Indien je grasparkieten in huis wilt nemen zal je de geschikte huisvesting voor grasparkieten moeten zoeken. Wat heb je allemaal nodig om je huisdieren een zo goed mogelijk onderkomen te geven?
Hieronder lees je meer over de eisen waaraan een geschikte vogelkooi moet voldoen, welke takken dienst kunnen doen als zitstok en welke speeltjes je voor je parkieten kan kopen.
Wat is een goede vogelkooi voor grasparkieten?
Grasparkieten zijn vogels die liefst een kooi met horizontale spijlen hebben. Deze papegaaiachtige klimt graag langs de randen van de kooi omhoog en omlaag. Indien de kooi verticale spijlen heeft, zal de parkiet weinig grip hebben op de rand en er langs af glijden.
Een vogelkooi is liefst zo groot mogelijk. Een kooi van 50 centimeter tot één meter breedte is aangeraden. Hoe meer ruimte je aan je vogels geeft, hoe gezonder deze zullen blijven. Net zoals voor mensen, is ook voor grasparkieten lichaamsbeweging belangrijk, hou hier dus liefst rekening mee bij het aanschaffen van een kooi.
Welke bodembedekking voor grasparkieten?
Nadat je een kooi hebt aangeschaft, zal je ook een bodembedekking moeten voorzien. Hier zijn enkele mogelijkheden:
- Schelpenzand: dit is de oudste variant. Dit is wit zand met kleine stukjes schelpen er doorheen gemengd. Deze schelpjes zijn een bron van mineralen voor vogels. Dit zand heeft een typerende geur maar je zal dit nooit van op een afstand ruiken. Enkel vlak bij de kooi zal je de geur kunnen waarnemen. Persoonlijk vind ik de geur van schelpenzand niet storend. Er zit anijs in verwerkt en dat neemt geurhinder weg. De geur verdwijnt ook snel nadat het zand uit de zak gehaald is. Tot nu toe is er nog niemand onze woonkamer binnengekomen die zei dat het er stonk. Het enige nadeel van dit zand is dat sommige mensen er allergische reacties op kunnen vertonen.
- Houtschilfers: sinds relatief korte tijd wordt dit meer en meer gebruikt. Het heeft als voordeel dat het minder vaak allergische reacties te weeg brengt. Maar er is wel het nadeel dat er geen mineralen inzitten die de grasparkieten goed kunnen gebruiken. Indien je toch voor houtschilfers kiest, moet je dus rekening houden met een vervangend middel om de parkieten toch voldoende voedingsstoffen te geven.
- Krantenpapier: dit wordt geregeld gebruikt, maar is niet erg aan te raden ook al is dit de makkelijkste manier om de kooi schoon te maken. In de inkt op dit papier zitten namelijk schadelijke stoffen die zeer slecht zijn voor jouw grasparkieten! Het is dus beter om voor een van de andere opties te gaan, tenzij je er zeker van bent dat er geen schadelijke inkt gebruikt werd. In dat geval is deze optie zeker aan te raden.
Zitstokken
Parkieten zitten ongeveer de hele dag op hun zitstokken, behalve op de momenten dat ze eten, drinken, vliegen of rondkruipen. Het is dus vanzelfsprekend dat het zeer belangrijk is om de juiste stokjes aan te schaffen!
Een goede zitstok heeft een variabele dikte. Indien alle stokken dezelfde doorsnede hebben, zullen je vogels snel last krijgen van hun spieren in de pootjes en ook van eeltknobbeltjes. Dit moet natuurlijk vermeden worden door de juiste zitstokken. De diameter van de zitstok is best zo groot dat bij het omklemmen van de stok, de teentjes naar voor en die naar achter elkaar niet raken.
Ook is het belangrijk om stokken te vinden met een ruwe bast. De meeste zitstokken die in de winkel te vinden zijn, zijn vrij glad aan de buitenkant. Dit leidt tot problemen met de nagels. Deze zullen dan veel te lang worden en dan dienen deze geknipt te worden. Zelfs met stokken van verschillende dikten en met een ruwe bast krijgen sommige parkietjes nog last van te lange nagels. Dit is echter voor elke vogel anders, twee parkietjes zitten hier samen in een kooi en de ene heeft nooit last van lange nagels, de andere moet zo nu en dan eens gevangen worden om de nagels kort te houden.
Zitstokken kan je kopen in een dierenspeciaalzaak, maar je kan er ook zelf voor zorgen! Heb je bomen in de tuin? Is er een bos in jouw buurt? Dan kan je ook daar op zoek gaan naar een zitstok. Let wel op met takken die in de buurt van een autosnelweg of andere grote en drukke wegen te vinden zijn. Deze kunnen veel roetdeeltjes bevatten wat dan weer slecht is voor de gezondheid van grasparkieten.
Deze natuurlijke zitstokken zijn de favoriet van mijn parkieten. Vanaf het moment dat die stok in de kooi kwam, zaten ze bijna altijd op die stok. Eerst zullen alle zijtakjes er aan geloven waardoor je parkieten zich kunnen vermaken met sloopwerk, de favoriete bezigheid van elke grasparkiet. Later is het gewoon een stok zoals een andere maar dan wel eentje die aan de wensen van de mini architecten voldoet! Geregeld deze stokjes vervangen kan dus zeker geen kwaad, de parkieten zullen met veel plezier weer geen slopen.
Speeltjes voor grasparkieten
De meeste mensen denken dat grasparkieten liefst zoveel mogelijk speeltjes willen omdat ze zich anders vervelen. Dit is helemaal niet waar!
Indien je een berg speeltjes aanbrengt in de kooi ontneem je hen veel lichaamsbeweging. Als hun luchtruim volhangt met allerlei speelgoed hebben ze helemaal geen plaats meer om te vliegen! En het blijven nog steeds vogels die graag hun vleugels gebruiken. Enkele speeltjes kunnen altijd, zoals een spiegeltje, een belletje, een schommeltje… We proberen in onze kooi steeds het midden open te houden zodat ze daar van de ene naar de andere kant kunnen vliegen en dat gebeurt ook zo nu en dan wanneer eentje energie te veel heeft. Je kan dus best wat experimenteren met de inrichting van je kooi.
Geschikte speeltjes zijn spiegeltjes, schommeltjes, touwen en ja, zelfs wc-rolletjes om te slopen! Toch hangt het van je grasparkieten af welke speeltjes geschikt zijn. Mijn eigen vogels zijn bang van alles met een felle kleur, dus onze gekleurde schommel? Die is na een tijdje uit de kooi gehaald… Het belletje onder de spiegel is dan wel weer het favoriete voorwerp geweest… of toch tot het er af ging! Alles moet kapot met hun snavel en liefst zo snel mogelijk. Let dus een beetje op dat wanneer er scherpe voorwerpen tevoorschijn komen, je deze uit de kooi verwijdert.
Houdt dit wel in je achterhoofd: het leukste speeltje dat een grasparkiet kan hebben, is een soortgenootje! Twee parkieten zitten de hele dag achter elkaar aan en fluiten naar elkaar en met elkaar. Dit is iets dat geen enkel kunstmatig gemaakt voorwerp kan evenaren.
Tot slot is ook eten voor de grasparkieten noodzakelijk. Voor informatie over het voer voor grasparkieten kan je op de pagina over voeding terecht.
Waar plaats ik de vogelkooi het best?
Als je een kooi hebt, komt er al snel een volgende vraag naar boven: waar plaats ik best de vogelkooi?
Het beste is om een vogelkooi ergens in huis te plaatsen waar er minstens één zijde is die tegen de muur staat. Dit mogen er ook twee zijn. Als je dit niet doet, voelt je grasparkiet zich sneller bedreigd door de omgeving. Een muur aan een kant betekent immers dat er langs die zijde geen gevaar dreigt. Let er ook op dat je de vogelkooi niet op een plek in volle zon plaatst. Dit vinden ze helemaal niet leuk. Wij hebben in de winter, wanneer de zon laag staat, een beetje zon tot aan de kooi. Op het moment dat de parkieten in de zon komen te zitten, verhuizen ze meteen naar een plekje zonder zon.
Ook is het belangrijk om erop te letten dat er geen tocht is. Grasparkieten kunnen namelijk verkouden worden hierdoor en voor vogels kan dit fataal worden.
Nu weet je wel hoe de vogelkooi moet staan, maar waar is de beste plaats voor een vogelkooi nu?
Voor jou en jouw grasparkieten is het natuurlijk het leukste als je elkaar vaak ziet. Een grasparkiet houdt ervan om veel beweging in de omgeving te hebben. Het is dus zinloos om grasparkieten op je slaapkamer te hebben als je daar nooit bent overdag op de momenten dat ze wakker zijn. Bovendien worden grasparkieten actief vanaf dat er daglicht komt. Op de slaapkamer zal je dit waarschijnlijk niet in dank afnemen als dit reeds vroeg in de ochtend is.
De beste plaats is dus voor veel mensen in de woonkamer. Hier is vaak de meeste beweging en zo kunnen de grasparkieten alles zien gebeuren rondom hen. Vlak naast de televisie is wel af te raden. Ze kunnen namelijk aardig schrikken als er opeens veel lawaai uit de televisie komt, zoals geweerschoten. En hevig schrikken kan bij grasparkieten een spontane hartstilstand veroorzaken. Ook zou je het niet appreciëren als de televisie luid opstaat terwijl je zelf probeert te slapen, dit is niet anders voor jouw parkieten!
Sommige mensen zouden grasparkieten ook graag in de keuken hebben. Dit is echter geen goede plek als je bakt met de zogenaamde ‘antikleefpannen’. Deze teflonpannen laten bij hoge temperatuur teflongassen vrij die schadelijk zijn voor grasparkieten. Dit is ook het geval als je aan het strijken bent. Beter om dit dus te vermijden vlak langs je geliefde grasparkieten!
Als het mogelijk is, is het best om de vogelkooi op ooghoogte te plaatsen en zeker niet op de grond. Grasparkieten hebben in de natuur voornamelijk vijanden uit de lucht, en alles wat van boven hen komt bezorgt hen dus angst. Mensen die gewoon eens met de parkieten gaan spreken, vormen dus evengoed een bedreiging als de kooi op de grond staat! Vandaar dat een goede plek voor je vogelkooi wat hoger is zodat ze een mooi uitzicht over de ruimte hebben.
Tip: In de zomer is het ook leuk om de grasparkieten mee naar buiten te nemen. Let wel op dat er geen katten of honden in de buurt rondlopen! In een onbewaakt moment is een ongeluk dan snel gebeurd.
Probeer de vogelkooi uit de wind te zetten en liefst in de schaduw. Uit eigen ervaring is het me opgevallen dat onze grasparkieten steeds voor schaduw kiezen als we hen op de grens met de zon zetten. Je kan dit zelf met je eigen vogels uittesten door de kooi een tijdje half in de zon en half in de schaduw te zetten. Verkiezen ze de schaduw? Dan ken je in de toekomst de kooi dus best in de schaduw plaatsen. Buiten amuseren parkieten zich zeker! Ze horen andere vogels in de tuin en gaan tegen hen op fluiten. Ze worden altijd helemaal gek van plezier als ze net buiten komen, wat zeer leuk is om te zien. Ook komen andere vogels, merels, duiven… al eens kijken naar onze vogels. De grasparkieten zijn dan erg geïnteresseerd in de andere vogels en kruipen helemaal naar die kant van de kooi.
Grasparkieten huisvesting: grote volière
Sommige mensen zoals ik, willen vogels niet enkel in huis houden. Wil je liever (ook) een (grote) volière in je tuin of op het terras? Dit is zeker mogelijk.
Veel mensen vragen zich dan af welke andere volièrevogels bij grasparkieten gezet mogen worden. Grasparkieten zijn vrij taaie vogels. Ze kunnen zelf wel tegen de meeste andere vogels hun mannetje staan.
Toch is het niet goed om grasparkieten met kanaries samen te zetten omdat kanaries niet tegen de kracht van de grasparkieten opkunnen. Zebravinkjes zijn zelf sterker dan kanaries en zij kunnen dus met grasparkieten samengehouden worden.
Valkparkieten worden vaak aanzien als sterke vogels, maar ondanks het verschil in grootte, zijn grasparkieten veel krachtiger. Als de volière niet erg groot is, is het dus beter om de valkparkiet niet met grasparkieten samen te houden. Indien de volière wel groot genoeg is, kunnen de vogels elkaar wat ontwijken en kan het minder kwaad.
Heb je zelf leuke verhalen meegemaakt of heb je tips die je wil delen in verband met de huisvesting van grasparkieten? Laat gerust een reactie achter!
heyy, ruben
ik heb nog een vraag over het eivoer, want moet je altijd een beetje in de kooi hebben?
en hoeveel, moet ik dan denken aan een heel bakje of alleen een theelepeltje en hoevaak moet je dat verversen? en eigenlijk heb ik de zelfde vragen over maagliezel, hoe zit dat precies?
Eivoer hoeft niet altijd, als je het geeft tijdens de rui en het broeden is het al goed. Af en toe kan je het anders ook wel eens geven, maar in tegenstelling tot gewoon zaad kan het geen kwaad als dit eens even ontbreekt. Mag uiteraard wel altijd aanwezig zijn als je dat wil! Maagkiezel kan je ook altijd een beetje geven in een bakje, maar ook hier geen ramp als het even ontbreekt. Vooral voor eivoer geldt wel dat het slecht wordt, dus dit niet te lang laten staan. Ik zou het dagelijks verversen, dus geef het dan maar in héél kleine porties. Staat dit ook niet op de verpakking hoe vaak je hem moet verversen?
Hoi
Moeten grasparkieten in hun grote kooi ook een huisje hebben om zich in terug te trekken ?
Dank voor het antwoord alvast!
Judith
Hoi Judith, nee hoor dat hoeft niet! Een huisje klinkt eerder als een nestkastje, en dat heb je enkel nodig als je wil kweken met je parkieten!
Hallo
Mag ik 2 mannetjes en 2 popjes in 1 kooi doen?
Ja hoor, twee mannetjes en twee vrouwtjes samen vormt normaal geen probleem! Zeker niet als je niet meteen overgaat tot kweken, dan is het soms wat lastiger.
Mogen de parkieten in de winter ook buiten
Dat hangt er vanaf hoe je ze de rest van het jaar houdt. Als ze altijd binnen zitten, dan zeker niet. Als ze altijd buiten zitten, kan het wel als je een nachthok en dergelijke voorziet, zodat ze een warmer plekje hebben als het guur weer wordt. Hier vind je meer details over parkietjes in de winter!
Hoi Ruben.
Kunnen twee vrouwtjes grasparkieten bij elkaar?
Ja hoor dit kan zeker! Het kan soms wel problemen geven met eitjes leggen, maar is niet zo veel voorkomend. Twee mannetjes is meestal iets gemakkelijker, dus ik kies meestal daar voor als het gaat!
Graag weet ik of het een slecht teken is als mijn twee parkieten niet samen op 1 stok slapen. Het is een koppeltje. Wel eerst een pop en daarna de man erbij gekomen in een voor beiden nieuwe kooi. Het is geen oorlog maar ook nog geen liefde helaas. Zijn ook pas 3 dagen bij elkaar
Graag verneem ik jouw visie Ruben
Dankjewel
Paul uit Den Dungen
Nee dat is zeker geen probleem hoor! Soms slapen ze graag samen, soms hebben ze liever rust en kiest elk parkietje zijn eigen stekje. Geen zorgen om maken als ze niet dicht tegen elkaar aan kruipen, dat komt namelijk heel vaak voor!
Vraag heb een koppeltje en een mannetje is dat erg heb ze alle 3 gekregen dus wilde ze niet scheiden maar js dat erg als een popje is en 2 mannen
Het is beter om een even aantal te hebben, twee haantjes en twee popjes bijvoorbeeld (of vier haantjes kan ook wel). Oneven aantallen kan soms tot problemen leiden, maar is moeilijk te zeggen op voorhand.
Hey Ruben we hebben 3 babyparkietjes van nu +/- 2,5 weken. Moeten wij op iets letten voor hen als ze willen uit het nestkastje komen? Meer zitstokjes voorzien of dochter bij elkaar hangen. Nestkastje hangt bovenaan in de kooi, ben bang dat de vogeltjes naar beneden gaan tuimelen als ze nog niet kunnen vliegen.
Normaal gezien zou dit vanzelf goed moeten lopen, zou ik me niet te veel zorgen om maken! Spannend hoe het de jongen zal vergaan in de buitenwereld! 🙂
HI Ruben,
Wij hadden twee parkietjes, ééntje (vrouwtje) was ooit uit het nest gewerkt en al een paar jaar geleden overleden,het mannetje is 12 jaar geworden, ons zoontje van 7 was vooral het laatste halfjaar dol op hem en nu mega verdrietig ( en ik trouwens ook, eigenlijk veel meer dan verwacht ).
We zitten er aan te denken om over een paar maanden ( na de zomervakantie ) één of twee parkieten te kopen,maar wat is nou de beste tijd om parkieten te kopen die we ( hopelijk ) zoveel mogelijk handtam kunnen maken?
Hoi Dominique, de tijd van het jaar maakt niet zoveel uit. Wat belangrijker is, is de leeftijd van de parkietjes. Liefst wil je ze als ze net op eigen benen kunnen staan, zo rond de tijd dat ze zeven weken oud zijn. Vroeger kunnen ze nog niet echt voor zichzelf zorgen, maar als je te lang wacht, ga je ze niet meer goed tam krijgen.