Verzorging

Net zoals elk levend wezen dienen ook grasparkieten goed verzorgd te worden.

De verzorging van grasparkieten houdt niet zo veel werk in. Hieronder vind je wat er allemaal moet gebeuren.

Lees ook onderaan de aandachtspunten die je best volgt net na aankoop van je vogeltje(s), zodat zij zich zo snel mogelijk thuis zullen voelen in jouw huis.

Dagelijkse verzorging van grasparkiet

Grasparkiet in voliere
Speciale winterverzorging voor je vogels in de winter in de voliere! Bang dat je parkieten het buiten te koud zullen hebben in de winter in de volière? Lees hier hoe jij je grasparkieten lekker warm en gezond zal overwinteren.
Je kijkt best elke dag de zaadbakjes na. Grasparkieten pellen alle zaden die ze eten met hun snavel, maar gooien de pelletjes van deze zaadjes vaak terug in hun bakje. Het probleem is dat veel vogels deze pelletjes dus laten opstapelen en niet meer weg krijgen. Daarom moet je de pelletjes zelf wegblazen uit het bakje. Gewoon blazen is zeer effectief. De volle zaadjes blijven achter omdat ze zwaarder zijn, de pelletjes vliegen weg.

Wees echter niet ongerust als er niet veel pelletjes op liggen. Mijn grasparkieten schudden vaak zelf een berg pelletjes uit de bakjes. Na enkele dagen ligt die kant van hun kooi dan ook bezaaid met lege zaadhulsjes.

Opgelet: Vergeet dit zeker niet te vermelden aan een eventuele verzorger als je een tijdje weg bent. De bakjes lijken vaak vol voor mensen die dit niet weten, ook al zitten er geen zaadjes meer in. Er komen geregeld grasparkieten om het leven doordat de verzorger niet op de hoogte gebracht werd.

Ook kijk je best dagelijks het drinken na. Grasparkieten zijn van nature dan wel enorme hitte gewoon op de vlaktes in Australië, maar ze gaan toch geregeld wat drinken. Het water kan elke dag ververst worden. Kijk ook even na of er geen algenvorming plaatsvindt in het drinkbakje, iets dat hier vaak het geval is. Indien dit zo is, kan je dit snel oplossen met wat warm water en wat schuren.

De kooi schoonmaken

Je moet elke week ongeveer een keer het vogelhokje schoon te maken. Een exacte periode valt er niet goed op te zetten. Dit hangt namelijk veel af van de grote van de kooi. Als je ziet dat de bodembedekking er vuil uit begint te zien is het tijd voor een schoonmaakbeurt. Bij een kleine kooi kan dit om de drie dagen zijn, bij een grote kooi kan dit gemakkelijk een hele week blijven staan.

Wat moet je allemaal doen bij het schoonmaken van de vogelkooi?

 • Om te beginnen moet je het zand, krantenpapier of houtschilfers verwijderen. De ondergrond en de randen onderaan de kooi kunnen ook soms bevuild worden. Deze worden dan ook best afgeschrobd. Vervolgens kan je de verse bodembedekking er in leggen.
 • Als dit gebeurd is, kan je best alle stokjes en eventueel het laddertje schoonmaken. Geregeld blijven ook hier uitwerpselen op hangen dus dit kan best elke keer even nagekeken worden. Als ze vuil zijn gewoon met heet water afschuren en dan kunnen ze weer de vogelkooi in.

Het verblijf van je grasparkieten schoonmaken duurt waarschijnlijk slechts 15-30 minuten en je voorkomt zo veel ziekten voor je vliegende vriendjes! Het is dan misschien niet het leukste om te doen, maar je bent het wel verplicht ten opzichte van je vogels. Zo blijven ze gezond en zal je eens zoveel van hen kunnen genieten door hun leuke bewegingen en gefluit. Dus maak hier wekelijks twee maal een half uurtje voor vrij.

Bijzondere aandachtspunten direct na aankoop

Proficiat! Je hebt nu een grasparkiet in huis gehaald, maar hoe moeten de eerste dagen nu verder?

Hoe je vogels voor het eerst vrijlaten in hun nieuwe kooi?

 • Wanneer de parkieten uit hun reisdoosjes komen, zullen ze bang zijn. Ze zijn vast gepakt door een enge meneer of mevrouw en werden vervolgens in een donker doosje geduwd. Daarna volgde die rit in het drukke verkeer naar huis en nu zien de vogels een heel andere omgeving. Het is dus logisch dat de diertjes gestresseerd zijn!
 • Leg het doosje waar je parkiet in zit gewoon op de bodem van de kooi, geopend uiteraard, zodat ze er zelf uit kunnen komen. De grasparkieten zullen als ze er klaar voor zijn uit hun doosje komen en waarschijnlijk zo snel mogelijk naar het hoogste plekje klimmen. Ze zoeken een overzicht over hun nieuwe leefomgeving, en willen alles en iedereen leren kennen.

Toen mijn vogels net uit hun doosjes kwamen, kroop de ene zo snel mogelijk naar het hoogste plekje om daar heel alert en stil te gaan zitten. De andere was te erg onder de indruk en ging aan de zijkant tegen de tralies hangen voor meer dan tien minuten. Nadien ging ook hij bij zijn vriendje zitten.

Waarom roepen je vogeltjes de eerste uren?

Neen, ze zijn niet op zoek naar eten en schreeuwen ook niet uit schrik. Ze proberen wel contact te krijgen met hun oude nestgenoten en gaan daarom roepen naar hun ouders, broertjes en zusjes…: een grote verandering dus waar je de vogels gewoon hun tijd moet geven!

Laat de grasparkieten nu rustig bekomen. Ga zelf een eindje weg van de kooi en hou je rustig bezig. Probeer harde geluiden nog te vermijden. Zorg dat er zaad en water voor handen is in het vogelhok, zodat de parkieten hier meteen bij kunnen.

Extra eten op de bodem strooien.

De eerste dag kan het geen kwaad om een deel zaadjes op de bodem te strooien. Je vogels weten immers nog niet waar ze hun eten nu moeten vinden. Door wat zaad op de grond te leggen, zal je ze een handje helpen hun eten te vinden! De volgende dagen zullen ze zelf hun vogelkooi verkennen den dus ook hun echte etenbakje vinden.

Stel jezelf voor aan je nieuwe huisgenootjes!

Als je grasparkieten een tijdje in hun hokje zitten, kan je eens naar hen toe gaan. Spreek altijd wat tegen de vogels als je hen benadert! Ze zouden zich anders erg kunnen verschrikken. Zet je naast het hok en praat tegen de parkieten zodat ze jouw stem leren kennen. Zorg dat je hoofd op dezelfde hoogte komt als de vogelkooi. Vogels vinden alles wat hoger dan zichzelf beweegt een bedreiging en dat wil jij in dit geval zeker niet zijn.

De eerste nachten na aankoop in huis:

Het kan verstandig zijn om tijdens de eerste nachten dat de grasparkieten in hun nieuwe thuis zijn, ergens licht aan te laten. Uiteraard niet vlak boven het vogelhok, maar wat verder weg zodat het niet volledig donker is.

Stel dat de parkiet ’s nachts van zijn slaapstokje afkomt, om te eten of doordat hij viel, dan weet hij zo de weg toch terug te vinden. Wanneer ze de inrichting van hun woonplaats niet kennen is het immers onmogelijk om volledig op de tast terug boven in het hokje te geraken!

Na enkele dagen kennen de grasparkieten hun omgeving goed genoeg en kan je het ’s nachts volledig verduisteren.

Praten maakt de beste vriendjes:

Geregeld gaan spreken met de parkietjes is ten zeerste aangeraden. Je hoeft hier natuurlijk geen uren te blijven zitten, maar enkele keren per dag eens wat gaan babbelen vinden ze zeker leuk!

Zo leren ze jouw stem associëren met een leuk gesprek. Grasparkieten zijn immers van nature heel sociaal. Je zal merken wanneer er andere mensen bij je thuis zijn en je met hen een gesprek voert, dat de vogels vrolijk mee gaan kwetteren.

Als er in hun omgeving dus meer geluid gemaakt wordt, dan zij ook! Luider gaan spreken helpt dus helemaal niet om ze tot stilte aan te manen!

Wat doe je met lawaaierige grasparkieten?

Dit is misschien wel een van de enige nadelen van grasparkieten: hoe luider hun omgeving, hoe luider ook zij worden. Als wij televisie willen kijken en een programma volgen, vinden zij het prettig om mee te beginnen fluiten. Je kan de televisie wel harder zetten maar de parkieten beginnen enkel harder te krijsen. Na een tijdje went dit wel.

Overdag is dit voornamelijk een probleem, ’s avonds vanaf dat het donker wordt, zwijgen ze meestal. Behalve wanneer er gepraat wordt in de woonkamer, dan willen zij uiteraard niet onderdoen en kan het wel eens gebeuren dat ze lawaai maken na zonsondergang. Dus: hoe stiller jij bent, hoe stiller je vogeltjes zullen worden.

Samengevat: zorg steeds voor vers drinkwater en eetbakjes gevuld met zaadjes, niet met lege vliesjes. Kuis het hok minstens 1 keer per week en spreek zoveel mogelijk met je vogels.

46 gedachten over “Verzorging”

 1. Goedemiddag. Wij willen even vertellen dat wij ook een grasparkietje hadden een blauwe. Hij heette sjaakie. We hebben hem 15jaar gehad hij was tam hij praatte en fluiten. Vijf dagen geleden is hij door ouderdom dood gegaan. We zijn erg verdrietig. We moeten het nog verwerken. Binnenkort willen wij weer kijken voor een nieuwe. Heel veel groetjes van garold en Lilian Joosten.

  Beantwoorden
 2. Hallo,
  Ik zit er over te denken om grasparkieten aan te schaffen. Ik woon echter in een studenten huis en ben dus wel eens een dag of twee weg. Is dit voor de verzorging van deze beestjes een probleem?

  Groetjes Chantal

  Beantwoorden
  • Nee hoor, dat is zeker geen probleem. Langer dan twee dagen is wel een probleem in verband met het geven van vers eten en drinken, dus dan zou je iemand anders moeten laten helpen met de verzorging. Weet wel dat ze soms heel wat lawaai kunnen maken, dus zorg dat dit geen probleem geeft met de buren!

   Beantwoorden
 3. Goedendag,
  Ik had een vraag;
  Ik heb een valkparkiet van 4 jaar.
  Is het nog mogelijk om Jip een maatje te geven?
  Zo ja, jip is een man; Wat zou dan kunnen/ grote kans v slagen zijn? Een man of pop
  Mvg Bianca

  Beantwoorden
  • Het kan even wennen zijn, maar normaal gezien lukt het wel. Zit hij al 4 jaar alleen? Dan kan het namelijk lastiger worden… Zoveel te langer alleen, zoveel te lastiger wordt het samenleven met soortgenoten. Normaal best een mannetje als je geen eitjes wilt, anders maakt het niet zoveel uit. Succes!

   Beantwoorden
 4. Beste vogel verzorgers,
  ik ben een newbie op dit terrein, en dat blijkt al meteen: Net een grasparkiet aangeschaft, en deze website nog niet gevonden toen ik hem uit doos in zijn kooitje wou overzetten en toen…
  Hij zit nu op de binnendeur, boekenkast of gordijnrail, en slaapt achter de overgordijnen… Hoe krijgen ons vriendje in zijn kooi??
  We hebben de kooi openstaan, met graantjes en water, maar voorlopig geeft onze vriend geen aanstalten gemaakt om te eten of drinken..
  Iemand een tip?

  Beantwoorden
 5. Allereerst een hele nuttige pagina, nu mijn vraag ik ga een grasparkietje aanschaffen. Nu heb ik houtsnippers als bodembedekker moet ik daar nu ook wat schelpenzand op strooien.
  Is het ook raadzaam om ,s avonds een doek over de kooi te doen. .
  BVD Lies Koolbergen

  Beantwoorden
 6. Beste Ruben,
  Gisteren is ons Engelse grasparkietje plotseling overleden. Hij was pas 2,5 maand bij ons, 4,5 maand oud. Een vrolijk beestje, zat veel bij ons, in de ochtend nog gespeeld en door het huis gefladderd en gehupt en tussen de middag lag hij ineens op de bodem, waarna hij al snel in onze handen is gestorven. Wat is er mis gegaan? Hebben we iets verkeerd gedaan? Is het gewoon erge pech?
  Ik ben benieuwd of je er iets over kunt zeggen. Als m’n zoontje over zijn grote verdriet heen is, willen we een nieuwe aanschaffen. Groetjes Valentijn

  Beantwoorden
  • Sorry voor de nogal late reactie. Dit kan aan verschillende dingen liggen, maar wellicht niets waar je zelf wat aan kan doen. Ofwel is hij plots ontzettend hard geschrokken en kreeg hij zeer veel stress door iets in de omgeving, ofwel had hij een of andere afwijking waardoor hij stierf aan bijvoorbeeld een hartstilstand (komt geregeld voor bij wat oudere parkieten). De kans dat je er zelf iets mee te maken hebt is vrij klein als je voldoende eten en drinken voorzag en als de kooi geregeld schoongemaakt wordt om ziektes tegen te gaan.

   Beantwoorden
 7. Goedendag,

  Moet je preventieve middelen gebruiken bij (jonge) parkieten (gras en valk) zoals ontworming, antisschimmel , parasiet of andere druppels, etc die er allemaal te koop zijn. Of wordt dit alleen gebruikt in geval van klachten.

  Beantwoorden
 8. Hooiii ik ben op zoek naar een huisdier waar je leuk mee kan spelen maar die ook een beetje zichzelf kan vermaken. Ik dacht daarbij aan een parkietje maar ik heb wel wat punten waar rekening mee gehouden moet worden. Ik woon nog bij mijn ouders en mijn ouders willen niet graag een vogel door de huiskamer vliegen dus de vogel zou bij mij in de kamer moeten blijven. Ik heb een grote slaapkamer dus ik hoop dat dat geen probleem is.

  Wel hebben wij een kat en een hond in huis. De hond zou geen probleem zijn ik denk dat die eerder bang is voor de vogel dan dat ze ermee gaat spelen. De kat daarentegen is wel wat meer speels. De kat is niet vaak binnen en komt eigenlijk ook niet echt mijn kamer binnen omdat mijn deur vaak dichtzit en hij wilt alleen aandacht als hij honger heeft. Wel wilt de kat nog wel eens muisjes mee naar binnen nemen wat wel wijst op een beetje drukke kat.

  Is een parkiet voor mij mogelijk? Vooral nu ben ik door corona vaak thuis en ben best alleen op mijn kamer alleen maar aan het studeren voor school. Ik wil graag een vriendje waarmee ik een beetje kan spelen en zo nodig kroelen.

  Ik heb dus gelezen dat parkietjes graag samen zijn maar is het ook mogelijk om te beginnen met 1 parkietje en dan er later nog een bij te kopen?? En als u zo mijn situatie leest, zou ik een parkietje kunnen aanschaffen of raad u het toch af en moet ik op zoek naar een ander dier?

  Beantwoorden
  • Je zou zeker een parkietje kunnen overwegen. Je moet alleen bedenken dat je waarschijnlijk over enkele maanden wel weer naar school kan (laten we hopen 🙂 ) en dat je dan minder tijd zal hebben. Ga je dan nog voor je vogel kunnen zorgen? Parkietjes leven langer dan enkele maanden, dus je moet echt voor vele jaren de beslissing nemen. Als je dat ziet zitten, kan het uiteraard!

   Een parkiet moet niet echt vrij kunnen vliegen. Als je een voldoende grote kooi neemt, kunnen ze ook een goed leven hebben. Uiteraard vinden ze vrij vliegen super, maar de meeste mensen doen dit niet. Dus dat is zeker geen probleem. Een kat of hond op je kamer als daar een vogel staat, zou ik wel héél erg afraden. Zo zijn er helaas al veel te veel vogels gestorven. Daarbij, een vogel op je slaapkamer… Ik raad het altijd af. Ze beginnen ’s ochtends vroeg al lawaai te maken, als jij liever nog wat wil uitslapen. En je gaat er toch echt wakker van worden, daar slaap je niet doorheen. Ook worden ze snel eenzaam op een kamer omdat er zo weinig beweging is de hele dag. Nu tijdelijk misschien wel, maar gaat dat zo blijven als je naar school moet?

   Beantwoorden
 9. Hallo, wij hebben juist een nestje van vier grasparkieten die hun nest beginnen te verlate, maar nu hebben wij opgemerkt dat die precies allemaal vergroeiingen hebben aan hun klauwtjes, wat zou dit kunnen zijn of is dit aangekoekte kaka?
  Ze kruipen en klauteren wel maar vliegen nog niet echt
  Bedankt alvast

  Beantwoorden
  • Zou kunnen dat ze dan gewoon allemaal door hun eigen uitwerpselen hebben gelopen, maar dan zou het er wel geregeld vanaf moeten gaan als ze zich eens goed verzorgen?

   Beantwoorden
 10. Hallo Ruben,

  Bedankt voor de nuttige informatie op deze site. Ik ga voor mijn dochter een grasparkiet kopen en heb op de bodem van de kooi houtsnippers liggen en daarbovenop nog het rooster. Mocht het parkietje dat rooster niet fijn vinden, dan haal ik het weer weg – maar hoe zorgen we er in zijn eerste dagen bij ons voor dat hij zijn eten en drinken vindt?

  Ik lees dat we hem kunnen helpen door voer op de vloer te strooien, maar wat doen we het best in onze kooisituatie? Alvast bedankt voor de reactie!

  Beantwoorden
  • Je zou een bakje met zaad en een schaaltje met water op de grond kunnen zetten, zo vindt de parkiet het vast ook wel. Zelfs gewone drink/zaadbakjes vinden de meeste vogels ook na enkele uren, dus zeker niet te veel zorgen om maken. Als ze veel honger of dorst krijgen, gaan ze wel op verkenning 🙂

   Beantwoorden
 11. Leuk om te lezen hier!
  We hebben 2 kindertjes van 6 en 2 jaar oud. De oudste wil graag een huisdier. Hij heeft onze kanarie nog meegemaakt. Is helemaal dol op vogeltjes. Nu dachten we aan een grasparkiet. Mijn oudste zou dit super leuk vonden, want die kan je leren praten. Is het ernstig als we maar 1 parkiet zouden aanschaffen? Ipv 2.
  Wij zullen het beestje veel laten rondfladderen. Dat deden we zelfs bij de kanarie. Zelfs die was heel tam.
  Wat vinden jullie?
  Hoe groot moet de kooi zijn voor parkiet binnen?

  Groetjes Mieke

  Beantwoorden
  • Ik geef de voorkeur altijd aan twee vogeltjes (of meer) omdat je gewoon niet de hele dag animatie kan bieden. En vogels met elkaar zien spelen is ook gewoon leuk natuurlijk! 🙂 Als je het echt wil kan het natuurlijk wel, maar ik zie niet goed in waarom je dat zou doen, aangezien de kooi toch ongeveer even groot is voor twee vogels. De grootte hangt er sterk vanaf hoe vaak ze vrij rondvliegen. Als dat zelden tot nooit is, kan je beter een grotere kooi nemen, anders kan je met een relatief kleine kooi ook verder. De allerkleinste kooien uit een dierenwinkel zou ik wel afraden, die zijn echt te beperkt!

   Beantwoorden
 12. Hallo Ruben,
  Ten eerste wat een leuke site heb je. Nu mijn vraag, we gaan morgen een parkietje ophalen, of misschien wel 2. Ze zijn van week 17 en 19 een mannetje en een pop. Weet niet of het familie van elkaar is. Kunnen ze wel bij elkaar of moeten ze na een tijdje uit elkaar omdat ze anders beginnen te paren en we inteelt krijgen.

  Beantwoorden
  • Als je geen nestkastje hangt, gaan ze normaal niet paren en dan maakt het niets uit. Als je wel wil paren, zou ik wel zorgen dat je geen broers/zusjes samen in een kooi zet!

   Beantwoorden
  • Ja hoor, als je zorgt dat er voldoende water en eten is, kan het zeker geen kwaad. Zit hij helemaal alleen? Dan moet je wel opletten dat hij zich niet verveelt. Een koppeltje kan je zeker voor een weekend alleen laten als ze eten en drinken hebben!

   Beantwoorden
 13. Hoi Ruben,
  ik zou zelf ook twee grasparkieten willen hebben en ik zal ze dan willen delen met een vriendin. Dat ze na een bepaalde tijd naar het andere huis gingen. Ik zou graag willen weten of dat kan. En als dat kan hoeveel tijd er dan tussen moet zitten. Ook zou ik graag willen weten hoe je ze dan zou moeten vervoeren.
  groetjes Margot

  Beantwoorden
  • Interessante vraag, maar ik heb nooit eerder zoiets gehoord. Kan het? Ik vermoed van wel? Maar een reis is stresserend voor vogels, aangezien je ze dan met een auto zal moeten vervoeren bijvoorbeeld (in hun kooi liefst, ze elke keer vangen en in een doosje steken is zeker af te raden). Een andere omgeving is ook altijd aanpassen en wat stresserend, dus ik zou het zelf niet snel doen. Vergelijk het een beetje met een hond of kat delen, dat is ook heel lastig, maar het kan wel eens een enkele keer als je op vakantie gaat.

   Beantwoorden
 14. Beste Ruben,

  Ik zou super graag een grasparkietje willen hebben, alleen moet ik mijn ouders nog overhalen. Heeft u tips? Ook doe ik Gymnasium dus ben ik best wel druk met school en huiswerk. Meestal zit ik de hele dag in mijn kamer dus dan kan hij/zij rondvliegen als ik er ben. Ik wil er wel het liefst met 1 beginnen en dan later er misschien nog eentje bij doen, is dat mogelijk? En maken ze veel lawaai? In de ochtend maakt het mij niet uit, maar maken ze in de avond heel veel lawaai? En kan het wel als ik er niet de hele dag ben? Mij zou het super leuk lijken om er eentje te nemen! Heeft u ook tips waar ik ze het beste kan halen? En is er een speciale grootte waar het hok aan moet voldoen?

  Ik hoor graag van u! Groetjes!

  Beantwoorden
  • Ik zou ze niet op je slaapkamer laten rondvliegen als je terwijl wil studeren eerlijk gezegd. Volgens mij gaat dit nogal storen? Lawaai is vooral in de ochtend, eens het donker is ’s avonds zwijgen ze ook meestal, dus dat lijkt me niet snel een probleem. Je hoeft er niet de hele dag te zijn, maar als je ze maar alleen houdt, kan je wel beter voor meer dan één vogeltje gaan omdat ze dan niet zo alleen zijn. Dan hebben ze altijd wat gezelschap! Grasparkietjes kan je best bij een kweker zoeken als je er zo in de buurt hebt. Anders kan je ook terecht in een dierenwinkel in de buurt maar hier moet je wel goed opletten dat je gezonde vogels kan vinden (want dat is niet altijd het geval).

   Beantwoorden
 15. hallo
  ik zal binnen kort een gras parkietje krijgen ik zal er altijd voor kunnen zorgen behalve als het school is dan zullen mijn broer en mijn mama hem bezig houden. we hebben al afgesproken dat hij niet uit zijn kooi mag als ik er niet ben dus is het erg als ze de kooi verplatsen of niet? oja in het weekend gaan we naar de zee is het erg als ik hem meeneem of moet ik hem thuis laten en dan ook thuis blijven of kan dat geen kwaad dat hij een paar dagen van de week in een andere omgeving is?

  Beantwoorden
  • Ik zou niet aanraden om de kooi zo vaak te verplaatsen, zeker omdat het een vrij verre verplaatsing is. Parkietjes zitten liever altijd op dezelfde plaats, daar voelen ze zich veel comfortabeler bij.
   De kooi in huis verplaatsen doe je best ook niet verschillende keren per dag, maar af en toe kan zeker geen kwaad hoor! Maar echt een reis gaan maken in de auto is erg stresserend voor de parkieten. Als je echt vaak weg bent, moet je wel opletten dat je vogeltjes goed verzorgd blijven worden. Een dag weg zijn, kan geen kwaad. Maar als je meer dan twee nachten wegblijft, wordt het moeilijk om altijd vers eten en drinken voor je parkieten te voorzien!

   Beantwoorden
 16. Beste, ik heb 14 Engelse grasparkieten 7 mannen en 7 popjes. Ze zitten in verschillende grote kooien maar mijn vraag is nu als we een buiten volière willen maken om ze allemaal samen te steken hoe groot moet deze volière dan zijn?

  Alvast bedankt op u reactie.

  Met vriendelijke groetjes Anja

  Beantwoorden
  • Hmmm een exacte grootte geven is niet zo eenvoudig. Maar als je bijvoorbeeld drie op vier meter zou nemen, zou je echt meer dan genoeg plaats hebben. Iets minder kan wellicht ook al, maar ik vind het lastig om een exacte grootte te geven. Misschien dat 2x3meter ook wel kan (en dan een meter of 2 hoog?).

   Beantwoorden
 17. Hallo, ik heb sinds 6 dagen een parkietje in huis. Ik ben er elke dag wel veel mee bezig, hand in de kooi houden, lekkers in hand. Maar hij blijft onrustig als ik in de kooi ben. Als ik buiten de kooi ben komt hij wel vlak voor me zitten en vliegt hij niet weg, kan ik ook aaien, maar eten uit hand of op de vinger zitten doet hij niet. Doe ik iets verkeerd? Of moet ik meer geduld hebben?

  Beantwoorden
  • Je bent zo te horen wel al heel goed bezig, maar je gaat nog meer geduld nodig hebben. Zes dagen is dan ook nog helemaal niet lang, het duurt vaak een heel stuk langer om het volledige vertrouwen van je parkietjes te winnen. Maar de aanhouder wint, zeker zo verder doen! 🙂

   Beantwoorden
 18. Wij hebben een kanarie en die gaat graag een paar keer per week in bad. Nu hebben we twee grasparkieten gekregen en ben ik op deze pagina op zoek naar informatie. De verzorging verschilt niet veel van een kanarie, maar ik lees niets over een vogelbadje. Hoeft dat niet voor parkieten?

  Beantwoorden
  • Een badje is niet echt nodig, maar het kan zeker wel! Ik heb parkietjes gehad die er dol op waren en er graag in rondliepen. Ik heb ook parkietjes gehad die er weinig van moesten weten en het enkel gebruikten om te gaan drinken. Dus moet niet echt, maar sommige vogeltjes houden er wel van!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.