Huisvesting

Indien je grasparkieten in huis wilt nemen zal je de geschikte huisvesting voor grasparkieten moeten zoeken. Wat heb je allemaal nodig om je huisdieren een zo goed mogelijk onderkomen te geven?

Hieronder lees je meer over de eisen waaraan een geschikte vogelkooi moet voldoen, welke takken dienst kunnen doen als zitstok en welke speeltjes je voor je parkieten kan kopen.

Wat is een goede vogelkooi voor grasparkieten?

Vogelkooi
Wist je dat om je vogels zo vrolijk en gezond mogelijk te houden, je ideale vogelkooi best breed en rechthoekig is? Lees hier meer tips over wat er in de kooi moet en waar je ze best gaat kopen voor welke prijs.

Grasparkieten zijn vogels die liefst een kooi met horizontale spijlen hebben. Deze papegaaiachtige klimt graag langs de randen van de kooi omhoog en omlaag. Indien de kooi verticale spijlen heeft, zal de parkiet weinig grip hebben op de rand en er langs af glijden.

Een vogelkooi is liefst zo groot mogelijk. Een kooi van 50 centimeter tot één meter breedte is aangeraden. Hoe meer ruimte je aan je vogels geeft, hoe gezonder deze zullen blijven. Net zoals voor mensen, is ook voor grasparkieten lichaamsbeweging belangrijk, hou hier dus liefst rekening mee bij het aanschaffen van een kooi.

Welke bodembedekking voor grasparkieten?

Nadat je een kooi hebt aangeschaft, zal je ook een bodembedekking moeten voorzien. Hier zijn enkele mogelijkheden:

  • Schelpenzand: dit is de oudste variant. Dit is wit zand met kleine stukjes schelpen er doorheen gemengd. Deze schelpjes zijn een bron van mineralen voor vogels. Dit zand heeft een typerende geur maar je zal dit nooit van op een afstand ruiken. Enkel vlak bij de kooi zal je de geur kunnen waarnemen. Persoonlijk vind ik de geur van schelpenzand niet storend. Er zit anijs in verwerkt en dat neemt geurhinder weg. De geur verdwijnt ook snel nadat het zand uit de zak gehaald is. Tot nu toe is er nog niemand onze woonkamer binnengekomen die zei dat het er stonk. Het enige nadeel van dit zand is dat sommige mensen er allergische reacties op kunnen vertonen.
  • Houtschilfers: sinds relatief korte tijd wordt dit meer en meer gebruikt. Het heeft als voordeel dat het minder vaak allergische reacties te weeg brengt. Maar er is wel het nadeel dat er geen mineralen inzitten die de grasparkieten goed kunnen gebruiken. Indien je toch voor houtschilfers kiest, moet je dus rekening houden met een vervangend middel om de parkieten toch voldoende voedingsstoffen te geven.
  • Krantenpapier: dit wordt geregeld gebruikt, maar is niet erg aan te raden ook al is dit de makkelijkste manier om de kooi schoon te maken. In de inkt op dit papier zitten namelijk schadelijke stoffen die zeer slecht zijn voor jouw grasparkieten! Het is dus beter om voor een van de andere opties te gaan, tenzij je er zeker van bent dat er geen schadelijke inkt gebruikt werd. In dat geval is deze optie zeker aan te raden.

Zitstokken

Parkieten zitten ongeveer de hele dag op hun zitstokken, behalve op de momenten dat ze eten, drinken, vliegen of rondkruipen. Het is dus vanzelfsprekend dat het zeer belangrijk is om de juiste stokjes aan te schaffen!

Een goede zitstok heeft een variabele dikte. Indien alle stokken dezelfde doorsnede hebben, zullen je vogels snel last krijgen van hun spieren in de pootjes en ook van eeltknobbeltjes. Dit moet natuurlijk vermeden worden door de juiste zitstokken. De diameter van de zitstok is best zo groot dat bij het omklemmen van de stok, de teentjes naar voor en die naar achter elkaar niet raken.

Ook is het belangrijk om stokken te vinden met een ruwe bast. De meeste zitstokken die in de winkel te vinden zijn, zijn vrij glad aan de buitenkant. Dit leidt tot problemen met de nagels. Deze zullen dan veel te lang worden en dan dienen deze geknipt te worden. Zelfs met stokken van verschillende dikten en met een ruwe bast krijgen sommige parkietjes nog last van te lange nagels. Dit is echter voor elke vogel anders, twee parkietjes zitten hier samen in een kooi en de ene heeft nooit last van lange nagels, de andere moet zo nu en dan eens gevangen worden om de nagels kort te houden.

Zitstokken kan je kopen in een dierenspeciaalzaak, maar je kan er ook zelf voor zorgen! Heb je bomen in de tuin? Is er een bos in jouw buurt? Dan kan je ook daar op zoek gaan naar een zitstok. Let wel op met takken die in de buurt van een autosnelweg of andere grote en drukke wegen te vinden zijn. Deze kunnen veel roetdeeltjes bevatten wat dan weer slecht is voor de gezondheid van grasparkieten.

Deze natuurlijke zitstokken zijn de favoriet van mijn parkieten. Vanaf het moment dat die stok in de kooi kwam, zaten ze bijna altijd op die stok. Eerst zullen alle zijtakjes er aan geloven waardoor je parkieten zich kunnen vermaken met sloopwerk, de favoriete bezigheid van elke grasparkiet. Later is het gewoon een stok zoals een andere maar dan wel eentje die aan de wensen van de mini architecten voldoet! Geregeld deze stokjes vervangen kan dus zeker geen kwaad, de parkieten zullen met veel plezier weer geen slopen.

Speeltjes voor grasparkieten

De meeste mensen denken dat grasparkieten liefst zoveel mogelijk speeltjes willen omdat ze zich anders vervelen. Dit is helemaal niet waar!

Indien je een berg speeltjes aanbrengt in de kooi ontneem je hen veel lichaamsbeweging. Als hun luchtruim volhangt met allerlei speelgoed hebben ze helemaal geen plaats meer om te vliegen! En het blijven nog steeds vogels die graag hun vleugels gebruiken. Enkele speeltjes kunnen altijd, zoals een spiegeltje, een belletje, een schommeltje… We proberen in onze kooi steeds het midden open te houden zodat ze daar van de ene naar de andere kant kunnen vliegen en dat gebeurt ook zo nu en dan wanneer eentje energie te veel heeft. Je kan dus best wat experimenteren met de inrichting van je kooi.

Geschikte speeltjes zijn spiegeltjes, schommeltjes, touwen en ja, zelfs wc-rolletjes om te slopen! Toch hangt het van je grasparkieten af welke speeltjes geschikt zijn. Mijn eigen vogels zijn bang van alles met een felle kleur, dus onze gekleurde schommel? Die is na een tijdje uit de kooi gehaald… Het belletje onder de spiegel is dan wel weer het favoriete voorwerp geweest… of toch tot het er af ging! Alles moet kapot met hun snavel en liefst zo snel mogelijk. Let dus een beetje op dat wanneer er scherpe voorwerpen tevoorschijn komen, je deze uit de kooi verwijdert.

Houdt dit wel in je achterhoofd: het leukste speeltje dat een grasparkiet kan hebben, is een soortgenootje! Twee parkieten zitten de hele dag achter elkaar aan en fluiten naar elkaar en met elkaar. Dit is iets dat geen enkel kunstmatig gemaakt voorwerp kan evenaren.

Tot slot is ook eten voor de grasparkieten noodzakelijk. Voor informatie over het voer voor grasparkieten kan je op de pagina over voeding terecht.

Waar plaats ik de vogelkooi het best?

Als je een kooi hebt, komt er al snel een volgende vraag naar boven: waar plaats ik best de vogelkooi?
Het beste is om een vogelkooi ergens in huis te plaatsen waar er minstens één zijde is die tegen de muur staat. Dit mogen er ook twee zijn. Als je dit niet doet, voelt je grasparkiet zich sneller bedreigd door de omgeving. Een muur aan een kant betekent immers dat er langs die zijde geen gevaar dreigt. Let er ook op dat je de vogelkooi niet op een plek in volle zon plaatst. Dit vinden ze helemaal niet leuk. Wij hebben in de winter, wanneer de zon laag staat, een beetje zon tot aan de kooi. Op het moment dat de parkieten in de zon komen te zitten, verhuizen ze meteen naar een plekje zonder zon.

Ook is het belangrijk om erop te letten dat er geen tocht is. Grasparkieten kunnen namelijk verkouden worden hierdoor en voor vogels kan dit fataal worden.

Nu weet je wel hoe de vogelkooi moet staan, maar waar is de beste plaats voor een vogelkooi nu?
Voor jou en jouw grasparkieten is het natuurlijk het leukste als je elkaar vaak ziet. Een grasparkiet houdt ervan om veel beweging in de omgeving te hebben. Het is dus zinloos om grasparkieten op je slaapkamer te hebben als je daar nooit bent overdag op de momenten dat ze wakker zijn. Bovendien worden grasparkieten actief vanaf dat er daglicht komt. Op de slaapkamer zal je dit waarschijnlijk niet in dank afnemen als dit reeds vroeg in de ochtend is.

De beste plaats is dus voor veel mensen in de woonkamer. Hier is vaak de meeste beweging en zo kunnen de grasparkieten alles zien gebeuren rondom hen. Vlak naast de televisie is wel af te raden. Ze kunnen namelijk aardig schrikken als er opeens veel lawaai uit de televisie komt, zoals geweerschoten. En hevig schrikken kan bij grasparkieten een spontane hartstilstand veroorzaken. Ook zou je het niet appreciëren als de televisie luid opstaat terwijl je zelf probeert te slapen, dit is niet anders voor jouw parkieten!

Sommige mensen zouden grasparkieten ook graag in de keuken hebben. Dit is echter geen goede plek als je bakt met de zogenaamde ‘antikleefpannen’. Deze teflonpannen laten bij hoge temperatuur teflongassen vrij die schadelijk zijn voor grasparkieten. Dit is ook het geval als je aan het strijken bent. Beter om dit dus te vermijden vlak langs je geliefde grasparkieten!

Als het mogelijk is, is het best om de vogelkooi op ooghoogte te plaatsen en zeker niet op de grond. Grasparkieten hebben in de natuur voornamelijk vijanden uit de lucht, en alles wat van boven hen komt bezorgt hen dus angst. Mensen die gewoon eens met de parkieten gaan spreken, vormen dus evengoed een bedreiging als de kooi op de grond staat! Vandaar dat een goede plek voor je vogelkooi wat hoger is zodat ze een mooi uitzicht over de ruimte hebben.

Tip: In de zomer is het ook leuk om de grasparkieten mee naar buiten te nemen. Let wel op dat er geen katten of honden in de buurt rondlopen! In een onbewaakt moment is een ongeluk dan snel gebeurd.

Probeer de vogelkooi uit de wind te zetten en liefst in de schaduw. Uit eigen ervaring is het me opgevallen dat onze grasparkieten steeds voor schaduw kiezen als we hen op de grens met de zon zetten. Je kan dit zelf met je eigen vogels uittesten door de kooi een tijdje half in de zon en half in de schaduw te zetten. Verkiezen ze de schaduw? Dan ken je in de toekomst de kooi dus best in de schaduw plaatsen. Buiten amuseren parkieten zich zeker! Ze horen andere vogels in de tuin en gaan tegen hen op fluiten. Ze worden altijd helemaal gek van plezier als ze net buiten komen, wat zeer leuk is om te zien. Ook komen andere vogels, merels, duiven… al eens kijken naar onze vogels. De grasparkieten zijn dan erg geïnteresseerd in de andere vogels en kruipen helemaal naar die kant van de kooi.

Grasparkieten huisvesting: grote volière

Volière

Sommige mensen zoals ik, willen vogels niet enkel in huis houden. Wil je liever (ook) een (grote) volière in je tuin of op het terras? Dit is zeker mogelijk.

Veel mensen vragen zich dan af welke andere volièrevogels bij grasparkieten gezet mogen worden. Grasparkieten zijn vrij taaie vogels. Ze kunnen zelf wel tegen de meeste andere vogels hun mannetje staan.

Grasparkiet in voliere
Bang dat je parkieten het buiten te koud zullen hebben in de winter in de volière? Lees hier hoe jij je grasparkieten lekker warm en gezond zal overwinteren.

Toch is het niet goed om grasparkieten met kanaries samen te zetten omdat kanaries niet tegen de kracht van de grasparkieten opkunnen. Zebravinkjes zijn zelf sterker dan kanaries en zij kunnen dus met grasparkieten samengehouden worden.

Valkparkieten worden vaak aanzien als sterke vogels, maar ondanks het verschil in grootte, zijn grasparkieten veel krachtiger. Als de volière niet erg groot is, is het dus beter om de valkparkiet niet met grasparkieten samen te houden. Indien de volière wel groot genoeg is, kunnen de vogels elkaar wat ontwijken en kan het minder kwaad.

Heb je zelf leuke verhalen meegemaakt of heb je tips die je wil delen in verband met de huisvesting van grasparkieten? Laat gerust een reactie achter!

105 gedachten over “Huisvesting”

  1. Hallo Ruben, mijn grasparkietje is 4j en zeer tam, maar door het coronavirus ben ik tijdelijk weg uit mijn ouderlijke huis. Mijn vraag is zal hij treuren omdat hij mij een tijdje niet meer ziet? Hij krijgt wel heel veel aandacht van mijn ouders. Ze zijn er constant mee bezig. Wat ik mij ook afvraag beseft mijn parkietje hoelang het mij niet ziet of maakt dit niet uit of het nu 3d is of 3mnd, is hij mij vergeten van zodra hij mij niet meer ziet?

    Beantwoorden
    • Treuren gaat een parkietje niet doen volgens mij, zo’n emotionele band hebben ze wellicht niet opgebouwd met mensen. Zolang je ouders het vogeltje veel aandacht geven, zou hij ook wel tam moeten blijven. Normaal herkent hij je nog wel na enkele dagen of weken. Hoe sneller hoe beter, natuurlijk, maar wie weet dat zelfs drie maanden geen probleem vormt? Dat weet ik zelf ook niet zeker. Ben zelf wel op vakantie geweest voor 2-3 weken en dat was zeker geen probleem!

      Beantwoorden
  2. Hoi Ruben,

    ik ga binnenkort mijn eerste grasparkiet kopen en heb mij al veel verdiept in het onderwerp.
    ik heb echter alleen nog 2 vragen,
    1: is een kooi van 60×32.5×57.5 cm groot genoeg?
    2: kan je een grasparkiet halen bij een grote dierenwinkel zoals pets place? of is het dan lastig om ze tam te krijgen?
    Alvast bedankt!
    mvg. Stan

    Beantwoorden
    • Dag Stan, leuk dat je eerst veel leest over grasparkieten voor je eentje aanschaft! Die kooi is wel voldoende voor 1 of 2 parkietjes, al is groter uiteraard nooit een probleem. Zijn de spijlen wel horizontaal? Dat vinden ze leuker om op te kunnen klimmen!
      Je kan zeker vogels in zo’n winkel kopen. Ik heb het zelf ooit ook gedaan. Probeer wel goed op te letten dat de vogel er gezond uitziet (staat beschreven op deze pagina hoe je dit kan zien). Om ze tam te maken is het vooral belangrijk dat je ze jong kan kopen. Als ze al enkele jaren oud zijn, ga je ze niet gemakkelijk tam krijgen, maar met vogeltjes van enkele maanden oud, moet dit wel lukken!

      Beantwoorden
  3. Hallo,
    Ik heb 2 konijnen in de voilere, graag zou ik hier ook wat vogels bij in doen. Kunnen hier bijvoorbeeld een koppel valkparkieten en een koppel grasparkieten bij in?
    Graag hoor ik van u

    Beantwoorden
    • Hmmm, moeilijke vraag. Ik heb in het verleden foto’s gezien van parkieten die samen met konijnen spelen. Meestal vormt het geen probleem, als de konijnen niet gaan bijten. Helaas kan het voorkomen dat het konijn eens bijt in een pootje van een parkiet, en dat is uiteraard tamelijk ernstig… Hangt er net vanaf hoe hevig je konijntjes zijn volgens mij.

      Beantwoorden
  4. Beste Ruben,

    Onze 2 grasparkieten (vader van +/-8 en zijn dochter van 2) zijn toe aan een nieuwe kooi, nu was ons oog gevallen op de “Geo” vogelkooi. Ik lees alleen online dat een aantal mensen vinden dat een kooi rechthoekig moet zijn, zodat een parkiet in een hoekje weg kan kruipen bij “gevaar”. Heeft u hier ervaring mee?

    Groeten,
    Rogier

    Beantwoorden
    • Dag Rogier, daar heb ik niet echt ervaring mee. Ik heb wel al vaker ronde kooien gezien, maar of ze echt slechter zijn dan een rechthoekige kooi durf ik niet te zeggen. Ergens klinkt het wel logisch, maar ik zie hier de parkieten niet echt wegkruipen tot in een hoek als ze schrik hebben, meestal beginnen ze eerder hevig rond te vliegen.

      Beantwoorden
  5. Hallo Ruben,

    Momenteel zijn wij bezig met een volière bouwen, ik zit zelf te denken om er parkietjes in te doen.
    Nu zit ik flink te twijfelen over de hoeveelheid vogeltjes ik erin zou doen. 2 is natuurlijk prima en gezellig. Maar een paar meer zou ik gezelliger vinden, MITS zij voldoende ruimte houden om gezond en gelukkig te blijven
    De volière is ongeveer 2,2x1x2m(Lxdxh).
    Natuurlijk voorzien van beschutting tegen de wind, katten&regen een nacht/winterhok en genoeg zit, speel en verstopplekken.

    Beantwoorden
    • Klinkt super leuk! In zo’n volière kan je zeker wel meer dan twee parkietjes houden hoor, dat is echt al een mooie ruimte! Hoeveel vogels je er in wil houden, ga je zelf wat moeten kiezen. Je kan er vast wel 6 of 10 parkieten in houden, want twee meter breed is echt wel een deftige ruimte! 🙂

      Beantwoorden
      • Als je in een grote voliere meerderen kopels parkieten zet,moet je altijd zorgen oneven aantalkoppels in de kooi zet.Bijvoorbeeld 3-5-7-9-en zo verder,dus nooit 2-4-6-of 8 koppels.Waneer je 2-4-of-6 koppels loop je meer kans dat ze onderling gaan vechten.

        Beantwoorden
  6. Hoi Ruben,

    Wij hebben sinds kort 2 grasparkieten. Wat een gezelligheid in huis meteen. Super leuk.
    Ik had alleen een vraag:
    Als bodembedekking hebben we vogelzand, maar dat vliegt alle kanten op. Het ligt overal en op rondom de kooi.
    Is er een veilige bodembedekking die niet zo veel stuift? En vooral veilig is voor de parkieten?
    Ik lees zoveel verschillende reacties ivm de veiligheid van bijvoorbeeld houtsnippers of beuken hout, of corbo snippers.
    Ik weet het niet. Wil wel dat ze happy en veilig zijn.
    Groetjes anita

    Beantwoorden
    • Als je liever geen zand hebt, dan zou ik aanraden om houtschilfers te gebruiken, of van die kleine korrels. In de lokale dierenwinkel gebruiken ze die hier, en dat ziet er ook altijd heel netjes uit, weet alleen niet zeker welk materiaal dat is…

      Beantwoorden
  7. Goeie dag meneer Ruben,

    Ik ben een trotse vogel liefhebber van zangvogels tot aan grasparkieten.
    Wij hebben ocean nu al 3 jaar kregen hem toen hij heeel jong was.
    Ocean is tam, en kwettert/zingt er lekker op los.
    Wij hebben alleen ocean in de kooi heb hier bewust voor gekozen hij krijgt genoeg aandacht van ons en de kinderen en heeft genoeg speelgoed binnen en buiten z’n kooi. (Ocean voetbalt met z’n kopje).
    De vraag die ik voor u heb is dit, er is mij vaak verteld dat ik zijn kooi in de avond met een doek moet dichtmaken zodat hij kan slapen, ik heb echter gemerkt dat hij gewoon slaapt al word en nog tot laat tv gekeken!ik heb dit dus ook nooit gedaan ! Raad u ook aan zijn kooi dicht te maken?

    Beantwoorden
    • Ik heb dit zelf nooit gedaan. Je kan het doen, maar dan heb je weer problemen dat als je zelf wat langer uitslaapt, de vogels in het donker blijven zitten… Daarom zou ik aanraden om het niet te doen en ze gewoon rustig zelf te laten kiezen wanneer ze gaan slapen. En inderdaad, hier slapen ze ook gewoon door de tv heen! Ik probeer alleen te zorgen dat er geen licht vlak langs de vogelkooi aangedaan wordt laat ’s avonds, zodat ze wel echt kunnen slapen als ze dit willen.

      Beantwoorden
  8. Hallo,

    Ik heb een grijs parkietje…. Ze of hij heeft een lichtblauwe neusdop… Dus eigenlijk geen idee of het een dame of heer is. Ik las dat bij de pastels en dus ook muisgrijs de kleur niet altijd het geslacht verklapt….
    Hoe kan ik er achter komen? Want voor deze ben ik op zoek naar een maatje! Ik heb naast deze ook een dame en een heer.
    Of een heer erbij, omdat deze minder agressief zijn?

    Beantwoorden
    • Het is inderdaad heel erg lasig om het geslacht van pastels te achterhalen. Je kan wat afzoeken op fora en hopen om een gelijkaardige vogel te vinden en het zo in te schatten. Maar het blijft erg lastig. Ik kies zelf graag voor twee mannetjes samen als ik geen jongen wil, dan ben je zeker. En zoals je zegt, de kans dat ze agressief worden is ook wat kleiner.

      Beantwoorden
  9. Hallo, ik heb ook een vraag. Ik heb een grasparkiet van 6 jaar. Hij is van mijn tante geweest in het verzorgingshuis waar hij geen aandacht kreeg. Toen zij stierf heb ik hem overgenomen en inmiddels al heel wat woordjes geleerd. Hij is tam, ik krijg ook kusjes maar kan hem niet pakken.
    Nu kan ik een baby grasparkiet krijgen, ook een mannetje. Hij mag over 7 weken het nest verlaten. Ik zou hem heel graag bij mijn grasparkiet ( Kiki) willen zetten. Kan dit? Of moet ik ze eerst apart zetten? Kan het überhaupt wel?

    Beantwoorden
    • Ja hoor, dat kan zeker! Normaal kan je ze wel meteen samenzetten, al kan je altijd op veilig spelen door ze geleidelijk aan te introduceren aan elkaar. Het voordeel van ze niet meteen samen te zetten, is dat je iets geruster kan zijn dat je geen ziektes binnenhaalt op deze manier, omdat je ze ontdekt voor al je vogels besmet worden.

      Beantwoorden
  10. Vraagje
    Ik wil takken in de kooi doen zodat de meiden kunnen bijten, Kun je elke boomtak gebruiken? Wij hebben bv kersenboom , pruimeboom, appelboom . meidoorn…
    kan ik gewoon een tak voor hun in de kooi doen??

    fanm.
    J.

    Beantwoorden
    • Je kan ze niet allemaal gebruiken, maar zeker takken van een appelboom zijn goed! Verder wordt vaak wilgenhout gebruikt, dus dat zou je ook kunnen overwegen.

      Beantwoorden
  11. Hoi
    Ik heb een vraag. Ik heb sinds gisteren 2 jonge grasparkieten. Ze eten zelfstandig. Mij vraag is het normaal fat ze veel slapen? Ik heb net voor de zekerheid dat ze genoeg voeding binnenkrijgen op de salontafel zaadjes en eivoer beetje uitgestrooid en ze hebben lekker gegeten maar zijn ze nu allebij in slaap gevallen Vind ze zo schattig en wil ze niet storen. Maar is dat normaal gedrag?
    En nog een vraag hoe vaak drinken parkietjes ?

    Beantwoorden
    • Ja hoor, dat is zeker normaal. Parkietjes slapen overdag ook heel wat tussendoor, zeker nadat ze wat gegeten hebben. Een beetje zoals ik zelf ook moe word van een goede maaltijd 🙂 Drinken doen ze niet zo vaak, maar enkele keren per dag. Al hangt ook dat van de parkiet (en het weer) af!

      Beantwoorden
  12. Hoi!
    Ik heb sinds 1 1/2 week 2 grasparkietjes (geboren 10/12/20). Ze zijn aardig gewent maar nog wel schrikkerig.
    Vanaf wanneer kan ik het kooitje aan de bovenkant open zetten zodat ze rond kunnen vliegen.
    Daarbij moet ik zeggen dat de een wel al goed kan vliegen maar de ander net begint zeg maar. (Vleugeltjes waren gekortwiekt).

    En hoe krijg ik ze weer in hun kooi terug als ze door de woonkamer vliegen?

    En vliegen ze niet tegen de ramen aan?

    Dank u wel alvast

    Beantwoorden
    • De kooi kan je open zetten vanaf dat je parkieten een beetje handtam zijn. Dit is toch wel handig om ze achteraf terug in de kooi te krijgen, aangezien ze anders voortdurend van je blijven wegvliegen. Ik zou daarom eerst werken aan dit tam maken, en dan pas de parkietjes door de woonkamer laten rondvliegen.
      De eerste keer dat ze rondvliegen, is het inderdaad mogelijk dat ze tegen de ramen aanvliegen. Daarom wordt altijd aangeraden om de gordijnen dicht te doen, zodat ze niet rechtstreeks naar buiten kunnen kijken. Stilaan leren ze de grenzen van de kamer zo kennen, en zo kan je stilaan de gordijnen een klein stukje openlaten. Steeds iets verder, tot ze uiteindelijk volledig open kunnen blijven en je hier niet meer op moet letten. Tegen dat punt weten de parkieten perfect tot waar ze kunnen vliegen zonder hun kopje aardig zeer te doen!

      Ze terug in de kooi krijgen is inderdaad lastig. Je kan dit doen door eten in de kooi te leggen dat ze heel graag hebben. Als je parkieten echt tam zijn, kan je ze in de woonkamer ophalen en op je hand zetten, om ze zo weer in de kooi te zetten. Maar dit duurt meestal wel even, voor je ze zo tam krijgt!

      Beantwoorden
  13. Heey Ruben,
    Is het mogelijk om mijn parkieten in een buiten volière te doen?
    Ze leven al bijna ander half jaar los binnen in een ruime kamer speciaal voor hun. Maar ze lijken mij nog gelukkiger als ze naar buiten kunnen (dan wel in de zomer) ik snap dat ze dan een goed geïsoleerde binnenruimte moeten hebben. Maar kunnen ze dan wel de kou in de winter aan? Omdat ze natuurlijk eerst binnen vogels waren.

    Beantwoorden
    • Als je ze rustig laat wennen aan de koude door zoals je zegt in de winter te starten, kan het geen kwaad hoor! Dan kunnen ze stilaan aanpassen en komt het wel goed hoor!

      Beantwoorden
  14. Hallo Ruben,

    Ik heb veel ervaring met het tam maken van 1 parkiet maar nu ik alleen woon wil ik sowieso 2 parkietjes. Ik heb al contact met een kweker dus dat stuk komt wel goed. Nu twijfel ik erg of ik ze tegelijk aanschaf (en er eerst 1 in aparte kooi zet) om ze dan 1 voor 1 tam te maken en daarna bij elkaar zet. Of dat ik er eerst 1 aanschaf en helemaal aan mij laat wennen en dan nr 2 aanschaf. Het nadeel is dat ik 4 dagen per week werk dus zou het parkietje lange dagen alleen zitten (met radio aan dan wel). Ik ga vakantiedagen opnemen en thuis werken om de eerste tijd veel contact met de vogeltjes te hebben. Wat is wijsheid? En een vraag van andere orde: wat is de minimum temperatuur voor overdag en ‘s nachts voor in huis waar ze zich prettig bij voelen? Alvast bedankt voor de reactie!

    Beantwoorden
    • Het tam maken gaat zeker gemakkelijker gaan als je ze niet alletwee tegelijk in huis neemt. De vraag is natuurlijk hoe lang het zal duren, als je maar enkele weken nodig hebt om hem tam te krijgen en dan al de volgende erbij zet, dan zal hij niet veel alleen zijn, zeker niet als je vaak thuis kan werken. Maar als je over vele maanden of meer dan een jaar spreekt… Dan is het wat minder eenvoudig vermoed ik. Heb je hier al enig zicht op?
      Qua temperatuur maakt het niet zo heel veel uit, parkieten in de buitenvolières kunnen ook tegen enorme schommelingen. Wat vooral belangrijk is, is zorgen dat er geen koude luchtstroom langs de kooi komt bijvoorbeeld, daar kunnen ze snel ziek van worden (maar daar kunnen wij als mensen ook niet goed tegen uiteraard). Wij houden het hier binnen rond de 16 graden ’s nachts, veel lager maakt het ’s ochtends ook voor de mensen in huis onaangenaam 🙂

      Beantwoorden
  15. Hoi,
    Heb een kleine houten volière gekocht van 80x60x177. Tweedehands. Duidelijk te zien dat er parkieten in zaten. Diverse houtdelen zijn aangeklaagd en nu de kooi nog leeg is wil ik deze wat netter maken. Is aluminium een goed idee? Kun je tegenwoordig ook in kleur krijgen en mijn kooi is “rood”. Of beter weer hout.
    Ik denk aan 2 koppels of is dat te weinig of kan dat meer?

    Dank voor je antwoord,

    Beantwoorden
    • Je kan zowel hout als aluminium nemen, enkel opletten dat de verf niet afgaat, dat kan soms giftig zijn.
      Twee koppeltjes moet wel lukken in een volière met die grootte hoor, klinkt leuk! Veel succes!

      Beantwoorden
  16. Hallo Ruben, even een vraag. Ik heb sinds anderhalve maand 2 grasparkietjes. Ze zijn nog niet helemaal tam. Eentje is wel een iets grotere durval dan de ander. Maar ze zijn nu wel redelijk gewend aan de omgeving. Omdat ik voorlopig bij mijn ouders woon, ben ik vaak op mijn (woon)slaapkamer. Ik zou ze graag daar willen houden, zodat ik ze veel aandacht kan geven. Echter lees ik verschillende dingen: dat ze het namelijk leuk vinden om in een drukke en rumoerige woonkamer te leven. Toch heb ik het gevoel dat mijn kietjes wat meer rust toch wel fijn vinden. Wat zou u aanraden: bij mij op de slaapkamer, of beneden in de drukkere ruimte?

    Beantwoorden
    • Zelf ben ik geen voorstander van op een slaapkamer omdat ze zoveel kabaal kunnen maken ’s ochtends voor jij wakker wil zijn. Als ik wakker word boven, hoor ik vaak beneden de parkieten al fluiten in de woonkamer. Dat wil toch zeggen dat dit luid is, en als ik daar naast zou proberen te slapen… Denk niet dat ik dan veel slaap zou krijgen! Wat drukte vinden ze trouwens echt geen probleem, ze kwetteren vrolijk mee. Enkel harde/plotse geluiden kunnen soms zorgen voor paniek, maar meestal gebeurt dat niet vaak?

      Beantwoorden
  17. Hoi Ruben,

    Onze twee stellen grasparkiet leeft in een buitenvoliere van L300, B100, H200.
    Eind zomer twee broedhokjes geplaatst. Beste legsel mislukte omdat het broedhokje door regen een laag water had. Sneu, twee jongen lagen er dood in. Sinds een week of vier heeft het zelfde stel voor de tweede keer een legsel. Nu gezorgd dat het broedhokje droog bleef.
    We hebben vandeweek het hok afgedekt met doorzichtig afdekzeil. Tegen de naderende kou en tocht.

    Maar het gaat natuurlijk nog behoorlijk koud worden.
    Zijn de jongen in dit hok levensvatbaar? Of moeten we een soort van binnenhok maken ?

    Alvast bedankt

    Beantwoorden
    • Denk je dat het altijd ruim boven het vriespunt zal blijven, of zou de temperatuur tot onder het vriespunt kunnen dalen? Als het kouder wordt, dan zou ik toch een binnenhok voorzien (is dan sowieso aan te raden voor je parkieten, niet enkel voor broedende paartjes).

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.