Dwergpapegaai

De dwergpapegaai, vaak ook Agapornis genoemd, is de kleinste papegaaiensoort die er bestaat. Een leuk weetje is dat de naam Agapornis van het Grieks komt en zoveel betekend als liefhebben. Leuke naam voor een vogeltje, toch? In het Engels worden deze vogeltjes ook wel lovebirds genoemd, sterk gelijkend op de Griekse naam! En als ik de vogeltjes bezig zie met elkaar, twijfel ik geen seconde of deze namen een juiste beschrijving zijn! Hier lees je hoe dat komt samen met alle andere informatie die je nodig hebt om ze goed te verzorgen.

Twee knuffelende agapornissen

De groene dwergpapegaai geniet terwijl de gele de veertjes op zijn kopje verzorgt. Schattig toch?

Een overzicht:

Kenmerken van de dwergpapegaai

De dwergpapegaai is een klein vogeltje, dat maar rond de vijftien centimeter lang is van kop tot staart. Dit zorgt dat het een van de kleinste papegaaiensoorten is. Behalve de missende lengte, is ook de staart erg opvallend, in de zin dat deze bijna onbestaande is. Het staartje is een heel kort stompje en lijkt dus helemaal niet op die van grotere papegaaiensoorten. De eerste keren dat ik deze vogeltjes zag, dacht ik eigenlijk dat hun staart afgeknipt was… Maar dit is dus volledig natuurlijk!

Groene dwergpapegaaien op een boomstam

Vier dwergpapegaaien zitten wat te rusten om een boomstam.

Als je naar de snavel kijkt, valt het zeker op dat deze tamelijk groot is ten opzichte van de lichaamsgrootte. Beter geen vingers tussen steken…
Het verenkleed van de dwergpapegaai is meestal groen op het buikje, met een hele regenboog aan andere kleurtjes erdoor verweven, zeker voor hun bovenlichaam. Mogelijke kleuren zijn rood, oranje, geel, blauw, zwart, bruin, grijs… Voor ieder wat wils! De varianten met groen, geel en rood zijn het gemakkelijkst te vinden in de lage landen, maar bij echte kwekers vind je vast ook andere variëteiten!

Leefgebied van de Agapornis

In tegenstelling tot de vele parkietensoorten die beschreven worden op deze website, komt de Agapornis eens helemaal niet uit Australië! Dwergpapegaaien leven van nature net in Afrika, namelijk in het gebied tussen Ethiopië en Congo. Ook op Madagaskar kan je een specifieke soort terugvinden. Daarnaast zijn er ook wilde dwergpapegaaien te vinden in Zuid-Afrika.

Hoewel Afrika de enige plek is waar dwergpapegaaien van nature voorkomen, zijn er ondertussen ook wilde, of misschien beter verwilderde, populaties te vinden in andere landen. Zo zijn er enkele in Australië te vinden rond Melbourne. In Amerika vind je ze ook terug in enkele grote steden zoals Phoenix en San Diego, maar ook hier gaat het om vogels die vroeger in gevangenschap leefden maar uit hun vogelkooien ontsnapt zijn en in staat zijn gebleken om voort te planten en eten te vinden in het wild.

Het landschap waar ze van nature in voorkomen is ook zeer divers. Zo leven sommige soorten in de savanne, terwijl andere soorten liever aan de rand van de woestijn of in bossen vertoeven. Behalve dan ontsnapte vogels, die houden van steden met de bijhorende boerderijen, parken en zelfs tuinen!

Twee agapornissen op een takje

Twee agapornissen zitten samen op een takje.

Voeding van de Agapornis

Dwergpapegaaien gaan in kleine groepjes op zoek naar hun eten. Ze eten allerhande soorten fruit, afhankelijk van wat ze kunnen vinden in hun omgeving. Ook groenten staan op het menu. Grassen en verschillende soorten zaden worden ook zonder mopperen naar binnen gewerkt.
Bijzonder is dat de zwartvleugelagapornis, een bepaalde soort die in Ethiopië rondvliegt, ook insecten eet, al houden ze ook heel erg van vijgen. De zwartkraagagapornis is hier wel heel extreem in, want hij wil enkel vijgen die uit zijn leefgebied komen! Dit maakt het natuurlijk lastig om aan hun eisen te voldoen in de lage landen, waardoor ze niet zo’n geschikte vogels zijn om als huisdier te houden.

Voortplanting bij de dwergpapegaai

Heel bijzonder aan Agapornissen is dat ze monogaam zijn, ze hebben met andere woorden maar één partner voor hun volledige leven en zijn hier zeer trouw aan! Om hun band te versterken, zijn er koppeltjes die elkaar voeden. Andere koppeltjes Agapornissen gaan verder, zij zingen voor elkaar of doen zelfs een dansje! Niet slecht voor een vogeltje, toch?

Bij het nestenbouwen doen deze vogeltjes nog iets bijzonder… Hoewel ze ook nestmateriaal verzamelen in de omgeving om dit vervolgens in hun snavel naar het nest te vliegen, gaat de perzikkopagapornis een stapje verder! Deze soort verzamelt nestmateriaal in de veren van hun achterwerk! Best origineel als je het mij vraagt. Deze soort is toevallig een van meest gehouden soorten in gevangenschap… Als je dit ooit al hebt gezien of op foto kon vastleggen, aarzel dan niet om me te contacteren, ik zou hier graag meer over weten, het zelf eens zien en met de andere lezers willen delen!

Eens er dan een nestje is, legt het vrouwtje om de andere dag een eitje tot ze er zo’n vier tot zes gelegd heeft. Dan vindt ze het wel goed geweest, en begint ze aan het uitbroeden voor de volgende drie weken. Daarna hebben de jongen nog ongeveer een maand nodig voor ze uit het nest vliegen en rond deze tijd worden ze ook zelfstandig.

Een dwergpapegaai als huisdier

Twee agapornissen bestuderen elkaar

Twee agapornissen zoeken contact met elkaar door de afsluiting heen.

Zou je het geweldig vinden om thuis lovebirds te houden op basis van de vorige beschrijvingen? Of misschien alleen al voor hun naam? Dan heb ik goed nieuws! Dwergpapegaaien zijn uitermate geschikt als huisdier en zijn dus ook heel populair. Hoewel de grasparkiet nog meer als huisdier gehouden wordt, kan je in de meeste dierenwinkels terecht om deze vogeltjes te vinden, alsook allerlei speeltjes voor hen!

Het geweldige aan de agapornis is dat hij kan leren spreken, of beter gezegd woorden kan nabootsen zoals sommige grotere papegaaiensoorten. Ze zijn ook erg leuk om naar te kijken als je ze als koppeltje hebt, gewoon omdat ze zo verliefd met elkaar bezig zijn. Bedenk wel dat ook deze vogels tamelijk oud kunnen worden, zo’n twintig tot zelfs dertig jaar! Je zal dus wel een lange tijd voor hen moeten zorgen. Lovebirds houden ook van aandacht, dus als je maar beperkte tijd hebt, hou je beter minstens twee papegaaitjes zodat ze gezelschap hebben. Dit is eigenlijk altijd een goed idee, want zoals de naam dus zegt, zijn ze graag samen met een soortgenootje. Tot slot kunnen ze erg veel lawaai maken, vaak leuk gekeuvel maar op sommige momenten kunnen ze ook echt vervelend krijsen, dus weet waar je aan begint!

Huisvesting

Hoewel de naam dwergpapegaai correct aangeeft dat het kleine huisdieren zijn, hebben ze toch wel wat ruimte nodig om gezond te blijven. Ze willen graag rondkruipen en rondvliegen, dus geef ze zeker voldoende ruimte. Hoe groot moet een vogelkooi voor agapornissen dan zijn? Wel, algemeen wordt aangeraden om toch rond de 100cmx100cmx100cm te gaan (dus een kooi van een meter diep, een meter hoog en een meter breed per dwergpapegaai). Een koppeltje houden in een kooi van deze grootte is ook zeker nog wel doenbaar, maar voor meer vogels ga je toch best een grotere vogelkooi aanschaffen als je je huisdiertjes gezond wil houden.

Dwergpapegaaitjes met speeltjes

Agapornissen hebben nood aan speeltjes om zich bezig te houden, zoals het touw dat je hier kan zien.

Agapornissen hebben een actieve levensstijl, dus zorg dat ze deze kunnen uitvoeren! Als ze niet de nodige attributen krijgen, kunnen ze heel ongelukkig worden en slecht gedrag aanleren, bijvoorbeeld veren plukken of erg veel kabaal maken. Dit afleren is erg moeilijk, dus vermijd het liefst gewoon vanaf het begin. Je kan je dwergpapegaaien ontzettend blij maken met allerhande takken van verschillende diktes. Verschillende diktes zorgen ervoor dat de spieren in de pootjes niet overbelast geraken en helpt om de nagels te doen afslijten. Dit is zeker nodig, aangezien de nagels (alsook de snavel) tijdens hun hele leven blijft groeien!

Verder zorg je best voor wat speeltjes, bijvoorbeeld schommeltjes, touwen… En dus takken om in te bijten. Meestal wordt voor dwergpapegaaien aangeraden om wilgentakjes te gebruiken. Heb je zelf zo’n boom in de tuin staan, niet al te dicht bij de straat? Dan kan je vaak verse takjes geven, dat zullen je papegaaitjes geweldig vinden! Indien niet, kan je ook terecht in de meeste dierenwinkels, daar liggen ook vaak wilgentakken of andere takken van natuurlijk hout om je vogels mee te plezieren.

Voeding

De juiste voeding voor je Agapornissen is misschien wel het belangrijkst om je vogels gezond te houden. Wat eten ze nu juist in gevangenschap? Wel, een zadenmengeling is ongetwijfeld de basis. Deze mengeling is best de mengeling voor kleine papegaaien. Je lokale dierenwinkel kan je hier ongetwijfeld bij helpen. Sommige vogels hebben de slechte gewoonte om bepaalde zaadjes er uit te eten, maar de rest te laten liggen. Je kan dit (deels) oplossen door niet te snel de zaadmengeling te vervangen, omdat ze dan gedwongen worden om ook eens de andere zaden op te eten. Dit zorgt voor een meer gevarieerde voeding. Toch zal dit het niet altijd oplossen, aangezien je uiteraard je papegaaitjes niet wil uithongeren! Sommige mensen proberen dit probleem op te lossen met pellets. Dit zijn blokjes die alle voeding bevatten en de vogels kunnen er zo geen specifieke zaden meer uitpikken. Ik ben zelf echter niet zo’n voorstander van pellets, aangezien dit allesbehalve natuurlijk is… Veel vogels moeten hier dan ook helemaal niets van weten als ze er niet mee in aanraking zijn gekomen tijdens de eerste levensweken.

Hoewel de zadenmengeling een goede basis is, moet dit nog wat uitgebreid worden. Grit en maagkiezel worden best altijd voorzien in een apart voedingsbakje, en ook eivoer kan je zo nu en dan eens aanbieden. Daarnaast zijn verse groenten en fruit ook zeer sterk aanbevolen om een evenwichtige voeding aan te bieden.

De soorten fruit die de dwergpapegaai mag eten zijn onder andere de volgende:

 • Appel (zonder pitten)
 • Banaan
 • Blauwe bes
 • Citrusvruchten
 • Druif
 • Framboos
 • Kers (zonder pit)
 • Kiwi
 • Mango
 • Meloen
 • Nectarine
 • Papaya
 • Peer (zonder pitten)
 • Perzik
 • Pruim
 • Sinaasappel

Naast fruit kan je ook zeker de volgende groenten geven:

 • Aardappel
 • Andijvie
 • Asperge
 • Biet (de blaadjes, beperkt)
 • Bloemkool (mag met blad)
 • Bonen (gekookt)
 • Broccoli (mag met blad)
 • Erwten
 • Kikkererwten
 • Komkommer
 • Linzen
 • Maïs
 • Paardenbloem (de blaadjes)
 • Sla
 • Soja
 • Spinazie (beperkt)
 • Spruitjes
 • Wortel
 • Zoete aardappel

Qua groenten kan je bijna alles geven, alleen ui, tomaat (dit is anders dan voor veel andere vogelsoorten!) en paddenstoelen vermijd je beter.
Opgelet: geef nooit avocado of rabarber, beide zijn uiterst giftig voor dwergpapegaaien!

Kweken

Als je in staat bent om goed te zorgen voor de jongen, kan je overwegen om te gaan kweken. Zeg nu zelf, wat is er leuker dan jong leven zien ontstaan en opgroeien? Er is echter een probleem… Je hebt een mannetje en een vrouwtje nodig om te kweken. Logisch zeg je misschien, zeker waar! Alleen… Het is niet zo eenvoudig om het geslacht van deze vogels te bepalen. Om dit goed te doen, wordt vaak een DNA test genomen, bijvoorbeeld met behulp van een veertje van elke vogel. Zo ben je zeker dat je de juist vogels samen zet!

Een koppeltje dwergpapegaaien met jongen

Een koppeltje dwergpapegaaien verzorgt hun jongen. De jongen hebben nog maar amper veertjes en hebben dus nog veel hulp nodig.

Algemeen wordt aangeraden om pas te kweken met vogels van minstens een jaar oud, en niet meteen te beginnen vanaf dat dit biologisch gezien mogelijk is op acht maanden. Als ze er klaar voor zijn, geef je hen een broedkastje. Hierin zullen ze een nestje maken en zal het vrouwtje ongeveer vijf eitjes leggen, om de andere dag. Na zo’n 23 dagen komen de eitjes uit en kunnen de ouders aan de zware taak beginnen om de jongen op te voeden, en bergen eten aan te sleuren zodat de jongen goed groeien. Na een kleine twee maanden zijn de jongen volledig zelfstandig en kan je ze weghalen bij de ouders. Vergeet niet dat het bij wet verboden is om ze van de ouders te scheiden voor ze 55 dagen oud zijn!

Een dwergpapegaai kopen

Als je een goed onderkomen denkt te hebben, kan je overgaan tot de aankoop van een lovebird. Waar je dit doet, kan je kiezen. Veel dierenwinkels hebben standaard wel wat Agapornissen die je kan kopen, maar je kan uiteraard ook voor een kweker gaan. Bij een kweker kan je vaak wat meer achtergrond over de vogels krijgen, wat handig kan zijn als je met specifieke soorten wil verder kweken. Koop zeker nooit een vogel die uit het wild gevangen is. Dit is niet alleen strafbaar, maar ook niet goed voor de vogels. Papegaaien die uit het wild komen, zijn niet aangepast aan een leven in een vogelkooi of volière. Ze worden dan ook sneller ziek en voelen zich er niet goed. Kies dus zeker voor vogels die geboren zijn in gevangenschap, bij de meeste dierenwinkels en kwekers vind je ook enkel deze soort vogels.

Als je dan een specifieke vogel uitkiest, let er dan op dat hij er gezond uitziet. Een vogel die speelt, kwettert en in het rond kijkt, is waarschijnlijk gezond. Een papegaai die stilzit en de hele tijd slaapt, heeft veel meer kans om ziek te zijn. Een zieke vogel heeft uiteraard meer kans om te sterven en is daarom niet aan te raden. Nog erger is dat je hem misschien mee naar huis neemt en daar bij gezonde vogels zet, die dan ook ziek kunnen worden en mogelijk sterven. Dit wil je dus zeker vermijden!

Als je nog vragen hebt, hoor ik het graag in de reacties. Ook ervaringen zijn altijd welkom! Veel plezier met je Agapornissen! 🙂

Share and Enjoy !

0Shares
0 0