Kweken

Grasparkieten kweken is iets wat bijna elke liefhebber vroeg of laat wilt doen. Gewoon een popje en een haantje samen in een kooi zetten zorgt (gelukkig) niet voor jonge parkieten. Er komt wel wat meer bij kijken!

Is kweken met grasparkieten een goed idee?

Voor je uit de startblokken schiet, raad ik je aan om toch even goed na te denken. Grasparkieten kweken is iets dat je best goed overweegt voor je begint. Kweken is zinloos indien je nergens heen kan met de jongen. Een goed legsel kan tot acht jongen voortbrengen en deze jonge grasparkieten willen ook een onderkomen! Je moet dus vooraf al weten waar je de jongen kan huisvesten. Anders kan je achteraf voor een onaangename verrassing komen te staan als je een plekje voor alle parkietjes zoekt maar er geen kan vinden!

Zo, je weet zeker dat de jonge parkietjes een onderkomen hebben dat aan enkele eisen voldoet zoals beschreven op de huisvesting pagina? En je wil nog steeds weten hoe je grasparkieten kweekt? Lees dan zeker verder!

Hoe kweek ik grasparkieten?

Om te kweken heb je dus een popje en haantje nodig. Ikzelf kweek nooit met een popje dat jonger dan 1-1,5 jaar is, of als de parkiet ouder dan vijf jaar is. Een haantje mag zich voortplanten vanaf een tiental maanden.

Het herkennen van een mannetje of een vrouwtje lijkt voor een beginner heel moeilijk, maar het belangrijkste kenmerk vind je op de neus. Boven de snavel bevindt zich de neusdop. Een neusdop heeft twee gaatjes, de neusgaten van je grasparkiet. De neusdop geeft het geslacht van een grasparkiet alsvolgt aan:

 • Als de neusdop blauw is, heb je met een mannetje te maken.
 • Is deze roze tot bruin, dan kijk je naar een vrouwtje.

Bij jonge grasparkieten is deze kleur vaak anders en naar mate de grasparkieten ouder worden, wordt de echte kleur en dus ook het geslacht pas goed zichtbaar. Ook bij sommige mutaties kloppen deze kleuren niet meer door het vele kweken. Het kan dus even duren voor je dit verschil goed ziet.

Als je wil kweken met grasparkieten zal je dit best proberen op een moment dat de dagen ongeveer vijftien uur lang zijn. Als het minder dan vijftien uur licht is, zal de parkiet niet zo snel eieren willen leggen. Er kan eventueel ook met kunstlicht gewerkt worden om de vijftien uur licht per dag te bereiken.

Na wat zoeken op de kalender vond ik dat voornamelijk de periode tussen april en september geschikt is. Maar als je ook nog weet dat in mei elk vogel een ei legt, kweek ik alleen grasparkieten tussen mei en september. Denk er ook aan dat het nadat je wil beginnen, toch nog ongeveer een maand zal duren voor de eerste jongen komen piepen. Er is immers tijd nodig om te paren, om eieren te leggen en daarna ook nog om ze uit te broeden.

Grasparkieten nestkast

Grasparkieten kweken niet als er geen geschikte nestelplaats is. Je moet speciale nestkastjes ophangen in het hok als je wil kweken met grasparkieten. Deze hokjes zijn niet heel groot maar moeten plaats genoeg hebben voor de jongen. Afmetingen voor een nestkastje zijn vaak 15 centimeter breed, 15 centimeter diep en 20 centimeter hoog. Dit kan een beetje meer of minder zijn natuurlijk, ikzelf hang mijn nestkastjes horizontaal, dus meer plaats in de breedte dan in de hoogte. Uiteraard moet het invlieggat groot genoeg zijn.

Grasparkieten maken geen nest zoals vogels in je tuin. De eieren worden gewoon in het nestkastje gelegd zonder veel stro of andere dingen te gebruiken. Dit stamt nog af van hun wilde natuur: grasparkieten gebruiken holtes in bomen om hun nesten te maken en op een beetje schuren met de snavel na, veranderen ze niets aan het interieur. Lui zullen sommigen onder jullie misschien zeggen, maar als er geen nestmateriaal te vinden is, wordt het lastig om een mooi nest te bouwen… Daarom volstaat een houten nestkastje, best met een kleine verdieping naar het midden toe zodat de eitjes daar samen blijven liggen, ideaal om uit te broeden.

Voor het kweken

Voor je jouw parkieten laat kweken kan je best gedurende een week ongeveer eivoer geven op dagelijkse basis. Zorg ook voor voldoende vitaminen. Het is belangrijk dat de grasparkieten zeer gezond zijn en energie genoeg hebben voor ze beginnen te broeden en jongen moeten verzorgen. Zeker het popje heeft veel energie nodig om te broeden. Eventueel kan je ook zorgen voor wat extra kalkopname aangezien de eierschalen veelal uit kalk bestaan en het popje dus kalk nodig heeft.

Als je denkt dat jij en jouw grasparkieten er klaar voor zijn kan je beginnen. Dit doe je door het nestkastje in of aan de kooi te hangen. De grasparkieten hebben dan door dat er gelegenheid is tot voortplanting en zullen vanaf dan beginnen paren. Dit kan natuurlijk ook een hele tijd duren en er is nooit garantie dat er effectief jongen zullen komen.

In tegenstelling tot kippen waar een haan verschillende kippen gaat dekken en dit geregeld doet, blijft een koppeltje grasparkieten samen. Overspel is niet aan de orde en de paring vindt pas plaats nadat er een geschikte nestplaats te vinden is. Wanneer het paartje er klaar voor is, zie je als ze elkaar liefde vertonen en het hof maken. Het mannetje zal het vrouwtje gaan voeren, een vleugel om haar heen leggen… Ze doen op hun manier romantisch!

Na de paring

Nadat de paring geslaagd is, zal het vrouwtje haar eerste van vier tot acht eitjes leggen. Ze vliegt op dat moment nog vaak buiten het nestkastje. Om de andere dag wordt er een eitje gelegd. Als het tweede eitje gelegd is zal het popje beginnen broeden. Na 21 dagen komt het eerste eitje uit. Vervolgens komen de andere eitjes uit, om de andere dag, in de volgorde waarin de eitjes gelegd zijn.

De eerste week zal het popje de jongen voeden met haar kropmelk. Als de kuikentjes dan wat groter worden, zal het mannetje helpen met voeren. Na ongeveer een maand zijn de jongen dan sterk genoeg om buiten het nest te komen kijken. Overnachten doen ze wel nog steeds in hun veilige en vertrouwde nestkastje. Ze leren stilaan echte en harde zaden pellen. Na 7 weken zijn de jongen volledig zelfstandig en kunnen ze het nest verlaten.

Hopelijk gaat het allemaal vlot als je hier zelf mee wil beginnen! De eerste keer wordt waarschijnlijk een hele uitdaging maar de volgende keren zal het veel vlotter gaan! De dierenwinkel in mijn buurt koopt soms jonge grasparkieten en zo kan je dus jonge parkietjes doorverkopen als je zelf geen kennissen hebt die opzoek zijn naar een huisdier. Zorg wel dat je dit op voorhand afspreekt met de dierenwinkel zodat je later zeker je vogels een nieuwe thuis kan geven. Je zal in dit geval wel niet weten waar de vogels terecht komen en niet iedereen wil zijn grasparkieten aan de dierenwinkel geven omdat ze geregeld in een overbevolkte kooi komen. Denk hier dus goed over na of je dit wel of niet wil doen!

Ben je zelf begonnen met kweken, heb je tips voor onze lezers of andere dingen die je wil delen? Voel je vrij om het met een reactie te delen!

182 gedachten over “Kweken”

 1. Ik heb een vraagje ik heb een koppel waar de pop bijna 1.5 jaar is en de man 1 jaar. De pop heeft de nest verkent en zit vaak in de nest hok. Alleen zijn ze niet aan het paren. Soms zitten ze ver van elkaar en soms gedragen ze zich als een koppel. Ik bedoel snavels in elkaar etc. Mijn vraag is gaan ze nog paren of kan ik het hoop opgeven?

  Beantwoorden
 2. Beste Ruben,

  U zegt dat u uw parkieten niet laat kweken na dat ze de 5 jaar gepasseerd zijn. Maar heeft u dan niet op een gegeven moment een overgroot deel aan oude vogels die alleen voer kosten en geen jongen mogen krijgen?
  Ik spreek niet uit ervaring maar mij lijkt het dat een vogel gewoon kan blijven kweken zolang ze er tip top uitzien en broeds blijven worden. Natuurlijk moet een oudere vogel beperkt worden tot het kweken van bijvoorbeeld maar één nest in het jaar.
  Maar vooral wanneer je maar weinig plaats hebt voor parkieten zit men dan uiteindelijk met parkieten die niet mogen kweken en dan is het meteen klaar met de hobby (omdat er geen plaats is voor jonge parkieten die wel mogen kweken).
  Wat is uw mening hierover?

  Beantwoorden
  • Je hoeft niet altijd heel erg veel vogels te houden. Als je voldoende plaats hebt, is het natuurlijk leuk om heel veel koppels te houden, maar anders kan je ook een broedkoppel hebben en dan nog enkele oudere vogels. De meeste parkieten worden helaas toch geen 10 jaar oud, dus als je schat dat ze na het broeden nog ongeveer even lang leven als dat ze ervoor gebroed hebben, dan zou je één broedkoppel en één oud koppeltje kunnen houden.

   Beantwoorden
 3. Ik heb ruim 2 jaar een popje en een haantje (beiden ruim 2 jaar oud) die vanaf t begin samen in de kooi hebben gezeten omdat we ervan uitgingen dat ze dan niet zouden paren (we willen niet kweken). Afgelopen weekend leken ze te paren en nu is het vrouwtje zich continu in de voerbak aan het manoeuvreren en lijkt t alsof ze een nestje zoekt. Wat is nu de handigste aanpak? Legt ze vanzelf ergens haar ei, ook als er eigenlijk geen geschikte plek is?

  Beantwoorden
  • Als ze echt wil, zal ze inderdaad vanzelf wel een ei leggen, indien nodig gewoon op de bodem van de kooi of in het voederbakje inderdaad. Als je het niet erg vindt om ze toch te laten kweken, kan je uiteraard nog steeds een nestkastje hangen.

   Beantwoorden
   • Ik heb 12 parkieten in de volière zitten! 6 haantjes, en 6 poppen! Genoeg nestkastjes geplaatst, ze hebben alles wat ze nodig hebben…ervoer, kalkschilfertjes, en extra bijvoer! Na ongeveer 2 jaar nog geen enkel ei gezien in de kastjes. Mijn vraag is…doe ik soms iets mis? Dank U wel voor jullie aandacht!

    Beantwoorden
    • Eitjes komen normaal als de dagen de juiste lengte hebben, dus wel vreemd dat je nog geen nestjes jongen gekregen hebt. Heb je misschien kunstmatige verlichting die de dagen een heel andere lengte geeft?

     Beantwoorden
    • Hangen je nestkasten allemaal op gelijke hoogte.
     Ik had ze vroeger op verschillende hoogtes geplaatst en dan gelezen dat dit beter allemaal gelijk hangt. En inderdaad een paar maand later had ik kuikens.

     Beantwoorden
   • Hallo. Wij hebben een stelletje in een kooi binnen. Het popje was de laatste tijd heel anders in gedrag. Actief naar mannetje toe. Onrustig in de kooi. Heel actief op de bodem bezig. Zondag heeft ze een eitje gelegd. En vandaag het 3e eitje. Gewoon op de bodem. We hadden het badje dicht geplakt en zand erin gedaan. En wat zand en hooi op de bodem. Maar ze schoof alles aan de kant en zit nu op het plastic te broeden. Kan ik de eitjes misschien nog in een schaaltje leggen met wat zand erin. Want de eitjes blijven zo niet goed liggen. Ze heeft moeite om ze onder zich te houden. Of moet ik daar afblijven? Ik heb er geen ervaring mee.

    Beantwoorden
    • Je kan ze zeker ergens in proberen te leggen zodat de eitjes wat vaster liggen. Moest ze dan toch niet goed verder broeden, kan je ze nog altijd terug leggen zoals ze nu liggen. Is wel een verrassing dat ze zo plots eitjes leggen? 🙂 Veel succes ermee, spannend of de eitjes gaan uitkomen en hoeveel ze er zal leggen!

     Beantwoorden
 4. Dag Ruben,
  Ongepland heeft mijn koppeltje grasparkieten op 7 november nog 2 jongen gekregen in een ruime kooi die in een gesloten tuinhuis hangt. Popje voederde goed, mannetje voederde popje. Vandaag, na de eerste vrieskou, zijn beide jongen gestorven. Ze krijsten in hun nest om eten, maar het popje zag er niet meer naar om. Ze zijn gestorven, goed in de pluimen maar met een lege krop.
  Waarom stopt het popje plots met voeden?

  Beantwoorden
  • Hier kunnen ongetwijfeld meerdere redenen voor zijn, maar je weet het nooit zeker. Heeft ze de vorige keer de jongen wel goed verzorgd, of toen ook plots mee gestopt?

   Beantwoorden
    • Hmmm dat weet ik niet of dat de oorzaak kan zijn. Soms gaat het bij het eerste legsel wel mis als een parkiet nog geen ervaring met broeden heeft, maar hier is dit duidelijk niet het geval. Dan durf ik eigenlijk niet echt zeggen wat de oorzaak wel is, sorry 🙁

     Beantwoorden
 5. Beste Ruben,
  Ik heb nu iets langer dan een maand twee grasparkieten in huis. Eerst krijste een van de mannetjes heel erg, maar dat heb ik hem gelukkig afgeleerd. Het zijn allebei mannetjes en ze gedragen zich echt als een koppel. De dominantere heeft een duidelijk blauwe snavel die steeds donkerder lijkt te worden. Bij het andere mannetje heb ik nog steeds twijfels of het wel echt een mannetje is. Dat stukje boven de snavel is juist heel licht gekleurd. Ik zit wel een blauw randje, maar ik kan niet met zekerheid zeggen hoe oud de grasparkiet is. Hij is wel een ietsje kleiner dan de andere. Ze komen uit een hok bij een dierenwinkel. Ze zaten daar met nog een grasparkiet in, een vrouwtje. Omdat ik geen kleintjes wil, heb ik dus voor deze twee gekozen. Kan het zijn dat het een vrouwtje is en dat het gewoon verkeerd gezien is?

  Er hangt een holle kokosnoot in de kooi. Het nestspul dat erin zat hebben ze eruit gehaald. De kokosnoot hebben ze daarna een beetje gelaten voor wat het is, ze zaten er alleen regelmatig bovenop. Vandaag is er echter eentje die er telkens in gaat, het mannetje met het duidelijke blauwe plekje boven de snavel. Als hij erin zit komt echter de andere meteen naar hem toe. Ze maken dan een heel laag, moeilijk te plaatsen, geluid. Ze haken hun snavel in elkaar, gaan met hun snavels over elkaars hoofdje. De hele tijd maken ze dan ook dat rare geluid. Vervolgens jaagt de grasparkiet die in de kokosnoot de ander weg, daar lijkt het tenminste op.
  Het is trouwens ook een zacht geluid. Op een afstandje is het goed te horen, maar toen ik het gedrag filmde en het filmpje terugkeek, was het geluid er nauwelijks uit te halen.

  Omdat ze dat gekke geluid nu voor het eerste maken en dan voor mij onbekend gedrag vertonen vroeg ik me af of u er wellicht meer over kunt vertellen?
  Ik heb het dus gefilmd en een foto gemaakt van hun snavels, zodat u wellicht ook kunt vertellen of het echt allebei mannetjes zijn.

  Beantwoorden
  • Hoi Samirah, het zou heel zeker kunnen dat het geslacht fout bepaald is. Zelfs kenners gaan geregeld in de fout, en bij sommige specialere parkietenkleuren is het haast onmogelijk om het snel te zeggen, daar is een blauwe neusdop soms plots wel een vrouwtje, wat dus bij de standaard parkieten net mannetjes zijn.
   Normaal gaat het vrouwtje een nestje uitzoeken en niet het mannetje, dus het is wel wat vreemd dat dit hier omgekeerd zou zijn. Persoonlijk zou ik de kokosnoot weghalen (leuk weetje, de eerste volièrevogels in onze contreien hebben eieren gelegd in… een kokosnoot die ergens te vinden was, dus zeker opletten!), dan heb je minder kans dat ze gaan paren als het toch een mannetje en een vrouwtje zouden zijn in plaats van twee jongens. Daarnaast wordt meestal aangeraden om zeker niet te kweken voor de vogels ongeveer anderhalf jaar oud zijn. Aangezien je ze nog maar net hebt, en je niet precies weet hoe oud ze zijn, zou ik proberen zeker te vermijden dat ze paren voor je wat meer zekerheid over de leeftijd hebt!

   Heel veel succes met je parkietjes in elk geval, dat gaat nog veel pret geven als ze beginnen te kwetteren 🙂

   Beantwoorden
 6. Hoi Ruben,
  Ik heb twee grasparkieten een mannetje en een popje én twee catharina parkieten(geslachten onbekend). Het popje had alsmaar geen interesse in het mannetje(al zo’n 3 jaar lang). Tot vandaag! Ik heb ze samen zien paren.
  Alleen nu komt het probleem. De grasparkiet heeft de slaapplek van één van de catharina parkiet ingepikt. Deze heeft een corky trunkhut en vervolgens een slaaphutje. Nu was mijn grasparkietje al een paar keer te vinden in het slaaphut maar nu ben ik bang dat ze eieren gaat leggen in de slaaphut, deze heeft onvoldoende ruimte(denk ik) én ik denk dat de catharina parkiet haar er straks eventueel met eieren uitduwt.
  Ik heb voor de zekerheid een broedblok gekocht en deze in de kooi gezet. Én mocht ze de catharina parkiet zo eigenwijs zijn nog een trunkhut met slaaphutje opgehangen als vervanging. Zal dat voldoende zijn?

  Ik zou eventueel wel nieuwschierig zijn naar het nageslacht. Mijn popje is een gele albino(rode ogen) en het mannetje is een regenboogparkiet.

  Ik hoop dat je een antwoord hebt op mijn vragen.

  Beantwoorden
  • Dag Lotte,
   Oei ik vrees dat ik je niet echt kan helpen. Of dat broedblok gaat helpen… Dat valt af te wachten, hangt van de aard van je vogels af, soms kunnen zo’n slimme oplossingen goed werken, en soms doen ze toch liever iets helemaal anders 🙂
   Het nageslacht… Wel ik zou het niet weten, dat hangt er vanaf wat er genetisch gezien de dominante variant is. Zo goed ben ik niet thuis in de genetische zaken jammer genoeg. Niet vergeten dat je ook geregeld gekke wijzigingen krijgt op basis van achterliggende genen die niet dominant zijn en je nu misschien niet kan zien, maar wanneer beide ouders zoiets in zich hebben, kan het jong soms plots per toeval wel heel anders eruit zien dan de ouders. Valt wat af te wachten dus, tenzij je de voorgeschiedenis van de beide ouders ‘volledig’ kent, dan kan je al betere voorspellingen doen!

   Beantwoorden
 7. Hallo,

  Wij hebben 2 popjes van bijna 2 jaar. Nu lijkt het ons leuk om toch eens een nestje te krijgen en zoals ik begrijp moeten er dus 2 mannen bij ipv 1. Nu hebben de vogels een ruime kooi, en vliegen ze los bij ons in huis. Één van de 2 dames is ook een pittige tante en regelt alles wel. Zijn daar problemen mee te verwachten? En, Is het dus het handigste om ze eerst een tijd met z’n vieren te laten samenwonen, kijken hoe het matcht en dan ze toch per koppel apart te zetten in een kooi met broedblok? Het voel zo gek om de dames dan uit elkaar te halen, al snap ik dat het voor het broeden beter is. Ik heb nog wat twijfels om eraan te beginnen….

  Beantwoorden
  • Moeilijk te zeggen of er problemen gaan komen, hangt er wat vanaf hoe dominant de mannetjes zullen zijn die je er bij gaat zetten. En je weet ook nooit hoe het nu onderdanige popje gaat reageren… Maar dat zal je gewoon moeten proberen en dan zien. Ja je kan ze zeker gewoon eerst samenzetten en zien of er spontaan koppeltjes gevormd worden. Tenzij je natuurlijk echt bepaalde vogels wil laten kweken om een specifieke soort als nageslacht te krijgen, dan zet je ze best vanaf het begin zo samen.
   Het voelt inderdaad gek om ze te splitsen, dat snap ik. Maar als je ze samenzet met mannetjes, kan het zijn dat de popjes weinig optrekken met elkaar en net veel meer met hun nieuwe partners, waardoor het dan helemaal niet meer zo vreemd zal lijken om ze apart te zetten! Veel succes 🙂

   Beantwoorden
 8. Hallo,
  Ik ben van plan om een grote binnen vogelkooi te kopen. En ik zou er graag een koppel grasparkieten willen laten kweken. Wanneer in het seizoen koop je het best een koppel grasparkieten? En moest het lukken, en die brengen bij goed geluk verschillende jongen groot. Waar kan je dan met al die jongen terecht? Want overbevolking in hun kooi zou voor ruzie kunnen zorgen denk ik. Graag een antwoordje aub. Vriendelijke groeten.

  Beantwoorden
  • Je kan best jonge parkietjes kopen, en de meeste jongen zullen ergens vanaf mei of iets later stilaan beschikbaar komen bij kwekers. Nu, als je al meteen wil kweken, dan moet je niet met hele jonge parkieten beginnen, maar heb je vogels van anderhalf jaar oud nodig, dus hier ga je moeten kiezen: ofwel jonge vogels die makkelijker wennen aan een nieuwe omgeving en die je eventueel kan tam maken, ofwel vogels waar je sneller mee kan kweken. Oudere vogels kan je wel het hele jaar door bij kwekers vinden.
   Waar je met jongen terecht kan… Wel, vrienden, familie, ofwel aan mensen overdragen die zelf ook graag parkietjes willen. Onze lokale dierenwinkel wil er ook gratis aannemen, maar of dat nu de plaats is waar je je jonge vogeltjes naartoe wil brengen… Ik heb liever een zicht op waar ze uiteindelijk belanden!

   Beantwoorden
 9. Hallo,

  Onze grasparkieten hebben laatst hun eerste nestje gehad met 6 eieren,er waren 5 eieren bevrucht.
  Er zijn 3 kleintjes uit gekomen,hierna deed moeders niks meer met de andere 3 eitjes.
  We zagen moeders zaadjes geven maar de krob werd bij de kleintjes niet gevuld,bleven plat,
  Twee kleintjes gingen vrij snel dood,het andere kleintje die als eerste geboren is heeft 1,5 week geleefd.
  Het kleintje groeide wel maar heel langzaam.
  Ze voelde veel ook erg koud aan.
  Nu zijn papa en mama weer aan het vrije en moeders gast steeds het broedhokje in.
  Nu is mij vraag wat te doen als de kleintjes weer te weinig eten krijgen ?

  Mvg mirjam

  Beantwoorden
  • Eigenlijk kan je heel weinig doen als ze niet goed gevoed worden door de ouders. Je zou ze zelf kunnen proberen groot te brengen, maar meestal is dat nog niet zo eenvoudig. De ouders leren ook veel nuttige dingen aan hun kleintjes, dus dat maakt het lastig om alles over te nemen als mens.
   Nu komt het wel vaker voor dat het eerste nestje niet goed loopt, dus mogelijk dat het tweede nestje vanzelf beter lukt. Maar dat kan je op voorhand niet weten natuurlijk…

   Beantwoorden
 10. Beste Ruben,ik ben in februari toevallig fiere kweekster geworden van grasparkiet,ze zijn(3)geboren op 14 februari,ze vliegen nu kortelings(2weken) uit en pop is al andere nest bezig.wanneer mag ik en kan ik de andere 3 jongen uit volière verwijderen.grt Petra

  Beantwoorden
  • Je kan de jongen bij de ouders weghalen als ze volledig zelfstandig zijn, dus ze moeten hun voedsel helemaal zelf kunnen vinden. Meestal is dat ergens rond de 7 weken oud, maar let er goed op dat ze niet meer gevoerd worden door de ouders. Als dit wel nog het geval is, kan je ze nog niet wegnemen.
   Ik zou wel willen aanraden om na dit legsel even te wachten, zodat het popje niet te erg uitgeput geraakt van al het broeden. De vogels af en toe rust geven, is vaak een goed idee! 🙂

   Beantwoorden
   • Hallo Ruben
    Ik heb 3 koppels parkieten met 3 broedkastjes, ze hebben zeer succesvol gebroed en heb goede adresjes voor de jonge vogels, nu begonnen de popjes weer gelijk.met broeden, heb ik nepeieren gekocht en ervoor in de plaats gelegd, 1 pop liet zich niet in de maling nemen en gooide de nepeieren er weer uit, andere bleef gewoon door gaan met eieren leggen, help, ik wil ze echt rust geven, maar t lukt me niet, wanneer kan ik de broednesten weghalen zonder dat elkaar weer in de haren vliegen

    Beantwoorden
    • Ik zou de broedkastjes gewoon meteen wegnemen als dit een optie is? Als je ze allemaal wegneemt, verwacht ik niet dat ze eitjes blijven verder leggen. En aangezien er geen over zijn, kunnen ze ook geen ruzie gaan maken om een van de nestkastjes… Of zie je dit om een andere reden niet zitten?

     Beantwoorden
 11. Hallo,

  ik had 3 popjes, 2 haantjes en heb nu in 2 nestblokjes telkens 2 jongen al mooi in de pluimen. Het derde groene popje legde wel een paar eieren maar verder gebeurde er niks. Eergisteren is een haantje gestorven enkele uren nadat ik een teek zag op zijn kopje (dat is al de 2e keer door een teek ??) Nu zie ik het jongenloze popje regelmatig het nestblokje invliegen van de “weduwe”. Is dat om een beetje te helpen met de jongen? zijn ze zo sociaal?
  ik ben al eens gaan piepen in het nestblokje en inderdaad, het extra popje hield de jongen ook een beetje warm…. Wat denkt u daarover?
  grts, Dirk uit Belgie

  Beantwoorden
  • Zoiets heb ik nog niet eerder gehoord, dus ik vrees dat ik je niet meteen zal kunnen helpen. Als een andere lezer dit wel al heeft meegemaakt, laat het dan zeker weten!

   Beantwoorden
   • Hallo, ik heb het ook al meermaals meegemaakt dat een teek zich nestelt op één van mijn parkieten.. Altijd met de dood als gevolg helaas.. Tip: zorg dat er geen gras of struiken in de buurt van jouw voliere staan. Ik weet het: het is mooier als er wat groen aanwezig is maar voor de parkieten is het levensgevaarlijk. Eventueel één of meerdere wanden van de voliere afdekken met een licht doorschijnend zeil. Dit gezegd zijnde heb ik een ander probleem: er waren 2 jonkies van zo’n 3 weken oud in het nest. Gisteren bij het controleren was er eentje dood en de ander is spoorloos verdwenen! Dit is nu de 2de keer op een half jaar tijd bij hetzelfde koppel.. Eten die de kleintjes op ofzo? Begrijp er helemaal niets van.. Groeten, Roel

    Beantwoorden
    • Bedankt voor je reactie, weer wat bijgeleerd!
     Parkieten eten normaal geen kleintjes op, nee. Zou het kunnen dat er ergens een gat is waardoor een marter naar binnen kan? En dat die een jong heeft meegesleurd?

     Beantwoorden
     • Geen marter maar wel een rat gesignaleerd bij de voliere.. Echter geen kruip gaten gevonden onder de kooi.. Dus niet zeker of dat de oorzaak is.. Toch bedankt voor jouw reactie Ruben!

   • Ja iedere vogel heeft een eigen karakter ik heb dit dus ook meegemaakt niet dat het haantje dood was maar dat een andere pop hielp bij het grootbrengen soms zijn er ook oude poppen welke geen eieren meer leggen maar wel een nest van een ander
    kunnen uitbroeden enof grootbrengen ik had 2 van deze oudere poppen heel nuttig omdat ik hiermee extra nestjes kon maken maar wel lette wel op dat ik de eileggende vogel niet overbelastte ook kan het gebeuren dat een pop plots overlijd dan was zo een broedpop zoals ik ze noem een uitkomst ik ben onlangs weer begonnen met het kweken van parkieten

    Beantwoorden
 12. Beste,
  Wij hebben een koppeltje met 4 jongen even uit de kooi genomen om de andere parkietjes wat rust te geven. De kooi staat in onze huiskamer en de ‘nieuwe kooi’ staat eveneens in de huiskamer. Als de kleintjes 10 weken zijn ( nu zijn ze 4weken en eentje moet het blok nog verlaten)) mogen ze naar hun nieuwe thuis. Ze mogen alle vier bij elkaar blijven. Maar de ‘ouders’ zouden terug naar de oorspronkelijke kooi terug moeten, waar ze samen zaten voor het broeden. Beide kooien kunnen elkaar zien en ze kunnen bij elkaar ‘op bezoek als ze om beurten vrij mogen vliegen. Zouden er toch problemen kunnen van komen dat ze niet meer samen kunnen blijven of zal dit wel los lopen? Of wat kan ik doen zodat het zeker goed loopt?
  De oorspronkelijke kooi bestaat uit allemaal broertjes en zusjes van vorig jaar ….

  Beantwoorden
  • Als de jongen 10 weken oud zijn, mogen ze zeker gescheiden worden van de ouders hoor, tegen dan zouden ze wel alles zelfstandig moeten kunnen. Dan kan er eigenlijk weinig misgaan 🙂

   Beantwoorden
 13. hoi Ruben,

  Ik heb 2 vragen

  1e vraag:
  Overal lees ik dat 2 legsels per jaar voor een grasparkiet maximaal is.

  Mijn vraag is, haal ik tussen het eerste en tweede legsel de nest/broedkast tijdelijk weg of gaat het popje pas weer leggen als ze er zelf aantoe is?

  2e vraag
  Ik heb een koppeltje (beiden ruim 1 jaar oud) die minimaal 2x hebben gepaard, maar nog geen eieren hebben gelegd. Het popje blijft nu constant in het nest/broedkastje zitten, nu al meer dan 5 weken. Ze komt nu bijna niet meer naar buiten toe. Wat kan ik nu het beste doen? misschien tijdelijk even het nestkastje weghalen zodat ze nog een keer kunnen paren? Er hangen nog wel 2 andere nestkastjes op 1 ingebruik door een ander koppel die wel leggen en nog een reserve.

  Ik hoop dat u me kunt helpen.

  Met vriendelijk groet,
  Joost

  Beantwoorden
  • Hoi Joost,
   Ik zou persoonlijk het kastje tijdelijk weghalen. Het is niet zeker dat er anders problemen komen, maar zo heb je het zelf in de hand, wat me toch beter lijkt.
   Als ze na zo lang nog steeds geen eitjes heeft gelegd, zou ik inderdaad het nestkastje even verwijderen. Je kan het later nog terug hangen, mogelijk dat het dan een nieuwe stimulans kan zijn. Ben wel benieuwd wat ze dan gaat doen, mogelijk dat ze onmiddellijk een ander nestkastje inneemt en je zo te slim af is? Alles weghalen lijkt me niet zo’n goed idee, want dan gaat ze mogelijk het gebruikte nestkastje verstoren?
   Veel succes!

   Beantwoorden
 14. Goede dag
  Ik heb grasparkiet in mijn volière en de baby’s viel eruit en ik heb het terug gezet en na een tijdje waren allemaal dood en was ook eentje weer uit de kooi

  Nu is ze weer eieren aan het leggen en ik vond 1 ei uit de broeikas met handschoen heb ik het teruggezet

  Ik wil weten wat moet ik doen als er vogeltjes er zijn?

  In een aparte kooi zetten of gewoon laten
  Vitamine en geen water van de kraan geef ik mijn vogels

  Beantwoorden
 15. Hallo Ruben. Ik heb 2 koppeltjes met jongen. Maar 1 stel is flink aan het Knokken. Zelfs zo erg dat er wat bloed is en een kale plek op haar kop. Dan ligt de een op haar rug en de ander er boven op aan het bijten.
  Maar vervolgens zijn ze elkaar ook weer aan het voeren. En gaan ze samen bij de jonge in het nest kastje.
  1 van het koppel ziet er dus echt gehavend uit. Moet ik de agressor er nou uit halen en de ander de opvoeding alleen laten doen? Kan dat?
  Alvast bedankt.
  Mvgr. Harry Timmerman.

  Beantwoorden
  • Moeilijke vraag! Als het niet al te erg is, laat je ze best samen zodat de jongen zeker de nodige zorgen krijgen. Maar als je denkt dat dit echt helemaal fout gaat lopen, zou ik ze uit elkaar halen. Misschien zeker proberen om ze volgend jaar niet meer samen te laten broeden als ze zo agressief zijn naar elkaar toe?

   Beantwoorden
 16. Hallo Ruben

  ik kweek al 42 jaar parkieten groot en klein en toch moet ik naar een site om te kijken hoe het zit , is dat een normaal iets of niet , ik ben ervaren genoeg denk ik.

  mvg koen met het kweeknr 5ULH,

  Beantwoorden
 17. Hallo Ruben.
  Sinds november 2020 heb ik 2 parkieten. Toen te jong om de kleur boven de snavels te zien. Het bleek een pop en n haantje. Ze zitten in n ruime kooi, waarvan de bovenkant open kan. Ze vliegen de hele dag vrij door de kamer, er is een parkietenboom en een grote schommel en gaan vanzelf weer de kooi in.
  Ze vonden elkaar erg aardig, dus werd er een broedblok aan de buitenkant opgehangen. Maar toen begonnen de problemen.
  Het vrouwtje blijft eieren leggen, Er zijn 2 jongen groot gebracht, maar toen die uitvlogen, lagen er alweer 10 eieren in t blok.
  We hebben t daglicht beperkt tot 8 uur per dag. Sproeien ze niet meer. Als we t broedblok weg halen gaan ze aan de achterkant van de schilderijen knagen.
  We vinden het erg zielig voor t vrouwtje, ze ziet er nog gezond uit, maar t kan niet goed zijn…..
  Wat kan ik het beste doen.
  Groetjes Erna.

  Beantwoorden
  • Hoi Erna, dit is een vervelend probleem. Je hebt duidelijk al de voor de hand liggende zaken proberen aan te passen. Ik zou je aanraden om eens langs een vogelarts te gaan. Parkietjes kunnen zichzelf echt uitputten door te lang eieren te blijven leggen. Mogelijk kan de vogelarts je helpen door de hormonen van de parkiet bij te sturen zodat ze stopt met eitjes te leggen… Helaas kan ik weinig andere dingen aanraden. In elk geval veel succes!

   Beantwoorden
 18. Goede morgen,

  Ik heb voor het ogenblik Twee popjes en 1 mannetje . Mogen ze allerdrie in de vogelkooi blijven in het broedseizoen ? Of neem ik het niet gekozen popje er best uit?
  Mvg
  Anne

  Beantwoorden
  • Hoi Anne, ik zou het popje dat niet tot het koppeltje behoort er uit nemen. Anders kan er al eens een probleem ontstaan als het andere popje jaloers wordt!

   Beantwoorden
 19. Goedemorgen mijn nam is Josje
  Wij hebben 2 stelletjes gras parkieten waar van 1 stelletje het vrouwtje 5 eitjes heeft gelegt en naar mij berekening het 1e eitje 13 april uit komt.
  Maar wat we moeten doen weten wij niet ,,wij hebben 2 broedhokjes in de kooi hangen dit heb ik toen ergens gelezen, dat dit beter zou zijn voor 2 stelletjes!
  Kunt u mij verder helpen wat te doen ?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.