Kweken

Grasparkieten kweken is iets wat bijna elke liefhebber vroeg of laat wilt doen. Gewoon een popje en een haantje samen in een kooi zetten zorgt (gelukkig) niet voor jonge parkieten. Er komt wel wat meer bij kijken!

Is kweken met grasparkieten een goed idee?

Voor je uit de startblokken schiet, raad ik je aan om toch even goed na te denken. Grasparkieten kweken is iets dat je best goed overweegt voor je begint. Kweken is zinloos indien je nergens heen kan met de jongen. Een goed legsel kan tot acht jongen voortbrengen en deze jonge grasparkieten willen ook een onderkomen! Je moet dus vooraf al weten waar je de jongen kan huisvesten. Anders kan je achteraf voor een onaangename verrassing komen te staan als je een plekje voor alle parkietjes zoekt maar er geen kan vinden!

Zo, je weet zeker dat de jonge parkietjes een onderkomen hebben dat aan enkele eisen voldoet zoals beschreven op de huisvesting pagina? En je wil nog steeds weten hoe je grasparkieten kweekt? Lees dan zeker verder!

Hoe kweek ik grasparkieten?

Om te kweken heb je dus een popje en haantje nodig. Ikzelf kweek nooit met een popje dat jonger dan 1-1,5 jaar is, of als de parkiet ouder dan vijf jaar is. Een haantje mag zich voortplanten vanaf een tiental maanden.

Het herkennen van een mannetje of een vrouwtje lijkt voor een beginner heel moeilijk, maar het belangrijkste kenmerk vind je op de neus. Boven de snavel bevindt zich de neusdop. Een neusdop heeft twee gaatjes, de neusgaten van je grasparkiet. De neusdop geeft het geslacht van een grasparkiet alsvolgt aan:

 • Als de neusdop blauw is, heb je met een mannetje te maken.
 • Is deze roze tot bruin, dan kijk je naar een vrouwtje.

Bij jonge grasparkieten is deze kleur vaak anders en naar mate de grasparkieten ouder worden, wordt de echte kleur en dus ook het geslacht pas goed zichtbaar. Ook bij sommige mutaties kloppen deze kleuren niet meer door het vele kweken. Het kan dus even duren voor je dit verschil goed ziet.

Als je wil kweken met grasparkieten zal je dit best proberen op een moment dat de dagen ongeveer vijftien uur lang zijn. Als het minder dan vijftien uur licht is, zal de parkiet niet zo snel eieren willen leggen. Er kan eventueel ook met kunstlicht gewerkt worden om de vijftien uur licht per dag te bereiken.

Na wat zoeken op de kalender vond ik dat voornamelijk de periode tussen april en september geschikt is. Maar als je ook nog weet dat in mei elk vogel een ei legt, kweek ik alleen grasparkieten tussen mei en september. Denk er ook aan dat het nadat je wil beginnen, toch nog ongeveer een maand zal duren voor de eerste jongen komen piepen. Er is immers tijd nodig om te paren, om eieren te leggen en daarna ook nog om ze uit te broeden.

Grasparkieten nestkast

Grasparkieten kweken niet als er geen geschikte nestelplaats is. Je moet speciale nestkastjes ophangen in het hok als je wil kweken met grasparkieten. Deze hokjes zijn niet heel groot maar moeten plaats genoeg hebben voor de jongen. Afmetingen voor een nestkastje zijn vaak 15 centimeter breed, 15 centimeter diep en 20 centimeter hoog. Dit kan een beetje meer of minder zijn natuurlijk, ikzelf hang mijn nestkastjes horizontaal, dus meer plaats in de breedte dan in de hoogte. Uiteraard moet het invlieggat groot genoeg zijn.

Grasparkieten maken geen nest zoals vogels in je tuin. De eieren worden gewoon in het nestkastje gelegd zonder veel stro of andere dingen te gebruiken. Dit stamt nog af van hun wilde natuur: grasparkieten gebruiken holtes in bomen om hun nesten te maken en op een beetje schuren met de snavel na, veranderen ze niets aan het interieur. Lui zullen sommigen onder jullie misschien zeggen, maar als er geen nestmateriaal te vinden is, wordt het lastig om een mooi nest te bouwen… Daarom volstaat een houten nestkastje, best met een kleine verdieping naar het midden toe zodat de eitjes daar samen blijven liggen, ideaal om uit te broeden.

Voor het kweken

Voor je jouw parkieten laat kweken kan je best gedurende een week ongeveer eivoer geven op dagelijkse basis. Zorg ook voor voldoende vitaminen. Het is belangrijk dat de grasparkieten zeer gezond zijn en energie genoeg hebben voor ze beginnen te broeden en jongen moeten verzorgen. Zeker het popje heeft veel energie nodig om te broeden. Eventueel kan je ook zorgen voor wat extra kalkopname aangezien de eierschalen veelal uit kalk bestaan en het popje dus kalk nodig heeft.

Als je denkt dat jij en jouw grasparkieten er klaar voor zijn kan je beginnen. Dit doe je door het nestkastje in of aan de kooi te hangen. De grasparkieten hebben dan door dat er gelegenheid is tot voortplanting en zullen vanaf dan beginnen paren. Dit kan natuurlijk ook een hele tijd duren en er is nooit garantie dat er effectief jongen zullen komen.

In tegenstelling tot kippen waar een haan verschillende kippen gaat dekken en dit geregeld doet, blijft een koppeltje grasparkieten samen. Overspel is niet aan de orde en de paring vindt pas plaats nadat er een geschikte nestplaats te vinden is. Wanneer het paartje er klaar voor is, zie je als ze elkaar liefde vertonen en het hof maken. Het mannetje zal het vrouwtje gaan voeren, een vleugel om haar heen leggen… Ze doen op hun manier romantisch!

Na de paring

Nadat de paring geslaagd is, zal het vrouwtje haar eerste van vier tot acht eitjes leggen. Ze vliegt op dat moment nog vaak buiten het nestkastje. Om de andere dag wordt er een eitje gelegd. Als het tweede eitje gelegd is zal het popje beginnen broeden. Na 21 dagen komt het eerste eitje uit. Vervolgens komen de andere eitjes uit, om de andere dag, in de volgorde waarin de eitjes gelegd zijn.

De eerste week zal het popje de jongen voeden met haar kropmelk. Als de kuikentjes dan wat groter worden, zal het mannetje helpen met voeren. Na ongeveer een maand zijn de jongen dan sterk genoeg om buiten het nest te komen kijken. Overnachten doen ze wel nog steeds in hun veilige en vertrouwde nestkastje. Ze leren stilaan echte en harde zaden pellen. Na 7 weken zijn de jongen volledig zelfstandig en kunnen ze het nest verlaten.

Hopelijk gaat het allemaal vlot als je hier zelf mee wil beginnen! De eerste keer wordt waarschijnlijk een hele uitdaging maar de volgende keren zal het veel vlotter gaan! De dierenwinkel in mijn buurt koopt soms jonge grasparkieten en zo kan je dus jonge parkietjes doorverkopen als je zelf geen kennissen hebt die opzoek zijn naar een huisdier. Zorg wel dat je dit op voorhand afspreekt met de dierenwinkel zodat je later zeker je vogels een nieuwe thuis kan geven. Je zal in dit geval wel niet weten waar de vogels terecht komen en niet iedereen wil zijn grasparkieten aan de dierenwinkel geven omdat ze geregeld in een overbevolkte kooi komen. Denk hier dus goed over na of je dit wel of niet wil doen!

Ben je zelf begonnen met kweken, heb je tips voor onze lezers of andere dingen die je wil delen? Voel je vrij om het met een reactie te delen!

Pocket

Comments

 1. Grasparkieten broeden hier bij mij gewoon openlijk in de kooi. Dus dat grasparkieten alleen in een broedhok broeden is niet waar.

  • Dag Jos,

   dat is opmerkelijk. Normaal gezien broeden parkieten niet openlijk. Als dit het geval zou zijn, zouden alle mensen die thuis een mannetje en een vrouwtje hebben zitten met een probleem geconfronteerd worden. Sommige parkieten doen al eens gek en broeden in een badje. Doen ze het bij jou echt zonder enig voorwerp waar ze een nest in kunnen zien? Je mag altijd een foto achterlaten.

   Ik ben nu wel benieuwd of er nog meer mensen last van hebben!

  • Die hier broedde in het doorzichtige kleine voerbakje…. rechts bovenin de deur… die ik heb geruild voor een groter plastic bakje……….. toen daar een jong uit was gevallen, heb ik een schroevenbakje rechts bovenin gehangen……… Eergisteren heb ik ze overgezet op de bodem (hoog) in het binnenhok………

   Papa en Mama doen het goed……..

   Vanaf gisteren is een andere pop steeds bij de 3 jongen….
   Ik had t gezinnetje in een kooi gedaan, maar toen zaten de ouders meer te kijken,
   hoe ze eruit moesten, dan op hun jongen te letten….
   Vanmorgen heb ik ze terug gezet op de bodem van het binnen hok,
   ouders blij, gauw de volière in.
   Onderwijl ging de andere pop de jongen voeren.
   Heb de ouders op een gegeven moment opgesloten met hun jongen, in het binnen hok.
   En de andere pop (oude pop) even een uurtje buiten gehouden.
   Dan voeren ze even en zitten even later weer samen te kroelen. (Jonge ouders)
   De oudere pop kan denk ik geen eitjes meer leggen,
   zat al poos ervoor steeds in het broedhokje.

   Zodra ik het luikje open, vliegen de ouders naar buiten,
   en gaat de andere pop de jongen voeren.
   Komen de ouders dan terug, jaagt de oude pop ze weg.
   Jonge mama is bang voor de oudere pop, paps gaat soms dan toch naar de jongen.

   Ik weet gewoon niet meer wat t beste is.
   Zo laten?

   Toch weer apart zetten?
   De jonge ouders hebben meer oog voor elkaar dan hun jongen.
   Terwijl de oudere pop steeds bij ze wil zijn.
   Voert ze, verwarmt ze, verzorgd ze……

   Help????

   • Moeilijke vraag vind ik. Als de ouders niet goed zorgen voor de kleintjes, dan is het misschien wel goed dat het oudere popje er voor zorgt. Als je het oude popje er enkele uren weghaalt, voeren de ouders dan nog niet voldoende en zitten ze dan te weinig bij de jongen? Als ze er voldoende bijzitten, zou ik de ouders er toch alleen voor laten zorgen misschien, dan leren zij er ook van. Maar uiteraard, de jongen hun gezondheid gaat voor…

  • Bij ons was dat ook het geval. Opeens lag er een eitje onderin de kooi. Een tweede eitje volgde twee dagen later. We hebben vier vogeltjes, een paartje, een kuiken van de leg van vorig jaar en een nieuw vrouwtje. Na het tweede eitje hebben we het oudste paartje apart gezet van de jongere twee en de eitjes in een broedblok gelegd. We waren bang dat het anders misschien te stressvol zou zijn voor het oudste vrouwtje.
   Het oudste koppel heeft inmiddels 6 eitjes waarvan de eerste twee volgens de planning zijn uitgekomen. Niet heel handig helaas, want ruimte voor tien hebben we niet echt… Weggeven aan een dierenwinkel vind ik persoonlijk niks, want je weet niet of ze goed terecht komen. Gelukkig hebben we nog ongeveer zeven weken om een goed plekje voor ze te vinden. En mocht het bij twee kuikens blijven, dan houden we misschien wel zelf. 🙂

 2. Hallo Ruben,

  Ik ben een beginner op het gebied van parkieten en kweken maar heb nu al de ervaring dat parkieten zich niet altijd houden aan het broedseizoen en ook niet aan het feit of er een nestkastje aanwezig is of een eventueel andere plek om een nest te maken.
  Ik heb zelf een soort kamervolière gemaakt van een kast en daar vliegen zowel grasparkieten als Engelse parkieten in.
  Van beiden heb ik een koppeltje meerdere malen zien paren, gewoon op de zitstok, en ze gingen er echt voor om het zo maar te zeggen.
  Het koppeltje grasparkieten zit momenteel nog in die kooi maar het koppeltje Engelse heb ik in een broedkooi met nestkastje gezet.
  Sinds het nestkastje hangt zijn ze alleen maar bezig met het leeghalen ervan, ik had er op advies wat houtvezel in gedaan maar ze willen het leeg hebben, en met regelmatig in het nestkastje zitten en dan vooral de pop. Sinds ze in de broedkooi zitten heb ik ze overigens nog 1 keer zien paren terwijl ze dat in de grote kooi veel vaker deden en het er heftiger aan toe ging ook.
  Ben dus erg benieuwd of het resultaat bij beide koppels (bevruchte) eitjes zijn of niet.

  • Dag Dénise, dat ze zich niet aan het broedseizoen houden, dat is zeker weten waar. Hoewel grasparkieten meestal broeden als de dagen rond de 15u lang zijn, kunnen ze haast het hele jaar door wel paren en eieren leggen, al gebeurt het minder in de winter.

   Zonder nestkastjes paren ze inderdaad wel, maar leggen ze ook eitjes? Meestal komt dit er toch echt niet van als er geen plekjes zijn om ze goed te leggen… Maar als ze het wel zouden doen, laat gerust weten, ik leer graag ook dingen bij! 🙂 Ja de meeste parkietjes moeten niet zo veel weten van bedenking in hun nestjes, in het wild knabbelen ze ook enkel wat in een holte aan een boom, meer niet echt. Sommige vogels zullen de houtschilfers wel gebruiken, maar de meerderheid dus niet.

   Tot slot even melden dat ik het knap vind dat je een eigen volière hebt gebouwd, gemaakt van een kast! Als je wil mag je altijd een foto laten zien, ben best benieuwd hoe dat er uit ziet! Hier in een reactie of mailen naar ruben@grasparkieteninfo.nl kan alletwee als je een foto wil tonen 🙂

   • Grasparkieten zijn geen seizoens broeders. Lichturen doet ze dan ook niet veel. Maakt wel het voeden makkelijker. Want ook ’s nachts word er gevoed door de pop. Maar de man kan haar in het donker niks brengen.

 3. rik heutink says

  ik heb een mannetje en een vrouwtje in een broedkooi. alleen een probleempje is dat het popje nog niet oud genoeg is om te kweken en het mannetje wel. ook heb ik de nestkast in de kooi hangen omdat er aan de zijkant geen plaats meer was. ik zou hem aan het voorfront kunnen hangen!

 4. rik heutink says

  ook kan ik de nestkast aan de achterkant hangen en een gat even groot als het invlieggat maken en daar de nestkast precies aan hangen (aan de voorkant is het niet mogelijk was een vergissing). kunt u ook een tip geven wat ik nu met het popje moet doen? < zie mijn vorige reactie.

  • Dag Rik,
   als je de nestkast al ophangt is de kans wel groot dat ze niet gaan wachten tot het popje oud genoeg is… Ik zou zelf dit kastje pas later in de kooi hangen, zodat ze zeker niet te vroeg paren. Wanneer je popje dan de juiste leeftijd heeft bereikt, kan je het kastje nog ophangen, of is dit geen optie?
   Afhankelijk van de grootte van de kooi, kan je de nestkast er inderdaad inhangen. Als de kooi hier te klein voor is kan je inderdaad best een oplossing zoeken door de nestkast ergens aan de buitenzijde vast te maken.

 5. Hallo ik heb een vraag, ik heb mijn eerste nestje regenboogjes en nu plukte de moeder de jongen, ik heb mama uit de kooi gehaald en nu doet vader het, maar nu ontdekte uk gister dat het oudste jong alle veren kwijtraakt, komt dit door een tekort aan iets van de vader?

  • Naar het schijnt komt dit door een tekort aan arginine, een of andere voedingsstof. Je kan hier echter weinig aan doen… Als je nog andere paartjes hebt met jongen van dezelfde leeftijd kan je de jongen daar bijzetten zodat ze op een goede wijze opgevoed worden. Als je dit niet hebt, is het lastiger. Het hangt er wat vanaf hoe oud de jongen zijn, maar als ze nog bij de ouders moeten blijven en je geen andere broedparen hebt, is er wel een oplossing… Je moet de jongen dan insmeren met een product dat niet schadelijk is voor de vogels maar dat zou de ouders doen stoppen met veren plukken. Een product dat je kan gebruiken is Daumex, dat blijkbaar aan kinderen wordt gegeven tegen duimen bij kindjes. Appelazijn, uierzalf of hertzhoornolie zou kunnen helpen. Ik heb dit zelf nooit gedaan, maar A. van Kooten, bekend van verschillende boeken over grasparkieten, schrijft dit op zijn website. Hopelijk help het!

 6. Jessica v.d. Kleijn says

  Ik heb 3 jonge vogeltjes. De oudste is 20 dagen. Daarna om de dag een kuiken. De man doet niets, geef ook het vrouwtje geen eten, ondanks dat ze erom smeekt. Hij gunt haar geen tijd om te eten. Moet ik hem nu uit de kooi halen. Want het vrouwtje voed de kleintjes nu alleen.

  • Dat is een moeilijke vraag… normaal gezien zou het haantje moeten helpen bij het opvoeden van de jongen en zou hij de jongen enkele noodzakelijke dingen aanleren. Daarom zou ik adviseren om hem in de kooi te laten, je weet maar nooit… Het popje moet echter ook wel voldoende energie hebben om de jongen groot te brengen, dus als ze écht niet kan eten, heb je helaas geen andere keuze…

   • Popje voer aanreiken bij invlieggat. Probleem komt wanneer ze nest verlaten en de vader ze zelf zou behoren te gaan voeren. Grote kans dat de pop voor een volgend legsel een andere man verkiest. Dat zal hem leren. Maar zonder concurentie van andere mannen. Kleine kans dat hij zijn gedrag zal aanpassen.

 7. Ik heb in de voilere 1 mannetje en 2 popjes. Ik had er eerst 1 broedhokje in gehangen maar beide popjes werden broers en kregen ruzie om het hokje. Ik heb er dus nog maar 1 naast gehangen en nu gaat het goed. Het mannetje heeft met beide popjes gepaard en het lijkt erop dat hij nu ook beide popjes verzorgt. Kan dat wel? Of gaat dit op den duur toch problemen opleveren?

  • Normaal gezien is dit niet de bedoeling en dit kan dus problemen geven… Er mag normaal maar een even aantal mannetjes als vrouwtjes samenzitten bij het broeden. Als er twee popjes zijn, gaan ze vaak nogal zwaar ruzie maken tot ernstige verwondingen zelfs (hoeft natuurlijk niet altijd). Daarom is het aan te raden om dit niet te doen en bij het broeden slechts één koppeltje te hebben, een man met twee vrouwen… nooit een goed idee!

   • Janneke says

    Bedankt voor je antwoord. Ik was daar inderdaad al bang voor. Ik zie nu wel dat het mannetje naar 1 popje toe trekt. Dat popje heeft overigens nu ook 4 eitjes gelegd. De andere geen.. misschien toch gewoon 1 koppeltje dus. Ik wacht het af. Heb eigenlijk ook zo snel geen alternatief..

  • Ook bij ruim voldoende nestkastjes kunnen ze tot bloedens toe vechten. Waar de poppen de dag ervoor nog met elkaar dansten. Grasparkieten zijn niet monogaam. Één hoofdpartner en wel zeven bijpartners. In de natuur geeft dit risico spreiding. Popje krijgt gevarieerder aanbod en ook als haar mannetje wegvalt zijn er nog die haar voedsel brengen. Ook is de hoofdpartner niet persé voor het leven. Hier wisselen ze jaarlijks van hoofdpartner. Zouden ze hun eigen kweekprogram hebben?

 8. Ik heb op dit moment een pop en een haantje bij elkaar zitten. Het popje is helemaal klaar om te paren maar het haantje lijkt het niet te snappen. Hij is heel lief voor haar en danst om haar heen, totdat het popje aangeeft te willen paren, dan vliegt het haantje weg? Er hangt wel een nestkast en het popje lijkt ook al eieren bij zich te hebben gezien de grotr verdikking aan haar achterkant. Kan het dat ze eieren gaat leggen zonder dekking? Wat zou ik daaraan kunnen doen?

  • Het gebeurt dat er niet gedekte eieren gelegd worden… Dat gebeurt bij kippen bijvoorbeeld ook meestal! Je kan er niet echt veel aan doen. Misschien als ze een ander koppeltje bezig zien dat hij het leert. Of als hij nog jong is, kan het met de jaren wel komen… Alle begin is moeilijk! 🙂

 9. Ik heb 2 grasparkieten 1 man 1 vrouw de vrouw heeft 4 eieren en ze ligt al meer dan 21 dagen maar er is nog steeds niks uit ze ligt vandaag 24 dagen op der ei. En ze broed open ze broed niet in een nestkast. Hoe kan het zijn dat er nog geen jonkies uitgekomen zijn?

  • Het zou altijd kunnen dat de eitjes niet bevrucht zijn, dan zullen er nooit jongen uit de eitjes komen.

  • Je kunt eieren voor een schouwlampje bekijken. Zijn ze wel bevrucht, dan kan de luchtvochtigheid te laag zijn geweest. Heb zelf een pop gehad die dit corrigeerde door met nat pak het blok in te gaan. En snel een vernevelaar aangeschaft. Niet zelf de eieren nat maken. Dan kunnen ze stikken.

 10. sanne fobert says

  hallo ik ben detlev ben onlangs begonnen met kweken naar se gana nog niet in het boomstammetje of is dat nog te vroeg …

  • Ze zullen hun eigen moment kiezen om hun nest te maken. Eerst moet er een koppeltje ontstaan. Als dat goed zit, zullen ze stilaan naar een nestje beginnen kijken!

 11. jonathan amelynck says

  Ik heb een vraagje.ik denk dat mijn parkieten aan het broeden zijn .mag in in hun nestkast kijken?

  • Dat mag wel, maar best niet aan de eitjes komen. Gewoon eens kijken kan normaal geen kwaad, maar uiteraard niet al te vaak doen. Hopelijk komen er jonge vogeltjes! 🙂

 12. Esther Rijnders says

  Hallo Ruben,

  Sinds een week hebben mijn parkietjes 3 kuikens. Het is vandaag 7 dagen geleden dat het eerste ei uitkwam. Sinds gisterenmiddag jaagt ze het mannetje steeds weg. Het is een zeer zorgzaam mannetje. Druk met eten en vaak naar het nestkastje. Hij wil steeds naar de kuikens als hij ze hoort. Nu laat zij zich niet meer voeren door het mannetje en hij mag ook niet meer van haar bij de kuikens. Ze verlaat het nest regelmatig om hem weg te houden van het nestkastje en laat steeds langer de kuikens alleen. Heeft u advies?

  Bij voorbaat dank, Esther.

  • Dag Esther, voert het vrouwtje ze wel goed en gaat ze zelf eten? Als dat in orde is, is er misschien niet echt een probleem. Ik zou zo niet weten wat je eraan kan doen. Het vrouwtje moet bij de kuikens blijven nu lijkt me, dus dan kan je weinig ondernemen… Moest iemand hier een oplossing voor weten, mag hij of zij het altijd laten weten 🙂

 13. Hallo allemaal

  Ik heb ook 2 parkietjes in mijn buiten volière zitten en de pop legt om de dag een eitje gewoon op de grond. Dit terwijl het winter is
  Heb zelf geen verstand van parkietjes maar vond dit nogal vreemd hahaha.
  Ik heb ook nog geen nestkastjes hangen.

  • Gaat ze wel broeden op de eitjes? Dit is nogal vreemd inderdaad. Een nestkastje hangen kan een optie zijn als je jongen wilt, misschien legt ze dan de eitjes op een geschiktere plaats!

 14. Hoe maak je stelletjes of koppeltjes?

  • Een popje en haantje samen zetten werkt vaak, na een tijdje worden ze bevriend en kiezen ze elkaar vaak uit! Je kan ze uiteraard ook met meer samenhouden en dan hebben ze meer keuze voor hun partner. Maar normaal is gewoon het mannetje en vrouwtje dat je graag wil zien kweken samen in een hok zetten al voldoende om een tijdje later jongen te krijgen!

 15. Dag Ruben,
  Ik heb sinds ruim een jaar 2 grasparkietjes, een popje en een mannetje. Ik wil ze dit voorjaar graag laten broeden, maar vraag me af hoe groot de kooi moet zijn. Ik heb een ruime kooi voor 2 parkietjes (60cm breed, 30 cm diep en 50 cm hoog) maar weet niet of het groot genoeg is als er een aantal kleintjes bij zouden komen. Is er een richtlijn voor de afmetingen van de kooi? Alvast bedankt voor je reactie.
  Groet Maaike

  • Dag Maaike, die kooi is tamelijk klein als je echt meer dan twee parkietjes gaat houden. Al hangt het er vanaf, 4 in totaal zal wel lukken, maar als ze echt goed broeden en je opeens met erg veel komt te zitten, is de kooi uiteraard te klein. Echte richtlijnen voor afmetingen zijn er niet echt, maar hoe groter hoe beter 🙂 Ik zou zeggen: probeer een beetje te bedenken hoe je meer vogels in je kooi ziet zitten. Als ze te dicht op elkaar komen te zitten in gedachten, zal het dat ook wel zijn in werkelijkheid!

 16. Ingrid ploeger says

  Hallo,
  Ik wil graag een keertje mijn parkieten een nestje laten krijgen. Nou zijn mijn parkieten niet handtam, kan ik dan evengoed af en toe kijken of ze eitjes heeft gelegd. En moet het nestkastje dicht zijn.

  • Het nestkastje is normaal dicht inderdaad. Je kan ze zeker een nestje laten krijgen. Als je het nestkastje aan de buitenkant van de kooi kan hangen (met de opening in de kooi), dan kan je langs boven misschien soms wel eens kijken, zonder met je handen in de kooi te moeten gaan! 🙂

 17. Ik heb een vraagje, want hoe lang duurt het het kweken precies? Als eerst, hoe lang duurt het na de paring voordat de eitjes gelegd zijn? En hoe lang duurt het voordat ze vervolgens geboren worden?

  • De paring zelf is niet echt te voorspellen, hangt heel erg van de vogels af, van de omstandigheden… Na het paren duurt het ongeveer tien dagen tot de eitjes gelegd worden. Eitjes komen er om de twee dagen bij en ongeveer drie weken nadat het eitje werd gelegd, komen er jonge vogeltjes uit!

 18. Ik heb 2 mannen en 2 vrouwen in de kooi zitten met 2 nesthokjes omdat we graag jongen wilde vorige ronde heeft 1 man het met beide poppen gedaan en in totaal 7 eieren waarvan er maar 1 uitgekomen is. We wilde alles weghalen als het jong uitgevlogen was maar inmiddels zitten we met 10 eieren beide weer 5 en wederom van dezelfde man .. hij bemoeit zich nergens mee het enige wat hij wil als de poppen komen eten er opnieuw op . Ben heel bang dat het te veel vraagt van de poppen en nu wil ik weten wat handig is wachten of er weer jongen komen en zodra die zijn uitgevlogen alles weghalen met het risico dat er weer eieren liggen of de man een tijdje uit de kooi halen? De andere man kijkt alleen maar toe en maakt van 1 hokje wel alles schoon maar voert niemand. Help want ik weet het niet meer

  • Hmmm goede vraag. Helpt het mannetje wel met het voeren van de jongen? Kijkt hij er soms wel eens naar? Als dat zo is kan je moeilijk hem weghalen. Probeer in elk geval het nestkastje zo snel mogelijk weg te halen eens de jongen dit niet meer nodig hebben. Verder kan je weinig doen behalve inderdaad de vogels scheiden, maar als er jongen opgevoed moeten worden is het wel goed om daarop te wachten. Zoals je correct aanhaalt is het niet goed om heel wat nestjes na elkaar te hebben omdat dit inderdaad te vermoeiend is voor de popjes.

 19. Wij hebben een koppel grasparkieten die al een nestje hebben gehad en 3 hebben groot gebracht, maar nu het probleem de pop blijft maar eitjes leggen en tegen dat er uit moeten komen geen jong maar wel weer nieuwe eitjes. Mogen we dit laten stoppen door ze uit elkaar te halen want ik ben bang tot het ten koste gaat van de pop.

  • Ja dan kan je ze zeker uit elkaar halen, of zeker zorgen dat de nestkast verdwijnt zodat er hopelijk geen nieuwe eitjes meer komen. Zoals je zelf aanhaalt, is dit te zwaar voor de pop om voortdurend nieuwe legsels te hebben.

 20. Hoi, heb sinds maart vier parkieten, twee oudere en en twee van negen maanden. Drie mannetjes en een vrouwtje. Ze zitten met zijn allen in een kooi en dat ging goed, omdat ik merk dat er een koppeltje is ontstaan, en merk dat er wat onrust is in de kooi is, dit omdat de andere ook met het vrouwtje willen. Heb ook een broedblok hangen waar het mannetje regelmatig inzit om het vrouwtje te lokken. Wat is nu het beste, de twee andere mannetjes apart gaan houden in een kooi of gewoon bij elkaar laten. Ze mogen bij mij ook gewoon rondvliegen als ik thuis ben.

  • Ik zou ze apart zetten. Een mannetje en vrouwtje die gaan broeden samenhouden met twee andere mannetjes is om problemen vragen. De rust zal wel terugkeren als je ze uit elkaar haalt. Als je ze samenlaat denk ik dat er gevochten zal worden na een tijdje, iets dat we toch liefst allemaal vermijden!

 21. ik zit met een vervelende vraag, heb 2 paar koppels waarvan 1 koppel 3 jongen heeft in de nest ( 14 dagen oud)nu gisteren is het deurtje van de kooi open gegaan zonder mijn weet,
  gevolg het mannetje is waarschijnlijk uit de kooi gevlogen en vind ik niet meer terug,mijn vraag is kan het poppetje de 3 jongen alleen groot brengen of niet ? ben bang dat de 3 jongen zullen sterven door gebrek aan het mannetje(de vader voed de moeder en de moeder het jong)normaal gezien.

Laat een Reactie achter

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.