Huisvesting valkparkiet

Als je valkparkieten in huis wil houden, moet je ze een geschikt onderkomen geven. Hieronder vind je informatie over de kooi en de speeltjes om je te helpen om een leuke plek voor je parkieten te creëeren.

Huisvesting valkparkieten

Valkparkieten kan je binnen in de woonkamer of buiten in een volière houden. Voor beide mogelijkheden zijn er enkele tips.

Vogelkooi binnen

Valkparkieten zijn tamelijk groot en kunnen dus wat plaats gebruiken. Een kooi van een meter lang, vijftig centimeter breed en zeventig centimeter hoog wordt als groot genoeg gezien voor een koppel valkparkieten. Een kleinere kooi kan wel voor een beperkte tijd. Als je de valkparkieten in een kleine kooi houdt, zorg dan zeker dat ze elke dag vrij kunnen vliegen door de kamer. Kan je hen niet vaak los laten, dan doe je er goed aan om een grotere kooi te zoeken zodat ze meer beweging hebben en gezond blijven.

Mannelijke valkparkiet in een kooi met speeltjes
Een mannelijke valkparkiet met speeltjes

Waar plaats je de vogelkooi

Parkieten houden van wat licht. Zet de vogelkooi dus niet op een donker plekje, maar liever in de buurt van een raam. Toch is de kooi vlak voor een raam zitten geen goed idee. Een raam zorgt voor afkoeling en het kan er dus te koud worden.

De meeste vogels zijn prooidieren en dus moeten ze voortdurend alert zijn, wat vermoeiend is. Ga je vogels dus niet midden in de woonkamer zetten, maar zorg voor minstens één muur tegen de kooi zodat ze weten dat die kant veilig is. De kooi op een hoogte van ongeveer anderhalve meter plaatsen, zorgt er voor dat ze zich niet voortdurend bedreigd voelen via boven en is dus zeker aan te raden.

Parkieten krijgen graag veel aandacht, dus zet de kooi op een plek waar je veel komt. In principe mogen ze op de slaapkamer staan, maar valkparkieten produceren erg veel stof. Veel mensen hebben hier last van als ze er de hele nacht in slapen, dus daarom raad ik het af.

Let er ook op dat er geen tocht aan de vogelkooi komt, parkieten kunnen dan veel vaker in de rui gaan en dat kost veel energie. Ze kunnen er ook ziek van worden, iets dat je zeker wil vermijden. Tot slot wil je de vogels rust geven. Plaats ze dus niet vlak voor een televisie of radiobox en niet op een trillend apparaat zoals een koelkast, een vaatwasser of een wasmachine. Ze houden van kabaal, maar niet tijdens hun slaap… hoe zou je zelf zijn!

Buitenvolière

Een valkparkiet hoeft niet binnen te wonen. Een buitenvolière is net zo goed al moet je dan wat extra bieden. Buiten kan het erg koud worden en daarbij hebben de valkparkieten hulp nodig. Zorg daarom voor een nachthok. In dit hok kunnen de vogels elke nacht rustig slapen en zitten ze in het donker zodat ze niet gestoord worden door straatverlichting of verkeer. De temperatuur in het nachthok moet ten alle tijde boven vijf graden Celcius blijven. Neem zeker ook hier een kijkje: parkieten verzorgen in de winter.

Voor een buitenvolière wordt meestal wat meer plaats voorzien. Aangeraden wordt om een lengte van zo’n twee meter, een breedte van een meter en een hoogte van twee meter te voorzien. Dit geeft de valkparkieten veel plaats om te bewegen. Dit is een stukje groter dan de vogelkooi voor binnen omdat de vogels hier niet vrij door de woonkamer kunnen vliegen zo nu en dan en dus altijd in dit hok zitten.
De afmetingen van het nachthok zijn meestal ongeveer een meter breedt en lang, en dezelfde hoogte van twee meter. In de winter zullen de vogels soms veel tijd in dit hok moeten doorbrengen als het buiten de hele dag vriest.

Bodembedekking

Op de bodem van de kooi kan je verschillende materialen leggen. Vergelijk het met je eigen woonkamer, sommigen hebben graag parket, anderen verkiezen een stenen vloer. Zo is het ook met valkparkietjes!

Een eerste optie is schelpenzand, waar enkele voedingsmiddelen inzitten die je anders los moet geven. Schelpenzand ruikt lekker naar anijs als je er vlak bij staat en zorgt dat je weinig merkt van andere geuren, maar geeft ook weer niet de hele ruimte een sterke geur. Ik heb altijd schelpenzand gebruikt, waardoor ik de geur van anijs nu onmiddelijk aan schelpenzand link. Toen ik eens peperkoek voorgezet kreeg, waar anijs in zit, moest ik daar meteen niets van weten. Zand in mijn eten? Nee bedankt! Heb je dit liever nooit voor, dan kan je een andere bodembedekking kiezen:

Houtsnippers en papier zijn andere goede oplossingen. Krantenpapier is de gemakkelijkste oplossing van allemaal waardoor je nauwelijks moet schuren bij het schoonmaken van de kooi. Toch is dit niet zo goed. De inkt die bij het drukken van kranten gebruikt wordt, geeft namelijk snel wat af en zo kan de parkiet die hierop gaat knagen, wat zo goed als elke vogel zal doen, ziek worden. Houtsnippers zijn ook tamelijk eenvoudig om te verversen en verspreiden niet al te veel geur.

Je kan het best een beetje experimenteren. Als je tevreden bent over je bodembedekking kan je hem houden, anders wissel je tijdelijk met iets anders om zo een geschikte ondergrond voor je valkparkieten te voorzien, liefst eenje waar je zelf tevreden mee bent.

Zitstokken

Vogels hebben geen zetels en stoelen nodig om op te kunnen zitten en zijn niet zo veeleisend. Een houten tak en ze zijn al tevreden… daar kunnen wij wat van leren! Al is het wel iets complexer dan dat.

Zitstokken voor valkparkieten moeten redelijk dik zijn. Als minimum wordt meestal gezegd dat de vogels ze net niet volledig kunnen omklemmen. Toch doe je er goed aan om af te wisselen en verschillende diktes te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de pootjes van de valkparkieten in goede staat blijven. Probeer ook om voor stokken met een ruw oppervlak te kiezen zodat de nageltjes kort blijven.

Hoewel ze in de dierenwinkel wel eens zitstokjes met schuurpapier aanraden om de nagels kort te houden, ben ik hier geen voorstander van. Ja, de nagels blijven kort. Alleen worden niet enkel de nageltjes afgeveild maar ook de pootjes zelf. Dit kan zorgen voor wondjes als ze er te veel op zitten. Daarom kan je beter andere zitstokken met een natuurlijke ruwheid voorzien.

De zitstokken mogen uit verschillende soorten hout gemaakt zijn. Let er wel op dat het hout niet gevonden is vlak langs een drukke weg of uit een regio waar veel sproeistoffen gebruikt zijn. In veel dierenwinkels kan je natuurlijke stokjes vinden van wilgen. Deze vinden de meeste vogels wel leuk. En niet enkel om op te zitten, ze knagen er ook graag aan waardoor ze zich uren bezig houden!

Speeltjes

Valkparkieten zijn erg speelse vogels. Ze kunnen zich lange tijd amuseren met het spelen met allerhande voorwerpen. Mijn parkieten zijn dol op een belletje en worden er echt ontzettend vrolijk van als ze dat doen tinkelen. Vroeger had ik ook vogels die graag zaten te knagen aan alles.

Naast belletjes kan je ook spiegeltjes geven, al zegt men soms dat parkieten hier kropproblemen door kunnen krijgen als ze hun spiegelbeeld willen voeren. Zelf heb ik hier nog nooit last van gehad, maar mijn vogels hebben zich nooit veel met het spiegelbeeld bezig gehouden. Ze vinden het leuker om gewoon op de spiegel te kruipen en die overal tegenaan te laten slaan. Kabaal maken is voor hen het allerbelangrijkste!

Touwen zijn voor veel valkparkieten het perfecte speelgoed. Ze knagen er erg veel aan en zitten er ook graag op. Deze touwen helpen ook om de nageltjes van valkparkieten kort te houden zodat je hier geen problemen mee krijgt. Ook laddertjes en allerhande houten takken zijn leuke knaagvoorwerpen waar parkieten uren zoet mee zijn.

Schommeltjes worden ook al eens aangeraden. Tot nu toe zijn mijn parkieten nog nooit op een schommeltje gaan zitten en hebben ze er eerder schrik van. Ik wacht nog steeds op het moment dat ze er op gaan zitten zodat ik een foto kan maken…

Valkparkieten zijn geen erg veeleisende vogels en kunnen wel iets verdragen. Een voldoende grote kooi op de juiste plaats, met goede zitstokken en wat speeltjes tegen verveling kan helpen om je valkparkieten een leven lang gezond te houden, zeker in combinatie met goede voeding voor valkparkieten. Heb je zelf leuke foto’s of verhalen van je parkieten die bijvoorbeeld met speeltjes spelen? Laat ze zeker achter in de reacties!