Kweken

Grasparkieten kweken is iets wat bijna elke liefhebber vroeg of laat wilt doen. Gewoon een popje en een haantje samen in een kooi zetten zorgt (gelukkig) niet voor jonge parkieten. Er komt wel wat meer bij kijken!

Is kweken met grasparkieten een goed idee?

Voor je uit de startblokken schiet, raad ik je aan om toch even goed na te denken. Grasparkieten kweken is iets dat je best goed overweegt voor je begint. Kweken is zinloos indien je nergens heen kan met de jongen. Een goed legsel kan tot acht jongen voortbrengen en deze jonge grasparkieten willen ook een onderkomen! Je moet dus vooraf al weten waar je de jongen kan huisvesten. Anders kan je achteraf voor een onaangename verrassing komen te staan als je een plekje voor alle parkietjes zoekt maar er geen kan vinden!

Zo, je weet zeker dat de jonge parkietjes een onderkomen hebben dat aan enkele eisen voldoet zoals beschreven op de huisvesting pagina? En je wil nog steeds weten hoe je grasparkieten kweekt? Lees dan zeker verder!

Hoe kweek ik grasparkieten?

Om te kweken heb je dus een popje en haantje nodig. Ikzelf kweek nooit met een popje dat jonger dan 1-1,5 jaar is, of als de parkiet ouder dan vijf jaar is. Een haantje mag zich voortplanten vanaf een tiental maanden.

Het herkennen van een mannetje of een vrouwtje lijkt voor een beginner heel moeilijk, maar het belangrijkste kenmerk vind je op de neus. Boven de snavel bevindt zich de neusdop. Een neusdop heeft twee gaatjes, de neusgaten van je grasparkiet. De neusdop geeft het geslacht van een grasparkiet alsvolgt aan:

 • Als de neusdop blauw is, heb je met een mannetje te maken.
 • Is deze roze tot bruin, dan kijk je naar een vrouwtje.

Bij jonge grasparkieten is deze kleur vaak anders en naar mate de grasparkieten ouder worden, wordt de echte kleur en dus ook het geslacht pas goed zichtbaar. Ook bij sommige mutaties kloppen deze kleuren niet meer door het vele kweken. Het kan dus even duren voor je dit verschil goed ziet.

Als je wil kweken met grasparkieten zal je dit best proberen op een moment dat de dagen ongeveer vijftien uur lang zijn. Als het minder dan vijftien uur licht is, zal de parkiet niet zo snel eieren willen leggen. Er kan eventueel ook met kunstlicht gewerkt worden om de vijftien uur licht per dag te bereiken.

Na wat zoeken op de kalender vond ik dat voornamelijk de periode tussen april en september geschikt is. Maar als je ook nog weet dat in mei elk vogel een ei legt, kweek ik alleen grasparkieten tussen mei en september. Denk er ook aan dat het nadat je wil beginnen, toch nog ongeveer een maand zal duren voor de eerste jongen komen piepen. Er is immers tijd nodig om te paren, om eieren te leggen en daarna ook nog om ze uit te broeden.

Grasparkieten nestkast

Grasparkieten kweken niet als er geen geschikte nestelplaats is. Je moet speciale nestkastjes ophangen in het hok als je wil kweken met grasparkieten. Deze hokjes zijn niet heel groot maar moeten plaats genoeg hebben voor de jongen. Afmetingen voor een nestkastje zijn vaak 15 centimeter breed, 15 centimeter diep en 20 centimeter hoog. Dit kan een beetje meer of minder zijn natuurlijk, ikzelf hang mijn nestkastjes horizontaal, dus meer plaats in de breedte dan in de hoogte. Uiteraard moet het invlieggat groot genoeg zijn.

Grasparkieten maken geen nest zoals vogels in je tuin. De eieren worden gewoon in het nestkastje gelegd zonder veel stro of andere dingen te gebruiken. Dit stamt nog af van hun wilde natuur: grasparkieten gebruiken holtes in bomen om hun nesten te maken en op een beetje schuren met de snavel na, veranderen ze niets aan het interieur. Lui zullen sommigen onder jullie misschien zeggen, maar als er geen nestmateriaal te vinden is, wordt het lastig om een mooi nest te bouwen… Daarom volstaat een houten nestkastje, best met een kleine verdieping naar het midden toe zodat de eitjes daar samen blijven liggen, ideaal om uit te broeden.

Voor het kweken

Voor je jouw parkieten laat kweken kan je best gedurende een week ongeveer eivoer geven op dagelijkse basis. Zorg ook voor voldoende vitaminen. Het is belangrijk dat de grasparkieten zeer gezond zijn en energie genoeg hebben voor ze beginnen te broeden en jongen moeten verzorgen. Zeker het popje heeft veel energie nodig om te broeden. Eventueel kan je ook zorgen voor wat extra kalkopname aangezien de eierschalen veelal uit kalk bestaan en het popje dus kalk nodig heeft.

Als je denkt dat jij en jouw grasparkieten er klaar voor zijn kan je beginnen. Dit doe je door het nestkastje in of aan de kooi te hangen. De grasparkieten hebben dan door dat er gelegenheid is tot voortplanting en zullen vanaf dan beginnen paren. Dit kan natuurlijk ook een hele tijd duren en er is nooit garantie dat er effectief jongen zullen komen.

In tegenstelling tot kippen waar een haan verschillende kippen gaat dekken en dit geregeld doet, blijft een koppeltje grasparkieten samen. Overspel is niet aan de orde en de paring vindt pas plaats nadat er een geschikte nestplaats te vinden is. Wanneer het paartje er klaar voor is, zie je als ze elkaar liefde vertonen en het hof maken. Het mannetje zal het vrouwtje gaan voeren, een vleugel om haar heen leggen… Ze doen op hun manier romantisch!

Na de paring

Nadat de paring geslaagd is, zal het vrouwtje haar eerste van vier tot acht eitjes leggen. Ze vliegt op dat moment nog vaak buiten het nestkastje. Om de andere dag wordt er een eitje gelegd. Als het tweede eitje gelegd is zal het popje beginnen broeden. Na 21 dagen komt het eerste eitje uit. Vervolgens komen de andere eitjes uit, om de andere dag, in de volgorde waarin de eitjes gelegd zijn.

De eerste week zal het popje de jongen voeden met haar kropmelk. Als de kuikentjes dan wat groter worden, zal het mannetje helpen met voeren. Na ongeveer een maand zijn de jongen dan sterk genoeg om buiten het nest te komen kijken. Overnachten doen ze wel nog steeds in hun veilige en vertrouwde nestkastje. Ze leren stilaan echte en harde zaden pellen. Na 7 weken zijn de jongen volledig zelfstandig en kunnen ze het nest verlaten.

Hopelijk gaat het allemaal vlot als je hier zelf mee wil beginnen! De eerste keer wordt waarschijnlijk een hele uitdaging maar de volgende keren zal het veel vlotter gaan! De dierenwinkel in mijn buurt koopt soms jonge grasparkieten en zo kan je dus jonge parkietjes doorverkopen als je zelf geen kennissen hebt die opzoek zijn naar een huisdier. Zorg wel dat je dit op voorhand afspreekt met de dierenwinkel zodat je later zeker je vogels een nieuwe thuis kan geven. Je zal in dit geval wel niet weten waar de vogels terecht komen en niet iedereen wil zijn grasparkieten aan de dierenwinkel geven omdat ze geregeld in een overbevolkte kooi komen. Denk hier dus goed over na of je dit wel of niet wil doen!

Ben je zelf begonnen met kweken, heb je tips voor onze lezers of andere dingen die je wil delen? Voel je vrij om het met een reactie te delen!

163 gedachten over “Kweken”

 1. Hallo,

  Ik heb mijn eerste kweekseizoen met kleine grasparkieten achter de rug.
  Zetten jullie tijdens de rui/rustperiode de mannen en de poppen apart? Ook de jonge vogels? Geven jullie tijdens de rustperiode ook eivoer aan de vogels?

  Alvast bedankt voor de reactie,
  Eddy

  Beantwoorden
  • Je parkieten apart zetten hoeft niet tijdens de rui, wel zorgen dat ze niet dan ook nog eens willen gaan broeden. Door het broedblok weg te nemen, zou je dit meestal kunnen oplossen! Eivoer is tijdens de rui zeker aan te raden, op andere momenten buiten het broedseizoen kan je het een klein beetje geven, maar al te veel is zeker niet nodig.

   Beantwoorden
 2. Hallo Ruben,

  Ook hier 2 broedblokken met kuikens alles gaat goed met de kuikens daar gaat mijn vraag niet over.

  Ik heb een engelse grasparkiet (man) genaamd Toto ongeveer 3 jaar, hij heeft altijd binnen gezeten (los) en is erg tam, keuvelt lekker en noemt constant zijn eigen naam ‘hey toto’ 🙂 ik heb hem sinds een week of 3 ook in voliere gezet in de hoop dat hij wat natuurlijker gedrag gaat vertonen, valt me tegen hij vliegt amper, binnenshuis wel, gaat niet in het nachthok en doet niet echt mee met de andere loopt maar een beetje heen en weer of zit in een hoekje op zijn touwtje, hij komt wel bij me maar springt daarna weer snel op een tak.

  Wat denk jij? Gaat hij uiteindelijk een beetje natuurlijk gedrag vertonen en ook het nachthok in? Of is hij zo ‘verpest’ dat hij dat niet meer gaat leren.

  Groet, Sheila

  Beantwoorden
  • Dag Sheila, dat is een heel moeilijke vraag. Het kan goed zijn dat dit niet snel gaat veranderen, omdat Toto het zo gewoon is. Het kan altijd, dat hij stilaan overneemt van de andere vogels, maar als het na drie weken nog helemaal niet gebeterd is, weet ik niet of dit ooit nog echt verandert. Hij is zo gewoon aan mensen, dat hij wellicht niet zo goed meer met andere vogeltjes kan interageren.

   Beantwoorden
 3. Ik ben zelf weer opnieuw begonnen met de kweek let op met de rechthoekge nestkastjes die je koopt in de winkel dat de holte in de bodem toch wel een halve cm tot cm mag zijn bij 5 cm en hang het kastje licht schuin op naar de holte toe ivm wegrollende eieren ik wissel altijd de eerste 4 eieren uit met nep eitjes en na het 5e ei leg ik ze weer terug zodat de jongen meestal tegelijk uitkomen zodat het verschil tussen het eerste jong en de laatste niet groot is waardoor de overlevingskansen groter worden….. door het verschil in dagen van uitkomst overleven vaak de laatst uitgekomen jongen het niet doordat de eerste jongen al heel gulzig zijn en al groter en vaak ook de laatst uitgekomen jongen vertrappen

  Beantwoorden
  • Houd je de eitjes dan wel warm (en hoe zorg je dan dat ze niet alsnog sneller uitkomen)? Want anders lijkt het me geen goed idee, dan kunnen de jongen toch sterven in het ei?

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.