Speels, energiek, leuk, makkelijk te trainen, en … goedkoop

Ben je op zoek naar een huisdier:

 • dat niet te veel plaats inneemt
 • dat je niet elke dag moet uitlaten zoals een hond
 • dat wel luistert als je hem roept (dus geen kat)
 • dat je niet teveel geld gaat kosten?

Dan zijn grasparkieten een te overwegen keuze omdat ze:

 • Goedkoop zijn: de meeste huisdieren zijn veel duurder in onderhoud dan grasparkieten. Vraag je je af wat grasparkieten kosten? Komen we gelijk op terug.
 • Zeer sociaal zijn: als je iets zegt tegen je parkietje dan zegt deze gegarandeerd iets terug. Best uniek toch? De meeste huisdieren doen dit helemaal niet!
 • Niet veel plaats nodig hebben: een kooi volstaat (geen hondenhok, geen kattenbak…).
 • De nummer 5 zijn van de meest populaire huisdiertjes zijn (na honden, katten en kleine knaagdiertjes). Dit is zeker terecht. Ik heb zelf grasparkieten en ik zou geen enkel ander huisdier meer willen.

Waarom zou jij grasparkieten in huis nemen?

Meer redenen nodig dan hierboven, waarom je een grasparkiet zou kiezen en waarom ze zo een leuk gezelschap zijn?

Deze kleurrijke vogeltjes zijn ideaal voor mensen uit verschillende leeftijdscategorieën. Voor kinderen zijn het zeer fascinerende vogeltjes door hun gedrag. Voor oudere mensen zijn het leuke gezelschapsdieren die de stilte in huis kunnen doorbreken en niet veel werk met zich meebrengen. Iets dat met bijvoorbeeld een hond wel anders is door de dagelijkse wandelingen.

Zoals net vermeld brengt een grasparkiet houden als huisdier ook niet veel werk met zich mee. Ook wordt het hele huis niet vuil gemaakt. Dit zal enkel in kleine mate gebeuren rond de vogelkooi en dan is een stofzuiger vaak het enige dat je nodig hebt om alles weer netjes te krijgen.

Ook zorgen ze voor veel leuke momenten. Het zijn zeer grappige vogeltjes die heel wat uren per dag actief zijn. Tijdens deze uren kunnen ze, indien ze met twee of meer zijn, achter elkaar aanzitten en tegen elkaar fluiten. Ook aan hun verenkleed besteden ze dagelijks heel wat tijd. Grasparkieten klauteren ook graag door hun verblijf en indien je ze tam gaat maken en ze dan ook uit hun hokje mogen, vliegen ze graag doorheen de woonkamer.

En ook zeker belangrijk in deze economische barre tijden: het zijn goedkope huisdiertjes!

Veel goedkoper, even mooi, leuk en slim als papegaaien

Wie als kind evenveel stripverhalen als ik verslond, kent wellicht papegaai Flip uit de Jommeke’s serie: een groene papegaai die er op los praat en zo nu en dan touwen doorbijt. Dat leek mij wel een ideaal diertje om in huis te halen, want geef toe, we wensen toch allemaal te praten tegen de dieren? Het staat misschien wat vreemd als je gewoon tegen je huisdieren spreekt… tenzij ze terugspreken natuurlijk! En daar zijn grasparkieten toe instaat! Ze reageren op bijna alles wat je zegt, zeker als je meer dan enkele woorden zegt. Na enkele zinnen praten, heb je ze gegarandeerd mee!

Jammer maar helaas was mijn budget in mijn Jommeke’s jaren niet echt de moeite waard om te vermelden: een papegaai kost al gauw een duizendtal euro. Maar na wat bezoekjes aan de bibliotheek en het lezen van echte boeken over vogels, bleek dat ik met mijn spaarcentjes wel een andere, kleinere maar even slimme vogel uit de papegaaienfamilie kon kopen: inderdaad, een grasparkiet. Nu, ik vond de blauwe parkieten wel eens zo leuk… dus ik ging toch voor de blauwe en niet voor de groene. Wil je zelf misschien nog een ander kleurtje? Dat kan! Parkietjes zijn er tegenwoordig in allerlei kleuren waaronder groen, blauw, geel en wit.

Blauwe grasparkiet

Nu duurde het toch nog wel een aantal jaren vooraleer mijn ouders me toelieten een eigen vogel te kopen, en terecht. Zoals voor elk huisdier moet je weten dat je het diertje een leven lang goed moet verzorgen. Nu wordt een grasparkiet lang niet zo oud als een papegaai (dus niet tot honderd jaar), maar reken toch dat je 10 jaar lang een speels, levenslustig en zeer sociaal vriendje zal hebben wanneer je een grasparkiet aanschaft. Bovendien zijn ze zoals papegaaien, makkelijk tam te maken, zodat je ze uit je handen kan laten eten en in je huis kan laten rondvliegen, en met een beetje geduld, kan je ze misschien wel enkele woordjes leren praten.

Van wilde grasparkieten tot huisdieren

Wil je je grasparkieten zo gezond en levenslustig mogelijk houden thuis in je kooi, dan is het belangrijk dat je hun leven in het wild begrijpt en zo goed mogelijk thuis nabootst.

Grasparkieten komen oorspronkelijk uit Australië. Enkele eeuwen geleden werden ze naar Europa vervoerd en tegenwoordig zijn ze populaire huisdieren. Toch zie je nog goed het verband tussen de wilde grasparkiet en deze bij je thuis:

 • Om te beginnen zijn grasparkieten van nature graszadeneters. In het wild zijn ze hier uren mee bezig aangezien het heel wat werk kost om voldoende eten te verzamelen. In de kooi voorzie je zelf zaad en ze kunnen er gemakkelijk aan. Dit zorgt ervoor dat grasparkieten bij je thuis veel meer vrije tijd hebben en zich dus zouden kunnen vervelen. Probeer daarom zeker voor "speeltjes" voor de parkieten te zorgen.

  Deze zaden zijn van nature op de grond te vinden en grasparkieten lopen dus graag eens over de bodem van de kooi om daar, een beetje zoals kippen, te scharrelen op de grond. Zo merk ik dat mijn grasparkieten het tof vinden om de schelpjes uit het schelpenzand op te eten maar ook andere zaadjes die ze zelf de grond op gezwierd hebben. De bodem proper houden is dus belangrijk zodat de parkieten verse schelpjes krijgen en niet de hele tijd in hun eigen uitwerpselen moeten rondlopen.

  Alhoewel zaden het basisvoedsel vormen van de grasparkieten, vul je dit best aan met wat extra groenvoer (verse groenten en fruit) om je vogeltjes een zo lang mogelijk leven te geven. Gedetailleerde informatie hierover vind je op deze pagina over geschikte en giftige voeding.

 • Grasparkieten zijn sociale vogels. In het wild leven ze in grote groepen van vele duizenden vogels. Ze hebben dus voortdurend sociaal contact met elkaar. Dit is goed te merken in de kooi. Als je slechts één grasparkiet hebt, zal deze graag met jou gaan babbelen omdat hij zich anders eenzaam voelt.

  Als mens is het echter zo goed als onmogelijk om de hele tijd bij je vogels te zijn en dus is het aan te raden om minstens twee parkietjes te houden. Zo houden ze elkaar bezig en dit gaat de verveling tegen.

 • In Australië broeden de grasparkieten in holtes in boomstammen. In het wild is het vinden van de bomen niet zo zeer een probleem, maar wel voldoende voedsel vinden door de droogte.

  De parkieten bij je thuis krijgen voldoende eten (dat is toch zeker de bedoeling) en hebben niet steeds een nestelplaats voorhanden. Vanaf dat je een geschikte nestelplaats voorziet, kan het kweken en broeden beginnen.

 • De parkieten slapen ook altijd in bomen in de natuur. Zo veel te hoger, zoveel te beter. Dit zal je snel merken als je parkieten hebt: ze willen zo hoog mogelijk slapen. In mijn kooi is het rond het slapengaan soms even ruzie om het beste plekje te bemachtigen op de hoogste tak.

  Ze amuseren zich ook met deze takken en houden de snavel in vorm door te schuren op de takken. Ook dit zie je goed: na het eten gaan grasparkieten even schuren met hun snaveltjes op de zitstokken. Ze maken de snavel proper en zorgen er meteen voor dat deze in de goede vorm blijft.

 • Grasparkieten zijn prooidieren en zijn dus zeer snel om zo roofdieren te ontvluchten. Dat komt omdat ze een zeer snel zicht hebben. Als onze ogen denken dat we snel even onze vinger in en uit de kooi steken, is de kans groot dat je grasparkiet je toch nog even gebeten heeft, ant in zijn ogen zijn onze bewegingen veel trager.

  Verder zijn ze steeds alert om te kijken of er geen roofvogels op de loer liggen: dus je zal hun kopje heel ver rond in alle richtingen zien draaien om zo echt alles te kunnen zien wat rondom hen gebeurt.

 • De kleur van de grasparkiet was oorspronkelijk groen om zich goed te kunnen verbergen in de bomen en ook om niet op te vallen op de grond.

  Tegenwoordig kan je de vogeltjes echter in allerlei kleuren kopen. Groen, geel, blauw, wit en dan nog een hele hoop tussenkleuren of mengvormen.

  Wat wel nog hetzelfde is als in het wild is het patroon op de vleugels. Dit patroon maakt het lastig voor roofdieren om één parkiet uit een zwerm te kunnen halen. Grasparkieten zijn hierdoor in staat om prooidieren van zich af te houden doordat bijvoorbeeld roofvogels de individuele vogels amper zien en dus niet kunnen pakken.

 • Parkieten luisteren ook of er gevaar dreigt. Ze zijn dan ook op hun hoede voor geluid. Felle geluiden maken ze bang, zeker wanneer de geluiden nog onbekend zijn.

  Zo hadden mijn grasparkieten in het begin schrik van een papier dat wat verder omgedraaid werd, een papier dat van een cursusblok werd getrokken, een ritssluiting die open of dicht ging… kortom, van zo goed als alles behalve het geluid van hun zaadjes die in het bakje gingen.

  Doordat ze zo goed horen, is het belangrijk om zachtjes te praten wanneer je de kooi benadert. Je zorgt er zo voor dat ze niet schrikken wanneer er opeens een mens naast hen staat.

 • Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat grasparkieten extreem goed voelen. Grasparkieten kunnen in het wild, terwijl ze in een boom zitten te rusten, een slang over de takken voelen naderen. Ze kunnen hierdoor toch van de slangen wegvluchten, iets dat weinig andere dieren gegeven is.

  Omdat ze zo goed voelen is het ten zeerste af te raden om de vogelkooi op de koelkast, wasmachine of droogkast te plaatsen! Dit zorgt voor voortdurende angst en ook de slaap van je geliefde huisdier wordt dan gestoord door de trillingen onder zich.

Ben je niet op de hoogte van bovenstaand natuurlijk gedrag van de grasparkiet, of heb je voor de eerste keer vogeltjes en heeft niemand je uitgelegd wat de minimale basisverzorging is, dan loopt het soms wel eens mis… Zo was het niet zo leuk om vast te stellen dat de nagels van een van mijn parkietjes te lang werden. Dat was de eerste keer in mijn leven dat ik naar de dierenarts ging. Maar ik kon het delen met mijn parkietjes, want ook zij moesten voor het eerst naar dat enge gebouw waar ze door de dierenarts werden vastgepakt! Voor hen toch een stuk erger dan voor mij als ik het achteraf bekijk. En met een simpele knip was het probleem weer opgelost: bleek dat ik dat thuis even goed had gekunnen: ervaring maakt de meester!

Het is belangrijk om veel tijd met je parkieten door te brengen zodat je ze de sociale interactie geeft die ze nodig hebben en zodat je weet wanneer je levenslustige vogeltjes ineens minder actief lijken. Lijken ze ziek, dan kan je voor extra hulp en advies terecht op deze pagina over ziektes. Ik ben echter geen dierenarts: dus als je twijfelt, is het verstandig naar de dierenarts te gaan!

Hopelijk ben je even gek op vogels als ik en kan je niet wachten om grasparkieten aan te schaffen. In dat geval kan je best eerst rusting alles verder lezen op deze site, zodat je weet waar je aan begint, hoe je het moet aanpakken en hoe je het meest plezier van je vogeltjes zal hebben.

Ik wens je veel plezier met je grasparkietjes en ik hoop dat je er net zoals ik onvergetelijke herinneringen aan kan overhouden. Ik kan me een huis zonder grasparkieten in elk geval niet meer inbeelden… en hoor graag in jouw reacties jouw avonturen met jouw vogeltjes! Heb je een vraag: stellen maar!

66 gedachten over “Speels, energiek, leuk, makkelijk te trainen, en … goedkoop”

 1. Goedendag,

  Ik kwam uw mooie site tegen en wil u graag een vraag stellen over mijn parkiet waarbij ik een foto moet sturen. Mijn vraag is of het een man of pop is…misschien kunt u dat op de foto zien.

  Beantwoorden
 2. Ik heb mijn parkietje bijna een jaar. Ze komt met wat trosgiers wel op mijn hand zitten en als ik de kooi ga verschonen is zij niet bang voor mijn hand.
  Soms kwam ze wel haar kooi uit en vloog even een rondje maar kwam nooit uit zich naar ons toe vliegen.
  Afgelopen weekend kwam ze steeds vaker dichterbij en is nieuwsgierig. Wij praten veel tegen haar.
  Zaterdag kwam ze haar kooi uit en vloog ze heel de woonkamer rond en daarna weer terug naar haar kooi.
  Zondag bleef ze maar voor haar deurtje zitten. Ik deed het deurtje open en ze kwam er gelijk uit. Kwam op mijn hand zitten en vloog rondje en kwam op mijn schouder zitten en vloog naar mijn vriend. Als ze op de tafel landde en ik zei kom maar croky stapte ze op.
  Gistermiddag kwam ik thuis na werk en had ze weinig zin in. Ze kwam wel op mijn hand zitten als ik trosgiers wilde geven maar ging vrij snel weer terug naar haar kooi.

  Is dit eenmalig geweest dat ze zo tam was of kan het nog terug komen? Wat kan ik nu het beste doen?

  Groetjes, Jemaine

  Beantwoorden
  • Dag Jemaine,

   dat klinkt als een leuke parkiet! Als ze op je hand komen en zelf op je schouder gaan zitten, dan zijn ze al erg tam. Wanneer de parkiet zelf naar je toevliegt, is dat altijd een versterking van jullie band!
   De kans dat je parkietje terug naar je toe zal vliegen in de toekomst, is best reëel. Ze is duidelijk erg tam en dat ze een keer niet wil, hoeft niets te betekenen. Misschien had ze gewoon geen zin om op dat moment in de buurt van mensen te zitten.

   Om een goede band te houden en de parkiet ook tam te houden, is het belangrijk om geregeld er mee bezig te zijn. Als je de parkiet nu weken niet meer uit de kooi laat, kan het zijn dat ze dit verleert, al hoeft dit niet zo te zijn. Probeer de parkiet dus geregeld los te laten, er mee te praten en haar zo nu en dan op je hand te laten zitten, dan blijft ze wel tam. Normaal worden ze enkel tammer naarmate je ze langer hebt. Wat je zeker niet mag doen is soms ‘grijpen’ naar de parkiet om ze te vangen, daar krijgen ze wel schrik door en dat kan lang duren om weer weg te krijgen, als het al lukt.

   Veel succes! 🙂

   Beantwoorden
 3. Hallo! Omdat ik jarig ben heb ik van mijn ouders een kooi gekregen. Het parkietje kopen we iets later want anders word het ben ik bang wat druk voor hem/haar met alle visite. Maar ik heb heel veel op internet gekeken over de verzorging van een parkiet. Ik zag allemaal dingen zoals dat je bijvoorbeeld houten zitstokjes moet hebben en absoluut geen plastic… Maar mijn ouders hebben dus een kooi gekocht maar daar zitten wel plastic zitstokjes bij.. En er stond ook dat eten en drink bakjes van roestvrij staal moesten zijn. Ik heb juist weer plastic… En is het goed om als bodem schelpenzand te gebruiken? Want daar zijn de meningen ook over verdeeld. En al die dingen zoals pellets weet ik ook niet zo veel van… Ik ben best bang dat ik niet goed voor het parkietje (Coco) ga zorgen. Ik hoop dat u reageerd en verteld of bijv. Plastic zitstokjes ook prima zijn.

  Beantwoorden
  • Dag Marte, je moet je niet te veel zorgen maken. Plastic drink- en etensbakjes zijn zeker geen probleem, gewoon goed uitwassen tussendoor. Schelpenzand kan zeker, het is zeker niet slecht voor je vogels, maar sommige mensen verkiezen een andere bodembedekking.

   Zitstokjes zijn inderdaad best uit hout en in verschillende diktes. Je kan zelf een tak uitzoeken en die gebruiken, enkel opletten dat je geen verkeerde houtsoort gebruikt. Je kan dit ook geleidelijk doen, om de zoveel tijd eentje vervangen. Pellets is ter vervanging van zaadjes, die keuze is volledig aan jou en het maakt niet zoveel uit.

   Als je de kooi geregeld proper maakt en de parkietjes vers drinken en eten geeft, komt het allemaal wel goed! Je kan op deze website nog meer informatie vinden over allerlei dingen, en als je nog vragen hebt die je niet vindt, mag je ze altijd stellen! Veel succes met je parkietjes! 🙂

   Beantwoorden
 4. hallo,

  wij hebben nu 3 parkieten, Henky uit de dierenwinkel, Roku van een hobbyfokker en sinds gisteren Franky uit het asiel.
  Maar wat nou vervelend/raar is dat Roku eigenlijk maar 1 geluid lijkt te kunnen maken. Hij tjirpt heel hard, continu, TJIRP TJIRP.
  Terwijl de andere gewoon rustige geluiden maakt of blije geluiden is de ander alleen maar aan het tjirpen.
  ik moet ook wel zeggen dat Roku niet helemaal 100% is denk ik, scheve staart, onhandig, is ook al een keer ziek geweest omdat ie zijn eten niet goed verteerde.
  Helaas wil nu Franky ook dat tjirpen overnemen, deze zit nog in een aparte kooi om te wennen omdat Henky nogal bazig is en hem wil weg jagen.

  Wat is dat tjirpen? Als Henky helemaal happy is doet Roku echt alleen tjirpen…
  (Franky omdat ie nieuw is, is nog aardig rustig) Het zijn 3 mannetjes trouwens

  Beantwoorden
  • Parkieten die heel scherp lawaai maken, doen dit meestal om aandacht te krijgen. En meestal werkt dit ook, want er is niet zo vervelend als parkietjes in huis die zorgen dat hun gekrijs doorheen de hele woonkamer schel te horen is… rustig getsjilp is inderdaad veel leuker!

   Belangrijk is om het geen aandacht te geven. Schreeuwen kan ook veroorzaakt worden door parkieten die zich vervelen… wat ik wel eens gehoord heb, is dat de kooi herinrichten kan helpen. Zo is alles nieuw, zullen ze zich minder snel vervelen en kan dat helpen om dit gekrijs op te lossen… hopelijk kan dit jou ook helpen! 🙂

   Beantwoorden
 5. goedemiddag,wij hebben sinds vorig jaar een voliere met grasparkieten..echt een super gezellige en liefde volle hobby. Nu hebben zij dit jaar voor het eerst jongen. ! blok met 3,1met 4 en 1 met 5. alles gaat super. Ik ben niet iemand die de hele dag ik de blokken kijkt en daar schuilt misschien mijn fout. Ik ben er nu pas achter dat in het blok van 5 er 1 met een spreidpootje zit. ze zijn inmiddels al een weekje of 3. Ik ben mij meteen in gaan lezen en overal staat dat het met knijpringetjes en een elastiekje goed kan komen…Ik wil dit dan ook gaan proberen maar wil eerst zeker weten dat ik qua leeftijd van het vogeltje niet zijn pootje verder beschadig (heupje kapot of zo) Dit omdat overal staat dat het zo vroeg mogelijk moet gebeuren ….. Kunt u mij alstublieft helpen

  Beantwoorden
  • Hoi, ik heb zelf nog nooit zo’n vogeltje moeten helpen. Ik las inderdaad ook dat het zo jong mogelijk moet, en kwam enkele reacties van mensen tegen die het na maximaal twee weken behandelden. Ik weet helaas niet zeker of het nog kan nu na drie weken, al zou ik denken dat als de parkiet nog een weekje niet vliegt, het wel zou moeten kunnen. Uiteraard voorzichtig zijn met de kleine pootjes 🙂 Leuk te horen dat de parkieten je zo goed bevallen, het zijn echt geweldige diertjes! 🙂

   Beantwoorden
 6. Hallo ik heb geen reactie maar een vraag. Sinds een paar dagen heb ik 5 prachtige grasparkieten in mijn tuin. Zij komen bij mijn vogeltafel heb dus nu ook krachtvoer voor ze gekocht. Maar mijn zorg is wat als het gaat vriezen, kunnen zij dat verdragen. Wij hebben wel een hele grote tuin met heel veel dichte struiken en bomen. Ik vermoed dat hun voliere is weggewaaid tijdens de storm van verleden week. Wie kan mij vertellen wat voor een blok ik moet kopen, waar ze in kunnen schuilen.

  Beantwoorden
  • Weet je waar ze vandaan komen? Grasparkieten zijn helaas niet in staat om hier in het wild te overleven. Nu ze eten vinden bij jou op de voedertafel zullen ze wel een tijdje overleven, maar in de zomer zijn ze niet in staat om zelf zaadjes te vinden om op te overleven. Het is best om de eigenaar te zoeken en dan kan deze de vogels hopelijk terug vangen op een of andere manier.

   Beantwoorden
 7. Hallo ik heb een vraag over onze parkieten , we hebben ze van jongs af aan en zijn nu drie maanden , eentje klautert niet en vliegt heel slecht en land steeds verkeerd , we hebben ze met z’n tweeën gekocht waarvan er een heel dominant was en de ene die we nog hebben een ander maatje genomen en gaat wel goed , we zijn twee keer naar de dieren arts geweest nadat hij er heel ziek uit zag en druppels gehad en gegeven .
  Kan het zijn dat hij een trauma heeft waardoor hij niet goed vliegt en klautert .
  Hij durft ook haast nergens , een kleine hoogte vanaf te springen .
  Hij is heel makkelijk te pakken in zijn kooi en als hij weer gevallen is
  De ene vliegt en klautert goed

  Beantwoorden
  • Ik weet het niet zeker natuurlijk maar het zou inderdaad kunnen dat hij een trauma heeft van vroeger. Misschien viel hij ooit erg naar beneden door een foute sprong en durft hij nu niet meer… het zou kunnen.

   Beantwoorden
 8. Hoi ik had eigenlijk een vraagje, mijn grasparkiet kan sinds kort niet meer goed vliegen. We hebben een keer de kooi op de grond gelegd en hij is klimmend naar beneden gegaan. Toen hebben we de kooi weer op een iets hogere tafel gelegd. Hij heeft geprobeerd om erop te vliegen maar hij komt niet hoger dan 10cm in de lucht. Voor de rest ziet hij er best gezond uit alleen merken we ook dat hij wat dunner is geworden terwijl ik hem best vaak zie eten. Heb jij enig idee?

  Beantwoorden
  • Eerder vloog hij wel goed? Dan klinkt het niet al te best. Ook dun worden en veel eten is een vreemde combinatie. Misschien heeft hij last van een parasiet? Dan lijkt een bezoekje aan de dierenarts het best om zeker te zijn of en eventueel wat er aan de hand is. Deze mensen kennen er toch heel wat meer van en hebben veel meer mogelijkheden om eventueel een staaltje te nemen van de uitwerpselen en dergelijke. Veel succes!

   Beantwoorden
 9. Een van mijn grasparkieten heeft sinds een paar dagen last van zijn oog. Onder het linkeroog ziet het rood en hij knijpt zijn oog ook dicht. Geen idee hoe het gekomen is. Hij eet goed en maakt verder ook geen zieke indruk. Wat zou het probleem met het oog kunnen zijn? En wat kan ik er aan doen?

  Beantwoorden
  • Wellicht zijn oogje gestoten tegen een stok of misschien een hap gekregen van een andere parkiet in de kooi? Veel meer dan wachten kan je niet doen vrees ik. Zolang hij goed eet en verder gezond is, is er niets ergs aan de hand. Moest het te lang duren, kan je altijd eens langs de dierenarts om het te laten bekijken, maar ik vermoed dat die weinig kan doen aan dit kwaaltje!

   Beantwoorden
 10. Hoi, ik zit er aan te denken om een grasparkiet te nemen, maar nu heb ik gehoord dat je ze niet te veel moet aaien en vasthouden, omdat ze je dan als hun partner gaan zien. Is dit waar? En mogen ze dan wel gewoon op je hand of schouder gaan zitten?

  Beantwoorden
  • Aaien is inderdaad niet de bedoeling, dat vinden ze ook helemaal niet meer leuk als ze volwassen worden. Vasthouden vinden ze zelfs nog erger. Op je hand of schouder mag wel natuurlijk, hier kiezen ze zelf voor, maar als jij ze vastpakt of aait, hebben ze niet echt de keuze om weg te gaan.

   Beantwoorden
 11. Hoi, ik heb al jaren een voilere en bijna elk jaar jonge grasparkietjes. Nou had ik vorig jaar een beetje pech. Door te platte bodem van 1 van de broedhokjes heeft 1 parkietje spreidpootjes. Ze is nu 1 jaar oud en redt zich prima. Ze heeft 1 scheef pootje, andere pootje staat goed. Nou is er een mannetje “gevallen” voor haar (Wat ik niet had verwacht) en is ze broeds geworden. Ze zit nu ong 2 weken op 4 eitjes. Ze lijkt heel handig en tot nu toe gaat het prima. Zal het scheve pootje problemen geven als ze straks de jonkies heeft?
  Groetjes Janneke

  Beantwoorden
 12. Hallo Ruben,

  wij hebben 3 grasparkietjes waarvan 1 vrouwtje en 2 mannetjes. Een groene genaamd Groentje, en blauwe Pepsi en een witte (nu geel) Snowie. Nu schreeuwen ze best hard terwijl ze eerst gezellig geluid maakten is het nu beetje vervelend want we verstaan elkaar echt niet meer en ik wil er geen doek over heen leggen. Eentje is van januari 2019, eentje van juli 2018 en eentje van juni 2019, tenminste volgens de mensen waar ik ze van gekocht heb. Is het misschien beter dat ik er nog eentje bij koop zodat ik twee paartjes heb of helpt dat niet. Ook heb ik eentje gekocht die was redelijk wit met blauw op zijn rugje tussen de vleugels, dat is het vrouwtje en zou van juli 2018 zijn, het witte is nu geel, weet jij hoe dat kan.

  Beantwoorden
  • Dag Natascha, leuke namen! 🙂 Lawaai maken zou met de leeftijd te maken kunnen hebben, die van 2019 zijn nu in de pubertijd natuurlijk! Over het algemeen raadt men wel aan om evenveel mannetjes als vrouwtjes te houden, dus dat kan nooit kwaad. Maar als ze niet vechten, maakt het niet zoveel uit eigenlijk. Van kleur veranderen… Dat is iets heel bijzonders. Het gebeurt heel af en toe dat een vogeltje bij het ruien van kleur verandert, als ik me niet vergis is de benaming hiervoor een ’toverbolletje’. Is wel uniek!

   Beantwoorden
 13. Hallo allemaal, ik heb 2 mannetjes grasparkietjes 1 en 3 jaar en ik heb de jongste genomen in de veronderstelling dat het een popje was. Ze komen er maar niet uit wie de baas is, en zijn dus alletwee verliefd op die schoonheid in hun spiegeltjes. Nu vind ik het zo sneu dat ze geen koppeltjes kunnen vormen. Wat zijn jullie raadgevingen laat ik ze met 2 of zet ik er 1 popje bij? Of 2 popjes , maar dan denk ik dat de kooi wat klein zou zijn, en ik mijn man bezwaar zal hebben vanwege teveel lawaai. Uiteindelijk is hun geluk voor mij heel belangrijk, tevens staat hun kooi vaak open om door de kamer te vliegen. alvast bedankt , Fem

  Beantwoorden
  • Dag Fem, zeker geen enkel popje bij zetten, dat is een heel slecht idee. 2 mannetjes en 1 popje… Dat is om problemen vragen, dan gaan ze zeker vechten. Eigenlijk zijn twee mannetjes samen geen probleem, dat vinden ze zelf zeker goed. Ik heb zelf bewust twee mannetjes samen zitten hier omdat ze goed overweg kunnen en het geeft geen problemen met nesten bouwen of eieren willen leggen. Heeft dus zeker ook zijn voordelen, al zullen ze uiteraard nooit jongen krijgen. Maar als je dat toch niet van plan was, kunnen ze zeker met 2 mannetjes blijven zitten!

   Beantwoorden
 14. Ik heb mijn parkietje bij een hobbykweker gehaald toen hij 10 weken was. Ik heb hem nu 2 maanden en is gedeeltelijk tam. Ik kan gerust met mijn hand in zijn huisje en hij komt dan rustig op mijn volle hand zitten maar niet op mijn vinger. Hij eet ook gewoon uit mijn hand in zijn huisje. Hij mag elke dag een poosje uit zijn huisje om met zijn speelgoed te spelen. Hij loopt ook parmantig over de vloer en vliegt de hele kamer door maar komt niet naar mij. Ook dan krijg ik hem niet op mijn vinger waardoor ik hem dus niet naar zijn huisje kan brengen. Hij is ook nog nooit op mijn schouder komen zitten. Hoe kan ik hem nu zo ver krijgen dat hij toch op mijn vinger en schouder komt zitten of gaat dat niet meer lukken?

  Beantwoorden
  • Door nog meer geduld te hebben… Misschien lukt het je dan, maar zeker weet je het nooit natuurlijk. Ze blijven een eigen wil hebben, maar misschien kan je zoveel vertrouwen winnen dat ze naar je toe komen! De aanhouder wint!

   Beantwoorden
 15. Goedendag Ruben,
  ik heb een vraagje, eergisteravond is een van mijn grasparkietjes overleden, de ander zit nu alleen in zijn kooitje. ik heb nog wel een agapornis waar hij goed bevriend mee is maar daar kan hij ook weer niet 24/7 mee samen zijn, de twee parkietjes zijn samen opgegroeid en dus is hij gewend om met iemand samen te zijn. mijn moeder zegt dat hij niet helemaal alleen is omdat de agapornis er nog is en dit maakt het heel lastig voor mij, ze zijn dus wel goed bevriend maar ik kan ze absoluut niet samen in een kooi zetten omdat de agapornis de parkiet dan soms gaat opjagen en dat is helemaal niet de bedoeling.
  wat kan ik het beste doen?
  groetjes,
  Emma.

  Beantwoorden
  • Dag Emma, spijtig om te horen, hopelijk blijft je andere parkietje wel gezond. Normaal ben ik voorstander van minstens twee parkietjes te houden zodat ze nooit helemaal alleen zijn. Ik snap je moeder wel, als hij kan spelen met de agapornis is dat ook geen probleem natuurlijk, maar als dit blijkbaar niet echt een optie is, zou ik misschien toch voor een andere grasparkiet gaan.

   Beantwoorden
 16. Beste Ruben,
  Ik zou zelf heel graag een grasparkiet willen kopen maar ik ben op een naar werk van 8 tot 17u. Zodra ik thuis ben heb ik tot 23u tijd om hem/haar aandacht te geven. Is dat genoeg?
  Ik hoor graag van u.

  Beantwoorden
  • Als je voor minstens twee vogeltjes gaat, is dat zeker mogelijk hoor! Een parkietje alleen zou ik niet aanraden als je de hele dag gaat werken (en eigenlijk raad ik het nooit aan), maar als ze gezelschap hebben van andere parkietjes, is dat zeker goed doenbaar! 🙂

   Beantwoorden
 17. Goedenavond Ruben,
  Ik zou graag een (tamme/jonge) grasparkiet aanschaffen. Heb jij misschien een adres(sen) in friesland die mij terzake kan zijn ?
  m.v.g
  Joop

  Beantwoorden
 18. Hoi Ruben,

  Ik ben gewoon benieuwd. Wij hebben gisteren een geel grasparkietje gevonden en de vogelopvang zat vol en was eigenlijk blij dat wij de vogel wel wilden opvangen. Op zich willen we hem wel houden, want niemand schijnt hem ook te missen in de omgeving. Nu gebruikt hij echter 1 van zijn pootjes niet. Hij kan er niet op staan en ook niet mee grijpen. Hij kan wel vliegen door de kooi maar op een stok zitten gaat lastig met 1 pootje en klimmen gaat hem ook wat lastig af. Dierenarts is niet echt een optie omdat het officieel niet onze vogel is. Moeten we dit even afwachten? De vogel eet verder goed, krijgt ook krachtvoer extra om aan te sterken en binnen 24 uur zien wij al een veel alertere vogel.

  Beantwoorden
  • Ik zou denken dat hij misschien een pootje pijn gedaan heeft (mogelijk gebroken?) tijdens zijn ontsnapping. Wat leuk dat jullie hem willen opvangen! Met wat eten lijkt hij er nu snel bovenop te komen, hopelijk geneest ook dat pootje snel. Dan heb je er een heel leuk vriendje bij! Ik vind het echt super leuk dat jullie hem zo goed verzorgen, fijn te horen 🙂

   Beantwoorden
  • Belletjes, touwen en takken om op te klimmen en te bijten, schommeltjes, eventueel spiegeltjes… Zelfs WC-rolletjes vinden sommige vogels leuk om mee te spelen!

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.