Valkparkieten voeding

Valkparkieten hebben een redelijk uitgebreide voeding nodig. De basis bestaat uit zaad, maar dit wordt best aangevuld met wat andere etenswaren. Sommige mensen geven pellets aan hun parkieten. Pellets zijn een soort ‘alles in één’ voedsel, waarbij alle nodige voedingsstoffen in het voedsel zitten. Zelf ben ik hier helemaal geen fan van, een groot deel van de vogels wil de pellets gewoon niet opeten, de krop wordt niet meer echt gebruikt doordat er geen grove zaden meer tussenzitten… Daarom leg ik hieronder met veel plezier uit waar geschikte voeding voor valkparkietjes dan wél uit bestaat!

Een zaadmengeling

Valkparkieten hebben graag een zaadmengeling voor grote parkieten. Je kan deze zaadmengeling kopen in bijna elke dierenwinkel. Sommige mensen gaan voor losse zaden om zelf de hoeveelheid te kiezen, anderen hebben liever de voorverpakte. Als je parkietenzaad koopt, moet je opletten of het nog vers is. Ja, ook zaad vervalt. Het wordt steeds minder voedzaam en parkieten hebben ook liever verse zaden dan zaden die er al lang liggen. Kijk dus liefst naar de houdbaarheidsdatum bij je aankoop. Zeker bij losse zaadjes is het soms lastig om de vervaldatum te vinden…

In deze zaadmengeling voor grote parkieten zitten wat grotere zaden dan bij een mengeling voor kleine parkieten. Een voorbeeld zijn de zonnebloempitten die in veel kleinere hoeveelheden te vinden zijn in een zaadmengeling voor kleine parkieten.

Let op: valkparkieten pellen hun zaadjes waardoor de pelletjes achterblijven in de etensbakjes. Een op het eerste zicht vol etensbakje kan in principe leeg zijn als het volledig uit pelletjes bestaat… Het is dus aan te raden om dagelijks de pelletjes te verwijderen zodat de parkieten zeker niet zonder eten komen te zitten. Vertel dit ook zeker tegen andere mensen die tijdelijk je parkieten zouden verzorgen, niet iedereen is hiervan op de hoogte!

Zaadmengeling of pellets

Een veelgestelde vraag is of je best een standaard zaadmengeling aan je valkparkieten geeft dan wel pellets. Pellets zijn blokjes die alle noodzakelijke voeding bevatten waar de vogels nood aan hebben. Dat is helemaal anders dan een zaadmengeling, hier geef je best nog andere zaken zoals grit en sepiaschelpen (deze worden iets verder op deze pagina nog besproken). Daarnaast zijn niet enkel mensen kieskeurig… ook parkieten geven de voorkeur aan bepaalde soorten zaden. Zo zal je snel merken dat het steeds dezelfde zaadjes zijn die blijven liggen in de bakjes. Om dit tegen te gaan worden de pellets gegeven zodat de vogels niet echt in staat zijn om enkel te kiezen wat ze lekker vinden en zo een gevarieerder dieet hebben. Daar staat tegenover dat veel vogels pellets niet willen eten en het lang kan duren voor je ze kan doen overschakelen.

De uiteindelijke keuze is persoonlijk. Pellets zijn een stuk duurder dan een zaadmengeling. Persoonlijk ben ik helemaal geen voorstander van pellets. Het feit dat de parkieten het niet uit zichzelf willen eten en liever gewone zaadjes kiezen, zegt al veel. Ik heb liever onbewerkte voeding voor mijn parkietjes en dus kies ik resoluut voor de zaadmengeling aangevuld met onder andere wat fruit zo nu en dan, maar uiteraard is iedereen vrij in zijn keuze. Sommige mensen zweren bij pellets, anderen moeten er niets van weten.

Kuif bij een mannelijke valkparkiet
Mannelijke valkparkiet met een mooie kuif

Groenten en fruit

Naast de zaadmengeling, houden valkparkieten ook van wat verse groenten en fruit. Laat deze verse producten nooit langer dan enkele uren in de kooi liggen, fruit bederft snel op kamertemperatuur. Als je fruit te lang laat liggen wordt het rot en kunnen de vogels er ziek van worden.

Zorg er ook voor dat het om gezond fruit gaat. Was sla bijvoorbeeld eerst erg goed, was de schil van de appel… bijna al onze groenten en fruit zijn bespoten met sproeistoffen en dit is niet gezond voor je valkparkieten.

Welke groenten en fruit valkparkieten mogen eten, komt overeen met grasparkieten. Daarom kan je zeker terecht op de pagina over grasparkieten voeding.
Let op: advocado is ontzettend giftig voor valkparkieten. Zorg er dus zeker voor dat ze nooit in aanraking komen met deze groente!

Uitbreiding op standaardvoeding

De basis van het menu is natuurlijk de zaadmengeling. Ook groenten en fruit mogen zeker niet ontbreken, net zoals voor mensen zijn ze ook belangrijk voor valkjes. Het kan echter geen kwaad als ze hier weinig van eten, iets dat niet gezegd kan worden van de zaadmengeling. Toch zijn er nog een hele serie andere voedingsmiddelen die je kan geven en deze worden hieronder kort beschreven.

Eivoer

De basisvoeding voor valkparkieten wordt best aangevuld met eivoer. Zeker voor broedende parkieten of vogels die in de rui zijn, is het belangrijk om voor wat extra energie te zorgen. Dit kan je doen door eivoer te voorzien. Sommige vogels hebben dit eivoer niet graag, maar het is toch goed dat ze dit krijgen. Daarom kan je het eivoer door het zaad mengen zodat ze er toch wat van binnenkrijgen.

Grit

Valkparkieten hebben grit nodig om de zaden in hun krop goed te kunnen verteren. Deze kleine steentjes helpen om de zaden klein te malen in de krop. Parkieten die in hun kooi schelpenzand hebben liggen, hebben grit niet echt nodig doordat ze al heel wat zaken mee binnen krijgen als ze in het zand gaan pikken.

Sepiaschelp

Net zoals mensen hebben ook vogels mineralen nodig. Deze zijn te vinden in een sepiaschelp. Deze schelp is afkomstig van een inktvis. Naast de mineralen, zorgt de schelp er ook voor dat de valkparkieten hun snavels kunnen bijwerken zodat deze een goede vorm behouden en niet te lang worden. In de plaats van een schelp kan je ook een mineralenblokje gebruiken dat op dezelfde wijze werkt.

Snoepgoed

Veel vogels zijn verzot op lekkernijen. Zo heb je houten takjes met honing en zaadjes. Parkieten hebben dit erg graag, maar eigenlijk is dit te zoet voor de vogels. Ze kunnen er dik van worden, wat voor problemen met het vliegen kan zorgen. Beter is dus om dit niet te geven aan de vogels. Als je het toch zou willen doen, doe het dan wel met mate zodat je vogel niet snel te zwaar wordt.

Water

Het is belangrijk dat je er voor zorgt dat de parkieten altijd aan vers water kunnen. Ververs water elke dag zodat er geen algen in beginnen te groeien. Je kan water in een schaaltje geven, maar dan lopen de vogels er ook al eens door omdat ze dat prettig vinden. Daarom is het beter om een apart waterbuisje te geven dat aan de zijkant van de kooi bevestigd wordt. Het water blijft er veel properder door.

De basis bestaat dus uit een zaadmengeling, aangevuld met fruit, groenten, grit en een sepiaschelp. Vers water moet uiteraard altijd te vinden zijn.

Als je de valkparkieten eens extra wil verwennen, kan je trosgierst geven. Haast elke vogel is er gek op! Trosgierst is wel veel vetter dan gewone zaden, dus geef er niet te veel van. Een volledige tak trosgierst per week is echt wel voldoende voor een vogel. Wij geven onze parkieten enkel trosgierst tijdens het tam maken en zelden op een ander moment.

Tip: doordat valkparkieten een redelijke grootte hebben, kunnen ze af en toe wel eens iets groter aan… net zoals papegaaien houden ze wel van een pindanootje zo nu en dan. Ze kunnen er lekker op knabbelen om de noot uit het dopje te krijgen, al vinden ze het evengoed als ze al uit de dop zijn gehaald. Ik bedoel hier verse pinda’s, geef nooit gezouten pinda’s! Let ook hier wel een beetje op. Pindanootjes zijn tamelijk vet waardoor ze veel calorieën bevatten. Overdrijf dus niet met de hoeveelheid pinda’s die je geeft aan je valkparkiet!