Hoe kies Jij je Perfecte Vogelkooi voor jouw Vogel(s)?

Wist je dat om je vogels zo vrolijk en gezond mogelijk te houden, je ideale vogelkooi best breed en rechthoekig is? Lees hier meer tips over wat er in de kooi moet en waar je ze best gaat kopen voor welke prijs.

Zoals wij mensen in een huis wonen dat wij thuis noemen, leven vogels in een vogelkooi of volière. Wij hebben allerlei eisen waar onze woning aan moet voldoen en dat is niet anders voor vogels. Binnen in huis wordt er meestal een vogelkooi gezet, buiten kiezen de meeste mensen voor een volière. Het verschil zit vooral in de grootte en zolang je het huis van je vogels kan tillen, spreken we over een vogelkooi.

Vogelkooi

Uitzicht ideale vogelkooi

Volière

Lees meer: waaraan een geschikte vogelkooi moet voldoen, welke takken dienst kunnen doen als zitstok en welke speeltjes je voor je vogels kan kopen.

Om te beginnen zijn de meeste vogelkooien best niet rond. In tegenstelling tot vissen gaan vogels niet dood in een rond verblijf. Toch is een rechthoekige kooi aan te bevelen, het is gewoonweg veel eenvoudiger om jezelf te oriënteren in een ruimte met hoeken. Dat geldt ook voor mensen… probeer het maar eens in een rond en rechthoekig zwembad!

Door de beperkte grootte van een vogelkooi, staan er normaal geen planten in en daarom zou je misschien denken dat het maar een saaie boel is. Niets is minder waar! Voor veel vogelsoorten kan je heel wat takken en touwen in de kooi hangen zodat de vogels op veel plekjes kunnen zitten. Als er speeltjes in gehangen worden zoals spiegeltjes, belletjes en schommels kan het een heus speelpark worden! Zelf ben ik geen voorstander van een enorme hoeveelheid takken en speeltjes, ik zie liever dat er nog plaats is voor (korte) vluchtjes.

Onderdelen van een vogelkooi

Mannelijke valkparkiet in een kooi met speeltjes

Lees ook deze pagina voor meer inspiratie: info over de kooi en de speeltjes die je helpen een leuke plek voor je valkparkiet te creëeren. XXX

De meeste vogelkooien kunnen uit elkaar gehaald worden in enkele stukken. Een korte beschrijving van de delen volgt hier. De zitstokken en speeltjes werden hier al beschreven.

De bodem en tralies

Allereerst bestaat een kooi meestal uit twee grote delen: een bodem en de tralies erboven. Veel bodems bevatten een schuif die er gemakkelijk uitgehaald kan worden. Zo kan je de bodembedekking eenvoudig vervangen zonder veel in de kooi te moeten zijn. Je kan zo over deze schuif gaan schrobben om al het vuil te verwijderen zonder steeds te moeten opletten of je huisdieren niet aan het ontsnappen zijn.

De tralies zijn op deze bodem bevestigd, maar kunnen er meestal eenvoudig afgehaald worden om grondig schoon te maken. Deze tralies zijn best horizontaal voor de meeste parkieten omdat ze willen rondklimmen. Als minstens twee zijden van de kooi horizontale spijlen hebben, is het wel in orde voor parkieten.

Eet- en drinkvoorziening

Schoonmaken vogelkooi

Hoe verzorg je je vogels zo goedkoop mogelijk zodat ze gezond en vrolijk blijven!

In de meeste kooien zijn aan de zijkanten gaten voorzien waarin etensbakjes gehangen worden. Deze etensbakjes hebben een opstapje zodat de parkieten hierop kunnen staan terwijl ze de zaadjes eten. Sommige mensen gebruiken deze bakjes liever niet omdat ze beweren dat parkieten hierin vast kunnen komen te zitten. Ik heb dit echter nog nooit gemerkt bij mijn grasparkieten en ik vind de bakjes net heel handig.

In de plaats van etensbakjes kan je ook een schaaltje op de bodem zetten waarin je zaadjes legt. Het enige nadeel hiervan is dat je een goede plaats voor het eten moet vinden… je wil niet dat het onder een stok hangt zodat er uitwerpselen in terecht komen. Daarom verkies ik toch de bakjes die met veel kooien meegeleverd worden.

Voor het drinken zijn drinkbuisjes die aan de buitenkant van de vogelkooi kunnen worden gehangen ideaal. Uiteraard kan je ook een schaaltje water op de bodem zetten, maar net zoals het eten wordt ook het water dan veel sneller vuil. Ook zijn er vogels die hun zaadjes graag in het water gooien, en dit wordt wat lastiger met deze waterbuisjes. Toch zal het water geregeld vervangen moeten worden omdat het altijd snel vies wordt door veren en zaadjes die erin belanden.

Vogelbadje

Grasparkiet in voliere

Bang dat je vogels het te koud zullen hebben in de winter? Lees hier voor speciale winterverzorging tips.

Niets zo leuk als pletsen in een badje! Daarom worden bij sommige vogelkooien badjes meegeleverd die op een opening aan de zijkant gehangen kunnen worden. Je kan de kooi ook sluiten zonder het badje, met badje doe je gewoon een deurtje open. Ik vind weinig zo leuk als een parkiet die pret maakt in een vogelbadje!

Als jouw kooi geen bijgeleverd badje heeft, is dat uiteraard geen probleem. Je kan badjes ook afzonderlijk kopen om op de opening van de kooi te hangen. Je kan ook steeds een schaaltje met water op de bodem zetten voor de vogels zodat ze er in kunnen baden. Een speciaal badje is dus niet echt nodig.

Een vogelkooi kopen

Grasparkieten nestkast

Gewoon een popje en een haantje samen in een kooi zetten zorgt niet voor jonge vogels… Lees hier meer over nestkastjes en kweken.

Voor je overgaat tot de aankoop, kan je best zorgen dat alles wat je nodig hebt aanwezig is. De delen die hierboven beschreven zijn, kan je zeker gebruiken in de kooi. Verder wil je graag een kooi die wat plaats geeft aan je huisdieren. Ga daarom niet voor de kleinste kooi, maar zoek er een die wat bewegingsruimte geeft. Zoveel te groter zoveel te beter voor je vogels, maar kies ook iets dat je gemakkelijk in je woning kan plaatsen.

Waar koop ik een vogelkooi

Je kan terecht in bijna elke dierenspeciaalzaak. Daarnaast kan je vaak ook online bij dierenwinkels of zelfs grote webshops eentje bestellen. Ook op tweedehandswebsites is er een ruim aanbod. Kijk in dit geval wel goed of de verf van de kooi nog mooi is en niet afbladert. Indien dit zo zou zijn, kan je altijd zelf opnieuw verven, maar zoek dan goede verf die niet schadelijk is voor vogels.

Wat kost een vogelkooi

De prijs verschilt zeer sterk op basis van de grootte. Toch kan je in sommige winkels al voor €50 een redelijk grote kooi kopen. Een heel grote vogelkooi die 1,5 meter hoog is, kost vaak €150-200. Let wel: vogels hebben graag brede kooien om te vliegen, heel hoge kooien hebben daarom minder meerwaarde dan een kooi met normale hoogte maar iets bredere basis.

Op tweedehandswebsites kan je vaak nog veel goedkoper uitkomen als mensen er vanaf willen. Een beetje rondzoeken kan dus zeker geen kwaad!

Pocket

Comments

 1. Interessant om te lezen, Dank U wel

 2. Max Zichem says

  ik wil een kooi maken / bouwen zijn afmetingen van 120 lang 50 hoog 40 diep goed voor een parkiet om enigszins te vliegen

  • Dat is zeker een voldoende grote kooi, al kan iets hoger en dieper zeker geen kwaad. De lengte is wel super! Een beetje vliegen zal inderdaad wel kunnen op die afstand (120cm is best al aardig!), al gaan ze ook vaak gewoon een soort springen doen en maar half vliegen. Maar dat kan je enkel oplossen met een hele grote kooi. Die breedte die je nu wil maken, is zeker voldoende om te zorgen dat de vleugels al gebruikt moeten worden, dus dat is super! Knap dat je zelf een volière wil maken, hopelijk lukt het goed!

 3. mijn rood rug pop heeft een kooi van h 65 b 53 d 33 het is een kleine papagaaien kooi hij kan van boven open met een stok ze mag ook elke dag even in de woonkamer los +- 4 uur maar nu ze zelf een spiegeltje heeft wil ze er niet meer uit haar zelf uit komen wat kan ik het beste voor haar doen

  • Eventueel kan je het spiegeltje wegnemen? Ik vermoed echter wel dat ze na een tijdje toch uit de kooi zal komen omdat ze het spiegeltje na een tijdje beu zal zijn. Hier neemt de aandacht voor speeltjes toch altijd wat af na enkele weken!

 4. Alma Goldbach says

  Leuk om te lezen veel informatie nu hebben wij een valkparkiet en deze fluit er flink op los veel deuntjes geen gekrijs ook is ze of hij veel los in de huiskamer ik ben veel thuis , heel gezellig ze heeft een eigen speelplaats maar ik wil zelf een parkieten boom maken maar ik vraag mij af of ik op het zand wat gras mag leggen zodat ze niet op het zand gaat . Gr Alma Goldbach

Laat een Reactie achter

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.