Kweken

Grasparkieten kweken is iets wat bijna elke liefhebber vroeg of laat wilt doen. Gewoon een popje en een haantje samen in een kooi zetten zorgt (gelukkig) niet voor jonge parkieten. Er komt wel wat meer bij kijken!

Is kweken met grasparkieten een goed idee?

Voor je uit de startblokken schiet, raad ik je aan om toch even goed na te denken. Grasparkieten kweken is iets dat je best goed overweegt voor je begint. Kweken is zinloos indien je nergens heen kan met de jongen. Een goed legsel kan tot acht jongen voortbrengen en deze jonge grasparkieten willen ook een onderkomen! Je moet dus vooraf al weten waar je de jongen kan huisvesten. Anders kan je achteraf voor een onaangename verrassing komen te staan als je een plekje voor alle parkietjes zoekt maar er geen kan vinden!

Zo, je weet zeker dat de jonge parkietjes een onderkomen hebben dat aan enkele eisen voldoet zoals beschreven op de huisvesting pagina? En je wil nog steeds weten hoe je grasparkieten kweekt? Lees dan zeker verder!

Hoe kweek ik grasparkieten?

Om te kweken heb je dus een popje en haantje nodig. Ikzelf kweek nooit met een popje dat jonger dan 1-1,5 jaar is, of als de parkiet ouder dan vijf jaar is. Een haantje mag zich voortplanten vanaf een tiental maanden.

Het herkennen van een mannetje of een vrouwtje lijkt voor een beginner heel moeilijk, maar het belangrijkste kenmerk vind je op de neus. Boven de snavel bevindt zich de neusdop. Een neusdop heeft twee gaatjes, de neusgaten van je grasparkiet. De neusdop geeft het geslacht van een grasparkiet alsvolgt aan:

 • Als de neusdop blauw is, heb je met een mannetje te maken.
 • Is deze roze tot bruin, dan kijk je naar een vrouwtje.

Bij jonge grasparkieten is deze kleur vaak anders en naar mate de grasparkieten ouder worden, wordt de echte kleur en dus ook het geslacht pas goed zichtbaar. Ook bij sommige mutaties kloppen deze kleuren niet meer door het vele kweken. Het kan dus even duren voor je dit verschil goed ziet.

Als je wil kweken met grasparkieten zal je dit best proberen op een moment dat de dagen ongeveer vijftien uur lang zijn. Als het minder dan vijftien uur licht is, zal de parkiet niet zo snel eieren willen leggen. Er kan eventueel ook met kunstlicht gewerkt worden om de vijftien uur licht per dag te bereiken.

Na wat zoeken op de kalender vond ik dat voornamelijk de periode tussen april en september geschikt is. Maar als je ook nog weet dat in mei elk vogel een ei legt, kweek ik alleen grasparkieten tussen mei en september. Denk er ook aan dat het nadat je wil beginnen, toch nog ongeveer een maand zal duren voor de eerste jongen komen piepen. Er is immers tijd nodig om te paren, om eieren te leggen en daarna ook nog om ze uit te broeden.

Grasparkieten nestkast

Grasparkieten kweken niet als er geen geschikte nestelplaats is. Je moet speciale nestkastjes ophangen in het hok als je wil kweken met grasparkieten. Deze hokjes zijn niet heel groot maar moeten plaats genoeg hebben voor de jongen. Afmetingen voor een nestkastje zijn vaak 15 centimeter breed, 15 centimeter diep en 20 centimeter hoog. Dit kan een beetje meer of minder zijn natuurlijk, ikzelf hang mijn nestkastjes horizontaal, dus meer plaats in de breedte dan in de hoogte. Uiteraard moet het invlieggat groot genoeg zijn.

Grasparkieten maken geen nest zoals vogels in je tuin. De eieren worden gewoon in het nestkastje gelegd zonder veel stro of andere dingen te gebruiken. Dit stamt nog af van hun wilde natuur: grasparkieten gebruiken holtes in bomen om hun nesten te maken en op een beetje schuren met de snavel na, veranderen ze niets aan het interieur. Lui zullen sommigen onder jullie misschien zeggen, maar als er geen nestmateriaal te vinden is, wordt het lastig om een mooi nest te bouwen… Daarom volstaat een houten nestkastje, best met een kleine verdieping naar het midden toe zodat de eitjes daar samen blijven liggen, ideaal om uit te broeden.

Voor het kweken

Voor je jouw parkieten laat kweken kan je best gedurende een week ongeveer eivoer geven op dagelijkse basis. Zorg ook voor voldoende vitaminen. Het is belangrijk dat de grasparkieten zeer gezond zijn en energie genoeg hebben voor ze beginnen te broeden en jongen moeten verzorgen. Zeker het popje heeft veel energie nodig om te broeden. Eventueel kan je ook zorgen voor wat extra kalkopname aangezien de eierschalen veelal uit kalk bestaan en het popje dus kalk nodig heeft.

Als je denkt dat jij en jouw grasparkieten er klaar voor zijn kan je beginnen. Dit doe je door het nestkastje in of aan de kooi te hangen. De grasparkieten hebben dan door dat er gelegenheid is tot voortplanting en zullen vanaf dan beginnen paren. Dit kan natuurlijk ook een hele tijd duren en er is nooit garantie dat er effectief jongen zullen komen.

In tegenstelling tot kippen waar een haan verschillende kippen gaat dekken en dit geregeld doet, blijft een koppeltje grasparkieten samen. Overspel is niet aan de orde en de paring vindt pas plaats nadat er een geschikte nestplaats te vinden is. Wanneer het paartje er klaar voor is, zie je als ze elkaar liefde vertonen en het hof maken. Het mannetje zal het vrouwtje gaan voeren, een vleugel om haar heen leggen… Ze doen op hun manier romantisch!

Na de paring

Nadat de paring geslaagd is, zal het vrouwtje haar eerste van vier tot acht eitjes leggen. Ze vliegt op dat moment nog vaak buiten het nestkastje. Om de andere dag wordt er een eitje gelegd. Als het tweede eitje gelegd is zal het popje beginnen broeden. Na 21 dagen komt het eerste eitje uit. Vervolgens komen de andere eitjes uit, om de andere dag, in de volgorde waarin de eitjes gelegd zijn.

De eerste week zal het popje de jongen voeden met haar kropmelk. Als de kuikentjes dan wat groter worden, zal het mannetje helpen met voeren. Na ongeveer een maand zijn de jongen dan sterk genoeg om buiten het nest te komen kijken. Overnachten doen ze wel nog steeds in hun veilige en vertrouwde nestkastje. Ze leren stilaan echte en harde zaden pellen. Na 7 weken zijn de jongen volledig zelfstandig en kunnen ze het nest verlaten.

Hopelijk gaat het allemaal vlot als je hier zelf mee wil beginnen! De eerste keer wordt waarschijnlijk een hele uitdaging maar de volgende keren zal het veel vlotter gaan! De dierenwinkel in mijn buurt koopt soms jonge grasparkieten en zo kan je dus jonge parkietjes doorverkopen als je zelf geen kennissen hebt die opzoek zijn naar een huisdier. Zorg wel dat je dit op voorhand afspreekt met de dierenwinkel zodat je later zeker je vogels een nieuwe thuis kan geven. Je zal in dit geval wel niet weten waar de vogels terecht komen en niet iedereen wil zijn grasparkieten aan de dierenwinkel geven omdat ze geregeld in een overbevolkte kooi komen. Denk hier dus goed over na of je dit wel of niet wil doen!

Ben je zelf begonnen met kweken, heb je tips voor onze lezers of andere dingen die je wil delen? Voel je vrij om het met een reactie te delen!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comments

 1. Grasparkieten broeden hier bij mij gewoon openlijk in de kooi. Dus dat grasparkieten alleen in een broedhok broeden is niet waar.

  • Dag Jos,

   dat is opmerkelijk. Normaal gezien broeden parkieten niet openlijk. Als dit het geval zou zijn, zouden alle mensen die thuis een mannetje en een vrouwtje hebben zitten met een probleem geconfronteerd worden. Sommige parkieten doen al eens gek en broeden in een badje. Doen ze het bij jou echt zonder enig voorwerp waar ze een nest in kunnen zien? Je mag altijd een foto achterlaten.

   Ik ben nu wel benieuwd of er nog meer mensen last van hebben!

   • Ruben ik heb een vraagje
    Mijn parkieten staan in de woonkamer
    Ik heb een nestkastjes aan de kooi hangen
    De parkieten zaten regelmatig samen in het nestkastjes
    En volgens mij wel een paar keer gepaard
    Ik keek na 10 dagen of er een ei lag maar geen ei
    Nu zat er laatst bloed aan het kozijn
    En er is nog steeds geen ei
    En ze zitten ook niet meer samen in het kastje
    Denk jj dat ze nog samen gaan proberen om jongen te krijgen of lukt het ze niet

    • Hoe gedragen ze zich voor de rest? Zijn ze echt een koppeltje of doen ze eerder zoals gewone parkietjes tegen elkaar? Als ze echt een koppeltje zijn, kan het altijd dat er toch nog jongen van komen, anders zou ik er niet op rekenen. Ben je ook 100% zeker dat het een mannetje en vrouwtje zijn? Want af en toe gedragen ze zich als koppel terwijl het bijvoorbeeld twee mannetjes zijn…

   • Ruben, ik heb een probleempje
    Ik heb 1 haantje en 2 poppen samen in een buitenvolière geplaatst.
    Er hangen ook 3 nestblokken.
    Het haantje is zeer actief maar de poppen vertonen géén interesse in hem.
    Wat de poppen wel doen is elkaar foureren !!!
    Wat doe ik verkeerd ?

    • Twee popjes met een haantje gaat altijd problemen geven, beter doe je evenveel haantjes als popjes. Anders gaan die popjes elkaar toch het leven zuur maken, dus dat zou ik proberen te vermijden!

   • Bij ons is na vijf jaar het popje ineens eieren gaan leggen. Zomaar op de bodem van de kooi. Eerst gingen ze steeds stuk. Ze kon er niet opzitten waardoor ze stuk gingen. Ze bleef leggen dus oplossing gezocht. Nu liggen ze in schaaltje waar ze op zit. Dat gaat goed. Inmiddels heeft ze 15 eieren gelegd de laatste 4 gaan nu goed. Nestkastje gekocht omdat ze bleef leggen maar gebruikt ze niet. Het schaaltje dus wel

   • Marinus Donders says

    Ik broed al meer dan 40 jaar met grasparkieten ,en het maakt niet uit of je met je parkieten in een voliere of in een broedkooi broed.Als je echt kleur gericht wilt boeden moet je een broedkooi gebruiken.

  • Die hier broedde in het doorzichtige kleine voerbakje…. rechts bovenin de deur… die ik heb geruild voor een groter plastic bakje……….. toen daar een jong uit was gevallen, heb ik een schroevenbakje rechts bovenin gehangen……… Eergisteren heb ik ze overgezet op de bodem (hoog) in het binnenhok………

   Papa en Mama doen het goed……..

   Vanaf gisteren is een andere pop steeds bij de 3 jongen….
   Ik had t gezinnetje in een kooi gedaan, maar toen zaten de ouders meer te kijken,
   hoe ze eruit moesten, dan op hun jongen te letten….
   Vanmorgen heb ik ze terug gezet op de bodem van het binnen hok,
   ouders blij, gauw de volière in.
   Onderwijl ging de andere pop de jongen voeren.
   Heb de ouders op een gegeven moment opgesloten met hun jongen, in het binnen hok.
   En de andere pop (oude pop) even een uurtje buiten gehouden.
   Dan voeren ze even en zitten even later weer samen te kroelen. (Jonge ouders)
   De oudere pop kan denk ik geen eitjes meer leggen,
   zat al poos ervoor steeds in het broedhokje.

   Zodra ik het luikje open, vliegen de ouders naar buiten,
   en gaat de andere pop de jongen voeren.
   Komen de ouders dan terug, jaagt de oude pop ze weg.
   Jonge mama is bang voor de oudere pop, paps gaat soms dan toch naar de jongen.

   Ik weet gewoon niet meer wat t beste is.
   Zo laten?

   Toch weer apart zetten?
   De jonge ouders hebben meer oog voor elkaar dan hun jongen.
   Terwijl de oudere pop steeds bij ze wil zijn.
   Voert ze, verwarmt ze, verzorgd ze……

   Help????

   • Moeilijke vraag vind ik. Als de ouders niet goed zorgen voor de kleintjes, dan is het misschien wel goed dat het oudere popje er voor zorgt. Als je het oude popje er enkele uren weghaalt, voeren de ouders dan nog niet voldoende en zitten ze dan te weinig bij de jongen? Als ze er voldoende bijzitten, zou ik de ouders er toch alleen voor laten zorgen misschien, dan leren zij er ook van. Maar uiteraard, de jongen hun gezondheid gaat voor…

  • Bij ons was dat ook het geval. Opeens lag er een eitje onderin de kooi. Een tweede eitje volgde twee dagen later. We hebben vier vogeltjes, een paartje, een kuiken van de leg van vorig jaar en een nieuw vrouwtje. Na het tweede eitje hebben we het oudste paartje apart gezet van de jongere twee en de eitjes in een broedblok gelegd. We waren bang dat het anders misschien te stressvol zou zijn voor het oudste vrouwtje.
   Het oudste koppel heeft inmiddels 6 eitjes waarvan de eerste twee volgens de planning zijn uitgekomen. Niet heel handig helaas, want ruimte voor tien hebben we niet echt… Weggeven aan een dierenwinkel vind ik persoonlijk niks, want je weet niet of ze goed terecht komen. Gelukkig hebben we nog ongeveer zeven weken om een goed plekje voor ze te vinden. En mocht het bij twee kuikens blijven, dan houden we misschien wel zelf. 🙂

 2. Hallo Ruben,

  Ik ben een beginner op het gebied van parkieten en kweken maar heb nu al de ervaring dat parkieten zich niet altijd houden aan het broedseizoen en ook niet aan het feit of er een nestkastje aanwezig is of een eventueel andere plek om een nest te maken.
  Ik heb zelf een soort kamervolière gemaakt van een kast en daar vliegen zowel grasparkieten als Engelse parkieten in.
  Van beiden heb ik een koppeltje meerdere malen zien paren, gewoon op de zitstok, en ze gingen er echt voor om het zo maar te zeggen.
  Het koppeltje grasparkieten zit momenteel nog in die kooi maar het koppeltje Engelse heb ik in een broedkooi met nestkastje gezet.
  Sinds het nestkastje hangt zijn ze alleen maar bezig met het leeghalen ervan, ik had er op advies wat houtvezel in gedaan maar ze willen het leeg hebben, en met regelmatig in het nestkastje zitten en dan vooral de pop. Sinds ze in de broedkooi zitten heb ik ze overigens nog 1 keer zien paren terwijl ze dat in de grote kooi veel vaker deden en het er heftiger aan toe ging ook.
  Ben dus erg benieuwd of het resultaat bij beide koppels (bevruchte) eitjes zijn of niet.

  • Dag Dénise, dat ze zich niet aan het broedseizoen houden, dat is zeker weten waar. Hoewel grasparkieten meestal broeden als de dagen rond de 15u lang zijn, kunnen ze haast het hele jaar door wel paren en eieren leggen, al gebeurt het minder in de winter.

   Zonder nestkastjes paren ze inderdaad wel, maar leggen ze ook eitjes? Meestal komt dit er toch echt niet van als er geen plekjes zijn om ze goed te leggen… Maar als ze het wel zouden doen, laat gerust weten, ik leer graag ook dingen bij! 🙂 Ja de meeste parkietjes moeten niet zo veel weten van bedenking in hun nestjes, in het wild knabbelen ze ook enkel wat in een holte aan een boom, meer niet echt. Sommige vogels zullen de houtschilfers wel gebruiken, maar de meerderheid dus niet.

   Tot slot even melden dat ik het knap vind dat je een eigen volière hebt gebouwd, gemaakt van een kast! Als je wil mag je altijd een foto laten zien, ben best benieuwd hoe dat er uit ziet! Hier in een reactie of mailen naar ruben@grasparkieteninfo.nl kan alletwee als je een foto wil tonen 🙂

   • Grasparkieten zijn geen seizoens broeders. Lichturen doet ze dan ook niet veel. Maakt wel het voeden makkelijker. Want ook ’s nachts word er gevoed door de pop. Maar de man kan haar in het donker niks brengen.

 3. rik heutink says

  ik heb een mannetje en een vrouwtje in een broedkooi. alleen een probleempje is dat het popje nog niet oud genoeg is om te kweken en het mannetje wel. ook heb ik de nestkast in de kooi hangen omdat er aan de zijkant geen plaats meer was. ik zou hem aan het voorfront kunnen hangen!

 4. rik heutink says

  ook kan ik de nestkast aan de achterkant hangen en een gat even groot als het invlieggat maken en daar de nestkast precies aan hangen (aan de voorkant is het niet mogelijk was een vergissing). kunt u ook een tip geven wat ik nu met het popje moet doen? < zie mijn vorige reactie.

  • Dag Rik,
   als je de nestkast al ophangt is de kans wel groot dat ze niet gaan wachten tot het popje oud genoeg is… Ik zou zelf dit kastje pas later in de kooi hangen, zodat ze zeker niet te vroeg paren. Wanneer je popje dan de juiste leeftijd heeft bereikt, kan je het kastje nog ophangen, of is dit geen optie?
   Afhankelijk van de grootte van de kooi, kan je de nestkast er inderdaad inhangen. Als de kooi hier te klein voor is kan je inderdaad best een oplossing zoeken door de nestkast ergens aan de buitenzijde vast te maken.

 5. Hallo ik heb een vraag, ik heb mijn eerste nestje regenboogjes en nu plukte de moeder de jongen, ik heb mama uit de kooi gehaald en nu doet vader het, maar nu ontdekte uk gister dat het oudste jong alle veren kwijtraakt, komt dit door een tekort aan iets van de vader?

  • Naar het schijnt komt dit door een tekort aan arginine, een of andere voedingsstof. Je kan hier echter weinig aan doen… Als je nog andere paartjes hebt met jongen van dezelfde leeftijd kan je de jongen daar bijzetten zodat ze op een goede wijze opgevoed worden. Als je dit niet hebt, is het lastiger. Het hangt er wat vanaf hoe oud de jongen zijn, maar als ze nog bij de ouders moeten blijven en je geen andere broedparen hebt, is er wel een oplossing… Je moet de jongen dan insmeren met een product dat niet schadelijk is voor de vogels maar dat zou de ouders doen stoppen met veren plukken. Een product dat je kan gebruiken is Daumex, dat blijkbaar aan kinderen wordt gegeven tegen duimen bij kindjes. Appelazijn, uierzalf of hertzhoornolie zou kunnen helpen. Ik heb dit zelf nooit gedaan, maar A. van Kooten, bekend van verschillende boeken over grasparkieten, schrijft dit op zijn website. Hopelijk help het!

 6. Jessica v.d. Kleijn says

  Ik heb 3 jonge vogeltjes. De oudste is 20 dagen. Daarna om de dag een kuiken. De man doet niets, geef ook het vrouwtje geen eten, ondanks dat ze erom smeekt. Hij gunt haar geen tijd om te eten. Moet ik hem nu uit de kooi halen. Want het vrouwtje voed de kleintjes nu alleen.

  • Dat is een moeilijke vraag… normaal gezien zou het haantje moeten helpen bij het opvoeden van de jongen en zou hij de jongen enkele noodzakelijke dingen aanleren. Daarom zou ik adviseren om hem in de kooi te laten, je weet maar nooit… Het popje moet echter ook wel voldoende energie hebben om de jongen groot te brengen, dus als ze écht niet kan eten, heb je helaas geen andere keuze…

   • Popje voer aanreiken bij invlieggat. Probleem komt wanneer ze nest verlaten en de vader ze zelf zou behoren te gaan voeren. Grote kans dat de pop voor een volgend legsel een andere man verkiest. Dat zal hem leren. Maar zonder concurentie van andere mannen. Kleine kans dat hij zijn gedrag zal aanpassen.

 7. Ik heb in de voilere 1 mannetje en 2 popjes. Ik had er eerst 1 broedhokje in gehangen maar beide popjes werden broers en kregen ruzie om het hokje. Ik heb er dus nog maar 1 naast gehangen en nu gaat het goed. Het mannetje heeft met beide popjes gepaard en het lijkt erop dat hij nu ook beide popjes verzorgt. Kan dat wel? Of gaat dit op den duur toch problemen opleveren?

  • Normaal gezien is dit niet de bedoeling en dit kan dus problemen geven… Er mag normaal maar een even aantal mannetjes als vrouwtjes samenzitten bij het broeden. Als er twee popjes zijn, gaan ze vaak nogal zwaar ruzie maken tot ernstige verwondingen zelfs (hoeft natuurlijk niet altijd). Daarom is het aan te raden om dit niet te doen en bij het broeden slechts één koppeltje te hebben, een man met twee vrouwen… nooit een goed idee!

   • Janneke says

    Bedankt voor je antwoord. Ik was daar inderdaad al bang voor. Ik zie nu wel dat het mannetje naar 1 popje toe trekt. Dat popje heeft overigens nu ook 4 eitjes gelegd. De andere geen.. misschien toch gewoon 1 koppeltje dus. Ik wacht het af. Heb eigenlijk ook zo snel geen alternatief..

  • Ook bij ruim voldoende nestkastjes kunnen ze tot bloedens toe vechten. Waar de poppen de dag ervoor nog met elkaar dansten. Grasparkieten zijn niet monogaam. Één hoofdpartner en wel zeven bijpartners. In de natuur geeft dit risico spreiding. Popje krijgt gevarieerder aanbod en ook als haar mannetje wegvalt zijn er nog die haar voedsel brengen. Ook is de hoofdpartner niet persé voor het leven. Hier wisselen ze jaarlijks van hoofdpartner. Zouden ze hun eigen kweekprogram hebben?

 8. Ik heb op dit moment een pop en een haantje bij elkaar zitten. Het popje is helemaal klaar om te paren maar het haantje lijkt het niet te snappen. Hij is heel lief voor haar en danst om haar heen, totdat het popje aangeeft te willen paren, dan vliegt het haantje weg? Er hangt wel een nestkast en het popje lijkt ook al eieren bij zich te hebben gezien de grotr verdikking aan haar achterkant. Kan het dat ze eieren gaat leggen zonder dekking? Wat zou ik daaraan kunnen doen?

  • Het gebeurt dat er niet gedekte eieren gelegd worden… Dat gebeurt bij kippen bijvoorbeeld ook meestal! Je kan er niet echt veel aan doen. Misschien als ze een ander koppeltje bezig zien dat hij het leert. Of als hij nog jong is, kan het met de jaren wel komen… Alle begin is moeilijk! 🙂

 9. Ik heb 2 grasparkieten 1 man 1 vrouw de vrouw heeft 4 eieren en ze ligt al meer dan 21 dagen maar er is nog steeds niks uit ze ligt vandaag 24 dagen op der ei. En ze broed open ze broed niet in een nestkast. Hoe kan het zijn dat er nog geen jonkies uitgekomen zijn?

  • Het zou altijd kunnen dat de eitjes niet bevrucht zijn, dan zullen er nooit jongen uit de eitjes komen.

  • Je kunt eieren voor een schouwlampje bekijken. Zijn ze wel bevrucht, dan kan de luchtvochtigheid te laag zijn geweest. Heb zelf een pop gehad die dit corrigeerde door met nat pak het blok in te gaan. En snel een vernevelaar aangeschaft. Niet zelf de eieren nat maken. Dan kunnen ze stikken.

 10. sanne fobert says

  hallo ik ben detlev ben onlangs begonnen met kweken naar se gana nog niet in het boomstammetje of is dat nog te vroeg …

  • Ze zullen hun eigen moment kiezen om hun nest te maken. Eerst moet er een koppeltje ontstaan. Als dat goed zit, zullen ze stilaan naar een nestje beginnen kijken!

 11. jonathan amelynck says

  Ik heb een vraagje.ik denk dat mijn parkieten aan het broeden zijn .mag in in hun nestkast kijken?

  • Dat mag wel, maar best niet aan de eitjes komen. Gewoon eens kijken kan normaal geen kwaad, maar uiteraard niet al te vaak doen. Hopelijk komen er jonge vogeltjes! 🙂

 12. Esther Rijnders says

  Hallo Ruben,

  Sinds een week hebben mijn parkietjes 3 kuikens. Het is vandaag 7 dagen geleden dat het eerste ei uitkwam. Sinds gisterenmiddag jaagt ze het mannetje steeds weg. Het is een zeer zorgzaam mannetje. Druk met eten en vaak naar het nestkastje. Hij wil steeds naar de kuikens als hij ze hoort. Nu laat zij zich niet meer voeren door het mannetje en hij mag ook niet meer van haar bij de kuikens. Ze verlaat het nest regelmatig om hem weg te houden van het nestkastje en laat steeds langer de kuikens alleen. Heeft u advies?

  Bij voorbaat dank, Esther.

  • Dag Esther, voert het vrouwtje ze wel goed en gaat ze zelf eten? Als dat in orde is, is er misschien niet echt een probleem. Ik zou zo niet weten wat je eraan kan doen. Het vrouwtje moet bij de kuikens blijven nu lijkt me, dus dan kan je weinig ondernemen… Moest iemand hier een oplossing voor weten, mag hij of zij het altijd laten weten 🙂

 13. Hallo allemaal

  Ik heb ook 2 parkietjes in mijn buiten volière zitten en de pop legt om de dag een eitje gewoon op de grond. Dit terwijl het winter is
  Heb zelf geen verstand van parkietjes maar vond dit nogal vreemd hahaha.
  Ik heb ook nog geen nestkastjes hangen.

  • Gaat ze wel broeden op de eitjes? Dit is nogal vreemd inderdaad. Een nestkastje hangen kan een optie zijn als je jongen wilt, misschien legt ze dan de eitjes op een geschiktere plaats!

 14. Hoe maak je stelletjes of koppeltjes?

  • Een popje en haantje samen zetten werkt vaak, na een tijdje worden ze bevriend en kiezen ze elkaar vaak uit! Je kan ze uiteraard ook met meer samenhouden en dan hebben ze meer keuze voor hun partner. Maar normaal is gewoon het mannetje en vrouwtje dat je graag wil zien kweken samen in een hok zetten al voldoende om een tijdje later jongen te krijgen!

 15. Dag Ruben,
  Ik heb sinds ruim een jaar 2 grasparkietjes, een popje en een mannetje. Ik wil ze dit voorjaar graag laten broeden, maar vraag me af hoe groot de kooi moet zijn. Ik heb een ruime kooi voor 2 parkietjes (60cm breed, 30 cm diep en 50 cm hoog) maar weet niet of het groot genoeg is als er een aantal kleintjes bij zouden komen. Is er een richtlijn voor de afmetingen van de kooi? Alvast bedankt voor je reactie.
  Groet Maaike

  • Dag Maaike, die kooi is tamelijk klein als je echt meer dan twee parkietjes gaat houden. Al hangt het er vanaf, 4 in totaal zal wel lukken, maar als ze echt goed broeden en je opeens met erg veel komt te zitten, is de kooi uiteraard te klein. Echte richtlijnen voor afmetingen zijn er niet echt, maar hoe groter hoe beter 🙂 Ik zou zeggen: probeer een beetje te bedenken hoe je meer vogels in je kooi ziet zitten. Als ze te dicht op elkaar komen te zitten in gedachten, zal het dat ook wel zijn in werkelijkheid!

 16. Ingrid ploeger says

  Hallo,
  Ik wil graag een keertje mijn parkieten een nestje laten krijgen. Nou zijn mijn parkieten niet handtam, kan ik dan evengoed af en toe kijken of ze eitjes heeft gelegd. En moet het nestkastje dicht zijn.

  • Het nestkastje is normaal dicht inderdaad. Je kan ze zeker een nestje laten krijgen. Als je het nestkastje aan de buitenkant van de kooi kan hangen (met de opening in de kooi), dan kan je langs boven misschien soms wel eens kijken, zonder met je handen in de kooi te moeten gaan! 🙂

 17. Ik heb een vraagje, want hoe lang duurt het het kweken precies? Als eerst, hoe lang duurt het na de paring voordat de eitjes gelegd zijn? En hoe lang duurt het voordat ze vervolgens geboren worden?

  • De paring zelf is niet echt te voorspellen, hangt heel erg van de vogels af, van de omstandigheden… Na het paren duurt het ongeveer tien dagen tot de eitjes gelegd worden. Eitjes komen er om de twee dagen bij en ongeveer drie weken nadat het eitje werd gelegd, komen er jonge vogeltjes uit!

 18. Ik heb 2 mannen en 2 vrouwen in de kooi zitten met 2 nesthokjes omdat we graag jongen wilde vorige ronde heeft 1 man het met beide poppen gedaan en in totaal 7 eieren waarvan er maar 1 uitgekomen is. We wilde alles weghalen als het jong uitgevlogen was maar inmiddels zitten we met 10 eieren beide weer 5 en wederom van dezelfde man .. hij bemoeit zich nergens mee het enige wat hij wil als de poppen komen eten er opnieuw op . Ben heel bang dat het te veel vraagt van de poppen en nu wil ik weten wat handig is wachten of er weer jongen komen en zodra die zijn uitgevlogen alles weghalen met het risico dat er weer eieren liggen of de man een tijdje uit de kooi halen? De andere man kijkt alleen maar toe en maakt van 1 hokje wel alles schoon maar voert niemand. Help want ik weet het niet meer

  • Hmmm goede vraag. Helpt het mannetje wel met het voeren van de jongen? Kijkt hij er soms wel eens naar? Als dat zo is kan je moeilijk hem weghalen. Probeer in elk geval het nestkastje zo snel mogelijk weg te halen eens de jongen dit niet meer nodig hebben. Verder kan je weinig doen behalve inderdaad de vogels scheiden, maar als er jongen opgevoed moeten worden is het wel goed om daarop te wachten. Zoals je correct aanhaalt is het niet goed om heel wat nestjes na elkaar te hebben omdat dit inderdaad te vermoeiend is voor de popjes.

 19. Wij hebben een koppel grasparkieten die al een nestje hebben gehad en 3 hebben groot gebracht, maar nu het probleem de pop blijft maar eitjes leggen en tegen dat er uit moeten komen geen jong maar wel weer nieuwe eitjes. Mogen we dit laten stoppen door ze uit elkaar te halen want ik ben bang tot het ten koste gaat van de pop.

  • Ja dan kan je ze zeker uit elkaar halen, of zeker zorgen dat de nestkast verdwijnt zodat er hopelijk geen nieuwe eitjes meer komen. Zoals je zelf aanhaalt, is dit te zwaar voor de pop om voortdurend nieuwe legsels te hebben.

 20. Hoi, heb sinds maart vier parkieten, twee oudere en en twee van negen maanden. Drie mannetjes en een vrouwtje. Ze zitten met zijn allen in een kooi en dat ging goed, omdat ik merk dat er een koppeltje is ontstaan, en merk dat er wat onrust is in de kooi is, dit omdat de andere ook met het vrouwtje willen. Heb ook een broedblok hangen waar het mannetje regelmatig inzit om het vrouwtje te lokken. Wat is nu het beste, de twee andere mannetjes apart gaan houden in een kooi of gewoon bij elkaar laten. Ze mogen bij mij ook gewoon rondvliegen als ik thuis ben.

  • Ik zou ze apart zetten. Een mannetje en vrouwtje die gaan broeden samenhouden met twee andere mannetjes is om problemen vragen. De rust zal wel terugkeren als je ze uit elkaar haalt. Als je ze samenlaat denk ik dat er gevochten zal worden na een tijdje, iets dat we toch liefst allemaal vermijden!

 21. ik zit met een vervelende vraag, heb 2 paar koppels waarvan 1 koppel 3 jongen heeft in de nest ( 14 dagen oud)nu gisteren is het deurtje van de kooi open gegaan zonder mijn weet,
  gevolg het mannetje is waarschijnlijk uit de kooi gevlogen en vind ik niet meer terug,mijn vraag is kan het poppetje de 3 jongen alleen groot brengen of niet ? ben bang dat de 3 jongen zullen sterven door gebrek aan het mannetje(de vader voed de moeder en de moeder het jong)normaal gezien.

 22. Ik heb een vraagje. Ik heb een koppel en 6 weken geleden had het vrouwtje voor het eerst 3 eitjes gelegd, maar er is er geen uitgekomen. Zelf denk ik dat het kwam omdat er geen holletje in het hokje zat. Daar heb ik nu eerst voor gezorgd. Het kastje had ik er uitgehaald. Maar nu ligt er in de kooi weer een eitje. Wat nu? Kan ik het kastje er nu weer inhangen? Of moet ik het eitje weghalen en wachten tot het voorjaar? Of blijft ze dan eitjes leggen?

  • Ik zou zelf wachten tot het voorjaar indien mogelijk. Waarom de eitjes niet uitkomen kan natuurlijk verschillende redenen hebben. Misschien waren ze gewoon niet bevrucht of misschien worden de eitjes niet goed uitgebroed? Als er een kastje inhangt, zouden ze normaal daar eitjes moeten leggen en niet ergens anders… Maar je weet nooit heel zeker dat ze enkel daar eitjes zullen leggen, helaas.

 23. Dag Ruben,

  Ik heb zelf ook twee grasparkieten buiten in een voillere. Ik heb daarbij een nestkasten opgehangen van 15 x 25 met een hoogte van 15cm. Zijn dat goede afmetingen, of kan ik beter een kleinere ophangen?

  Met vriendelijke groet,
  Arvin

 24. Hallo! ik heb een vraagje: ik heb twee grasparkietjes, ik dacht eerst een mannetje en een vrouwtje maar nu verkleuren de neusdoppen… Ook weet ik niet eens of ze wel oud genoeg zijn… Maar ze kroelen wel de hele tijd enzo en ze zijn ook handtam.
  Maar ik wil echt super graag kuikens maar ik heb geen waar ik moet beginnen en waar ik de kuikens dan moet laten. Misschien heeft iemand nog tips??

  groetjes Emma!

  • Oei ja dat kan inderdaad gebeuren dat de neusdoppen pas duidelijk kleuren als de parkietjes al wat ouder zijn… Hopelijk heb je toch een popje en een haantje, want anders wordt kweken moeilijk natuurlijk 🙂 Het lijkt me inderdaad best dat je eerst een oplossing vindt voor de kuikentjes, dat je ten minste ergens naar toe kan met de jongen.

 25. Hallo!
  Ik heb sinds drie weken vier parkietjes. Het zijn ook twee koppeltjes. Nou zat het vrouwtje van 1 koppeltje de hele tijd in het voerbakje en jaagde het andere koppeltje er steeds uit. Op advies van de dierenwinkel hebben we er nu een nestkastje ingehangen want het was broedgedrag werd er gezegd en een extra voerbakje aan de andere kant van de kooi. Nu gaat ze wel hele dag het kastje vaak in en uit en zit samen met haar partner er ook in. Maar mijn vraag is of dat we het er gewoon in moeten laten hangen want ze zijn volgens de winkel ff ouder als een half jaartje. Ik heb ze ook nog niet zien paren wel dat ze elkaar ‘kussen’ en verzorgen enzo. Ik hoef niet perse met ze te kweken maar wil wel dat ze als ze echt eieren moet leggen wel goed kan doen zeg maar
  Groetjes krista

  • Wil je jongen? Als je er geen wil, zou ik dat nestkastje maar weghalen, want anders zou het zo wel eens kunnen aflopen… Dat ze elkaar verjagen aan het eten gebeurt gewoon ontzettend vaak. Heb bijvoorbeeld zelf twee mannetjes samen zitten en ook daar jaagt de ene de andere weg. Oplossing die werkt hier, is om een extra voederbakje te voorzien. Voor twee parkieten bijvoorbeeld minstens twee bakjes, zo kunnen ze altijd ergens aan het eten als de andere parkiet ook aan het eten is!

 26. Jantje Boerjan says

  halo, ik heb 13 tal grasparkietjes, in de winter haal ik ze uit de voliere en laat ze in de grote serre overwinteren. Er staat een tafel waarop het eten en drinken staat en een 7 tal nestkastjes . Nu heb ik gezien dat er sinds vorige week in 4 kastjes eitjes liggen, sommige vrouwtjes broeden al, Joepie zou ik zeggen, alleen , eer de jongen klaar zijn zijn we zeker een maand en half verder… Ik had ze eigenlijk begin maart willen verhuizen naar de buitenvolière, maar nu met dat broeden wil ik zo lang mogelijk wachten, maar, april kan al warm zijn nietwaar en wordt het dan niet te heet in de serre ? kan ik ze bv zonder erg verhuizen wanneer de jongskes nog in het nest zitten ? of beter van niet ? en als ik alles verhuis, vinden de ouders hun eigen jongen dan nog terug ?

  • Ik zou ze liever niet verhuizen tijdens het broeden… Is er een mogelijkheid om het in de serre toch koel te houden of gaat het daar altijd warm worden als de zon begint te schijnen?

 27. Ik heb 2 koppeltjes die elk met elkaar paren. Maar 1 van de popjes wil liever ook met het andere haantje paren en wordt dus jaloers. Ze valt het andere popje dus lastig.
  Moet ik daar iets aan doen?
  Uit elkaar halen best?
  En het popje dat lastiggevallen wordt, is nu ook al bijna 2 weken aan het paren met haar haantje. Dagelijks meerdere keren. Is dat niet lang/veel?

  • Ik zou ze inderdaad uit elkaar halen om de vrede te bewaren! Tijdens het paren en broeden worden de koppels meestal in aparte kooien ondergebracht om ze rustig hun ding te laten doen! Veel paren kan geen kwaad hoor, dat hoort erbij!

 28. Hallo, ik vroeg me af hoelang het ongeveer duurt voordat er eitjes komen nadat je het broedkastje in de kooi hebt gehangen.
  Ik heb 1 koppeltje en ze vinden elkaar helemaal geweldig, ze kriebelen elkaar altijd tussen de veertjes en geven continu eten aan elkaar.
  Nadat ik alle voorbereidingen had gedaan heb ik het broedkastje in de kooi gehangen, en de volgende dag zaten ze er al samen in.
  Nu is het al meer dan een maand geleden dat ik het broedkastje erin heb gehangen, en er is nog steeds niks gebeurd…. hoort dat?
  Ze zitten wel elke dag in het kastje, maar nooit langer dan 5 minuten.
  Vooral het vrouwtje zit er veel in, en als het mannetje komt hoor ik allemaal gefladder en een raar soort zoemend geluid uit het kastje komen.
  Ik heb echt geen idee meer wat ik verder moet doen, ik hoop dat jullie misschien nog wat tips hebben?
  Groetjes Emma.

  • Meer doen dan geduld hebben ga je helaas niet kunnen doen… Ze gaan toch echt zelf de eitjes moeten leggen 🙂 Ben je 100% zeker dat het een mannetje en een vrouwtje zijn?

 29. ik weet het niet 100% zeker, maar wel bijna… ze gedragen zich ook heel erg als mannetje en vrouwtje.

  • Maar dat wil niets zeggen. Bij twee mannetjes krijg je soms ook dat eentje zich onderdanig gaat gedragen bijvoorbeeld (tot je er een vrouwtje bijzet). Anders kan je niet meer doen dan geduld hebben tot er eitjes komen!

 30. Beste Ruben,

  Allereerst heel erg bedankt voor uw hulp aan iedereen met een vraag! ☺️

  Nu hebben wij sinds een maand een buiten volière en hebben er 12 grasparkieten in zitten. 6 mannetjes en 6 vrouwtjes. Maar maar 4 nestkastjes.

  Nu zijn er al een aantal koppeltjes ontstaan maar ze willen allemaal in dezelfde nestkastje.
  Moeten we er meer in hangen misschien?

  Ook wordt er steeds “gevochten” onder de mannetje voor het vrouwtje die in dat specifieke nestkastje zit en wordt gevoerd door meerdere mannetjes. (ook mannetjes die een koppeltje zijn met een ander popje )
  Is dit gedrag normaal bij grasparkieten?

  Alvast heel erg bedankt voor uw antwoorden.

  Vriendelijke groet,

  David

  • Dag David,

   Oei, minder nestkastjes dan koppels is vaak een probleem. Probeer minstens evenveel kastjes te hangen als dat er koppeltjes zijn. Vaak wordt zelfs aangeraden om nog wat extra nestkastjes te hangen om zo dat geruzie te doen verminderen. Want inderdaad, er wordt wel geregeld gevochten om de beste nestkastjes. Vaak geldt de regel: hoe hoger het kastje, hoe liever elk koppel dat kastje wil bemachtigen. Ik denk dat extra nestkastjes je probleem zou kunnen verhelpen.
   Veel kwekers proberen zelfs de koppels tijdens de broedperiode enkele maanden afzonderlijk in echte broedkooien te zetten. Zo kan een koppel ongestoord zijn ding doen en enkel bezig zijn met het opvoeden van de jongen en niet nog vechten met de soortgenoten tussendoor 🙂

   Veel succes!

 31. Claudia van Schie says

  Beste Ruben,

  Mijn koppel heeft in oktober 2018 2 jongen gekregen (een pop en een man). Sinds die tijd legt de pop van het koppel regelmatig een reeks eieren. Ze gaat er niet op broeden. Ook worden de eitjes vaak kapot gebeten. We hebben al geprobeerd de lichturen te veranderen en de eitjes te vervangen met nepeieren maar niets helpt.
  De pop gaat vaak spelen met de nepeieren. De pop ziet er goed uit en is actief. Wat kunnen we doen om haar te laten stoppen met het leggen van eieren?
  Alvast bedankt voor jouw reactie!

  • Hmmm, heb je toevallig een nestkastje hangen? Want dat kan wel problemen geven dan. Eventueel kan je die weghalen en dat zou het kunnen oplossen. Anders is het heel erg vervelend gedrag dat ontzettend moeilijk af te leren is helaas.

 32. Claudia van Schie says

  Hoi Ruben, bedankt voor jouw snelle reactie. Ik heb geen nestkastje hangen want we willen geen kleintjes meer. Jammer dat er niets aan te doen is. We hopen maar dat ze er snel weer mee stopt. Groetjes, Claudia

 33. Hallo Ruben,

  Ik lees van sommige mensen dat broeden in een volière “ellende” geeft in de zin van dat popjes en mannen elkaars jongen aanvallen en zowat tot bloedens toe pikken. Heeft dat te maken dat er teveel koppels in een te kleine volière broeden?

  Grasparkietjes zijn toch groepsvogels die elkaar helpen met veren wassen, elkaar voeren als ze elkaar leuk vinden, gemakkelijk een jong adopteren enz.

  We hebben “uitwijkmogelijkheid” als er agressie zou zijn naar de jongen van broedende koppels, maar dat heeft niet bepaald onze voorkeur daar ze in de natuur ook niet in bijvoorbeeld een broedkooi kunnen.

  Wat is jouw advies? Dank je wel!

  • Ik ben zelf ook eerder voorstander van kweken in aparte broedkooien (dus echt enkele maanden de parkieten verdelen in kleinere kooien) omdat je al deze ellende dan kan vermijden. Hoewel ik dol ben op grasparkietjes, zijn het niet echt lieve vogeltjes naar parkieten buiten hun relatie. Ze maken inderdaad geregeld ruzie met andere koppels of hun jongen, dus ik neem zelf het risico liever niet.

   Als je ze toch in één grote volière wil laten kweken, moet je zeker voldoende broedblokken voorzien. Ongeveer het dubbele van het aantal koppels wordt vaak aangeraden. Maar ook hier zal je zien dat de beste broedblokken (meestal de hoogst hangende) ook voor ruzie gaan zorgen. Als je geen andere mogelijkheid hebt, kan je zo zeker ook veel nestjes jongen zien opgroeien, maar ik zou indien mogelijk aanraden om met broedkooien te werken.

   Hoewel grasparkietjes lief kunnen zijn voor elkaar, merk je toch ook dat ze een sterk karakter hebben en geregeld tot een robbertje vechten overgaan, helaas. Tijdens het grootbrengen van jongen wordt dit nog erger omdat ze ‘onder stress’ staan en hun jongen voortdurend moeten voeren, waardoor ze niet graag concurrentie van elkaar hebben. Ik weet niet precies hoe ze dit in de natuur doen, maar ik vermoed dat ze hier gewoon ver genoeg van elkaar kunnen leven en ook voedsel net wat verder moeten halen, maar dan wel een veel groter gebied hebben waar ze graszaad kunnen eten zodat ze niet het gevoel hebben directe concurrentie te zijn voor elkaar? Al is dit ook maar een gokje van mijn kant…

 34. Vraag : Kan ik een parkieten koppel uit elkaar halen?
  Het vrouwtje krijst de hele kooi en het huis bij elkaar, is dominant tegenover het haantje en haar jongen (net een week uit, nog 2 “nestslapers” bij), en handtam maken is er niet bij, omdat moeder-pop de boel bij en uit elkaar krijst. Dat deed ze voor ze een nest had ook al, en toen dacht dat ik nog dat het krijsen erbij hoorde. Als ik nu die rustige jongen en haantje zie… (Het popje zat ooit met een haantje dat in de kooi is gestorven. Het was dus haar kooi, en het jonge haantje moest van in den beginne onderdanig zijn)
  Er zijn nu met de jongen bij teveel vogels: 6 in een kooi van 1.5m Hoogte x 0,6m diep.
  Iemand in de buurt met een volière wil erovernemen, of in de plaats geven.
  Kan ik nu “moeder-pop” uit de kooi en het vader-haantje bujhouden? Ik wil niet meer kweken, maar ik wil het haantje ook niet depri maken, zls ik hoor dat parkieten kopels voor het leven zijn…

  • Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf ook niet weet wat je best kan doen… Als iemand anders je kan helpen, mag die altijd je bericht beantwoorden. Excuses 🙁

 35. David Schreurs says

  Hallo,

  Ik heb nog een vraagje/probleem.
  Gisteren was een jong uitgekomen in de buitenvoliere (in een nestblok uiteraard ) maar nu keek ik vanmorgen en is het jong VERDWENEN! Niet in nestblok, niet op de grond, gewoon nergens te vinden.
  Vorige week had een ander koppel ook een jong gekregen en volgende dag was hij dood in hun nestblok.
  Waar zou dit door kunnen komen? Wij hebben 6 koppeltjes in de buitenvoliere en 1 koppel pruimkoppen.
  Het zal toch niet dat de pruimkoppen dit doen zeker?

  Ik hoor graag van u.

  Mvg

  • Dat weet ik niet eigenlijk. Pruimkoppen kunnen zeker tijdens het broedseizoen wat agressief uit de hoek komen, maar of ze dan meteen zo ver gaan om jonge parkietjes dood te bijten? Een jong opeten zie ik ze al helemaal niet doen, dit zijn zeker geen vleesetende vogels, dus die kans lijkt me zo goed als onbestaande. Zou het kunnen dat je bijvoorbeeld ratten in je nesthok hebt en dat die parkieten doodbijten? Of misschien een marter of iets dergelijks?

 36. Goedemiddag,
  Ik hoop dat u mij kunt helpen. Ik heb een bewezen koppeltje grasparkieten in de volière die op dit moment hun tweede nestje hebben. De jonge vogeltjes zijn nu 6 weken oud. Ze zitten nog in de nestkast en zijn nog niet uitgevlogen. Nu zag ik tussen de middag dat moeders alweer een eitje in het nestkastje heeft gelegd. De jonge vogeltjes zaten gewoon naast het eitje. Zo snel wil ik geen nestje meer hebben, dus heb ik het eitje eruit gehaald. Ook vond ik dat de kropjes van de jonge vogeltjes niet vol genoeg zaten, dus ik weet niet of moeders ze nog wel voed. Daarom mijn vraag. Moet ik de vogeltjes gewoon in het nestje laten zitten en afwachten hoe het gaat of kan ik moedervogel beter even uit de volière halen? Alvast bedankt voor de reactie!

  • Het is altijd beter dat je de moeder hen ook kan laten verzorgen natuurlijk, dus ik zou ze niet te snel weghalen. Maar als de jongen verwaarloosd worden, kan je natuurlijk niet veel anders doen. Voedt de vader de jongen wel nog goed?

   • Bedankt voor uw reactie! Ik heb het gisteren en vandaag even in de gaten gehouden en de vader voedt de jonge vogeltjes gelukkig nog wel. Overdag krijgen ze niet zoveel, maar aan het begin van de avond zit hun kropje gelukkig weer vol.

 37. Hoi
  Ik heb en vraag ik wil niet met ze kweken maar ik wil 1 keer een nest is dat ook mogelijk

 38. Dave Platteel says

  Misschien kan je mij helpen. Ik heb een Catharina-pop (en man) die vanmorgen haar 4e eitje heeft gelegd. Ze zit in een redelijk grote kooi met daaraan een houten nestkastje. In het kastje zit een uitholling voor de eitjes. Cocosvezels heeft ze eerder al opzij gedaan. Er zijn al eitjes bebroed. Nu liggen 3 eitjes langs de rand van het lastje en op 1 eitje broed ze. Af en toe maakt ze herrie en ik zag dat ze probeerde de nestruimte (uitholling) groter te maken. Heeft het nog zin om de andere eitjes weer terug te leggen? Moet er bodembedekking (houtkrullen) in, of een ander nestkastje? Het is een eerste nestje, vogels zijn 1 jaar oud.

  • Als de eitjes al heel lang koud liggen, dan gaan die helaas niet meer uitkomen. Terugleggen is wel zinvol als ze niet lang onbedekt zijn geweest, dan kan het misschien nog goedkomen!

 39. Petra van Adrichem says

  Ik heb een buiten voilere waar catharinas, valkjes, bourkes en grasparkiet koppeltjes inzitten.
  Nu heeft 1 koppel grasparkieten een nest van 5 die op uitvliegen staat, en zowel vader als moeder zorgen er uitstekend voor…
  Alleen dat mannetje betrap ik af en toe op het paren met de valkparkiet pop die dat ook niet erg vind….
  Is dit erg ? Als ik ze betrap haal ik ze vlug uit elkaar maar ja ik ben er niet altijd….

  • Oei, eentje die graag een scheve schaats rijdt… Ik weet eigenlijk niet of daar jongen uit kunnen komen, heb het zelf nog nooit voorgehad. Ik vermoed dat er geen kindjes van komen en dat het dus geen probleem is. Maar verbeter me zeker als je andere dingen hebt vernomen!

   • Petra van Adrichem says

    Zal ik zeker doen voorlopig heeft hij zijn vleugels vol met achter zijn kuikens aan te vliegen….gister en vandaag zijn 4 van de 5 jongen uitgevlogen…

    • Hoi ruben,
     ik had een vraagje over onze jonge grasparkietjes.
     Wij hebben onder in de volierre kippen en die lusten wel een vogeltje.
     Moet ik tegen de tijd dat de vogels uit het nest gaan de kippen opsluiten of gaat dat wel goed?
     En oet ik verder nog wat aanschaffen voor de vogels? Bijv. een extra voerbakje ofzo

     • Ik heb zelf geen ervaring met kippen, dus ik weet niet of kippen de jonge vogels zouden aanvallen? Als ze dat doen, dan zou ik zeker proberen om ze apart te houden.
      Extra voerbakjes kan handig zijn als je plots veel meer vogeltjes hebt, want anders wordt het natuurlijk weer ruzie rond het eten 🙂

     • Petra van Adrichem says

      Ik had eerst barneveld kippen in mijn voilëre en die aten elk kuiken op die ze te pakken kregen, ook mijn zebra vinkjes trouwens….en nu heb ik krielkipjes erin en die doen helemaal niks…..nu scharrelen de parkieten samen met de kipjes op de grond…

 40. Philip Gerritsen says

  Hallo ruben
  Ik had een vraagje over de jonge grasparkiet!
  Hoe kan ik zien of het kropje vol is want het kropje is niet heel dik maar is wel geel!
  En ondertussen is het parkietje al weer 3 dagen oud en de rest is nog niet uitgekomen, kan het soms wat langer duren of hoe zit dat?

  • Dat lijkt me wel in orde dan hoor! Als het een beetje dik is, zie je toch dat er geregeld eten gegeven wordt 🙂 Er kan wel iets van variatie zijn zo nu en dan, misschien dat er bij het leggen ook variatie was? Maar zou niet al te veel mogen zijn natuurlijk… Anders gaan ze waarschijnlijk onbevrucht zijn/niet meer uitkomen 🙁

   • Philip Gerritsen says

    Bedankt voor uw reactie.
    Ze zijn nog niet uitgekomen en het is nu al vier dagen geleden.
    Die gaan waarschijnlijk niet meer uitkomen. 🙁
    Met het ene parkietje gaat het gelukkig wel goed en hij wordt met de dag aanzienlijk groter.

    • Zou wel jammer zijn als alle andere eitjes niet uitkomen… Maar die ene gaat dan wel héél goede zorgen krijgen van de ouders! 🙂

    • Marinus Donders says

     Hoi Philip ik raad je aan om een schouwlampje te kopen,dat kan je bij elke goede vogelzaak kopen. het werkt heel simpel je pakt het eitje en legt dat op de schouwlamp. je moet dat doen als de eitjes een dag of tien oud zijn.Je kan dan goed de luchtkamer zien aan de brede kant van het eitje,ook zie je goed de bloedaders lopen

 41. Ik heb een vraagje ik heb een koppel waar de pop bijna 1.5 jaar is en de man 1 jaar. De pop heeft de nest verkent en zit vaak in de nest hok. Alleen zijn ze niet aan het paren. Soms zitten ze ver van elkaar en soms gedragen ze zich als een koppel. Ik bedoel snavels in elkaar etc. Mijn vraag is gaan ze nog paren of kan ik het hoop opgeven?

 42. Koppeltje parkieten heeft nu een paar weken jongen. Nu vecht het koppeltje en t mannetje laat t vrouwtje niet meer bij de jongen. Help wat nu??

 43. Beste Ruben,

  U zegt dat u uw parkieten niet laat kweken na dat ze de 5 jaar gepasseerd zijn. Maar heeft u dan niet op een gegeven moment een overgroot deel aan oude vogels die alleen voer kosten en geen jongen mogen krijgen?
  Ik spreek niet uit ervaring maar mij lijkt het dat een vogel gewoon kan blijven kweken zolang ze er tip top uitzien en broeds blijven worden. Natuurlijk moet een oudere vogel beperkt worden tot het kweken van bijvoorbeeld maar één nest in het jaar.
  Maar vooral wanneer je maar weinig plaats hebt voor parkieten zit men dan uiteindelijk met parkieten die niet mogen kweken en dan is het meteen klaar met de hobby (omdat er geen plaats is voor jonge parkieten die wel mogen kweken).
  Wat is uw mening hierover?

  • Je hoeft niet altijd heel erg veel vogels te houden. Als je voldoende plaats hebt, is het natuurlijk leuk om heel veel koppels te houden, maar anders kan je ook een broedkoppel hebben en dan nog enkele oudere vogels. De meeste parkieten worden helaas toch geen 10 jaar oud, dus als je schat dat ze na het broeden nog ongeveer even lang leven als dat ze ervoor gebroed hebben, dan zou je één broedkoppel en één oud koppeltje kunnen houden.

 44. Ik heb ruim 2 jaar een popje en een haantje (beiden ruim 2 jaar oud) die vanaf t begin samen in de kooi hebben gezeten omdat we ervan uitgingen dat ze dan niet zouden paren (we willen niet kweken). Afgelopen weekend leken ze te paren en nu is het vrouwtje zich continu in de voerbak aan het manoeuvreren en lijkt t alsof ze een nestje zoekt. Wat is nu de handigste aanpak? Legt ze vanzelf ergens haar ei, ook als er eigenlijk geen geschikte plek is?

  • Als ze echt wil, zal ze inderdaad vanzelf wel een ei leggen, indien nodig gewoon op de bodem van de kooi of in het voederbakje inderdaad. Als je het niet erg vindt om ze toch te laten kweken, kan je uiteraard nog steeds een nestkastje hangen.

   • Dhont Franky says

    Ik heb 12 parkieten in de volière zitten! 6 haantjes, en 6 poppen! Genoeg nestkastjes geplaatst, ze hebben alles wat ze nodig hebben…ervoer, kalkschilfertjes, en extra bijvoer! Na ongeveer 2 jaar nog geen enkel ei gezien in de kastjes. Mijn vraag is…doe ik soms iets mis? Dank U wel voor jullie aandacht!

    • Eitjes komen normaal als de dagen de juiste lengte hebben, dus wel vreemd dat je nog geen nestjes jongen gekregen hebt. Heb je misschien kunstmatige verlichting die de dagen een heel andere lengte geeft?

   • Hallo. Wij hebben een stelletje in een kooi binnen. Het popje was de laatste tijd heel anders in gedrag. Actief naar mannetje toe. Onrustig in de kooi. Heel actief op de bodem bezig. Zondag heeft ze een eitje gelegd. En vandaag het 3e eitje. Gewoon op de bodem. We hadden het badje dicht geplakt en zand erin gedaan. En wat zand en hooi op de bodem. Maar ze schoof alles aan de kant en zit nu op het plastic te broeden. Kan ik de eitjes misschien nog in een schaaltje leggen met wat zand erin. Want de eitjes blijven zo niet goed liggen. Ze heeft moeite om ze onder zich te houden. Of moet ik daar afblijven? Ik heb er geen ervaring mee.

    • Je kan ze zeker ergens in proberen te leggen zodat de eitjes wat vaster liggen. Moest ze dan toch niet goed verder broeden, kan je ze nog altijd terug leggen zoals ze nu liggen. Is wel een verrassing dat ze zo plots eitjes leggen? 🙂 Veel succes ermee, spannend of de eitjes gaan uitkomen en hoeveel ze er zal leggen!

 45. Frans Heeman says

  Dag Ruben,
  Ongepland heeft mijn koppeltje grasparkieten op 7 november nog 2 jongen gekregen in een ruime kooi die in een gesloten tuinhuis hangt. Popje voederde goed, mannetje voederde popje. Vandaag, na de eerste vrieskou, zijn beide jongen gestorven. Ze krijsten in hun nest om eten, maar het popje zag er niet meer naar om. Ze zijn gestorven, goed in de pluimen maar met een lege krop.
  Waarom stopt het popje plots met voeden?

  • Hier kunnen ongetwijfeld meerdere redenen voor zijn, maar je weet het nooit zeker. Heeft ze de vorige keer de jongen wel goed verzorgd, of toen ook plots mee gestopt?

Laat een Reactie achter

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.