Tam maken

Heb je er altijd al van gedroomd om een grasparkiet tam te maken? Een vogel te hebben die door de woonkamer vliegt en zo naar je toe komt? Als je wil weten hoe je dit kan bereiken, kan je onderstaand stappenplan best eens doornemen.

Grasparkieten tam maken is een tijdrovende bezigheid. Indien je hier geen tijd voor hebt, is het zinloos om eraan
te beginnen. Bovendien moet er even op gewezen worden dat niet elke grasparkiet tam zal worden! Net zoals iedere mens verschillend is, verschillen ook grasparkieten van elkaar. Je kan wel de kans op succes verhogen door te starten met het temmen als de grasparkiet nog jong is. Een grasparkiet tam maken als deze al een jaar oud is, is stukken lastiger.

Ben je er al in geslaagd om je vogel te temmen, en wil je jouw tamme grasparkiet ook leren spreken, lees dan hier verder.

Er is een zeer belangrijk hulpmiddel voor het temmen van grasparkieten: trosgierst. Ongeveer elke grasparkiet is er dol op en dit is dus de ideale beloning om goed gedrag te stimuleren. Jouw grasparkiet tam maken zonder trosgierst is haast onmogelijk.

Grasparkiet tam maken – 5 Stappenplan

 1. Om te beginnen moet je geregeld met je hand in de vogelkooi gaan. Als je de eerste keer met je hand in hun territorium binnendringt, is de kans vrij groot dat ze even beginnen rondvliegen. Haal je hand niet uit hun hok voor ze weer naar hun zitstokken gekropen zijn. Als je je hand wegtrekt, zullen ze doorkrijgen dat rondfladderen ervoor zorgt dat de hand verdwijnt en dus zullen ze iedere keer gaan rondvliegen om zo je hand kwijt te spelen.
  Herhaal deze stap tot je vogels rustig blijven zitten op hun stokjes. Dat ze wat rondkijken is uiteraard logisch, maar ze mogen niet hevig bewegen. Deze stap neemt meestal minder dan een week in beslag en bij veel parkieten is het zelfs nooit een probleem.
 2. Neem nu een stukje trosgierst en ga hiermee in de richting van je grasparkiet. Beweeg niet te bruusk, anders gaan ze al snel wegvluchten. Probeer zo met het stukje trosgierst tot tegen hun snavel te geraken. Vanaf dat ze een eerste hap nemen, heb je het ergste al gehad. Na de eerste hap volgt immers al snel een tweede, een derde…
 3. Nu is je grasparkiet tam maken al voor een groot deel gelukt. Ze hebben nu al niet meer zoveel schrik van je hand, maar daar stopt het nog wel. Volgende stap: we willen onze grasparkiet op onze hand!
  Ga weer met het stukje trosgierst naar de grasparkiet toe, maar leg het deze keer op je handpalm. Zorg ervoor dat de grasparkiet er nog wel bij kan van op zijn stokje. Als hij zo enkele hapjes genomen heeft, verplaats je jouw hand wat verder van de stok. Het zou kunnen dat de grasparkiet al meteen op je hand stapt maar die kans is niet zo groot.
  Als hij niet meteen komt, kan je je vinger tegen zijn onderbuikje houden en zachtjes duwen. Hoogst waarschijnlijk heeft hij nu de reflex om op je hand te stappen. Indien dit niet gebeurt zal je helaas gewoon meer geduld moeten hebben. Ga dus niet harder en harder duwen tot hij erop stapt. Je grasparkiet zal dan nog eerder via achter van de stok gaan dan op je hand stappen. Toch kan het gebeuren dat de grasparkiet wegvliegt ondanks dat je maar zacht duwde. Mijn parkieten moesten er eerst niets van weten maar na enkele keren was dit kleine duwtje het ‘duwtje in de rug’, of eerder buik, dat ze nodig hadden.
 4. Blijf de vorige stap herhalen tot het lukt. Vanaf dat het gelukt is kan je jouw grasparkiet door de kamer laten vliegen. Normaal gezien kan je de grasparkiet nu altijd terug naar je toe lokken als hij weer in de kooi moet.
 5. Vanaf het moment dat je grasparkiet naar jou toe gevlogen komt door de kamer en een keer op je hoofd, schouder of hand landt, kan je zeggen dat je grasparkiet tam maken geslaagd is. Je zult nu een goede band opgebouwd hebben met elkaar en je tamme grasparkiet vertrouwt je nu zeer goed.

Hoe tam wordt mijn grasparkiet?

Het is lastig te zeggen hoe tam een grasparkiet wordt. Elke vogel heeft een eigen karakter en reageert anders. Vaak vragen mensen of je grasparkieten kan aaien. Het antwoord is niet zo eenvoudig, want is voor iedere vogels anders. Bij jonge grasparkieten kan het buikje vaak gestreeld worden als de hand in een trage beweging naar het buikje gaat. Een bruuske beweging is zeker af te raden aangezien je dan vaak gebeten wordt. Over de rug aaien, is ook geen goed idee omdat alle vijanden van de parkiet steeds in de rug toeslaan. Dit zorgt dus voor paniek en uiteraard ten zeerste af te raden. Naarmate de jeugdjaren voorbij zijn, zal de grasparkiet stilaan wat meer angst krijgen voor handen. Aaien wordt dan steeds lastiger en ze zullen het als vervelend ervaren.

Wij konden onze grasparkieten eerst gemakkelijk aaien. Wanneer ze aan de voorkant van de kooi tegen de tralies op kropen, mochten we met onze vinger hun buikje strelen. Zelfs in de kooi mocht het buikje aangeraakt worden terwijl ze op hun stokje zaten. Na enkele maanden veranderde dit en nu kruipen ze weg wanneer we proberen op het buikje te aaien. Vermits ze duidelijk laten merken dat ze het niet meer aangenaam vinden, aaien we dus onze – ondertussen alweer 5 jaar oude – parkieten niet meer.

Toch is het niet zeker dat jouw parkiet geen aanraking meer wil. Vogels die vrij door de woonkamer mogen vliegen, komen al sneller naar mensen toe en zoeken net contact op met het menselijk lichaam. Dan kan aaien geen kwaad uiteraard.

Worden twee parkieten even tam als een parkiet alleen?

Meestal wordt een grasparkiet veel tammer als hij alleen gehouden wordt dan wanneer hij een soortgenootje heeft. Toch heb ik hier 2 parkieten in de kooi, omdat het sterk aan te bevelen is om wel voor een vriendje voor de parkiet te zorgen. Een grasparkiet zonder een soortgenoot is immers geen echte grasparkiet meer… en alhoewel hij contact probeert te zoeken met mensen, zal hij zich toch anders gaan gedragen. Twee of meer grasparkieten zullen zich van nature samen vermaken: dit is niet alleen een plezier voor hen, maar ook om naar te kijken. Als je een parkiet alleen houdt, moet je heel veel uren per dag in zijn buurt zijn, of de parkiet zal zich gaan vervelen met veren plukken tot gevolg.

Wanneer twee parkieten samen leven, kunnen ze toch tam gemaakt worden volgens het stappenplan dat hier boven beschreven werd. Ook als ze vrij door het huis mogen fladderen, zullen ze naar je toe komen na verloop van tijd. Het is dus zeker niet zo dat twee parkieten geen band zullen vormen met mensen. Het wordt wel allemaal ingewikkelder met twee parkietjes.

Wij hebben bijvoorbeeld een grasparkiet die altijd zijn vriendje wegjaagt bij eten. Als de ene op de hand komt, vliegt de andere aan en wil hij de trosgierst. We hebben al allerlei dingen geprobeerd maar uit ervaring weten we dat het haast onmogelijk is om overdag beide vogeltjes trosgierst te geven. Daarom doen we het nu voornamelijk als het donker is, uiteraard wel licht aan doen boven de kooi op dat moment. Wat ook goed werkt bij ons, is met twee personen samenwerken. Ik ging bijvoorbeeld de ene vogel op mijn hand zetten en mijn zus zorgt ervoor dat zij de andere vogel op de hand neemt. Zo kunnen er twee grasparkieten tegelijk eten en jagen ze elkaar minder weg. Het nadeel is uiteraard dat je dit niet kan doen als je alleen bent.

Heb jij zelf een andere methode gevonden waardoor beide grasparkieten rustig kunnen eten zonder elkaar weg te jagen? Laat het gerust weten in de reacties!

Grasparkieten leren praten

Veel mensen weten dit niet, maar grasparkieten kunnen leren spreken, net zoals papegaaien. Hoewel papegaaien hier veel sneller mee zullen zijn en een grotere kans hebben om te leren spreken, zijn er grasparkieten die dit ook kunnen. Hou wel in het achterhoofd dat dit een minderheid is en dat het veel tijd kost om grasparkieten woorden te leren.

Echt spreken doen ze natuurlijk niet. Ze kunnen wel geluiden nabootsen, maar begrijpen daarom niet wat ze zeggen. Af en toe is het wel mogelijk dat de vogel geconditioneerd is. Dit wil zeggen dat ze bijvoorbeeld het verband gaan leggen tussen het woordje "trosgierst" en "het heerlijke zaad op zo’n stengel die op je hand ligt".

Eerst temmen, dan spreken

Om je parkiet te leren spreken heb je vooral veel tijd nodig. Geduld is ontzettend belangrijk. Een grasparkiet leert namelijk niet erg snel spreken, als de vogel dit al ooit zal doen. Belangrijk om te weten, is dat vogels die spreken voortdurend dezelfde woordjes herhalen. Als je hier niet goed tegen kan, is het natuurlijk overbodig hier tijd in te steken en zelfs af te raden. Afleren is haast onmogelijk.

Als je vastberaden bent om je parkiet te leren spreken, vind je hieronder de uitleg. Om te beginnen moet de grasparkiet tam gemaakt worden, zie het 5 stappenplan hierboven. Zonder een tamme vogel is het haast onmogelijk om hem te leren spreken.

Vervolgens moet je er dus erg veel tijd aan besteden: dagelijks er mee bezig zijn en misschien pas na enkele weken of zelfs maanden, zal je parkietje zijn eerste woordje leren:

 1. Neem het parkietje uit de kooi op je vinger of hand en breng hem redelijk dicht bij je mond.
 2. Kies een woord dat je hem wil leren, en gebruik steeds ditzelfde woord! Begin nu dit woord te zeggen terwijl je goed articuleert. Blijf dit woord een tijdje herhalen en als de parkiet zijn aandacht verliest, kan je hem best terug in de kooi zetten. Hij luistert nu toch niet meer en zal er weinig van opsteken.
 3. Herhaal de vorige stap dagelijks, eventueel zelfs enkele keren per dag.
 4. Als je grasparkiet begaafd is om te spreken, zal er na enkele weken tot maanden misschien een woordje uit zijn snaveltje komen. Maar het is belangrijk te onthouden dat niet elke grasparkiet zal leren spreken! Wees dus niet ontgoocheld als het niet is gelukt. Ondertussen heb je allicht een sterke band opgebouwd met je vogel en dat is nog belangrijker dan het spreken zelf! Verwaarloos de grasparkiet alsjeblieft niet wanneer hij niet in staat blijkt om te spreken, het blijft nog steeds een leuk huisdiertje dat je aandacht verdient!

Opmerking: sommige mensen raden aan om in plaats van één woord te blijven herhalen, een zinnetje te leren. Dit heeft als voordeel dat de parkiet dit minder snel saai zal vinden en afgeleid wordt door iets interessanter in de omgeving. Het nadeel van een zin is dat het vaak nog langer duurt voor de parkiet kan spreken.

Welk woord moet ik aan mijn parkiet leren?

Als je er zeker van bent dat je een grasparkiet wil leren spreken, dan is het verstandig even na te denken over welk woord je hem wil aanleren. Over het algemeen wordt aangeraden een redelijk kort woord te gebruiken, liefst met i- of u-klanken en een sisklank. Dit wordt het gemakkelijkst overgenomen door een parkiet. Eens dit eerste woord aangeleerd is, kan vrij eenvoudig een volgend woord geleerd worden of zelfs hele zinnen.

Ook woorden die nooit uitvoerig aan de parkiet zijn ‘uitgelegd’, zullen in zijn woordenschat terecht komen, net zoals omgevingsgeluiden die geregeld terug komen. Zo hoor je soms mensen die een grasparkiet hebben die een piepende deur of een lach nabootsen.

Let op: een woord dat is aangeleerd, is nauwelijks terug af te leren. Wees hier van bewust! De grasparkiet zal dit woord vaak herhalen, ook als er bezoek is. Zorg er dus voor dat het geen gênante woorden zijn die de parkiet krijgt aangeleerd. Eens de parkiet een woordje heeft geleerd, is het dus verstandig om niet te veel te vloeken… een vloekende grasparkiet is volgens mij niet wat je verwacht.

Kan elke grasparkiet leren spreken?

Helaas niet. Zoals hier boven reeds vermeld werd, leert slechts een klein deel van de grasparkieten praten. De kans dat het lukt, kan natuurlijk aanzienlijk vergroot worden door er veel tijd aan te spenderen. Maar zelfs dan zal de kans niet erg groot zijn.

Beschouw het leren spreken eerder als een leuk extraatje van je vogel, en een extra tijdverdrijf tussen jullie 2, maar ga spreken niet als iets vanzelfsprekend of noodzakelijk beschouwen. Als je vooral een vogel wilt die kan spreken, dan is het beter om voor een papegaai te kiezen aangezien deze veel sneller, beter en meer woorden kunnen leren.

Grasparkieten die altijd meer fluiten en geluid maken, hebben een grotere kans om ooit te leren spreken. Vaak zijn dit mannetjes die graag lawaai maken, maar ook vrouwtjes kunnen uitstekend leren praten. Het spreken gebeurt ook sneller en met meer succes bij vogels die alleen leven. Wanneer ze met twee of meer samen zitten, "praten" ze liever tegen elkaar dan met de mensen in de buurt.

Hoeveel woorden kan een parkiet leren?

Na het eerste woord zal een parkiet makkelijk nieuwe woorden oppikken. Een exact getal is moeilijk te vermelden. De ene parkiet zal geen enkel woord leren, de andere eentje tot hooguit een tot enkele zinnen. Af en toe zijn er parkieten die tot honderd of zelfs enkele honderden woorden kunnen nabootsen, maar die heb ik hier alvast nog niet in levende lijve tegengekomen.

Samengevat heb je veel geduld, veel dagelijkse interactie en trosgierst – hun lievelingseten – nodig om grasparkieten tam te maken, op je hand te laten zitten of naar je toe te laten vliegen in je huis. Wil je je vogel leren praten, dan heb je nog meer tijd en oefening nodig, maar weet dat dit eerder een bonus is en niet zo evident als bij een papegaai.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comments

 1. Wat een leuke en goede tips!

  Mijn vogeltje zei zijn eerste woordje na ongeveer 5 maanden. Inmiddels is hij bijna acht en is zijn woordenschat ontzettend uitgebreid! Toen hij jonger was, zei ik altijd ‘welterusten’ wanneer ik ging slapen en het licht uit deed, wanneer ik nu het licht uitdoe, zegt hij uit zichzelf ‘welterusten’.

  • Bedankt voor je reactie! Wat leuk dat je vogeltje spreekt! Welke woordjes kent hij dan nog allemaal nu en wat was zijn eerste woordje? 🙂 Als je nog andere tips hebt om anderen te helpen, mag je ze altijd achterlaten 🙂 Hoe heb je het trouwens zelf aangepakt?

   Wij zeiden thuis steeds: ‘lampje uit’ als het licht boven de kooi uit ging. Na een tijdje reageerden ze zelf hierop voor het licht uit was door snel naar de bovenste stokjes te gaan en tsjilpten ze zachtjes. Grasparkietjes zijn duidelijk slimme vogeltjes! 🙂

   • Toos Ammerlaan says

    Mijn Parkiet is lief ent tam en zegt ::”ik houd zo veel van jou” Dat zeg ik zo vaak tegen hem en tot mijn verbazing zegt hij het ook .Daarvoor krijgt hij een kus en ….Hij kust terug . Alle tijd die ik met hem deel wordt beloond .Toos

    • Wauw super om te horen! Dat toont dat je er veel tijd in hebt gestoken ook! 🙂

    • AsterBusink says

     Mijn parkietje is fantastisch. Hij is nu 3jaar oud. En heeft een ongelooflijke woorden kennis. Hij vertelt hele verhalen. Kent mijn naam z’n eigen naam en zooooveel meer woorden. En ook zinnen. ZoalsBram is gek, Aster is lief, i Love you, wees niet bang. Daarnaast lacht ie ook. Beste menneke ooit

  • Jeanette Bekkenutte says

   Hoi
   ik heb een grasparkiet van 17 weken oud kan ik die nog tam maken

  • Ik heb nu 2 grasparkieten een man en een vrouw. Maar ze bijten in elkaars staarten en pikken naar elkaar en jagen elkaar op en ik heb dus geen idee kun je dat afleren of blijft het altijd zo. Mijn manetje is heel baasig ik weet niet of dat normaal is. maar mijn vrouwtje wil ook de baas spelen.

   dus ik weet niet hoe ik diet moet aan pakken.

   • Je kan hier niet zoveel aan doen helaas. Als ze beide de bovenhand willen nemen, dan ga je uiteindelijk niet anders kunnen dan ze uit elkaar halen, tenzij een van beide snel inziet dat de andere sterker is…

 2. Hallo Ruben,

  Anderhalve week geleden hebben wij een Catharinaparkiet gekocht van een kweker (een vrouwtje, heet Ezio), die op moment van kopen7 weken was. Nadat wij haar in de kooi hebben gezet zijn wij begonnen met naast de kooi zitten en praten tegen haar. Dit leek ze fijn te vinden en ze begon al snel met babbelen. Hierna hebben we haar trosgierst gevoerd door de tralies van het hok, dit hebben we verder gebracht door het trosgierst vanuit de hand in de kooi te voeren.

  Na ongeveer dag 3-4 ging ze op de vinger zitten om het trosgierst op te knabbelen. Dit vond ze in het begin nog een beetje eng en stapte er dan ook na korte tijd weer van af. We hebben hierna elke keer met haar geoefend om haar zo lang mogelijk op de vinger te houden met trosgierst.

  Nu begon ze afgelopen zondag (dit was dag 6) zich een beetje vreemd te gedragen. Ze is ontzettend enthousiast als we bij haar in de buurt zitten en wordt nog enthousiaster als we de trosgierst tevoorschijn halen, ze is zelf zo enthousiast dat ze zonder moeite op de vinger stapt om het trosgierst te eten. Nu proberen we haar te leren om op de vinger te zitten zonder trosgierst zodat zij uiteindelijk handtam is en buiten de kooi kan verkennen. Soms gaat dit goed en blijft ze, soms wat angstig, 3-5 seconden zitten. Maar soms begint ze onze handen aan te vallen (door te bijten).

  Sinds afgelopen maandag doet zij dit ook als we gewoon met de hand in de kooi zitten, ze zit dan eerst rustig op haar stuk geluidjes te maken en als ik dan de vinger beweeg begint ze erin te bijten.
  Nu weten wij niet zo goed wat we kunnen doen om haar tam te maken zonder haar agressief te maken
  .
  Moeten we doorgaan met het trosgierst ondanks dat ze hier verslaafd aan lijkt?
  En wat moeten we doen als ze bijt? Haar laten bijten, of juist terug op de stok zetten en een kwartier negeren?

  Is het territoriaal gedrag en moeten wij de kooi eens in de zoveel tijd verplaatsen zodat ze doorheeft dat dit niet haar plek is en dat ze ons moet respecteren?

  Alvast bedankt

  • Dag Milou,

   verslaafd aan trosgierst lijkt me vreemd, maar de meeste vogels zijn er inderdaad dol van! Dat maakt het tot een goed lokmiddel, maar soms lastig om daarna de vogels ook op de hand te krijgen als ze geen eten krijgen.
   Als je ze tam wil maken, zal je hoe dan ook moeten doorgaan. Je kan kiezen hoe je het doet, beide opties die je vermeldt zijn mogelijk: ofwel haar laten bijten (als het te verdragen is) en hier helemaal geen aandacht aan schenken zodat ze stopt. Ofwel haar met rust laten en haar negeren… Je kan echt kiezen, al zou ik wel aanraden om het bij één optie te houden zodat ze hier aan kan wennen.

   In beide gevallen maak je de vogel duidelijk dat het bijten niet geaccepteerd wordt en ze er zeker geen aandacht van krijgt. Als ze trosgierst krijgt en ze bijt, verdwijnt de trosgierst… dus dat kan helpen om haar te leren dat het ofwel trosgierst, ofwel bijten is. Bijten is vaak ook een teken dat ze zich nog niet helemaal op hun gemak voelen, dus dat kan hier ook het geval zijn. Als ze meer vertrouwen krijgen, gaat het vaak over, soms zonder er echt aan te moeten werken!

   De kooi verplaatsen gaat volgens mij niet zo heel veel helpen. Men raadt namelijk aan om een vogelkooi zo veel mogelijk op één plek te laten staan voor de vogels, maar als experiment kan je het altijd enkele keren proberen. Van het enkele keren te doen zal er normaal niets mis gaan, maar weken of maanden aan een stuk elke dag ergens anders zitten… dat is meestal erg slecht.

   Hopelijk wordt ze snel tam en stopt het bijten snel! Veel succes!

 3. Margreet van den Bosch says

  Hallo, ik heb 2 parkietjes en de een jaagt de ander weg als ik met trosgierst kom, dus nu in beide handen een stukje trosgierst ,(ca 10/15 ) cm bij elkaar vandaan met de handen ,beide handen in de kooi eerst de ene op een hand ,dan de trosgierst vlak bij de andere parkiet houden zodat die op mijn andere hand gaat zitten eten en zo eten ze allebei tegelijk maar ieder van een andere hand de trosgierst, superleuk ( ps, ik hou de trosgierst tussen 2 vingers geklemd zodat het niet naar beneden valt ) groetjes margreet

  • Dat is een leuke manier om het op te lossen! 🙂 Zo heb ik het zelf ooit ook moeten doen, al kreeg ik hulp van anderen om er voor te zorgen dat ze niet ontsnapten uit hun kooi 🙂

   • manja van laer says

    ik heb een vraag twijfel ook kan twee mannetjes parkieten met kooi van marktplaats halen zijn niet tam ik durf en wil ze er niet uitlaten kunnen ze altyd in koi of beter niet nemen dan
    wil eerlijke mening twifel aan parkiet want wil ze er niet uit misschien anders kanarie of moeten die er ook uit en misschien ook twee voor hun

    • Ja je kan parkieten houden die niet uit de kooi komen. Een wat grotere kooi is dan wel aan te raden zodat ze wel wat bewegingsruimte hebben. De meeste mensen laten hun parkieten zelfs niet uit de kooi omdat het altijd erg opletten is als ze vrij rondvliegen.

 4. Hallo,

  Ik heb zojuist een koppeltje grasparkieten gekocht en zijn heel hecht met elkaar.
  Maar het probleem is, als ik met de hand erin ga, doen ze niks maar rennen ze weg en gaan ze steeds opzij. Wat kan ik het beste doen?

  • Heel veel geduld hebben! 🙂 Je kan best dagelijks eens met de hand in de kooi gaan en de hand er pas uithalen als ze weer rustig op een stokje zitten. Dan stilaan proberen of je ze een stuk trosgierst kan geven zodat ze wennen aan handen in hun buurt. Als dat lukt kan je een kleiner stukje trosgierst op je hand leggen en zien of ze stilaan je hand durven aanraken. Met veel geduld en doorzettingsvermogen kan het zeker lukken!

   • Een paar jaar geleden had ik een jonkie bij de fokker vandaan, als maatje voor mijn andere grasparkiet. Tam maken duurde echter wel een aantal weken. In die eerste weken was hij erg onrustig wanneer ik alleen al in de buurt van de kooi kwam, laat staan wanneer ik mijn hand in de kooi deed. Hij wilde er niets van weten en probeerde dan te vluchten, graven op de bodem, driftig heen en weer lopen, koppeltjeduiken en uiteindelijk slapen (zo van: als ik mijn ogen dicht doe, bestaat die hand niet).
    Ik had de moed al bijna opgegeven, maar toch is uiteindelijk het vertrouwen gewonnen. Het heeft al gauw zo’n 4 weken geduurd. Vervolgens ging het snel; hij eet van mijn hand en zelfs aaien vindt hij prima. Niet op zijn buik of rug, maar bij zijn wangetjes. Als hij daar behoefte aan heeft, gaat hij al klaarzitten met zijn kopje schuin en geniet er ook echt van (dat is wat de andere parkiet ook vaak bij hem doet).
    Geduld is dus een schone zaak!
    Misschien een goede tip: De eerste keer dat je je hand in de kooi doet, maak je hand dan zo klein mogelijk en maak geen onverwachte bewegingen. Niet meteen naar hem toe bewegen, en al helemaal niet achtervolgen! Met andere woorden: de eerste stap is dat je hem louter aan de aanwezigheid van je hand laat wennen. Die hand doet verder helemaal niets. Pas als hij rustiger is, ga je verder.

    • Bedankt voor je reactie! Een heel mooi verhaal en een goede tip! Je hebt zeker volledig gelijk. Vaak loont geduld uiteindelijk, maar zoals je al aangeeft, het kan inderdaad erg lang duren!

 5. Hallo ik heb sinds een week 2parkieten. Ik ben bezig met ze tam maken dmv trosgierst alleen merk ik dat als ik teveel in de buurt kom met mijn hand zij bovenin de kooi blijven, ookal hou ik dan een tijd mijn hand stil ze blijven daar zitten. Als ik dan mijn hand weer uit de kooi haal gaan ze naar beneden. Wat kan ik nou het beste doen om ze toch tam te krijgen?

  • Heel veel geduld hebben… veel meer kan ik niet zeggen helaas. Na een tijdje durven ze soms opeens toch eens iets meer. Je kan ook met een hele spriet trosgierst in de kooi gaan, dan kunnen ze verder van de handen blijven. Eens ze trosgierst goed kennen, durven ze dan al eens wat meer en komen ze dichter bij! 🙂

 6. Hallo.
  Ik ben als kind opgegroeid met een tamme grasparkiet (Jantje) en we waren klaar voor ook zo’n huisgenoot in ons gezin.
  We hebben sinds januari dan ook een jonge parkiet (Charly). Als zijn leeftijd klopt, dan is hij nu ongeveer 10 maanden. In het begin heb ik hem al proberen tam maken, maar dat lukte maar moeilijk (Hij kwam op ons hand en schouder). Maar tijdens de voorjaars- en zomervakantie mocht hij gaan logeren bij mijn ouders, en sindsdien is hij niet meer tam.
  Het is de bedoeling dat hij los vliegt in huis. Behalve zijn kooi, hebben we ook een aparte zitstok/-tak gemaakt van waar hij perfect zicht heeft op de tuin, zodat hij niet alleen door de tralies moet kijken. Hij is enorm koppig en in plaats van op de hand/vinger te komen maakt hij er een spel van om telkens weer in zijn kooi te springen of van de kooi naar zijn stok te vliegen.
  Het lukt me dus niet echt om hem tam te krijgen. Ik probeer zoals jullie schrijven hem te belonen met trosgierst, maar hij is zo wantrouwig dat hij zelfs maar met moeite trosgierst wil aannemen. Hij doet het eerder omdat hij moet omdat ik het voor zijn neus blijf houden. Als hij de kans ziet, vliegt loopt of klimt hij terug naar zijn kooi of stok, want hij wil zelfs nergens anders landen.
  Ik wil echter ook niet teveel of te lang aandringen, omdat ik schrik heb dat hij dan nog wantrouwiger wordt.
  Het lukt me ook niet om hem fruit of groenten te laten eten, want hij is zo koppig dat hij vertikt om ervan te proeven, zelfs als ik het in zijn kooi laat.
  Op aanraden van de winkel hebben ze zijn vleugels gewiekt, maar ik weet niet of dit zo helpt. Het is wel veel minder geloop.
  Is zijn gedrag en wantrouwigheid normaal? Wat moet ik doen? Of wat kan ik anders nog doen?

  • Dat is wel vaker zo dat ze wantrouwig zijn inderdaad. Het zou kunnen dat hij ergens van schrok bij je ouders en daardoor minder tam is. Het kan echter ook met het volwassen worden te maken hebben. Je kan weinig meer doen dan heel veel geduld hebben. Vindt hij iets anders lekkerder dan trosgierst, bijvoorbeeld brood? Dan zou je hier een klein beetje van kunnen geven als beloning.
   Kortwieken vindt hij wellicht ook niet leuk? Parkietjes kunnen er heel erge stress van krijgen en zo kan hij niet meer vliegen door de kamer. Zeker als je hem tammer krijgt, hoeft dit misschien niet meer in de toekomst?

 7. Beste Ruben

  Wij hebben sinds 3 weken een heel lief parkietje (dachten een jongen na wat gegoogle een meisje )
  Maakt verder ook niet uit ze is super lief en leuk.
  Maakt lekker veel geluid.vraagt veel aandacht maar als je dan aandacht geeft is ze erg bang, het tam maken lukt ook niet erg ze is heel erg voorzichtig ze eet geen trosgierst gelukkig hebben we een ander snoep stengeltje gevonden die ze lekker vind en daar eet ze wel van als je die een beetje naar haar toe brengt. Maar als je het op je hand legt (dat stokje) eet ze er niet van eigenwijs vogeltje dus. Maar ik krijg het gevoel haar echt op geen enkele manier handtam te krijgen. Naast alle tips die ik op internet vind en op uw site heeft u nog andere tips ? Iemand had het er over om haar uit haar kooi te pakken (ze is jammer genoeg gewiekt ) en haar op schoot te nemen maar dat lijkt me nog enger voor haar☹️ Kunt u mij helpen

  Vriendelijke groet Sam

  • Het kan altijd dat ze gewoon echt niet tam wil worden. Ik heb zelf nu ook een vogeltje dat ooit in de dierenwinkel zat en daar vaak handen in de kooi kreeg die zijn vrienden eruit haalden. Nu heeft hij al schrik als er een hand rond de kooi komt… Dat gaat gewoon niet meer verdwijnen vrees ik. Ik hoop dat het je toch lukt, maar als het niet gaat, dan gaat het helaas niet 🙁

   • Toch een wat andere aanpak
    Uit haar kooi gehaald op een stokje.
    Eerst even bang na 10 minuten zat ze heerlijk te pruttelen en zich zelf mooi te maken op mijn schoot en te kroelen in mijn nek. Ik geef toe dat het me pijn deed om het even zo stress vol te maken en zou het niet zo aanraden!!!
    Blij dat ze nu eindelijk uit haar kooi kan.

 8. Hoi! Ik heb al drie jaar 2 grasparkieten. Eerst had ik er eentje en twee weken later heb ik een tweede erbij gehaald. De eerste parkiet was erg tam tot dat de andere erbij kwam en toen was het klaar, daarna nooit meer geprobeerd ze tam te maken, erg stom eigelijk. Nu wil ik ze toch graag weer tam maken, in ieder geval een van hun. Zou dat nog kunnen op 3 jarige leeftijd? Alvast bedankt!

  • Het is zeker mogelijk, maar héél erg lastig. Het wordt moeilijker met de leeftijd, maar wie niet waagt, niet wint! Maar ga er vanuit dat het niet goed zal lukken, tenzij je wat geluk hebt en er uiteraard heel veel moeite voor doet!

 9. Hallo Ruben, Sinds 1,5 week hebben we een jonge parkiet die we nu met pap bij moeten voeren omdat hij gestopt is met zaad eten sinds hij hier is.
  Dat voeren gaat volgens mij wel goed komen daar we regelmatig gierst aanbieden en hij hier ook steeds vaker van eet.
  Wat me echter het meeste zorgen baart is dat hij overdag dwangmatig gedrag vertoont als hij in de kooi zit. Hij blijft enorm actief heen en weer lopen, klimmen, klauteren, springen etc.
  Wat is wijsheid?
  Hem de hele dag buiten de kooi laten en alleen voor de nacht in de kooi laten?
  Hem terugbrengen naar de fokker omdat hij waarschijnlijk niet geschikt is voor dit leven?
  Ik heb vaker een parkietje gehad en ken dit niet. Meestal vinden we samen wel een goede balans tussen in de kooi, uit de kooi en actief bezig zijn met het beestje.

  • Zou het ook kunnen dat de parkiet gewoon heel veel energie heeft en de hele dag wil spelen? Dat gaat vaak wel over als ze wat ouder worden. Ik heb zelf zo ook een vogeltje dat de hele tijd wilde spelen met belletjes, spiegeltjes en balletjes. Uiteindelijk gingen die speeltjes een voor een kapot. Maar nu met de leeftijd valt het wel mee, enkele maanden ouder zijn helpt al om wat kalmer te worden precies!

 10. Beste Ruben.
  Wij hebben sinds 3 weken een grasparkietje van drie maanden oud (Croky).
  CROKY stapt al goed op onze vinger als wij onze hand in de kooi houden. Hij heeft een paar keer bij ons door het huis gevlogen maar hij wil nu niet graag meer uit de kooi,elke keer als wij hem er uit halen springt/ vliegt hij snel terug naar zijn kooi. Ook is hij vrij rustig en zien we hem niet echt veel spelen. Overdag en śavonds als we thuis zijn staat de kooi open. Maar hij komt er niet snel uit. Is het gewoon een kwestie van veel blijven oefenen. Of hebben wij een rustig vogeltje wat liever in zijn kooi blijft. We hebben er ook aan gedacht om er een jong grasparkietje bij te halen zodat hij misschien wat meer los komt. Wat raad jij ons aan ?

  Mvg Ronald.

  • Dag Ronald, veel parkietjes vinden het lekker veilig in hun kooi. Daar kennen ze alles goed en ze hebben wat schrik van alles wat er voor de rest rond hen gebeurt. Veel geduld kan helpen, of misschien met wat trosgierst hem proberen te lokken. Een tweede vogeltje kan ook altijd, maar die kan natuurlijk ook schrik hebben om uit de kooi te komen, zodat ze met twee in de kooi blijven. Ik denk dat vooral veel geduld belangrijk is, uiteindelijk zou ik vermoeden dat elke vogel wel uit de kooi gaat komen (tenzij hij echt een trauma heeft van vroeger). Uit de kooi is het namelijk wel zo leuk om rond te vliegen in een grote kamer… 🙂

   • Hallo ik heb een vraag we willen grasg een halsbandparkiet kopen maar moeten we er 1 kopen of liever 2 hoor van u gr vulker

    • Heel wat mensen houden maar één halsbandparkiet omdat ze hem graag tam willen krijgen. Toch kan het ook met twee vogels, al is het dan inderdaad lastiger. Als je zelf niet de hele dag met je vogels kan bezig zijn, is het wel leuk voor hen dat ze niet alleen in een hokje zitten. Het is wel zo leuk om tegen iemand anders te kwetteren en om elkaar achterna te zitten. Veel vogels zijn maar echte vogels als ze een maatje hebben en gedragen zich heel anders als ze enkel met mensen contact hebben. Daarom zou ik persoonlijk sowieso voor meer dan één kiezen. Ik geniet er van om naar mijn parkietjes te kijken wanneer ze samen bezig zijn en ik kan er zelf niet de hele dag naast staan. Ik ben dus blij dat ze hier niet alleen zitten! Maar als je er heel veel mee bezig bent en echt graag een heel tamme vogel wilt, dan is één parkiet wel een optie.

 11. Mijn parkietje bijt en dat vindt ik niet leuk, hoe kan ik hem dat afleren? Mag een parkiet ook komkommer eten?

  • Je mag hem zeker geen aandacht geven wanneer hij bijt. Als je ze aandacht geeft, gaan ze dit blijven doen. Vroeger hadden wij ook zo’n vogeltje dat beet (voornamelijk uit schrik dat zijn maatje hem kwam wegjagen) en door het gewoon te negeren en te doen alsof er niets aan de hand was, stopte hij hiermee. Als ze handtam zijn en trosgierst willen eten op je hand, kan je ze terug op een stok zetten als ze bijten. Zo leren ze dat als ze bijten, hun eten niet langer blijft!
   Komkommer mogen ze zeker ook hebben!

 12. Liedeke says

  Beste Ruben, fijn, zoveel uitleg! Dank je wel! Wij hebben gisteravond 2 grasparkieten gekocht. Bij de kweker handtam gemaakt. Als we nu de hand In de kooi doen, blijven ze rustig. Bij de kweker werden ze regelmatig op gepakt, maar daar lees ik niets over bij het tam maken. Moeten we ze blijven vastpakken of moet dat juist helemaal niet?

  • Als ze dit gewoon zijn, is het zeker geen slecht idee dat te blijven doen als je dat wil blijven kunnen. Of je ze echt moest vastnemen weet ik niet, dat laten ze wellicht op oudere leeftijd niet meer toe. Maar ze op je hand laten komen is zeker een goed idee, als ze het zonder trosgierst of ander lekkers willen doen, is dat al helemaal super! Dus zeker mee bezig zijn om ze tam te houden, echt vastpakken is nodig als je dat later nog wil kunnen (al zie ik niet meteen in of je dat veel gaat kunnen gebruiken) al vermoed ik dat ze dit stilaan niet meer gaan appreciëren, zelfs als je dit vaker doet, puur door de leeftijd. Veel succes met je parkietjes! 🙂

 13. Hallo. Ik wil grasparkieten halen. Ik las dat ze liever een maatje hebben dus dacht aan een hele grote kooi met 4 parkieten. Maar ik heb het idee dat ze dan absoluut niet tam gaan worden en dat de hand in de kooi ook niet werkt als het een binnen voilere is. Ik heb me bedacht hoe meer ik erover lees hoe meer ik geneigd ben 1 parkiet te halen. Hoe groot moet de kooi zijn voor 1 parkietje? Ik lees hier ook dat ze tammer worden als je er maar 1tje haalt. Ik ben weinig weg van thuis dus kan veel tijd besteden aan mijn parkietje. Dus is 1 dan een optie? Moet ik er dan een spiegeltje in hangen zodat hij toch soort van een vriendje heeft? Is het zielig om er maar 1 te hebben? Is het makkelijker om tam te maken als ik er eerst 1 haal, die tam maak, en later een vriendje erbij haal? Ik lees ook over wegjagen tijdens het eten enzo en heb het idee dat 2 parkieten helemaal niet gelukkig zullen zijn in 1 kooi. Ik hoor graag advies van u!

  • Een parkietje alleen gedraagt zich niet helemaal als een parkiet, maar heeft ook een ‘menselijk kantje’. Ja, hij zal inderdaad veel tammer worden alleen (of toch veel gemakkelijker), maar als je er even niet bent is hij ook maar alleen. Als hij fluit, is er niemand om tegen te fluiten bijvoorbeeld. Daarom zijn twee wel handig, ze spelen de hele tijd met elkaar, kruipen achter elkaar aan, fluiten met elkaar… Maar elkaar wegjagen hoort er helaas ook bij, er zal altijd wel eentje dominanter zijn. Spiegeltjes helpen niet zo heel veel om een vriendje te vervangen en kan zelfs tot kropproblemen leiden als ze de hele tijd dit vriendje proberen te voeden. De grootte van de kooi hangt er echt vanaf. Als je parkiet heel vaak los door de kamer vliegt, is iets kleiner ook geen probleem. Als hij meestal in de kooi zit, is een wat grotere kooi altijd handig! Een tam maken en eentje bijzetten kan wel, maar die tweede tam maken wordt lastig. Daarbij, de eerste zal wellicht ook minder tam gaan worden hierdoor en opeens veel minder aandacht hebben voor je en meer voor zijn soortgenoot. Meer dan één parkiet tam maken is altijd mogelijk, maar wel tot een ander niveau dan een enkel parkietje. Je zal moeten afwegen of je heel veel belang hecht aan een tamme grasparkiet, dan wel een grasparkiet die speelt met vrienden!

 14. Hallo, leuke en leerzame site.
  Ik heb sinds een week een katharinaparkket, een pop, hij is nu 5 weken oud en ik voer hem dagelijks 4x nutri bird 21. Hij doet het er goed op maar wanneer kan ik over gaan op vast voedsel?
  Kan een katharinaparkket zo tam worden dat je er ook mee naar buiten kan zonder dat hij weg vliegt?

  • Hoi Jan, ik zou gewoon stilaan een mengeling geven en steeds meer vast voedsel de komende weken. Als je merkt dat je parkiet nog geen vast voedsel wil kan je nog iets langer wachten. Tegen dat ze normaal het nest uit vliegen zou volledig vast voedsel moeten lukken.
   Zo tam ga je vogels normaal niet krijgen. Er zijn mensen die het er op wagen, maar ik zou het nooit doen. Je weet nooit hoe ze op de vrijheid reageren en als ze wegvliegen komen ze niet terug zoals duiven, ze kunnen de weg niet zo goed vinden… daarom sterven ze dan meestal, tenzij ze bij een andere vogelliefhebber landen die ze kan vangen en verzorgen. Beter niet proberen is mijn raad dus!

 15. Ik zit zo alles een beetje te lezen, maar is het tam maken met eten niet een verkeerde manier?
  Het is natuurlijk wel handig maar dan komt het beestje alleen maar als er eten is en anders niet. Zodra je dan stopt met eten maar wel je hand aanbied zal een intelligent zich ook belazerd voelen toch?

  Vroeger bij mijn ouders ging ik altijd naast de kooi zitten en legde mijn hand in de kooi.
  Zonder eten en zonder bedreigend naar ze toe te komen.
  Natuurlijk wel tegen de parkieten (2) praten en wijsjes fluiten, maar verder niets.

  Op een gegeven moment werden ze nieuwsgierig en kwamen ze langzaam naar mij toe.
  Ze waren mijn hand inmiddels gewend en het was geen bedreiging voor ze.

  Ik denk dat het dus juist handig is, ook al kost het meer tijd dan het ‘lokken’ met eten wat ik eigenlijk misleiden vind)

  • Ja daar heb je zeker een punt. Als je ze zo tam kan krijgen is dat natuurlijk super, maar bij de meeste vogels lukt dit helaas niet. Je kan het wat vergelijken met het africhten van een hond. Eerst geef je steeds een snoepje als hij doet wat je vraagt, later doet hij het ook zonder beloning (of krijgt hij die beloning nog maar heel af en toe).

   Ik vind het wel leuk om te horen hoe je er in geslaagd bent om parkieten tam te maken zonder eten aan te bieden, dat heb ik nooit eerder van iemand gehoord! Heb je dan niet ontzettend veel geduld moeten hebben? Hoe lang duurde het ongeveer?

 16. hallo Ruben,
  ik heb gisteravond mijn 2 grasparkieten opgehaald, ze zijn ongeveer 7 weken oud. wanneer kan ik beginnen met tam maken, mijn hand in de kooi steken dus. eigenlijk gewoon beginnen vanaf stap 1, want ik wil dat wel heel graag maar ik durf het nog niet zo goed.

 17. Ik heb mijn 2 parkieten nu een week, en het gaat al heel goed. Ze hebben allebei al vaak op mijn hand gezeten, alleen als ik met trosgierst aankom doen ze hun kop naar achter en als ik dan dichterbij kom gaan ze weg. Ze hebben al wel trosgierst gegeten wat ik heel even in hin voerbak had gelegd maar uit mijn hand doen ze het dus niet.Wat moet ik
  doen om ze trosgierst uit mijn hand te laten eten?

  • Dus je parkietjes komen wel op je hand zitten zonder trosgierst, maar niet met? Dat is eens wat anders! 🙂 Als je ze zo op je hand krijgt, is het niet echt nodig om ze trosgierst uit je hand te laten eten. Maar als je het graag wil, is vooral veel geduld nodig. Geduldig blijven doen wat je nu doet, en eens ze trosgierst kennen (bijvoorbeeld door eens een stukje zo in de kooi te leggen) zullen ze stilletjes aan misschien wel er van willen eten als ze op je hand zitten! Het tam maken is precies wel heel erg snel gegaan bij jou, knap werk!

   • Dankuwel! Het is inmiddels weer bijna een week later en zonder trosgierst zijn ze nu al heel tam! Ik heb wel stukjes trosgierst in de kooi geprobeerd te leggen, en daar aten ze ook wel van, maar als ik met trosgierst op mijn hand aankwam vonden ze het maar niks. Ze vliegen dagelijks ook lekker door de kamer en meestal kan ik ze dan ook makkelijk weer pakken! al is de een wel een stuk tammer dan de ander maar ik ben vooral heel blij dat het nu al zo goed gaat!

    • Super, ik ben blij te horen dat het zo goed verloopt, soms duurt alles toch wel een heel stuk langer! Geweldig dat ze ook door de kamer mogen vliegen, dat vinden ze natuurlijk geweldig… Lekker veel ruimte!

 18. Amber van Ransbeek says

  Hallo,
  Ik ben vandaag mijn eerst parkietje gaan halen. Hij is al een beetje tal gemaakt door de kweker dus hij komt al op mijn hand zitten en is niet zo bang van mensen. Voor de rest zit hij gwn stilletjes in de kooi en hij heeft nog niks gegeten ook geen trosgiers. Ik weet nu niet zo goed hoe ik het tal maken verder moet aanpakken. Welke stappen ik moet overslaan of geen enkele? Hoe lang duurt het ongeveer voor een parkiet begint te bewegen in de kooi?
  Bedankt
  Amber

  • Bewegen zou na een dag of twee zeker moeten beginnen, na een week stilaan zonder beperkingen. Je kan best traag beginnen met tam maken, maar als hij al op de hand komt, dan ben je er al snel natuurlijk! Dan kan je gewoon zorgen dat hij dat geregeld doet zodat je parkiet het niet verleert en terug meer schrik krijgt. Succes! 🙂

 19. HALLO, ik heb een vraag over een halsbandparkiet. Ik heb een hele tamme halsband (man) van 12 jaar en ik dacht zet een vriendinnetje erbij. Mijn tamme halsband vond het helemaal niks. Nu is de nieuwe halsband vrij plotseling gestorven, ik had ze vantevoren apart gezet. Ik denk dat hij niet gewend is aan een vriendinnetje/partner op zijn leeftijd. Het vreemde is dat mijn tamme halsband er nu heel stilletjes bij zit terwijl hij er niets van moest weten. Ik snap er niets van. Is het verstandig om hem alleen te laten of een nieuwe vogel erbij te zetten bijv. een valkparkiet.

  • Misschien is hij stil omdat hij nu toch de afleiding mist? Ook al moest hij er niets van weten, toch zal hij er vele uren per dag mee bezig zijn geweest om kabaal te maken lijkt me? Een valkparkiet is geloof ik wat te zachtaardig om bij een halsbandparkiet te plaatsen, dus ik zou eerder een andere halsbandparkiet of misschien zelfs een grasparkiet kiezen.
   Of je er eentje bij wil, moet je zelf beslissen denk ik. Als een vogel al 12 jaar alleen is, weet deze wellicht niet meer goed hoe om te gaan met soortgenoten, maar misschien kunnen ze het wel nog leren, dat heb ik nooit geprobeerd. Als je het zelf leuker vindt, kan het volgens mij geen kwaad om een nieuwe vogel erbij te zetten, maar je verplicht voelen omdat hij eenzaam zou zijn, lijkt hier niet echt van toepassing meer.

 20. Dag Ruben,

  Wij hebben sinds 1j een pasgeboren grasparkiet. (een mannetje)
  Zijn vleugel was geknipt waardoor hij redelijk (bij mijn vrouw althans) tam is. Ik vermoed dat het bij mij niet lukt, omdat ik degene was die hem pakte om hem in de hand te houden.
  Mijn vrouw kan zelfs de kraan openen en dan komt hij op haar hand zitten om een badje te nemen.

  Nu hebben we sinds een maand of 4-5 een probleem dat hij zich aan alles zit op te vrijen. We hadden eerst een hele tros met koorden en stokjes in zijn kooi hangen op aanraden van de verkoper… Hij vond dat heerlijk om mee te spelen, maar van het ene kwam het andere en begon hij heel de tijd met zijn vleugels open en zijn staartveren open, over en weer te wrijven…
  Dus we hebben dat eruit gehaald… enkele dagen goed.

  Een schommel gehangen (zonder attributen (die hadden we er al op voorhand afgehaald)), na enkele dagen zelfde fenomeen.

  Dan had hij door dat het rondelletje waarmee de stok vastgemaakt was een minispiegeltje was… dus heel de tijd rond die stok en begon hij met de stokken te kruipen en te praten… om dan uiteindelijk te beginnen met hetzelfde….

  andere stokken gekocht, zonder enige reflectie…. hoewel hij zichzelf niet meer ziet, blijft hij verder doen.

  Nu heb ik die er ook uitgehaald en in hout een stok gemaakt waar niks behalve het hout is te zien… opnieuw hetzelfde.

  Als we zijn kot openzetten, dan gaat hij naar het plastiek stukje dat het deurtje dichthoudt… na 2 minuten staartveren open, vleugels gespreid en hop met het poepje…

  We hebben echt al alles geprobeerd om hem het af te leren… kordaat nee gezegd, boos gezicht, met een doek op de kooi, blazen… enz. niks lijkt te werken…

  Heb je enige tips?

  alvast bedankt voor je input!

  groetjes,

  Micha

  • Hoi Micha, amai wat een verhaal. Dat heb ik nooit eerder meegemaakt, dus ik spreek niet uit ervaring. Ik denk dat je weinig gaat kunnen doen, als hij dit wil doen, dan ga je hem niet kunnen tegenhouden aangezien hij altijd wel een object zal vinden om tegen te schuren. Ik zou denken dat het over kan gaan met de leeftijd misschien? Hij zit nu in zijn puberteit ongeveer (als we vergelijken met mensen, aangezien hij volwassen is rond de leeftijd van 1,5 jaar). Misschien heeft het daar mee te maken?
   Probeer zeker niet te veel aandacht te besteden aan dat gedrag zodat hij niet dit gedrag gaat vertonen net om aandacht te krijgen. Dat zou net het tegenovergestelde zijn van wat je wil bereiken!
   Als je het gedrag echt wil vermijden, lijkt een maatje de beste optie, maar het zou kunnen dat hij dan ook de hele tijd dit gedrag naar hem/haar blijft vertonen, en dat zou ook wel eens vervelend kunnen worden lijkt me… Ik denk dat er weinig meer opzit dan afwachten helaas…

 21. Hallo, wij hebben sinds 3wk 2 grasparkietjes Guus en Lotje. Hand in de kooi met trosgierst gaat top. Uit de kooi en zelf bij de kooi staan met trosgierst gaat ook goed. Op mijn pet, hand, arm, schouder. Buiten de kooi dus. Zo schattig. Moet ik nu overgaan om het te proberen zonder trosgierst? Ben benieuwd. Wat een mooi gezicht die 2 zo op je arm, al etende.

 22. Hallo allemaal, Mijn grasparkietje is al wat jaartjes oud, ik denk 9. Hij vliegt vrij rond en is heel slim en sociaal. Ik heb hem niet vanaf het begin. Ben de 3e eigenaar. De 2e eigenaar kreeg hem al als verenplukker en dat doet hij nog, terwijl ik overdag meestal thuis ben en hem gezelschap houd en zelfs vermaak. Het zal niet meer overgaan, lijkt me. Het lijkt een gewoonte te zijn geworden, want volgens mij is hij happy. Nu zie ik bij de dierenwinkel steeds die grasparkietjes met z’n allen op een tak zitten keuvelen. Nu vraag ik me af of het wijsheid is om een maatje in huis te halen voor mijn parkietje. Zou dat nog goed gaan op zijn leeftijd? Ben benieuwd naar jullie reacties.

  • Het kan wel, maar het kan soms voor problemen zorgen. Als je ze rustig aan elkaar kan laten wennen door ze in een aparte kooi naast elkaar te zetten, dan zou het kunnen lukken. Gewoon goed in het oog houden dat alles goed loopt de eerste uren en dagen.

 23. herna Ernst says

  Ik ben op zoek naar een betrouwbaar adres-kweker die Catharina parkieten verkoopt zodra ze zelfstandig uit nest kunnen.

  Op de site best moeilijk te vinden

 24. Christianne says

  beste ruben,

  vandaag heb ik een jong grasparkietje (7 weken oud) uit de voilere gehaald en naar binen in een kooi gebracht omdat ik hem/haar wil gaan temmen. als deze tam is en ik haal er een partner bij van ongeveer 18 weken (dan weet ik wat ik zelf heb en wat er dus bij moet komen) om ook die te temmen is het dan ook een optie om ze allebei appart in een kooi te houden tijdens het temmen van de tweede om ze daarna samen te zetten?

  • Ja hoor! Dat kan je doen als je dat gemakkelijker vindt. Als een van de twee tam is, dan zal de tweede meestal ook wel sneller op je handen durven te kruipen, dus misschien is het zelfs niet eens nodig. Maar indien je het leuker vindt op die manier, kan je het zonder twijfel zo aanpakken!

 25. Christianne says

  bedankt. toen ik heel jong was had ik ook al een tamme grasparkiet die ging zelfs mijn oorbellen proberen te stelen als ik die in had en mijn haren “goed” te leggen maar toen die een maatje kreeg werd die gelijk in de kooi erbij gezet en ondanks dat de “nieuwe” niet bang was voor mijn hand heb ik die nooit tam kunnen krijgen veel meer interesse in haar “partner” daarom vroeg ik dat van 2 aparte kooien

 26. Matthieu says

  Beste Ruben,

  Allereerst bedankt voor deze fantastische site. Ik en mijn vriendin hebben ontzettend veel hulp gehad hieraan! Dan nu ons probleem:

  2 maanden geleden hebben wij 2 jonge grasparkietjes gekocht. We hebben er 2 omdat we beiden werken en ze wat gezelschap willen geven gedurende de dag. Het blijken twee vrouwtjes te zijn, de ene wat dominanter dan de ander.

  Het tam maken ging de eerste twee weken razendsnel, de dominante stapte gemakkelijk op de vinger, de anders als je haar op haar buikje duwt. Zonder trosgierst stappen ze er niet op.

  De afgelopen 6 weken lijkt de vooruitgang echter stil te staan. Ze willen niet graag uit de kooi, buiten de kooi stappen ze niet op de vinger. Daarnaast wordt de ‘rustige’ ook steeds feller en zitten ze nu ook op elkaar te pikken wanneer we met trosgierst in de kooi gaan. (Zonder trosgierst zijn ze wel lief voor elkaar)

  Om de stilstand in het tam maken te doorbreken werd ons door de dierenwinkel aangeboden om de vleugels te laten kortwieken, om ze zo wat meer aanhankelijk te maken. Echter zijn ze daardoor alleen maar voorzichtiger geworden en komen ze nu ook minder makkelijk op de vinger. Buiten de kooi zijn ze beide dan alleen maar op zoek naar manieren om weer terug te komen in de kooi.

  Wat zou je ons kunnen adviseren?

  • Bedankt! Wel, in mijn ogen is het verkeerd om te kortwieken. Je verplicht je parkieten zo om in je buurt te blijven en het lijkt alsof ze minder vertrouwen hebben in jou en nu snel weg willen van mensen. Het lijkt me best om gewoon veel geduld te hebben en heel rustig verder te gaan, vaak met de hand in de kooi te gaan en te blijven werken met trosgierst om ze tam te maken.
   Tam maken is een proces van lange adem en je zal dus veel geduld nodig hebben. Maar uiteindelijk kan het mooie resultaten opleveren als je volhoudt! Buiten de kooi gaan is moeilijk voor veel vogels omdat ze het daar niet kennen en ze het zo gewoon zijn in de kooi. Ook hier kan je enkel geduld hebben, uiteindelijk wint de nieuwsgierigheid het meestal wel en gaan ze alles verkennen!

 27. Ik heb zelf ook een super lief parkietje en hij praat heel erg veel. Vooral het woord poef en kiekeboe vind ik zo super schattig klinken als hij het zegt. Dus dat ik echt een aanrader. En het is een gigantische kniffel. Geeft vaak kusjes.

 28. Dag Ruben,

  Wij hebben momenteel enkele jonge en oudere grasparkieten die we tam aan het maken zijn. Met behulp van jouw waardevolle tips lukt het al aardig. De jonge grasparkietjes komen al vlot op onze vinger zitten. Ook proberen we ze te voederen en te lokken met de trosgierst. Ik heb al vaak gelezen dat ze daar echt dol op zijn, maar onze parkieten, zowel de jonge als de oudere reageren maar matig hierop. Ze kijken er naar, maar ze lijken er niet zo heel dol op te zijn als ik het aanbied. Misschien komt dit omdat ze het nog niet goed kennen en moet ik meer proberen? Zijn er nog andere alternatieven naast trosgierst?

  Alvast bedankt!
  Met vriendelijke groeten
  Willem

  • Dag Willem, dat kan inderdaad. Heb nu zelf ook twee parkietjes die helemaal niet dol op trosgierst zijn. Je zou andere dingen kunnen proberen, bijvoorbeeld sommige stukken fruit/groenten of een stukje brood. Op brood lijken namelijk alle parkietjes die ik heb gehad wel af te komen eens ze het kennen! Uiteraard kan het ook dat trosgierst wel zal werken in de toekomst als ze het wat beter leren kennen, maar dat weet je nooit op voorhand. Wat experimenteren met allerlei soorten eten lijkt me dus zeker een goed idee! Succes!

 29. dag Ruben, ik heb sinds 3 weken 2 mannetjes parkieten. In de kooi zijn ze redelijk tam, ze eten trosgierst uit mijn hand en ook zonder trosgierst stappen ze op mijn hand. Ik probeer ze nu uit de kooi te halen door mijn hand langzaam de kooi uit te halen. Dat lukt goed en ze vliegen dan door de kamer. Ik heb echter de indruk dat ze toch nog een beetje in paniek rondvliegen en terug willen naar de kooi. Daar zitten ze dan op maar ze kunnen de ingang niet vinden. Bij de ene parkiet lukt het me wel op deze op mijn hand te lokken en zo de kooi weer in te krijgen, de andere parkiet is wilder en heb ik tot nu toe alleen de kooi ingekregen door hem vast te pakken (dat ging niet makkelijk…veel gefladder). Ik heb ze nu 3x uit de kooi gehad. Hoe kan ik dat aanpakken met die wilde parkiet? Ik ben bang dat ik hem niet tam krijg als ik hem zo ongelukkig vastpak en in de kooi terug doe. Andere vraag: maakt het nog uit welke kooi je hebt? Ik heb nu een kooi met ronde vormen aan de bovenkant en 1 ingang aan de voorkant.

  • De vorm van de kooi maakt niet uit om ze tam te krijgen hoor, geen zorgen! Voor de rest kan je misschien best nog even in de kooi blijven oefenen om zo die wildere parkiet ook wat tam te krijgen? Weet wel dat niet elke parkiet even tam zal worden, zelfs niet na lang oefenen, dus het kan altijd dat die parkiet nooit zo tam wordt als je andere vogel. Ze vastgrijpen is wel nooit een goed idee (snap dat je dat hebt gedaan om hem in de kooi te krijgen) maar probeer dit niet te vaak te doen, want dit helpt natuurlijk niet om vertrouwen op te bouwen. Veel succes alvast… Geduld ga je vrees ik nog wel wat nodig hebben!

 30. Hoi, is het nog mogelijk om mijn twee parkieten tam te maken als ze al ruim een jaar oud zijn?

  • Ja hoor, kan nog steeds. Is wellicht wat moeilijker dan wanneer ze maar enkele maanden oud zijn, maar het kan zeker nog! Veel succes 🙂

   • Wij ging bij en vogel winkel langs en daar zeiden ze dat ik mijn grasparkiet in en emmer moest doen end dan mijn hand er in doen en wachten. Ik heb het een keer gedaan en mijn grasparkieten waren super bang en gestresseerd. Wat moet ik nu doen naar jou luisteren of naar de dierenwinkel???

    • Ik zou toch de tips op deze website volgen dan. Het is normaal dat parkieten in het begin wat schrik hebben van handen, maar hen in een emmer zetten en daarin gaan met je hand… Dat is om problemen vragen. Ze zouden ook zo uit de emmer kunnen ontsnappen vermoed ik. Probeer dan liever de tips die je op deze pagina kan vinden, en doe het allemaal rustig en let op de signalen die je vogels geven! Succes!

 31. Karen van de Kamp says

  Goedemorgen. Ik wil al heel lang een huisdier en heb vroeger als jong meisje ook een parkietje gehad. Helaas is deze weggehaald. Omdat ik inmiddels ouder ben, gezin heb én een camper is het houden van een hondje in onze ogen lastig. Die willen we niet meenemen in de camper. Nu is mijn vraag: is het mogelijk om een parkietje wel mee te nemen en net zo tam te krijgen als thuis? Bijvoorbeeld door van jongs af aan zijn kooi zowel in huis als in de camper te plaatsen, hem of haar op beide plaatsen aan je hand te laten wennen en tam te maken? Of zijn ze juist heel eenkennig? Want als hij niet meekan, moet hij Bijvoorbeeld naar moeders gebracht worden in vakantie tijd. Lees daarover hier ook minder goede ervaringen. En als laatste maakt het uit of je we dame of een heertje koop als parkietje? Ontzettend bedankt alvast voor uw reactie en ik bewonder uw ambitie en tijd die u in deze site stopt. Zoveel vragen en zoveel antwoorden. Top hoor !

  • Popje of haantje maakt zeker niet uit, kan beide! Voordeel van haantjes is dat ze zeker nooit eitjes gaan leggen, wat vrouwtjes soms wel doen ook als er geen mannetjes in de buurt zijn. Maar verder is er zeker geen voorkeur voor een van beide vind ik.
   Ik laat ze zelf liever op een vaste plaats omdat ze hier dan op hun gemak zijn en minder snel stress ervaren. Je kan ze wel af en toe verplaatsen, maar ik zou dit wel tot een minimum proberen te beperken…

 32. Mijn parkiet eet geen trosgierst hij is nog maar 7 weken oud maar hoe kan je hem dan tam maken?

  • Ja hoor, dat kan zeker. Het is misschien wel wat moeilijker, maar zeker niet onmogelijk! Je kan proberen met andere dingen die ze lekker vinden, misschien bepaalde soorten fruit of kleine stukjes brood?

Laat een Reactie achter

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.