Bonte boer

De senegalpapegaai wordt in de volksmond vaak bonte boer of bont boertje genoemd. De oorsprong van deze namen lees je op deze pagina, net zoals een hele boel andere informatie!

Kenmerken van de senegal papegaai

De bonte boer is ontzettend kleurrijk en dat is meteen ook de reden voor de naam ‘bont’. De overheersende kleur is groen, maar ook enkele andere kleuren zijn te zien. Voor mannetjes en vrouwtjes gelden de volgende kenmerken. De kop is grijs gekleurd met en gaat over in de groene kleur aan de borstkas en rug. Afhankelijk van de verschillende ondersoorten die bestaan, heeft de buik een iets andere kleur. De buik kan geel, oranjegeel of oranjerood gekleurd zijn en op basis hiervan kan je achterhalen van welke van de drie ondersoorten de vogel in kwestie afstamt. Verder zijn de ogen van deze vogel opvallend: als jonge vogel zijn de ogen helemaal zwart en stilaan wordt de zwarte pupil wordt omringd door een witte tot lichtgrijze zone. Na een half jaar tot een jaar verandert dit nogmaals, nu wordt de ring rond de pupil eerder geel van kleur. Afhankelijk van de ogen kan je dus inschatten of je met een heel jonge dan wel iets oudere papegaai te maken hebt!

Een senegal papegaai op zijn kooi

Een senegal papegaai zit op zijn kooi. Op deze foto is goed te zien hoe kort de staart van de bonte boer is.

Verder is de senegalpapegaai ongeveer 25cm lang van kop tot staart. De staart zelf is tamelijk kort, zoals je ook tegenkomt bij dwergpapegaaien en edelpapegaaien. Het uiterlijk kan ook verraden met welk geslacht je te maken hebt. De buik is meestal gekleurd in een V-vormig patroon. Bij popjes is dit patroon meestal langer dan bij mannetjes. Zo loopt het groene gebied maar tot op de borst bij mannetjes, terwijl dit bij vrouwtjes soms tot haast aan de pootjes is. Het kopje van vrouwtjes is meestal ook iets minder breed, net zoals de totale grootte en gewicht van de vrouwtjes iets kleiner is dan dat van mannetjes. Tot slot kan je nog naar de veren kijken onder de langste staartveren. Deze veertjes zijn meestal wat geel van kleur bij mannetjes en groen bij vrouwtjes.

Waar leeft de bonte boer

Zoals je al snel kan afleiden van de naam senegalpapegaai, komt deze vogelsoort voornamelijk voor in de buurt van Senegal. Vogels houden zich natuurlijk niet aan landsgrenzen en je kan ze dan ook aantreffen in grote delen van West-Afrika. Hier leeft deze papegaai voornamelijk op de savanne of in bosrijke gebieden waar de bomen tamelijk ver uit elkaar staan. In grote delen van Afrika wordt bos gekapt om plantages aan te leggen, en dus tref je de bonte boer ook al eens aan op plantages. Zo zouden ze soms nestelen in palmbomen die voor palmolie geteeld worden. Ook op akkers doen ze zich al eens tegoed aan granen, meestal de restjes naast de oogst maar zo nu en dan kunnen ze de oogst verstoren door al vroeger velden te teisteren.

Een jong bont boertje

Een jonge bonte boer, te herkennen aan de nog witte oogrand. Dit is niet de meest voorkomende variant, wat je kan zien aan de oranje buikveren.

Wat eet de senegalpapegaai

De bonte boer eet tamelijk gevarieerd in zijn natuurlijke omgeving. Het dieet lijkt sterk op dat van de edelpapegaai en bestaat hier uit zaden, granen, fruit en knoppen van blaadjes. Zoals de meeste mensen, heeft ook deze vogel een voorkeur voor bepaald eten, in dit geval vijgen en sommige zaden. Als er landbouwgebieden in de buurt zijn, verandert de voeding soms een beetje. Wat is er leuker dan je voeding vers op de akkers te halen? Gierst, maïs en apennootjes vinden ze super! Helaas komt dit hun relatie met de boeren niet ten goede…

Voorplanting bij de bonte boer

Net als bij wel meer vogelsoorten, bestaat het nest van de bonte boer uit een holte in een boom, vaak in oliepalmen op de plantages. Hierin legt het popje drie tot vier eitjes waarop ze zal broeden nadat het tweede eitje in het nest ligt. Na vier weken komen de eitjes uit. Na een viertal weken beginnen ze eindelijk een dikke laag veren te ontwikkelen en nu komen de jongen het nest uit. De eerste twee weken voert het mannetje de jongen en het popje en zal hij er alles aan doen om de jongen te beschermen. Daarna gaan beide ouders de jongen voeren. Na negen weken zijn de jongen oud genoeg om het nest te verlaten. Toch hebben ze graag nog wat steun van beide ouders tot ze drie maand oud zijn. Vanaf dat moment worden ze echt zelfstandig en kunnen ze overal heen.

Twee senegal papegaaien op een oliepalm

Twee senegal papegaaien zitten op palmbomen. Ze zijn vaak terug te vinden in de oliepalmen op plantages.

Een bonte boer als huisdier houden

Je vraagt je misschien af of het houden van een senegal papegaai een goed idee is. Wel, het zijn zeker geschikte huisdieren. Ze kunnen erg tam worden als ze goed zijn opgevoed, wat veel mensen appreciëren. Ook leren sommige exemplaren praten. Zelfs als ze niet praten, zijn het leuke gezelschapsdieren. Ze houden wel van wat contact, en maken niet vaak oorverdovend kabaal zoals sommige andere papegaaiensoorten. Ze fluiten soms wel eens hoog en sommige vogels bootsen andere geluiden na. De bonte boer wordt tot rond de veertig jaar oud, dus je kan er heel lang een vriendje aan hebben. Ik zou wel aanraden om ze met twee te houden, aangezien dit de gezondheid van je vogels ten goede komt. Een soortgenootje om mee te spelen en die je de hele dag aandacht kan geven, is altijd welkom!

Huisvesting

De bonte boer zijn grootte is nog erg groot, nog erg klein. Een vogelkooi met afmetingen 175x90x60cm wordt vaak aanbevolen, of iets van vergelijkbare grootte. Let er op om zeker geen houten kooi te nemen. De senegal papegaai kan aardig bijten en hij zal zorgen dat een houten kooi niet lang in goede staat blijft. Alles wat hij kan slopen, zal hij slopen, dus houd hier rekening mee door een metalen kooi te kiezen. Ook speeltjes moeten voldoende sterk zijn.

Bonte boer op zitstok

Een bonte boer met oranje buikveren zit op een zitstok. Zoals je kan zien is alles gemaakt uit stevig materiaal dat tegen wat bijten kan.

Voeding

Allereerst bestaat de voeding uit zaden. De zaadmengeling voor papegaaien zal wellicht volstaan voor de meeste vogels. De bonte boer eet graag de zonnebloempitten op, maar dat is nu net een zaadje rijk aan vetten. Geef deze daarom slechts met mate. Noten is nog zo’n stuk voeding dat deze papegaaien graag eten maar wat niet te veel gegeven mag worden (door het hoge vetgehalte). Omdat ze al snel op zoek gaan naar die zaden die ze graag hebben, moet je er voor zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnen krijgen. Dit doe je door het zaad niet te snel aan te vullen. Als je het zaad blijft aanvullen, zullen ze steeds enkel hun lievelingseten er uit kunnen vissen. Door wat langer te wachten, gaan je papegaaien ook aan de minder lekkere zaden beginnen. Hier geen rekening mee houden kan zorgen voor een slecht gebalanceerd dieet voor je vogels.

Naast de zaadmengeling die zo’n 75-80% van het dieet uitmaakt, hebben bonte boeren ook graag groenten en fruit voor het overige deel van hun maaltijden. Was alle groenten en fruit altijd heel goed aangezien er vaak pesticiden op blijven zitten. Je mag haast alles met schil geven, als je het maar goed wast. Afhankelijk van hoe groot je bonte boertjes zijn, kan je de stukken fruit in de juiste grootte snijden. Grotere vogels kunnen uiteraard ook grotere stukken opeten. Je kan altijd wat experimenteren om te zien wat ze vooral graag hebben. Het kan altijd gebeuren dat je vogel een voorkeur krijgt voor bepaalde groenten of fruit. Probeer dan de hoeveelheid hiervan wat af te bouwen zodat hij voldoende afwisseling houdt in de maaltijden. Een lijst met groenten en fruit vind je hier ook:

Groenten:

 • Aardappel
 • Andijvie
 • Asperge
 • Biet
 • Bonen (gekookt)
 • Broccoli
 • Erwten
 • Kikkererwten
 • Komkommer
 • Linzen
 • Maïs
 • Paardebloem (de blaadjes)
 • Sla
 • Soja
 • Spinazie
 • Spruitjes
 • Tomaat
 • Wortel

Fruit:

 • Aardbei
 • Abricoos
 • Ananas
 • Appel
 • Banaan
 • Blauwe bes
 • Dadel
 • Druif
 • Framboos
 • Granaatappel
 • Kers (zonder pit)
 • Kiwi
 • Mango
 • Meloen
 • Nectarine
 • Papaya
 • Peer
 • Perzik
 • Pompoen
 • Pruim
 • Sinaasappel
 • Vijg

Zoals je kan zien is dit een hele lijst, en dan zijn er nog groenten en fruit die er niet tussen staan. Als je nog meer fruit en groenten wil vinden, kan je op deze Engelstalige website terecht. Ze mogen haast alles eten! Let op: geef geen avocado. Avocado is ook voor deze vogelsoort giftig, net zoals chocolade. Geef beter gewoon helemaal geen snoepgoed en dingen die ook voor mensen ongezond zijn.
Niet elke vogel zal alles lusten, maar als je zoals ik bent, heb je ook niet al deze groenten en fruit in huis. Probeer dus wat uit met de groenten en fruit die je zelf graag eet. Als je bonte boer nu een soort fruit nog niet eet, wil hij dat misschien later wel, dus geef niet meteen op, blijven proberen! Uiteindelijk lukt het misschien wel. Afwisseling is heel belangrijk, dus probeer hier voor te zorgen.

Tot slot is water nog heel belangrijk. Vers drinkwater moet altijd te vinden zijn voor alle dieren!

Volwassen bont boertje

Omdat deze bonte boer oranje rond zijn ogen heeft, kan je zien dat hij waarschijnlijk ouder dan een jaar is.

Kweken

Hier wordt het pas echt interessant, jonge vogeltjes! Alvorens te kunnen kweken, heb je twee geslachtsrijpe ouders nodig, liefst van dezelfde ondersoort om mooiere kleuren te behouden. Geslachtsrijp zijn bonte boertjes zo ongeveer vanaf een leeftijd van vier jaar. Vervolgens heb je een broedblok nodig. Afmetingen hiervoor zijn ongeveer 45x20x25cm, maar iets groter of kleiner maakt niet zoveel uit. Het invlieggat moet om en bij de zeven centimer diameter hebben. Zoals je hier hoger al kon lezen, knagen deze parkieten graag, en het invlieggat kan dus ook naar hun hand gezet worden!

Mannetjes laten hun vleugels langs hun lichaam hangen als ze willen broeden. Als het popje toehapt, kan de paring beginnen. Meestal leggen de popjes rond augustus het eerste eitje. In totaal worden meestal drie eitjes gelegd, om de andere dag, die na een vier tal weken uitkomen. Tijdens het broeden komt ook het mannetje geregeld in het nestblok, hij lijkt zijn partner haast niet te kunnen missen! Als de jongen uit het ei komen, hebben ze nog niet zoveel dons. Na drie tot vier weken komen de veren er dan eindelijk aan. Zeven weken na uit het ei te komen, verlaten de jongen voor het eerst het nest. Net zoals de jongen in het wild, blijven de ouders ze nog voeden tot ze een kleine drie maanden oud zijn. Nu zijn de jongen zelfstandig en kunnen ze de wijde wereld in.

Bonte boer kuist zijn veren

Een bonte boer maakt zijn veren proper.

Een bonte boer kopen

De laatste jaren heeft de Senegal papegaai wat aan populariteit gewonnen. Hierdoor is het nu iets gemakkelijker om ze te vinden in een dierenwinkel. Zoals altijd raad ik aan om toch te zoeken naar kwekers bij jou in de buurt. De kans op ziektes is namelijk beduidend kleiner bij kwekers, en ze kunnen je vaak ook de achtergrond van de vogel vertellen moest je dit interessant vinden. Zeker voor het bont boertje kan dit leuk zijn: tot de jaren tachtig van de vorige eeuw werden ze vaak in het wild gevangen en naar hier gebracht. Misschien heb je dus te maken met vogels die nog maar enkele generaties in gevangenschap leven!

Het aankopen van later gevangen vogels is niet toegestaan, deze verkopen is namelijk strafbaar. Daarnaast wil je dit wellicht ook liever niet aangezien ze veel minder gemakkelijk tot zelfs niet tam te maken zijn als ze uit het wild komen. Als je een leuke vogel ziet bij een kweker of in de dierenwinkel, let je er best op dat hij er gezond uit ziet. Goed rondkijken, spelen met soortgenootjes… Dat zijn allemaal tekens dat ze gezond zijn. Als je er goed over hebt nagedacht, kan je hem dan meenemen. Hopelijk heb je er veel plezier aan!

Laat gerust weten in de reacties wat je ervaringen met de senegal papegaai zijn en of je ze aanbeveelt, hoe het tam maken verloopt. Kortom, alles wat je wil delen met andere lezers is welkom!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0