waar dit door veroorzaakt kan worden?

  Alvast bedankt!

  • Dag Jennifer,

   het is niet normaal dat parkieten zomaar bloed verliezen. Als een van de twee parkietjes dat wel vaker heeft, weten jullie dan al waar dit door komt? Of hebben jullie helemaal geen idee waar het vandaan komt? Normaal gezien komt bloed enkel voor als ze gebeten worden door elkaar (wat niet hoort te gebeuren) of als mensen de nageltjes/snavel te kort knippen… Hebben jullie enig idee waar het bloed uit het lichaam komt? Is het bij de uitwerpselen of langs een andere weg?

 5. Hoi,
  ik heb een tamme grasparkiet. En sinds vanavond ligt hij raar op de grond. Ademt zwaar en houd zn koppie schuin naar achter.
  Wat kan ik doen ????
  Ben super bezorgd

  • Hoi Jose, dat is een heel slecht teken. Ik vrees dat je parkietje de laatste uren in gaat… 🙁 Mijn vorige twee parkieten zijn zo gestorven… allicht is het een hartprobleem, een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij grasparkieten.

   Je kan proberen de parkiet warm te houden en naar een dierenarts te gaan, maar ik vrees dat ze weinig gaan kunnen doen. Is hij nog bij bewustzijn? Dat zou een goed teken zijn… hier was dat namelijk vrij snel niet meer zo. Sorry dat ik met zulk slecht nieuws moet afkomen 🙁

 6. Hoi,
  Ik heb een grasparkiet die 3 weken geleden zijn vrouwtje heeft verloren en sinds die tijd zit hij op de bodem van de kooi en krijgt hele rare aanvallen, net epilepsie, draait en duikelt door de kooi over de bodem alsof hij verkrampt. Dan later weer gewoon op stok, maar eet en drinkt weinig. Zit verder stil en laat vleugels vaak hangen, nu al 3 weken zo. Ik ga op vakantie en weet me geen raad om hem op logeeradres te brengen waar ook andere parkiet zit! Kan dat kwaad of zal het besmettelijk zijn???? Please help me??

  • Dag José, ik heb zelf laatst ook een grasparkietje gehad dat op de grond ging zitten toen zijn vriendje gestorven was. Na een tot twee weken hebben we er een nieuwe parkiet bij gezet, en toen ging hij niet meer op de grond zitten en werd hij weer vrolijker.

   Wat betreft dat tuimelen: dat klinkt niet goed. Ik zou je aanraden om naar een dierenarts te gaan, hopelijk kunnen ze onderzoeken wat hij heeft. Ik weet zo ook niet wat het zou kunnen zijn en of het besmettelijk is… hopelijk kan het opgelost worden! Succes en een fijne vakantie!

 7. Hoi ,
  Helaas moet ik jullie slecht nieuws mededelen, mijn 1,5 jaar oude parkiet is overleden. Ik begrijp eerlijk gezegd de reden er niet van, hij was in de ochtend nog vrolijk aan het spelen tot ik hem in de middag stijf op de bodem van zijn kooi aantrof. het enige probleem wat ik kan verzinnen was dat hij zijn eten uitspuugde wanneer hij met mijn vingers aan het spelen was. Nu zal ik graag nog een parkiet willen, maar ben bang dat ik zelf iets fout doe. Zal u me misschien verder kunnen helpen.( de tips op de website had ik al uitgevoerd voor mijn gestorven parkiet)
  Mvg Y,

  • Veel sterkte, het is nooit leuk om een vriendje te verliezen 🙁 1,5 jaar is nog erg jong, je parkiet is eigenlijk pas net echt volwassen op die leeftijd… Eten uitspuwen kan normaal geen kwaad. Als hij een vriendje in de kooi heeft, geeft een parkiet ook al eens zaadjes door aan de andere, ze voederen elkaar! Hij zal jou ook als vriend zien, niet uitzonderlijk hoor, ik heb het nog ooit gelezen.
   Het is moeilijk te zeggen wat hij precies had, het kan zoveel zijn! Als hij vrolijk was en dan plots stierf, kan je er zelf weinig aan doen (als er vers eten en drinken te vinden was). Jezelf iets verwijten is dus niet nodig denk ik. Hopelijk kan je binnenkort een nieuwe parkiet een leuke thuis geven! 🙂 Kies best een gezond vogeltje uit in de winkel of bij een kweker, tips vind je nog op de pagina rond een grasparkiet kopen

 8. Hallo,
  Graag wil ik u het volgende voorleggen.
  Sinds oud-en-nieuw kan mijn jonge grasparkietje (12 wkn max) niet meer vliegen en ook niet meer lopen. Ze kan haar vleugels heel goed uitslaan als ze op mijn hand/vinger zit maar komt niet weg. Daarnaast gaat hij niet meer op stok zitten. Zit dus alleen nog op de grond en heeft moeite niet om te vallen. De pootjes hebben allebei grip op mijn vinger maar kennelijk werkt er iets niet? Hij eet goed, uit verveling wellicht teveel.
  Wat zou dit kunnen zijn? Heeft het te maken met harde vuurwerkknallen?
  Alvast bedankt!
  (Nb mijn andere parkietje heeft nergens last van).
  Groeten Anita

  • Hoi Anita, ik denk niet dat het met het vuurwerk te maken heeft. Meestal als een parkietje niet meer vliegt, ligt dat aan het ontbreken van slagpennen. Kan het zijn dat de parkiet in de rui is? Dat is vaak een reden waardoor parkieten niet meer vliegen… hopelijk is dat het geval, dan gaat hij normaal binnen enkele dagen of weken weer rond fladderen! 🙂

   • Hoi Ruben, dank voor je antwoord!
    Vlg mij is hij niet in de rui. Hij fladdert wel maar komt niet omhoog..? Geef hem nu heel goed voer. Het zijn nog jonge parkieten dus misschien komen ze iets tekort? Sinds vandaag heeft mijn andere parkietje het ook. Ligt quasi lui op de grond en vliegt niet meer?

    • Dat is erg vreemd! In de rui zou het kunnen, maar anders zou je best eens langs de dierenarts gaan, liefst een vogelarts als er eentje is in jouw omgeving. Jonge parkieten kunnen normaal ook vliegen… zeker vliegen en dan stoppen is vreemd. Als ze de kruipersziekte zouden hebben, dan vliegen ze normaal gezien nooit. Ik weet zo helaas ook niet wat het kan zijn, dus als het gaat even een dierenarts bezoeken… Hopelijk komt alles in orde met je parkietjes!

 9. sonia hanssens says

  Hallo Ruben,ik heb een tiental grasparkieten gedurende enkele maanden sterven ze een voor

  een .Het begint met een beetje dik zitten en een pootje opheffen wat voor hun niet normaal is.Enkele dagen geleden heb ik gezien dat er een probleem is aan de pootjes het begint met precies een soort vratjes of schubben op het pootje waardoor de parkiet er niet meer op kan steunen .Dit probleem word steeds erger tot de parkiet niet op zijn stok kan zitten en ook niet meer op staat hij kruipt rond op de bodem en na enkele dagen is hij zo uitgeput en sterft.Het is zo zielig,hopelijk kan je me raad geven om mijn kleine vriendjes te helpen .dank u. Sonia

  • Dag Sonia, als ik het zo hoor zou het schurft kunnen zijn op de pootjes. Dit is gelukkig op te lossen. Als je even langs de dierenwinkel gaat, kan je een product halen om de schurftmijt mee te behandelen. Je moet dan de pootjes even insmeren, al kan dat wel wat werk zijn als je ze allemaal moet behandelen. Hebben ze niets rond de snavel? Want ook daar komt schurft geregeld voor… Eventueel kan je een foto meenemen naar de dierenwinkel, dan kunnen ze je normaal wel helpen met het juiste middeltje. Veel succes er mee en hopelijk kan je het onder controle krijgen!

 10. Hoi Ruben,

  Wij hebben nog niet zo lang een grasparkiet in huis en hebben daarom soms nogal wat vragen. Fritz is nu ongeveer 12 maanden oud en is nu nog geen week bij ons. Dus we weten niet zo goed of zijn gedrag normaal en goed is.

  Fritz speelt heel graag in zijn kooi en maakt ook redelijk harde tsjilp geluiden. Maar hij ‘graaft’ wel de beukensnippers aan de kant. Ook wil hij niet heel goed eten, en wil hij geen gierst meer uit de hand. Ook fladdert hij veel met zijn veren als hij zit om zich schoon te maken maar wij dachten dat dit kon komen doordat hij in de rui is?

  Wij hebben hem wel in een dierenwinkel gehaald waar hij veel rondgevlogen heeft. Maar wij hebben niet het idee dat hij wil ontsnappen. Hij had daar wel andere voerbakjes als dat wij hebben.

  Ik hoop dat je ons kan helpen en goede raad kan geven. Alvast bedankt!

  Kim

  • Dag Kim, dat klinkt redelijk normaal. Het is heel logisch dat hij nog wat onwennig is en schrik heeft van handen nu hij in een nieuwe thuis zit. Hij is wellicht gevangen met handen en dat is nooit handig als je ze nadien tam wil maken. Fladderen/schudden tijdens het veren schoonmaken is ook heel normaal, dus niets om je zorgen over te maken!

   Zolang hij wel gaat eten en dus eten en drinken weet te vinden, is er niet meteen iets aan de hand. Een spelende grasparkiet is meestal ook een gezonde grasparkiet! Naar wat ik zo lees, is je parkietje gezond en moet hij gewoon wat wennen aan zijn nieuwe thuis. Wat met hem praten zo nu en dan kan hem op zijn gemak doen voelen, en aarzel zeker niet om af en toe de hand eens in de kooi te brengen, zo went hij ook daar wat aan. Zeker de hand niet uit de kooi halen voor hij weer rustig op de stok zit (als hij gaat vliegen als je de hand in de kooi brengt). Veel succes en plezier met Fritz! 🙂

 11. Hoi Ruben, ik heb een mannelijk parkietje van 1.5 jong. 5mnd geleden gekortwiekt. Leuk lief tam parkietje. Veren zijn inmiddels weer aangegroeid. Er is 1 afgeknipte veer die er niet is uitgegaan, die zit er al dus een tijdje, bij de slagpen zit er ook steeds beetje bloed. Hij zit er ook steeds aan te knabbelen als ie zich aan t wassen is, alsof t in de weg zit. Voor de rest is ie opgewekt en vrolijk, fluit lekker de hele dag. Maar je mag niet m aanraken bij zijn veertjes. Moet ik me zorgen maken en naar de dierenarts gaan?. Mvg groetjes Sonja

  • Dag Sonja, allereerst excuses voor de late reactie. Ik weet niet wat deze parkiet precies heeft. Normaal gezien vallen veren uit in de rui, en ik zou denken dat de “slechte” veren net sneller zouden uitvallen… maar blijkbaar dus toch niet in dit geval. Is het probleem vanzelf opgelost ondertussen of nog steeds die veer in de weg?

 12. Hallo Ruben,ik heb een parkiet(9 of 10 jaar)Sinds eind december dikke bult naast de krop Naar de dierenarts geweest.Zij zou biopten doen (voor 4 onderzoeken)Bij het prikje kwam er allemaal vocht uit,een beetje gekleurd.Ze heeft voorzichtig alles er uit gedrukt ,het was te dun om op te sturen.Nuis echter de bult weer terug en ben ik van plan om weer langs te gaan.Nu zag ik echter vanochtend een kale plek op de kop naast het oog.De vogel is ook in de rui,maar dit heeft ze nog nooit gehad tijdens de rui.Wat kan dit zijn? En wat kan ik doen?

  • Hoi Dita, een kaal plekje kan al eens voorkomen in de rui, maar zou snel moeten herstellen. Je parkietje is wel tamelijk oud, kwaaltjes zijn dan net zoals bij mensen meer en meer voorkomend helaas 🙁

   Als je toch terug langs de dierenarts moet, kan je dit meteen ook even laten zien natuurlijk. Zo kan de dierenarts er ook over oordelen en hij weet er ongetwijfeld veel meer van dan ik! Hopelijk komt het allemaal in orde met je parkietje 🙂

 13. Beste Ruben.
  Ik heb een parkiet die ziek is.
  Hij zit stil en bol op zijn stok en hij zit steeds te kauwen lijkt het wel.
  Hij eet nog wel.

  Wat zou het kunnen zijn

  • Beste Herman, dat kan van alles zijn. Als het nog maar pas is, kan het zijn dat hij gewoon enkele dagen een klein beetje ziek is, dat hebben ze zo nu en dan enkele dagen. Als het echt lang duurt, kan het heel veel zijn. Best er op letten of de uitwerpselen normaal van kleur zijn en of de veren boven de neusgaten er fris uit zien. Als een van deze dingen niet meer is zoals het hoort, kan het zijn dat er een echte ziekte in het spel is. Als het te lang aanhoudt, kan je best een bezoekje aan de dierenarts brengen, die kan dan indien nodig staaltjes nemen van de uitwerpselen om te kijken of er iets mis is, en zo ja wat precies.

   Hopelijk wordt je parkiet snel beter!

 14. Julia Smulders says

  Beste Ruben,
  We hebben een grasparkietje van ongeveer een half jaar oud. Toen ze 4 maanden oud was is ze flink gaan ruien. Opgezocht op internet en daar stond dat een jong parkietje dan zijn volwassen veren krijgt.
  We laten haar bijna dagelijks los vliegen in de kamer tot ze ineens niet meer goed kon vliegen. Het leek er op alsof ze de coördinatie kwijt was. Ze redde het net niet om ergens bovenop de gaan zitten en viel daardoor langzaam naar beneden.
  Na een paar minuten lukt het haar dan wel weer om ergens naar toe te vliegen, maar het voelde voor ons niet goed.
  Bij een dierenwinkel (gespecialiseerd in vogels) om raad gevraagd en deze vertelde dat een jong parkietje helemaal niet zou moeten ruien. Ze hebben ‘tollyamin’ druppels meegegeven. 2 weken lang, 2 druppels per dag in 50cc water en dan zou het beter moeten gaan.
  Inderdaad de vitamine druppels zorgde er voor dat ze de veren niet meer verloor, maar ze was een stuk stiller en kwam dus ook 2 weken niet uit de kooi (volgens recept).
  Na die weken was er wat betreft het vliegen geen verandering, ze zat weer regelmatig op de grond. Dus besloten we om haar nog een week niet uit de kooi te laten en even door te gaan met de vitamine druppels.
  Nu zijn we een week verder, vandaag is ze weer los en nog steeds is ze niet de oude.

  Al die tijd plukt ze veel aan de veren, schudt zich vaak uit, strekt haar vleugels vaak en klimt en hupst liever dan dat ze vliegt.
  Ze kletst verder wel weer gelukkig, lijkt een goed teken.

  Ook is het onhandig als ze op de grond zit omdat er (lijkt me) wel wat stress bij komt kijken als onze hond wil gaan kijken wat dat gekke vogeltje ineens op de grond doet.
  De hond zal haar niks doen maar stress is ook niet goed voor het beestje.
  Dus nu moet ik de hond steeds op zijn plek laten liggen om stress te voorkomen bij de parkiet. We willen nou juist dat alle dieren lekker z’n gang kunnen gaan en dat gaat nu ook niet.

  Onze Truus is niet doodziek maar het voelt niet goed, kun je ons vertellen wat we het beste kunnen doen?

  • Dag Julia,
   wat een vreemd verhaal. Of die vitaminen een parkietje weer gaan doen vliegen… dat weet ik niet. Het zou kunnen dat ze een ziekte heeft waardoor ze niet kan vliegen. Heeft ze haar slagpennen nog in de vleugels/staart? Als die ontbreken, kan de vogel sowieso niet echt vliegen en dan is geduld het enige dat kan helpen…
   Wat in elk geval goed is, is dat ze weer zit te fluiten. Ook dat rondkruipen is een goed teken! Je zou de vogelkooi ook wat hoger kunnen zetten zodat de hond er niet meteen aankan, maar ik weet niet of dat dat probleem kan oplossen…

   • Julia Smulders says

    Dag Ruben,
    Ja het is een vreemd en lang verhaal geworden. De veren vallen in ieder geval niet meer uit. haar staartveren zijn nu wel aan de korte kant, de lange zijn er uit gevallen en nog niet opnieuw aangegroeid. De veren van de vleugels lijken zoals voorheen.
    Ze plukt /wast zich wel veel vind ik zelf.
    Zolang ze in de kooi zit kan de hond er niet bij, ze staat hoog genoeg. De hond kijkt er ook niet naar om. Maar als ze dus los vliegt en dan op de grond landt kan de hond er wel bij en gaat nieuwsgierig kijken. (wat ik niet toe laat)

    We laten haar dan maar even niet los vliegen totdat de staartveren weer mooi lang zijn. Of ze een ziekte heeft zou wel vreemd zijn want waardoor heeft ze die dan ineens? Ze heeft een paar maanden gewoon goed gevlogen.

    Bedankt voor je reactie, we kijken het nog even aan en anders gaan we naar een arts.

    • Zonder de langste staartveren kunnen ze meestal nog wel wat vliegen… maar zal er ook wat vanaf hangen welke veren er wel of niet meer zijn.

     Ja zeker opletten met andere dieren, in een onbewaakt moment kan er al snel een ongelukje gebeuren helaas. Een ziekte kan altijd zomaar optreden. Als er een virus of bacterie op een of andere wijze binnenkomt, kan je al prijs hebben… hopelijk is het geen van deze dingen en enkel een hevige rui!

 15. Marijke Rietveld says

  Hoi Ruben

  Ik heb een parkietje dat eerst een schel geluid had en nu als ie wat wil zeggen heel schor is.
  Ook valt mij op dat ie volgens mij diep in het glaasje gekeken heeft hij lijkt wel dronken.
  Is dit een virus?
  Heb namelijk een tweede parkietje aangeschaft en hoop dat dit geen ziekte is anders krijg mijn tweede parkietje het ook.

  • Dag Marijke, het zou iets met de luchtwegen kunnen zijn, zeker als het zo plots is. Of dit besmettelijk is, kan ik zo niet zeggen. Als het niet over gaat, kan een bezoekje aan een vogelarts een optie zijn. Hopelijk haalt hij snel zijn schelle stem weer boven! 🙂

  • Beste Marijke/Ruben,

   Hoe is dit afgelopen mijn parkiet vertoont sinds een paar dagen het zelfde gedrag.

 16. Kitty Hoekstra says

  Hallo Ruben , Ik heb een buiten voliere met 4 valkparkieten en 7 grasparkieten. Binnen en buiten hok verbinding met een luikje. 1 hele oude parkiet 12 1/2 jaar ,zoon van een hele sterke vader, die enkele weken terug niet meer van A naar B kon vliegen .Hij haalde het (waar hij heen wilde vliegen) dan net niet. En kletterde naar beneden.klom via gaas weer omhoog. Extra zitjes gemaakt, klimtouwen, laddertjes, en voerbakjes bij zijn nieuwe zitplaats opgehangen. Maar dat hij aldoor op de grond kletterde ( ik bang voor breuken) heb ik hem in huis gehaald in de ziekenboeg. Hij is nu beter gaan eten ,reageerd terug naar zijn vriendjes ,en als hij valt dan klimt hij in een mum van tijd weer omhoog. Hij is nu weer veel krachtiger geworden. Maar zijn rechter vleugel is veel korter dan de andere, en is al div. Slagpennen 1 voor 1 kwijt. Elke x stak er een pen in een hoekvorm er uit. Of dit nu geknakt(?) was door weer een val dat weet ik dus niet. Ook is hij vandaag een staartveer kwijt geraakt, maar door het draaien / verplaatsen op zijn stokje komen de veren wel eens tussen de tralies. Ik denk niet dat het vleugeltje gebroken is , maar groeien die pennen wel weer aan? En zo ja, hoeveel tijd gaat hier overheen? Want dan kan hij weer terug naar zijn vriendjes.

  • Ja hoor, als alles normaal is, groeien alle pennen weer aan. Meestal duurt dit tot de volgende rui, dus dit kan helaas wel een hele tijd duren. Zolang die niet goed terug aangegroeid zijn, gaat hij wellicht niet goed kunnen vliegen… Als hij voldoende touwen heeft om te klimmen kan hij zich nog wel verplaatsen en zo kan je de periode tot de veren weer aangegroeid zijn wel overbruggen!

 17. Gwendolyn says

  Hoi Ruben ik heb sinds een week een valkparkiet over genomen. Nu vertoond mijn parkiet gedrag wat ik niet herken. Hij slaapt veel. Zoekt mij vaker op hmen heeft toch ook interesse in de nieuwe vogel. Waar hij eerst s’morgens kwetterde is hij nu vrij stil. Op het moment zit ie te slapen onder mijn vest. Heeftie nog nooit gedaan. Hij wil nu ook niet eten (vanmorgen nog wel) ziet eruit alsof hij in de rui is maar dat is ook niet zo. Hij is 7. Wat kan er aan de hand zijn? Reageert hij zo omdat er een nieuwe vogel in huis is. Of is hij ziek?

  • Hoi Gwendolyn, als ik dat zo hoor zou het kunnen dat de parkiet ziek is. Nu heeft iedereen al eens een slechte dag, en af en toe is een parkietje eens wat stiller en rustiger voor enkele dagen. Toch zou dit niet al te lang mogen duren… Aangezien de vogel toch al zeven jaar is, zou het ook kunnen dat hij wat ouder wordt. De meeste vogels worden namelijk rustiger met de leeftijd. Natuurlijk moet hij wel blijven eten, dat is erg belangrijk. Het feit dat hij wel interesse heeft in de andere vogel is dan weer positief, aangezien veel vogeltjes eerst bang zijn maar snel ook nieuwsgierig. Als het niet snel over gaat, is de kans helaas tamelijk groot dat hij ziek is…

 18. Beste Ruben,
  Wat fijn dat je zoveel adviezen geeft! Ook ik heb een parkietje dat niet meer fit is. Twee weken terug begon ze ineens steeds te ‘spugen’, de zaadjes kwamen er echt als soort kots uit (gebeurde tig keer per dag), sinds vorige week zit ze helemaal bol, slaapt ze bijna de hele dag, reageert nauwelijks meer en komt ook opvallend vaak bij ons zitten (strak tegen onze keel aan, om vervolgens daar te gaan slapen). Wij hebben meerdere parkietjes en zien de overige parkietjes echt op haar ‘inhakken’: hard met de snavel pikken, alsof ze de zwakke is en dus weggewerkt zou moeten. Al met al niet erg positief dus.
  Overdag laten we de vogeltjes los, ze vliegt zo nu en dan nog een rondje door de kamer (vooral als de andere parkietjes bij haar in de buurt komen), maar ze kwettert en fluit eigenlijk niet meer. ’s avond doen we het zieke parkietje sinds dit weekend in een andere kooi: daar slaapt ze op de grond en niet meer op een takje. In deze kooi hebben we wat vitaminedruppels aan het water gedaan.
  Heb je nog tips hoe we de situatie zouden kunnen verbeteren?

  • Ooh, vergeten te vermelden, ik denk dat ze nu zo’n 9 a 10 jaar oud is, waarvan 4 jaar bij mij…

  • Ik vrees dat enkel een bezoekje aan de dierenarts kan helpen… 🙁 Daarnaast begint de leeftijd wellicht stilaan te wegen op dit parkietje. Ik hoop dat het natuurlijk allemaal in orde komt, maar er kan zoveel aan de hand zijn. Rustiger worden is normaal met de leeftijd, maar slapen op de grond is dit zeker niet… Een echte oplossing heb ik helaas niet, maar het parkietje apart zetten voor de nacht als ze zo aangevallen wordt, is zeker een goed idee! Veel succes, en ik hoop met je mee dat ze snel weer gezond wordt! 🙂

   • Bedankt voor je snelle reactie. Helaas ging ze de laatste dagen hard achter uit, ging het vliegen niet meer goed (ze ‘stortte’ steeds neer) en gingen de vleugels hangen. Gisterochtend is ze overleden :(.

 19. De laatste tijd is mijn parkietje erg stil, en hebt heeft waterige ontlasting en trilt ze ook, gaat dit vanzelf weer over ?

  • Dan kan je best eens langs de dierenarts gaan… Waterige ontlasting kan als ze tijdelijk veel gedronken heeft en weinig gegeten, maar kan ook op een ander probleem wijzen. Daarom best even een bezoekje aan de dierenarts, misschien een ziekte of iets dergelijks en dan weet je wat je er best aan kan doen!

 20. Mijn parkiet is vandaag van zijn stokje gevallen en is helemaal stijf! Ik heb haar in een denken gelegd en warm gehouden, het is 2.39 uur in de nacht en ik weet niet wat ik moet doen! Dierenarts of spoedige hulp is niet aanwezig of bereikbaar. Ze sluit makkelijk haar ogen en trilt een beetje! Ze heeft alle symptomen vanuit deze tekst behalve de losse veren! Heeft iemand misschien nog snel een tip?!

  • Ik vrees dat alle hulp te laat zal komen hier, dit doet me denken aan hoe mijn vorige twee parkietjes overleden zijn… 🙁 Ik hoop dat het toch nog goed is gekomen…

   • Ze was helaas overleden… ik had gauw mijn valkparkiet ergens anders geplaatst, zodat hij geen ziektes kon overnemen. Ik heb haar op een mooie plek begraaft…

 21. Hallo Ruben,

  sinds 3 maanden hebben wij een jonge grasparkiet (man) en hij is erg vrolijk en levendig.
  Hij is nu in zijn eerste rui en vanavond vond ik 2 uitgevallen staartveren in zijn kooi. Ik heb deze eruit gehaald en toen zag ik dat het geen gezonde veren waren: de schacht is plat en beide veren zijn in het midden gespleten. Veren zijn niet helemaal mooi glad maar sprieterig 1 Veer is krom gegroeid.
  Andere uitgevallen kleinere penveren zien er normaal uit: ronde schacht en mooie vorm en kleur.
  Parkietje is vrolijk en levendig als altijd, eet en drinkt goed en krijgt, gezien de vele witte stompjes, veel nieuwe veren. Moet ik me zorgen gaan maken dat hij een of andere bacterie of virus onder de leden heeft? Wat kan ik hem extra geven om de rui goed door te komen? Hij wil niets anders eten dan zijn vertrouwde voer.
  Alvast bedankt voor jouw advies.

  • Dag Nicole, zou het kunnen dat de parkiet er gewoon mee speelt en er dus niets aan de hand is? Wij hadden er eens twee hier die alle veren die tamelijk groot zijn als knabbelobject zagen. De schacht ging net zoals je beschrijft in twee stukken en de veren zagen er een stuk minder fris uit dan eerst. Als dit het geval is, ga je je volgens mij geen zorgen moeten maken! 🙂

 22. Dag Ruben,
  İk heb een jonge grasparkietje nu al sinds enkele weken.
  Hij was nog heel jong toen ik hem gekregen had kon amper vliegen en wilde constant liggend slapen.
  Nu sinds enkele weken was hij wat actiever geworden maar ’s nachts heb ik ineens rare geluiden beginnen horen, zo piepend met tussendoortjes. Toen ik ging kijken lag hij op de bodem en bewoog amper, hij was heel slap en willig om hem te katen oppakken, nu heb ik hem warm gelegd maar weet niet wat er met hem scheelt eigenlijk, zou hij ziek zijn?

  • Ik weet niet wat hij heeft, maar het klinkt niet gezond! Vaak liggen parkieten zo op de bodem van hun kooi net voor ze sterven… dus ik hoop dat dat hier niet het geval is. Anders is een bezoekje aan de dierenarts of nog beter de vogelarts, zeker aangewezen.

 23. Beste Ruben,

  Wij hebben sinds een ongeveer 1.5 jaar oude grasparkiet die sinds een paar dagen erg raar aan het doen is. Naar waar hij eerst heel levendig was, is hij nu vooral stil en schichtig. Het viel ons op een ochtend op dat hij telkens misgreep met een van zijn pootjes, en dus telkens bijna van de stok viel. Hij slaapt nu veel. Bijna altijd. Een paar weken terug hebben we hem ook al meerdere keren horen braken, en niet het voer overgeven aan onze andere parkieten.
  Ik weet niet precies wat er mis met hem is. Hopelijk heb je enig idee en zou je eventueel advies kunnen geven.

  MVG,
  Yorick

  • Dag Yorick, dat klinkt inderdaad helemaal niet gezond. Misschien heeft hij een of andere infectie opgelopen waardoor hij deze symptomen vertoont. Indien mogelijk best eens langs de dierenarts gaan, deze kan dan afhankelijk van wat het precies is eventueel antibiotica voorschrijven om de problemen hopelijk op te lossen!

 24. Hai Ruben,
  Ik heb een grasparkiet (Piet, man) van 10 jaar oud. Hij maakt de laatste week schorre en piepende geluiden. Verder eet en drinkt hij gewoon en is ook niet veel rustiger dan anders. Nu ik hem meer aan het observeren ben lijkt hij wel meer met zijn staart te wippen. Ook zit hij vaker bol en zijn snavel open en dicht te doen. Ontlasting lijkt normaal. Zijn oude vriendje is met 2 jaar al overleden. Wat kan het zijn? Of is het “gewoon” ouderdom?

  • Dat klinkt als een probleem met de ademhaling/luchtwegen. Dat kan natuurlijk met de leeftijd te maken hebben (10 jaar is al best een mooie leeftijd!) maar het kan ook een ander kwaaltje zijn dat elke parkiet kan overkomen.

   • Trudy Stolwijk says

    Onze roodrugparkiet heeft dezelfde symptomen hij is wel 18 jaar maar nog druk baasje.Is het beter om langs dierenarts te gaan of kan het een verkoudheid zijn hij heeft dexe klachten nu zo n 5 dagen.

 25. Beste Ruben,

  Mijn grasparkietje begint vanavond ineens heel paniekerig te vliegen in zijn kooi terwijl hij al sliep.
  Ik heb hem eruit gehaald en een poosje bij me gehouden. Ik krijg geen contact met hem zoals ik normaal wel heb. Ik heb hem weer in z’n kooi gedaan en een kleedje er over voor warmte en rust. Hij heeft altijd vers drinkwater en eten. Wat kan er zijn!! Ben hopeloos verdrietig

  Hoop snel van u te horen weet nl niet of ik een dierenarts kan bellen

  • Waarschijnlijk schrok hij gewoon van iets in de omgeving! Dat kan altijd gebeuren. Als ze wat horen op de televisie, misschien een vrachtwagen die voorbij rijdt… het kan heel veel zijn waar ze van schrikken. Maar normaal wordt dit na even beter. Ze ademen eerst heel hevig en na een tijdje komen ze weer tot rust. Hier is er ’s avonds ook soms opeens hevig gefladder na enkele uren rust, maar het komt normaal wel weer goed!

 26. Vrouwtjes parkiet anderhalf jaar jong, sinds verhuizing gestrest kaal plukken om de nek en borst nu kaal , vaseline geprobeerd help niet en medicatie voor mijt helpt ook niet is wel levendig eet en drink goed, hoe kunnen wij sjakie nog helpen

  • Probeer hem eventueel wat afleiding te geven zodat hij het niet doet. Het lijkt echter wel niet zo dat het uit verveling is. Je kan daarom best proberen om het hem zo vertrouwd mogelijk te maken. Zijn er dingen die veranderd zijn met de verhuis die je gemakkelijk weer zoals vroeger kan maken? Als dat zo is, kan je hem zo misschien op zijn gemak stellen!

 27. Hi Ruben,

  Net m’n grasparkiet Birdy begraven, en kan nergens vinden wat het kon zijn, misschien krijg ik hier wellicht een antwoord.

  Birdy had al eerder last van luchtwegmijt, medicatie voor gegeven en alles leek beter te gaan (ook m’n andere 2 vogels gelijk met medicatie gedaan). Ineens begon Gabbertje (zusje van Birdy) met Birdy te vechten waardoor ik Birdy weer apart moest zetten.

  2 weken geleden zat Birdy op de grond en zag ik dat heel z’n kop onder bloed zat (dacht dat hij de nacht niet zou halen) en 2 dagen later was hij weer de oude en lekker fluiten. 7-8 was ik jarig en hij floot nog gezellig mee. En 8-8 lag tie dood op de grond van z’n kooi. Ook weer dat hij bloed had gespuugt. Wat kan daarvan de reden zijn, dat bloed spugen?

  • Ik heb het zelf nooit voorgehad, en ik vind helaas ook niets bij het zoeken op fora.
   Zou hij een bloedpen gehad kunnen hebben en daarmee zijn kopje besmeurd? Als ik het goed begreep zat hij nu alleen in de kooi en kan hij dus niet verwond zijn tijdens een gevecht met de andere parkiet?

 28. Beste Ruben,

  Ik heb een parkiet die heet Kiki mijn moeder heeft hem gered omdat hij werd gebeten door zijn ouders nu is hij 2 en een half maand oud hij doet een beetje vreemd ’t lijkt alsof hij wil overgeven. Als hij slaapt, slaapt hij met zijn kop naar achteren (ik weet niet als dat normaal is). Hij eet wel veel dus normaal maar hij drinkt bijna nooit zelfs geen water.

  Ranisha

  • Hoi Ranisha, dat “overgeven” kan zijn omdat hij zaadjes ophaalt uit zijn krop om er wat op te knarsen. Voor een spiegeltje of een soortgenootje doen parkieten dit ook wel eens. Ze doen dit om de zaadjes aan de andere vogel te voeren (eventueel de spiegel omdat ze denken een andere vogel te zien).

   Slapen met het kopje naar achter is heel normaal, dat doen ze net zoals eendjes langs de oever. Niet elke parkiet doet dit en ze slapen niet elke dag hetzelfde. Maar geen ongewoon gedrag hoor! Op de bodem slapen is niet goed normaal, maar je hebt altijd vogels die er wat gekke gewoonten op nahouden. Als dit altijd zo geweest is, dan niet te veel zorgen maken!

 29. Beste Ruben,

  Heb een probleem met mijn grasparkiet ?
  Jij heeft aan de onderkant van zijn bijkje kale plekken gekregen na een diarree.
  Het ziet er nu iets rood en dik achtig, heb het schoon gemaakt maar het ziet er nog het zelfde uit ?? Kunt u mij Meschien helpen wat er aan de hand is heb ook wel foto’s van gemaakt.

  Met vriendelijke groeten,
  Cos

  • Ik weet helaas niet wat deze parkiet zou hebben… best een bezoekje aan de dierenarts brengen, dan krijg je hopelijk meer duidelijkheid! Succes!

   • Help !!

    Mijn allerliefste grasparkiet Chico
    Is nu ongeveer 2 jaar oud
    Maar het gaat niet goed met hem.
    Normaal gesproken gedraagd hij zich als een normale grasparkiet, eten ,slapen , drinken , spelen enz .( het is een super tamme vogel, en zit de hele dag los , en speelt volop )
    Maar op dit moment is hij alleen nog maar bezig met 1 speeltje ( een balletje )
    Dit speeltje moet eten denkt hij alleen nog maar , dus zelf eten , balletje eten geven , weer alles op eten , weer eten geven , alles op eten , zelf eten en weer opnieuw
    Het begon met fluiten , een hele felle roep toon steeds achter elkaar , om gek van te worden als hij het balletje kwijt was ( toen speelde hij er meer mee ),, en nu dit . Ik ben zo bang dat dit een obsessie is geworden voor hem ( zijn alles ! ), en dat hij kropziekte krijgt of iets .
    Het balletje afpakken al geprobeerd ,maar dan blijft hij roepen ( fluiten ) non stop , tot hij hem weer heeft
    We hebben nog een vogel erbij gehaald ,, maar daar gebaard hij helemaal niet na , , alleen dat balletje is hem alles !!
    Help wat moet ik , wat kan ik !

    • Sorry voor de late reactie, heb je nieuws over hoe het er nu mee gaat? Ik zou het balletje toch weghalen eerlijk gezegd… Je parkiet ziet dit als zijn partner lijkt het, en wil dan het balletje inderdaad eten geven, maar dat is niet hoe het hoort. Daarom lijkt het me beter het balletje weg te doen, en na enkele dagen zal hij wel gaan omkijken naar zijn vriendje!

 30. hallo,

  vraagje… ik heb een grasparkietje met het polyoma virus. afgezien van 5 waardeloze kleine veertjes is mijn meisje compleet kaal. nu wordt het weer wat kouder in huis en ik wil haar graag af en toe wat extra warmte bieden. ik lees verschillende dingen op internet, van een warmtelamp en een infrarood lamp. kunt u mij vertellen welke u aanraad? en wat voor temperatuur dit mag zijn?
  hartelijk dank

  • Als ik me niet vergis zijn die twee soorten lampen hetzelfde en heeft een parkiet een lichaamstemperatuur van 42 graden. Zeker niet boven de 42 graden dus, maar een lamp rond de 25 graden lijkt me al veel. Dat is al heel wat hoger dan de omgevingstemperatuur en zorgt nog voor stralingswarmte. Normaal is het wel niet goed om ze die lamp de hele tijd te geven omdat er wat nadelen aan verbonden zouden zijn. Maar af en toe kan natuurlijk geen kwaad als ze er nood aan heeft!

 31. mijn parkiet slaapt heel veel praat niet meer kwettert niet meer en is super kalm. Hij eet en drinkt nog wel, bij de dierenarts geweest en een antibiotica kuur meegekregen maar heb het gevoel dat het niet echt aanslaat nog. Ook hoor je gerommel als hij ademhaalt en is hij voor mijn gevoel snel buiten adem als hij een stukje gevlogen heeft.
  Na een week de dierenarts gebeld en verteld dat er nog niet veel verbetering in zit, zei vertelde mij het nog een weekje aan te kijken.
  Wat moet ik nu nog doen Ruben, hij is super hand tam en praat ook, maar nu maakt hij totaal geen geluiden meer, ja heel af en toe een fluitgeluid maar meer niet.

  • Ik zou maar doen wat de dierenarts zegt. Helaas weten ze er niet allemaal evenveel over, maar het is ook zo ontzettend moeilijk om te weten wat er met een vogeltje scheelt. Hopelijk komt het snel weer in orde!

 32. Arjan Creemers says

  Hallo,

  Ik heb ongv een jaar een parkietje, genaamd sjefke , dit is mijn eerste vogeltje. Nu heeft hij al een tijdje een soort witte sprietjes op z’n hoofd. Eerst dacht ik dat dat iets van veertjes die nog moesten groeien waren maar nu heeft hij het wel erg lang. Is dit een ziekte of is dit normaal?

  Mvg Arjan

  • Normaal zijn dit veertjes die nog niet volgroeid zijn. Soms duurt het inderdaad lang en kunnen ze weken of zelfs langer die witte veertjes hebben. Stilaan komen ze er wel door!

 33. Hallo en help….. wij hebben vandaag een parkiet gevonden op straat….. hij vliegt niet en zit enkel op de grond van de kooi die ik dan maar kocht….. eten doet hij wel.
  Dierenarts zei me van hem eerst een dagje te laten bekomen, maar kan ik verder nog iets doen?

 34. Hallo Ruben,
  mijn parkietje van 2 jaar heb ik nu zo ongeveer 3 maanden. Haar kooi staat altijd open af en toe staat zij bij de opening te kijken en gaat terug de kooi in, soms vliegt ze eruit. Een keertje streek ze neer bij mij op de leuning van de bank en heel voorzichtig liep zij naar mij toe en ging aan mijn haren knabbelen, op een gegeven moment klom ze zelfs op mijn bril te plukken aan mijn haren. Zij is niet handtam. Zij vindt het niet leuk als ik aan het bellen ben. ze krijst dan heel hard. ik noem haar schatteke, vind haar zo lief. Vraagje savond wil ik een deken op de kooi leggen net over de helft van de nok, omdat ik anders bang ben dat ze het koud heeft, is dat verstandig. En wat wil ze door op mijn haar te knabbelen

  • Ze is best wel tam als ik dat zo hoor! Ik denk dat ze het net heel leuk vind als je belt, dan wil zij enkel boven het geluid uitkomen! Ik denk niet dat een doek moet hoor, ze kunnen best wel iets hebben. Ik denk niet dat het ’s nachts minder dan 15 graden wordt, en dan is het voor zover ik ervaren heb niet nodig. Dat knabbelen… ze vindt je leuk 🙂 Ze zoekt gewoon aandacht en hoopt die te krijgen dicht bij jou!

 35. Hallo Ruben,

  Ons parkietje heeft sinds een maand of 3 allemaal donsveertjes tussen zijn andere veertjes uitsteken. Het ziet er heel onverzorgd uit. Het is geen rui, dat doet hij apart daarvan ook nog. Ook ziet hij er vrij plots heel oud uit, terwijl we hem een jaar of 2 geleden als ‘jonkie’ gekocht hebben in de dierenwinkel.
  Daarnaast zaten er eerder 2 vriendjes bij hem in de kooi, die zijn 2 maanden geleden vlak na elkaar uit het niets (geen tocht, of andere weersinvloeden) overleden. Terwijl die er wel heel mooi uitzagen, nul tekenen van iets onder de leden te hebben.
  Dus eigenlijk heb ik 2 vragen: waaraan kunnen die 2 vriendjes overleden zijn en heeft het met elkaar verband?
  En hoe oud zou ons overgebleven parkietje kunnen zijn of wat zou er met hem aan de hand zijn dat hij die donsveertjes laat zitten of ontstaan zijn?

  Vriendelijk dank alvast,

  • De leeftijd kan werkelijk alles zijn als je denkt dat hij niet jong was toen je hem kocht. De andere vogeltjes kunnen ook aan veel overleden zijn, is helaas heel moeilijk te zeggen. Als ze wat ouder zijn is het vaak door hartfalen, maar het kunnen net zo goed bepaalde infecties zijn door bacteriën… Dat kan je enkel te weten komen door een onderzoek, maar dan moet je er snel bij zijn na het overlijden. Als ze heel kort na elkaar stierven, is de kans dat het een ziekte was wel groot. Misschien lijdt de laatste parkiet hier ook aan? Je zou eens langs de dierenarts kunnen gaan en misschien kan die iets vinden. Helaas is het lastig om te achterhalen wat er scheelt, dat is vaak zo bij mensen maar nog meer bij parkietjes…

   • Beste Ruben,

    Dankjewel voor je antwoord, het lijkt er inderdaad op dat parkietje 1 al oud was, en de andere 2 aan (dezelfde) infectie/ziekte overleden zijn. Gisteren is ook het oude parkietje helaas overleden, hij was een paar dagen daarvoor al wat wankelig op de pootjes. Dus misschien was hij ook wel ziek, heeft de andere 2 aangestoken, overleefd en er uiteindelijk ook aan bezweken.
    Heel verdrietig allemaal, het zijn zulke gezellige diertjes, het is wel stil nu.

    Hartelijke groeten van Tanja

 36. Hoi ik heb nu ongeveer 3 maanden 2 parkietjes het gaat opzich allemaal goed alleen toen ik vandaag thuis kwam zat een van de parkietjes op de grond en hij had zich bol gemaakt. Gelukkig was het parkietje net 2 weken tam dus kon ik hem rustig oppakken hij was op dat moment wel een stuk tammer ik kon hem rustig aaien zonder dat hij gestrest raakt ook deed hij zijn oogjes soms dicht hij eet en drinkt wel het was wel al donker in de kamer dus het zou kunnen dat hij gewoon moe was maar ik wil het toch graag even checken.

  Groetjes Mila

  • Meestal is dit geen goed teken. Hoe gaat het ondertussen met dit vogeltje? Zolang ze eten en drinken valt het vaak nog redelijk mee, maar bolzitten op de grond is een signaal dat er wat mis kan zijn.

 37. Allereerst mijn complimenten voor je website. Erg duidelijk en leuk om te lezen.

  Ik heb een aanvulling over knippen van de snavel en nagels. Ik heb al jaren twee parkieten en ik knip nooit. Er zijn speciale stokken te koop waar parkieten graag op zitten en waar de nagels van slijten. Ook scherpen ze hun snavel er aan. Ideaal.

  • Bedankt voor je reactie, dat is inderdaad ook een optie! Alleen opletten dat de stokken niet te ruw zijn, dan kan het wondjes veroorzaken op de pootjes. Daarom wordt vaak aangeraden om bijvoorbeeld één speciale stok te hebben in de kooi en gewone houten stokjes voor de rest.

 38. Mirjam Morshuis says

  Hoi,
  Ik heb vorige week een parkietje gevonden in het bos en waarschijnlijk door de storm op straat beland, dat denkt de dierenambulance tenminste. Ik weet niet of het een jonkie is want hij kan niet vliegen en heeft bijna geen staartje. Ik heb een leuke kooi gekocht en hem opgenomen in mijn gezin. Hij eet en drinkt goed en maakt flink geluid. We geven hem veel aandacht en op de vinger even uit de kooi is goed te doen.
  Kan het zijn dat deze nog te jong is en daarom geen staart heeft en niet kan vliegen en alleen maar over de bodem hobbelt? Hij plukt ook wel eens aan de veertjes bij de staart en het hele verendek ziet er niet fraai uit. Kan hij ziek zijn?
  Hoe kan ik zien welk geslacht ie heft, ik heb “hem” Rocky genoemd.

  • Hallo, wat leuk dat je hem opvangt! Het zou inderdaad kunnen dat hij geen staart heeft omdat hij jong is, maar dat is niet zeker. Misschien dat hij zijn staart verloor tijdens de storm? Het is al super dat hij eet en drinkt en kabaal maakt terwijl hij heel wat heeft meegemaakt! Ziek zijn kan altijd, maar aangezien hij zich levendig lijkt te gedragen, zou ik die kans niet zo groot vinden. Het geslacht kan je zien aan de neusdop, maar bij jonge parkieten is dit lastiger dan bij volwassen parkieten. Een blauwige neusdop is voor mannetjes, roze of bruinachtig voor vrouwtjes. Bij heel jonge vogels is dit onderscheid vaak moeilijk, maar als je een blauwe schijn ontdekt is het wellicht een mannetje. Veel succes en plezier met je onverwachte huisdiertje!

   • Ruben wat ik niet vind bij alle ziektes is het volgende: mijn grasparkiet (2 jaar) is het volgende: Eerst stond er één vleugelveer rechtop. Dat bleef zo na enige weken begon aan de andere kant hetzelfde. Vervolgens alle vleugels stonden haaks op elkaar.
    Bij de dierenkliniek bleek na twee maal ontlastingonderzoek maagdarmontsteking.
    Die is opgelost. Vogel is weer actief en kletst voluit. Maar, nu hangt al een paar weken een staartveer er bij en laat niet los. Ik mag er niet aankomen. Ik ben bang voor een vervolg. Moet ik me ongerust maken?
    N

    • Heeft je vogel last van deze staartveer? Als hij er echt geen last van heeft, zou ik er niet te veel schrik voor hebben. Als hij er last van heeft, kan je eens langs de dierenkliniek, dan kunnen ze deze veer verwijderen. Normaal laten veren na enkele dagen los als ze erg beschadigd zijn, maar dat is hier dus duidelijk niet gebeurd… Misschien is hij gewoon ergens achter blijven hangen en is de veer gebroken, dat gebeurt wel eens tijdens het spelen. Als je vogel voor de rest in goede doen is, zou ik me niet te veel zorgen maken, al weet je natuurlijk nooit met vogels die alle kwaaltjes proberen te verbergen.

 39. Hallo Ruben,
  Mijn parkietje zit met een heel bol verenpak…
  En is heel stil terwijl hij altijd heel druk is…
  Wat kan ik doen

  • Meestal kan je best naar de dierenarts in dat geval, dan kan deze kijken wat er aan de hand is met je parkietje. Af en toe zijn ze wel eens een dag wat stiller, misschien als ze slecht geslapen hebben? Maar als het echt extreem is, kan je het best laten onderzoeken. Vogels zullen namelijk altijd proberen zoveel mogelijk te verbergen dat er wat met ze aan de hand is… Dus als je het duidelijk merkt, is het meestal tamelijk ernstig!

 40. Beste Ruben,
  Wij hebben 4 grasparkietjes. Nu is sinds vanmiddag 1 parkietje heel erg gedesoriënteerd. Loopt overal tegenaan en valt van zijn stokje. We hebben hem nu in een ander kooitje gezet waar hij alleen op de grond kan zitten.
  We kunnen hem nu gewoon pakken terwijl het geen tamme parkiet is.
  Mijn dochter en wij ook zijn erg bezorgd. Weet jij misschien meer?
  Of hij de afgelopen dagen genoeg gegeten ogf gedronken heeft weet ik niet zo goed. Dit omdat ze ook met zijn viertjes zitten.
  Groet, Melanie

  • Dag Melanie, helaas weet ik zo ook niet meteen wat dit zou kunnen zijn. Misschien is hij ergens tegenaan gevlogen en zit hij er daardoor suf bij? Als dit niet snel weg is, zeker mee naar een vogelarts/dierenarts gaan, want een vogel die dat gedrag vertoont… Dat is nooit goed!

 41. Ik heb twee grasparkietjes, een mannetje en een vrouwtje.
  Er is geen nest in de kooi aanwezig maar ze paren de afgelopen weken erg vaak.
  Ook gaan ze beide al een lange tijd op de bodem van de kooi zitten en graaien om in het zaagsel. Nu is het mij opgevallen dat het vrouwtje een erg opgezwollen onderkant lijkt te hebben en als ze met haar kopje naar haar vleugels gaat lijkt het bijna of ik haar binnenkant kan zien. Dat klinkt heel raar maar ik weet niet hoe ik het anders moet uitleggen. Ze wipt ook een beetje met haar onderkant en haar staart staat meer naar onderen gericht dan gewoonlijk. Gister avond heb ik haar een soort van hoge nies geluidjes horen maken, misschien dat dit er ook iets mee te maken heeft.
  Verder eet ze goed en ze heeft net ook het mannetje gevoerd.
  Heeft ze misschien een eitje? of is er kans op een gezwel…

  groetjes

  • Het zou altijd kunnen dat ze een eitje draagt. Het gebeurt zelfs dat ze soms een eitje op de bodem van de kooi leggen als ze geen nestblok hebben… Dat is helaas het risico van een mannetje en vrouwtje samen te houden. Niesgeluidjes hoef je je geen zorgen om te maken als het niet extreem veel is (dan kan het ziekte zijn). Wij hadden een vogel die zo snel wilde eten dat het haast altijd tot niezen (of misschien eerder hoesten) leidde, misschien door zich te verslikken.
   Je weet het natuurlijk nooit zeker, maar met dat paren kan het zeker om een eitje gaan… En ook in deze periode van het jaar is dat zeker niet uitzonderlijk! Veel succes als het jonge vogeltjes oplevert! 🙂

 42. Francis Van Antwerpen says

  Hallo, onze parkiet heeft ineens een lelijke snaveldop en sinds ze dit heeft heeft ze ook dunne waterige ontlasting die aan haar kont blijft kleven. Ze drinkt en eet wel goed is ook nog wel actief heeft u een idee wat er aan de hand zou kunnen zijn?

  Ik kan eventueel een foto van haar snavel sturen.

  • Dat zou een soort mijt kunnen zijn op de snavel, komt wel vaker voor op snavel en pootjes. Als het dit werkelijk is, kan je dit behandelen. Dunne waterige ontlasting kan komen door te veel water drinken of vochthoudende voeding, bijvoorbeeld heel veel sla of fruit. Zou dit een reden kunnen zijn? Als je twijfelt is een bezoekje langs de dierenarts zeker aan te raden, want die kent hier meer over dan ik!

 43. hallo iedereen ik heb een vraagje wij hebben twee vrouwtjes parakieten en nu komen wij tot ondekking dat er 1 een roze buld heeft net onder haar oogje zeg maar wij hebben de dierenarts gesproken en die zegt niet zorgen over maken het is een soort wrat zei hij
  zij eet en drinkt verder wel goed en knaagt overal op en aan en zij pest die andere vrouwtje ook nog wel dus ja is het een wrat of iets anders wie weet er een oplossing of moeten wij het zo laten zolang zij drinkt en eet zij heeft er niet zo veel last van en af en toe krapt zij er ook wel aan met haar pootje dus ja wie oh wie weet wat en om er mee naar de dierenarts te gaan ze vragen prijzen zo duur alleen al als je er binnen stapt

  • Ik weet zo ook niet meteen wat dit is. Als je naar de dierenarts geweest bent en die zegt dat er niets aan de hand is, dan zal het wellicht ook zo zijn. Deze mensen kennen er meestal wel wat van en kunnen dit het best beoordelen als ze de vogel voor zich zien.

 44. Hoi Ruben,
  Wat heb je een fijne en duidelijke website.
  Ik heb ook een vraag over m’n grasparkietje van 5 jaar oud. Vrijdagochtend kon hij plots tijdelijk niet goed vliegen. En sindsdien zit hij veel bol en slaapt ook veel. Als hij niet bol zit of slaapt gedraagt hij zich zoals altijd. Hij tjipt nog vrolijk, wast zich regelmatig, heeft normaal gewicht en slaapt gewoon op de normale manier + hij vliegt weer uitstekend. Ik ben al bij de dierenarts geweest, zijn hart en longen klinken goed en ik geef hem naast Harisson pellets extra eivoer en vitaminedruppels. Zou het kunnen zijn dat hij gewoon uitgeput is van de rui? Er liggen veel veertjes rond de kooi en het lijkt alsof hij al een maand of 3 continu in en uit de rui is ook of hij wisselt af met z’n maatjes… Heb je aub advies voor mij?
  Alvast dank!

  • Hoi Miranda, je hebt zeker een punt. Het is mogelijk dat ze erg moe worden door de rui, want al die nieuwe veren maken kost veel energie. Misschien kon hij niet vliegen doordat hij enkele staartpennen/slagpennen mistte? Hoewel het natuurlijk wel heel vreemd is als het zo snel opgelost zou zijn. Liggen er al drie maand beduidend meer veertjes dan anders? Want meestal laten ze altijd wel wat achter, enkel meer in sommige periodes, en vooral meer grote veren die je maar af en toe ziet tijdens de rui.
   Ik weet niet zeker of het aan de rui ligt, maar als het zo zou zijn: staan je vogels niet op een plaats waar het tocht? Ze kunnen hier niet tegen en worden er ziek van of gaan heel vaak ruien. Als je iets aan de tocht zou kunnen doen, zou dat mogelijk een snelle oplossing kunnen zijn. Hopelijk wordt hij snel weer de oude!

 45. Hoi Ruben,
  Wij hebben thuis 2 parkietjes. De oudste hebben wij 4 jaar, maar kwam uit de dierenwinkel en we weten niet precies hoe oud ze is. De jongste hebben wij nu 3 jaar, bij een particulier vandaan. Nu vertoont ons oudste vogeltje al een tijd niet helemaal normaal gedrag. Ze zit vaak bol en is stiller dan normaal. Ze kan al een langere tijd niet meer vliegen, ze stort meteen naar beneden als ze het weer een keer probeert. Ze eet en drinkt wel goed en speelt zo nu en dan ook met het andere parkietje. Ze wordt wel vaker een beetje ‘gepikt’ door de ander en haar staartveren staan krom omdat de andere parkiet hiernaar grijpt. Sinds deze week lijkt ze een soort piepend geluid te maken en lijkt het alsof ze steeds gevoerd wil worden door de ander. Ze lijkt wel een jong vogeltje net uit het nest zo. Heb jij enig idee wat dit kan zijn of waar het mee te maken heeft?

  • Hoi Mandy, ik weet zo niet meteen wat er aan de hand is maar het klinkt niet goed… Gedraagt ze zich nog een beetje levendig voor de rest nu? Of sinds het piepen ook heel veel stil? Ik zou misschien eens langs een dierenarts gaan als het aan houdt, dan kan die misschien voor een oplossing zorgen!

   • Hai Ruben,
    ja ze gedraagt zich best levendig. Een beetje zoals we afgelopen jaar al van haar gewend zijn. Ik ga even nadenken over de dierenarts, bedankt!

 46. Sinds kort heeft een van onze grasparkieten hele kromme vleugelveren. Hij kan op het moment ook niet vliegen. Ik zie verder geen verandering in het gedrag. Het is binnen een week zo gekomen. Alle veren krommen aan het uiteinde omhoog. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

  • Het zou kunnen dat hij ze zelf heeft kromgetrokken door erop te bijten, heb je dat zien gebeuren? Het kan ook door zijn maatjes gebeurd zijn natuurlijk als die aan zijn veren zijn gekomen… Of heeft hij heel erg in een klein plekje gezeten zodat de veren krom geduwd werden? Dat niet vliegen hangt wellicht samen met de kromme veren, en zou na de rui opgelost moeten zijn!

 47. Beste Ruben,
  Wat een geweldig forum heb je en wat help je iedereen goed!
  Ik heb ook een vraag; mijn 10 jaar oude parkiet heeft sinds kort een vleugel die een beetje hangt. Mijn parkiet is wel vrolijk, eet goed, fluit, waar zichzelf. Moet ik iets doen, of lijkt dit niets ernstigs?

  • Hoi Marieke, bedankt! 🙂 Ik denk dat het gewoon met de leeftijd te maken heeft, een beetje zoals sommige oudere mensen ook wat minder rechtop lopen, dus niet meteen een probleem. Ik heb zelf ook een parkietje dat nooit perfect zijn vleugeltjes houdt zoals andere vogeltjes als ze rusten, maar het lijkt hem nooit te storen! Lijkt dus niets ernstig als hij normaal verder doet!

 48. Laura De saeger says

  Beste, ik heb een nestje van 5 parkieten jongen. Echter het jong dat het laatste is uitgekomen (nu 2 weken oud) heeft over heel zijn buik en bil een lucht/vochtblaas. Het is net een tonnetje en ik maak me erg ongerust. Wat kan ik doen .. ? Mvg Laura

  • Ik denk dat je best naar de dierenarts kan gaan in dit geval. Zelf hier aan gaan prutsen lijkt me niet zo verstandig… Hopelijk komt het snel in orde!

 49. Peter Kessen says

  Onze grasparkiet spuit witte vloeistof – zelfs tot buiten de kooi wat kan dit zijn?

 50. Hallo Ruben,

  Mijn 2 grasparkirten zijn altijd vrolijk en doen alles wat een gezonde parkiet ook doet. Alleen sinds vandaag als mijn ene parkiet op een zitstok of mijn vinger of ergens anders zit tilt hij zijn linker pootje soms een beetje op en hij leunt er niet op. Ik vind zijn nagels wel aan de lange kant maar ik weet niet zeker of dat het is. Verder is hij ondanks zijn pootje gewoon actief, hij vliegt of springt af en toe naar een ander stokje of de schommel. En als ik hem wil pakken stapt hij ook heel lief op mijn vinger en hij vliegt ook gewoon normaal. Wat is er denk je aan de hand? Toch die nageltjes?
  Groetjes, Emma

  • Hmmm ik weet het niet, misschien wel helemaal niets. Als ze zich op hun gemak voelen en ze wat rusten of slapen, doen ze dit wel vaker gewoon op een pootje. Als hij het pootje redelijk dicht bij zijn veertjes houdt of het er zelfs in trekt, dan is er wellicht niets aan de hand. Nageltjes lijkt me niet, daar laten ze volgens mij niet meteen de stok voor los. Als hij verder heel actief is, zal er waarschijnlijk niets aan de hand zijn 🙂

 51. Hoi,

  Ik heb een grasparkiet en hij is heel lief. Maar toen ik hem net even vastpakte voelde ik een redelijk grote bult (ter grootte van een driekwart pink vingertopje) bij de onderkant van zijn buikje (bijna tussen de pootjes). Ik zocht op wat het was en nu ben ik aan het twijfelen of het een vetbult of een tumor is. (Hij is redelijk dik om eerlijk te zijn) En hij gedraagt zich voor de rest zoals hij altijd doet.

  Weet iemand wat dit is? Ik maak me best wel zorgen.

  • Hmm, ik weet zo niet meteen wat het is, maar ik zou echt aanraden om langs de dierenarts te passeren. Het lijkt me niet goed om hier mee te wachten, je weet maar nooit wat het is! Hopelijk is het niets ernstig.

 52. Hoi mijn grasparkiet doet sinds gisteravond raar. Hij zit in een hoekje van de kooi op de grond en het lijkt wel alsof hij Weel slapen en dan valt hij bijna en dan schrikt hij toch weer wakker en staat weet u wat ik kan doen?

  • Misschien heeft hij ergens schrik gekregen door een bepaald geluid? Dat kan soms kort voor vreemde dingen zorgen. Als het blijft duren kan dit een veel erger probleem zijn, dan best even langs de dierenarts passeren zodat die kan onderzoeken of er wat mis is!

 53. Wij hebben 4 jaar geleden een parkiet gekregen, Hij was al zeer tam en praat als brugman. Nu de oren van je hoofd. Maar sinds een week of 4 krijst hij heel erg hard en heeft regelmatig zijn vleugels iets naar buiten staan. Dit kan hij soms erg lang volhouden. Maar daar na praat hij weer alsof er niets aan de hand is. Als hij lang krijst en gilt doe ik hem ook wel eens in zijn kooi en doe er een doek over. Rust!!! Nu zit hij op het scherm van de laptop en spreid hij zijn vleugeltjes en praat en schreeuwt. Wat zou dit gedrag kunnen zijn?

  • Ik denk dat hij aandacht zoekt. Probeer niet te veel te reageren op momenten dat hij veel lawaai maakt, want dan gaat hij dit associëren met aandacht krijgen van jouw kant. Als hij rustig is, mag je hem zoveel aandacht geven als je wil, dat gaat hij altijd leuk vinden! 🙂 Hopelijk kan dit helpen!

 54. Hoi Ruben,

  Wat fijn dat mensen zich zo tot jou kunnen richten.

  Ik heb ook een vraag voor je.
  Wij hebben nu een week een jonge grasparkiet van ca 6 weken oud, ze was aardig actief en snel handtam maar zit nu op de bodem van de kooi met gaar veren dik, haar snavel is mooi geel en ze fluit naar de telefoon als ik parkietgeluiden laat horen.

  Ze heeft een wat vies buikje maar haar ontlasting is prima. We hebben een badje voor haar gekocht waar ze 2x (per ongeluk) in heeft gezeten maar eind v/d middag weer weggehaald.

  Heb jij een indicatie toevallig?

  • Ik weet zo niet wat er mis zou zijn. 6 weken oud is wel erg jong om ze alleen te houden, dus ik hoop dat dit geen problemen geeft. Kan de parkiet goed eten? Want dat leren ze meestal tijdens de latere weken dat hun ouders nog voor ze zorgen. Ontlasting die goed is, is wel goed inderdaad. Zit ze altijd op de bodem? Want normaal horen ze hier niet echt te zitten… Kruipt ze wel tot op de stok om te slapen ’s nachts?

 55. Graag advies:
  Gisteren was er nog niets met mijn parkiet (8 jaar) aan de hand. Vanmorgen om 09.45 uur zag ik dat mijn parkiet overgaf. Om 15.30 uur kwam mijn man thuis en zag dat de parkiet op het onderste stokje zat. (zit ze normaal nooit). Hij heeft water gegeven en teruggezet op bovenste stokje waar ze altijd zit. Ze heeft veel gedronken (doet ze vaak) maar niet gegeten. ze heeft als bolletje stil gezeten op haar stokje. 2 uur later kwam ik thuis en zie dat ze ziek uitziet. (bolletje, oogjes gesloten). Heb haar grit gegeven (dat at ze goed). Ik wilde haar in een ander kooitje zetten (kleiner kooitje en dit is haar oude kooitje- hier spelen ze elke dag wel of als ze ziek zijn en afgezonderd worden) maar ze vloog nog voordat ik haar kon overzetten weg van mijn vinger naar een andere stokje en verloor haar evenwicht. Ze viel naar beneden. ik zag dat ze niet goed haar evenwicht kon bewaren op de grond. (wankelen). Ik heb haar op laagste stokje gezet en zag dat ze wederom moeite had met haar evenwicht (op stokje). Dit duurde maar eventjes en hier zit ze nu nog en wil niet op mijn vinger. Wie weet wat te doen? Ik vermoed een neurologisch probleem maar daarnaast ademde ze de laatste 2 weken wat rochelend. Dit heeft te maken-volgens mij- dat ze altijd maar haar pitjes in het drinkbakje doet en dan pas eet en uitkotst en weer eet. Ze zit te veel met haar snavel in het water vandaar dat ik ervan uit ging dat ze een verkoudheid daardoor ontwikkelde. Ik ga normaal gesproken snel naar vogelarts maar nu dus niet. Ik vermoedt dat het 2 verschillende zaken zijn. Wie weet meer?

  Groet Lotus

  • Hmmm dat klinkt niet zo goed. Ik weet zo ook niet wat het is, maar het kan ook een gewone ‘verkoudheid’ of iets zoals wij griep krijgen, zijn? Misschien toch best langs de vogelarts zodat die kan kijken wat er aan de hand is? Die kan ook helpen met een eventuele oplossing zoeken, zeker als er medicatie nodig is… Moest iemand anders weten wat het is, mag die uiteraard altijd reageren. Veel succes in elk geval!

 56. Michel Kapel says

  Hallo!

  Ik heb een grasparkietje van 1 jaar en 2 maanden, heeft in het eerste half jaar lekker vrolijk door de woonkamer kunnen vliegen waar ze veel plezier aan beleefde. helaas is ze daarna tijden de rui haar slagveren verloren, de dierenarts en in de vogelwinkel gaven ze aan dat het wel weer aangroeide, dit is niet het geval. nu ruim een halfjaar later kan ze nog niet vliegen komt niet hoger dan 5 cm van de grond af hoe goed ze ook haar best doet, Komt dit vaker voor bij grasparkietjes? ook is nu wat meer aan het verenplukken op haar borstje wordt het nu iets kaler. ik geef haar redelijk veel aandacht en heb diverse speeltjes in en buiten de kooi voor als ze er uit is wat soms ook een obstakel is dat ze er niet veel meer uit wil.
  Misschien dat iemand mij hier een antwoord op kan geven wat ik voor de grasparkiet kan doen. alvast bedankt.

  • Ik vrees enkel wachten. Parkieten ruien niet zo vaak, dus het kan wel een tijdje duren. Alleen zou je normaal het volgende hebben: de parkiet verliest zijn slagpennen tijdens de rui omdat er nieuwe groeien, en dus kan de vogel na enkele weken al weer vliegen (meestal is er zelfs geen periode zonder vliegen door de geleidelijke wisseling van pennen). Nu zou ik wachten tot de volgende rui, komen er dan nog geen nieuwe veren, dan lijkt het me sterk dat er ooit nog komen helaas…
   Wat je kan doen is touwen voorzien zodat de parkiet wel naar boven kan klauteren zonder te moeten vliegen. Dat de vluchtruimte zo opgevuld wordt, is in dit geval niet erg als de parkiet toch niet kan vliegen. Touwen worden wel vaker gebruikt om vogeltjes te plezieren die niet kunnen vliegen en je kan ze dus vaak in de dierenwinkel vinden.

 57. is het erg als een grasparkietje (veel) niest?

  • Als dit erg veel is, wijst het natuurlijk op een ziekte. Anders kan het zijn door zich te verslikken. Hier gebeurt dat vaak als ze te gulzig eten en ook wel eens gewoon zo op een ander moment zo nu en dan.

 58. Hallo Ruben,
  Onze grasparkiet, Pietje, heeft sinds kort dat zijn poep allemaal aan zijn achterste blijft hangen. Hij is verder wel vrolijk en toont geen afwijkend gedrag. Vliegt, eet, fluit gewoon. Heb jij enig idee wat dit kan zijn? of moet ik een dierenarts raad plegen? Vindt het zo’n zielig gezicht. Hij is al wel zo’n 16 jaar oud.

  groeten Arta

  • Wauw, 16 jaar oud is wel heel mooi voor een grasparkietje! Die krijgt vast goede verzorging! 🙂
   Het is moeilijk te zeggen wat het precies is. Het kan een ziekte zijn (probleem met bacteriën, of gewoon een soort diarree), maar het hoeft niet per se. Wat je altijd kan doen, is wat ontlasting aan een vogelarts bezorgen zodat ze het kunnen onderzoeken op mogelijke ziektes om zo een goede behandeling toe te passen indien nodig. Veel succes!

 59. Rachel IJzerkoper says

  Dag Ruben hier even Rachel uit Amsterdam.
  Ik heb alles gelezen leuk forum heb je maar mijn probleem staat er niet bij.
  Ik heb 2 parkietjes Bibi en Budgie Bibi is nu een jaartje Budgie iets ouder Bibi is een albinootje mijn kleine meisje in het begin niks aan de hand Budgie leide haar in alles want wat duidelijk was is dat ze slecht zag.
  Maar nu is ze slechter ze zijn vrij in huis vlogen alle kanten op in 2 hoeken boomstammen en een halve kooi als slaap plek waar ze in de nacht sliepen.
  maar nu is Bibi niet meer de oude volgens mij ziet ze nu niks meer vliegt niet is gedesorienteerd gaat niet op haar mannetje zijn geroep af en zat maar achter de bank behalve om een straatje om te gaan lopend door de kamer en te eten.
  Ik wilde haar achter die bank vandaan van de kille vloer dus nu een nieuwe kooi gekocht deurtje gewoon open op de grond zodat ze er uit kan komen maar ze zit alleen maar in de kooi op de grond te slapen het lijkt wel of ze uitgeput is zit niet op stok gaat er meteen weer af. Geeft zo nu en dan wel antwoord naar Budgie die alleen maar krijst er niks van snapt waarom ze zo doet.
  Alles gaat nu op de vloer eten drinken slapen lopen. Wat is dit help me.
  Groetjes Rachel

  • Misschien heeft je parkiet problemen met vliegen en durft ze daarom niet meer van de grond te komen? Ik weet zo ook niet wat dit anders zou kunnen zijn. Nu lijkt dit wel erg plots en dan zou het kunnen zijn dat je vogel ziek is, dus een bezoek aan de dierenarts is misschien wel aangeraden…

 60. Hallo Ruben,

  Leuke informatieve site. Heb een vraagje, ik heb een Engelse Grasparkiet (pop) van ongeveer 1.5 jaar oud. We hadden nog een maar die is overleden. Heb nu een gewone parkiet erbij van ongeveer 5 week oud. Paar dagen naast elkaar in een aparte kooi zodat ze konden wennen. Heb ze even bij elkaar gehad in de kooi en na een paar minuten waren ze druk met de snavels bezig bij elkaar en de oudste ook in de veren van de jonge vogel. Echter zag ik ook dat de Engelse grasparkiet regelmatig op het oog pikt. Is dit normaal?

  • Normaal weet ik niet, meestal doen ze dat niet voor zover ik ervaren heb. Als de andere parkiet er echter geen probleem van maakt, zal het geen kwaad kunnen vermoed ik! Er wordt al wel eens wat gepikt als ze onderling ruzie maken, maar als ze voor de rest zo goed overeen komen, denk ik niet dat er een probleem is. Moest je zien dat de parkiet pijn heeft, dan is het natuurlijk wel een probleem en dan kan je hier best rekening mee houden. Succes!

 61. Hallo,ik heb een vraag. Vannacht heeft onze parkiet al zijn vleugel veren verloren of uit getrokken.
  Zijn vriendje is 3 weken geleden overleden. En sinds 4 dagen hebben we een nieuw vriendje voor hem.
  Wat kan de oorzaak zijndat al zijn vleugelveren zijn uitgetrokken.
  Het arme ding valt steeds onderin de bak, klimt wel weer omhoog. Maar vind t zo sneu.

  • Hoi Marianne, ik zou zo niet weten wat het juist is. Als ze zich vervelen plukken ze soms veren, maar misschien dat zijn nieuwe vriendje zijn veren heeft uitgetrokken? Het kan natuurlijk ook gewoon de rui zijn, dat gebeurt wel af en toe. Probeer voorlopig wat extra touwen te voorzien zodat je parkietje weer naar boven kan, dan kan je hem toch een beetje helpen!

 62. beste mensen misschien weet U raad mijn parkietje is bijna 4 jaar oud, kan erg goed praten maar ineens doet hij dat niet meer, hij ziet er poderig uit en is niet meer actief, hij
  is dik reageert nergens op hij verliest ook geen veren meer maar 2 weken geleden heel veel.hij zit iedere keer op het stokje met zijn kop in de veren mijn vraag zou u weten wat het is. mevr Dekker.

  • Ik zou zo ook niet meteen weten wat het is, het kan namelijk zoveel zijn. Soms hebben ze dit een korte periode, wellicht als ze moe zijn en een beetje ziek. Het is echter wel lastig te weten wat de precieze oorzaak is. Als het even duurt, kan je best langs de dierenarts/vogelarts om het eens te laten nakijken. Je weet maar nooit dat er een echte ziekte in het spel is!

 63. Beste,
  Mijn grasparkietje heeft twee teentjes die zwart zijn en dunner dan de ander. Hij heeft het moeilijk lang op een stokje te zitten. Ik heb hem dus ook in een kleinere kooi gehuisvest. Verder eet en drinkt hij goed en zit hij ontspannen. Ik heb niet de i druk dat hij pijn heeft. Maar wat zou de oorzaak hiervan zijn?

  • Hmmm dat weet ik zo niet meteen. Als je je zorgen maakt, kan je hiermee best even langs een dierenarts passeren. Ik heb dit nooit eerder gezien of gehoord, dus ik kan helaas weinig helpen 🙁

 64. Beste,
  Mijn grasparkiet heeft zijn veren wat in de war en is veel aan het slapen. Wanneer hij niet slaapt dan zit hij constant te eten als een uitgehongerde. Wanneer hij van zijn stokje springt om te vliegen valt hij naar beneden. Wanneer hij niet slaapt lijkt hij hyper-actief. Wat zou dit kunnen zijn? Ik maak me ongerust.
  Alvast bedankt.

  • Ik weet het zo ook niet helaas. Misschien eens een bezoekje aan een dierenarts/vogelarts brengen? Veel slapen en onverzorgde veren zijn nooit een goed teken, en naar beneden vallen al helemaal niet!

 65. Beste allemaal,onze grasparkiet is nu een half jaar oud,sinds maakt ze bijna continu rare geluiden,lijkt wel tijdens het ademhalen.De ene keer wat luider en sneller en de andere keer zachtjes.Ze is verder wel actief,eet nog goed en fluit ook nog wel maar minder als daarvoor en ze brabbelt ook niet meer zo gezellig.Wat zou dit kunnen en is er wat aan te doen?Monique

  • Zeker weet ik dit niet, maar het klinkt als een probleem aan de luchtwegen, dus dan is een bezoekje aan een dierenarts zeker een goed idee. Wel goed dat ze nog eet en actief is, dan is het wellicht geen heel groot probleem, al kan een dierenarts dit kwaaltje best eens bekijken om een groter probleem te vermijden.

 66. Mijn gras parkiet is flink in de rui, maar krijgt nu ook beetje kale plekjes op zijn kop.
  Slaapt best veel, maar eet en drinkt wel gewoon en zit af en toe ook te kwetteren.
  Komen die kale plekjes weer goed?

 67. Ilse tammeling says

  Hallo,

  Mijn vogel heeft sinds gister last van haar rechter vleugel. Ze kan niet meer hoog vliegen en als ze het probeert vliegt ze ergens tegen aan of valt ze. Ze eet, drinkt, poept en slaapt gewoon goed. We kunnen haar alleen heel makkelijk pakken en dat is me nog nooit gelukt. Ik ben een beetje bezorgd en we gaan morgen 3 dagen op vakantie.
  Weet u wat het is?
  Dank u wel,
  Groetjes Ilse

  • Dag Ilse, ik weet zo ook niet precies wat er aan de hand is. Het zou goed zijn om dit even te laten zien aan een dierenarts (of vogelarts indien mogelijk). Waarschijnlijk heeft ze zich pijn gedaan door ergens iets te raken, misschien een soort spierverrekking zoals wij mensen ook soms hebben? Ik weet het helaas ook niet met zekerheid. Zolang ze goed eet en drinkt is er wellicht niets heel ernstig aan de hand gelukkig!

 68. Hallo Ruben,

  Wat fijn dat er iemand zo toegankelijk is van alle beginnende grasparkiet liefhebbers!

  Mijn vraag ligt een beetje in de lijn van bovenstaande. Mijn grasparkietje is in de rui geweest, verliest nu geen veren meer, maar bibbert over zijn hele lijfje.
  Hij krijgt al extra eivoer, maar ik weet niet in hoeverre hij dit opeet. Omdat hij samen met een vrouwtje zit is het moeilijk te zien wat hij eet en drinkt.
  Hij heeft een jodiumblok in de kooi hangen, maar komt daar niet aan volgens mij.
  Ik heb niet het idee dat hij heel bol zit, maar blij is hij ook zeker niet.
  Enig idee wat het zou kunnen zijn?

  Groeten, Hendrike

  • Wanneer bibbert je parkietje? Altijd? Zou het kunnen dat hij het koud heeft omdat hij bijvoorbeeld in tocht zit? Of is dit niet het geval? Hij had dit vroeger niet neem ik aan, dus het is ook niet van schrik dan zou ik denken.

 69. Hoi Ruben,

  Mijn parkietje Paco is nu bijna twee jaar oud. En hij begon in December al met de rui. Na 6 weken had hij weer een volledig veren pak. Maar in Februari begon hij weer opnieuw.. Toen hebben we zijn veren onderzocht en ontdekten we vledermijten. We hebben Paco hiervoor netjes een kuur gegeven en daarna hebben we ook geen mijten meer gespot.. in Maart zat Paco weer in de rui en afgelopen week is hij weer met de rui. Dit is binnen 1 jaar nu al de 4e keer! Hij doet er per rui netjes 6 weken over. En het zijn niet alleen donsveertjes ook de grote staartveren worden elke keer weer vernieuwd!

  Aan zijn gedrag is er niets te merken, hij eet, zingt, speelt en komt nog graag bij ons zitten. Ook is zijn kooi met alle voedingen (eivoer, sepia schelp, zaad met vitamines, speciale korrels voor zijn krop en elke dag vers fruit) voorzien.

  We zijn een beetje ten einde raad over wat het kan zijn..

  Hopelijk heeft u tips.

  Groetjes, Alicia

  • Hoi Alicia, heel zeker weet ik het niet. Veertjes verliezen gebeurt heel veel, zowat het hele jaar door, maar zoals je aanhaalt is het niet normaal dat ook de staartveren zo vaak vervangen worden.
   Een mogelijk antwoord zou kunnen zijn dat ze in de koude/tocht staan, dan gebeurt het wel dat ze sneller ruien. Zou dit het geval kunnen zijn?

   Verder lijkt het alsof je de parkietjes wel echt heel erg goed verzorgt, super om te horen! 🙂

 70. H.Bennink says

  Onze parkiet mannetje is nu 2 jaar, zeer spraakzaam en over het algemeen ook wel vlot.
  Wat we de laatste tijd wel merken is dat zijn kopje plots zeer nat wordt en af en toe ook zijn borst veren. Dit is korte tijd ook weer over.
  Heb eenmaal geconstateerd dat hij ook wat slijm uit zijn snavel kwam ???
  Wat kan dit met elkaar zijn??
  Verder is hij goed te pas eet alles brood, sla, kaas snoepstengel zaad, gerst,

  • Ben je zeker dat het kopje en de borstveren niet nat zijn door je parkiet een badje te laten nemen? Of misschien door natte sla waar hij inloopt? Want dat is hoe ze hier soms goed nat worden. Slijm uit de snavel is nooit een goed teken, vermoedelijk was je parkiet dan wel wat ziek.

 71. Hallo, een vraagje
  Wij hebben 2 jonge parkietjes van een maand of 6, bij het mannetje is al het sinds we hem kochten, dat de veertjes niet mooi glad tegen het lichaampje liggen, hij heeft ook aan de schouders en nekstreek wat kale plekjes, er vallen geregeld veren uit, sommige veertjes staan in de andere richting,.. hij is wel zeer energiek, eet en drinkt goed en speelt.. is het normaal en komt het doordat hij nog jong is en in de rui zit? Het vrouwtje heeft dit totaal niet en zijn de veren zeer mooi glad.

 72. Hallo, ik heb een vraagje over mijn grasparkiet.
  Hij heeft sinds een tijdje een bruine bult (wat lijkt op een korst) die steeds groter word, onder op zijn rug.
  Nou heb ik gehoord dat dat de plek is waar hij het spul vandaan haalt waar hij zijn veren mee schoonmaakt.
  Van de dierenarts heeft hij een antibiotica meegekregen en ik maak het plekje schoon met water. De plek gaat niet weg. Hij leek zich een tijdje beter te voelen, maar nu zit die weer bol en is die niet meer zo actief als eerst.
  Wat is het voor soort bult en hoe kan ik hem helpen?

  Hartelijke groet,
  Amy

  • Oei dat klinkt niet zo goed. Ik weet zo ook niet wat dit is helaas… De dierenarts kon dus ook niet echt helpen als ik dit goed interpreteer?

 73. Beste Ruben,

  Ik heb een parkietje van zo’n 7 jaar, Sammy. Hij had een partner, Mikelientje (we dachten eerst dat het een mannetje was en heette eerst dus Mikey) maar die is een kleine week geleden overleden. Bij haar bleef de ontlasting plakken en op een gegeven moment zocht ze de warmte steeds op door onder mijn haren in mijn nek te gaan zitten. Ik heb een warmte lamp bij haar neergezet, maar ze is toen op de bodem gaan zitten. Ik zag de bui al hangen en ben die avond nog naar Dierencentrum Beek in Limburg gereden waar ze haar opnamen. De dag erna zat ze weer op haar stok, maar omdat ze niet at hebben ze haar bijgevoerd. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts…ze raakte benauwd en is uiteindelijk die nacht overleden. Mijn verdriet is groot net zoals die van Sammy. De avond van de dag dat ze overleden is, zat Sammy in zijn kooi met het deurtje open en ik liep net de keuken in en Sammy kwam uit zijn kooi en ging op de kooi van de agapornissen (ik heb 2 dwergpapegaaien) zitten waarna de dominante pop hem in zijn poot greep en doorbeet. Ik hoorde hem schreeuwen en heb er onmiddellijk voor gezorgd dat de agapornis losliet….ik heb Sammy met moeite in zijn kooi gekregen en hem daarna moeten vangen (Sammy is tam genoeg om op je vinger te gaan zitten, maar daar houdt het op) en heb zijn pootje in de bloem gedoopt om het bloeden te stelpen. Hij kon er echter niet meer op staan en lag als het ware heel bol op zijn tak. Ik ben gisteren met hem naar Beek gereden om hem toch maar even te laten checken en daar in de spreekkamer ontsnapte hij en knalde 2x tegen het raam aan voordat ik hem weer kon pakken. Nu is zijn neus ook beschadigd. Hij heeft wel een pijnstiller gehad. Hij zit nu weer thuis in zijn kooi, eet (vooral trosgierst) en drinkt wel, maar blijft nog steeds bol zitten en vaak trekt hij het pijnlijke pootje in. Hij kwetterde eerder ook heel erg veel, maar nu hoor ik hem niet meer. Graag wil ik hem blij maken met een nieuw vriendje, maar de kweker die ik contacteerde, zei dat ik beter een week of 6 kon wachten om te zien of Mikelientje niets besmettelijks had. Ik snap dat ook wel…maar het lijkt wel of hij nu zit weg te kwijnen ondanks dat ik hem veel aandacht geef en regelmatig een warmtelamp. Bovendien heb ik gelezen dat zaden etc niet voldoende voedingsstoffen bevatten, maar hij wil niets weten van groente, fruit etc. (nooit gewild ook). Heb je eventueel tips hoe ik mijn vogelvriendje weer blijer kan maken, want het breekt mijn hart om hem zo te zien zitten….

  Groetjes Angelique

  • Dag Angelique, dat is triest om te horen… Ik denk dat je sowieso de juiste keuzes al hebt gemaakt maar pech hebt gehad met het overlijden van Mikelientje. Die kweker heeft in zekere zin natuurlijk gelijk, het kan zijn dat het een besmettelijke ziekte is en dan zou je nieuwe parkietje er ook aan kunnen sterven. Aan de andere kant… Het is inderdaad heel zielig om ze te zien lijden… Heb zelf wel al soms sneller een vogel erbij gezet omdat het zoveel leuker is. Ik weet alleen niet of dat hier veel zal helpen aangezien Sammy met zijn pootje misschien beter de rust heeft die hij nu kan hebben? Want spelen met andere parkieten (en in het begin testen wie het meest dominant is) is niet eenvoudig als je gewond bent.

 74. Hallo, wij hebben sinds een 8-tal jaar een parkiet. Hij vliegt vaak rond in de woning en een kleine 2 jaar heeft hij eens tussen de deurstijl gezeten. Hij heeft een 6-tal weken zeer stil in zijn kooi gezeten en vroeg ook niet om uit te vliegen. Gelukkig is hij daar terug bovenop gekomen maar heeft er wel een verwrongen borstkas aan over gehouden. Wel is hij sinds deze gebeurtenis (toeval?) vrij vaak een aantal dagen ziek. Gelukkig is dit meestal maar voor een paar dagen. Maar nu is het veel slechter met hem. Zijn borstkas is sedert een aantal weken enorm opgezwollen maar voor de rest vloog hij nog steeds vrolijk rond. Sinds een 3-tal dagen zij hij nu in een hoekje van zijn kooi met de kop in de rugveren verstopt en is hij zeer stil. Heeft diarree en een zwarte plek op zijn snavel. Ik heb schrik als we ermee naar de dierenarts gaan ( een 30-tal kilometer van thuis) dat de rit ernaartoe fataal kan zijn.

 75. Hallo!

  Ik hoop dat jullie me advies kunnen geven.
  Wij hebben een grasparkietje van ruim 3 jaar.
  Afgelopen jaar zijn we 2x verhuisd (van ons oude adres naar een tijdelijk adres +- 3mnd) en daarna naar ons nieuwe huis. Inmiddels wonen we al zo’n 4/5 maanden in ons nieuwe huis. Gedurende de hele verhuisperiode viel het ons op dat ons altijd zo vrolijke parkietje weinig meer uit zijn kooi kwam. Voor de hele verhuizing kwam hij tot vervelend toe zijn kooitje uit en zat hij het liefst de hele dag op/naast/bij me.
  In ons tijdelijke huis kwam hij nauwlijks/tot niet meer uit zijn kooi en in ons nieuwe huis merk ik dat hij wel wil… maar erg bang en schrikkerig is.
  Dit had ons parkietje nooit, dat schrikkerige en ‘bange’ gedrag.

  Hij is al die tijd nog steeds wel vrolijk geweest, met kwetteren en fluiten. Eten/drinken doet die goed.

  Het enigste wat dus minder gaat is dat hij weinig meer uit zijn kooi komt en de keren dat hij er uit probeert te vliegen lijkt hij gedesoriënteerd te zijn. Hij vliegt tegen dingen op en lijkt of hij niet goed kan landen. Hij probeert wel aandacht te trekken van ons en met veel aanmoediging komt hij dan wel uit zijn kooi.
  Ik probeer elke dag zoieso aandacht te geven door even te kwetteren met m en naast m te zitten zodat hij weer wat vertrouwen krijgt om er uit te gaan.

  Afgelopen week is hij tegen de tv kast geknald met poging tot landen en een keer bijna in me thee mok geland…
  Als die op je zit is die heel erg alert en schrikkerig. Als ik eenmaal met hem speel en me best er voor doe gaat het bange er op een gegeven moment wel af..

  Ik hoop dat je wat met deze info kan en me kan adviseren of er iets aan de hand is met mijn parkietje? En misschien tips? Ons nieuwe huis is 2x zo groot als ons oude ‘overzichtelijke’ huis voor hem? Hij heeft wel een centraal plekje waar hij overzicht heeft (niet op de tocht etc.)

  • Ik denk niet dat je zelf iets verkeerd doet of dat je veel kan doen behalve geduld hebben. Een nieuwe omgeving is altijd heel erg wennen voor je parkietje, en hij kent de afmetingen en hindernissen niet zo goed in het nieuwe huis. Door meer rond te vliegen zal hij stilaan wel zijn weg vinden in het nieuwe huis, maar er gaat een beetje tijd overheen. Zeker omdat je parkietje al wat ouder is (al ruim volwassen) duurt het allemaal wat langer en is hij wat voorzichtiger om nieuwe dingen te ontdekken. Ik denk dat het uiteindelijk zeker goed komt, maar dat hij gewoon nog wat meer tijd nodig heeft! 🙂

 76. Hoi,

  Onze energieke, praatgrage parkiet is twee jaar oud en is van de een op de andere dag ziek. De DA dacht eerst aan een voedingsprobleem, vanwege de snelle ademhaling,. We hebben meteen pelletvoeding, multivitamine en grit aangeschaft. Plus een pijnstiller. Echter krijgen we ‘m niet direct aan de nieuwe voeding dus mengen we het.
  Na het eerste bezoek aan de DA zag ik dat er een nageltje mist en dat hij datzelfde rechterpootje omhooghoudt. Pootje is ook wat dik en het andere pootje werd ook dik. In overleg met de DA antiobiotica gestart. Nu kan hij er bijna niet meer op lopen of staan. Hij strompelt, zit inelkaar gedoken en praat niet meer. Eten gaat wel goed, vliegen doet hij ook (korte afstandjes) om te wisselen van plek. Het breekt ons hart om ‘m zo te zien, er zit een sterke wil in. Maar wat is dat met die pootjes? Heeft hij veel pijn aan de pootjes of zijn ze gevoelloos (gedeeltelijk)? Hoe lang gaan we door met antibiotica en pijnstillers? Is het miss een hersenbeschadiging? Geen bacterie vanuit het pootje? Moeten we ‘m in laten slapen? Zoveel vragen…. De DA is vrij direct: antibiotica is het laatste redmiddel, maar ook dat is eigenlijk al te laat omdat vogels hun klachten lang kunnen verbergen. Hoop dat je ons van adviezen kan voorzien

  • Ik vrees dat ik niet meer kan helpen dan de dierenarts, die kent er vast veel meer van dan ik… Helaas kan ik niet zeggen wat er juist aan de hand is of wat je kan doen, behalve de standaard dingen zoals eten en drinken voorzien en zorgen dat het warm genoeg blijft. Hopelijk werkt de antibiotica snel en komt hij er toch nog snel bovenop!

 77. hoii,
  ik had al eerder gereageerd toen een van mijn parkieten overleed. die ene die overleed die deed vaak haar ogen dicht en zette haar veren op. nu valt het mij op dat de andere vogel dat ook doet. is dit een teken om naar de dierenarts te gaan

 78. lea Verspeel says

  mijn grasparkietje maakt aanhoudend een geluid korte geluidjes nochtans eet het en drinkt het gewoon ..Ook in de nacht maakt het zo geluiden maar niet altijd hoe komt dit .Hij komt ook regelmatig uit zij hokje vliegt dan wat rond maar als hij dan terug op zijn hokje komt maakt hij ook zo een geluid maar dan iets harder maar een paar keren.

 79. Bettien Ravenshorst says

  Ons grasparkietje is ergens tussen de 14 en 16 jaar oud en was altijd een heel gezellig en fel vogeltje. Druk met ons “aan de praat” of dwars door de muziek aan het kwetteren. Sinds een dag of 4 is ze tuitelig. Ze zit te wankelen op haar stokje en is er ook al een paar keer afgevallen. Ze eet en drinkt nog graag en kwettert er nog lustig op los. Ze heeft zich vanmiddag (bij een val?) verwond en nu een beetje bloed bij haar snavel. Ik heb twee vragen: kan ik haar snaveltje met wat lauwwarm water schoonmaken of geeft dat teveel stress? En wat zou de reden kunnen zijn van het wankelen? Wat kan ik doen?

  • Het is moeilijk te zeggen wat precies de oorzaak kan zijn, maar ik vermoed de ouderdom. 14-16 jaar is al een heel mooie leeftijd voor een grasparkiet, de meeste halen deze leeftijd helaas niet (komen zelfs niet in de buurt van de 15 jaar). Bloed wegvegen heeft weinig nut, dat gaat er wel af als ze de snavel zelf proper maakt op een tak. Tenzij je parkiet heel erg tam is, zou dat inderdaad veel stress geven en is het dus af te raden. Meestal is een bezoekje aan de dierenarts de beste oplossing als je met een ziek vogeltje zit, aangezien een dierenarts (zeker een vogelarts) hier het best voor is opgeleid!

 80. We hebben 2 grasparkieten. ze worden nu 2 jaar. Om eentje maak ik me zorgen daarom graag U advies. Als je de vogels naast elkaar ziet is er een groot verschil. De ene is heel fijn en klein en zit slecht in de veren. Hij kan niet vliegen en mist ook de lange staart. dit was in het begin niet zo. Zodra er wat aangroeit wordt het weer rafelig en valt weer uit.De ander is stuk groter en zit super in de veren. Beiden eten en drinken goed. Al hoewel ik vind dat de kleinste veel bezig is met zijn veren. Mijn man had al eens gekeken maar kan niet geks zien. Wat kan ik doen. Huid vind ik wat bruinig niet echt rose

  • Plukt hij zijn veren zelf uit, of doet de andere parkiet dit? Als dit niet het geval is, kan je misschien best eens langs een dierenarts om dit te laten onderzoeken. Mogelijk heeft je parkiet een of andere afwijking of ziekte die te genezen is met de nodige hulp!

 81. Eric Sommer says

  G o ede avond meneer Ruben .
  ik zit hier op Curacao ,en heeft een probleem met een halsband die zijn onderbuik
  kaal plukt ,tijdens het leg periode .
  Van april tot oktober geen probleem
  wat is de probleem ??

 82. Beste Ruben,

  Wij hebben sinds 3 weken een parkietje gezien zijn zwarte oogjes is ze jong. We hadden er 2 waarvan de ander al broeds was en dat ging niet goed in de kooi we hebben de broedse parkier weg moeten doen. Voor nu willen we het op 1 houden omdat we het parkietje tam willen krijgen. Zodra dit is gelukt zal er een 2de komen. Alleen is ons parkietje erg rustig fluit bijna niet alleen een beetje in de middag. Verder zit ze ook op 1 stok. Eet en drinkt wel goed. Moet nog niks van het maagkiezel of mineralen blokje hebben. We gaan er met ons hand in en mogen haar af en toe aaien maar dat is het voor nu nog. Ze heeft een schommeltje en een speeltjes maar hier doet ze niks mee. Moet ik me zorgen maken omdat ze zo rustig is?

  • Dat is volgens mij een beetje eigen aan maar één parkiet houden. Er is geen vriendje om mee te spelen, dus vinden ze het wat saai en gaan ze veel stilzitten. Ze kunnen dan ook niet fluiten met vriendjes, wat toch wel zoveel leuker is dan alleen. Als ze met twee zijn, fluiten ze net tegen elkaar. Als eentje begint, doet de andere vaak mee met rustig kwetteren.

 83. Beste Ruben,
  Mijn parkiet zat vanmiddag ineens heel stil in de kooi. We hebben haar er uit gehaald en ze kroop meteen mijn nek in. Heeft u enig idee wat er zou kunnen zijn? Ze doet dit normaal nooit

 84. Hi Ruben, mijn Puk van zo’n 7 jaar oud was gisteren nog superactief. Vandaag zit hij ineens wat bol en is ie een stuk rustiger. Hij fluit nog wel, eet en drinkt, poetst zijn veren en slaapt op 1 pootje. En toch maak ik me een beetje zorgen om het bol zitten. Kan hij ook gewoon een beetje een off-day hebben of is het misschien toch een voorteken van ziekte?

  • Het kan zeker ook een off-day zijn, dat zie ik hier wel vaker. Zeker als iemand heel laat ’s avonds opblijft en de TV heeft opstaan, kan het wel eens gebeuren dat de parkietjes de dag erna veel meer zitten te rusten. Kan soms enkele dagen duren dat ze wat stiller zijn. Zolang ze goed eten en soms wel nog heel actief doen, hoef je je niet meteen zorgen te maken! 🙂

 85. Mijn grasparkiet is gestorven .
  Dus… hij lag de hele dag op de grond en kon nauwelijks bewegen.
  Is er iets aan de hand?Door het Coronavirus kon ik niet naar de dierenarts.

  • Zo sterven er helaas veel vogeltjes. Meestal is dit een soort hartfalen heeft een dierenarts me eens verteld. Je kan er spijtig genoeg niets aan doen eens ze zo op de grond liggen. Meestal komt het door de ouderdom vanaf dat de parkietjes enkele jaren oud zijn, maar sommige vogels kunnen er beter tegen en worden wel heel oud.

 86. Daniëlle says

  Beste Ruben.
  Sinds vanochtend heeft onze driejarige Zoë een soort toevallen te hebben. Hij draait oncontroleerbaar rond op de grond. Tot gisteren niets aan de hand. Vanochtend lag er ook allemaal zand op de grond naast de kooi dus vannacht is het waarschijnlijk al begonnen. Het duurde ongeveer 10 minuten. We hebben hem vastgehouden om hem zichzelf niet te laten bezeren. Heeft u enig idee wat dit zou kunnen zijn?

  • Leeft je parkietje nu nog? Want het lijkt op een soort hartaanval of misschien iets zoals epilepsie bij mensen? Weet alleen niet zeker of dit voorkomt bij parkietjes…

 87. Daniëlle says

  Hij is springlevend. Hij eet, vliegt en kletst of er niets gebeurd is.

  • Oei dat is vreemd. Lijkt dan wel alsof hij een soort epileptische aanval gehad heeft. Ook bij mensen gaat alles nadien weer goed. Gelukkig heeft hij het overleeft. Ik vermoed dat het goed was dat je hebt gezorgd dat hij nergens tegenaan stootte, zodat hij nu geen verwondingen heeft!

 88. Beste Ruben,
  Ik heb een grasparkiet met maar 1 pootje, haar rechterkant heeft alleen een stompje. Eerder zat ze altijd gewoon op haar stokje, maar de laatste tijd gaat ze steeds vaker en langer aan het kooitje hangen. Hier houdt ze zich vast met haar ene pootje en haar snavel. Kan het zijn dat ze vermoeid is van de hele tijd op 1 poot balanceren?

  • Het zou kunnen, ja. Al went dat pootje er normaal ook wel aan. Hier merk ik ook dat ze in periodes zo hangend gaan slapen, dan weer op de stok… Het is net waar ze die periode zin in hebben 🙂

 89. Hallo Ruben..ik heb een engelse grasparkiet..hij slaapt veel de laatste dagen..zit ook in de rui..we hebben ook een gewoon grasparkietje en ik merk vanmorgen dat die bezorgd is..hij zit naast hem en geeft hem eten..heb jij misschien een tip voor me..ze krijgen ruivitamine,sla,appel,en de gewone dingen

  • Door de rui kunnen ze soms inderdaad heel rustig worden en wat ziek lijken, maar dit hoeft natuurlijk niet altijd. Als je je veel zorgen maakt, dan kan je best langs een dierenarts om zeker te zijn. Als het wel nog redelijk gaat, dan hoeft het niet echt zolang je ze goed in het oog kan houden en je vrij zeker bent dat het door het ruien komt. Anders sowieso best even laten nakijken…

 90. Jasmijn Post says

  Hallo Ruben,
  Ik heb een grasparkietje die net 3 is geworden. Sinds een aantal dagen kan hij niet meer vliegen en stort hij als het ware gewoon neer (wat ik ook al erg gevaarlijk vind aangezien dat best hard gaat). Hij kan nog wel zijn beide vleugels bewegen, maar het lijkt net of hij geen genoeg kracht meer kan zetten om omhoog te komen. Hij eet nog wel en maakt zich zelf nog wel goed schoon, maar zijn kleine veertjes en donsveertjes vallen wel erg uit. Het niet meer kunnen vliegen ligt niet aan het uitvallen van de veren (denk ik), want de slagpennen heeft hij nog allemaal zoals ik het zie. Verder praat hij minder voor mijn gevoel, is hij minder actief en slaapt hij meer. Ook zijn er korte periodes dat hij zijn bek de hele tijd open en dicht doet. Ik ken het gedrag van mijn vogeltje erg goed en ik ben gewoon heel erg bang dat er iets aan de hand is. Ik vind het erg lastig om vogel experts te vinden, en wil het liefst mijn vogeltje ergens laten checken. Helaas is er bij mij geen enkele vogel expert in de buurt te vinden, en ik las op internet dat parkietjes extreem gestrest kunnen worden van reizen en hier zelfs aan kunnen overlijden. Een uur ergens heen rijden is dus geen optie voor mij. Ik heb alle dierenartsen in mijn buurt gebeld, maar ze zeggen allemaal dat ze niet genoeg kennis hebben over vogels om goed advies te kunnen geven. Ik weet dus echt niet meer wat ik moet doen dus ik hoop dat u me verder kunt helpen op wat voor manier ook mogelijk.

  • Ik kan je zelf niet echt helpen vrees ik. Heb iets soortgelijk hier thuis ook al meegemaakt, en zo ook al een parkiet verloren. Het klinkt heel gelijkaardig. Vogelartsen zijn inderdaad niet zo gemakkelijk te vinden. Er zijn er maar een handjevol in België/Nederland voor zover ik weet. Hedwig Van Der Horst is de bekendste geloof ik, de rest ken ik zo ook niet echt. Alleen wonen de meeste mensen inderdaad te ver van zo’n vogelarts om er nog echt gebruik van te kunnen maken 🙁

 91. Ik heb vorig weekend 2 nieuwe parkietjes gekocht een normalen gras parkiet en een Engelse toen ik thuis kwam had ik ze eerst nog ff apart van het andere koppeltje die ik al had (Normale grasparkietjes). ik heb ze vandaag bij elkaar gedaan alleen mijn Engelse is vanochtend aangevallen door een ekster die wij vaak in de Tuin hebben hij had allemaal bloed op te staart maar is gelukkig wel gestopt maar toen ik net kwam kijken hoe het met ze ging had die Engelse bloed op zijn hoofd maar weet niet zo goed hoe dat komt heb hem nu apart staan in een ander hok maar Is het mogelijk dat Engelse en normale garsparkieten niet samen kunnen omdat ze elkaar dan aanvallen?

  • Hmmm nee, normaal vallen Engelse parkieten en gewone grasparkieten elkaar niet aan tot bloedens toe. Engelse grasparkieten zijn over het algemeen wel wat rustiger, maar kunnen voor zover ik weet zichzelf wel verdedigen tussen gewone grasparkietjes. Misschien dat hij zichzelf ergens heel hard tegen gestoten heeft of dat ze echt ruzie gemaakt hebben over iets? Als er echt iets fout zit, bijvoorbeeld vechten om een mannetje of nestkastje, dan kunnen popjes elkaar wel ernstig verwonden.

 92. Hallo, mijn grasparkiet Joepie is 4 jaar en doet het verder heel goed. Tot een paar weken geleden. Van de ene op de andere dag gaat (ver) vliegen hem moeilijker af. Hij stijgt op om te vliegen maar al snel daarna ‘valt’ hij naar beneden en maakt een soort noodlanding. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Hij is verder levendig genoeg, klimt en speelt graag en komt graag knuffelen.

  • Kan van alles zijn, maar misschien mist hij veren door te ruien? Dan is vliegen heel lastig en dan gebeuren zo’n noodlandingen wel eens omdat ze gewoon niet kunnen vliegen.

 93. Hallo Ruben,
  Onze parkiet heeft sinds een dag een wat opgezette krop aan een kant. Eten en drinken gaat goed, is iets minder actief. Vliegen etc..gaat prima.
  Idee?

 94. Hallo Ruben,

  Onze parkiet (8 jaar) blijft op 1 plekje onder zijn vleugel veren plukken. Soms zit er zelfs een beetje bloed aan zijn snavel.
  Dit heeft hij al eens eerder een periode gedaan op exact dezelfde plek, toen is het uiteindelijk hersteld.
  Het beestje zit weliswaar alleen (hoort niet ik weet het) maar mag zeker nu er al maanden thuis gewerkt wordt de gehele dag uit zijn kooi, is altijd vrolijk, eet en drinkt goed, poetst zijn veren en krijgt meer dan voldoende aandacht en speel gelegenheid.
  Alleen badderen is hij een beetje een kneus in. Hij vindt het super interessant dat water, maar echt met de vleugels wijd nat worden zit er niet in, nooit gedaan ook.
  Heb jij misschien enig idee waarom hij zo specifiek op 1 plek zichzelf blijft bijten?

  Groet,
  Eduard

  • Ik weet helaas ook niet waarom hij zo op een vaste plek blijft bijten, een beetje vreemd! Misschien dat het jeukt eens hij daar wat heeft zitten bijten, en dat het daardoor nooit helemaal kan herstellen? Weet je hoe het vroeger hersteld is of heb je daar geen zicht op?

   • Hallo Ruben,

    Dank voor je reactie! Vorige keer is het na een lange periode over gegaan.
    Het beestje heeft inderdaad jeuk lijkt het, maar waarom zo specifiek op die ene plek is ons onduidelijk.
    De druppels tegen jeuk hebben we al eens geprobeerd, maar met weinig resultaat, en teveel stress voor onze vogel als resultaat.
    We duimen dat het weer vanzelf “over” gaat.

 95. Hoi,

  Het kontje van mijn parkiet ziet er niet helemaal gezond uit. Hij is wat viezig en lijkt veel groter dan normaal. Heel even kon ik zelfs iets roze zien toen ik van onderen keek. Verder ziet hij er wel gezond uit. Hij is schoon en is actief. Heb je enig idee wat dit zou kunnen zijn?

  • Oei ik zie dit bericht nogal laat. Is het ondertussen opgelost? Misschien dat er wat is blijven plakken en dat dat begon te irriteren waardoor hij er veel aan heeft aangezeten?

   • Hoi Ruben,

    Ik hoop dat je me ook kan helpen met een vraag over mijn valkparkietje. Hij is geboren op 1 mei en sinds een weekje bij ons. Nu heb ik 2 keer gezien dat die diarree had. Ik had andere voeding dan die hij bij de dierenwinkel kreeg. Ik heb die voeding ook gehaald en maak een mix van beide. Ik heb nu wel de verhoudingen aangepast zodat die meer van het voer krijgt dat die gewend was. Ook heb ik er een klein beetje grit doorheen gedaan. Dat zat eerst apart in een bakje maar dat pakte die niet. Hij eet en drinkt overigens wel goed.

    Verder vind ik hem erg rustig. Een paar keer op een dag heeft die wat oplevingen waarbij die speelt en klimt maar verder is die vrij rustig. Hij is wel erg nieuwsgierig want hij houdt alles in de gaten. In de dierenwinkel zeiden ze dat het een echte kletskous was, maar zoveel geluidjes maakt die tot nu toe ook niet. Komt het omdat die nog steeds aan het wennen is of moet ik me zorgen maken? Ook omdat die diarree had? Ik vind het lastig omdat die hier nog maar net is, waardoor ik niet weet of dit normaal gedrag is. Ik ben van vroeger een grasparkietje gewend die best druk was. Misschien ben ik te overbezorgd, maar ik wil het graag zeker weten 🙂

    Alvast bedankt voor je reactie.
    Groet Evelien

    • Hoi Evelien, de eerste dagen zijn de meeste vogels wel tamelijk stil, dus over het iets stiller zijn zou ik me nog niet meteen zorgen maken. Slim om de zaadmengelingen door elkaar te mixen! Ik heb zelf niet zoveel ervaring met valkparkieten, maar hoe ik ze ken zijn ze wel een heel stuk rustiger dan grasparkietjes. Als je de valkparkiet alleen houdt, gaat hij ook minder actief zijn dan wanneer ze met twee zijn, dat merk je bijvoorbeeld bij grasparkietjes ook heel erg. Diarree kan door twee zaken komen: ofwel echt ziek, ofwel heeft hij weinig gegeten ten opzichte van de hoeveelheid water die hij heeft binnengekregen (in de vorm van drinken of via fruit). Zeker de eerste week zijn ze nog niet zo op hun gemak, dus mogelijk nog wat minder gegeten? Of misschien door de stress?

     Alles samen zou ik me nog niet al te ongerust maken, maar als dit nog lang zo blijft, dan zou er wel iets aan de hand kunnen zijn. Doordat hij een spannende reis heeft meegemaakt naar een hele nieuwe omgeving, weet je nooit goed of “vreemd” gedrag daar nog mee te maken heeft, dan wel aan een onderliggende kwaal ligt.

     • Lakisha Rebergen says

      Mijn vriend en ik hebben een geel parkietje nou de laatste paar dagen heeft de grote harde klonten poep aan haar achterste wat me zorgen geeft. (Mijn vriend maakt haar nu elke dag onder de kraan schoon. veel water en vriend met wattenstaafjes de poep weg.) Ook is ze een week geleden flink hand gevallen in haar kooi en loopt mank en heeft haar vleugel raar. Maar het meeste waar ik me zorgen om maak is de poep. Heeft u wat advies? (We kochten haar bijna 2 jaar geleden samen met een mannetje die vorige maand is overleden. en waren al volwassen het strestst me super veel uit. plz help

     • Excuses voor de late reactie, is het ondertussen al opgelost? Heb je kunnen achterhalen wat er precies mis was?

 96. Jos Joosten says

  Ik heb een jonge kakariki , van een week uit het nest gekocht.
  Drie dagen zat hij op de grond te slapen, dik met de veren en het kopje ook in de veren. Hij heeft alleen de eerste dag zaadjes gegeten,( hij kon ze ook open beiten) terwijl ik verwachte dat ik hem met de hand moest voederen. Hij wilde absoluut niet gevoerd worden met een spuitje in de bek.Ik heb de verkoper gebeld, en die werd meteen agressief en zei dat hij de vogel terug kwam halen. de aankoopprijs kon ik terug krijgen, en hij zou mij nooit meer een vogel verkopen, en dat was het dan. Hij zei dat hij drie dagen geleden de vogel kerngezond aan mij geleverd had. Was de vogel ziek? of was de vogel nog wat te jong om wat kwieker te zijn?
  Idioot niet ? dit is mij toch echt gebeurd.

  • Dit zou zeker niet mogen gebeuren en ik vermoed dat het jouw schuld niet zal zijn. Hoe oud was deze vogel? Want mogelijk is hij veel te jong bij zijn ouders weggenomen…

 97. Marion Maartense says

  Goedemorgen, onze dame Blue is bijna 3 jaar en heeft last van vocht vasthouden en kortademigheid. Ze eet wel goed. Vorige week bij de dierenarts geweeest met als enige conclusie dat ze vocht vasthoudt als gevolg van een lever of hartprobleem.
  We merken, dat ze niet happy is, maar is zeker nog levenslustig. Kent iemand dit? Of wat we er mee kunnen?

  • Hier had ik nog niet eerder van gehoord. Ik vrees dat je er heel weinig aan kan doen als de dierenarts zegt dat het een onderliggend lever/hartprobleem is, behalve haar goed verzorgen op de gebruikelijke manier.

 98. Goedemorgen, ik ben Sara. Ik heb een koppel parkieten met 5 jongen van ong 3 weken. Nu is het zo dat alle jongen een opgezette onderbuik hebben. Bij de oudsten lijkt het nu minder opgezet te zijn, maar toch is him onderbuik niet even ‘plat’ als dat van hun ouders. Is dit normaal bij jonge grasparkietjes? Trekt dit weg? Toen ze nog jonger waren, was de buik veel groter..

  • Hebben ze wel al veertjes? Want zonder veren is het wat vreemd om een vogel te zien en lijken ze al sneller iets te mankeren. De mooie verhoudingen komen meestal pas als ze iets ouder worden!

 99. Mat Wetzels says

  Goedemiddag Ruben,

  Ik heb een week geleden een jong lutino parkietje in huis genomen dat door de ouders werd geplukt. Ik weet niet precies hoe oud het is, maar het is uit de blok gehaald om het te beschermen.
  Het heeft geen staart en kan niet vliegen, maar is verder gezond en monter.
  Eet de oren van mijn hoofd.
  Komt ook al soms op mijn hand zitten en is totaal niet bang, dus ik denk dat het helemaal goed komt.

  Mijn vraag is wanneer de staart weer terug komt.
  Is dat gewoon na de rui?
  Of moet ik nog iets doen?

  Ik kreeg de tip om de kapotte veren uit te trekken, maar het idee dit kleine wezentje pijn te doen is geen optie voor me.

  Alvast bedankt voor je raad,

  Mat

  • Zeker geen veren uittrekken! Dat heeft helemaal geen zin, uiteindelijk vallen de kapotte veren toch wel uit vanzelf en dan komen er nieuwe mooie veren!
   Veel kan je niet doen, enkel wachten op de rui, dan komen die veren wel. Als ze echt uitgevallen zijn, komen er zelfs nieuwe voor ze in de rui zijn, dan groeien die terug aan op enkele weken tijd!

 100. Goedenavond,
  Mijn ma heeft een parkietje dat zich veel krabt en schuurt aan de kooi,hij verliest ook veel dons maar is niet kaal .Op zijn kopje heeft hij wat pennetjes uitsteken.
  Ik dacht eerst aan luis of zo maar dan moest de andere het toch ook hebben denk ik maar die zit gewoon rustig in de kooi.
  Alvast bedankt.
  Anita

  • Het is normaal dat ze soms een tijdje wat meer schuren tegen de kooi. Als ze in de rui gaan, doen ze dit net vaak omdat die nieuwe veertjes wat kriebelen. Door te schuren verlichten ze de jeuk, en vallen uiteraard ook veel donsveertjes uit. Moest dit echt lang duren, moet je het wel nakijken, dan kan er een groter probleem zijn, maar als ze dit tijdelijk doen is het perfect normaal! Die pennetjes op zijn kopje zijn wellicht nieuwe veertjes die zich nog in hun definitieve vorm moeten zetten! 🙂

 101. Hallo, ik heb een grasparkiet Blue die sinds kort last heeft van zijn pootje. Ik heb hem uit de grote volière gehaald en in een kleinere kooi gezet. In het begin was die erg levendig maar de laatste dagen beginnen zijn teentjes zwart te kleuren en dun te worden. Op 1 pootje staat Blue momenteel helemaal niet meer. Wat kan ik hier aan doen?

  • Ik zou zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan. Zwarte tenen en tenen die dunner worden klinkt als iets dat zo snel mogelijk behandeld moet worden!

 102. Dag Ruben
  Wij hebben ongeveer 2 maanden geleden 2 grasparkieten gekocht. 1 daarvan is helaas eergisteren gestorven. De andere zit nu heel erg stil en uren bol. Hij eet en drinkt wel nog. Is hij ziek? Of is hij verdrietig omdat hij zijn vriend is verloren.

  • Het zou zeker kunnen dat die parkiet ook ziek is dan, bol zitten en stil zijn, kan daar zeker op wijzen. Ook als de gestorven parkiet nog vrij jong was, is de kans groot dat het door een of andere ziekte komt, dus dan zou het besmettelijk kunnen zijn. Al weet je het natuurlijk nooit, soms zijn ze inderdaad een tijdje stiller nadat ze een vriendje verloren zijn!

 103. danny van paryD says

  hey Ruben wij hadden 2 grasparkieten die niet hand tam zijn nu is er 1 na 3 jaar gestorven
  en is de andere redelijk veel schel aan het roepen het parkietje is nu een week gestorven
  is er iets wat wij kunnen doen ?

  • Rustig afwachten is helaas het enige wat je kan doen. Het kan wel dat als je er terug een nieuw parkietje bij zou zetten, dat hij stopt met hard schreeuwen, maar dat weet je nooit helemaal zeker op voorhand. Als je terug twee parkietjes wil, is het wel een optie natuurlijk. Anders is voornamelijk geduld het enige wat je kan doen, en best geen aandacht schenken aan het harde schreeuwen, dan gaat hij dit misschien blijven doen omdat hij er jullie aandacht mee wil trekken om gezelschap te krijgen.

 104. Hallo Ruben, Hartelijk dank voor de antwoorden (voeding). Graag wil ik mog een vraag stellen over de rui.
  Onze “kereltje” is 18 augustus 2020 uitgevlogen en wij hebben hem sinds 3 oktober. Hij is hand tam, lief maar zeer voorzichtig, rustig en stil. Hij zing eigenlijk niet. In de ochtend ff “tjilpen”, ff vliegen en dan liefs rustig zitten. Hij maakt niets kapot, is niet nieuwsgierig of ondernemend. Gewoon lief en rustig tja (vorige schrijven ging o.a. over event. nog een parkiet).
  Maar nu: sinds een week verliest hij veel dons. Geen veren maar dons, veel dons. Komt dat door de temperatuur? In onze woonkamer is wel warm (geen centrale verwarming wel speksteenkachel). Of begint hij aan zijn eerste rui?

  • Oh dat kan zeker de rui zijn hoor! Hier hebben we soms enkele weken enorm veel donsveertjes rond de kooi liggen, en dan is het weer tijdelijk wat minder. Om de paar maanden gaan ze eens in de rui, en dan wordt er nogal wat dons (en soms ook grotere pennen) in het rond gegooid! 🙂

 105. Hoi

  Ik heb 4 grasparkieten waarbij bij 1 grasparkiet de snavel heel snel groeit, en deze regelmatig moet knippen.
  Nu begint er bij een tweede parkiet dit probleem ook te spelen,

  Weet jij toevallig hoe dit kan komen

  Bedankt
  Rob

  • Oei dat is inderdaad een vervelend probleem. Vaak wordt het veroorzaakt door een leverprobleem, dus je kan er heel weinig aan doen behalve af en toe bijknippen. Ik heb zelf ook zo’n vogeltje gehad en dat is inderdaad niet zo fijn om vaak te doen… Maar veel meer kan je helaas niet doen, voor zover ik weet.

 106. Vraagje, onze grasparkiet is 2 jaar oud. Nu staan zijn staartveren heel wijd uit, het lijkt wel een pauw. Lijkt of de staartveren niet kunnen uitvallen. Er zit bij zijn kont ook een bult met poep en ook bloed zagen we zojuist. Wat zou dit kunnen zijn?

  • De staartveren die wat wijder staan is niet zo’n ramp, dat gebeurt wel eens als ze heftig gespeeld hebben. Uiteindelijk vallen die wel uit tijdens de rui en komen ze fris terug. Zit je parkietje alleen in z’n kooi? Of kan hij gebeten zijn door een andere vogel?

 107. Hallo Ruben,

  Fijn om alles even te kunnen lezen op je site want het is soms lastig te zien wat er nu echt en of er echt iets aan de hand in met parkietjes. Wij hebben nu twee Catharina parkietjes 2 broertjes. Ze zijn lekker aan de kwebbel en druk met eten en spelen. Ik vond nu wel meer donsveertjes onder de kooi en bij de oudste is het om het snaveltje heen niet mooi meer. Kalig en naast de snavel staat het soms raar open de kleine veertjes. Kan dit zijn door de 1e rui? Hij heeft soms ook wat vocht uit zijn neusdopje en veegt veel met zijn snavel langs de kooi. Verder niks aan de hand vrolijk samen spelen en eten en natuurlijk veel poetsen…maar ik hoop niet dat het mijten id iets anders zijn? Heeft u tips?

  Mvg Mirjam

  • Dag Mirjam, dat kan zeker door de rui zijn hoor! Vocht uit de neusdop moet je wel goed op blijven letten, dat zou niet echt mogen. Het veertjes verliezen is wellicht wel door de rui, ook zo schuren tegen de kooi kan door de rui komen omdat ze dan wat jeuk voelen.

Laat een Reactie achter

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.