Kweken

Grasparkieten kweken is iets wat bijna elke liefhebber vroeg of laat wilt doen. Gewoon een popje en een haantje samen in een kooi zetten zorgt (gelukkig) niet voor jonge parkieten. Er komt wel wat meer bij kijken!

Is kweken met grasparkieten een goed idee?

Voor je uit de startblokken schiet, raad ik je aan om toch even goed na te denken. Grasparkieten kweken is iets dat je best goed overweegt voor je begint. Kweken is zinloos indien je nergens heen kan met de jongen. Een goed legsel kan tot acht jongen voortbrengen en deze jonge grasparkieten willen ook een onderkomen! Je moet dus vooraf al weten waar je de jongen kan huisvesten. Anders kan je achteraf voor een onaangename verrassing komen te staan als je een plekje voor alle parkietjes zoekt maar er geen kan vinden!

Zo, je weet zeker dat de jonge parkietjes een onderkomen hebben dat aan enkele eisen voldoet zoals beschreven op de huisvesting pagina? En je wil nog steeds weten hoe je grasparkieten kweekt? Lees dan zeker verder!

Hoe kweek ik grasparkieten?

Om te kweken heb je dus een popje en haantje nodig. Ikzelf kweek nooit met een popje dat jonger dan 1-1,5 jaar is, of als de parkiet ouder dan vijf jaar is. Een haantje mag zich voortplanten vanaf een tiental maanden.

Het herkennen van een mannetje of een vrouwtje lijkt voor een beginner heel moeilijk, maar het belangrijkste kenmerk vind je op de neus. Boven de snavel bevindt zich de neusdop. Een neusdop heeft twee gaatjes, de neusgaten van je grasparkiet. De neusdop geeft het geslacht van een grasparkiet alsvolgt aan:

 • Als de neusdop blauw is, heb je met een mannetje te maken.
 • Is deze roze tot bruin, dan kijk je naar een vrouwtje.

Bij jonge grasparkieten is deze kleur vaak anders en naar mate de grasparkieten ouder worden, wordt de echte kleur en dus ook het geslacht pas goed zichtbaar. Ook bij sommige mutaties kloppen deze kleuren niet meer door het vele kweken. Het kan dus even duren voor je dit verschil goed ziet.

Als je wil kweken met grasparkieten zal je dit best proberen op een moment dat de dagen ongeveer vijftien uur lang zijn. Als het minder dan vijftien uur licht is, zal de parkiet niet zo snel eieren willen leggen. Er kan eventueel ook met kunstlicht gewerkt worden om de vijftien uur licht per dag te bereiken.

Na wat zoeken op de kalender vond ik dat voornamelijk de periode tussen april en september geschikt is. Maar als je ook nog weet dat in mei elk vogel een ei legt, kweek ik alleen grasparkieten tussen mei en september. Denk er ook aan dat het nadat je wil beginnen, toch nog ongeveer een maand zal duren voor de eerste jongen komen piepen. Er is immers tijd nodig om te paren, om eieren te leggen en daarna ook nog om ze uit te broeden.

Grasparkieten nestkast

Grasparkieten kweken niet als er geen geschikte nestelplaats is. Je moet speciale nestkastjes ophangen in het hok als je wil kweken met grasparkieten. Deze hokjes zijn niet heel groot maar moeten plaats genoeg hebben voor de jongen. Afmetingen voor een nestkastje zijn vaak 15 centimeter breed, 15 centimeter diep en 20 centimeter hoog. Dit kan een beetje meer of minder zijn natuurlijk, ikzelf hang mijn nestkastjes horizontaal, dus meer plaats in de breedte dan in de hoogte. Uiteraard moet het invlieggat groot genoeg zijn.

Grasparkieten maken geen nest zoals vogels in je tuin. De eieren worden gewoon in het nestkastje gelegd zonder veel stro of andere dingen te gebruiken. Dit stamt nog af van hun wilde natuur: grasparkieten gebruiken holtes in bomen om hun nesten te maken en op een beetje schuren met de snavel na, veranderen ze niets aan het interieur. Lui zullen sommigen onder jullie misschien zeggen, maar als er geen nestmateriaal te vinden is, wordt het lastig om een mooi nest te bouwen… Daarom volstaat een houten nestkastje, best met een kleine verdieping naar het midden toe zodat de eitjes daar samen blijven liggen, ideaal om uit te broeden.

Voor het kweken

Voor je jouw parkieten laat kweken kan je best gedurende een week ongeveer eivoer geven op dagelijkse basis. Zorg ook voor voldoende vitaminen. Het is belangrijk dat de grasparkieten zeer gezond zijn en energie genoeg hebben voor ze beginnen te broeden en jongen moeten verzorgen. Zeker het popje heeft veel energie nodig om te broeden. Eventueel kan je ook zorgen voor wat extra kalkopname aangezien de eierschalen veelal uit kalk bestaan en het popje dus kalk nodig heeft.

Als je denkt dat jij en jouw grasparkieten er klaar voor zijn kan je beginnen. Dit doe je door het nestkastje in of aan de kooi te hangen. De grasparkieten hebben dan door dat er gelegenheid is tot voortplanting en zullen vanaf dan beginnen paren. Dit kan natuurlijk ook een hele tijd duren en er is nooit garantie dat er effectief jongen zullen komen.

In tegenstelling tot kippen waar een haan verschillende kippen gaat dekken en dit geregeld doet, blijft een koppeltje grasparkieten samen. Overspel is niet aan de orde en de paring vindt pas plaats nadat er een geschikte nestplaats te vinden is. Wanneer het paartje er klaar voor is, zie je als ze elkaar liefde vertonen en het hof maken. Het mannetje zal het vrouwtje gaan voeren, een vleugel om haar heen leggen… Ze doen op hun manier romantisch!

Na de paring

Nadat de paring geslaagd is, zal het vrouwtje haar eerste van vier tot acht eitjes leggen. Ze vliegt op dat moment nog vaak buiten het nestkastje. Om de andere dag wordt er een eitje gelegd. Als het tweede eitje gelegd is zal het popje beginnen broeden. Na 21 dagen komt het eerste eitje uit. Vervolgens komen de andere eitjes uit, om de andere dag, in de volgorde waarin de eitjes gelegd zijn.

De eerste week zal het popje de jongen voeden met haar kropmelk. Als de kuikentjes dan wat groter worden, zal het mannetje helpen met voeren. Na ongeveer een maand zijn de jongen dan sterk genoeg om buiten het nest te komen kijken. Overnachten doen ze wel nog steeds in hun veilige en vertrouwde nestkastje. Ze leren stilaan echte en harde zaden pellen. Na 7 weken zijn de jongen volledig zelfstandig en kunnen ze het nest verlaten.

Hopelijk gaat het allemaal vlot als je hier zelf mee wil beginnen! De eerste keer wordt waarschijnlijk een hele uitdaging maar de volgende keren zal het veel vlotter gaan! De dierenwinkel in mijn buurt koopt soms jonge grasparkieten en zo kan je dus jonge parkietjes doorverkopen als je zelf geen kennissen hebt die opzoek zijn naar een huisdier. Zorg wel dat je dit op voorhand afspreekt met de dierenwinkel zodat je later zeker je vogels een nieuwe thuis kan geven. Je zal in dit geval wel niet weten waar de vogels terecht komen en niet iedereen wil zijn grasparkieten aan de dierenwinkel geven omdat ze geregeld in een overbevolkte kooi komen. Denk hier dus goed over na of je dit wel of niet wil doen!

Ben je zelf begonnen met kweken, heb je tips voor onze lezers of andere dingen die je wil delen? Voel je vrij om het met een reactie te delen!

184 gedachten over “Kweken”

 1. Hallo,

  Ik heb mijn eerste kweekseizoen met kleine grasparkieten achter de rug.
  Zetten jullie tijdens de rui/rustperiode de mannen en de poppen apart? Ook de jonge vogels? Geven jullie tijdens de rustperiode ook eivoer aan de vogels?

  Alvast bedankt voor de reactie,
  Eddy

  Beantwoorden
  • Je parkieten apart zetten hoeft niet tijdens de rui, wel zorgen dat ze niet dan ook nog eens willen gaan broeden. Door het broedblok weg te nemen, zou je dit meestal kunnen oplossen! Eivoer is tijdens de rui zeker aan te raden, op andere momenten buiten het broedseizoen kan je het een klein beetje geven, maar al te veel is zeker niet nodig.

   Beantwoorden
 2. Hallo Ruben,

  Ook hier 2 broedblokken met kuikens alles gaat goed met de kuikens daar gaat mijn vraag niet over.

  Ik heb een engelse grasparkiet (man) genaamd Toto ongeveer 3 jaar, hij heeft altijd binnen gezeten (los) en is erg tam, keuvelt lekker en noemt constant zijn eigen naam ‘hey toto’ 🙂 ik heb hem sinds een week of 3 ook in voliere gezet in de hoop dat hij wat natuurlijker gedrag gaat vertonen, valt me tegen hij vliegt amper, binnenshuis wel, gaat niet in het nachthok en doet niet echt mee met de andere loopt maar een beetje heen en weer of zit in een hoekje op zijn touwtje, hij komt wel bij me maar springt daarna weer snel op een tak.

  Wat denk jij? Gaat hij uiteindelijk een beetje natuurlijk gedrag vertonen en ook het nachthok in? Of is hij zo ‘verpest’ dat hij dat niet meer gaat leren.

  Groet, Sheila

  Beantwoorden
  • Dag Sheila, dat is een heel moeilijke vraag. Het kan goed zijn dat dit niet snel gaat veranderen, omdat Toto het zo gewoon is. Het kan altijd, dat hij stilaan overneemt van de andere vogels, maar als het na drie weken nog helemaal niet gebeterd is, weet ik niet of dit ooit nog echt verandert. Hij is zo gewoon aan mensen, dat hij wellicht niet zo goed meer met andere vogeltjes kan interageren.

   Beantwoorden
 3. Ik ben zelf weer opnieuw begonnen met de kweek let op met de rechthoekge nestkastjes die je koopt in de winkel dat de holte in de bodem toch wel een halve cm tot cm mag zijn bij 5 cm en hang het kastje licht schuin op naar de holte toe ivm wegrollende eieren ik wissel altijd de eerste 4 eieren uit met nep eitjes en na het 5e ei leg ik ze weer terug zodat de jongen meestal tegelijk uitkomen zodat het verschil tussen het eerste jong en de laatste niet groot is waardoor de overlevingskansen groter worden….. door het verschil in dagen van uitkomst overleven vaak de laatst uitgekomen jongen het niet doordat de eerste jongen al heel gulzig zijn en al groter en vaak ook de laatst uitgekomen jongen vertrappen

  Beantwoorden
  • Houd je de eitjes dan wel warm (en hoe zorg je dan dat ze niet alsnog sneller uitkomen)? Want anders lijkt het me geen goed idee, dan kunnen de jongen toch sterven in het ei?

   Beantwoorden
 4. Hallo,

  Ik heb een prachtige, lieve, redelijk tamme mannelijke grasparkiet Jack van ongeveer 6 maanden oud. Ik wil voor hem graag een maatje en dan het liefs een pop. Hoe en wanneer zou ik dat het best kunnen proberen? Een pop moet minimaal een jaar zijn,

  Beantwoorden
  • Dat maakt eigenlijk niet echt uit. De pop hoeft niet per se een jaar oud te zijn, hoe jonger hoe gemakkelijker meestal. Als je wil kweken is het wel aangeraden dat het popje 1 of zelfs anderhalf jaar oud is, maar als dat niet moet, dan is zo jong mogelijk (maar wel zelfstandig!) het gemakkelijkst om ze aan een nieuwe thuis te laten wennen!

   Beantwoorden
 5. ik heb 2 grasparkieten allebij groen. ik verwacht dat je volgend jaar jongen gaan krijgen ik vraag me af welke kleuren ze zullen hebben. omdat ze groen zijn krijg je dan
  allemaal jongen groenen parkietjes of kan je dan ook blauwe grijze of lichtgroene krijgen

  Beantwoorden
  • Dat weet je niet op voorhand als je de geschiedenis van je vogels niet kent. Het is een heel interessante tak van de biologie vind ik zelf, de erfelijkheidsleer! Afhankelijk van welke kleuren in de genen van je parkieten zitten, kan je dan bepalen welke kleuren mogelijk voorvallen en welke niet. Maar echt zeker weet je het zelden (dan moeten ze 100% zuiver een kleur hebben), dus altijd een leuke verrassing! 🙂

   Beantwoorden
  • Dat is een beetje lastig om zo snel te vinden… Soms heb je dierenwinkels die er overnemen, maar de vraag is natuurlijk of je ze daar wel heen wil brengen. Best eerst iemand zoeken en dan pas laten voortplanten… Maar moest iemand er willen, kan die je altijd contacteren!

   Beantwoorden
 6. Hallo Ruben,
  Wij hebben 2 grasparkieten, een mannetje en een pop. We overwegen om hen een broedgelegendheid te geven. Wij vroegen ons af of eventuele jongen bij de ouders kunnen blijven. Wij zouden er, als het lukt, 2 willen houden. Worden de jongen, na verloop van volwassen worden, niet verstoten? En kun je, als je er maar 2 bij wilt, het teveel aan eieren weghalen en niet uit laten broeden (voor als je van te voren geen nieuw thuis voor de jongen kunt vinden als het er meer zijn)? Stel dat het dan twee popjes zijn, dan heb je dus meer popjes dan mannetjes in de kamervolière. Geeft dat strijd? Bij ‘geen familie’ wel, had ik begrepen.
  We kunnen natuurlijk ook 2 nieuwe parkietjes bij de kweker kopen, maar dan zit je met territorium en wennen/acceptatie, waar ik wat tegenop zie. Hoewel we deze 2 bij de 1e ontmoeting gelijk al bij elkaar in hebben gezet omdat ze zo positief op elkaar reageerden. Ging (en gaat) erg goed. We zijn er nog niet over uit, het geeft misschien ook te veel herrie en werk in huis als je er 4 hebt. We willen de opties goed overwegen voordat we eventueel iets ondernemen.

  Beantwoorden
  • Jongen kunnen bij de ouders blijven, dat vormt normaal geen probleem. Meer popjes gaat dan inderdaad wel problemen geven, dan maakt het allemaal niet meer echt uit of ze al dan niet familie zijn.
   Territorium en wennen heeft hier nog nooit veel problemen gegeven (maar het kan zeker wel voorkomen!), dus dat is zeker een optie. Wat je in dat geval kan doen, is de kooi volledig herinrichten net voor je de nieuwe parkietjes erbij zet, dan zorg je ervoor dat alles nieuw is voor zowel de oude als de nieuwe vogels.

   Beantwoorden
 7. Goedemiddag allemaal
  Ik heb al 1,5 jaar een Grasparkiet haantje en zou wel eens een keer willen
  Kweken, alleen is er een vraagje: stel mijn verwachte popje zou 6 eitje leggen en ik wil maar 1 of 2 baby’s kan in dan 4 eitjes weghalen als ze al is gestopt met leggen ?

  Alvast bedankt

  Vriendelijke groet Julian

  Beantwoorden
  • In principe kan dit wel, ja. Al vervang je dan best de eitjes door nepeitjes heb ik eens horen vertellen. Nog eenvoudiger is dat je mensen kent die de andere vogeltjes graag willen, maar dat is misschien lastig?

   Beantwoorden
 8. Goedemiddag, ons prachtige, lieve popje Snoopy is anderhalf jaar oud en het lijkt ons leuk om haar te laten dekken, als je dat zo noemt. Ik kan echter niet zo snel vinden of er zoiets is bij parkieten dat iemand een haantje aanbiedt om mee te dekken? Of moet je dan zelf een haantje kopen? Weet u het? Vriendelijke groet,

  Beantwoorden
  • Ik heb dit toch nog nooit gehoord. Het probleem is dat je een haantje nodig hebt in de opvoeding ook, om de jongen groot te brengen… Dus dan zou je al een haantje moeten kunnen lenen voor enkele maanden. Daarom zal je om te kweken normaal zelf een haantje moeten kopen.

   Beantwoorden
 9. Ik heb vorige maand mijn eerste koppel Engelse grasparkieten aangekocht. Nu vertelde de kweker ervan, wanneer ik graag nakomelingen wil dat ik de man moet plukken (veertjes rond de geslachtsdelen moet verwijderen) omdat ik anders geen bevruchte eitjes ga hebben. Ik heb dit nog nooit gehoord.

  Beantwoorden
 10. Rubben,

  Ik heb 2 grasparkieten van bijna 4 jaar oud, ze komen uit hetzelfde nest bij aankoop en is eigenlijk een broer en zus.
  Het is een mannelijke en vrouwelijke parkiet, ik zie ze soms weleens paren van korte duur maar dat is nooit gelopen tot een legsel.
  Ik heb ook geen broedblok in de kooi hangen.
  Ze zijn een weekje bij mijn ouders geweest omdat ik op vakantie was, ze hebben de hele tijd vast gezeten in de kooi.
  Nu zijn ze weer een paar dagen terug bij me en hebben ze al een paar keer los gevlogen.
  Het viel me dezer dagen ook erg op dat ze liever in de kooi zijn dan buiten, vooral het vrouwtje. (De mannetje is wel veel buiten).
  Vandaag kwam ik een wit eitje tegen in hun speeltje (kokosnoot waar ze in kunnen kruipen) dit is de eerste eitjes die er ooit gelegd is sinds ik parkieten heb.
  Wat kan ik nu het beste doen ?

  Beantwoorden
  • Als je geen jongen wil, zal je het eitje moeten weghalen, en best ook die kokosnoot, want dat lijkt wel erg veel op een bruikbaar nest… In het andere geval kan je jongen laten grootbrengen en zullen er wellicht nog meer eitjes volgen de komende dagen! Ben benieuwd wat je er mee gaat doen, veel succes in elk geval! 🙂

   Beantwoorden
 11. Hallo!

  Ik heb 2 parkietjes in een kamervoliere.
  Nu wil ik er graag nog een koppel parkietjes bij.

  Alleen vraag ik me af of een kamervoliere groot genoeg is voor meer vogels. Ze gaan over iets meer dan een maand naar een grotere wanneer ik groter ga wonen.
  Ik kan online geen duidelijk regel vinden hoeveel parkietjes er per verblijf kunnen.

  Ook twijfel ik of ik ze laat kweken of er een koppeltje bij koop.
  Ik ben namelijk bang dat ze ruzie gaan maken met de nieuwe parkietjes.

  Ik heb eventueel een kennis met een grote voliere waar de overige jongen heen kunnen. Dus dat is het probleem niet.

  Beantwoorden
  • Het hangt er natuurlijk wat vanaf hoe groot je volière is, om te bepalen hoeveel parkietjes er in kunnen leven. Een eenduidige regel is er niet, is een beetje op gevoel op basis van de grootte van de volière.
   Het kan altijd dat er ruzie gemaakt wordt, dat kan je vooraf moeilijk voorspellen. Ik zou er wel voor zorgen dat er ofwel 2 koppeltjes in komen, ofwel 4 mannetjes, anders vrees ik dat er problemen van zullen komen.

   Beantwoorden
 12. Hallo Ruben,
  Als eerste complimenten voor deze site. Ontzettend veel info te vinden.

  Vorig jaar ben ik begonnen met een vollïere in onze tuin. 2,5 meter breed, overkapt, met daarachter een gangetje en binnenhok, en aan de voorkant nog een deel van 1,80 breed en diep wat niet overkapt is. Nu al de eerste 2 nestjes, die aan het uitvliegen zijn (beginnersfout, had er meteen nestkasten in, vanaf dit jaar, gaan ze er eind september uit). Maar de parkietenbaby’s zijn prachtig! Van een witte met lila staart (mama) en witte met blauwe staart (papa) hebben we 3 witte baby’s en een witte met blauwe staart en een witte met lila staart, dus 5 in totaal. Vroeg me af of dit bijzondere kleuren zijn? En van een ander koppeltje, licht gele mama en groen met blauwe met gele kop (papa) hebben we 3 baby’s lila met gele kop en 1 lichtgele baby, 4 in totaal van dit koppeltje. Vindt het zo bijzonder die kleuren, ook de lila met gele kop. Als het me lukt zal ik binnenkort wat foto’s maken en naar je opsturen als je dat leuk vindt? Er gaan 2 jonkies naar onze dochter, de rest blijft bij ons. Kan er echt zo van genieten, uren naar kijken ook! Overigens zit er bij ons een vogelspeciaalzaak waar ik eventueel jonge parkieten aan kwijt kan, maar dat is bij ons nu nog niet aan de orde. Maar met je eens, dat als je gaat kweken, je zeker moet weten dat je zelf plek genoeg hebt, of dat je ze kwijt kunt. Anders niet aan beginnen. Bij ons is het overigens echt als hobby, stoppen de vogels niet apart ofzo om op kleur te kweken. Gewoon zoals in de natuur, ze zoeken zelf hun partner uit, en nestkasten hangen in de volïere, dus niet apart. (Wel dus geleerd dat je de nestkasten weg moet halen in het najaar, en pas in het voorjaar terug). We zijn begonnen met 4 poppen en 4 haantjes, wel van 3 verschillende kwekers. Vraag me nu wel af of die jongen het niet met broertjes en zusjes gaan doen straks, en of dat kwaad kan? Hoor graag van je, alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Leuk verhaaltje, dankjewel voor je reactie! Altijd leuk om zo’n positieve dingen te lezen! 🙂

   Ik zou inderdaad wel zorgen dat je broertjes en zusjes niet als koppeltjes laat kweken, dat is niet goed voor het nageslacht. Zorgen dat er in die gevallen zeker geen nestkastjes in de buurt zijn!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.