Grasparkiet kopen

De beslissing is gevallen: je gaat grasparkieten in huis nemen! Allemaal heel leuk, maar hoe zorg je dat je de juiste vogels kiest?

En hoe maak je het je nieuwe huisdiertjes zo comfortabel mogelijk, zodat ze zich zo snel mogelijk thuis voelen in jouw huis en jij zal genieten van hun gezelschap, en omgekeerd! Waar koop je ze, wat is er verder nog allemaal nodig en wat kost dat allemaal?

Wat kost het om grasparkieten te kopen en te houden?

Grasparkieten zijn zeer goedkope huisdieren. Toch moet je over een beetje geld beschikken om de diertjes een zo goed mogelijk leven te geven. En ja, ook een investering in de vorm van tijd! Grasparkieten worden gemiddeld zeven tot tien jaar oud, dus denk hieraan bij de aankoop!

Om te beginnen heb je een vogelkooi nodig. Tips in verband met vogelkooien vind je op de pagina huisvesting. De prijs van een vogelkooi met speeltjes zal ergens tussen de vijftig en honderd euro liggen, afhankelijk van de grootte die je kiest, uiteraard liefst niet te klein. Ik herinner me hoe ik zelf in de winkel stond en er op de doos van een kooi stond: voor twee tot zes parkieten. Geloof me vrij, daar wil je er echt geen zes in houden. Net zoals mensen willen ook grasparkieten wat privacy dus let er op dat je niet alles gelooft dat de winkelier je wil wijsmaken.

Vervolgens heb je de vaste kosten elke maand voor hun huisvesting en voedsel. Op jaarbasis is dit echter beperkt. Je komt met tien euro gemakkelijk toe voor de grondbedekking voor een volledig jaar, toch zeker als je zoals ik de grote zakken schelpenzand aankoopt. De zaadjes kosten ook maar een euro of tien per jaar, samen met wat trosgierst zeker niet meer dan twintig.

Hou wel in het achterhoofd dat parkietjes ziek kunnen worden en een bezoek aan de dierenarts kost wel wat meer. Dat is al snel twintig tot dertig euro, zonder grote ingrepen (denk bijvoorbeeld aan nageltjes knippen). Sommige mensen moeten nooit naar de dierenarts, anderen dan weer vaker. Zelf ben ik slechts één keer daar geweest op een kleine vijf jaar tijd, dus die kosten vallen wel mee.

Als al het bovenstaande te doen is voor jou, dan zal de aankoop van grasparkieten er nog wel bij kunnen. Grasparkieten zijn geen exclusieve en dus dure vogels. Bij Tom & Co, de dierenwinkel hier in de omgeving, kosten ze vijftien euro. De Engelse grasparkieten kosten wat meer, rond de 25 euro. Mijn parkieten komen echter van een vogelbeurs waar echte kwekers ze verkopen. Ik heb hier… vijf euro betaald per vogel. Dat lees je goed, vijf euro voor een grasparkiet! Dat is wat anders dan honden die honderden euro’s kosten en die dagelijks minstens twee maal willen gaan wandelen. Wie zei ook weer dat grasparkieten geen goede keuze waren?

Alles op een rijtje:

 • Maximaal honderd euro voor de kooi (eenmalig)
 • Tien euro voor schelpenzand of andere grondbedekking per jaar
 • Twintig euro voor het eten
 • Vijf tot twintig euro per grasparkiet (eenmalig)
 • De kosten voor de dierenarts, 25 euro per bezoek

Koop ik best jonge of oude grasparkieten?

Dat hangt er wat vanaf. Ik hoor zelf veel mensen vragen hoe ze hun parkieten tam kunnen maken, en deze mensen moet ik steeds antwoorden: jonge vogels zijn hier beter voor geschikt. Wil je tamme parkieten? Ga dan zeker voor jonge vogels. Jonge parkieten zijn meestal net uit het nest, tien tot twintig weken oud dus. Vanaf anderhalf jaar oud, zijn parkieten volwassen en vanaf dan zal alles aanleren veel moeilijker worden. Bij tam maken geldt: hoe jonger hoe beter, vanaf tien weken oud.
Sommige mensen willen echter gewoon gezelschap, leuk gekwetter op de achtergrond of willen de vogels zien vliegen, rondkruipen, met elkaar spelen… In dit geval zou ik zeggen: ken je mensen met oudere grasparkieten die ze om de een of andere reden niet meer willen? Neem deze gerust in huis. In de dierenwinkel ga je echter zelden oude vogels zien omdat veel mensen jonge vogels willen.
Hou er natuurlijk ook rekening mee dat wanneer je oude vogels in huis neemt, deze gemiddeld veel minder lang zullen leven. Een vogel van tien jaar oud naar een nieuw plekje brengen… de stress zou het beestje wel eens fataal kunnen worden.

Dus je weet nu welke leeftijd je parkiet voor jou moet hebben? Mooi! Maar wat dan, hoe herken ik jonge vogels? De mensen in de dierenwinkel kunnen uiteraard helpen maar sommige mensen vertrouwen deze ‘kenners’ niet altijd. Begrijpelijk, het zelf leren is veel leuker. Toch mag je niet vergeten dat deze verkopers willen verkopen… en niet enkel grasparkieten, de winsten zitten immers in voeding en speeltjes. Voornamelijk tevreden klanten zijn dus noodzakelijk aangezien die terug komen, en dat is enkel te verkrijgen door eerlijk te zijn.

Hoe herken ik een jonge vogel?

Jonge grasparkieten hebben enkele uiterlijke kenmerken die verschillen ten opzichte van volwassen vogels:

 • De strepen op het kopje : bij de jonge parkieten lopen deze strepen bijna volledig tot aan de neusdop. De neusdop hoor ik sommige mensen denken? Dat is dat stukje net boven de snavel met die bruine, roze of blauwe kleur. Na de jeugdrui, wanneer de parkieten zo’n zes maand oud zijn, verdwijnen deze strepen op het voorhoofd. De strepen trekken zich dan terug tot achter op het kopje.
 • Ogen: bij jonge grasparkieten zijn de zwarte oogjes omgeven met een wit randje. Op oudere leeftijd verdwijnt dit witte randje. Let wel op: een witte rand kan bij oudere vogels ook zichtbaar zijn. Dit is voornamelijk het geval wanneer de parkiet opgewonden is als hij met een spiegeltje speelt en denkt dat hij een soortgenootje gevonden heeft of met een soortgenootje gek aan het doen is, wat meestal gepaard gaat met het hevig op en neer bewegen van het kopje.
 • Lichaamsbouw: dit is wat lastiger om te zien zonder ervaring. Als er echter jonge en volwassen parkieten samen zitten is het duidelijker te merken. De volwassenen hebben een veel stevigere lichaamsbouw en zijn vaak wat minder slank. Ook zijn de staartpennen een stuk korter bij de jonge grasparkieten.
  Toen ik voor het eerst in een dierenwinkel kwam, kon ik het verschil ook niet zien. Nu na bijna vijf jaar, wordt het stukken gemakkelijker, dus vraag gerust om raad wanneer je die kan gebruiken! Als er oude en jonge vogels naast elkaar zitten, zal je het verschil wel zien (voornamelijk in grootte), maar in de andere gevallen ga je toch op de verkoper moeten vertrouwen.
 • Tot slot even vermelden dat jonge grasparkieten in mei tot september goed te vinden zijn. In januari ga je dus normaal geen jonge vogels kunnen kopen… Even geduld hebben dus, maar in de tussentijd kan je rustig deze site verder lezen 🙂

Hoe herken ik een gezonde vogel?

Niemand wil een ziek vogeltje kopen. De kans dat ze sterven is vele malen groter, de stress van een verhuis kan ze snel fataal worden als ze al verzwakt zijn en dat verdriet wil je niet meemaken. Uiteraard zijn sommige ziekten niet ter plaatse te zien, maar het uiterlijk en gedrag van een parkiet tonen al veel.

Gezonde grasparkieten zijn levendige vogeltjes. Ze klimmen rond, vliegen af en toe, poetsen hun veren en spelen met soortgenootjes.

Grasparkieten kuisen elkaars veren

Een parkiet waarvan de veren er vies en onverzorgd uit zien, is meestal niet helemaal gezond. De veren moeten mooi proper zijn, en er moeten ook overal veren zijn! Een vogel zonder slagpennen of staartpennen kan immers ook niet vliegen.

Aangezien grasparkieten zeer sociale dieren zijn, moeten ze contact hebben met de soortgenoten in de buurt. Kies dus voor vogels die wat kwetteren tegen elkaar of elkaar te eten geven door elkaar met zaadjes uit de krop te voederen.

Gezonde grasparkieten kijken ook voortdurend in het rond en klauteren vaak op en neer. Een vogel die in elkaar gedoken zit, zijn veren bol uit elkaar zet en niet rond kijkt, voelt zich meestal niet in orde. Dit is echter niet altijd duidelijk te zien: parkieten slapen geregeld overdag en tijdens deze slaap zetten ze hun veertjes ook wat boller.

Tot slot is het verstandig om te kijken of de grasparkiet 4 teentjes aan elk pootje heeft. Twee naar voor en twee naar achter gericht. Af en toe zijn er parkieten die slechts drie teentjes hebben, dus even nakijken kan nooit kwaad.

Welk geslacht heeft mijn grasparkiet best?

In principe maakt het geslacht niet zoveel uit. Bedenk wel dat wanneer je wil kweken, je uiteraard een mannetje en een vrouwtje kiest… En dit is makkelijker dan het lijkt. De kleur van de neusdop verandert tot ze anderhalf jaar oud zijn en pas dan kan je met zekerheid zeggen welk geslacht een vogel heeft.
Mij werd verteld dat ik een mannetje en een vrouwtje zou hebben. Na enkele maanden werd duidelijk dat het twee mannetjes waren… gelukkig waren er geen plannen om te kweken!

Verder raadt men soms aan om twee mannetjes te kiezen. Een van beide zal het gedrag van een vrouwtje nadoen, tenminste tot er een echt vrouwtje tussenkomt. Vanaf dat er een echt vrouwtje is, wordt het oorlog in de kooi, dus doe dit alsjeblieft nooit! Twee vrouwtjes en een vrouwtje en een mannetje kunnen in uitzonderlijke gevallen problemen geven door eieren te leggen, ondanks dat je geen nestblok hebt opgehangen. Twee vrouwtjes durven ook al eens sneller te vechten, al doen mannetjes dat onderling ook wel eens. Vrouwen onderling vechten echter harder en dit kan soms slecht aflopen…

Lees hier verder zodat je weet wat je moet doen de eerste dagen na aankoop van je vogeltje(s), zodat ze zich zo snel mogelijk thuis zullen voelen in jouw huis.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ze te stellen! Heb je eigen verhalen die je met ons en onze lezers wil delen? Laat gerust een berichtje achter!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comments

 1. monique fritschy says

  Ik heb meer een vraag.
  Heb je tips om een grasparkiet op je vinger te laten zitten?
  Ik heb hem/haar nu 3 weken en toen ik hem/haar kocht was het 12 weken.
  Kan met mijn hand in de kooi en eet uit mijn hand maar wil niet op mij vinger zitten.
  Wil zo graag dat hij/zij los kan vliegen in de woonkamer.
  Ik weet dat geduld veel doet maar zijn er nog meer dingen die ik kan proberen?

  • Hoi Monique,

   het is al mooi dat je de grasparkiet op je hand krijgt. Nu wil je hem dus nog op je vinger. Een mogelijke manier is om gewoon een vinger voor hem te houden (als hij hier geen schrik van heeft zonder eten in de buurt) en wanneer hij hier op gaat staan, geef je hem een stukje trosgierst. Elk dier kan je belonen met eten en na een tijdje zal hij weten dat hij op je vinger moet gaan staan om eten te krijgen.

   Wanneer hij niet uit zichzelf op je vinger komt staan, kan je met je vinger lichtjes duwen tegen zijn onderbuikje, een beetje boven zijn pootjes. De grasparkiet zal dan waarschijnlijk spontaan op je vinger komen door deze lichte druk op zijn buikje. Dit is ook de manier waarop mijn grasparkieten voor het eerst op de hand kwamen: door eten en een beetje druk tegen het buikje! En al lukt het niet van de eerste keer, dagelijks proberen kan al snel voor vooruitgang zorgen!

   Ik hoop je hiermee te kunnen helpen en het is leuk om te lezen dat de grasparkieten los door de woonkamer gaan mogen vliegen in de toekomst. Niets zo leuk voor de parkietjes!
   Laat je weten of het lukt? Als je nog vragen hebt, stel ze gerust! Een fotootje van de grasparkiet op je vinger is altijd welkom! 🙂

   Succes!

   • monique fritschy says

    Dank je voor de tip.
    Ik heb geprobeert om op zijn / haar buikje te drukken maar vliegt dan snel naar een ander stokje.
    Zal nog geduld moeten hebben denk.
    Mocht het lukken stuur ik een foto

    • Als hij al uit je hand at, komt hij er dan ook op zitten? Dat duurt meestal een tijdje. Probeer trosgierst of ander eten zo ver mogelijk van hem op je hand te leggen wanneer je met de hand in de kooi gaat. Hierdoor moet de vogel haast op je hand gaan staan. De eerste keer is het waarschijnlijk lastig, begint hij misschien met één pootje en haalt die er snel weer af.

     Uiteindelijk lukt het vast wel. Grasparkieten zijn nieuwsgierig en hebben graag dat lekkers dat je mee hebt. Op een bepaald moment gaat de angst hopelijk weg.

     Ik kijk er naar uit om te horen hoe het afloopt en om een leuke foto te zien! 🙂

 2. monique fritschy says

  Eergisteren zat hij op mijn vinger ineens.
  Stapte erop.
  Maar sinds gisteren doet hij het ineens niet meer.
  Als ik tegen zijn buikje druk zet hij gauw een pootje in de tralies.
  Als ik doorzet gaat het andere pootje ook de tralies in.
  Als ik het trosgierst op mijn hand leg dan rekt hij zich helemaal uit om erbij te kunnen.
  Hij vind het denk nog steeds spannend en was het eergisteren een toevalstreffer.

  • Dan boek je toch vooruitgang! De eerst keer is meestal het lastigste, dus ik denk dat hij weldra vaker op je hand zal komen!

   Als je merkt dat hij wegloopt na wat druk op zijn buikje kan je best stoppen, anders jaag je hem misschien weg. Als je je hand nog wat verder beweegt, wat doet hij dan? Hier rekken ze zich ook ontzettend ver uit, maar ze komen soms op de hand wanneer het gewoon uit hun bereik is. Ze springen dan van de stok of van de rand op je hand. Maar, ook hier is het niet altijd mogelijk om ze op de hand te krijgen. Ze zijn wat eigenwijs soms 🙂

 3. Monque fritschy says

  Hij rekt zich vaak uit om het te pakken.
  Dan gaat er een pootje op mijn hand en als hij verder moet schiet hij weg

 4. monique fritschy says

  Mijn parkiet was vandaag voor het eerst los.
  Maar heb daar veel spijt van.
  Ze wilde niet meer terug in de kooi en is van 3 uur in de middag tot 8 uur in de avond los geweest.
  Kreeg haar niet te pakken maar dat is op zich niet erg.
  Ze vloog de kooi van het konijn in en die heeft in haar pootje gebeten.
  Het bloedde en het lijkt of haar ene teen wat slap is.
  Heb haar uiteindelijk in haar kooi gekregen en heb er gelijk een doek over gedaan voor de stress.
  Morgen toch weer proberen of haar maar een poosje met rust laten?

  • Oei dat is minder om te horen… Ik zou ze even met rust laten en zien of alles in orde is met haar teentje. Als dat geen probleem is, kan je opnieuw proberen.

   Let wel op dat je de ruimte vliegklaar maakt: ramen afdekken met gordijnen zodat de grenzen van de ruimte duidelijk te zien zijn, geen vazen laten staan waar ze in kan vallen, geen giftige planten achterlaten… en zeker geen heet vuur/te veel water laten staan zodat ze zich niet verbrandt of verdrinkt.

   Ik heb al vaker gelezen dat grasparkieten niet terug in de kooi willen na het losvliegen. Een manier die ik las, is het weghalen van de etensbakjes een uur of twee voor je ze los laat. Dit zorgt dat ze allicht honger hebben na even vliegen en zo zullen ze vlotter de kooi opzoeken voor eten. De eerste keer is natuurlijk altijd even speciaal voor mens en dier!

 5. monique fritschy says

  Ze heeft er wel last van maar gebruikt hem af en toe wel.
  Ik zal proberen om morgen een foto van haar te plaatsen.
  Ze is wat rustiger maar eet en drinkt gelukkig wel.
  Ze zit nu op allebei haar pootjes en het ziet er wat beter uit dan vanmorgen.
  Haar nagel is er wel vanaf.
  Ik twijfelde of ik ermee naar de dierenarts zou gaan.
  Maar ben bang dat dit alleen maar meer stress oplevert.

  • Dat eten en drinken is al een heel goed teken. Ook dat ze op beide pootjes zit is belangrijk, ze kan het pootje dus nog gebruiken. De dierenarts zal inderdaad stress opleveren… maar als je twijfelt of alles in orde is, kan je dit toch best doen. Een nageltje groeit normaal geleidelijk aan weer terug, net zoals wanneer mensen een nagel verliezen. Ik hoop dat ze snel weer de oude is 🙂

 6. Een Irakese vriendin van mij heeft een grasparkiet gekregen voor haar dochtertje van 2. Ze is niet aan huisdieren gewend, vindt het zielig dat het diertje alleen is, maar is er ook een beetje bang voor. Ze wil er dus van af.
  Zelf heb ik altijd honden gehad, maar kan dat financieel niet meer aan. Ik mis wel erg een dier om me heen, en ik denk er dus over hem zelf te nemen. Hij krijgt dan een nieuwe, grotere kooi en ik wil er liefst een tweede bij kopen, een vrouwtje denk ik. De parkiet heeft een duidelijk blauwe neus, is dus een mannetje, maar waarschijnlijk niet meer piepjong. Hij zit goed in de veren maar is wel heel erg slank. Parkieten die we vroeger hadden waren wat ronder als ze volwassen waren.
  Mijn vraag: hoe kan ik dit het beste aanpakken? Ik denk erover om de parkiet van mijn vriendin en de te kopen parkiet samen los te laten bij mij thuis in de nieuwe kooi, dan kunnen ze samen wennen aan de nieuwe situatie. Of is dit onverstandig? En hoe lang moeten ze bij mij zijn voor ik ze kan laten rondvliegen in mijn kamer?
  Ik hoop dat u mij kunt helpen!

  • Het kan zeker geen kwaad dat de parkiet slank is, misschien is hij toch nog wat jonger dan je denkt? Oudere parkietjes worden inderdaad wat ronder met de jaren 🙂
   Als je beide parkieten wil loslaten in een nieuwe kooi kan er weinig misgaan. Als je ze in de kooi van een van beide zet, bestaat de kans dat de parkiet die vroeger al in die kooi zat zijn territorium gaat opeisen. In een nieuwe kooi is die kans klein, dus ze ongeveer op hetzelfde moment loslaten is perfect! Je kan trouwens kiezen of je een mannetje of vrouwtje bij je huidige parkiet zet. Zo lang je maar niet twee vrouwtjes samen zet, zou alles goed moeten verlopen!

   Voor je ze laat rondvliegen, kan je best zorgen dat de parkieten tam zijn zodat je ze weer terug in de kooi krijgt. Hoe lang dit duurt hangt er wat vanaf. Als je er veel tijd in steekt enkele weken, anders kan het maanden duren. Wees wel voorzichtig als ze de eerste keer uit de kooi komen zodat ze niet tegen de ramen vliegen.

   Fijn dat je de parkiet van je vriendin wil opvangen zodat hij een leuke nieuwe thuis krijgt. Een grote kooi zal hij sowieso leuk vinden en een vriendje maakt het helemaal af! Veel plezier er mee, en als je vragen hebt, kan e ze gerust stellen! Leuke foto’s zijn altijd welkom, die zie niet alleen ik, maar ook onze andere lezers graag! 🙂

   • Dank voor je reactie, dan ga ik het zo aanpakken. In de zomermaanden heb ik het niet zo druk, dus is er genoeg tijd om ze tam te maken. Ben erg blij dat ik deze website heb gevonden, want wat veel goede & duidelijke info staat er op. Zo durf ik wel aan een stel parkieten te beginnen. Ik begin me er steeds meer op te verheugen dat ik weer dieren ga krijgen! En natuurlijk ga ik foto’s maken en opsturen.

    • Bedankt voor je mooie woorden 🙂 Grasparkieten zijn heel leuke diertjes als je het niet erg vindt dat je er niet echt mee kan knuffelen zoals met katten of honden. Maar ze maken leuk lawaai om de stilte in huis te doorbreken! Ik kijk uit naar je verhalen en foto’s binnen enkele weken of maanden! 🙂

     • Ik heb nu drie parkieten, de blauwe Ciske om wie het allemaal begonnen is (naam vanwege “ik voel me zo verdomd alleen”), en Blondie en Bas, twee groene parkieten die ik bij een dierenwinkel in Deventer heb gehaald. Ik had er liever drie gehad, vanwege twee paartjes, maar die waren er gewoon niet. Inmiddels zijn ze hier sinds net iets voor mijn verjaardag op 11 juli, en ik ben erg blij me ze. Ciske is niet meer verdomd alleen, en ze hebben een ruime kooi die ze inmiddels ook helemaal gebruiken.
      Wat ook leuk is, ik wilde het eerst niet aan mijn vriend vertellen (weekendrelatie), want ik dacht dat hij zou zeggen: waar begin je aan. Maar toen ik het vertelde vond hij het leuk, en hij is nu echt goeie maatjes met de parkieten.
      Ik stuur zo nog een foto op van de kooi en van het moment waarop Ciske eindelijk van zijn kleine kooitje in de grote durfde over te stappen. Zo ontroerend!

 7. Hier eerst het verhaal van de overstap:
  Mijn opzetje mislukte. Ik dacht de zielige parkiet (inmiddels Ciske geheten, naar Ciske de Rat) als eerste in de grote kooi te laten gaan, maar het beestje was zo bang dat hij de overstap uit zijn kooi niet durfde te maken. Inmiddels zaten de twee andere parkieten nog in het doosje van de dierenwinkel. Ook niet echt goed. Dus uiteindelijk heb ik het doosje in de kooi gezet, en Ciske in zijn eigen kooi daar vlakbij, maar met de deurtjes dicht. De twee kwamen vrij snel het doosje uit en gingen hun nieuwe terrein verkennen.
  Vanmorgen de kooien weer dicht tegen elkaar aan geschoven, de deurtjes open gezet en me teruggetrokken om te werken. Om een uur of 4 was het dan zo ver: Ciske maakte zijn overstap. En het gaat verrassend goed. De andere twee heten Blondie (geel kopje) en Bas (hij heeft een wat lagere stem).

  • Bedankt voor je verhaal Fokkelien! 🙂

   Wat fijn dat je nu nieuwe parkietjes hebt! Komen ze nog steeds goed overeen en maken ze er geen probleem van om met een oneven aantal te zitten?

   Ja ik heb thuis ook gemerkt dat grasparkieten erg bang zijn. Hoewel het eigenlijk nieuwsgierige vogeltjes zijn en ze alles in het oog houden, is het begin even moeilijk. Je hebt het erg goed opgelost om Ciske in zijn eigen kooitje te laten om zo de nieuwe vogeltjes uit hun kleine doosjes te laten, daar blijven ze best niet al te lang in namelijk.

   Hopelijk gaan de vogeltjes het goed vinden met elkaar… ik ben in elk geval benieuwd naar het volgende deel van je verhaaltje!

 8. Het gaat erg goed met ze. Ik wil er nog wel een vierde bij hebben als het kan, maar ik laat het nog even gaan tot ik ze wat beter ken. Blondie is het meest ondernemend en Ciske en zij zijn meestal goede maatjes. Bas kan met de anderen opschieten, maar ik heb het gevoel dat hij ook een eigen vriendje wil. Ik ben heel blij met ze, het is gezellig en er is een hoop te zien. De Arabische vrouw die haar parkietje kwijt wou, was vandaag op bezoek. Ze zag de grote kooi en de andere parkieten, en was blij dat het allemaal goed was gekomen.

  • Ja dat is het nadeel van drie vogeltjes inderdaad, de derde voelt zich wat buitengesloten…

   Fijn dat de Arabische vrouw nog eens langs kon komen en haar parkietjes kon zien! Afscheid nemen is altijd erg lastig eens je aan je huisdieren gehecht bent! Grasparkietjes zijn dan ook ontzettend leuk om naar te kijken, ze kruipen de hele tijd rond en spelen met elkaar. Dat heb je met sommige andere huisdieren wel minder! Perfecte keuze gemaakt dus 🙂

 9. Hallo

  Ik zit met een probleem. 3 dagen terug heb ik een grasparkiet en een kooi gekocht bij een dierenwinkel. Achteraf las ik dat een parkiet zich beter op zijn gemak zal voelen in een kooi met horizontale tralies. De kooi die ik had gekoct had verticale tralies en was behoorlijk klein. Hierop heb ik een grotere kooi met horizontale tralies gekocht. Ik heb van beide kooien de luikjes opengezet en zo dicht mogelijk tegen elkaar aan gezet zodat mijn parkiet kon overstappen naar de grotere kooi. Op de een of andere manier is het mijn parkiet gelukt om tussen beide kooien een gat te vinden en is hij op een lamp gevlogen in de woonkamer. De vogel is nog niet tam en zit al uren op de lamp. Ik heb trosgierst in zijn nieuwe en oude kooi gedaan maar dat hielp niet. Hoe krijg ik mijn vogel terug in de kooi?

  Mvg

  Bekir

  • Oei dat is niet zo handig. Meestal kan je niet veel meer doen dan veel geduld hebben… de parkiet proberen te vangen is geen goed idee, dan gaat hij erg veel schrik krijgen van handen. Het is goed om trosgierst in zijn kooi te hangen, de kans is groot dat hij er heen gaat eens hij honger krijgt. Hij zal namelijk wel op verkenning moeten gaan eens hij wat van de schrik bekomen is en honger heeft. Ik hoop dat je hem snel weer in de kooi krijgt! Je mag altijd laten weten hoe je het voor elkaar hebt gekregen 🙂

   • Hallo Ruben bedankt voor je reactie.

    Mijn parkiet heeft het 3 dagen volgehouden om niet te eten of drinken uit zijn kooi. Uiteindelijk voelde ik mij toch genoodzaakt om het beestje te vangen omdat ik bang was dat ie zou uithongeren. Ik ben elke dag op een stoel gaan staan met trosgierst in mijn hand in de hoop dat ie snel zou wennen aan mijn hand zodat ik hem in zijn kooi kon doen. Dit is niet echt gelukt. Uiteindelijk heeft mijn vrouw de onderkant van de kooi er af gehaald en heeft de vogel horizontaal met de kooi benaderd. Ik gaf de vogel een klein zetje van achteren en hij vloog de kooi in waarna we gelijk de onderkant van de kooi dicht deden. Het beestje was behoorlijk gestresst maar ik zag geen andere optie. Nu ben ik elke dag weer bezig om zijn vertrouwen te winnen. Het is mij al 1 keer gelukt dat hij met een poot op mijn vinger kwam vanuit zijn zitstokje om uit mijn hand te eten. Hopen dat het allemaal toch goed komt.

    Vriendelijke groet

    Bekir

    • Amai, het is nogal een volhouder! 🙂 Je hebt het op de juiste manier aangepakt, uiteindelijk kan je niet anders meer, dat is een feit. Als hij al met een pootje op je vinger kwam, heb je al best veel vertrouwen (terug) gekregen hoor! Nog even volhouden en hij komt wel op je hand zitten hoor, veel succes en bedankt voor je reactie! 🙂

 10. Hallo,

  Ik ben van plan een parkietje te gaan kopen om deze tam te maken.
  Ik heb op uw site al gelezen dat twee parkieten die samen gehouden worden ook tam gemaakt kunnen worden, maar bij deze mijn vraag: raad u mij als beginner aan om een of twee parkietjes aan te schaffen om deze daarna tam te maken?

  • Dag Ibo, één vogeltje tam maken is meestal eenvoudiger, je moet ook op minder letten dan bij twee vogels, aangezien er dan geen andere uit de kooi kan ontsnappen.

   Soms volgt een vogeltje wel zijn vriendje, dus eentje die alleen nooit durft, gaat misschien zo de durver volgen… het hangt er echt vanaf wat het karakter van je vogeltjes is! Twee vogeltjes hebben wel veel aan elkaar, zeker als je zelf niet zo vaak thuis bent… dus dat moet je mee in rekening nemen!

   Veel succes en laat maar weten hoe het loopt! 🙂

 11. Hallo Ruben,
  ik heb een heel lief parkietje van iemand overgenomen en deze is nu ruim een jaartje oud. Ik heb hem nu goed tam gekregen (eet uit mijn hand en mond, komt als ik roep, vliegt los rond en ik krijg hem in zijn kooi terug). Hij komt uit een verpleeghuis, alwaar hij in de huiskamer stond en door iedereen door de tralies heen werd benaderd, wat hij als een bedreiging zag en ging bijten. Ik haalde hem daar vaak uit zijn kooi en praatte tegen hem en kon kusjes geven. Nu is hij hier een paar maanden thuis, maar het kusjes geven ontaard vaak in bijten in mijn lip of hals. Heeft u een idee hoe ik dit weer tot een lief kusje geven kan keren? Hij kan het wel en doet het ook geregeld, maar nu ben ik een beetje angstig geworden, want heb geen zin meer in een pijnlijke en bloedende lip.

  • Het doet me een beetje denken aan twee parkieten die ik heb gehad. Toen ze jong waren konden we ze aaien op hun buikjes en lieten ze veel toe. Enkele maanden later begonnen ze echter te bijten als je dit nog probeerde… Het heeft wellicht te maken met het feit dat parkieten niet graag hebben dat je ze aanraakt. Als ze ouder worden komen de prooidier instincten snel terug. Ze worden in de natuur ook enkel aangeraakt wanneer een roofdier ze te pakken krijgt, en zo voelt het ook als jij ze aanraakt. Ik denk dus dat het niet echt gaat lukken hem dit gedrag af te leren, het is namelijk normaal gedrag voor een prooidier, waar de grasparkiet zeker deel van uit maakt…

 12. Hallo Ruben!

  Ik ben van plan 2 parkietjes aan te schaffen, en ik vroeg me af of er nog andere dingen zijn die belangrijk zijn om te weten?
  Groetjes Emma.

  • Hoi Emma, volgens mij staat alles op deze pagina of op andere pagina’s op de website (denk aan algemene info op de voorpagina, info over voeding op die pagina…). Maar als je nog specifieke vragen hebt, mag je ze altijd stellen! 🙂 Hopelijk vind je twee leuke vogeltjes!

 13. Hallo Ruben!

  Op een andere site las ik dat schelpenzand slecht zou zijn voor de longen van parkietjes? Is dat echt zo? Ik dacht namelijk dat het heel anders zat.
  Ook las ik dat je 2 parkieten eerst uit elkaar moet houden en langzaam bij elkaar zetten, maar eigenlijk vind ik dat maar raar.
  Heb jij misschien tips?

  • Dat van het schelpenzand heb ik nog ooit gelezen, maar ik denk dat het niet klopt. In de natuur leven ze soms ook op zandgronden in Australië, dus het lijkt me heel vreemd. Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat het zeker niet slecht is. Alleen, je weet ook niet zeker of de alternatieven beter zijn. Krantenpapier al zeker niet door de inkt, houtschilfers weet ik zo niet.
   Ja soms is ze traag samenbrengen geen slecht idee (dan heb je wel twee kooien nodig) zodat ze elkaar leren kennen. Het hangt er wat vanaf natuurlijk. Als ze beide nieuw zijn in de kooi, maakt het minder uit en kan je ze gewoon samen zetten, dat gaf hier nooit problemen. Als je al langer vogels in die kooi hebt en je zet er eentje bij, dan kan het dat de nieuwe als indringer gezien wordt en dit kan problemen geven. In dit geval kan het handig zijn als ze elkaar eerst wat leren kennen zonder dat die nieuweling aangevallen kan worden. Al lukt het vaak ook zonder problemen, hangt vooral af van hoe dominant je vogels zijn!
   Ik zet ze zelf meestal gewoon meteen samen. Toen een vogeltje laatst stierf en er eentje alleen zat, heb ik binnen enkele dagen een nieuwe parkiet gezocht zodat de oude niet kon wennen aan alleen zijn. Hierdoor accepteerde hij het gezelschap heel snel (enkele uren schrik van elkaar en nadien zaten ze tegen elkaar te slapen). Had ik hier weken gewacht, zou hij zijn kooi als zijn eigendom gaan beschouwen en had de indringer er wel eens van langs kan krijgen!

   • Bedankt voor je reactie! Ik voor het ook al zo’n rare opmerking van dat schelpenzand.
    Aangezien ik inderdaad in 1 keer 2 parkietjes ga aanschaffen is dat denk ik ook de beste oplossing. Het kan nog eventjes duren voor ze komen maar ik zal het Laten weten als ze er zijn!

 14. Meredith says

  Hallo Ruben!
  Ik wil al heel lang grasparkietjes aanschaffen, en nu gaat het bijna gebeuren, nog een week of 6 ofzo, maar ik zit met waar ik ze moet kopen, hoe en waar kan ik het best zoeken naar kwekers? Het liefst in twente! (Misschien dat iemand anders het weet)

  • Hoi, fijn dat je grasparkietjes krijgt! Geweldige vogeltjes! 🙂 Kwekers vinden is inderdaad niet zo gemakkelijk. Ik ken daar zelf geen mensen, maar misschien kan je er via Google enkele vinden? Of ken je er misschien nog ergens anders? Er zijn vaak wel wat kwekers die linken hebben en die je zo tot in Twente kunnen brengen. Anders kan je eens in de Facebookgroep over grasparkieten kijken, daar kan je met zulke vragen altijd terecht en er is vast wel iemand die je kan helpen daar (zitten enkele duizenden mensen in die groep ui België en Nederland!). Uiteraard kan je nog altijd in een dierenwinkel terecht ook, maar dat is meestal de laatste keuze… Heel veel succes! 🙂

 15. Hallo Ruben,
  Ik heb al ongeveer 3 jaar een vrouwelijk albino grasparkietje. Ze is goed handtam, vliegt af en toe spontaan op een schouder, maar blijft het liefst dicht in de buurt van haar kooitje (mijn vermoede is dat ze een beetje slechtziend is en dus graag in bekende omgeving blijft). Ze zit altijd vrolijk te kwebbelen of fluiten en is in en rond haar kooi altijd druk aan het knabbelen, klimmen en fladderen.
  Ik ga nu na mijn opleiding fulltime werken dus kan niet meer zo veel thuis zijn. Het leek mij dus leuker voor Freya om een vriendje voor haar te gaan halen. Ik wil dan ook meteen een grotere kooi aanschaffen omdat de huidige kooi anders te klein is.

  Nu is echter mijn vraag, is Freya niet te oud om nog een vriendje te accepteren? En kan ik dan het best een 2e grasparkietje kopen of zou een valkparkiet ook kunnen? En aangezien Freya een vrouwtje is, moet ik dan juist een 2e vrouwtje of een mannetje kopen? Is er een (goede) kwekerij in de omgeving van Den Bosch waar ik eventueel meer informatie en/of een parkietje kan kopen?

  Sorry voor de vele vragen en alvast bedankt voor de hulp!

  • Je kan zeker een nieuwe parkiet er bij zetten, aangezien je aangeeft een nieuwe vogelkooi te kopen. Hierdoor is er minder sprake van het verdedigen van een territorium dus meestal geeft dit weinig problemen.
   Valkparkieten en grasparkieten samen… meestal wordt het afgeraden omdat grasparkieten nogal hard kunnen zijn. Misschien gaan valkparkietjes wel maar het hangt altijd wat af van het karakter van beide vogels.
   Het geslacht van een tweede grasparkiet maakt niet bijzonder veel uit. Soms wordt het afgeraden om twee vrouwtjes te nemen door dominantie, maar andere mensen hebben er minder problemen mee zolang er later geen mannetje bij komt, bijvoorbeeld mensen op dit forum. Als je geen jongen wilt wel even opletten met mannetje en vrouwtje samen. Normaal geeft het weinig problemen maar let er op dat er geen nestelgelegenheid is, dan blijven in de meeste gevallen de eitjes weg.
   Een kweker kan ik zo helaas niet mee helpen, maar misschien zijn er andere lezers die daar eentje kennen? Reageer gerust! 🙂

   Moest je nog wat willen weten, hoor ik het graag! In elk geval veel succes ermee! 🙂

 16. Ik zit er al een jaar over een grasparkietje te denken, maar ik heb altijd honden gehad en nooit vogels.
  De afgelopen maanden heb ik van alles op internet opgezocht en in bibliotheken gelezen, maar ik vind het toch wel spannend allemaal. Ik las over grasparkietjes die ineens aggresief werden in de puberteit. Ik wil dolgraag vriendjes worden met een toekomstig parkietje, maar ik ben bang dat hij me als hij ouder wordt, niet meer mag.
  Is de kans dat dit gebeurd groot?

  • Het hangt er heel erg vanaf hoeveel je met je parkietje bezig bent. Als je er weinig mee bezig bent, is de kans zeker bestaande dat je parkiet minder tam wordt en terug bang wordt van enkele dingen die daarvoor geen probleem waren. Als je er veel mee bezig bent, is de kans veel kleiner. Als je elke dag in de kooi gaat, gaan ze normaal niet plots niets meer van je handen moeten weten als dat eerder geen probleem was. (Het kan wel zo zijn dat je ze nooit echt tam krijgt, hangt heel erg af van je parkiet, sommige worden sneller en meer tam dan andere).

   Als je één vogeltje houdt, gaan ze normaal wel veel tammer worden en ook makkelijker tam blijven ondanks puberen. Maar een vogel alleen gedraagt zich heel anders dus ik geef persoonlijk de voorkeur aan een koppeltje (of nog meer parkietjes, dat kan ook 🙂 )

 17. Weet u nog dat ik zei dat ik graag 2 grasparkieten wilde? Nou het is gelukt! Na heel veel lezen, filmpjes kijken en allemaal dat soort dingen om meer te weten te komen over parkieten hebben we vandaag alles gekocht! De kooi, schelpenzand, eten, drinken, alles! En net hebben we 2 super lieve parkietjes opgehaald ik ben echt super blij! Bedankt voor de tips die u mij gegeven heeft! Hopelijk beleef ik nog veel plezier aan mijn parkieten en als er iets is zal ik ernaar vragen!

 18. Hallo Ruben,

  Ik heb thuis 2 grasparkieten in een grote kooi. Nou heb ik bog een iets minder grote kooi waar ik misschien een Agapornis (dwergpapegaai) willen houden. Nou was mijn vraag; zou ik die tegelijkertijd door de kamer kunnen laten vliegen of beter niet?
  Groetjes,
  Een onwijze vogelliefhebber

  • Ja hoor, dat kan zeker. Ze kunnen altijd zelf wegkruipen in hun eigen kooi als ze dat willen, dus dat zou geen problemen mogen geven. Moest je zien dat een van beide het echt niet tof vindt, dan kan je het achteraf niet meer doen. Normaal gezien is je kamer echter groot genoeg zodat ze weg kunnen vliegen van elkaar als ze dit willen!

 19. Michael Zebregs says

  Hallo,
  Ik ben van plan om als mijn eerste vogel een graspartkietje te nemen. Nu is vooral mijn vraag of ik het best 1 of 2 vogels kan nemen. Ik lees veel dat 2 beter is dan 1. Ik zou persoonlijk de parkiet graag tam maken zodat ik hem ook uit de kooi kan laten. Maar ik wil niet dat het ten koste van een gelukkige en gezonde vogel gaat natuurlijk. Ik ben zit nu in mijn studententijd. En ben afhankelijk van mijn schoolrooster soms overdag de hele tijd weg, maar er zijn ook dagen dat dat een stuk minder is. En ik het weekend is het bij mij ook een wat soeciale situatie. Ik heb als nederlander namelijk een belgische vriendin. Dus we wisselen de weekenden af met waar we zijn, als ben ik de weekenden bij mij thuis ove rhet algemeen de hele tijd thuis. Maar ik twijfel dus sterk of 1tje zich dan wel goed voelt. Wat is jou mening daarover gezien mijn situatie? Daarnaast heb ik al een kooi aangeschaft (kan hem nog wel retourneren de komende 2 weken) van 69×34.5x58cm en ik zou ook graag weten of dat groot genoeg is voor 2 parkietjes. Het is wel een mooi rechthoekige kooi met overal horizontale spijlen (wat ik denk dat positief is). Alvast heel erg bedabkt voor het advies. En voor de prachtige site. Hier vind ik werkelijk alles wat ik nodig heb op een plek. Ideaal. Het heeft me echt gesterkt in mijn keuze voor grasparkietjes.
  Met vriendelijke groeten,
  Michael Zebregs

  • Dag Michael, fijn dat je parkietjes in huis wil nemen! 🙂 Ik zou voor twee vogels kiezen als je toch geregeld een hele tijd weg bent, zeker als je ook eens een weekend van huis bent om de twee weken. Je kan ze zeker nog tam krijgen als je er twee tegelijk neemt. Probeer er dan wel snel aan te beginnen als ze nog nieuw in huis zijn, want als je langer wacht en ze ouder worden, wordt het steeds lastiger om ze nog tam te krijgen… Zeker als ze nog jong zijn als je ze krijgt, heb je een groot voordeel om ze tam te krijgen.
   De kooi die je zegt is normaal wel groot genoeg voor twee vogels. Zoals je aanhaalt is het super dat de spijlen horizontaal zijn, dat gaan je vogels leuk vinden om rond te klauteren!
   Veel succes en moest je nog vragen hebben, hoor ik het wel! 🙂

 20. Hallo,

  Onze lieve Timo is helaas overleden. Hij heeft de mooie leeftijd van 13 jaar bereikt. Maar de laatste maand werd hij stiller terwijl hij normaal de oren van je hoofdklets en qua gedrag niks weg had van een 13 jarige. Hij had een ontstoken oogje en medicijnen gekregen en op die laatste reageerde hij niet goed. Mee gestopt en gisteren beetje opleving maar vannacht overleden.

  Ik kwam toevallig deze site tegen. Ik lees over vogels bij een kweker weghalen.
  Misschien hebben jullie nog tips van goede kwekers of andere adresjes. Voor de toekomst.

  groeten Patricia

 21. Tim van der Aart says

  Hallo Ruben

  Ik wil graag eerst 1 grasparkiet en als ik die tam heb een vriendje erbij halen maar ik heb een vraagje over de financiële kosten ik heb namelijk wajong uitkering en bewindvoering en qua voeding en dergelijke lukt prima maar ik zou graag een redelijke schatting hebben qua kosten aanschaf omdat het ik bij bewind moet aanvragen u zou me enorm helpen

  Met vriendelijke groeten Tim van der Aart

  • Dag Tim,
   Aanschaf hangt er vanaf waar je de vogeltjes kan kopen. Als je op een vogelhappening bent, kan je ze soms voor vijf euro kopen. In een dierenwinkel vragen ze hier in de buurt €15 per vogel. De vogelkooi hangt er heel sterk vanaf. Misschien kan je tweedehands eentje goedkoper vinden, maar in de dierenwinkel zal het toch al snel rond de €50 zijn voor een redelijk kleine kooi, richting de €80 voor een grotere. Van de kooi heb je wel ontzettend lang plezier normaal gezien!
   Hopelijk kan je hier mee verder, anders hoor ik het graag! 🙂

 22. Henne van de Kamp says

  Hallo Ruben!

  Wat een leuke site heb je met zoveel ervaring en zoveel info.
  Ik heb toch vragen, ik heb niet alle vragen gelezen dus ik weet niet of het er tussen staat, dus hierbij:
  Ik wil een koppeltje kopen maar ik heb geen idee hoe ik ze uit moet kiezen. Ik ga via Marktplaats kopen bij iemand die gefokt heeft.
  Ik wil zelf graag kijken naar hoe ze met elkaar omgaan en naar elkaar kijken. Maar moet ik twee mannetjes kopen of twee vrouwtjes, ik wil geen eitjes graag. Of word er niet perse gelegd met een mannetje en een vrouwtje? Ik wil graag een koppel dat het met elkaar kan vinden zodat er niet hele dag ruzie is. Of komt dat ook vanzelf wel goed? Kan ik dat zelf nog beïnvloeden? Zoals je ziet heb ik een heleboel vragen voor je. Als je me hierbij kunt helpen heel graag.

  Met groeten vanuit Katwijk,

  Henne

  • Hoi Henne, bedankt! 🙂
   Hoe je een parkiet uitkiest: als je ze echt kan zien en kort kan observeren, kan je de beste keuze maken. Kies voor een vogel met verzorgde veertjes, die er gezond uit ziet en wat actief rondkijkt of beweegt. Een vogel die de hele tijd zit te slapen, heeft een veel grotere kans op een ziekte.
   Voor het geslacht zou ik zeggen: sowieso niet twee vrouwtjes. Mannetje en vrouwtje kan, maar ik heb zelf graag twee mannetjes omdat die nooit problemen geven met eitjes. Een van beide zal zich normaal gezien wat meer onderdanig gaan gedragen zodat ze goed opschieten op de meeste momenten, al kan je zo nu en dan toch zien dat ze even wat naar elkaar zitten te pikken omdat het nu eenmaal nooit 100% van de tijd goed loopt in relaties! 🙂 Normaal ga je nooit twee vogels hebben die constant ruzie maken als je voor twee mannetjes of een mannetje en vrouwtje kiest (met twee vrouwtjes loopt dit vaak moeilijk, dus vandaar liever niet doen). Ik geef zelf wel altijd twee etensbakjes (voor drinken is één bakje voldoende merk ik) omdat je toch gaat zien dat een van de twee de andere vogel al eens gaat wegjagen, en zo kunnen ze op hetzelfde moment eten, dat lijkt hier steeds het beste te werken.
   Hopelijk heb ik alles zo beantwoord, anders hoor ik het wel! Veel succes! 🙂

 23. hallo,

  ik had 2 parkietjes die ongeveer 4/5 jaar oud waren. Eentje is net een weekje overleden en ik heb het gevoel dat de parkiet die ik nu nog heb depressief is. We proberen hem zoveel mogelijk aandacht te geven , maar heb het liefst dat die geen seconde alleen hoeft te zijn. Is het dan ook verstandig om een nieuwe grasparkiet te kopen. (zo ja een wat oudere, rond de hoeveel jaar) of om hem aan iemand te geven die een voiliere heeft zodat die gezelschap heeft.

  Groetjes,
  Cansu

  • Dag Cansu, spijtig om te horen 🙁 Dat je parkiet af en toe wat alleen is, is geen ramp hoor, maar ik snap je bezorgdheid. Je kan zeker een nieuwe grasparkiet kopen, de leeftijd maakt niet zoveel uit, daar kan je kiezen wat je zelf het leukst vindt.

   • Hoi,
    Ik had net verteld dat het popje was overleden. De dierenarts dacht eerst dat ze vocht in haar buik had, ze kon ineens niet meer lopen. en toen ze het vocht eruit wou halen met een naald kwam er bloed uit ipv vocht. Nu heb ik niet echt duidelijke verklaring gekregen van de dierenarts en was het popje een dag erna overleden. Het mannetje dat ik nu heb ziet wel normaal uit. hij kwettert veel maar hij zet zijn veren wel vaak op. Ook heeft die een aantal witte plukjes op zijn hoofd.Kan hij ook ziek zijn? Ik stuur via de mail nog fotos van het parkietje. Kunt u ze alstublieft bekijken.

    groetjes,
    Cansu

    • Hij kan zeker ziek zijn, maar je weet het nooit zeker. Het is niet dat ik op basis van de foto’s zou zeggen dat hij ziek is. Die witte veertjes zijn heel normaal, dat zijn jonge veertjes die nog aan het groeien zijn. Niet te veel zorgen maken 🙂

Laat een Reactie achter

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.