Huisvesting

Indien je grasparkieten in huis wilt nemen zal je de geschikte huisvesting voor grasparkieten moeten zoeken. Wat heb je allemaal nodig om je huisdieren een zo goed mogelijk onderkomen te geven?

Hieronder lees je meer over de eisen waaraan een geschikte vogelkooi moet voldoen, welke takken dienst kunnen doen als zitstok en welke speeltjes je voor je parkieten kan kopen.

Vogelkooi kopen

Vogelkooi

Wist je dat om je vogels zo vrolijk en gezond mogelijk te houden, je ideale vogelkooi best breed en rechthoekig is? Lees hier meer tips over wat er in de kooi moet en waar je ze best gaat kopen voor welke prijs.

Grasparkieten zijn vogels die liefst een kooi met horizontale spijlen hebben. Deze papegaaiachtige klimt graag langs de randen van de kooi omhoog en omlaag. Indien de kooi verticale spijlen heeft, zal de parkiet weinig grip hebben op de rand en er langs af glijden.

Een vogelkooi is liefst zo groot mogelijk. Een kooi van 50 centimeter tot één meter breedte is aangeraden. Hoe meer ruimte je aan je vogels geeft, hoe gezonder deze zullen blijven. Net zoals voor mensen, is ook voor grasparkieten lichaamsbeweging belangrijk, hou hier dus liefst rekening mee bij het aanschaffen van een kooi.

De vogelkooi gekocht, en wat nu?

Nadat je een kooi hebt aangeschaft, zal je ook een bodembedekking moeten voorzien. Hier zijn enkele mogelijkheden:

 • Schelpenzand: dit is de oudste variant. Dit is wit zand met kleine stukjes schelpen er doorheen gemengd. Deze schelpjes zijn een bron van mineralen voor vogels. Dit zand heeft een typerende geur maar je zal dit nooit van op een afstand ruiken. Enkel vlak bij de kooi zal je de geur kunnen waarnemen. Persoonlijk vind ik de geur van schelpenzand niet storend. Er zit anijs in verwerkt en dat neemt geurhinder weg. De geur verdwijnt ook snel nadat het zand uit de zak gehaald is. Tot nu toe is er nog niemand onze woonkamer binnengekomen die zei dat het er stonk. Het enige nadeel van dit zand is dat sommige mensen er allergische reacties op kunnen vertonen.
 • Houtschilfers: sinds relatief korte tijd wordt dit meer en meer gebruikt. Het heeft als voordeel dat het minder vaak allergische reacties te weeg brengt. Maar er is wel het nadeel dat er geen mineralen inzitten die de grasparkieten goed kunnen gebruiken. Indien je toch voor houtschilfers kiest, moet je dus rekening houden met een vervangend middel om de parkieten toch voldoende voedingsstoffen te geven.
 • Krantenpapier: dit wordt geregeld gebruikt, maar is niet erg aan te raden ook al is dit de makkelijkste manier om de kooi schoon te maken. In de inkt op dit papier zitten namelijk schadelijke stoffen die zeer slecht zijn voor jouw grasparkieten! Het is dus beter om voor een van de andere opties te gaan, tenzij je er zeker van bent dat er geen schadelijke inkt gebruikt werd. In dat geval is deze optie zeker aan te raden.

Zitstokken

Parkieten zitten ongeveer de hele dag op hun zitstokken, behalve op de momenten dat ze eten, drinken, vliegen of rondkruipen. Het is dus vanzelfsprekend dat het zeer belangrijk is om de juiste stokjes aan te schaffen!

Een goede zitstok heeft een variabele dikte. Indien alle stokken dezelfde doorsnede hebben, zullen je vogels snel last krijgen van hun spieren in de pootjes en ook van eeltknobbeltjes. Dit moet natuurlijk vermeden worden door de juiste zitstokken. De diameter van de zitstok is best zo groot dat bij het omklemmen van de stok, de teentjes naar voor en die naar achter elkaar niet raken.

Ook is het belangrijk om stokken te vinden met een ruwe bast. De meeste zitstokken die in de winkel te vinden zijn, zijn vrij glad aan de buitenkant. Dit leidt tot problemen met de nagels. Deze zullen dan veel te lang worden en dan dienen deze geknipt te worden. Zelfs met stokken van verschillende dikten en met een ruwe bast krijgen sommige parkietjes nog last van te lange nagels. Dit is echter voor elke vogel anders, twee parkietjes zitten hier samen in een kooi en de ene heeft nooit last van lange nagels, de andere moet zo nu en dan eens gevangen worden om de nagels kort te houden.

Zitstokken kan je kopen in een dierenspeciaalzaak, maar je kan er ook zelf voor zorgen! Heb je bomen in de tuin? Is er een bos in jouw buurt? Dan kan je ook daar op zoek gaan naar een zitstok. Let wel op met takken die in de buurt van een autosnelweg of andere grote en drukke wegen te vinden zijn. Deze kunnen veel roetdeeltjes bevatten wat dan weer slecht is voor de gezondheid van grasparkieten.

Deze natuurlijke zitstokken zijn de favoriet van mijn parkieten. Vanaf het moment dat die stok in de kooi kwam, zaten ze bijna altijd op die stok. Eerst zullen alle zijtakjes er aan geloven waardoor je parkieten zich kunnen vermaken met sloopwerk, de favoriete bezigheid van elke grasparkiet. Later is het gewoon een stok zoals een andere maar dan wel eentje die aan de wensen van de mini architecten voldoet! Geregeld deze stokjes vervangen kan dus zeker geen kwaad, de parkieten zullen met veel plezier weer geen slopen.

Speeltjes voor grasparkieten

De meeste mensen denken dat grasparkieten liefst zoveel mogelijk speeltjes willen omdat ze zich anders vervelen. Dit is helemaal niet waar!

Indien je een berg speeltjes aanbrengt in de kooi ontneem je hen veel lichaamsbeweging. Als hun luchtruim volhangt met allerlei speelgoed hebben ze helemaal geen plaats meer om te vliegen! En het blijven nog steeds vogels die graag hun vleugels gebruiken. Enkele speeltjes kunnen altijd, zoals een spiegeltje, een belletje, een schommeltje… We proberen in onze kooi steeds het midden open te houden zodat ze daar van de ene naar de andere kant kunnen vliegen en dat gebeurt ook zo nu en dan wanneer eentje energie te veel heeft. Je kan dus best wat experimenteren met de inrichting van je kooi.

Geschikte speeltjes zijn spiegeltjes, schommeltjes, touwen en ja, zelfs wc-rolletjes om te slopen! Toch hangt het van je grasparkieten af welke speeltjes geschikt zijn. Mijn eigen vogels zijn bang van alles met een felle kleur, dus onze gekleurde schommel? Die is na een tijdje uit de kooi gehaald… Het belletje onder de spiegel is dan wel weer het favoriete voorwerp geweest… of toch tot het er af ging! Alles moet kapot met hun snavel en liefst zo snel mogelijk. Let dus een beetje op dat wanneer er scherpe voorwerpen tevoorschijn komen, je deze uit de kooi verwijdert.

Houdt dit wel in je achterhoofd: het leukste speeltje dat een grasparkiet kan hebben, is een soortgenootje! Twee parkieten zitten de hele dag achter elkaar aan en fluiten naar elkaar en met elkaar. Dit is iets dat geen enkel kunstmatig gemaakt voorwerp kan evenaren.

Tot slot is ook eten voor de grasparkieten noodzakelijk. Voor informatie over het voer voor grasparkieten kan je op de pagina over voeding terecht.

Waar plaats ik de vogelkooi het best?

Als je een kooi hebt, komt er al snel een volgende vraag naar boven: waar plaats ik best de vogelkooi?
Het beste is om een vogelkooi ergens in huis te plaatsen waar er minstens één zijde is die tegen de muur staat. Dit mogen er ook twee zijn. Als je dit niet doet, voelt je grasparkiet zich sneller bedreigd door de omgeving. Een muur aan een kant betekent immers dat er langs die zijde geen gevaar dreigt. Let er ook op dat je de vogelkooi niet op een plek in volle zon plaatst. Dit vinden ze helemaal niet leuk. Wij hebben in de winter, wanneer de zon laag staat, een beetje zon tot aan de kooi. Op het moment dat de parkieten in de zon komen te zitten, verhuizen ze meteen naar een plekje zonder zon.

Ook is het belangrijk om erop te letten dat er geen tocht is. Grasparkieten kunnen namelijk verkouden worden hierdoor en voor vogels kan dit fataal worden.

Nu weet je wel hoe de vogelkooi moet staan, maar waar is de beste plaats voor een vogelkooi nu?
Voor jou en jouw grasparkieten is het natuurlijk het leukste als je elkaar vaak ziet. Een grasparkiet houdt ervan om veel beweging in de omgeving te hebben. Het is dus zinloos om grasparkieten op je slaapkamer te hebben als je daar nooit bent overdag op de momenten dat ze wakker zijn. Bovendien worden grasparkieten actief vanaf dat er daglicht komt. Op de slaapkamer zal je dit waarschijnlijk niet in dank afnemen als dit reeds vroeg in de ochtend is.

De beste plaats is dus voor veel mensen in de woonkamer. Hier is vaak de meeste beweging en zo kunnen de grasparkieten alles zien gebeuren rondom hen. Vlak naast de televisie is wel af te raden. Ze kunnen namelijk aardig schrikken als er opeens veel lawaai uit de televisie komt, zoals geweerschoten. En hevig schrikken kan bij grasparkieten een spontane hartstilstand veroorzaken. Ook zou je het niet appreciëren als de televisie luid opstaat terwijl je zelf probeert te slapen, dit is niet anders voor jouw parkieten!

Sommige mensen zouden grasparkieten ook graag in de keuken hebben. Dit is echter geen goede plek als je bakt met de zogenaamde ‘antikleefpannen’. Deze teflonpannen laten bij hoge temperatuur teflongassen vrij die schadelijk zijn voor grasparkieten. Dit is ook het geval als je aan het strijken bent. Beter om dit dus te vermijden vlak langs je geliefde grasparkieten!

Als het mogelijk is, is het best om de vogelkooi op ooghoogte te plaatsen en zeker niet op de grond. Grasparkieten hebben in de natuur voornamelijk vijanden uit de lucht, en alles wat van boven hen komt bezorgt hen dus angst. Mensen die gewoon eens met de parkieten gaan spreken, vormen dus evengoed een bedreiging als de kooi op de grond staat! Vandaar dat een goede plek voor je vogelkooi wat hoger is zodat ze een mooi uitzicht over de ruimte hebben.

Tip: In de zomer is het ook leuk om de grasparkieten mee naar buiten te nemen. Let wel op dat er geen katten of honden in de buurt rondlopen! In een onbewaakt moment is een ongeluk dan snel gebeurd.

Probeer de vogelkooi uit de wind te zetten en liefst in de schaduw. Uit eigen ervaring is het me opgevallen dat onze grasparkieten steeds voor schaduw kiezen als we hen op de grens met de zon zetten. Je kan dit zelf met je eigen vogels uittesten door de kooi een tijdje half in de zon en half in de schaduw te zetten. Verkiezen ze de schaduw? Dan ken je in de toekomst de kooi dus best in de schaduw plaatsen. Buiten amuseren parkieten zich zeker! Ze horen andere vogels in de tuin en gaan tegen hen op fluiten. Ze worden altijd helemaal gek van plezier als ze net buiten komen, wat zeer leuk is om te zien. Ook komen andere vogels, merels, duiven… al eens kijken naar onze vogels. De grasparkieten zijn dan erg geïnteresseerd in de andere vogels en kruipen helemaal naar die kant van de kooi.

Grasparkieten huisvesting: grote volière

Volière

Sommige mensen zoals ik, willen vogels niet enkel in huis houden. Wil je liever (ook) een (grote) volière in je tuin of op het terras? Dit is zeker mogelijk.

Veel mensen vragen zich dan af welke andere volièrevogels bij grasparkieten gezet mogen worden. Grasparkieten zijn vrij taaie vogels. Ze kunnen zelf wel tegen de meeste andere vogels hun mannetje staan.

Grasparkiet in voliere

Bang dat je parkieten het buiten te koud zullen hebben in de winter in de volière? Lees hier hoe jij je grasparkieten lekker warm en gezond zal overwinteren.

Toch is het niet goed om grasparkieten met kanaries samen te zetten omdat kanaries niet tegen de kracht van de grasparkieten opkunnen. Zebravinkjes zijn zelf sterker dan kanaries en zij kunnen dus met grasparkieten samengehouden worden.

Valkparkieten worden vaak aanzien als sterke vogels, maar ondanks het verschil in grootte, zijn grasparkieten veel krachtiger. Als de volière niet erg groot is, is het dus beter om de valkparkiet niet met grasparkieten samen te houden. Indien de volière wel groot genoeg is, kunnen de vogels elkaar wat ontwijken en kan het minder kwaad.

Heb je zelf leuke verhalen meegemaakt of heb je tips die je wil delen in verband met de huisvesting van grasparkieten? Laat gerust een reactie achter!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comments

 1. Ik wil graag weten of ik voor mijn grasparkiet eennkooi aan moet schaffen die aan de bovenkant open kan of niet.

  • Hoi Wilma,

   dit maakt niet veel uit. Als je zelf met de hand langs de zijkant er in kan, dan kan je zelf alles in de kooi doen wat nodig is. Als je je parkieten door de kamer wil laten vliegen, vinden ze het deurtje normaal gezien ook wel. Een kooi die open is, laat de parkieten enkel toe om via een grotere opening de kooi te verlaten… maar veel andere voordelen zijn er niet aan verbonden.
   Het is dus niet noodzakelijk, maar als je het zelf graag hebt, kan je zeker zo een kooi aanschaffen. Als je een andere kooi leuker vindt, dan kan je die gerust nemen. De parkietjes gaan het in beide kooien wel kunnen vinden als aan de andere eisen (horizontale spijlen bijvoorbeeld) voldaan is. Succes! 🙂

 2. Hallo,
  Kan ik beter een rek op de bodem van de kooi leggen of die er beter uitlaten?

  • Hoi, dat maakt helemaal niet uit. Je kan eens met en zonder proberen en zien of je parkieten voor een van beide de voorkeur hebben. Maar als jij een van de mogelijkheden handiger vindt, kies die dan maar! 🙂

 3. Dag Ruben!
  Ik ben aan het nadenken om 2 halsbandparkieten te kopen, en heb al veel informatie vergaard op deze website. Hartelijk dank hiervoor dus!
  Ik zit wel met enkele vragen. Ik heb nog een oudere vogelkooi staan met afmetingen van 54cm breed, 34cm diep en 74cm hoog . Deze lijkt me eerder aan de kleine kant, zeker voor twee vogeltjes, maar ik wou toch eens uw mening vragen. Lijkt u dit voldoende?
  Daarbij aansluitend zou ik het wel nog een leuke uitdaging vinden om zelf een volière te bouwen, mag ik die zo groot maken als ik wil? Ik kan me wel nog voorstellen dat het mogelijk is dat te groot ook niet meer aangenaam is (misschien vergis ik me wel daar in).
  En nog een andere vraag, wat vinden deze vogeltjes van muziek? Ik speel namelijk zelf vrij veel piano, alsook staat er vrij permanent muziek aan. Kwestie dat ik weet dat ik moet opletten hiermee in de kamer waar de vogels aanwezig zijn 🙂 .

  Bedankt!
  Ivo

  • Dag Ivo, die volière lijkt inderdaad aan de kleine kant. Eentje zelf maken is een super goed idee! Te groot? Nee hoor, dan vliegen ze lekker rond! Ze zullen vaak op dezelfde takken gaan zitten, maar tussendoor kunnen ze lege ruimte zeker gebruiken om eens flink de vleugels uit te slaan! Als je zelf gaat knutselen wel opletten met de materialen voor de kooi. Geen giftige verf bijvoorbeeld. Even rondzoeken wat geschikt is en je vindt vast wat je zoekt! 🙂 Heb dit nooit zelf gedaan dus ken er helaas het fijne niet van.

   Parkieten zijn dol op kabaal en muziek. De eerste keer kunnen ze schrik hebben van de piano, maar dat went wel stilaan. Wees gerust, na een tijdje gaan ze boven je uit proberen te gaan! Hier is een telefoongesprek of een gewoon gesprek een reden voor de parkieten om steeds luider mee te doen 😉

   Veel succes met je parkieten!

 4. heb een kooi gekocht voor parkiet bigsonia mij vraag is deze groot genoeg voor parkiet en nu ben ik bang dat ik verkerrde stokjes heb

  • Een kooi kan natuurlijk best zo groot mogelijk zijn, maar als je voldoet aan een basisgrootte, zal het wel goed zijn! Voor stokjes kan je best deze pagina eens lezen en zien of ze voldoen. Anders zijn nieuwe stokjes ook heel eenvoudig te vinden.

 5. Sjoerd Verhoeven says

  Beste Ruben,

  Zelf heb ik 1 grasparkiet (de andere is in feb dit jaar overleden). Alleen is het vrouwtje nu erg stil en heeft ze het niet zo naar haar zin denk ik.
  Ik laat haar regelmatig vliegen en laat haar op mijn vingen zitten.

  Weet u misschien iemand die een grasparkiet wil? Liefst natuurlijk met meerdere vogels en meer vrijheid. Voliere zou ideaal zijn, Maar mijn grasparkiet kan nu niet tegen de kou…

  Wilt u mij helpen?

  Alvast bedankt!

  Groeten, Sjoerd uit Drunen.

  • Helaas ken ik niemand. Misschien kan je in een facebookgroep terecht? Daar worden er al eens overgenomen door anderen!

   • Sjoerd Verhoeven says

    Ik heb geen facebook…jammer in deze tijden dat je online moet zijn om iets simpels te regelen met mensen (is niet lersoonlijk bedoeld he)

    • Ik geef je helemaal gelijk hoor… Helaas is dat hoe het tegenwoordig gaat. Je zou ook kunnen proberen om je vogel naar de dierenwinkel te brengen (hier in de buurt hebben we er een die vogels overneemt), maar ik zou het zelf niet snel doen. Dat is namelijk vaak een verslechtering ten opzichte van de grotere kooien thuis…

 6. Hallo ik ben Margo en ben net begonnen van het houden van grasparkieten.
  Ik heb gelezen dat schelpenzand niet zo gezond is voor deze diertjes.
  Omdat het problemen zou geven met hun ademhaling en kans heeft op schimmelinfectie.
  Wie kan mij adviseren en heeft er ervaring mee.

  • Dag Margo, daar heb ik nog nooit van gehoord. Ook nog nooit last mee gehad… Maar dat wil uiteraard niets zeggen, misschien zijn er andere lezers die je kunnen helpen?

 7. Hallo beste Ruben,
  Bedankt voor de waardevolle informatie. Ik sta op het punt een grote kooi en speelgoed te halen en uw adviezen zijn erg belangrijk op dit punt.

  Ben al enige uren aan het surfen om informatie te krijgen over verzorging en welzijn van een grasparkiet. Dit omdat ik helemaal niets weet en geen ervaring heb met het verzorgen van vogels.
  Heb ook niet bewust een parkiet gehaald, deze liefje is door de vorige eigenaar zelf gekortwiekt. Helaas te diep, waarschijnlijk zal zij nooit meer kunnen vliegen. Verder is de kleinkind van vorige eigenaar wild met het diertje omgegaan. Al heb ik geen kennis, het is duidelijk zichtbaar dat ze getraumatiseerd is. Ze schrikt als ik in de buurt kom, plukt zichzelf steeds. Desondanks wordt ze af en toe blij. Ik heb gemerkt dat ze het fijn vindt als ik de hele dag door parkietengeluiden op you tube aanzet. Wel word ik er zelf intussen helemaak gek van, maar af en toe fluit zij mee en ik vind dat mijn hoofdpijn waard.

  Naar de da vind ik te belastend voor haar, zij is al erg bang. Al weet ik überhaupt niet naar welke dierenarts ik zou moeten gaan. Heb ook de indruk dat ze jeuk heeft, misschien geïrriteerd? Heb wel op advies beaphar Multi Vitaminen druppels gehaald, deze vindt ze vreselijk. Als ik ze op haar voer druppel eet ze helemaal niet. Ook de Xtra Vital van beaphar wil ze liever niet maar meng toch door haar vaste voedsel heen.

  Mijn vraag is: is het nu verstandig een mattie erbij te nemen voor haar? Moet het dan een mannetje of vrouwetje zijn? Ik ben principieel tegen kortwieken, maar is het dan verstandig om deze partner éénmalig door een deskundige te laten kortwieken. Zodat ze allebei samen zijn, maar anderzijds denk ik, dat het juist frustrerend voor haar kan zijn als de maatje straks wél kan vliegen en zij niet.

  Excuses voor de lange tekst maar ik heb echt te doen met haar.

  Met vriendelijke groet, Nazife.

  • Hoi Nazife, ik denk dat een maatje net een goed idee is! Dat kan het probleem van verenplukken zeker oplossen omdat je parkiet dan veel afleiding heeft. Je hebt nu een vrouwtje, dus best een mannetje erbij zetten. Twee popjes werkt meestal niet zo goed. Ik zou niet kortwieken, ben er net zoals jij tegen! Ik weet niet of het vervelend is, misschien springt en kruipt hij er wel achteraan? Als je zorgt dat er altijd een touw of laddertje is zodat je parkietje zich kan verplaatsen als hij eens op de grond terecht komt, is er volgens mij geen probleem. Moest het wel zo zijn, kan je nog altijd een langs de dierenarts (of als je andere vogeltje problemen blijft hebben ook, al begrijp ik dat je de stress wil vermijden). Veel succes met je parkietje!

 8. hallo
  ik heb een grasparkiet net gekocht.
  ik krijg ook een vrouwtje.
  kan je ervoor zorgen dat ze een koppeltje worden en hoe moet ik dat dan doen

  • Normaal gezien gebeurt dat vanzelf, veel keuze hebben ze niet als ze maar met twee zijn 🙂 Meestal leren ze het wel vinden met elkaar, dus geen zorgen maken!

 9. Hoi Ruben!
  Twee mannetjes en twee vrouwtjes grasparkieten met zijn vieren samen in een kooi, (die natuurlijk groot genoeg is) gaat dat wel?

  Groetjes, Emma

 10. Hallo,ik ga morgen achter twee engelse grasparkietjes en heb thuis nog een bourke ,mag ik ze samen steken

 11. Hoi Ruben!

  Zouden 2 mannetjes en een vrouwtje samen in een kooi kunnen?

  • Beter niet, beter ga je voor een even aantal vogels, liefst evenveel mannetjes als vrouwtjes of allemaal van hetzelfde geslacht. Met een oneven aantal, zeker met een vrouwtje erbij, kan je problemen krijgen omdat er twee een koppeltje vormen en eentje overblijft.

 12. Robin Vogelsang says

  Hallo Ruben,

  Ik heb 1 grasparkietje en deze is hartstikke tam. Hij is overdag van 07.00 tot 17.00 alleen, maar laat dan wel de radio aan.
  Wanneer ik thuis kom doe ik direct de kooi open en vliegt hij lekker in het rond en gaat gezellig op mijn hoofd zitten.
  Nou heb ik soms het idee dat hij zich een beetje raar gedraagt, hij doet namelijk vaak zn snavel helemaal open en dan weer dicht. Dit doet hij een paar keer en is ondertussen met de snavel aan het tikken tegen de stok.
  Zou u mij hier meer over kunnen vertellen? Of dit erg is of niet?

  Verder is mijn vriendje heel spontaan en vind alles leuk

  Groetjes Robin V

  • Snavel op en dicht doen kan geeuwen zijn, dan kan het zijn dat je even wat frisse lucht in huis moet laten. Of dat je parkietje gewoon moet rusten natuurlijk! Tikken met de snavel tegen de stok kan zeker geen kwaad, dat is normaal gedrag. Ze doen soms gekke dingen om zich te vermaken. Als ze tegen de stok tikken is dit meestal op een moment dat ze vrolijk kwetteren en ze zijn dus heel opgewekt in alles wat ze doen, niets om je zorgen over te maken!

 13. pascale tollenaar says

  Goeie middag
  Heb en vraagje ik heb en pop en haantje van valkparkiet
  Maar de pop bijt steeds het haantje waarom doe ze dat alvast bedankt

  • Wellicht om haar dominantie te uiten. Als het geen erge verwondingen geeft, moet je er niet echt iets aan doen en kan je het wat laten gebeuren.

 14. Ik zou graag een grasparkiet willen aanschaffen, maar de enige tochtvrije plek is boven op mijn broodkast. Hierdoor staat de kooi hoger dan op ooghoogte. Is dit een probleem?

 15. Hallo, sinds een aantal dagen heb ik een grasparkietje genomen om deze tam te maken. Nu zie ik dat hij hangend tegen de tralies van de kooi slaapt en dit lijkt erg zielig. Kan ik hier iets aan doen zoals een mandje?

  • Ik vermoed dat je wel zitstokken in de kooi hebt, dus de parkiet heeft de keuze om daarop te slapen. Heel erg is dit hangen aan de tralies niet. Ik heb zelf ook zo’n vogeltje gehad dat daar soms ging slapen en op andere dagen zat hij rustig op de stok. Hangt er net vanaf waar ze zin in hebben, dus geen zorgen om maken!

 16. Wat is de basisgrootte van een kooi voor een grote parkiet

 17. Hallo Ruben,

  Ik heb een mannetjes grasparkiet, nu lees ik veel dat ze liever samen zijn dan alleen, zit er dan ook aan te denken om er eentje bij te nemen ik weet niet precies hoe oud deze is ik denk ongeveer 4 jaar moet daar dan een parkietje bij die net zo oud is en ook een mannetje? of maakt dat niet uit en wat moet dan minimaal de afmeting van de kooi zijn? Hebben ze dan ook allebei een apart voer en drink bakje nodig?

  Groetjes Mariska

  • Dag Mariska, goede vraag! Je kan er zeker ook een jonge parkiet bijzetten. Je weet dan natuurlijk dat de kans groter is dat die jongere parkiet ooit alleen zal komen te zitten als de oudere sterft, maar kwaad kan het niet als beide vogels gezond zijn. Mannetje of vrouwtje maakt niet zo heel veel uit als je een mannetje hebt, maar ik geef zelf de voorkeur aan twee mannetjes omdat dit minder problemen geeft (geen problemen met eitjes leggen bijvoorbeeld), maar een vrouwtje kan geen kwaad als je een mannetje hebt. Afmetingen van de kooi is moeilijk uit te drukken in centimeters omdat het van de vorm afhangt, maar normaal moet dit niet zoveel groter zijn dan voor één parkiet (want die heeft ook wat vliegruimte nodig). Pas bij twee of drie paartjes moet je er aan beginnen denken om wat ruimer te gaan dan voor één vogel.
   Apart eten en drinken? Eten sowieso wel best twee, aangezien ik hier bijvoorbeeld vaak zie dat eentje de andere wegjaagt, en dan zijn twee bakjes handiger. Voor het drinken is dit minder belangrijk, daar lijkt minder om gevochten te worden en dat duurt ook veel minder lang, ze kunnen altijd wel eens snel een slokje nemen voor ze weggejaagd worden!
   Veel succes! 🙂

 18. Bianca Werkhoven says

  Hello Ruben,
  Wij krijgen deze week twee turquoisines. Graag will ik wat echte takken in de kooi hangen. Ik heb nog een druiventak, een liaan en een berkentak liggen. Zijn er takken die je absoluut niet mag gebruiken ivm giftigheid?
  Grtjs Bianca

  • Dag Bianca, een lijst geven van wat zeker niet mag is niet eenvoudig, die ken ik niet vanbuiten. Probeer zeker geen bespoten takken te gebruiken of takken die van vlak langs grote wegen komen. Een lijst met giftige takken voor volièrevogels vind je onderaan op de volgende webpagina: http://www.vogelweetjes.nl/page/beplanting.html
   Hopelijk heb je hier iets aan! Moest je nog vragen hebben, stel ze gerust!

 19. Ik heb 1 grasparkiet maar vraag me de hele tijd af of dat niet sneu is zo alleen en of ie er wel tegen Kan

  • Als je ze heel veel aandacht geeft, gaat het op zich wel, maar ik ben er geen voorstander van. Zoals men soms zegt ‘een grasparkiet alleen gedraagt zich niet als een parkiet’. Daarom zou ik zelf eerder voor minstens twee parkieten gaan.

 20. Leonie Koote says

  Hallo, mijn dochter heeft een grasparkiet, een mannetje van ongeveer 5 jaar oud. Hij is superlief en tam. Echter omdat mijn dochter heel weinig thuis is, is hij heel veel alleen. Nu is er in de buurt een hele grote voliere met parkieten waar hij bij mag, Hij is dit alleen helemaal niet gewend. Sterker nog, in het verleden hebben we eens een vrouwtjes parkiet aangeschafd voor de gezelligheid, maar daar was hij helemaal niet blij mee. Hij vloog alleen maar weg voor haar. Nu is het wel zo dat dat in de eigen omgeving met eigen kooi gebeurde, en de voliere is natuurlijk helemaal nieuw. Denkt u dat we onze parkiet gelukkig maken met een verhuizing naar een grote voliere ?

  • Als hij niet gewoon is om in zo’n drukke volière te zitten, zou ik het niet doen… Het lijkt me dan vooral heel angstaanjagend voor je parkietje. Zeker als hij zo tam is, is hij wellicht veel beter met mensen bekend dan met veel vogels!

  • Hallo, ik heb sinds een maand 2 grasparkieten van ongeveer 2 maanden oud, ze zijn nog niet echt in de rui maar ik zie soms wel witte veertjes op de grond liggen.
   Ze eten naar mijn mening veel en kunnen het goed met elkaar hebben (ze zijn samen opgegroeid) de ene is vrij rustig maar wel actief en de andere is vrij druk en actief.
   Ik heb nu de kooi van ze tegenover de tv staan (op ruim 5 meter afstand) maar denk dat dit niet goed voor ze is vanwege die lichtflitsen, ik doe er meestal rond 8 uur een dekentje eroverheen en zet alle lampen uit maar de televisie scherm geeft zo fel licht dat het zowat de hele huiskamer verlicht. Raad u aan om het te verplaatsen of kan dit geen kwaad ?
   Daarnaast heb ik een doos pellets gekocht omdat ik zo hoop dat ze al die vitaminen en mineralen binnen krijgen, maar deze eten ze niet en strooien ze op de grond, ze hebben altijd een zadenmix gehad en dat eten ze wel maar van dat eten ze niet alles op vandaar die pellets. Hopelijk kan je mijn vragen beantwoorden. Groeten Pablo

   • De televisie is inderdaad een vervelend ding. Ik zou het niet aanraden om ze er dicht bij te zetten, maar met een doek die donker genoeg is en niet veel licht doorlaat, moet het nog wel te doen zijn. Gewoon voldoende afstand houden om geluiden zoals schoten in films en dergelijke niet te beangstigend te maken. Hier staan mijn vogels op een meter of 5-8 van de televisie en dat lijkt wel te werken, ze schrikken eigenlijk nooit, al vrees ik dat het licht en soms wel wakker houdt.
    Pellets is inderdaad lastig. Als je ze echt wil geven, ga je heel veel geduld nodig hebben. Als ze het niet geleerd hebben als kleine parkiet is het heel lastig om dit te veranderen. Zadenmix heeft voor mij toch zeker de voorkeur, maar probeer de zaden gewoon niet te veel te verversen zodat ze die tot het einde leegeten voor je nieuwe geeft (als er een klein beetje niet opgegeten wordt, is dit geen ramp natuurlijk, maar het mag niet te erg zijn).

 21. Vander Steene Sabrina says

  Hallo Ruben, mijn grasparkietje is 4j en zeer tam, maar door het coronavirus ben ik tijdelijk weg uit mijn ouderlijke huis. Mijn vraag is zal hij treuren omdat hij mij een tijdje niet meer ziet? Hij krijgt wel heel veel aandacht van mijn ouders. Ze zijn er constant mee bezig. Wat ik mij ook afvraag beseft mijn parkietje hoelang het mij niet ziet of maakt dit niet uit of het nu 3d is of 3mnd, is hij mij vergeten van zodra hij mij niet meer ziet?

  • Treuren gaat een parkietje niet doen volgens mij, zo’n emotionele band hebben ze wellicht niet opgebouwd met mensen. Zolang je ouders het vogeltje veel aandacht geven, zou hij ook wel tam moeten blijven. Normaal herkent hij je nog wel na enkele dagen of weken. Hoe sneller hoe beter, natuurlijk, maar wie weet dat zelfs drie maanden geen probleem vormt? Dat weet ik zelf ook niet zeker. Ben zelf wel op vakantie geweest voor 2-3 weken en dat was zeker geen probleem!

 22. Stan van Troost says

  Hoi Ruben,

  ik ga binnenkort mijn eerste grasparkiet kopen en heb mij al veel verdiept in het onderwerp.
  ik heb echter alleen nog 2 vragen,
  1: is een kooi van 60×32.5×57.5 cm groot genoeg?
  2: kan je een grasparkiet halen bij een grote dierenwinkel zoals pets place? of is het dan lastig om ze tam te krijgen?
  Alvast bedankt!
  mvg. Stan

  • Dag Stan, leuk dat je eerst veel leest over grasparkieten voor je eentje aanschaft! Die kooi is wel voldoende voor 1 of 2 parkietjes, al is groter uiteraard nooit een probleem. Zijn de spijlen wel horizontaal? Dat vinden ze leuker om op te kunnen klimmen!
   Je kan zeker vogels in zo’n winkel kopen. Ik heb het zelf ooit ook gedaan. Probeer wel goed op te letten dat de vogel er gezond uitziet (staat beschreven op deze pagina hoe je dit kan zien). Om ze tam te maken is het vooral belangrijk dat je ze jong kan kopen. Als ze al enkele jaren oud zijn, ga je ze niet gemakkelijk tam krijgen, maar met vogeltjes van enkele maanden oud, moet dit wel lukken!

 23. Ard van Beek says

  Hallo,
  Ik heb 2 konijnen in de voilere, graag zou ik hier ook wat vogels bij in doen. Kunnen hier bijvoorbeeld een koppel valkparkieten en een koppel grasparkieten bij in?
  Graag hoor ik van u

  • Hmmm, moeilijke vraag. Ik heb in het verleden foto’s gezien van parkieten die samen met konijnen spelen. Meestal vormt het geen probleem, als de konijnen niet gaan bijten. Helaas kan het voorkomen dat het konijn eens bijt in een pootje van een parkiet, en dat is uiteraard tamelijk ernstig… Hangt er net vanaf hoe hevig je konijntjes zijn volgens mij.

 24. Beste Ruben,

  Onze 2 grasparkieten (vader van +/-8 en zijn dochter van 2) zijn toe aan een nieuwe kooi, nu was ons oog gevallen op de “Geo” vogelkooi. Ik lees alleen online dat een aantal mensen vinden dat een kooi rechthoekig moet zijn, zodat een parkiet in een hoekje weg kan kruipen bij “gevaar”. Heeft u hier ervaring mee?

  Groeten,
  Rogier

  • Dag Rogier, daar heb ik niet echt ervaring mee. Ik heb wel al vaker ronde kooien gezien, maar of ze echt slechter zijn dan een rechthoekige kooi durf ik niet te zeggen. Ergens klinkt het wel logisch, maar ik zie hier de parkieten niet echt wegkruipen tot in een hoek als ze schrik hebben, meestal beginnen ze eerder hevig rond te vliegen.

 25. Patricia says

  Hallo Ruben,

  Momenteel zijn wij bezig met een volière bouwen, ik zit zelf te denken om er parkietjes in te doen.
  Nu zit ik flink te twijfelen over de hoeveelheid vogeltjes ik erin zou doen. 2 is natuurlijk prima en gezellig. Maar een paar meer zou ik gezelliger vinden, MITS zij voldoende ruimte houden om gezond en gelukkig te blijven
  De volière is ongeveer 2,2x1x2m(Lxdxh).
  Natuurlijk voorzien van beschutting tegen de wind, katten&regen een nacht/winterhok en genoeg zit, speel en verstopplekken.

  • Klinkt super leuk! In zo’n volière kan je zeker wel meer dan twee parkietjes houden hoor, dat is echt al een mooie ruimte! Hoeveel vogels je er in wil houden, ga je zelf wat moeten kiezen. Je kan er vast wel 6 of 10 parkieten in houden, want twee meter breed is echt wel een deftige ruimte! 🙂

   • Marinus Donders says

    Als je in een grote voliere meerderen kopels parkieten zet,moet je altijd zorgen oneven aantalkoppels in de kooi zet.Bijvoorbeeld 3-5-7-9-en zo verder,dus nooit 2-4-6-of 8 koppels.Waneer je 2-4-of-6 koppels loop je meer kans dat ze onderling gaan vechten.

 26. Manon Hellendoorn says

  Mijn grasparkieten stonden lekker buiten in de schaduw in de kooi ze kwetteren bijhoorlijk leuk om te zien en horen

 27. Hoi Ruben,

  Wij hebben sinds kort 2 grasparkieten. Wat een gezelligheid in huis meteen. Super leuk.
  Ik had alleen een vraag:
  Als bodembedekking hebben we vogelzand, maar dat vliegt alle kanten op. Het ligt overal en op rondom de kooi.
  Is er een veilige bodembedekking die niet zo veel stuift? En vooral veilig is voor de parkieten?
  Ik lees zoveel verschillende reacties ivm de veiligheid van bijvoorbeeld houtsnippers of beuken hout, of corbo snippers.
  Ik weet het niet. Wil wel dat ze happy en veilig zijn.
  Groetjes anita

  • Als je liever geen zand hebt, dan zou ik aanraden om houtschilfers te gebruiken, of van die kleine korrels. In de lokale dierenwinkel gebruiken ze die hier, en dat ziet er ook altijd heel netjes uit, weet alleen niet zeker welk materiaal dat is…

 28. Goeie dag meneer Ruben,

  Ik ben een trotse vogel liefhebber van zangvogels tot aan grasparkieten.
  Wij hebben ocean nu al 3 jaar kregen hem toen hij heeel jong was.
  Ocean is tam, en kwettert/zingt er lekker op los.
  Wij hebben alleen ocean in de kooi heb hier bewust voor gekozen hij krijgt genoeg aandacht van ons en de kinderen en heeft genoeg speelgoed binnen en buiten z’n kooi. (Ocean voetbalt met z’n kopje).
  De vraag die ik voor u heb is dit, er is mij vaak verteld dat ik zijn kooi in de avond met een doek moet dichtmaken zodat hij kan slapen, ik heb echter gemerkt dat hij gewoon slaapt al word en nog tot laat tv gekeken!ik heb dit dus ook nooit gedaan ! Raad u ook aan zijn kooi dicht te maken?

  • Ik heb dit zelf nooit gedaan. Je kan het doen, maar dan heb je weer problemen dat als je zelf wat langer uitslaapt, de vogels in het donker blijven zitten… Daarom zou ik aanraden om het niet te doen en ze gewoon rustig zelf te laten kiezen wanneer ze gaan slapen. En inderdaad, hier slapen ze ook gewoon door de tv heen! Ik probeer alleen te zorgen dat er geen licht vlak langs de vogelkooi aangedaan wordt laat ’s avonds, zodat ze wel echt kunnen slapen als ze dit willen.

 29. Hallo,

  Ik heb een grijs parkietje…. Ze of hij heeft een lichtblauwe neusdop… Dus eigenlijk geen idee of het een dame of heer is. Ik las dat bij de pastels en dus ook muisgrijs de kleur niet altijd het geslacht verklapt….
  Hoe kan ik er achter komen? Want voor deze ben ik op zoek naar een maatje! Ik heb naast deze ook een dame en een heer.
  Of een heer erbij, omdat deze minder agressief zijn?

  • Het is inderdaad heel erg lasig om het geslacht van pastels te achterhalen. Je kan wat afzoeken op fora en hopen om een gelijkaardige vogel te vinden en het zo in te schatten. Maar het blijft erg lastig. Ik kies zelf graag voor twee mannetjes samen als ik geen jongen wil, dan ben je zeker. En zoals je zegt, de kans dat ze agressief worden is ook wat kleiner.

 30. Jacqueline says

  Hallo, ik heb ook een vraag. Ik heb een grasparkiet van 6 jaar. Hij is van mijn tante geweest in het verzorgingshuis waar hij geen aandacht kreeg. Toen zij stierf heb ik hem overgenomen en inmiddels al heel wat woordjes geleerd. Hij is tam, ik krijg ook kusjes maar kan hem niet pakken.
  Nu kan ik een baby grasparkiet krijgen, ook een mannetje. Hij mag over 7 weken het nest verlaten. Ik zou hem heel graag bij mijn grasparkiet ( Kiki) willen zetten. Kan dit? Of moet ik ze eerst apart zetten? Kan het überhaupt wel?

  • Ja hoor, dat kan zeker! Normaal kan je ze wel meteen samenzetten, al kan je altijd op veilig spelen door ze geleidelijk aan te introduceren aan elkaar. Het voordeel van ze niet meteen samen te zetten, is dat je iets geruster kan zijn dat je geen ziektes binnenhaalt op deze manier, omdat je ze ontdekt voor al je vogels besmet worden.

 31. Vraagje
  Ik wil takken in de kooi doen zodat de meiden kunnen bijten, Kun je elke boomtak gebruiken? Wij hebben bv kersenboom , pruimeboom, appelboom . meidoorn…
  kan ik gewoon een tak voor hun in de kooi doen??

  fanm.
  J.

  • Je kan ze niet allemaal gebruiken, maar zeker takken van een appelboom zijn goed! Verder wordt vaak wilgenhout gebruikt, dus dat zou je ook kunnen overwegen.

 32. dank, ze knagen nu niet aan de sepia maar aan hun schommel en aan het hout van de snoepstokken, die layen we nu hangen als ze leeg zijn.

 33. Andrea Mol says

  Hoi
  Ik heb een vraag. Ik heb sinds gisteren 2 jonge grasparkieten. Ze eten zelfstandig. Mij vraag is het normaal fat ze veel slapen? Ik heb net voor de zekerheid dat ze genoeg voeding binnenkrijgen op de salontafel zaadjes en eivoer beetje uitgestrooid en ze hebben lekker gegeten maar zijn ze nu allebij in slaap gevallen Vind ze zo schattig en wil ze niet storen. Maar is dat normaal gedrag?
  En nog een vraag hoe vaak drinken parkietjes ?

  • Ja hoor, dat is zeker normaal. Parkietjes slapen overdag ook heel wat tussendoor, zeker nadat ze wat gegeten hebben. Een beetje zoals ik zelf ook moe word van een goede maaltijd 🙂 Drinken doen ze niet zo vaak, maar enkele keren per dag. Al hangt ook dat van de parkiet (en het weer) af!

 34. Andrea Mol says

  Dank je wel voor de antwoord. Inmiddels beginnen de boefjes wennen aan ons echt 2 verschillende karakters.

 35. Hoi!
  Ik heb sinds 1 1/2 week 2 grasparkietjes (geboren 10/12/20). Ze zijn aardig gewent maar nog wel schrikkerig.
  Vanaf wanneer kan ik het kooitje aan de bovenkant open zetten zodat ze rond kunnen vliegen.
  Daarbij moet ik zeggen dat de een wel al goed kan vliegen maar de ander net begint zeg maar. (Vleugeltjes waren gekortwiekt).

  En hoe krijg ik ze weer in hun kooi terug als ze door de woonkamer vliegen?

  En vliegen ze niet tegen de ramen aan?

  Dank u wel alvast

  • De kooi kan je open zetten vanaf dat je parkieten een beetje handtam zijn. Dit is toch wel handig om ze achteraf terug in de kooi te krijgen, aangezien ze anders voortdurend van je blijven wegvliegen. Ik zou daarom eerst werken aan dit tam maken, en dan pas de parkietjes door de woonkamer laten rondvliegen.
   De eerste keer dat ze rondvliegen, is het inderdaad mogelijk dat ze tegen de ramen aanvliegen. Daarom wordt altijd aangeraden om de gordijnen dicht te doen, zodat ze niet rechtstreeks naar buiten kunnen kijken. Stilaan leren ze de grenzen van de kamer zo kennen, en zo kan je stilaan de gordijnen een klein stukje openlaten. Steeds iets verder, tot ze uiteindelijk volledig open kunnen blijven en je hier niet meer op moet letten. Tegen dat punt weten de parkieten perfect tot waar ze kunnen vliegen zonder hun kopje aardig zeer te doen!

   Ze terug in de kooi krijgen is inderdaad lastig. Je kan dit doen door eten in de kooi te leggen dat ze heel graag hebben. Als je parkieten echt tam zijn, kan je ze in de woonkamer ophalen en op je hand zetten, om ze zo weer in de kooi te zetten. Maar dit duurt meestal wel even, voor je ze zo tam krijgt!

Laat een Reactie achter

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.