Ziektes

Je wenst het niemand toe, maar het kan gebeuren… je grasparkiet wordt ziek… Wat te doen? Lees hieronder wat je zelf kan doen en wanneer je onmiddellijk de dierenarts moet inschakelen.

Leer eerst het normale gedrag van je gezonde grasparkiet kennen, zodat je weet wanneer jij of een dierenarts moet ingrijpen. Dit zijn enkel richtlijnen natuurlijk. Net zoals mensen is elke grasparkiet anders, en wat voor de ene parkiet perfect normaal gedrag is, kan heel vreemd zijn bij een ander vogeltje. Je kent je eigen parkietje ongetwijfeld het beste, dus vertrouw zeker op wat je zelf kan waarnemen! Omdat elke grasparkiet zich anders gedraagt, heb je er dus veel aan om te leren wat normaal gedrag is voor jouw parkietje en wat abnormaal is.

Wat doen gezonde grasparkieten?

Elke parkiet heeft een ander gedrag maar er zijn enkele gelijkenissen die hieronder aan bod komen. Maar opnieuw, vergeet zeker niet te kijken naar hoe jij je parkietje kent en wat je opvalt als afwijkend gedrag!

Elke grasparkiet is actief vanaf zonsopgang tot zonsondergang. In de zomer is dit dus zeer vroeg ’s ochtends als de grasparkieten beginnen aan hun dag.

Eens ze wakker zijn, gaan ze meestal eerst wat veren schoonmaken of wat zaad eten.

Na een maaltijd gaan ze vaak opnieuw veertjes schoonmaken. Als ze er weer goed uitzien gaan ze rondkruipen, vliegen, nog meer veren poetsen en stokken of allerhande andere dingen die kapot kunnen, kapot maken. Vooral uit dit laatste halen ze veel voldoening en kunnen ze uren mee bezig zijn. Hou hier dus ook rekening mee en gun je parkieten dit leuke tijdverdrijf. Net zoals ik graag een goed boek lees of een goede film bekijk, vinden mijn grasparkieten een goede stok de moeite waard om uren mee bezig te zijn. Of nog leuker: gezelschap voor je parkietje, zodat deze niet alleen in de kooi zit maar achter een maatje kan aanvliegen, er tegen praten… Dan zie je heel snel of ze zich goed voelen!

In de namiddag gaan grasparkieten vaak wat rusten. Ze houden zich dan een tijdje stil en doen hun ogen toe. Sommige grasparkieten leggen dan hun snavel tussen hun rugveertjes, net zoals eenden vaak op of langs het water slapen.

Verschillende keren per de dag gaan grasparkieten opnieuw eten. Na dit eten blijven ze vaak even op hun stokjes zitten en beginnen ze wat op hun zaadjes te ‘knabbelen’, al hebben ze geen tanden. Dit maakt een knarsend geluidje en grasparkieten die zich op hun gemak voelen doen dit geregeld. De eerste keer toen ik dit zelf hoorde, was ik nieuwsgierig wat dit betekende. Na wat opzoekwerk was ik blij om te lezen dat dit dus een positief geluidje is.

’s Avonds, vanaf dat het donker begint te worden, zullen de grasparkieten zich op hun favoriete slaapplekjes installeren en daar rustig blijven zitten om echt te slapen vanaf dat het donker is. Onze grasparkieten trekken zoals de meeste andere grasparkieten een pootje omhoog in hun veertjes terwijl ze slapen. Niet elke grasparkiet doet dit, sommige parkieten blijven ook op twee pootjes zitten, en een enkeling vind het leuker om aan de spijlen van de kooi te blijven hangen en zo in slaap te vallen. De veertjes worden vaak minder plat gehouden tijdens het rusten, wat men wel eens ‘bolzitten’ noemt. Dit is warmer omdat de veertjes zo een grotere luchtlaag vasthouden. Ook vogels in de tuin doen dit wel eens, zeker in de wintermaanden.

Sommige grasparkieten pakken wel eens een stok vast en beginnen dan te slaan met hun vleugels. Dit kan een manier zijn om wat energie kwijt te spelen, net zoals grasparkieten die hevig heen en weer vliegen van de ene naar de andere kant van de kooi. Een parkiet die echter zo met zijn vleugels slaat zonder echt te vliegen, kan ook proberen om aandacht te krijgen van mensen. Zeker parkietjes die alleen gehouden worden, hebben graag aandacht. Schenk ze dit dus ook zeker, want vogels kunnen ziek worden van te weinig aandacht.

Indien je grasparkiet normaal op 1 pootje slaapt maar plots met beide pootjes op de stok zit, kan dit een teken zijn dat je vogel zich wat ziek voelt. Het is dus belangrijk je parkiet overdag goed in het oog te houden om zijn persoonlijk normale gedrag te leren kennen, zodat je weet wanneer er iets fout loopt.

Is mijn grasparkiet ziek?

Het is belangrijk om snel vast te stellen wat er met een zieke grasparkiet aan de hand is. Een vogel is een kwetsbaar dier en moet dus zo snel mogelijk geholpen worden.

Om te beginnen is het noodzakelijk om het normale gedrag, zoals hierboven beschreven, van je grasparkieten te kennen. De parkiet zal er alles aan doen om jou niet te laten merken dat er wat mis is. Dit is een overblijfsel van zijn wilde afkomst: hij is een prooidier en zieke vogels zijn letterlijk een vogel voor de kat.

Grasparkieten zijn vogels en hebben dus net zoals alle vogelsoorten een krop en geen tanden. In de krop komen geregeld steentjes terecht, net zoals in de maag, om zo de zaden die ze op eten, te vermalen. Ze halen geregeld voedsel uit hun krop terug omhoog om er wat op te knarsen en verder te verteren. Ze kauwen er als het ware op, ook al hebben ze dus geen tanden. Je ziet twee grasparkieten dus soms ook elkaar voederen door zaadjes uit de krop omhoog te halen en deze aan hun vriendje te geven. Vooral koppeltjes doen dit vaak, maar ook parkieten die alleen zitten voor een spiegeltje doen het. Ze proberen als het ware de spiegel te voederen omdat ze denken dat er een vriendje zit. Als dit te veel gebeurt, moet je het spiegeltje weghalen omdat het tot een kropontsteking kan leiden.

Kenmerken van een zieke grasparkiet:

 • De grasparkiet rust op twee pootjes en slaapt anders op één pootje
 • De grasparkiet is stil en zit niet mee te kwetteren met de andere parkieten of met andere geluiden
 • De grasparkiet komt nauwelijks van zijn stokje af en zit de hele dag stil
 • Gedurende een hele dag gaat de parkiet niet eten (zeer ernstig!)
 • De parkiet kan niet meer op zijn stok zitten en ligt op de grond (zeer ernstig!)

In sommige van deze gevallen is het noodzakelijk zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken! Wachten kan fataal aflopen voor de grasparkiet!

Veel voorkomende kwaaltjes bij een grasparkiet:

De snavel en nageltjes van de grasparkiet zijn te lang

Dit is vrij eenvoudig op te lossen. Je kan dit in principe zelf doen maar de eerste keer kan je het best laten voordoen door een specialist.

De vogel zal gevangen moeten worden en vervolgens zullen de nageltjes en snavel geknipt kunnen worden. Dit kan met een tang, maar ook een nagelknipper voor mensen werkt uitstekend voor de nageltjes en de snavel.

Bij het knippen van de nageltjes let je erop dat ‘het leven’ ver doorloopt. Door de nagel voor het licht te houden zie je tot waar er bloedvaten lopen. Hier blijf je best een stukje af.

Ook bij het knippen van de snavel is het belangrijk om niet te ver te knippen! Veel mensen zeggen dat hier geen bloedvaten lopen, maar dat is wel het geval! Het is dus belangrijk om op te letten hoe ver je knipt en je kan echt al snel te ver knippen! Zo ging het knippen van de snavel goed bij onze dierenarts. De volgende keren thuis ook maar een keer nadien begon de snavel te bloeden. Dit was uiteraard zeer stresserend voor de grasparkiet maar ook voor ons.

Indien de snavel of teentjes beginnen te bloeden moet je zo snel mogelijk het bloeden stelpen. Het makkelijkste is om de teentjes of snavel in bloem te steken. Bloem stelpt het bloeden snel en het is niet schadelijk voor je grasparkiet.

Een vogel heeft niet veel bloed dus eventuele bloedingen moeten snel gestelpt worden! Niet aarzelen is dus de boodschap. Wanneer wij nageltjes of een snavel moeten knippen, staat de bloem al klaar voor we de vogel vangen om later geen tijd te verliezen in het geval dat er weer iets zou mislopen, wat gelukkig na die ene keer nooit meer gebeurt is.

Veren van grasparkiet vallen uit

Uitvallende veren zijn meestal geen probleem. Grasparkieten ruien net zoals alle vogels één tot twee keer per jaar. Binnen in huis kan dit zelfs vaker voorvallen. Zorg ervoor dat er geen tocht aan de vogelkooi komt want dit is vaak de oorzaak van een extra rui. Zelfs zonder dat ze in de tocht zitten, liggen er steeds kleine donsveertjes rond onze vogelkooi. Af en toe zie je de parkietjes ook eens met hun veren schudden en valt er een pluimpje naar de bodem. Dit is niet hetzelfde als ruien en het verschil met de rui is duidelijk te zien. Tijdens de rui liggen er echte veertjes, geen donsveertjes, naast het hok.

Zolang de grasparkieten goed kunnen vliegen is er weinig aan de hand. Ze zien er soms wat minder verzorgd uit maar dat is geen probleem. Indien de grasparkiet teveel slagpennen of staartpennen verliest op hetzelfde moment, kan het gebeuren dat hij niet meer kan vliegen. Zorg dan dat er voedsel en vers water op de bodem aanwezig is zodat hij hier steeds aan kan. Ook touwen en takken om vanaf de bodem op te kunnen klimmen worden geapprecieerd.

Wat je altijd kan doen wanneer de grasparkieten aan het ruien zijn, is wat extra eivoer geven. Dit geeft wat extra energie die altijd welkom is tijdens de rui.

Grasparkiet plukt zijn veren

Verenplukken is een probleem dat voornamelijk voorkomt als een grasparkiet zich verveelt. Het kan dan aangeraden zijn om een soortgenootje te zoeken. Ook extra speeltjes aanbieden kan helpen. Denk hierbij voornamelijk aan natuurlijke stokken om op te knagen. Zelfs wc-rolletjes vinden veel parkieten leuk om mee te spelen en kapot te scheuren.

Indien de grasparkiet al een maatje heeft en toch veren plukt bij zichzelf en zelfs bij de andere parkiet, kan je best de parkiet in een andere kooi zetten. De parkiet zal dan waarschijnlijk nooit van deze aandoening verlost geraken.

Samengevat: de dagroutine van onze gezonde grasparkieten ziet er zo uit:

 • eten,
 • veren reinigen,
 • actief bezig zijn,
 • rusten,
 • slapen.

357 gedachten over “Ziektes”

 1. hallo!
  ik heb vier parkieten. een van hen is nogal jong en zijn veren groeien ook traag. de andere vliegen meestal gewoon rond en hij zit of speelt rond. maar de laatste tijd beweegt hij nauwelijks. hij bijt ook niet en zegt ook nauwelijks iets. eten en drinken doet hij wel. we proberen hem te laten bewegen maar uiteindelijk gaat hij op een plek zitten en slaapt hij.
  Zou er wat kunnen zijn?

  Beantwoorden
 2. Hoi, mijn parkiet ‘valt om’ naar rechts, sinds vandaag. Twee weken geleden is hij wel ergens hard tegen aan gevlogen. Hij eet en drinkt wel goed. Wij dachten aan een soort hersenschudding of beroerte. Iemand een idee wat we kunnen doen?

  Beantwoorden
  • Veel kan je niet doen als je parkiet zo’n kwaaltje heeft helaas… Eventueel langs een dierenarts gaan, maar ik weet niet of die in deze veel meer kan zeggen of doen. Mogelijk kan die wel een onderzoek doen om te zien of er niets aan de hand is qua ziekte, maar als het een hersenschudding of soort epilepsie is, dan gaat die mogelijk weinig kunnen vinden.

   Beantwoorden
 3. Mijn parkiet is 9 jaar is nog speels en zeer actief ,maar af en toe zien we wat bloed in zijn kooi .en het is aan zijn staart dat er wat bloed is .hij ziet er niet ziek uit maat ik maak lij toch wat zorgen .weet je soms wat het kan zijn .dank bij voorbaat

  Beantwoorden
 4. hallo mijn parkiet zit buiten in een voliere afgeschermd en met kou een kacheltje , een parkiet oogt gezond maar de ander zit veel in elkaar , ik kan hem ook pakken en aaien blijft stil op mijn hand zitten dit is wel ongewoon bij hem , hij voelt zich niet lekker maar eet wel en vaak scharrelt hij op de bodem. ik heb hem nu naar binnen gehaald kijken of hij opknapt , het lijkt of hij steeds zijn eten op wil halen , wat zou het kunnen zijn

  Beantwoorden
  • Hoe lang is dit al gaande en hoe oud je parkiet? Soms kan dit puur ouderdom zijn, maar vaak is het een ziekte. Wat die ziekte precies is, is wel lastig te achterhalen. Het best is om even langs een dierenarts te gaan, die kan onderzoeken doen om in detail te kijken wat het kan zijn met allerhande tests.

   Beantwoorden
 5. Beste,

  Ik heb 9 parkieten had er 10 . die zitten in voilieres apart van elkaar per koppeltje , de pratende die met de hand is groot gebracht (jong van fleur)die zit gezellig in de huiskamer en babbelt honderd uit, gilt soms veel als hij vind dat er teveel herrie is. Hij is echt supercute en heet budgy zijn naam spreekt hij ook veel uit. Die heb ik met de hand moeten groot brengen gezien mamma fleur er niet meer voor wou zorgen toen remi gestorven was haar vaste partner. Daarna heeft ze een tijdje alleen gezeten gezien ik geen verse mannetjes had voor haar en toen vond ik fonzie in de dierenwinkel en leek kern gezond was ook heel lief voor fleur dus een match made in heaven.
  Ik heb fleur al twee jaar is een vrouwtje en haar vorig ventje is letterlijk dood gevallen nadat hij zijn 3e nestje had verwekt (.remi een veel oudere parkiet leeftijd onbekend)
  Zijn gat was rood en nat van het veel paren met fleur, dus omdat fleur er zo zielig uitzag heb ik een nieuw jong mannetje gekocht maar die is na 1 nestje dus dood neergevallen in het broedhokje dat dus gloed nieuw was en onmogelijk besmet met iets.. Ik vraag me nu af of de witte kots die naast de voiliere ligt door een ziekte komt want de andere voliere daar zie ik ook kots plekjes op de grond.
  Gezien er dus per compartiment van de 2 voilieres(staan los van elkaar) maar 2 parkieten zitten man en vrouw omdat als men kuikentjes heeft de anderen teveel onrust maken bij mamma parkieten en dan sterven de jongen weer erg snel. Dus zodoende alles netjes verdeeld met wie ze graag zaten. Dat ging goed tot er nu de ene na de andere zomaar gezond ogend dood neervalt. Ik zie dat de oudste parkiet(net 6) die geeuwt heel veel maar lijkt meer op kokhalzen. Zijn vrouwtje is misvormt en kan dus nooit eieren leggen(albino parkiet met rooie oogjes en spreidvoet ) Ik vermoed dat het een overdraagbare aandoening is gezien de vorige exemplaren die dood zijn gegaan allemaal op elkaar lijkende aandoeningen hadden. Nat rood gat van het voortdurend nestjes maken dat probeer ik tegen te houden door het nestkastje weg te halen, maar dan legde dat vrouwtje ze gewoon op de grond. De kotsplekken zie ik al wat langer op de vloer en kan hierdoor de jongste parkiet die ik nieuw aangeschaft heb gestorven zijn of had hij zelf iets? Hij zag er zo viriel uit mooie blauwe snaveldop en was heel erg blij als je tegen hem praatte, had veel interesse in fleur en heeft direct na plaatsing van het nestkastje besloten babies te maken met fleur. Dus gevolg 6 jongen en nu is hij ineens dood en fleur die niet meer in haar nestkastje wil zitten.
  Fons was nog een jong mannetje zijn kop ringen zaten nog vrij hoog en fleur is al een parkiet van 2 a 3 jaar. Maar fleur heeft al regelmatig nestjes gehad met Remi een parkiet waarvan ik niet weet hoe oud hij was toen hij plots stierf.(in 2 jaar tijd 3 nestjes is toch niet teveel?) Na de sterf gevallen reinig ik de voiliere geheel met dettol maar desondanks gaan sommige parkieten ineens dood en zijn en volgens mij echt niet aan ouderdom.

  Ik snap niet wat dit is, ik reinig de voilieres met dettol , ververs hun eten en drinken regelmatig. Switch vieze bakjes om met schone . Geef eivoer aan de mamma’s maar dat spul is al redelijk lang open kan dat het zijn dat dat eivoer gewoon slecht geworden is? Het kan zijn dat het zaadvoer het probleem was omdat er motten hadden genesteld in de zak waardoor die zak dus denk ik besmet geraakt is. Wat zou dit kunnen zijn en wat kan ik er aan doen om te zorgen dat mijn parkieten niet zo snel dood neervallen?
  Ik maak me met recht zorgen en vogel artsen zijn er niet veel in België ik ken er maar 1 en die zou eigenlijk aan huis moeten komen maar dat doen ze hier dus niet. Gezien ik niet weet wie de aanstichter is van de ziekte fons leek gezond en is nu dood de rest is nu super onrustig.

  Beantwoorden
  • Ik weet helaas niet wat dit zou zijn. Ik zou eens langs een dierenarts proberen te gaan, ook als het geen vogelarts is, kan die mogelijk wel een onderzoek doen?
   Andere lezers mogen ook altijd even reageren als zij dit herkennen natuurlijk.
   Het enige wat ik je zou aanraden, is om het eivoer te vervangen als het al lang open is, en ook om het zaadvoer toch te vernieuwen, omdat dit mogelijk slecht zou kunnen zijn… Dat is namelijk de basis om gezonde vogels te houden: eten en drinken goed verversen zodat dit nooit te oud is.

   Beantwoorden
 6. Hoi. Onze parkiet van 6 weken oud heeft 2 x vastgezeten met z’n hoofd tussen de tralies. Wij hebben er nu extra gaas om gedaan. De dag erna begon het lopen van links naar rechts in zijn kooi, wat betekent dit.
  Groetjes Carin.

  Beantwoorden
  • Omdat het lastige dieren zijn, nu mijn 5de parkiet in de hoop dat deze wel minder lawaai ging maken want bij de dierenwinkel was ie stil en werd ie gepest.
   De eerste dagen was ik superblij, maar moest de parkiet nog wennen,na 2 dagen vol aandacht 7 uur per dag begon hij goed in zijn vel te zitten te spelen enzo.nu 1 week later elke keer de hand ion de kooi op de juiste methode rustig zijn maar het dier van een half jaar our blijft heen en weer vliegen.
   Verder ging het aardig,hij zit helaas nooit stil of weinig .Vliegen voer op de grond gooien lawaai maken vooral erg veel.Het tjilpen om de seconde word ik woest van.maar dat doet ie pas sinds hij zich hier ikke voelt, maar im intussen ben er al op uitgekeken in de verste kamer gezet van mijn kamer af kooi in de wc, gaat ie nog harder tjilpen.zet ik hem er weer bij lopen vliegen slopen kwetteren ,al dat geluid ben ik zat dat ik hem 50%van mijn tijd weg zet of doek over de kooi doe.Meneer is nooit stil.vliegen knarsen eten slopen ,dat valt nog te doen.maar dan dat keiharde getjilp en ook nog avonds laat en ochtends,ik laat m wel; ergens vrij heb geen zin dat de buurt ineens mijn ‘per ongeluk ontsnapte parkiet te gaan zoeken’f commentaar te krijgen.Word helemaal gek als alleen die ’tjilp’ weg was tjilp tjilp tjilp!tjilp,tjilp,tjilp! uren door als hij hier mee op zou houden dan gun ik hem nog wat maar wat is het voor onzin getjilp, ik zou willen weten waarom omdat ik hem hele dag aandacht geef gaat hij al keihard tjilpen als ik een sigaret rook om de hoek of even na de wc ga.ik ben dit zat en zocht al na een parkiet anti geluidsband.Iemand een idee wat dit is.Hij heeft alles maar rekening met mij houden doet ie niet want heb hem genegeerd lief lopen praten weggezet.maar dat tjilpen komt na een kwartier weer.Dit is echt de enige reden waarom ik hem weg zou doen dus ben benieuwd waarom zou hij dit doen.

   Beantwoorden
  • Dit is een ziekte die ze spreidpoten noemen, maar eens het zover is kan je er weinig aan doen vrees ik. Ik heb wel eens gehoord dat ze de pootjes dan aan elkaar proberen te maken met een elastiekje omdat ze dan dichter bij elkaar blijven, in de hoop dat het zo betert… maar of dit echt werkt, durf ik je niet te zeggen.

   Beantwoorden
 7. Beste

  Ik had dus 2 grasparkieten een mannetje en een vrouwtje en ze hebben altijd overeen gekomen tot precies een paar dagen geleden. Het vrouwtje drijft het mannetje altijd naar de bodem van de kooi. Als het mannetje wil eten dan gaat zij hem gaan wegduwen en pikken er naar. Ze dan in een grotere kooi gestoken in de hoop dat het ging beteren Mo ondanks elk hun eetbakje doet ze dit nog. Dus winkel aangeraden om nog een koppeltje bij te steken en ik dus vandaag er nog een mannetje en vrouwtje bijgestoken Mo mijn gele grasparkiet blijft op de bodem zitten en de drie andere zitten samen. Ik vind het zo erg voor mijn gele grasparkietje. Ik kan hem ook gemakkelijk uithalen en blijft Ook gewoon zitten. Maak mij zo een zorgen.

  Beantwoorden
  • Oei dit klinkt erg vervelend. Ik weet helaas ook niet meteen hoe je dit zou kunnen oplossen. Wat soms helpt is de volledige kooi herinrichten, zodat geen enkele parkiet zich nog helemaal thuis voelt. Zo kan je soms de sociale orde wat verstoren, al is dit zeker geen garantie op succes. Zeker omdat het met een extra koppeltje nog niet lukt, lijkt dit me erg lastig te worden… Moest iemand anders dit al hebben meegemaakt, laat dan gerust een antwoord achter!

   Beantwoorden
 8. Hallo Ruben,

  Mijn dochter heeft een jong grasparkietje, +- 6maanden
  Sinds gister heeft ze een nieuw groot hok met verse kers en perzik takken. Alles leek goed, maar sinds deze middag zet ze ineens haar veertjes helemaal uit, niet als ze bij je zit maar wel zodra ze weer op een tak zit.

  Ze eet en drinkt wel en maakt ook geluidjes en zodra je haar op je vinger hebt is ze “normaal” maar mijn dochter maakt zich toch zorgen omdat ze anders nooit zomaar gepoeft in haar kooi zit.

  Beantwoorden
  • Zou er tocht kunnen zijn? Dat kan het soms veroorzaken. Nu is het geen probleem als een parkietje eens één dag zo zit, dan wordt het vaak veroorzaakt door een nachtje slecht te hebben geslapen. Als het echter aanhoudt, is het wel een probleem natuurlijk en kan het wijzen op ziekte!

   Beantwoorden
 9. Hallo,
  Onze catharinaparkieten hebben een gewoonte ontwikkeld om, in de ochtend, ineens tegelijkertijd met een hoop kabaal heen en weer te vliegen. Alsof ze een teken afspreken vliegen ze ineens allemaal naar de ene kant van de volière daar zitten ze een paar seconden, en dan ineens vliegen ze weer met een hoop herrie naar de andere kant. Dit gaat zo een paar minuten door.
  Is hier een reden voor?

  Beantwoorden
 10. Ik heb een koppel roodrugparkieten gisteren vlogen ze nog vrolijk rond tot vanmorgen , maar later op de dag lag het mannetje ineens dood op de bodem?
  Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

  Beantwoorden
  • Dit kan van alles zijn, maar het lijkt me waarschijnlijk een soort hartaanval of hersenbloeding te zijn? Zo plots gebeurt het anders zelden, dan zie je ze stilaan rustiger en stiller worden en voel je het aankomen. Veel sterkte in elk geval, een vogel verliezen is nooit leuk 🙁

   Beantwoorden
 11. Dag Ruben,

  Ik heb een ziek grasparkietje van 8 jaar oud.
  Hij zit al 1,5 weken dik in zijn veertjes, en ademt snel. Vliegen kan hij haast niet meer en lopen op de grond gaat steeds slechter, wankel en onstabiel. Hij heeft om de constant ontlasting achter bij zijn veertjes zitten. Dit maak ik met een warm vochtig doekje schoon maar komt steeds terug. Zaadjes eten doet hij nog wel, drinken heel weinig. Zijn onderbuikje lijkt opgezwollen.

  Ik heb verschillende dierenartsen gebeld voor advies maar nog geen arts gesproken die ervaring heeft met zieke grasparkietjes..

  Ik hoop dat u mij kunt adviseren wat te doen.

  Vriendelijke groeten Paula.

  Beantwoorden
  • Helaas kan je heel weinig doen, zeker op die leeftijd worden veel parkietjes al tamelijk oud en wordt het lastig veel te doen. Wat er precies mis is, is heel moeilijk te zeggen. Het kan van alles zijn, dus eigenlijk zou je eens langs een dierenarts moeten gaan om de vogel te laten nakijken. De vraag is alleen: als geen enkele dierenarts je lijkt te kunnen helpen als je ze belde, dan gaan ze ook weinig in de praktijk kunnen doen.
   Is er toevallig ergens in je omgeving een vogelarts? Dat is de plaats waar je eigenlijk naartoe zou moeten gaan indien mogelijk!

   Beantwoorden
 12. Hoi,
  Ons vrouwtje van 1,5 jaar is lusteloos, zit alleen nog maar gebogen op de stok, kopje naar beneden. Ze fluit bijna niet meer. Wil niet meer kooitje uit of heel eventjes vliegen en dan weer terug erin. Ze eet en drinkt nog wel.
  Wat zou er aan de hand zijn?

  Beantwoorden
  • Mogelijk is ze wat ziek of heeft ze gewoon eens slecht geslapen? Het kan ook dat ze zich alleen voelt als je ze niet voldoende aandacht kan schenken en ze helemaal alleen in een kooitje zit?

   Beantwoorden
 13. Hallo,

  Wij hebben 2 parkietjes een witte dame coco van 5 jaar een een groene sparky heer van 3. Ze zitten in een ruime kooi, ze hebben verschillende stokken en speeltjes die we zo nu en dan wisselen.

  Sinds een tijdje plukt coco meer aan haar veren, eerst dachten we dat ze niet door de rui heen kwam, we hebben op aanraden ruihulp en extra vitamine gegeven. Ook hebben we ze beiden 2x (met tussen poos) behandeld tegen parasieten. Het leek wat te verbeteren. Maar nu begint het weer opnieuw.

  Wat kunnen we doen om haar te helpen?

  Beantwoorden
  • Denk je dat het zou kunnen liggen aan verveling? Parkieten die alleen gehouden worden, vertonen dit gedrag vaak, maar in paartjes heb ik het nog niet vaak gehoord. Misschien eens proberen om een extra speeltje of iets dergelijk te geven in de hoop dat het helpt?
   Het kan natuurlijk ook altijd een of andere ziekte zijn waardoor je parkiet dit begint te doen, maar dat is lastiger te achterhalen…

   Beantwoorden
   • Bedankt, ik denk dat t niet aan verveling ligt, ze hebben veel ruimte, zijn met zn 2en en hebben verschillende speeltjes die we ook wisselen. Dan zou het toch iets onderliggens moeten zijn.

    Qua spanning vraag ik me af hoeveel het haar kost om naar een dierenarts te gaan, en hoeveel kan een gewonde DA doen voor een parkiet. Ik heb wel eens gekeken naar een vogelarts die zijn 1a 1,5u van hier.(Assen) enig idee of er hier in de buurt een arts met vogelkennis is? Of iemand die hier langs kan komen?

    Beantwoorden
 14. Hallo, ik heb een vraagje. Mijn grasparkiet heeft een bult links op zijn buik. Het lijkt als een eitje in haar buik heeft, maar dit is al twee weken zo. Ik vraag mij af wat er aan de hand is. Kan iemand mij misschien helpen?

  Beantwoorden
 15. Hallo, ik heb 3 parkietjes maar dus 1 liep op mijn hand vandaag, en toen ging die af en er was niks aan de hand alleen een paar witte strepen van zijn nagels. maar een paar minuten later kreeg ik op het zelfde plek allemaal rode stipjes. Maar ik weet niet wat het is.

  Beantwoorden
  • Oei dat weet ik zo ook niet. Het lijkt een soort allergische reactie van jouw kant te zijn, maar heb dit nooit eerder gehoord. Als dit vaker voorkomt, kan je het eens aan je dokter vragen, die kan je wellicht laten testen op allergie.

   Beantwoorden
 16. Goedemorgen Ruben,
  Wij hebben gisteren een parkietje van ca. 8 weken opgehaald. De hobbykweker heeft gezien dat hij zelfstandig eet. We hebben een andere jonge parkiet, die hebben we nu 6 weken en is nu ongeveer 14-16 weken jong. We kennen het normale gedrag en de normale geluiden van de jongste natuurlijk nog niet, maar hij doet sinds de avond iets dat ik niet gelijk van de andere of vorige parkieten herken. Bij de ademhaling (het intrekken van de borst) raspt het. Het klinkt als het gezellige gekeuvel qua volume en soort, maar dan dus bij elke ademhaling. Het is er niet continu, maar als ik dan even kom kletsen begint het weer en gaat het een tijdje door. Het komt en gaat ook spontaan. Omdat we hem nog maar 1 dag hebben, heb ik geen idee of dit bij hem hoort (prima hoor, ik hou echt van vogeltjes en hun gekeuvel en gekwetter) of dat het misschien iets met de luchtwegen is of iets anders? Het lijkt wel uit de keel zelf te komen.

  Beantwoorden
  • Het kan eigenlijk bede zijn. Als het echt blijft aanhouden en je je zorgen maakt, zou je er mee naar een dierenarts kunnen gaan, maar het kan net zo goed bij dit vogeltje horen. Hier komen bijvoorbeeld veel geluidjes bij het eten, soms heel grappig om op te letten, maar lijkt niets problematisch.

   Beantwoorden
 17. Hoi Ruben,
  Ik heb 2 Catharina parkieten, een mannetje en een vrouwtje die samen in een ruime kooi zitten. Ze hebben genoeg te eten hebben genoeg vermaak, en mogen regelmatig de kooi uit. Maar het mannetje verliest heel veel veren op zijn achterhoofd hij is zon beetje kaal daar nu. Is dit erg zo ja heeft u een idee wat het kan zijn?
  Bedankt, groetjes Steven.

  Beantwoorden
  • Hoi, dit lijkt best veel op wat mijn parkiet heeft gehad, dus ik wilde even reageren. Weet je zeker dat hij niet gewoon in de rui is? Het kan zijn dat hij leverkanker heeft of een andere dergelijke ziekte. Mijn parkiet van een aantal jaar geleden heeft dat gehad, ik zou er zeker voor naar de dierenarts gaan. Meestal ziet zo’n vogel er dan duf uit, slaapt meestal en reageert weinig op aanraking, maar dit is een redelijk laat stage van kanker. Er is een medicijn tegen de pijn, maar niet om beter te maken. Je zou naar de dierenarts kunnen gaan om info te vragen, wat ik zeker zou doen. Uiteindelijk toch een spuitje geven. Het is dan een klein diertje, maar verdient wel goede zorg. Een andere optie is dat het vrouwtje het mannetje misschien kaal plukt? Als ze niet goed met elkaar kunnen opschieten kan dat ook nog zijn.

   Groetjes en veel succes!

   Beantwoorden
 18. Onze grasparkiet vertoont sinds een paar dagen, raar gedrag.
  Hij schreeuwt veel en ook s’nachts en dan hoor ik gefladder in de kooi, is ook meer met zijn veren bezig… Er is verder helemaal niks raars te merken. Maar het valt zo op, dat heeft hij nog nooit gedaan. Wat zou dit kunnen zijn?

  Beantwoorden
 19. Hallo,

  Ik heb sinds kort een andere grasparkiet erbij en wil deze koppelen bij mijn andere grasparkiet. Deze nieuwe heeft echter een hele droge neusdop lijkt het en ik zie ook wat kortjes in de veren boven de neusdop. Het is een mannetje van bijna 8 jaar.
  De andere parkiet heeft een gave, mooi blauw gekleurde dop. Deze blijkt ook een man te zijn maar ik vind de dop wat kleurloos. Wellicht wat bruinig, lila? Maar niet meer zo mooi gaaf van vorm ook. Lijkt uitgedroogd. Parkiet eet en drinkt goed. Uitwerpselen zie ik ook niks bijzonders aan. Ik kan niet inschatten of het gedrag anders is omdat ik hem net heb.

  Enig idee?
  Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Een andere kleur neusdop hoeft niets te betekenen. Afhankelijk van de kleur van je parkiet, is de neusdop soms ook niet blauw voor mannetjes. Ook een soort bruinige kleur kan dan soms voor mannetjes zijn. Dat maakt het uiteraard lastig om het geslacht te bepalen. Als de neusdop er echt slecht uit ziet, kan je eens langs een dierenarts gaan. Het zou dan kunnen wijzen op een soort schurft of andere infectie. Maar het is niet omdat het niet 100% egaal is, dat er meteen een groot probleem is hoor!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.