Grasparkiet kopen

De beslissing is gevallen: je gaat grasparkieten in huis nemen! Allemaal heel leuk, maar hoe zorg je dat je de juiste vogels kiest?

En hoe maak je het je nieuwe huisdiertjes zo comfortabel mogelijk, zodat ze zich zo snel mogelijk thuis voelen in jouw huis en jij zal genieten van hun gezelschap, en omgekeerd! Waar koop je ze, wat is er verder nog allemaal nodig en wat kost dat allemaal?

Wat kost het om grasparkieten te kopen en te houden?

Grasparkieten zijn zeer goedkope huisdieren. Toch moet je over een beetje geld beschikken om de diertjes een zo goed mogelijk leven te geven. En ja, ook een investering in de vorm van tijd! Grasparkieten worden gemiddeld zeven tot tien jaar oud, dus denk hieraan bij de aankoop!

Om te beginnen heb je een vogelkooi nodig. Tips in verband met vogelkooien vind je op de pagina huisvesting. De prijs van een vogelkooi met speeltjes zal ergens tussen de vijftig en honderd euro liggen, afhankelijk van de grootte die je kiest, uiteraard liefst niet te klein. Ik herinner me hoe ik zelf in de winkel stond en er op de doos van een kooi stond: voor twee tot zes parkieten. Geloof me vrij, daar wil je er echt geen zes in houden. Net zoals mensen willen ook grasparkieten wat privacy dus let er op dat je niet alles gelooft dat de winkelier je wil wijsmaken.

Vervolgens heb je de vaste kosten elke maand voor hun huisvesting en voedsel. Op jaarbasis is dit echter beperkt. Je komt met tien euro gemakkelijk toe voor de grondbedekking voor een volledig jaar, toch zeker als je zoals ik de grote zakken schelpenzand aankoopt. De zaadjes kosten ook maar een euro of tien per jaar, samen met wat trosgierst zeker niet meer dan twintig.

Hou wel in het achterhoofd dat parkietjes ziek kunnen worden en een bezoek aan de dierenarts kost wel wat meer. Dat is al snel twintig tot dertig euro, zonder grote ingrepen (denk bijvoorbeeld aan nageltjes knippen). Sommige mensen moeten nooit naar de dierenarts, anderen dan weer vaker. Zelf ben ik slechts één keer daar geweest op een kleine vijf jaar tijd, dus die kosten vallen wel mee.

Als al het bovenstaande te doen is voor jou, dan zal de aankoop van grasparkieten er nog wel bij kunnen. Grasparkieten zijn geen exclusieve en dus dure vogels. Bij Tom & Co, de dierenwinkel hier in de omgeving, kosten ze vijftien euro. De Engelse grasparkieten kosten wat meer, rond de 25 euro. Mijn parkieten komen echter van een vogelbeurs waar echte kwekers ze verkopen. Ik heb hier… vijf euro betaald per vogel. Dat lees je goed, vijf euro voor een grasparkiet! Dat is wat anders dan honden die honderden euro’s kosten en die dagelijks minstens twee maal willen gaan wandelen. Wie zei ook weer dat grasparkieten geen goede keuze waren?

Alles op een rijtje:

 • Maximaal honderd euro voor de kooi (eenmalig)
 • Tien euro voor schelpenzand of andere grondbedekking per jaar
 • Twintig euro voor het eten
 • Vijf tot twintig euro per grasparkiet (eenmalig)
 • De kosten voor de dierenarts, 25 euro per bezoek

Koop ik best jonge of oude grasparkieten?

Dat hangt er wat vanaf. Ik hoor zelf veel mensen vragen hoe ze hun parkieten tam kunnen maken, en deze mensen moet ik steeds antwoorden: jonge vogels zijn hier beter voor geschikt. Wil je tamme parkieten? Ga dan zeker voor jonge vogels. Jonge parkieten zijn meestal net uit het nest, tien tot twintig weken oud dus. Vanaf anderhalf jaar oud, zijn parkieten volwassen en vanaf dan zal alles aanleren veel moeilijker worden. Bij tam maken geldt: hoe jonger hoe beter, vanaf tien weken oud.
Sommige mensen willen echter gewoon gezelschap, leuk gekwetter op de achtergrond of willen de vogels zien vliegen, rondkruipen, met elkaar spelen… In dit geval zou ik zeggen: ken je mensen met oudere grasparkieten die ze om de een of andere reden niet meer willen? Neem deze gerust in huis. In de dierenwinkel ga je echter zelden oude vogels zien omdat veel mensen jonge vogels willen.
Hou er natuurlijk ook rekening mee dat wanneer je oude vogels in huis neemt, deze gemiddeld veel minder lang zullen leven. Een vogel van tien jaar oud naar een nieuw plekje brengen… de stress zou het beestje wel eens fataal kunnen worden.

Dus je weet nu welke leeftijd je parkiet voor jou moet hebben? Mooi! Maar wat dan, hoe herken ik jonge vogels? De mensen in de dierenwinkel kunnen uiteraard helpen maar sommige mensen vertrouwen deze ‘kenners’ niet altijd. Begrijpelijk, het zelf leren is veel leuker. Toch mag je niet vergeten dat deze verkopers willen verkopen… en niet enkel grasparkieten, de winsten zitten immers in voeding en speeltjes. Voornamelijk tevreden klanten zijn dus noodzakelijk aangezien die terug komen, en dat is enkel te verkrijgen door eerlijk te zijn.

Hoe herken ik een jonge vogel?

Jonge grasparkieten hebben enkele uiterlijke kenmerken die verschillen ten opzichte van volwassen vogels:

 • De strepen op het kopje : bij de jonge parkieten lopen deze strepen bijna volledig tot aan de neusdop. De neusdop hoor ik sommige mensen denken? Dat is dat stukje net boven de snavel met die bruine, roze of blauwe kleur. Na de jeugdrui, wanneer de parkieten zo’n zes maand oud zijn, verdwijnen deze strepen op het voorhoofd. De strepen trekken zich dan terug tot achter op het kopje.
 • Ogen: bij jonge grasparkieten zijn de zwarte oogjes omgeven met een wit randje. Op oudere leeftijd verdwijnt dit witte randje. Let wel op: een witte rand kan bij oudere vogels ook zichtbaar zijn. Dit is voornamelijk het geval wanneer de parkiet opgewonden is als hij met een spiegeltje speelt en denkt dat hij een soortgenootje gevonden heeft of met een soortgenootje gek aan het doen is, wat meestal gepaard gaat met het hevig op en neer bewegen van het kopje.
 • Lichaamsbouw: dit is wat lastiger om te zien zonder ervaring. Als er echter jonge en volwassen parkieten samen zitten is het duidelijker te merken. De volwassenen hebben een veel stevigere lichaamsbouw en zijn vaak wat minder slank. Ook zijn de staartpennen een stuk korter bij de jonge grasparkieten.
  Toen ik voor het eerst in een dierenwinkel kwam, kon ik het verschil ook niet zien. Nu na bijna vijf jaar, wordt het stukken gemakkelijker, dus vraag gerust om raad wanneer je die kan gebruiken! Als er oude en jonge vogels naast elkaar zitten, zal je het verschil wel zien (voornamelijk in grootte), maar in de andere gevallen ga je toch op de verkoper moeten vertrouwen.
 • Tot slot even vermelden dat jonge grasparkieten in mei tot september goed te vinden zijn. In januari ga je dus normaal geen jonge vogels kunnen kopen… Even geduld hebben dus, maar in de tussentijd kan je rustig deze site verder lezen 🙂

Hoe herken ik een gezonde vogel?

Niemand wil een ziek vogeltje kopen. De kans dat ze sterven is vele malen groter, de stress van een verhuis kan ze snel fataal worden als ze al verzwakt zijn en dat verdriet wil je niet meemaken. Uiteraard zijn sommige ziekten niet ter plaatse te zien, maar het uiterlijk en gedrag van een parkiet tonen al veel.

Gezonde grasparkieten zijn levendige vogeltjes. Ze klimmen rond, vliegen af en toe, poetsen hun veren en spelen met soortgenootjes.

Grasparkieten kuisen elkaars veren

Een parkiet waarvan de veren er vies en onverzorgd uit zien, is meestal niet helemaal gezond. De veren moeten mooi proper zijn, en er moeten ook overal veren zijn! Een vogel zonder slagpennen of staartpennen kan immers ook niet vliegen.

Aangezien grasparkieten zeer sociale dieren zijn, moeten ze contact hebben met de soortgenoten in de buurt. Kies dus voor vogels die wat kwetteren tegen elkaar of elkaar te eten geven door elkaar met zaadjes uit de krop te voederen.

Gezonde grasparkieten kijken ook voortdurend in het rond en klauteren vaak op en neer. Een vogel die in elkaar gedoken zit, zijn veren bol uit elkaar zet en niet rond kijkt, voelt zich meestal niet in orde. Dit is echter niet altijd duidelijk te zien: parkieten slapen geregeld overdag en tijdens deze slaap zetten ze hun veertjes ook wat boller.

Tot slot is het verstandig om te kijken of de grasparkiet 4 teentjes aan elk pootje heeft. Twee naar voor en twee naar achter gericht. Af en toe zijn er parkieten die slechts drie teentjes hebben, dus even nakijken kan nooit kwaad.

Welk geslacht heeft mijn grasparkiet best?

In principe maakt het geslacht niet zoveel uit. Bedenk wel dat wanneer je wil kweken, je uiteraard een mannetje en een vrouwtje kiest… En dit is makkelijker dan het lijkt. De kleur van de neusdop verandert tot ze anderhalf jaar oud zijn en pas dan kan je met zekerheid zeggen welk geslacht een vogel heeft.
Mij werd verteld dat ik een mannetje en een vrouwtje zou hebben. Na enkele maanden werd duidelijk dat het twee mannetjes waren… gelukkig waren er geen plannen om te kweken!

Verder raadt men soms aan om twee mannetjes te kiezen. Een van beide zal het gedrag van een vrouwtje nadoen, tenminste tot er een echt vrouwtje tussenkomt. Vanaf dat er een echt vrouwtje is, wordt het oorlog in de kooi, dus doe dit alsjeblieft nooit! Twee vrouwtjes en een vrouwtje en een mannetje kunnen in uitzonderlijke gevallen problemen geven door eieren te leggen, ondanks dat je geen nestblok hebt opgehangen. Twee vrouwtjes durven ook al eens sneller te vechten, al doen mannetjes dat onderling ook wel eens. Vrouwen onderling vechten echter harder en dit kan soms slecht aflopen…

Lees hier verder zodat je weet wat je moet doen de eerste dagen na aankoop van je vogeltje(s), zodat ze zich zo snel mogelijk thuis zullen voelen in jouw huis.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ze te stellen! Heb je eigen verhalen die je met ons en onze lezers wil delen? Laat gerust een berichtje achter!

74 gedachten over “Grasparkiet kopen”

 1. Hallo Ruben

  Ik wil graag eerst 1 grasparkiet en als ik die tam heb een vriendje erbij halen maar ik heb een vraagje over de financiële kosten ik heb namelijk wajong uitkering en bewindvoering en qua voeding en dergelijke lukt prima maar ik zou graag een redelijke schatting hebben qua kosten aanschaf omdat het ik bij bewind moet aanvragen u zou me enorm helpen

  Met vriendelijke groeten Tim van der Aart

  Beantwoorden
  • Dag Tim,
   Aanschaf hangt er vanaf waar je de vogeltjes kan kopen. Als je op een vogelhappening bent, kan je ze soms voor vijf euro kopen. In een dierenwinkel vragen ze hier in de buurt €15 per vogel. De vogelkooi hangt er heel sterk vanaf. Misschien kan je tweedehands eentje goedkoper vinden, maar in de dierenwinkel zal het toch al snel rond de €50 zijn voor een redelijk kleine kooi, richting de €80 voor een grotere. Van de kooi heb je wel ontzettend lang plezier normaal gezien!
   Hopelijk kan je hier mee verder, anders hoor ik het graag! 🙂

   Beantwoorden
 2. Hallo Ruben!

  Wat een leuke site heb je met zoveel ervaring en zoveel info.
  Ik heb toch vragen, ik heb niet alle vragen gelezen dus ik weet niet of het er tussen staat, dus hierbij:
  Ik wil een koppeltje kopen maar ik heb geen idee hoe ik ze uit moet kiezen. Ik ga via Marktplaats kopen bij iemand die gefokt heeft.
  Ik wil zelf graag kijken naar hoe ze met elkaar omgaan en naar elkaar kijken. Maar moet ik twee mannetjes kopen of twee vrouwtjes, ik wil geen eitjes graag. Of word er niet perse gelegd met een mannetje en een vrouwtje? Ik wil graag een koppel dat het met elkaar kan vinden zodat er niet hele dag ruzie is. Of komt dat ook vanzelf wel goed? Kan ik dat zelf nog beïnvloeden? Zoals je ziet heb ik een heleboel vragen voor je. Als je me hierbij kunt helpen heel graag.

  Met groeten vanuit Katwijk,

  Henne

  Beantwoorden
  • Hoi Henne, bedankt! 🙂
   Hoe je een parkiet uitkiest: als je ze echt kan zien en kort kan observeren, kan je de beste keuze maken. Kies voor een vogel met verzorgde veertjes, die er gezond uit ziet en wat actief rondkijkt of beweegt. Een vogel die de hele tijd zit te slapen, heeft een veel grotere kans op een ziekte.
   Voor het geslacht zou ik zeggen: sowieso niet twee vrouwtjes. Mannetje en vrouwtje kan, maar ik heb zelf graag twee mannetjes omdat die nooit problemen geven met eitjes. Een van beide zal zich normaal gezien wat meer onderdanig gaan gedragen zodat ze goed opschieten op de meeste momenten, al kan je zo nu en dan toch zien dat ze even wat naar elkaar zitten te pikken omdat het nu eenmaal nooit 100% van de tijd goed loopt in relaties! 🙂 Normaal ga je nooit twee vogels hebben die constant ruzie maken als je voor twee mannetjes of een mannetje en vrouwtje kiest (met twee vrouwtjes loopt dit vaak moeilijk, dus vandaar liever niet doen). Ik geef zelf wel altijd twee etensbakjes (voor drinken is één bakje voldoende merk ik) omdat je toch gaat zien dat een van de twee de andere vogel al eens gaat wegjagen, en zo kunnen ze op hetzelfde moment eten, dat lijkt hier steeds het beste te werken.
   Hopelijk heb ik alles zo beantwoord, anders hoor ik het wel! Veel succes! 🙂

   Beantwoorden
 3. hallo,

  ik had 2 parkietjes die ongeveer 4/5 jaar oud waren. Eentje is net een weekje overleden en ik heb het gevoel dat de parkiet die ik nu nog heb depressief is. We proberen hem zoveel mogelijk aandacht te geven , maar heb het liefst dat die geen seconde alleen hoeft te zijn. Is het dan ook verstandig om een nieuwe grasparkiet te kopen. (zo ja een wat oudere, rond de hoeveel jaar) of om hem aan iemand te geven die een voiliere heeft zodat die gezelschap heeft.

  Groetjes,
  Cansu

  Beantwoorden
  • Dag Cansu, spijtig om te horen 🙁 Dat je parkiet af en toe wat alleen is, is geen ramp hoor, maar ik snap je bezorgdheid. Je kan zeker een nieuwe grasparkiet kopen, de leeftijd maakt niet zoveel uit, daar kan je kiezen wat je zelf het leukst vindt.

   Beantwoorden
   • Hoi,
    Ik had net verteld dat het popje was overleden. De dierenarts dacht eerst dat ze vocht in haar buik had, ze kon ineens niet meer lopen. en toen ze het vocht eruit wou halen met een naald kwam er bloed uit ipv vocht. Nu heb ik niet echt duidelijke verklaring gekregen van de dierenarts en was het popje een dag erna overleden. Het mannetje dat ik nu heb ziet wel normaal uit. hij kwettert veel maar hij zet zijn veren wel vaak op. Ook heeft die een aantal witte plukjes op zijn hoofd.Kan hij ook ziek zijn? Ik stuur via de mail nog fotos van het parkietje. Kunt u ze alstublieft bekijken.

    groetjes,
    Cansu

    Beantwoorden
    • Hij kan zeker ziek zijn, maar je weet het nooit zeker. Het is niet dat ik op basis van de foto’s zou zeggen dat hij ziek is. Die witte veertjes zijn heel normaal, dat zijn jonge veertjes die nog aan het groeien zijn. Niet te veel zorgen maken 🙂

     Beantwoorden
 4. Hoi,

  Wij hebben 2 vrouwtjes bij elkaar( we dachten dat er 1 een mannetje was bij aanschaf) dit gaat op soms wat ruzie best oke. Nou hebben we er een mannetje bij gekocht die we eerst tam willen maken( de dames zijn niet zo handtam, 1 is wel minder bang) nou is mijn vraag is het verstandig om dat mannetje bij de 2 dames te zetten uiteindelijk of later als deze tam is een ander vriendje voor hem er bij te halen??

  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Oei een oneven aantal parkietjes is sowieso al niet aan te raden, maar één mannetje bij twee vrouwen, dat geeft bijna altijd problemen. De vrouwtjes zouden dan wel eens kunnen vechten om het mannetje, en dat kan er heel erg hard aan toe gaan, dus ik zou dit niet aanraden. Een vriendje voor hem erbij kan natuurlijk wel, twee mannetjes samen geeft zelden problemen!

   Beantwoorden
 5. Ik zit al een hele tijd te denken om een vogeltje aan te schaffen. Het lijkt me ontzettend leuk. Vroeger toen ik nog thuis woonde hebben we ook kanarie’s en grasparkieten gehad. Een grasparkiet lijkt me erg leuk omdat je die tam kan maken, soms kan leren praten en ze leuke speeltjes kan geven. Maar ik heb de ziekte van meniere met de daarbij horende tinnitus (24 uur per dag continu een hele hoge pieptoon in beide oren), en nu weet ik niet zo goed of een grasparkiet aanschaffen dan een goed idee is. Soms als ik even een grasparkiet hoor valt het mee, maar de hele dag is wel wat anders natuurlijk. Mijn moeder zei dat als ik er eentje neem, hij minder lawaai maakt dan met twee. Maar ik woon in een erg gehorige woning, en de parkiet zou dan één of twee kamertjes verder van de slaapkamer af staan. Ik vermoed dat ik de parkiet dan wel ga horen in de slaapkamer. 

  Daarom dacht ik aan een norwich kanarie popje. Ik hoorde dat norwich kanarie’s erg rustig zijn en niet veel geluid maken (de poppen dan). Is dat waar? Anders is een norwich popje voor mij denk ik een betere keuze. Want ik hoorde dat bij veel aandacht deze vogeltjes ook best wel tam kunnen worden. Ik weet niet of ik een kanarie popje ook zou horen in de slaapkamer. Dat is namelijk niet de bedoeling, zeker niet in de zomer als het rond vier uur in de nacht al licht word. Wat zou voor mij een goede keuze zijn?

  Beantwoorden
  • Ik heb zelf geen ervaring met norwich kanaries, dus daar kan ik weinig over zeggen. Ik weet wel dat een parkiet nog hoorbaar is als die twee kamers verderop zit, maar het is geen luid kabaal meer, eerder achtergrond geluid. Als je er op let, ga je ze wellicht kunnen horen, maar ik denk niet dat je er wakker van wordt.
   Parkieten maken inderdaad de hele dag wel wat geluid (soms zijn ze uiteraard ook wel eens een volledig uur stil, vooral als de omgeving ook stil is), maar nu niet om te zeggen dat ze de hele dag krijsen. Eerder rustig kwetteren/keuvelen met elkaar, maar niet super hard. Ik weet niet of dat je vraag kan beantwoorden?

   Beantwoorden
 6. Hi Ruben,

  Allereerst: wat een geweldige website. Via een collega ben ik op het idee gekomen om een Catharina Parkiet in huis te namen, ik was eerder al op zoek gegaan naar informatie over een Valk Parkier (misschien later leuk als vriendje er bij). Nu ben ik zelf geen fan van dieren kopen via een dierenwinkel. Weet jij wellicht een goede kweker waar ik terecht kan?

  Beantwoorden
  • Dat hangt heel erg af van waar je woont. Vaak kan je wel kwekers vinden online in je buurt, of op een vogelbeurs/vogelhappening rondkijken, daar zie je kwekers in overvloed die je kan aanspreken!

   Beantwoorden
 7. Hoi ruben,
  Ik heb sinds vorig jaar zomer een buitenvoliere (met binnenhok) met 9 parkieten. Ik mis nog een mannetje. Kan ik die er zomaar bijzetten of wordt deze dan nu niet meer opgenomen in de groep?

  Beantwoorden
 8. Hoi Ruben,

  Ik zou heel graag een parkietje in huis willen halen (vroeger ook altijd gehad) is 1 parkietje prima in zijn eentje of heeft hij/zij wel echt een maatje nodig? En heb je nog tips om ze hand tam te krijgen? En hoe groot moet een kooi ongeveer zijn?

  Beantwoorden
  • Een parkietje alleen kan op zich, maar enkel als je heel veel thuis bent om aandacht te geven… Anders raad ik liever aan dat je er meerdere neemt, dan houden ze elkaar bezig als jij geen aandacht kan geven. Ik vind het zelf ook geweldig om naar mijn parkietjes te kijken terwijl ze met elkaar aan het spelen/kwetteren/ruziën zijn, zo heb je veel bezigheid in de kooi! Alleen heb je meer kans dat er problemen optreden zoals verenplukken omdat je vogeltje zich verveelt.
   Hoe je ze tam kan krijgen, kan je op de pagina over hand tam maken vinden. Een kooi is best zo groot mogelijk natuurlijk, dan hebben je grasparkietjes extra veel plaats om te kruipen en te vliegen. Anders probeer je best toch 60-80cm breedte/hoogte te vinden, al is nog iets meer altijd goed meegenomen! Veel succes 🙂

   Beantwoorden
 9. Dag Ruben

  Ik heb een parkietje van ongeveer een jaar oud. Ik denk eraan om een vriendje aan te schaffen omdat ik er te weinig mee bezig kan zijn..

  Nu vroeg ik me af of ik er zomaar een 2de mag bijsteken of moet dit in een aparte kooi? Ik heb ook geen idee of ik een mannetje of vrouwtje heb.

  Dankjewel alvast

  Beantwoorden
  • Je kan dit meteen, moet niet in een aparte kooi. Wat wel een aan te raden is, is het herinrichten van de kooi, zodat ook je huidige parkietje in een soort nieuwe omgeving komt. Anders gebeurt het al sneller dat deze zijn territorium zal verdedigen. Heb zelf nog nooit problemen gehad met een nieuw vogeltje, al zaten mijn parkietjes ook zelden langer dan twee weken alleen, dat speelt mogelijk mee.

   Beantwoorden
 10. Dag Ruben!

  Allereerst: wat een leuke website! Ik zit er al een tijdje aan te denken om ook een grasparkiet in huis te nemen. Ik wil er graag eentje aanschaffen, ipv twee, omdat ik graag wil dat de grasparkiet zich aan mij gaat binden. Ik loop alleen binnenkort 5 maanden stage met werkweken van 40 uur (5 dagen in de week van 9 tot 5). Ik vroeg me af of het oke is voor een grasparkiet om 5 dagen in de week 8 uur alleen te zijn. Ik zal ’s avonds uiteraard wel thuis zijn om aandacht te besteden aan de vogel. Of is het beter om meteen een koppel te nemen, zodat ze elkaar hebben wanneer ik er niet ben. Ik hoor graag van u terug.

  Groeten,
  Sara

  Beantwoorden
  • Zelf geef ik sterk de voorkeur aan een koppeltje, omdat ze zich zo goed bezig houden met elkaar. De hele dag zitten ze achter elkaar aan, fluiten ze samen… Ik zou het gekwetter van twee vogeltjes altijd boven dat van eentje verkiezen (eentje zal vrij stil zijn meestal). Het kan op zich wel, maar 8u per dag alleen… Na je stage wil je misschien nog andere jobs uitoefenen waarbij je vaak weg moet, dus dan lijkt het me leuker voor je parkiet dat hij een vriendje heeft!

   Beantwoorden
 11. Wat een geweldige website ik heb een grasparkiet gekregen van mijn moeder. Deze schijnt een jongen te zijn misschien kleur is zo moeilijk te zien. Echter wil ik een andere parkiet erbij. Wat raad u mij aan.

  Beantwoorden
 12. gm ik had 2 grasparkieten broer en zus nu is heb vrouwtje gister overleden en zit der broertje stil op een stokje fluit niet is het dan verstandig dat ik er een ander bij zet en welk soort hij is nu 8 jaar vind het zo zielig was altijd vrolijk.

  hoor graag meer

  Beantwoorden
  • Sterkte, jammer om te horen! Zelf zou ik altijd voor een mannetje kiezen in dit geval, ik ben graag zeker dat er geen problemen met eitjes komen door geen popje en haantje samen te zetten als ik niet wil kweken.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.