Goeiedag! Aangename kennismaking!
Ik ben Ruben en woon in Penang, Maleisië. Ik heb 3 liefdes in mijn leven: mijn vrouw, mijn kinderen en vogels.
Jij als alerte lezer zal opgemerkt hebben dat in bovenstaande zin geen 3 keer "mijn" staat, want ik hou van bijna alle vogels, behalve dan die vervelende duiven die hier ons appartementsgebouw en zwembad bevuilen.
En vraag je je af of we hier allemaal Nederlands praten in Maleisië? Neen hoor, alleen de Belgen en Nederlanders die hier zoals ik op pensioen zijn gegaan, onder het MM2H (Malaysia My Second Home) programma dat het mogelijk maakt om hier als gepensioneerde langdurig (maximaal 10 jaar per keer) te wonen.
Wat kan je op deze site vinden?
Op deze kleine maar volledige site deel ik al wat ik weet over en meegemaakt heb en nog steeds elke dag meemaak met mijn grasparkieten.
Heb je zelf grasparkieten, wil je grasparkieten kopen en wil je weten hoe ze goedkoop toch het best gelukkig en gezond te houden, lees het hier of vraag het: onderaan elke pagina kan je je reactie plaatsen en ik zal je binnen de 24 uur beantwoorden: lukt nu wel makkelijk zo eens je op pensioen bent 🙂
Wat je hier niet zal vinden:
- theoretische boekenkennis: daar zijn encyclopedia beter in, wat je hier leest is 100% ervaringskennis.
- dure boeken: al wat ik kan doorgeven aan ieder die na mij komt, zal daar gratis van genieten.
Wil je echt meer weten over mij (in plaats van over grasparkieten?)
Als kind geboren in België, met in de tuin een grote volière en alhoewel het toentertijd al verboden was… Een lang touw met:
- aan 1 kant ik onder het raam in de slaapkamer en
- aan de andere kant een omgekeerde kolenzeef, en stokje en wat broodkruimels… minuuuuten wachtend tot een vogel de kruimels kwam opeten en trek, stokje weg, zeef over de vogel.
Uiteraard geen zangvogel, meestal een mus of een merel, dus het beestje mocht daarna weer blijgezind verder fladderen in de vrije natuur.
Viel een duif uit de nest (het zijn alles behalve "gediplomeerde" nestbouwers), dan zetten we het beestje weer terug in de nest. Vonden we een nest merels die door een domme schoolmeester aan zijn leerlingen als natuurobject op een wandeling werd verstoord, dan namen we de nest naar huis en probeerden we de kleintjes in leven te houden (meestal tevergeefs hoor). Verstoor de natuur niet, en broeden lukt perfect!
Meer succes hadden we (mijn broers zijn allen vogelaars) wanneer we kauwen die net gingen uitvliegen uit het nest haalden en zelf verder grootbrachten. Vader’s volière was dan weer gevuld met sijsjes, vinken, groenlingen, tjiftjafs…
Houd het groen en respecteer de natuur
Vogels hebben vleugels, dus idealiter laat je elke vogel best vliegen waar hij thuishoort: in de vrije natuur. Denk daarom in je tuin aan nestkastjes en in de winter voerbakjes en drinkbakjes. Gebruik nooit pesticiden, zodat de vogels in jouw tuin alvast gezond groenvoer en flink wat insecten zullen vinden.
Hagen, bermen en bomen vormen de ideale woonplaats voor kleinere vogeltjes. Vooral bermen, hagen en struikgewas verdwijnen hoe langer hoe meer uit ons landschap. Help de natuur en maak je tuin vogelvriendelijk in plaats van een groene gazon aan te leggen. Er bestaan zoveel mooie struiken, sierheesters en kleinfruit voor in je tuin, zodat zowel jij en gevleugelde vrienden ervan zullen genieten.
Wil je toch een grasparkiet als huisdier: boots dan de natuur zo goed mogelijk na thuis: koop er minstens 2, speel en praat er zoveel mogelijk mee en maak ze zo snel mogelijk tam zodat ze op zijn minst in jouw huiskamer kunnen rondvliegen.