Deze pagina is voor de echte vogelliefhebber, iemand met (interesse in) een eigen volière! Lekker groot, veel plaats voor dieren en liefst veel mooie vogels, misschien zelfs wel heel exotische en zeldzame exemplaren… maar wat is nu een goede volière? Lees rustig verder!
Uitzicht ideale volière
Een volière kan sterk variëren in grootte en daarom kan de indeling sterk veranderen. Voor kleine, verplaatsbare volières is het uitzicht eerder zoals dat van een heel ruime vogelkooi. Hier bespreek ik daarom het uitzicht van grotere volières.
De bodem van deze grote vogelwoningen is normaal uit beton gemaakt. Dit beton zorgt ervoor dat er gemakkelijk schoongemaakt kan worden door er bijvoorbeeld met een schuurborstel over te gaan. Ook houdt het een groot deel van het ongedierte buiten. Muizen en mollen zullen niet kunnen graven onder je vogels en dat wil je zeker vermijden! Niet enkel om ziektes te vermijden… want hoe zou je het zelf vinden als deze beestjes onder je bed of bank doorliepen tijdens je middagdutje… niet zo tof!
Door de omvang is er plaats om planten in het vogelverblijf te zetten. Meestal staan deze echter in een pot of bak doordat ze op de betonnen ondergrond staan. Je kan ze zo ook gemakkelijk verplaatsen wat zeker een voordeel is wanneer de grote schoonmaak gebeurt. Planten die je niet zelf in de volière hebt gezet, wil je er ook uit houden. Zorg er daarom voor dat er geen struiken dicht tegen je volière aangeplang worden en houd de grond een halve meter of breder zuiver van alle begroeiing. Dit kan veel ongedierte en mogelijk giftige planten bij je vogels vandaan houden!
Onderdelen typisch voor een volière
Enkele delen zijn zoals deze van een vogelkooi: zaad, groenten en fruit wordt door haast iedereen in een schaaltje geserveerd. Water kan ook in een schaaltje, al wordt het water zo sneller vies dan in speciale drinkbakjes. Deze bakjes kan je dan aan de wanden vasthangen. Ook een schaaltje met water waar je volièrevogels in kunnen baden is leuk, zeker in de zomer.
Een nachthok
Elke volière heeft nood aan een nachthok. In de zomer kunnen de vogels wel buiten overnachten, maar er zijn er ook die de beschutting van hun nachthok opzoeken om op stok te gaan. In de winter is het echt noodzakelijk dat de vogels op een warmer plekje kunnen zitten. Een goede verzorging van je vogels in de winter kan je op een andere pagina vinden: volièrevogels in de winter.
Nestkastjes
Wil je graag kleine vogeltjes zien opgroeien? Dan zal je een knus plekje voor de ouders en de jongen moeten voorzien. Nu is het voor elke vogelsoort wat anders, maar vaak wordt elk broedpaartje apart in een “broedhok” gezet waar ze wat ruimte voor zichzelf hebben. Ook wordt het nestkastje hierin opgehangen. Zo worden ze niet gestoord door alle andere vogels in de volière.
Een sluis
Misschien is een sluis niet in ieders ogen noodzakelijk, maar zo denk ik er wel over. Je wil toch zeker niet dat je vogels uit de volière ontsnappen? Daarom maken we een sluis. Door binnen te gaan in de sluis en de buitendeur te sluiten, kan je verhinderen dat er een gemakkelijke ontsnappingsroute ontstaat. Er blijft zo steeds een uitgang gesloten terwijl je zelf naar de vogels toegaat.
Een volière kopen
Ik zou veel raad willen geven, maar dit is helaas een lastig stukje. Je kan niet zo eenvoudig overgaan tot aankoop. Misschien vind je wel een dierenspeciaalzaak die kant en klare volières verkoopt zoals ikea-pakketjes. Toch gaat dit, voor zover ik weet, zeldzaam zijn. Misschien kan je op een tweedehandswebsite wel enkele volières vinden die mensen thuis hebben staan en waar ze vanaf willen. Misschien kan je er zo eentje op de kop tikken! Met een klein beetje timmerwerk krijg je hem mogelijk weer in elkaar.
Toch worden de meeste volières zelf gebouwd. Ofwel doe je dit zelf met een plan dat je op het internet vindt of zelfs zelf uittekende, ofwel doe je het met hulp van vakmensen. Zelf de handen uit de mouwen steken is toch echt een aanrader, je zal nog meer van je volière houden!
Heb je zelf ervaringen of tips? Laat gerust iets weten in de reacties!