Verzorging

Net zoals elk levend wezen dienen ook grasparkieten goed verzorgd te worden.

De verzorging van grasparkieten houdt niet zo veel werk in. Hieronder vind je wat er allemaal moet gebeuren.

Lees ook onderaan de aandachtspunten die je best volgt net na aankoop van je vogeltje(s), zodat zij zich zo snel mogelijk thuis zullen voelen in jouw huis.

Dagelijkse verzorging van grasparkiet

Grasparkiet in voliere

Speciale winterverzorging voor je vogels in de winter in de voliere! Bang dat je parkieten het buiten te koud zullen hebben in de winter in de volière? Lees hier hoe jij je grasparkieten lekker warm en gezond zal overwinteren.

Je kijkt best elke dag de zaadbakjes na. Grasparkieten pellen alle zaden die ze eten met hun snavel, maar gooien de pelletjes van deze zaadjes vaak terug in hun bakje. Het probleem is dat veel vogels deze pelletjes dus laten opstapelen en niet meer weg krijgen. Daarom moet je de pelletjes zelf wegblazen uit het bakje. Gewoon blazen is zeer effectief. De volle zaadjes blijven achter omdat ze zwaarder zijn, de pelletjes vliegen weg.

Wees echter niet ongerust als er niet veel pelletjes op liggen. Mijn grasparkieten schudden vaak zelf een berg pelletjes uit de bakjes. Na enkele dagen ligt die kant van hun kooi dan ook bezaaid met lege zaadhulsjes.

Opgelet: Vergeet dit zeker niet te vermelden aan een eventuele verzorger als je een tijdje weg bent. De bakjes lijken vaak vol voor mensen die dit niet weten, ook al zitten er geen zaadjes meer in. Er komen geregeld grasparkieten om het leven doordat de verzorger niet op de hoogte gebracht werd.

Ook kijk je best dagelijks het drinken na. Grasparkieten zijn van nature dan wel enorme hitte gewoon op de vlaktes in Australië, maar ze gaan toch geregeld wat drinken. Het water kan elke dag ververst worden. Kijk ook even na of er geen algenvorming plaatsvindt in het drinkbakje, iets dat hier vaak het geval is. Indien dit zo is, kan je dit snel oplossen met wat warm water en wat schuren.

De kooi schoonmaken

Je moet elke week ongeveer een keer het vogelhokje schoon te maken. Een exacte periode valt er niet goed op te zetten. Dit hangt namelijk veel af van de grote van de kooi. Als je ziet dat de bodembedekking er vuil uit begint te zien is het tijd voor een schoonmaakbeurt. Bij een kleine kooi kan dit om de drie dagen zijn, bij een grote kooi kan dit gemakkelijk een hele week blijven staan.

Wat moet je allemaal doen bij het schoonmaken van de vogelkooi?

 • Om te beginnen moet je het zand, krantenpapier of houtschilfers verwijderen. De ondergrond en de randen onderaan de kooi kunnen ook soms bevuild worden. Deze worden dan ook best afgeschrobd. Vervolgens kan je de verse bodembedekking er in leggen.
 • Als dit gebeurd is, kan je best alle stokjes en eventueel het laddertje schoonmaken. Geregeld blijven ook hier uitwerpselen op hangen dus dit kan best elke keer even nagekeken worden. Als ze vuil zijn gewoon met heet water afschuren en dan kunnen ze weer de vogelkooi in.

Het verblijf van je grasparkieten schoonmaken duurt waarschijnlijk slechts 15-30 minuten en je voorkomt zo veel ziekten voor je vliegende vriendjes! Het is dan misschien niet het leukste om te doen, maar je bent het wel verplicht ten opzichte van je vogels. Zo blijven ze gezond en zal je eens zoveel van hen kunnen genieten door hun leuke bewegingen en gefluit. Dus maak hier wekelijks twee maal een half uurtje voor vrij.

Bijzondere aandachtspunten direct na aankoop

Proficiat! Je hebt nu een grasparkiet in huis gehaald, maar hoe moeten de eerste dagen nu verder?

Hoe je vogels voor het eerst vrijlaten in hun nieuwe kooi?

 • Wanneer de parkieten uit hun reisdoosjes komen, zullen ze bang zijn. Ze zijn vast gepakt door een enge meneer of mevrouw en werden vervolgens in een donker doosje geduwd. Daarna volgde die rit in het drukke verkeer naar huis en nu zien de vogels een heel andere omgeving. Het is dus logisch dat de diertjes gestresseerd zijn!
 • Leg het doosje waar je parkiet in zit gewoon op de bodem van de kooi, geopend uiteraard, zodat ze er zelf uit kunnen komen. De grasparkieten zullen als ze er klaar voor zijn uit hun doosje komen en waarschijnlijk zo snel mogelijk naar het hoogste plekje klimmen. Ze zoeken een overzicht over hun nieuwe leefomgeving, en willen alles en iedereen leren kennen.

Toen mijn vogels net uit hun doosjes kwamen, kroop de ene zo snel mogelijk naar het hoogste plekje om daar heel alert en stil te gaan zitten. De andere was te erg onder de indruk en ging aan de zijkant tegen de tralies hangen voor meer dan tien minuten. Nadien ging ook hij bij zijn vriendje zitten.

Waarom roepen je vogeltjes de eerste uren?

Neen, ze zijn niet op zoek naar eten en schreeuwen ook niet uit schrik. Ze proberen wel contact te krijgen met hun oude nestgenoten en gaan daarom roepen naar hun ouders, broertjes en zusjes…: een grote verandering dus waar je de vogels gewoon hun tijd moet geven!

Laat de grasparkieten nu rustig bekomen. Ga zelf een eindje weg van de kooi en hou je rustig bezig. Probeer harde geluiden nog te vermijden. Zorg dat er zaad en water voor handen is in het vogelhok, zodat de parkieten hier meteen bij kunnen.

Extra eten op de bodem strooien.

De eerste dag kan het geen kwaad om een deel zaadjes op de bodem te strooien. Je vogels weten immers nog niet waar ze hun eten nu moeten vinden. Door wat zaad op de grond te leggen, zal je ze een handje helpen hun eten te vinden! De volgende dagen zullen ze zelf hun vogelkooi verkennen den dus ook hun echte etenbakje vinden.

Stel jezelf voor aan je nieuwe huisgenootjes!

Als je grasparkieten een tijdje in hun hokje zitten, kan je eens naar hen toe gaan. Spreek altijd wat tegen de vogels als je hen benadert! Ze zouden zich anders erg kunnen verschrikken. Zet je naast het hok en praat tegen de parkieten zodat ze jouw stem leren kennen. Zorg dat je hoofd op dezelfde hoogte komt als de vogelkooi. Vogels vinden alles wat hoger dan zichzelf beweegt een bedreiging en dat wil jij in dit geval zeker niet zijn.

De eerste nachten na aankoop in huis:

Het kan verstandig zijn om tijdens de eerste nachten dat de grasparkieten in hun nieuwe thuis zijn, ergens licht aan te laten. Uiteraard niet vlak boven het vogelhok, maar wat verder weg zodat het niet volledig donker is.

Stel dat de parkiet ’s nachts van zijn slaapstokje afkomt, om te eten of doordat hij viel, dan weet hij zo de weg toch terug te vinden. Wanneer ze de inrichting van hun woonplaats niet kennen is het immers onmogelijk om volledig op de tast terug boven in het hokje te geraken!

Na enkele dagen kennen de grasparkieten hun omgeving goed genoeg en kan je het ’s nachts volledig verduisteren.

Praten maakt de beste vriendjes:

Geregeld gaan spreken met de parkietjes is ten zeerste aangeraden. Je hoeft hier natuurlijk geen uren te blijven zitten, maar enkele keren per dag eens wat gaan babbelen vinden ze zeker leuk!

Zo leren ze jouw stem associëren met een leuk gesprek. Grasparkieten zijn immers van nature heel sociaal. Je zal merken wanneer er andere mensen bij je thuis zijn en je met hen een gesprek voert, dat de vogels vrolijk mee gaan kwetteren.

Als er in hun omgeving dus meer geluid gemaakt wordt, dan zij ook! Luider gaan spreken helpt dus helemaal niet om ze tot stilte aan te manen!

Wat doe je met lawaaierige grasparkieten?

Dit is misschien wel een van de enige nadelen van grasparkieten: hoe luider hun omgeving, hoe luider ook zij worden. Als wij televisie willen kijken en een programma volgen, vinden zij het prettig om mee te beginnen fluiten. Je kan de televisie wel harder zetten maar de parkieten beginnen enkel harder te krijsen. Na een tijdje went dit wel.

Overdag is dit voornamelijk een probleem, ’s avonds vanaf dat het donker wordt, zwijgen ze meestal. Behalve wanneer er gepraat wordt in de woonkamer, dan willen zij uiteraard niet onderdoen en kan het wel eens gebeuren dat ze lawaai maken na zonsondergang. Dus: hoe stiller jij bent, hoe stiller je vogeltjes zullen worden.

Samengevat: zorg steeds voor vers drinkwater en eetbakjes gevuld met zaadjes, niet met lege vliesjes. Kuis het hok minstens 1 keer per week en spreek zoveel mogelijk met je vogels.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comments

 1. Bedankt voor die prachtige uitleg.
  Mooi en duidelijk uitgelegd
  Wat geniet ik zo van mijn grasparkietje met de naam Krishna

 2. Garold Joosten says

  Goedemiddag. Wij willen even vertellen dat wij ook een grasparkietje hadden een blauwe. Hij heette sjaakie. We hebben hem 15jaar gehad hij was tam hij praatte en fluiten. Vijf dagen geleden is hij door ouderdom dood gegaan. We zijn erg verdrietig. We moeten het nog verwerken. Binnenkort willen wij weer kijken voor een nieuwe. Heel veel groetjes van garold en Lilian Joosten.

 3. Hallo,
  Ik zit er over te denken om grasparkieten aan te schaffen. Ik woon echter in een studenten huis en ben dus wel eens een dag of twee weg. Is dit voor de verzorging van deze beestjes een probleem?

  Groetjes Chantal

  • Nee hoor, dat is zeker geen probleem. Langer dan twee dagen is wel een probleem in verband met het geven van vers eten en drinken, dus dan zou je iemand anders moeten laten helpen met de verzorging. Weet wel dat ze soms heel wat lawaai kunnen maken, dus zorg dat dit geen probleem geeft met de buren!

 4. Bianca Dols says

  Goedendag,
  Ik had een vraag;
  Ik heb een valkparkiet van 4 jaar.
  Is het nog mogelijk om Jip een maatje te geven?
  Zo ja, jip is een man; Wat zou dan kunnen/ grote kans v slagen zijn? Een man of pop
  Mvg Bianca

  • Het kan even wennen zijn, maar normaal gezien lukt het wel. Zit hij al 4 jaar alleen? Dan kan het namelijk lastiger worden… Zoveel te langer alleen, zoveel te lastiger wordt het samenleven met soortgenoten. Normaal best een mannetje als je geen eitjes wilt, anders maakt het niet zoveel uit. Succes!

 5. Beste vogel verzorgers,
  ik ben een newbie op dit terrein, en dat blijkt al meteen: Net een grasparkiet aangeschaft, en deze website nog niet gevonden toen ik hem uit doos in zijn kooitje wou overzetten en toen…
  Hij zit nu op de binnendeur, boekenkast of gordijnrail, en slaapt achter de overgordijnen… Hoe krijgen ons vriendje in zijn kooi??
  We hebben de kooi openstaan, met graantjes en water, maar voorlopig geeft onze vriend geen aanstalten gemaakt om te eten of drinken..
  Iemand een tip?

 6. Lies Koolbergen says

  Allereerst een hele nuttige pagina, nu mijn vraag ik ga een grasparkietje aanschaffen. Nu heb ik houtsnippers als bodembedekker moet ik daar nu ook wat schelpenzand op strooien.
  Is het ook raadzaam om ,s avonds een doek over de kooi te doen. .
  BVD Lies Koolbergen

 7. Beste Ruben,
  Gisteren is ons Engelse grasparkietje plotseling overleden. Hij was pas 2,5 maand bij ons, 4,5 maand oud. Een vrolijk beestje, zat veel bij ons, in de ochtend nog gespeeld en door het huis gefladderd en gehupt en tussen de middag lag hij ineens op de bodem, waarna hij al snel in onze handen is gestorven. Wat is er mis gegaan? Hebben we iets verkeerd gedaan? Is het gewoon erge pech?
  Ik ben benieuwd of je er iets over kunt zeggen. Als m’n zoontje over zijn grote verdriet heen is, willen we een nieuwe aanschaffen. Groetjes Valentijn

  • Sorry voor de nogal late reactie. Dit kan aan verschillende dingen liggen, maar wellicht niets waar je zelf wat aan kan doen. Ofwel is hij plots ontzettend hard geschrokken en kreeg hij zeer veel stress door iets in de omgeving, ofwel had hij een of andere afwijking waardoor hij stierf aan bijvoorbeeld een hartstilstand (komt geregeld voor bij wat oudere parkieten). De kans dat je er zelf iets mee te maken hebt is vrij klein als je voldoende eten en drinken voorzag en als de kooi geregeld schoongemaakt wordt om ziektes tegen te gaan.

 8. Goedendag,

  Moet je preventieve middelen gebruiken bij (jonge) parkieten (gras en valk) zoals ontworming, antisschimmel , parasiet of andere druppels, etc die er allemaal te koop zijn. Of wordt dit alleen gebruikt in geval van klachten.

Laat een Reactie achter

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.